Elastični zavoj za vene rešiće problem bola i otoka

Elastični zavoj za vene rešiće problem bola i otoka

Autor:

Elastični zavoj za vene može da bude sjajno rešenje za vaše probleme sa venama. Postoji više vrsta, ali svakako namena im je ista. Evo kako deluje i kako se koristi.

Problem proširenih vena javlja se najčešće na nogama. Do proširenja vena dolazi usled širenja zidova vena, kada se vene diletiraju , a krv se zadržava u njima.Tada se vene povećavaju i mogu izgledati kao da su u čvoru ili da budu ružičaste. Takođe, može da se desi da koža otvrdne i postane tamnija ili crvena.

Najčešće, bolest proširenih vena je nasledna, ali postoje i drugi faktori rizika. Po pravilu, zahvaćene su vene donjih ekstremiteta.

Sam pacijent će osećati konstantan umor i težinu u  nogama. Ponekad, u nekim mestima može doći do trnjenja, ukočenosti i gubitka osećaja. Varikozne vene su opasne jer mogu dovesti do razvoja tromboze i tromboembolije.

Za lečenje proširenih vena koristi se nekoliko metoda: kompresije, kreme za vene, skleroterapija i hirurško lečenje. U svakom slučaju, neophodna je konsultacija sa lekarom, kako biste odredili koji tip lečenja vama najviše odgovora . Tretman lečenja pre svega zavisi i od stanja vena.

Glavna metoda je kompresija. Da biste stvorili kompresiju na vene na nogama,  neophodno je da koristite poseban elastični  zavoj za vene. 

Sada da vidimo šta su u stvari elastični zavoji, kako funkcionišu i kako ćete pravilno da ih koristite.

Šta su elastični zavoji?

Elastični zavoji su jedna vrsta zavoja od tkanine, koji se koristi za lečenje proširenih vena. Postoji više vrsta zavoja i mogu se razlikovati po širini, dužini i stepenu rastegljivosti. Pre kupovine, dobro se raspitajte o vrsti elastičnog zavoja za vene.

Elastični zavoji za vene su napravljeni od različitih materijala. Za lečenje proširenih vena je bolje dati prednost zavojima od tkanine, a ne pletenim zavojima.

Za sprečavanje i lečenje proširenih vena, korišćenje elastičnog zavoja za vene jeste najbolji način da osigurate dobru kompresiju krvnih sudova i time poboljšate cirkulaciju krvi. 

elastični zavoj za vene prednosti

Elastični zavoj upotreba

Varikozne vene donjih ekstremiteta – bolest usled koje se javljaju čvorovi na nozi, doprinose poremećajima tromboze i mikrocirkulacije. Češće se pojavljuju  vene kod starijih žena, ali mogu se pojaviti i kod mladih ljudi koji dugo vremena provode u ležećem položaju, sedećem položaju kao i kod trudnica.

Sastavni deo lečenja  u ranoj fazi proširenih vena zajedno sa lekovima jesu i elastični zavoji za vene ili vezanje donjih ekstremiteta. Pravilno sprovedena terapija sa elastičnim zavojima za vene pomaže kod smanjenja venskog zagušenja, čime se usporava napredovanje bolesti i smanjuju se šanse za  dalje komplikacije. Treba da zapamtite da se postupak mora sprovoditi svakodnevno, inače neće biti nikakvog efekta.

Ipak, trebalo bi da  pratite nekoliko pravila kako bi se izbegle komplikacije pri primeni elastičnih zavoja za vene:

  1. Elastične zavoje za vene bi trebalo da postavite ujutro pre izlaska iz kreveta. Ukoliko ste bili u vertikalnom položaju neko vreme ili ste hodali, pre postupka potrebno je da legnete od 5-10 minuta, za odliv viška tečnosti iz donjih ekstremiteta. Pri izvođenju vezivanja, noge treba da držate u podignutom položaju. Noge bi trebalo da budu pod pravim uglom.
  2. Elastični zavoj se nanosi u smeru od gležnja do dna prstiju, vezujući i pete, zatim u suprotnom smeru prema stomaku ili butinama.
  3. Svaki sledeći okret zavoja treba da bude postavljen na prethodni, minimum za polovinu, na peti bi trebalo da formirate okret u obliku osmice, sprečavajući klizanje zavoja dok ga nosite na nozi.
  4. Završetak vezanog mesta treba da bude iznad mesta povrede vene najmanje od 7 do 10 centimetara. Treba da vodite računa da se tokom nanošenja zavoja ne pojave niti, ni da dozvolite stranim telima da oštete elastični zavoj za vene i treba da izbegavate prekomerno zatezanje zavoja, jer to može dovesti do poremećaja mikrocirkulacije.
  5. Pravilnim zavojima nožni prsti u fazi mirovanja mogu lagano postati plave boje, ali kod hodanja ponovo vraćaju svoju ružičastu boju.
  6. Kada se odmarate u ležećem položaju i pre odlaska u krevet, morate skinuti elastične zavoje za vene(osim ako ne postoje posebna i drugačija uputstva lekara).
  7. Pojedinačni elastični zavoji za vene treba da se koriste za svaku nogu.

Trebalo bi da imate najmanje dva seta elastičnih zavoja za vene i da održavate redovnu higijenu zavoja. Na svaka dva dana, elastične zavoje mora da operete.

Najbolje je da elastične zavoje perete ručno pomoću kućnog sapuna. Kada elastični zavoji za vene izgube svoju funkciju, obično je to nakon godinu dana, moraćete da ih zamenite novim istog branda i modela.

Još jedna stvar koja je veoma važna, a to je da  kod bilo koje kompresijske terapije postoji niz kontraindikacija. Može doći do zatajenja srca, hroničnih  bolesti vena i arterija donjih ekstremiteta, trofičkog ulkusa, sindroma dijabetičkog stopala, akutnih infekcija u donjim ekstremitetima.

S oprezom treba da ih koriste bolesnici sa dijabetesom, čak i ako nema komplikacija.

U svakom slučaju, pre upotrebe elastičnih zavoja za vene, treba da se posavetujete sa svojim lekarom. Uostalom, savremene metode lečenja varikoznih vena nisu ograničene isključivo na ovaj tretman.  

Čarape ili elastični zavoj za vene?

Trenutno je raširena i postoji dilema da li bolje deluju posebni elastični zavoji za vene ili čarape. Primena čarapa za vene je prikladnija iz više razloga – kada ih koristite ne osećate napetost u nogama, ne klizaju i ne prave estetski problem.

S druge strane trebalo bi da vodite računa  o tome koliko su čarape za vene primenljive u određenim uslovima – ponekad je teško odabrati odgovarajuću veličinu, širinu kompresije ili postoje pojedinačni razlozi koje ometaju njihovu upotrebu. U takvim slučajevima potrebno je koristiti klasični zavoj za vene donjih ekstremiteta upotrebom elastičnog zavoja za vene.

Elastični zavoji vrste

Elastični zavoji se koriste u medicini za lečenje mnogih bolesti, uključujući varikozne vene. Elastični zavojI za vene omogućuju uklanjanje otoka nogu i poboljšavaju mišićni tonus. Treba da se koriste u kombinaciji sa drugim lekovima za lečenje proširenih vena, a u vaše lečenje možete koristiti i kreme za vene. 

U kombinaciji sa prirodnim kremama za vene, elastični zavoji imaće još bolji učinak.

Veoma je važno da elastične zavoje za vene vezujete dok ste u ležećem položaju. Nemojte brinuti, veoma lako i brzo se postavljaju. Dakle, noge mora da budu podignute, što će smanjiti oticanje. Prvo ćete celu površinu vaših nogu gde se nalaze proširene vene da namažete kremom za vene, zatim morate uzeti zavoj i uviti oko nogu.

Dimenzije elastičnog zavoja za oblaganje u lečenju proširenih vena moraju biti najmanje 0,08 x 3,0 m.

Vrste zavoja koji se koriste za prevenciju i lečenje proširenih vena, sa različitim stepenom rastegljivosti mogu biti:

  • stepen rastegljivosti od 70% (kratko)
  • stepen rastegljivosti 140% (prosek)
  • stepen rastegljivosti viši od 140% (dugo)

Mala rastegljivost (30-100%) ovi elastični zavoji za vene namenjeni su za lečenje hroničnih  problema sa venama kao što su venska insuficijencija, duboka venska tromboza. Vrlo su prikladni za prvu pomoć, kada je neophodno odma da se koriste. Pružaju čvrsto držanje  bez ikakvog osećaje neprijatnosti.

Srednja rastegljivost – elastični zavoji za vene (100-150%) koriste se za lečenje varikoznih vena i drugih simptoma koji prate ovu bolest. Vrlo je delotvorno za održavanje tkiva nakon skleroterapije.

Velika rastegljivost (150% ili više) ovi elastični zavoji se koristi za manje teške varikozne vene. Veoma prijaju nakon hirurškog zahvata, sa otocima, kako bi pomogli u držanju zglobova nakon povreda i operacija za pacijente koji su u krevetu.

Za sprečavanje bolesti najbolje je da koristite elastični zavoj za vene sa stepenom rastegljivosti  do 140%. Mora da se koriste elastični zavoji sa prosečnim procentom izduženja i vezanje sa kratkim potezima (čvrsto vezanje), kako biste bili sigurni da na pravilan način tretirate izražene proširene vene.

.elastični zavoj

Koliko dugo možete da nosite elastični zavoj za vene?

Prvo bi trebalo da krenete sa manjim vremenom, a onda da povećavate. Kada krenete da koristite elastične zavoje za vene krenite sa pola sata, nakon čega se vreme nošenja  postepeno povećava. Na kraju elastične zavoje za vene možete koristiti i noću oko 8 sati, što je u stvari sve vreme spavanja.

Kako bi bili sigurni da ste pravilno postavili elastični zavoj za vene, treba da znate da pravilno primenjeni elastični zavoj na stopalu obično ne uzrokuje neprijatnost. Naprotiv, uveliko olakšavaju vaše stanje.

  Ako nakon postavljanja osetite neprijatnost, morate odmotati elastični zavoj za vene, jer ako ste stegli previše, može uzrokovati nepravilan protok krvi.

Nakon nošenja, zavoj se mora isprati pomoću posebnog sredstva za pranje tkanine. Uz pravilnu negu ovaj zavoj se može koristiti više od jedne godine, obzirom da vremenom od stalnog nošenja gube elasticitet.

Kako se stavlja elastični zavoj za vene

Elastični zavoji za vene se sastoje od pamuka, poliestera i lateksa, različitog su rastezanja obima i širine, u zavisnosti od vrste. Podeljeni su u tri tipa: sa kratkom rastegljivošću, srednjom i dugom.

Za lečenje koriste se elastični zavoji sa kratkim i srednjim rastezanjem, kao i za prevenciju sa dugim. U slučaju varikoznih vena, elastični zavoji za vene treba da sadrže 50% pamuka, dužina mora biti 3 metra, a širina najviše 10 centimetara.

Ukoliko želite da kompresijska terapija uz upotrebu elastičnih zavoja za vene bude efikasna, morate znati kako da ih pravilno koristite, inače, lečenje ne može doneti dobro, već će škoditi vašem zdravlju.

Nanesite elastični zavoj za vene, odmah nakon buđenja, dok još niste ustali iz kreveta. To je idealno vreme jer se otok na nogama još uvek nije pojavio, bili ste u fazi mirovanja.

Vezivanje počinje od prstiju, sa pokrivanjem vaših peta, gde pravite obrt u obliku broja osam, radi boljeg pričvršćivanja.

Kako biste izbegli prekomerno rastezanje zavoja, zavoj treba da  je ispavljen prema spolja na samoj površini kože. Svaki sledeći red je postavljen na prethodni. Obloga, po pravilu, treba da ide preko cele noge, osim dela vašeg kolena.

Kako bi zavoj dobro držao nogu, naizmenično se postavlja elastični zavoj za vene gore i dole, kao da je unakrsno postavljanje. Za zavšetak vezivanja potrebno je da bude mesto na kom se ne nalaze proširene vene, na udaljenosti od 15 centimetara. Tada ćete ustati i hodajte oko 20 minuta, kako bi proverili da li ste dobro povazali elastični zavoj za vene.

Ako osećate da su vam  prsti utrnuli i pojavljuje se mreškanje prstiju, to znači da ste zavoj previše čvrsto vezali. Moraćete malo da popustite.

Ako se elastični zavoj za vene pravilno primenjuje, svakako ćete iskoristiti sav terapeutski učinak. U isto vreme neće klizati, ni spadati i normalno ćete hodati.

Prvi put kada koristite elastični zavoj za vene možete da se konsultujete sa lekarom, a s vremenom ćete steći veštinu. Leti se stopala konstantno znoje, pa je neophodan odabir adekvatne obuće.

Glavna prednost elastičnih zavoja je njihova niska cena, pristupačnija od drugih kompresijskih predmeta. Ponekad, elastična nit koja se nalazi u zavojima može izazvati iritaciju, u obliku svraba na koži.

Elastični zavoj za vene iskustva

Obzirom da postoji veliki broj ljudi koji ima problem sa venama, a pre svega, od tog broja, najveći broj jesu žene. Žene vole da komentarišu i da dele svoja iskustva, tako da su i ovog puta njihova iskustva korisna.

Većina osoba bila je zadovoljna ovim tretmanom, pre svega jer se lako i jednostavno koristi, ne oseća se nikakva bol i neprijatnost. Često nećete ni imati osećaj da su zavoji na nogama, koliko su prijatni.

Kombinacija krema za vene, tinktura kao što je ona od divljeg kestena ili obloga za vene koje svojim sastojcima smanjuju otok i bol, koji prate proširene vene, i elastičnih zavoja za vene, pomoći će vam na najbolji način kod vašeg problema.

Neophodno je da budete istrajni i da terapiju primenjujete prema uputstvu lekara. Jedino i samo na taj način možete da očekujete rezultate. U suprotonom, možda ćete i vi biti u onoj grupi nezadovoljnih korisnika.

Elastični zavoj za vene cena

Kao što smo prethodno objasnili, postoji više vrsta elastičnih zavoja za vene, ali bez obzira na to ne postoji baš velika razlika u ceni kada govorimo pojedinačno o svakom zavoju.

Videćete i sami da će elastični zavoji za vene biti isplativa investicija, obzirom da traju godinu dana. Elastični zavoj za vene koji se sastoji od pamuka i elastina, u dužinama od 3,5 m i 4,5 m košta 1200,00rsd.

Cena najskupljeg elastičnog zavoja prelazi 2000,00rsd, ali i sa ovim zavojem sa nižom cenom biće sasvim dovoljno da tretirate vaš problem sa venema. U svakom slučaju neophodna je konsultacija sa lekarom pre upotrebe.