Kako da teške noge ponovo budu lagane

Kako da teške noge ponovo budu lagane

Autor:

Problem teških nogu zaista može da bude iritantan i uporan, ali dobra stvar za vas je što načini postoje da ovaj problem postane prošlost i padne u zaborav.

Imate utisak da su vam tegovi zakačeni na nogama, i da tonu olova vučete na njima. Osećaj teških nogu nije ni malo prijatan i može da vas ometa u svakodnevnim poslovima. Bol i osećaj teških nogu mogu se javiti usled loše cirkulacije, i mogu biti simptom koji prate vene i kapilari na nogama.

Veoma je važno da vežbate, da šetate, kako bi proradila cirkulacija, da koristite kreme i gelove koji će efikasno rešiti problem sa venama na nogama, kao i osećaj teških nogu.

Teške noge uzrok

Teške noge su najčešće uzrokovane dugim sedenjem ili stajanjem. Ukoliko je vaš posao vezan za sedenje, ne izlazite dugo iz kola, veće su šanse da noge osećate kao teške i trome. U isto vreme kao što smo već spomenuli, uzrok teških nogu mogu biti proširene vene, koje su nasledne ili stečene. Takođe, kod dama koje nose stalno visoke štikle, može da se javi bol u nogama od stajanja i osećaj tromih i teških nogu.

Kada otkrijete šta je uzrok osećaja koji se javlja u vašim nogama, otkrićete i sam tretman lečenja. Osim neophodnog lečenja, biće neophodno da menjate neke stvari u vašem svakodnevnom životu.

Za osobe koje imaju problem sa viškom kilograma, biće potrebno da regulišu telesnu težinu.

Druga stvar, koliko god je moguće , izbegavajte dugo sedenje ili stajanje. Da, čak i sedenje stvara vene. Kada ste kod kuće, dok sedite, podignete noge na stolicu, a tokom ležanja u krevetu stavite jedane jastuk ispod nogu. Ukoliko ste često na putovanjima, trudite se da protegnete noge što je češće moguće(kada vozite dugo kola pravite česte pauze)

Ukoliko ste primetili da se osećaj teških nogu javlja nakon nošenja visokih štikli, znate šta vam je činiti. Potrudite se da te štikle, koje toliko volite, ipak nosite što manje, samo u nekim specijalnim i posebnim prilikama za vas. Koristite anatomske uloške i kupujte kvalitetnu obuću. Ponekad je dovoljno i dugotrajno stajanje da dobijete osećaj da su vam noge od olova.

  I na kraju, veoma je važna fizička aktivnost. Šta god da je razlog, neophodno je da se bavite nekim sportom. To može biti na prvom mestu šetnja, vožnja bicikla ili plivanje.

Primetićete vremenom da se osećaj teških nogu smanjuje i na kraju će u potpunosti da nestane. Znate i sami koliko može da bude neprijatno dok traje bol, i koliko može da vam bude teško da se uopšte pomerite sa mesta. Niko ne voli taj osećaj tromosti nogu.

Osećaj težine u nogama nastaje i zbog proširenih vena. Tada vam ne preostaje drugo nego da se sa tim obračunate.

Teške noge simptomi

Osećaj teških nogu, prati i osećaj umora, neprijatnosti u nogama. To jesu prvi znaci poremećaja cirkulacije, a drugi simptomi koji ih prate su:

 • Javlja se bol na unutrašnjoj strani i zadnjoj strani listova na nogama, koji može da se širi ka zadnjoj strani kolena
 • Bol i osećaj teških nogu javlja se krajem dana
 • Ako dugo stojite ili sedite ovaj osećaj biće izraženiji
 • Reakcija na toplotu – kupka, sauna ili depilacija toplim voskom
 • Čest je osećaj za vreme trudnoće.
 • Grčevi, trnjenje, trzaj nogu, otečenost nogu i proširene varikozne vene

Olakšanje najčešće možete naći u vidu gela ili krema za proširene vene koje itekako deluju na ovaj problem, ali možda će biti potrebno da korigujete vašu ishranu ili jednostavno da uvedete više fizičke aktivnosti u vaš svakodnevni život. Recimo, probajte ove vežbe za vene.

teške noge i umorne

Osećaj težine u nogama i proširene vene

Ukoliko se ovaj osećaj teških nogu javlja usled proširenih vena, važno je da vaša terapija bude skoncentrisana na problem sa venama.

Ovakva terapija treba da zavisi od stepena i obima zahvaćenosti venskog sistema. Lečenje, pre svega, treba da bude na prevenciju tromboze, smanjenja mogućnost ka pojačanom zgrušavanju krvi. Na ovaj način direktno ćete izbeći i dalje simptome, kao što su osećaj teških nogu, bol i grčevi u nogama.

Lečenje proširenih vena treba da bude u vidu elastičnih čarapa, koje treba dobro da se fiksiraju i dobro naležu na nogu, kao i primena lekova. U nekim težim situacijama, u zavisnosti od stanja proširenih vena i upale, biće potrebno da se izvrše operativni postupci.

  Dalji vid lečenja proširenih vena podrazumeva korišćenje masti, gelova i krema za vene. Ove kreme poboljšavaju mikrocirkulaciju, deluju trombolitički.

Kreme za vene se koriste veoma jednostavno, tako što ćete direktno naneti sadržaj kreme na ona mesta gde se nalaze vene. Blagom masažom od stopala ka srcu podstičete cirkulaciju, u isto vreme gubi se osećaj teških nogu, nema trnjenja i bola.

Kada kupujete gelove za proširene vene, gledajte da glavni sastojak bude ekstrakt divljeg kestena. Divlji kesten sadrži escin koji deluje protivupalno na vene, smanjuje bolove, grčeve i  otok i pucanje kapilara, kao i osećaj teških nogu.

Na isti način možete da koristite divlji kesten, tako što ćete pomešati sa alkoholom ili rakijom. Koristite ovaj rastvor za masažu na mestima gde osećate bol i težinu u nogama. To je takozvani divlji kesten u rakiji.

Ishranom protiv umornih i teških nogu

Ishrana je veoma važna kada govorimo o bilo kom zdravstvenom stanju ili tegobi koju osećate. Kada promenite ishranu i kada unosite neophodne vitamine u organizam, svaka tegoba će vremenom da se smanji i na kraju nestane.

Hrana jača mišiće i kosti, i daje snagu celom organizmu. Ukoliko vaša ishrana nije adekvatna, javiće se osećaj teških i umornih nogu.

To bi značilo da pre svega lek za umorne i teške noge treba da potražite u adekvatnoj ishrani, pored redovnih tretmana koje će vam prepisati lekar.

S tim u vezi prejedanje može dovodi do viška kilograma, koji direktno uzrokuju teške i umorne noge. Saznajte i kako su povezani gojaznost i vene.

Promena ishrane treba da podrazumeva više hranljivih namirnica koje vam mogu pomoći  da izgubite težinu, a u isto vreme vam daju više energije. Jedite što više povrća i voća, kao i integralne žitarice. Ove namirnice imaju najmanje kalorija u odnosu na hranu koju ste možda navikli da jedete, a bogata je šećerom i mastima, kao što su kolači i torte.

Lek za umorne i teške noge u slučaju postojanja proširenih vena jeste takođe promena ishrane. Pored nošenja kompresivnih čarapa, što smo već spomenuli prethodno, preko čitavog dana, dostupne su i sledeće metode: obloge od kupusa, jabukovo sirće, melem od divljeg kestena, mast od nevena, ulje koštica grožđa, mast od gaveza i na kraju možete da pijete čaj od ruzmarina.

Pa da vidimo onda na koji način još možete ishranom da ublažite konstantan osećaj teških nogu.

Nedostatak magnezijuma

Obzirom da magnezijum utiče na mnoge rakcije u telu, jedna od tih jeste i funkcija nerava i mišića. Dakle, ukoliko osetite slabost u mišićima nogu može biti direktna veza sa nedostatkom magnezijuma u organizmu.

Nedostatak gvožđa

Ista situacija, ukoliko ne unosite dovoljno gvožđa u organizam kroz ishranu, može se javiti osećaj teških nogu. Može se desiti da osećate i bol u nogama, kada odmorite, tokom ležanja, ali može se javiti i ujutru nakon buđenja. Može se javiti i blagi svrab nogu ili onaj čudan osećaj kao da se nešto nalazi na nogam i da puzi. U ovim situacijama, ustanite i hodajte, ili protegnite noge.

Unos gvožđa biće kroz zeleno povrće, kao što je spanać na prvom mestu, i crveno meso, konjsko meso na prvom mestu. Pijte sok od borovnice i jedite što više cvekle, najbolje sirove cvekle, kao neku salatu.

Vitamin E

Vitamin E sadrži  antikoagulantna svojstva koja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Vitamin E može da smanji rizik od upale vena i smanjuje bol, kao i osećaj teških nogu

Jedite hranu bogatu vitaminom E, kao što su lešnik, orasi, bademi, semenke suncokreta, maslinovo ulje, brokoli i avokado.

Nedostatak vitamina D

Ukoliko su vam umorne i teške noge, razlog za to može biti nedostatak vitamina D. Nedostatak vitamina D dovodi do opšte slabosti mišića, a jedan od najboljih načina da nadoknadite vitamin D jeste da što više vremena provodite na suncu.

Hrana koju treba da konzumirate jeste mleko, žitarice, masna riba i druga hrana obogaćena sa vitaminom D. Raspitajte se kod svog lekara koliki dnevni unos treba da bude vitamina D i šta je za vas najbolji način i koju hranu treba da jedete.

Prirodom protiv teških nogu 

Darovita priroda, kao i svaki put ima rešenje i ovaj put. Da vidimo koje sastojke pod hitno da izvučete iz svoje kuhinje i rešite problem teških nogu.

Kurkuma

Ovaj  začin može da vam pomogne u poboljšanju cirkulacije, dok kurkumin, pomaže kod sprečavanja stvaranja krvnih ugrušaka.

Skuvajte ½ do 1 čajne kašičice kurkume u prahu u čašu mleka. Ukoliko volite slađi ukus, dodajte malo meda i pijte dva puta dnevno.

Beli luk

Beli luk utiče na cirkulaciju krvi. Jedite što više belog luka, a najbolje da uzimate od 2 do 3 čena belog luka svakodnevno na prazan želudac.

Divlji kesten

Divlji kesten je najbolji prirodni lek, pre svega za vaš problem proširenih vena. Divlji kesten je glavni sastojak velikog broja gelova i krema za proširene vene. U isto vreme, naš savet je da spremite svoj melem od divljeg kestena sa rakijom ili alkoholom.

Koristite ovaj melem za blagu masažu vaših nogu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće poboljšava protok krvi i cirkulaciju, kao i bol i otok i osećaj teških nogu. Dodajte 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta u čašu vode. Možete da dodate malo meda za bolji ukus, i pijte dva puta dnevno.

lek za teške noge

Teške i umorne noge preventiva

Sada vam je jasno da osećaj teških nogu ne predstavlja ozbiljne zdravstvene stanje i da se obično dešava usled nekih neadekvatnih životnih navika, i da je pitanje samo koliko ste vi spremni da promenite te navike kako bi ovaj osećaj prestao.

Sigurni smo da želite da bude poput leptira i da svaku vašu obavezu koju imate obavljate sa lakoćom i bez bola. Da vidimo onda koje stvari bi trebalo da menjate u vašem životu, kako bi izbegli bol u nogama i osećaj teških nogu.

 • Prva i osnovna stvar jeste da smanjite višak kilograma. Gojaznost može da dovede do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, blokirajući protok krvi.
 • Održavajte redovnu fizičku aktivnost, plivajte, šetajte, vozite bicikl. Isto tako možete da vežbate jogu ili meditaciju. Vežbe su odličan način  kontrole težine, snižavanja holesterola i poboljšanja cirkulacije.
 • Ostavite cigare. Pušenje je faktor rizika za nekoliko stanja koja uzrokuju teške noge.
 • Nemojte da nosite usku odeću na nogama, jer to može da utiče na cirkulaciju.
 • Izbegavajte dugo sedenje- ukoliko ste na dugom letu ili dugo vozite, pravite česte pauze. U isto vreme, ukoliko je vaš posao kancelarijski , često ustajte kako bi protegnuli noge.
 • Ukoliko dugo stojite – redovno menjate pozicije. Nemojte držati noge prekrštene.
 • Izbegavajte da nosite često visoke potpetice.
 • Podignite noge od 6 do 12 cm iznad nivoa srca. Postavite neki jastuk u ležećem položaju.
 • Masirajte vaše noge što češće, to vam je dodatni bonus.
 • Nosite čarape koje će vam pomoći kod proširenih vena .
 • Primenite toplu kupku nakon napornog dana na poslu. Stavite noge u toplu vodu, i opustite se petnaestak minuta.

Jednom kad znate šta uzrokuje da se vaše noge osete teške i odredite plan lečenja, trebalo bi da kontrolišete bol i živećete uobičajenim i zdravim životom.