Folikulitis: simptomi, uzrok i rešenje

Folikulitis: simptomi, uzrok i rešenje

Muči vas folikulitis? Pročitajte naš tekst i razjasnite sebi određene stvari u vezi sa tim. I ne samo to! Pronađite rešenje za ovu neprijatnost, upravo ovde!

Šta je folikulitis?

Folikulistis, kao što i sam naziv kaže, ima veze sa folikulom dlake.

U pitanju je oboljenje folikula dlake.

To je upala korena kose, koja se širi i koja zahvata i delove kože koji se nalaze oko dlake.

Izgledom podseća na bubuljicu. Ipak, kada malo bolje pogledate, folikulitis uvek obuhvata i dlaku. Tako ćete ga razlikovati od obične bubuljice. Sličnost sa bubuljicom je u tome što ima gnojni ispun. Može se iscediti, kao i bubuljica. Čak ima i sadržaj slilan kao bubuljica. Naravno, sa njim se cedi i dlaka.

Kada smo već kod ceđenja, a biće reči o tome, nikako ne cedite ni folikulitis, a ni bubuljicu samostalno. Možete napraviti još ozbiljniju infekciju.

Koji su simptomi folikulitisa?

Folikulistis se javlja u vidu čvora – bubuljice, koja je crvena i upaljena, ali sa žutim sadržajem za ceđenje.

Kao što je već pomenuto, obuhvata jednu dlačicu i ona je u središtu te, nazovimo je, bubuljice. Javlja se najčešće na glavi, to jest na obodima kose. Ipak, on se može javiti i na svim drugim kosmatim i dlakavim delovima lica i tela.Tako se može javiti na bradi, kod muškaraca. Može se javiti pod pazuhom. Neko folikulitis ima na rukama i nogama. A oni muškarci koji su dlakavi po celom telu, loša vest za njih… Njima se folikulitis može javiti i na ramenima, leđima, na onim delovima tela gde imaju dlake.

folikulitis dlake

Folikulitis se javlja i na preponama, kao i na pubisu. Intimni delovi nisu pošteđeni kada je ovaj problem u pitanju.

On je nekada akutni, javi se samo na jednom ili dva mesta. Ne predstavlja veliki problem. Kada je hronični, tada nastaju muke. Može obuhvatiti veće površine.

Kako se folikulitis razlikuje od bubuljica na glavi?

Odmah ćemo vam reći, razlika je vrlo mala. Ima upale, ima i bubuljičnog ispuna.

Razlika je u tome što folikulitis obuhvata i dlaku, a bubuljica ne.

Jedna od karakteristika folikulitisa je da svrbi. Bubuljice mogu biti svrbljive, ali i ne moraju tako da se i to može svesti pod razliku. Kod folikulitisa, pošto dlake ispadaju, ima i opadanja kose. Kada folikulitis zahvati kosu to može biti svojevrstan problem, takođe.

Opadanje kose mučilo je i Nikolu.  Mislio je kako će ga kosa napustiti i očajnički želeo to da reši. Neko vreme je lutao tražeći rešenje, ali je onda konačno našao pravu stvar. Od tada više nema problema sa opadanjem kose, folikulitisom, peruti. Ne samo to, nego je njegova kosa počela i da raste. Od misli o ćelavosti vrlo brzo došao je toga da razmišlja da čak i malo pusti kosu. I vi možete tako spasisti svoju kosu. Saznajte šta je Nikoli pomoglo iz njegove lične priče koja se nalazi na ovom linku:   https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

A zašto dolazi do ovakvih promena na glavi?

Saznajte u nastavku.

Uzrok nastanka folikulitisa

Ono što sve nas zanima: „A što mi se ovo dešava? Jesam li negde pogrešio? Jesam li doprineo tome?”

Uzrok nastanka folikulitisa je bakterijske prirode. Njega izaziva bakterija iz roda stafilokoka. Pored bakterija, ima i nekih virusa i gljivica koje takođe mogu biti uzroci folikulitisa.

Da li smo mi krivi? Samo delimično.

Bakterija ima svuda. Mi ne možemo sprečiti to da dođemo u kontakt sa njima. Ono što možemo sprečiti, to je da im otvorimo prostor za ulazak. Kako?

Prilikom bilo kog nadražaja, kao što je brijanje ili depilacija, kao što je čačkanje krastica i bubuljica, mi otvaramo poru. Kako posle toga ne dezinfikujemo odmah mesto koje smo dodirivali rukama, a pri tom je pora otvorena, eto ga! Odlična podloga za ulazak bakterija i virusa.

Tako se ponekad, od pojedinačnog slučaja folikulitisa, može stvoriti hronični problem. Naravno, prisutna je i genetska predispozicija, kao i hormonski disbalans i pad imuniteta. Sve su to uzroci koji mogu potpomoći širenje problema.

Da bismo izbegli našu grešku, potrebno je da, i kada diramo, dezinfikujemo to mesto i da se pobrinemo da zatvorimo otvorenu poru, kako bakterije ne bi mogle da uđu.

Vrste folikulitisa

S obzirom na pomenute uzroke i izazivače, razlikujemo nekoliko vrsta folikulitisa. Dve su među njima glavne. To su bakterijski i gljivični folikulitis.

Pominju se u okviru njih i sledeće vrste: Pseudofolliculitis barbae, Sicosis barbae, Pitirosporum folikulitis, Eozinofilni folikulitis, Gram-negativni folikulitis.

  • Prva dva se javljaju na bradi muškarca i najčešće su posledica ozleda prilikom brijanja.
  • Pitirosporum folikulitis ostavlja ozbiljne ožiljke, gde god da se pojavi na telu.
  • Eozinofilni folikulitis i Gram-negativni folikulitis posledica su jake terapije usled nekih bolesti. Na primer, AIDS ili neke vrste tumora.

Bakterijski folikulitis

Ovo je najčešća vrsta folikulitisa. Potiče od bakterije koja se zove stafilokoka. Ona inače živi na koži svakoga od nas. Problem se može pojaviti onoga trenutka kada se pojavi neka ranica ili otvor na koži. Tada se dešava prodor ove bakterije, koji može izazvati razna stanja.

Taj folikulitis je upravo onaj koji smo opisali u prethodnim pasusima.

Podseća na bubuljicu pod upalom. Može biti pojedinačan, a može se i razmnožiti, pa onda napraviti problem.

Neke od tih bakterija mogu izazvati na koži baš velike čireve. Pored toga što svrbe, mogu biti i bolni. Najšeće se dešava da ih ne diramo, pa onda puknu.

Ono što može biti veoma neprijatno, to su ožiljci koji iza njih ostaju. Pre svega, na licu.

Pseudomonas folikulitis nastaje od bakterije koja nastanjuje vlažna mesta, kao što su bazeni i kade. Zovu ga folikulitis đakuzija. Ono važno što tu imamo je vlažna sredina, pogodna za razvoj bakterija.Ovaj folikulitis ne spada u uporne. Najčešće se da očistiti u roku od nekoliko dana, naravno, kad su upale manje. Za veće upale, potrebno je obratiti se dermatologu.

Gljivični folikulitis

Ovaj folikulitis, kao što je i navedeno, potiče od različitih gljivica. Najčešće pogađa muškarce i to u predelu brade i kose. Dakle, glava je u pitanju. Prvo je crven i upadljiv, a potom iza sebe ostavlja rane, pa ožiljke. Nekada i gubitak kose, naročito na obodu glave.

Veoma je važno da se ovaj folikulitis tretira na vreme, kako ne bi ostavio ozbiljnije posledice. Gljivice se takođe useljavaju u kožu onda kada je ona osetljiva. Što veoma često ne možemo da predvidimo. Zato, uvek oprezno sa svime što čeprkate na koži. Gljivice u kosi prave velike probleme.

Kako lečiti folikulitis?

Folikulitis zahteva ozbiljno pristupanje. Naročito ako primećujete da prelazi u hronični. Ne dozvolite da stanje izmakne kontroli.

Ono što je važno napomenuti, to je kombinacija biljnih preparata i terapija za uklanjanje bakterija ili gljivica.

Ta terapija može biti u vidu medikamenata ili u vidu laserske intervencije. Na vama je da procenite ozbiljnost problema. Još bolje, obratite se lekaru za mišljenje. On će vas uputiti i reći vam da li su dovoljni samo biljni proizvodi da zaustave potencijalnu infekciju, ili je potrebno i lečenje.

Prirodno lečenje folikulitisa

Kao što smo rekli, nekada folikulitis zahteva samo malo veću pažnju prilikom svakodnevne higijene i može biti otklonjen, bez muke. Tu na scenu stupaju biljni preparati, koji su neškodljivi za telo, bez parabena i ostalih konzervanasa, koji mogu dodatno iritirati kožu.

Kada se radi o licu i telu, nekada je dovoljno da se koristi blago sredstvo za umivanje i ispiranje lica i tela. Ono koje je namenjeno osetljivoj koži. Prirodna sredstva često imaju u sebi biljke sa antibakterijskim svojstvima.To će veoma pomoći da se folikulitis suzbije, odnosno, uzrok folikulitisa. Pri tom, pruža se nežna nega, koja je ovakvoj koži i potrebna.

Naravno, može pomoći i topla kupka, u kombinaciji sa nekim prirodnim sapunom. Prijaće koži.

Šampon za folikulitis

Kada je u pitanju najkosmatiji deo tela, a to je kosa, onda su stvari takve da nam je potreban šampon. I to šampon sa velikim „Š“.

Taj šampon možete koristi ne samo za kožu, nego i za ostatak tela.

Šampon za folikulitis mora biti prirodan i od pažljivo biranih sastojaka. Aktivne supstance treba da se koncentrišu na bakterije i gljivice. Dakle, antibakterijsko i antigljivično sredstvo.

Biljni šamponi ne iritiraju kožu glave i nežno je neguju. Naravno, potrebno je da birate one biljne šampone koji nemaju sulfate, jer oni isušuju kosu, samu dlaku. Tako da ste kupovinom prirodnog šampona, bez sulfata, potpuno sigurni da će kosa biti i zdrava i lepo negovana.

LED fototerapija za folikulitis

Jedna od terapija koja može pomoći da se bakterije uklone sa kože je LED terapija. Ova terapija otklanja masnoću i čisti kožu. Nekada je potreban samo jedan tretman, a nekada nekoliko. Sve zavisi od težine problema.

Naravno, i kada laser, odnosno, fototerapija uspe da ukloni bakterije, prirodna nega je i dalje neophodna. Uradi se terapija, ako vam je to uopšte potrebno, a onda se nakon toga nastavlja sa negom.

Potrebno je da nega bude kontinuirana, kako se problem ne bi vratio.

Koliko traje folikulitis?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti, s obzirom na to da je individualno koliko će kod vas folikulitis trajati.

Zavisi i od toga u kakvom ste stanju trenutno. Ako ste odmah reagovali, čim se folikulitis pojavio, on se može sanirati u roku od nekoliko dana. Ipak, neka iskustva govore u tome da se često previše čeka.

Neka ozbiljnija stanja traju nekoliko meseci, do čak nekoliko godina.Naravno, ne dozvolite da se ovo razvuče toliko. Može biti i posledica u vidu ožiljaka.

Da li folikulitis sme da se cedi?

Na ovo pitanje verovatno znate odgovor, ali hajde da naglasimo, da bude svima jasno.

Ne, ne sme se dirati folikulitis. Ako je problem proširen, nikako ne smete dirati samoinicijativno i nikako cediti. Mora se prvo smiriti upala, a onda sačekati da takozvane bubuljice same zasuše.

Ovo se odnosi prvenstveno na folikulitis na koži glave.Ako se i desi nekada da jednu uraslu dlaku, koja je upaljena, poželite da iscedite, uradite to higijenski. Dezinfikujte kožu, ali i svu aparaturu koju tom prilikom koristite. Važno je da se sve bakterije otklone. A evo i zbog čega!

Zašto se folikulitis širi?

Folikulitis ima tendenciju da se širi zbog bakterija. Ako na primer folikul pukne ili ako se cedi, može svojim bakterijskim sadržajem da „zagadi” ostatak kože. Kada se bakterije proliju po čistim delovima kože, odnosno, kože glave, oni mogu biti inficirani. Na taj način se folikulitis prenosi i na druge delove.

folikulitis na glavi

Ovo je naročito zastupljeno ako se bubuljice od folikulitisa čačkaju i diraju rukama.

Kako sprečiti folikulitis?

Nažalost, u nekim situacijama ne možemo sprečiti folikulitis. On će se pojaviti šta god mi uradili.

Unekim situacijama, možemo ga sprečiti pažljivom higijenom, kože lica, tela i kože glave.

Pre svega, važna je redovna higijena, a važni su i preparati.

Prirodna i samo prirodna kozmetika, koja neće ni na koji način iritirati kožu – ona je ključ. Vodite računa da se opskrbite pravim proizvodima i neće biti problema.

Ponekad dobro mogu uticati i neka sredstva iz kuhinje kao prevencija. Na primer, jabukovo sirće kao kupka, deluje antigljivično. Ulje čajevca deluje antimikrobno i zato ga možete koristiti.

Kokosovo ulje je odlično kao mazalica, lepo neguje i kosu i telo, a njegova antibakterijska svojstva su odlična.

Oslonite se i na ovu vrstu pomoći i sigurno ćete u mnogome sprečiti negativan uticaj bakterija i gljivica i predupredićete problem

Nega glave sklone folikulitisu

Već smo vam preporučili prirodne šampone. Oni sami su dovoljni da se situacija drži pod kontrolom. Ako želite da pojačate negu, neka to bude i nega slanom vodom. Ovaj tretman je mnogima drag.

Kupanje u moru će pomoći da se te vrste bakterija i gljivica otklone i iz teško dostupnih delova, kao što je kosa. Kada ste na moru, što više kvasite glavu.

Pomenuli smo kokosovo ulje, koje je odlično da se, s vremena na vreme, utrlja u kosu poput maske. Odlično protiv bakterija deluje i limunov sok. Može se utrljavati u one delove kože glave, koji su skloniji infekcijama.

Šta ako se ne tretira folikulitis?

Mogu se dogoditi dva scenarija.

Prvi je da se on toliko proširi, da ostavi ogromne posledice:  opalu kosu, koja kada se udruži sa seboreičnim dermatitisom,može dugo da traje i da trajno naruši samopouzdanje.

Drugi scenario je da, ako ne dirate i strogo vodite računa o higijeni, on može sam od sebe da se povuče. Možda će iza njega ostati neki trag, u vidu fleke. Ako imate sreće, povući će se bez posledica.

A vi razmislite sa kojim ste posledicama spremni da se suočite. I nemojte dva puta da razmislite, pre nego što preduzmete nešto. Folikulitis se može držati pod kontrolom.