Kako da bubuljice koje svrbe nestanu zauvek!

Kako da bubuljice koje svrbe nestanu zauvek!

Jedan od velikih problema koji vas može zadesiti tokom letnjih, a i zimskih dana, su bubuljice koje svrbe. Ovo je ne tasko opasna, ali neprijatna pojava, koja vam može pokvariti dan. Zato danas pričamo detaljnije o njima i dajemo savete za njihovo brzo uklanjanje.

Bubuljice koje svrbe – simptomi

Jedan od glavnih simptoma ovih bubuljica je svakako svrab, što je jasno. Veoma često se javljaju po licu. Kada kažemo lice, jasno je da one mogu zahvatiti potpuno raznolike delove.

Najčešće ih ima na vratu i bradi, budući da je taj deo najizloženiji. Međutim, ove bubuljice koje svrbe nisu retke ni na čelu, a ni na obrazima. Kada kažemo obrazi, mislimo na deo od jagodica ka kosi.

Uglavnom se dešava tako da se jave sitne, najčešće crvene bubuljice, koje su u početku možda i neprimetne. Sve dok ne počnu da svrbuckaju, a onda i da svrbe. Neretko se dešava i proces koji je maltene obrnut.Prvo osećate svrab, iako na datom mestu nema nikakvih bubuljica. A onda se, dok ste pucnuli prstićem, stvaraju bubuljice koje tek kada se pojave jako svrbe.

Deo gde ih ima često je upaljen i crven. Zato pored neprijatnosti u vidu češanja, imate nekada i estetsku neprijatnost u vidu crvene kože.

Zašto nastaju bubuljice koje svrbe?

Na ovo pitanje nije lako naći pravi odgovor. Ne možemo baš u potpunosti da predvidimo pojavu ovih bubuljica, kao ni da kažemo stopostotni razlog.

Pretpostavlja se u kozmetologiji da je razlog za nastanak bubuljica koje svrbe neka vrsta bakterije. Počesto nju pokupimo kada je koža znojava. Zato smo napomenuli na početku da je leto jedan od najvećih indikatora za nastanak.

Vlažne sredine, kakva je svakako znojava koža, pogodne su za razvoj bakterija. Ako je, na primer, koža iz nekog razloga bila nečista ili ako ste imali šminku, pa se preko toga oznojili, nije isključena pojava ovih bubuljica.

Dodirivanje prljavim rukama je još jedan od razloga. Bakterije su svuda oko nas i ako se dodirnete prljavom rukom, velike su šanse da su odbrambeni mehanizmi i imunitet kože u tom trenutku loši i da se mogu pojaviti ove bubuljice.

Da ne bismo za sve okrivili bakterije, bubuljice koje svrbe mogu se pojaviti i iz nekih unutrašnjih razloga, kao što je hormonski disbalans. Takve bubuljice pre menstruacije se takođe pojavljuju iznenada. Može biti samo jedna, koja je upaljena i svrbi, a može ih biti i više na licu. Takođe su neprijatne i poprilično umeju da izlude čoveka.

Ono što više od svega zanima jeste sledeće…

Kako se rešiti bubuljica koje svrbe?

akne koje svrbe

Nije ih se lako rešiti, ali rešenje postoji.

Pre svega, kada ih se jednom otarasimo, važno je da nema pogodnog tla više tu za njih kako se ne bi ponovo vratile. Ono što je ključno, jeste higijena.

Umivanje lica nekim antibakterijskim sredstvom je od ključnog značaja, kako ujutru, tako i uveče.

Nađite adekvatnu „umivalicu“ koja će očistiti lice i otopiti masnoću, a sa njom i bakterije koje su se nakupile.To može biti i neki prirodan, antibakterijski sapun, koji neće isušivati lice. Ovde naglašavamo važnost prirodne kozmetike koja je za kožu nezamenljiva. Ovakva koža može biti jako iritirana. Prirodna sredstva su nezamenljiva za negu jer pomažu da se prebrode razne neprijatnosti.

Posle toga losion za lice. On je takođe važan korak u dnevnoj rutini, jer uklanja apsolutno sve bakterije koje su se nataložile na koži. Posle njega apsolutno možete da nastavite sa dnevnim aktivnostima, bez bojazni da će bakterije napredovati.

Ako se šminkate, onda biste mogli naneti i tonik za lice. On je dobar da zagladi kožu i napravi zaštitnu barijeru koja će vam biti značajna. Taj zaštitni film učiniće da koža bude glatkija i čistija, a vi sigurni da možete naneti šminku.

Pre šminke, važna je i krema. Neka bude prirodna i blaga krema, da ne bi dodatno nadražila kožu.

Neko ko može da vam pomogne u izboru adekvatnih sredstava za bubuljice je Jana. Ona je imala strahovitu bitku za čistu kožu. Bubuljice, mitiseri i masna koža bili su njena danonoćna briga, jer su ružili njeno lice.  Nije se spasila muka, sve dok nije pronašla prirodno rešenje za svoju kožu! Opet ima čisto lice, bez akni, mitiserea i bubuljica i teško je poverovati da je bilo problematično. Šta joj je pomoglo? Lako je! Njenu priču pročitajte ovde: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Vrste bubuljica koje svrbe

Da svrab bubuljica nije neobična pojava, govori i sama činjenica da ih ima više vrsta.

Sitne bubuljice koje svrbe

Već smo pomenuli da se ovakve akne najčešće se javljaju u grozdovima. Veoma su sitne bubuljice i ima ih puno. Umeju da budu i crvenkaste i da kožu čine veoma upaljenom. Zapravo, to mesto deluje jako iritirano. Plus vas svrbi, pa ga tako dodatno češanjem iritirate. Neretko, može i da prokrvari od češanja.

Zato je jedan od osnovnih postulata ovog vida neprijatnosti nikako ne češati upaljeno mesto. Znate da i inače ruke treba držati podalje od lica. Ali ovo je baš važan momenat kada ne treba čeprkati.

Kako smiriti, barem trenutno ovakva mesta na koži?

Tako što ćete isprskati malo vod pod pritiskom ili jednostavno pokvasiti sa malo vode upaljeno mesto. Posle određenom vremena, svrab će prestati. Ali se svakako trudite da izbegnete čeprkanje i češanje. To će vam veoma pomoći da problem brže prođe.

Potkožna bubuljica koja svrbi

Bubuljice koje svrbe ne moraju biti u grupi, mogu se javiti i pojedinačno. Tada su jako nezgodne i veoma se vide.

Sigurno vam se desilo da je neko mesto bolno na dodir i da svrbi. Često ne shvatite u čemu je problem, samo imate neki nelagodan osećaj. To mesto je nekada i upaljeno, a posle nekoliko dana primećuje se brežuljak koji preti da postane upadljiv.

Kažu da je jedan od načina da taj brežuljak nekako sprečite da izađe, tako što ćete ga isušiti. Ima raznih sredstava za isušivanje bubuljica. Međutim, nekada zakasnimo i ne uspemo da odreagujemo na vreme, tako da se bubuljica pojavi.

Ona je gotovo uvek takva da kasnije sazri za ceđenje, ako ne uspete pre toga da je zaustavite. Nemojte je sami cediti. Naročito nemojte to raditi dok je pod upalom, crvena. Da, ona će vas svrbeti. U zavisnosti od mesta, veoma će vas iritirati. Ali je nemojte namerno stiskati.

Kada nanesete na nju neki prirodni losion, umirićete je i ublažiti upalu. Kasnije će ona sama da pukne ili će jednostavno nestati, bez da je isceđena. To je najbolji put da se rešite ovakvih bubuljica.

Bubuljice na licu koje svrbe

Hajde da pređemo sve regije koje mogu zahvatiti bubuljice koje svrbe i da kažemo nešto više o njima.

Brada

Ove se bubuljice javljaju na bradi jer bradu veoma često dodirujemo. Nekako je najizloženiji deo lica i nekako nam veoma smeta ako nas tu nešto svrbucka. Ponekad se na bradi javljaju takve pojedinačne, potkožne bubuljice, a nekada u grupi.

Znate ono kad imate neki važan događaj, a bubuljica iznikne, ničim izazvana i nervira nas? Mislim da je svima poznat taj osećaj.

Vrat

Ove se bubuljice javljaju i na vratu, prvenstveno zato što se tamo izuzetno mnogo znojimo. Naročito u letnjim mesecima, ta regija je jako ugrožena upravo jer ima puno znoja. Sa druge strane, i odećom je nekako iritiramo. Zato ovu regiju treba posebno negovati.

Čelo

I čelo je naša kritična zona kada su u pitanju bubuljice koje svrbe. Blizina kose doprinosi da se čelo masti i znoji. Sklono je tome da mu izađe neka ogromna bubuljica koja se razvije u onu katastrofu od koje danima patimo. A nekada je to samo skupina sitnih, malih pošasti, sa kojima ne znamo šta ćemo.

Obrazi

Iako najmanje kritična regija, obrazi takođe mogu biti zahvaćeni bubuljicama koje svrbe. Blizina sa kosom čini i ovaj deo pogođenim u tom smislu. Treba izbegavati njihovo čačkanje, kako se ne bi dalje iritirale.

Bubuljice na telu koje svrbe

bubuljice na telu koje svrbe

Osim što se mogu javiti na licu, bubuljice koje svrbe se mogu javiti i na telu. Verujem da su sada mnogi od vas uzdahnuli pomislivši na svoje probleme sa svrabom.

I koža na telu se znoji, Kako je to jedan proces koji je poprilično prirodan, koliko god se mi tuširali i sprovodili ličnu higijenu, to će biti tako. Dakle, nema tu mnogo pomoći.

Ipak, svesni smo da su neki delovi tela skloniji tim bubuljicama koje svrbe, kao što su na primer leđa, to jest ramena. Ove bubuljice imaju običaj da se pojave na ramenima i da nezgodno svrbe. Ono što je još zanimljivo kod njih, a uijedno nas i plaši, to su neke tamne fleke koje iza njih ostaju.

I njih morate tretirati sredstvima koja isušuju, kao što su dobri prirodni sapuni, koji su i antibakterijski i koji će otkloniti infekciju.

Mogu se pojaviti i na rukama, kao i na nogama. Ipak, čini se da se na tim delovima pojavljuju u nekim manjim razmerama. Ne u grupi, već pojedinačno. Možete ih otkloniti tako što ćete ih tretirati nekim losionom za bubuljice, na prirodnoj bazi.

U svakom slučaju, trudite se da se prema njima ophodite slično kao i sa bubuljicama koje svrbe na licu.

Letnje bubuljice koje svrbe

Već smo pomenuli da je jako teško iskontrolisati leti čistoću kože, s obzirom na to koliko se znojimo i koliko je koža puna bakterija. Baš tada se i javljaju na pojedinim mestima bubuljice koje svrbe.

Veoma je teško sa njma se boriti tada, s obzirom na to da su zbog znojenja one još intenzivnije i još više svrbe nego inače. Potrebno je da imate sredstvo kojim ćete tretirati te bubuljice, poput nekog dobrog prirodnog losiona, ali i neko blago sredstvo za umivanje, odnosno za tuširanje, u zavisnosti od toga gde su se bubuljice pojavile.

Ono što je važno i što vam može pomoći kada su bubuljice koje svrbe u pitanju, jeste sunce leti. Uglavnom se bojimo sunca i pokušavamo što više da ga izbegnemo. Međutim, kada su bubuljice u pitanju, ono nam može pomoći.

Sunce isušuje kožu, samim tim isušuje i bubuljice. Ako vam se baš u ovom periodu one pojave, izlažite se suncu, kako bi ono pomoglo da koža bude lepša.

Naravno, nikada, ali nikada ne posežite za sunčanjem kada je sunce jako. Sunčajte se rano ujutru ili sačekajte popodnevne časove, kako koža ne bi bila oštećena od sunca i da ne bi bilo više štete nego koristi, kao i bubuljica od sunca.

Crvene bubuljice koje svrbe

I ovoga smo se već dotakli, ali moramo jasno naglasiti ovaj problem. Bubuljice koje svrbe, često su crvene. I to baš one koje se nalaze na najistaknutijim delovima lica, kao što je brada ili čelo.U tom smislu se još teže sa njima nositi jer vas one tada najviše i iritiraju, baš zato što se vide.

Ono što možete efikasno uraditi protiv njih, to je da ih protivupalno i protiv svraba tretirate nekim losionom za čišćenje lica koji će umiriti kožu. Nakon toga naneti neku prirodnu kremu ili gel za akne.

A nakon toga, dobar savet je naneti neki tečni puder za lice. Razloga je više.Ne samo što će prekriti crvenilo, koje, naravno, ne želite da se vidi, već će delovati i umirujuće. Većina pudera sada su nekomedogeni i jako dobro koža reaguje na njih.Takođe, kada imate pudr na licu, vaša želja da se češkate i „kopate” lice je manja. Odnosno, pošto već na licu imate šminku, nećete tek tako dozvoliti da je sklanjate.

Zato primenite ovaj trik i primetićete kako se situacija sa bubuljicama koje svrbe popravlja.

Vodene bubuljice koje svrbe

Još jedna kategorija koju nismo pomenuli, a koja je takođe važna i zastupljena, jesu vodene bubuljice koje svrbe.One se mogu javiti usled neke iritacije kože. Zato budite oprezni prilikom korišćenja kozmetike. Prepoznaćete ih tako što su veoma sitne, ali su ispunjene nekom limfom, koja nama liči na vodu.

Kada ih češete, a umeju baš da svrbe, može se desiti da puknu, tako da voda izađe iz njih. Na taj način ih možete i proširiti po licu, ako se u njima nalaze i neke bakterije. Ono najbolje što možete uraditi kada su ovakve bubuljice u pitanju, to je da ih ne dirate.

Ako možete da izdržite, najbolje da ih ne češate i nikako, nikako ih nemojte cediti. Uz adekvatnu kozmetiku, trebalo bi posle određenog vremena same da se povuku. Ako se ne povuku, onda možete da se obratite dermatologu.

Nekoliko važnih pravila za bubuljice koje svrbe

Ima nekoliko stvari koje treba naglasiti na kraju o ovim bubuljicama:

  • nemojte ih dirati prljavim rukama
  • nemojte ih češete (ako je to moguće)
  • ako je baš neizdržljiv svrab, češite ih blago nekom nakvašenom pamučnom tkaninom koja je čista
  • nemojte ih cediti
  • nemojte ih mazati agresivnim sredstvima
  • koristite prirodnu kozmetiku kako biste ublažili svrab

Ovo su opšti saveti, koji će vam svakako koristiti.