Krema za vrat – da ili ne?

Krema za vrat – da ili ne?

Veoma često se pitamo da li je krema za vrat neophodnost ili luksuz? Evo jednog teksta koji bi trebalo da olakša problem izbora koji svako od nas ima. Detalji su u nastavku.

Koža na vratu podložna je promenama. Bore na vratu su nešto što se sa godinama, kao i na licu, pojavljuje i odaje godine. Naravno da se i protiv njih moramo boriti na određene načine. Pre svega, glavni način je – krema.

Uvek se postavlja pitanje da li je neophodno nabaviti posebnu kremu za vrat i dekolte ili u te svrhe može poslužiti krema za lice.

Videćete u nastavku.

Krema za vrat i njene prednosti?

Koža na vratu veoma je osetljiva. Iako nam nije uvek prva na pameti kada je starenje kože u pitanju, ona i te kako stari, a to najbolje znaju dame u godinama. Bore na vratu i na dekolteu nešto su što se i te kako vidi. Više je nego neophodno učvršćivanje kože na ovom delu tela.

Količina kolagena tokom godina se gubi i kada je koža vrata u pitanju. Zbog toga je potrebno detaljno baviti se njome jer je ovaj segment poprilično problematičan. Koža na vratu veoma se brzo opušta. Starije žene zato i pribegavaju maramama i raznim ogrlicama kako bi prikrile opuštanje kože na vratu.

U tom smislu prednost kreme je u tome što ima ulogu da zategne kožu i nadomesti nedostajući kolagen. Fine bore koje kasnije prerastaju ponekad i u kožu koja visi, ako se o njima vodi računa, mogu biti  sanirane.

Baš o ovom problemu pričala nam je Ana. Zapravo, ona je pronašla sredstvo koje je njenu kožu promenilo iz korena. Znaci starenja pojavili su se vremenom, a ona nije obraćala pažnju na njih, sve dok nije videla uočljive promene. Onda je u potrazi za sredstvima pronašla jedno posve prirodno. Od tada ga pokazuje svim drugaricama i poznanicama, sa željom da i njima pomogne. Pročitajte o čemu se radi:  https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Kao i kada je u pitanju lice, treba krenuti što ranije sa negom kože dekoltea. Dobra krema sa sastojcima koji utiču na vezivanje kolagenskih vlakana je od izuzetnog značaja i mnogo može pomoći.

Iako je starenje prirodan proces, pravilna nega vrata može značajno doprineti očuvanju lepote i vitalnosti kože u kasnijim godinama. Krema za vrat igra ključnu ulogu u ovoj preventivnoj strategiji. Naime, žene starije od 30 godina su posebno podložne znakovima starenja, uključujući opuštenu kožu i pojavu bora na vratu. Pravilna i pravovremena upotreba kreme za vrat, može poboljšati teksturu kože, smanjiti vidljivost bora i pomoći u očuvanju elastičnosti kože. Osim toga, ova preventivna mera može produžiti vreme između eventualnih invazivnih kozmetičkih procedura, čineći ih manje neophodnim.

Šta treba da ima dobra krema za vrat i dekolte?

Ima mnogo sastojaka koji mogu biti od koristi kada je nega vrata i dekoltea u pitanju. Evo nekih od najboljih sastojaka koji treba da budu sastavni deo ove kreme.

Krema za vrat sa kolagenom

Već smo pomenuli da se kolagenski lanci vremenom kidaju i to dovodi do opuštanja kože. Kada god smo u prilici krema sa kolagenom bila bi uvek odličan izbor. Ovakav  jedan proizvod ima učvršćujući efekat i pomaže da koža dekoltea ne deluje opušteno. S toga je ovaj sastojak veoma koristan i prepooručljiv kao deo svih krema koje imaju ulogu da oporave kožu. Naravno da je lakše ova vlakna stimulisati dok su još sveža i dok je koža mladolika, nego onda kada veze popucaju. Važno je da se kreme sa kolagenom mažu još u mladalačkom dobu.

 

 

Ovde je jako bitno izabaratu pravu kremu, sa mikromolekulima koji dobro prodiru u dublje slojeve kože. Molekuli kolagena su dosta veliki i ako nisu mikronizovani, ostaju na površini kože i nemaju efekat.

Krema za vrat sa hijaluronom

Hijaluronska kiselina jedan je od aktivnih sastojaka koji su najpopularniji u borbi sa borama. Ni bore na vratu nisu izuzetak.

Ova kiselina je odgovorna za mladalački izgled i strukturu kože.  Mladalačka bujnost, ako hoćete, poprilično je zastupljena zahvaljujući ovoj komponenti kože. Ipak, nju je takođe sa godinama potrebno nadoknaditi. Naročito zrelija koža ima potrebu za hijaluronskom kiselinom i to u većoj količini, na duže staze, kako bi se vratila mekoća i bujnost kože. Zahvaljujući njoj fine bore bivaju popunjene i utegnute.

Pročitajte: Najbolje kreme sa hijaluronom koje se posebno izdvajaju!

Retinol u kremi za vrat

Retinoli su ponekad ozloglašeni, a ponekad je njihova upotreba više nego preporučljiva. Hajde da malo razgovaramo o tome.

Naime, retinoli su poznati kao derivati vitamin A. Njih možemo pronaći kao čiste retinole i kao kiseline vitamina A. U kremama su čisti retinoli, dok u nekim medikamentima koji se dobijaju na recept ima kiseline.

Iako ima istine u tome da retinoli mogu izazvati iritacije na koži,ona seže samo do velikih količina. Pošto se u kremama koriste male količine retinola, nema bojazni da će se dogoditi bilo kakva iritacija.

Ovakva krema uklanja nečistoće i uklanja bore u početnoj fazi. Predostrožnost u vidu neizlaganja suncu ovde mora biti ispoštovana. Koža namazana retinolom ne sme se izlagati sunčevom zračenju.

Neodermyl u kremama za vrat

Jedan od poprilično novih aktivnih sastojaka, ali fantastičnih za zatezanje kože jeste i neodermyl. To je nova bioenergija za kožu. Zadužen je za disperziju sastojaka, a to u prevodu znači sledeće:

Kreme u kojima se nalazi razlaže do najsitnijih detalja, tako da one prodiru što dublje u kožu.

Koristan je sastojak jer poput kolagena, ali potpuno bez štetnih sastojaka, obnavlja proteinske veze u koži i čini da ona spolja deluje glatko, sjajno i veoma lepo. Veoma je korisno da kreme imaju u sebi ovaj sastojak.

SPF kreme za vrat

Ono što je važno, a što često zaboravljamo, to je da se vrat mora redovno, kao i lice, štititi od sunca. Pošto je koža vrata tanka i osetljiva, sunce može veoma da joj naškodi. I vrat mora obavezno biti zaštićen ovom kremom sa minimum 30 posto zaštite, čak i 50.

Na ovaj način će se ukloniti slobodni radikali koji utiču na starenje kože. Neće biti isušivanja, fleka i nekih drugih neprijatnih stvari.

Antioksidansi

su ključni sastojci krema za vrat zbog svoje sposobnosti da štite kožu od štetnih slobodnih radikala. Ovi molekuli neutrališu oksidativni stres uzrokovan faktorima kao što su UV zračenje i zagađenje, čime pomažu u sprečavanju preranog starenja. Antioksidansi poput vitamina C i E obnavljaju kožu, čineći je sjajnom i elastičnom.

Peptidi

Ovo su molekuli koji igraju ključnu ulogu u regeneraciji i obnovi kože. Kada se koriste u kremama za vrat, peptidi mogu pomoći u stimulaciji proizvodnje kolagena i elastina, što dovodi do smanjenja bora i povećanja čvrstoće kože. Oni takođe mogu imati hidrirajući efekat i pomoći u poboljšanju teksture kože.

Krema sa ceramidima za vrat

Ceramidi su lipidi koji se prirodno nalaze u koži i igraju ključnu ulogu u očuvanju njenog zaštitnog sloja. Kreme za vrat koje sadrže ceramide pomažu u obnovi oštećenog lipidnog sloja, čime se jača barijera kože. Ovo sprečava gubitak vlage, očuvava vlažnost kože i smanjuje iritaciju, čineći kožu otpornijom na spoljne faktore. Ceramidi takođe doprinose očuvanju zdravog izgleda i elastičnosti kože vrata.

Pored ovih sastojaka, neki od korisnih jesu i ši buter, prirodna ulja poput kokosovog, maslinovog i bademovog.

Šta ne treba da ima krema za vrat?

Ono što bismo izdvojili kao neprikladne i neprihvatljive sastojke krema za vrat, otprilike su i sastojci koje nikako ne bismo preporučili da budu deo bilo koje kreme koje stavljamo na lice i telo.

krema za bore na vratu

Naizivamo ih jednim imenom štetni sastojci u kozmetici, a prvenstveno izdvajamo razne vrste konzervanasa. Najpoznatiji među njima su takozvani parabeni. Njih ima u gotovo svim vrstama kozmetičkih proizvoda za koje znate.

Imaju, kažu proizvođači, važnu ulogu u očuvanju svežine proizvoda, tačnije roku trajanja. Naime, mnogi od sastojaka koji su deo tih proizvoda su veoma kvarljivi. Kako bi se rok trajanja produžio i kvarljivost odložila, tu su upravo parabeni.

Ipak, pod velom korisnosti, proizvođači zaboravljaju da kažu kako parabeni na duže staze imaju veoma štetan uticaj na kožu ljudi. Neki od njih su optuženi i za hormonske promene na telu. Ipak, ono što je izvesno jeste njihova uloga u smanjenju mogućnosti za prirodnu odbrambenu moć kože. Tu je i razvoj raznih vrsta osetljivosti, isušivanje, tako da bi ih apsolutno trebalo izbegavati u kozmetici.

Šta je alternativa, verovatno se pitate?

To su proizvodi na biljnoj bazi. Kreme napravljene od prirodnih sastojaka, bez parabena, vez ikakvih štetnih uticaja štite i neguju kožu.

Oni se mogu pronaći na tržištu, samo ih treba uočiti. Kada jednom budete imali iskustva sa ovom prirodnom negom, počećete trajno da obraćate pažnju na sastojke krema koje koristite.

Da li vam treba posebna krema za vrat?

Pitanje koje mnogi postavljaju i koje zavređuje posebnu pažnju jeste upravo: Da li nam je potrebna posebna krema za vrat?

Problem sa kozmetičkim proizvodima jeste upravo u tome što ih ima zaista mnogo, za svaki poseban deo lica i tela. Na neki način, to je dobro jer je zaista svaki poseban deo specifičan i iziskuje neke posebne stvari.

Ipak, problem bi moglo biti to nagomilavanje krema kome smo sve više skloni. Te posebna krema za predeo oko očiju, posebna krema za T zonu, sada posebna krema za vrat.

Može li jednostavnije?

Zapravo, može. Koža na vratu je u stvari slična kao i koža na licu.

Sva je prilika da, ako vam neka krema odgovara u tom delu, odgovaraće i kada je vrat u pitanju.

Kao što smo već pomenuli, bitno je da ona bude bez štetnih sastojaka, prirodna, da pogoduje vašem tipu kože. Zato, prvo proverite šta je to što vam prija, a onda probajte da mažete i vrat. Velika je verovatnoća da će vam krema za lice u potpunosti odgovarati.

Kako se koristi krema za bore na vratu?

Vratni deo, kao i lice, treba mazati specifičnim pokretima.

Kada je lice u pitanju, savetuje se da pokreti mazanja idu na gore, odnosno, ka spolja, sve suprotno gravitaciji koja vuče na dole. Ista je situacija i sa vratom.

Vrat treba mazati brzim energičnim pokretima odozdo, na gore.

Kod lica se povremeno savetuje utapkavanje, dok je vratni deo predviđen za to da se krema razvuče. Naravno, razvlačenje ne bi trebalo da bude grubo jer se tako koža rasteže. Samo kratki i energični pokreti, koji će osigurati da krema bude dobro utapkana u kožu.

krema za vrat upotreba

Važna napomena je da kremu uvek treba stavljati na čisto područje. Dakle, prvo čišćenje kože vrata, pa tek onda krema.

Najbolja anti age krema za vrat

Imamo za vas i spisak najboljih krema za vrat koje možete upotrebiti. Navešćemo ih, a vi sami procenite koja je najbolja za vas.

Neborela krema protiv bora

Prva krema koju vam želimo preporučiti zove se Neborela.

Pomenuli smo prirodnu negu. Jedna od najboljih prirodnih krema na našem tržištu već godinama svedoči o tome da nega treba da bude jednostavna i efikasna. U prilog tome svedoče i zadovoljni korisnici ove kreme, čija svedočenja možete pronaći na sajtu.

U srcu ove kreme su hijaluronska kiselina i neodermyl, dva vodeća sastojka kada je u pitanju briga o lepoj i mladolikoj koži. Od prirodnih sastojaka tu su ši buter, maslinovo ulje i ekstrakti sladića, koji neguju i štite kožu. Od vitamina se izdvaja vitamin E koji je neophodan ako želimo da imamo lepu kožu.

Vichy Neovadiol Phytocsculpt krema za vrat

Ova krema ima svoje dnevno i noćno izdanje u borbi za mladolikuju kožu. Zbog zaštitnog faktora od sunca, ovu kremu treba držati dalje od područja očiju, ali se nije pokazala alergenom za predeo oko vrata. Sadrži fitosterol i kompenzacioni kompleks.

Može se nabaviti u bolje snabdevenim apotekama i drogerijama.

Burra dermalift krema za negu vrat i dekoltea

Ova krema se takođe može nabaviti u svim bolje snabdevenim radnjama. Namenjena je za hidrataciju, ali i za zaštitu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Može služiti i kao podloga za šminku.

Od sastojaka se izdvajaju Caprooyl Tetrapeptide-3 koji stimuliše sintezu kolagena, kao i hijaluronska kiselina koja je zadužena za generalno podmlađivanje kože. Arganovo ulje i ulje marule utiču na proces regeneracije i održavanje vlažnosti kože.

Clarins

Ova krema namenjena je zreloj koži generalno, a može poslužiti odličnu i za negu vrata. Ekstrat cveta kengurove šape namenjen je vraćanju mladolikosti kože. Ono što ovakvoj koži fali je čvrstoća i jedrina. Konture lica bivaju zategnutije, ten ujednačeniji. Bore su manje vidljive.

Još jedna od dobrih strana je i činjenica da je koža zaštićena od spoljašnjih uticaja uz ovu kremu jer se stvara zaštitni film na njoj. Pogodna je za vratni deo i lice. Može se koristiti i kao dnevna krema.

Gde nabaviti i cena?

Kreme za vrat mogu se nabaviti na različitim mestima. U apotekama, drogerijama, a neke od njih možete naručiti putem interneta, u zavisnosti od toga za koju se odlučite.

Cena takođe varira u zavisnosti od vašeg izbora. Cene kreme za predeo oko vrata kreću se od 1 800 do 10 600 rsd, kolika je trenutno cena na nekim sajtovima.

Pored kreme za vrat, uključite i ovo…

Za smanjenje bora na vratu, postoje različite strategije koje se mogu primeniti kako biste postigli željene rezultate. Pored pravilne nege kože kremama bogatim antioksidansima, peptidima, hijaluronskom kiselinom i ceramidima, postoji niz dodatnih saveta i tretmana koji vam mogu pomoći u očuvanju mladolikosti vrata.

Prva korisna strategija su vežbe za vrat i vratne mišiće. Ove vežbe mogu pomoći u jačanju mišića i poboljšanju tonusa kože na ovom području. Jednostavne vežbe kao što su podizanje glave prema plafonu ili nežno tapkanje prstima po vratu mogu doprineti boljoj cirkulaciji krvi i poboljšanju izgleda kože.

Ishrana takođe igra važnu ulogu. Unos vitamina, minerala i antioksidanasa putem ishrane može doprineti zdravoj koži. Voće, povrće, orašasti plodovi, i riba bogata omega-3 masnim kiselinama su samo neki od namirnica koje podržavaju zdravlje kože.

Pored toga, za one koji traže brže rezultate, dostupni su tretmani kao što su botoks i fileri, koji se primenjuju pod nadzorom stručnjaka. Botoks može privremeno smanjiti mišićnu aktivnost, dok fileri pomažu u popunjavanju dubokih bora i vraćanju volumena na područje vrata.

Flasteri za vrat i laserski tretmani su takođe opcije za poboljšanje izgleda kože vrata. Flasteri obično sadrže aktivne sastojke koji se postepeno apsorbuju u kožu ( slično kremi) , dok laserski tretmani ciljaju na stimulaciju kolagena i obnovu kože.

U krajnjem slučaju, izbor tretmana i strategija zavisi od individualnih potreba i preferencija. Pre nego što se odlučite za određeni tretman, savetuje se konsultacija sa stručnjakom kako biste odabrali najbolji pristup za očuvanje mladolikosti i zdravlja kože na vratu.

Iskustva sa kremama za vrat

Sakupili smo brojna iskustva, pa ćemo neka od njih rado podeliti sa vama.

Mira

„Krema za vrat bila je deo moje rutine određeni period. Mogu reći da mi je prijalo da je koristim i da sam, videvši je na polici, svakoga dana imala svest o tome da treba da negujem ovaj važan deo tela. Ipak, ne mislim da je ona mnogo bolja od obične kreme. Važno je negovati se, a sastavi su im svakako slični.“

Danica

„Imam i sad kremu za vrat. Koristim je često, ne baš svakodnevno. Mislim da je isti efekat kao kad se mažem sa bilo kojom kremom za lice, samo što ja volim posebnu kremu za svaki deo tela. Kad organizujem spa dan u svojoj kući, volim te posebne namene za svaki delić tela.“

Sanja

„Bilo mi je teško, gotovo naporno da koristim toliki broj krema. U jednom trenutku sam ih prebrojala šest, a među njima je bila i krema za vrat. Iako mi je prijalo da je koristim, pošto mnogo putujem, bilo mi je nepraktično da je vučem stalno sa sobom, pa sam odustala.“

Čini nam se da je zajednički zaključak kako krema za lice može savršeno poslužiti i kao antiaging kože vrata. Ako baš imate dosta vremena i obožavate mazalice, onda i krema za predeo vrata može naći mesto u vašem neseseru.