Eksfolijacija lica za savršeno glatko lice

Eksfolijacija lica za savršeno glatko lice

Autor:

Eksfolijacija lica predstavlja tretman ulepšanja lica. Sa ovim tretmanom vaša koža biće vidno osvežena, glatka i podmlađena.

Šta je eksfolijacija?

Značenje reči u bukvalnom smislu predstavlja ljuštenje kože, dok je piling guljenje kože – u suštini je ista stvar u pitanju.

Dakle:

Eksfolijacija lica predstavlja tehniku nege kože kojom se odstranjuju sa površine mrtve ćelije. To koži daje sjajan i lep ten.

Kod eksfolijacije lica koriste se različiti proizvodi , tretmani u kozmetičkom salonu, kao i četke. Od mnogih ćete čuti kako ovaj tretman može da bude grub, jer se koriste jake hemikalije. Posebno osetljiva koža može da reaguje kroz iritaciju i crvenilo.

Eksfolijacija može biti fizička i hemijska, a njihova upotreba zavisi od vaših individualnim potreba kože.

Fizička eksfolijacija lica uklanja mrtve ćelije kože trenjem, korišćenjem četke ili upotrebom sunđera ili nekim nežnim prirodnim sastojcima za piling, kao što su kukuruzno brašno ili zobeno brašno.

Za razliku od fizičke eksfolijacije lica koja uklanja mrtve ćelije nežnom abrazijom, hemijska eksfolijacija lica čini kožu glatkom – topljenjem međućelijskog „lepka“ koje drži ćelije spojene sa površinom. Hemijska eksfolijacija su retinol, enzimi i hidroksilne kiseline.

Eksfolijacija lica kod kuće

eksfolijacija lica

Eksfolijacija lica će efikasno pomoći zdravlju vaše kože i ujedno poboljšati kvalitet i ton kože, jer uklanja mrtve ćelije na površini.

Kako se ćelije kože obnavljaju, tako stare površinske ćelije vremenom slabe i gube vlagu. Na kraju se odvajaju od kože kako bi na taj način omogućili novim ćelijama da dođu do površine.

Tokom eksfolijacije lica, eliminišu se oštećene ćelije koje sadrže mikroorganizme iz okoline. Mrtve ćelije kože ne otpadaju uvek sa vaše kože, što dovodi do toga da se površina kože suši i uzrokuje začepljenja i upale i nastanka bubuljica. Eliminišite uzrok akni i ne pola ste puta do lepog lica. 

Ksenija je pronašla svoju formulu protiv akni koja sjajno deluje i koju ne menja. Zahvaljujući njoj, njeno lice, koje je nekad bilo grozno i bubuljičavo, sada je savršeno čisto. O čemu se radi i kako i vi možete imati savršen ten saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Ukoliko eksfolijaciju kod kuće radite redovno, ćelije će se  ufikasno ukloniti, dok će nove ćelije učiniti vaš izgled svežim i zdravim.

Tip kože i eksfolijacija lica

Problematična koža koja je sklona aknama – ovakva koža proizvodi i do pet puta više mrtvih ćelija od zdrave. To znači da je eksfolijacija lica idealan i pravi izbor za takvu kožu. Hidroksilna kiselina efikasna je, jer sprečava začepljenje folikula koja dovode do upale usled koje nastaju bubuljice. Fizička eksfolijacija lica može da pogorša upalu, zato se preporučuje hemijska eksfolijacija lica.

Zrela kožau mlađim godinama, ćelije kože se obnavljaju na svakih 12 do 19 dana. Kako osoba stari, tako se proces usporava („lepak“ koji spaja ćelije postaje gušći). Iz tog razloga starije osobe imaju debelu kožu bez sjaja, jer upravo prirodno Ijuštenje starih ćelija postaje još zahtevniji proces. U srednjim godinama, obnova ćelija se povećava na 28 do 35 dana, dok  u zrelim godinama ovaj proces traje do tri meseca.

Eksfolijacija lica se posebno preporučuje kod prevremeno ostarele kože i zrele kože lica. Isto tako, kod kuće možete uraditi i eksfolijaciju usana, kada već završite sa lice. Samo nastavite blagi piling preko usana i dobićete iste rezultate.

Suva i dehidrirana koža – manjak vlage u koži dovodi do sitnih pukotina u ćelijskoj barijeri. Koža je tada zategnuta, pa mnogi u toj situaciji preterano vlaže kožu. Međutim, stare ćelije ne otpadaju, već stvaraju kožu koja je  bez sjaja i neujednačenog tona. Eksfolijacijom lica mrtve ćelije će biti uklonjene, dok hidratantni sastojci mogu da prodiru dublje u suvu i dehidriranu kožu.

Hiperpigmentacija – kod ovakve kože eksfolijacija lica vam pomaže u bržem otklanjanju pigmentiranih mrtvih ćelija kože, tako da sastojci efikasnije prodiru i tretiraju hiperpigmentaciju.

Koliko često treba da radite tretman eksfolijacije lica?

Do preterane eksfolijacije lica, dolazi zbog pojava agresivnih eksfolijanskih tretmana, kao što su hemijski piling i dermoabrazlja.

 Mnogi stručnjaci su se složili da je zato mnogo bolje uraditi nekoliko tretmana eksfolijacije lica kod kuće nego jedan kratkotrajni agresivni tretman.

Proizvodi za eksfolijaciju lica

Postoji veliki broj proizvoda koje možete da koristite kod kuće za eksfolijaciju lica. Kao što smo u uvodu rekli, eksfolijaciju možete raditi kod kuće ili u proverenom kozmetičkom salonu, kako je vama lakše ili u koga imate više poverenja, u sebe ili u druge.

Za eksfolijaciju lica koju izvodite kod kuće najčešće se koriste kreme, ali da vidimo šta još i koje su prednosti.

Kreme za eksfolijaciju

Sigurni smo da svaka žena u svojoj kući ima barem jednu kremu za lice. Krema za lice ima dosta, u zavisnosti od vaših potreba i problema koje želite da rešite. Čini se da su prirodne kreme preuzele primat nad onim poznatim koje sadrže jake sastojke.

Kreme za lice koriste se jednostavno, a ako izaberete pravu, onda će se i vaši probemi efikasno uskloniti. Bore ili bubujice sa lica nestaće uz pravi izbor prirodne kreme za lice.

Kiseline za eksfolijaciju

Hidroksilna kiselina se najčešće koristi kada govorimo o eksfolijaciji lica. Danas postoji veliki broj hidroksilnih kiselina za eksfolijaciju, kao što su mlečna, glikolna ili salicilna kiselina. Hidroksilne kiseline najbolje je da koristite za eksfolijaciju kod kuće, jer su sigurne i daju dobre rezultate. Najbitnije je da ih koristite ispravno i samo tada su veoma sigurne.

Glikolna kiselina od svih hidroksi kiselina se prva upotrebljavala u kozmetici i još uvek se dosta upotrebljava, iako kod većine izaziva iritaciju kože. Mlečna i salicilna kiselina, koje su pojednako efikasne i korisne, kao i glikolna kiselina, trenutni su izbor mnogih kozmetičara i profesionalaca, jer daju iste rezultate, a prednost je što ne iritiraju jako kožu. U stvari, salicilna kiselina, osim eksfolijacije, deluje i protivupalno, zbog čega se smatra ključnim sastojkom.

Piling

Piling za lice možete da kupite u svim bolje snabdevenim radnjama. Obično su u pitanju gelovi za lice, koji lepo prijanjaju vašoj koži. Piling koristite jednostavno, uz laganu masažu lica. Blagim trljanjem pokrećete cirkulaciju, a u isto vreme efikasno skidate izumrle ćelije sa lica. Možete napraviti i prirodni piling za lice.

Aparat za eksfolijaciju – četka za lice

Četka za eksfolijaciju lica koristi se na jednostavan način. Primenjuje se laganim kružnim pokretima po licu, koja za cilj ima da obnove kožu lica i da je pdomlade.

Nakon eksfolijacije lica četkom vaša koža je vidno sjajna, glatka i zategnuta.

piling kože

Kozmetički tretmani za eksfolijaciju

U kozmetičkim salonima dostupni su tretmani koji će efikasno da reše vaš problem lica. kao najčešće korišćeni tretmani eksfolijacije lica su:

Hemijski piling

Hemijski piling može da se radi na licu, vratu, rukama i nogama. U zavisnosti od vašeg problema i dubine, oni mogu biti površnski, srednje duboki i duboki hemijski pilinzi.

Hemijski piling lica izvodi se uz pomoć određenih kiselina sa ciljem uklanjanja sloja kože koji je oštećen.

Smatra se da je hemijski piling efikasan tretman kod pigmentacija na koži, bubuljica, akni, finih bora ili ožiljaka nastalih nakon akni

Postoji nekoliko vrsta hemijskih pilinga, i to su sledeće vrste pilinga:

Hemijski pilinzi voćnim kiselinama

U zavisnosti od koncentracije, pilinzi voćnim kiselinama mogu da budu različite jačine, i to :

  • blagi (20% glikolna kiselina) za uklanjanje masnoće sa lica i da poboljša izgled kože,
  • ili srednje jaki (do 70% glikolne kiseline) u cilju lečenja određenih stanja na koži.

Eksfolijacija lica sa voćnim kiselinama, efikasno uklanja masni sloj kože i oslobadja vaše pore izumrlih ćelija.

Prvi vidljivi rezultati se primećuju već nakon prvog tretmana. Najčešće se primenjuju za masnu kožu i kod crvenila lica od ožiljaka.

Blagi pilinzi

Sastojak ove fine eksfolijacije lica su voćne kiseline, salicilna kiselina, ali i visoka koncentracija retinola, koja se smatra veoma važnom supstancom kod podmladjivanja kože.

Nakon ovog tretmana javlja se blago crvenilo na licu, a može se javiti i perutanje koje će trajati do 4 dana.

Ovi pilinzi se ponavljaju jednom u tri nedelje, a nakon četiri tretmana značajno se popravlja kvalitet kolagen vlakana dok vaša koža vraća vidno svež izgled.

Broj tretmana eksfolijacije lica zavisi od tipa i težine oštećenja kože. Nekim osobama će biti dovoljan jedan tretman eksfolijacije lica, ali najčešće biće potrebno od 3 do 6 tretmana. Blaži hemijski pilinzi, mogu se ponavljati na 7 do 14 dana.

Da li ima štetnog dejstva?

Osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nema neželjenih efekata. Ove tretmane ukoliko radite u kozmetičkom salonu mora da radi stručno lice – tu bi trebalo dobro da se raspitate.

TCA piling

TCA piling predstavlja piling veće jačine koju isključivo treba da rade dobro obučeni lekari. Ovaj tretman lica spada u grupu pilinga srednje dubine. Najčešće se koristi za lečenje ožiljaka, bora na licu, proširenih pora i oštećenja kože usled štetnog sunčevog zračenja.

Za eksfolijaciju koriste se kiseline jačine 15%, 25% i 35%  u zavisnosti od stanja kože pacijenata. Naravno, ove kiseline pre svega uklanjanju površinski sloj kože, a isto tako stimulišu fibroblast, ćelije koje su odgovorne za stvarajnje elastina i kolagena.

Period oporavka nakon ovog pilinga jeste nedelju dana. Pre odlaska na sam tretman, dermatolog treba da pregleda vaše lice, kako bi utvrdio tačno stanje kože.

Neželjeni efekti jake eksfolijacije lica

Ukoliko se eksfolijacija lica radi po protokolu i ukoliko je izvodi stručno lice nema neželjenih reakcija. Ukoliko se ne pridržavate svih saveta koje vam je peporučio lekar, može doći do određenih reakcija.

Pre svega se misli na period tokom leta, ukoliko se nakon tretmana izlažete UV zračenju. Tada može doći do hiperpigmentacije – pojave fleka na licu, ali one nisu trajne.

Ukoliko se pojavi perutanje isušenog tamnog sloja kože, tada budite bezbrižni i sigurni, jer je to normalna rekacija i način uklanjanja izumrlih ćelija.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija lica pedstavlja neagresivnu i veoma blagu metodu, koja za cilj ima uklanjanje površnog sloja kože.

Mikrodermoabrazija lica se primenjuje i veoma je uspešna kod svih tipova kože: mlade kože, starije, svetle kože ili kod osoba tamne puti. Ovaj tretman se koristi za smanjivanje proširenih pora, korekciju sitnih i finih bora na čelu, kao i na licu i korekciju površnih ožiljaka i hiperpigmentacije.

Postoje dva osnovna načina rada mikrodermoabrazije:

  • prvi – koriste se kristali aluminijum oksida
  • drugi – sa dijamantskim kristalima različitog prečnika. Stepen se odredjuje veličinom dijamantske sonde, brojem, kao i brzinom prelaza preko tretirane površine kože.

Smatra se da je najveća prednost ovakvog tipa eksfolijacije lica što ne postoji potrebno vreme oporavka od ovog tretmana. To ustvari znači da ste odmah nakon tretmana sposobni da se vratite vašim svakodnevnim aktivnostima. Osim toga, ova metoda je u potpunosti bezbolna  i možete odmah videti rezultate.

Jedina reakcija nakon tretmana može biti kratkotrajno crvenilo kože ili podlivi na mestima gde vakum jače vuče kožu.

Kao što vidite postoji mnogo tipova eksfolijacija lica. Prednost je što možete da radite kod kuće, tako da vam za taj kućni tretman treba malo vremena. Vremenom ćete i sami primetiti kako vaše lice blista i dobija stari sjaj.