Niacinamid za lice i važna pravila njegove upotrebe

Niacinamid za lice i važna pravila njegove upotrebe

Niacinamid za lice je veoma hvaljen. A da li je zaista dobar? Može li oporaviti kožu ili ostavlja posledice po lice? Dobro ga proučite pre kupovine.

Verovatno ste koristili niaciamid za lice. On je veoma zastupljen sastojak raznih kozmetičkih proizvoda. Kako i ne bi, kada ima široko dejstvo. Koristi se za smanjenje iritacije, pogoduje raznim tipovima kože i omogućava da se pojača regeneracija kože i smanji dispigmentacija.

Kozmetička industrija je u poslenje vremeopsednuta njime. Pošto je veoma čest sastojak, nalazi se u mnogim kremama i preparatima koje koristimo. Kao sastojak koji stavljamo na kožu, može je oporaviti, ali uz koju cenu i kako deluje na nas?

Istraživali smo i evo šta smo saznali.

Šta je niacinamid?

Radi se o varijaciji vitamina B3 koji se može pronaći i u prirodi (hrani koju jedemo), ali i u raznim kremama. On je mnogo zastupljeniji nego što mislimo, jer veliki broj namirnica sadrži upravo njega. Spada u vrstu vitamina koje nam mogu značajno poboljšati izgled kože. Zapravo bez njega ne bi mogli normalno da funkcionišemo. On se može unositi putem hrane i suplemenata, ali i nanositi u vidu krema i ostalih preparata.

niacinamid za lice upotreba

Ima široko delovanje na kožu zbog čega je bitan u kozmetici i kremama.

On utiče na održavanje vlage, smanjuje iritaciju, crvenilo. Omogućava nam da ulepšamo ten i da naša koža deluje mnogo zdravije.

Trebalo bi voditi računa o tome koliko se koristi i na koji način.

Zašto se toliko koristi u kozmetici?

Svi znamo koliko mešovita ili masna koža mogu biti zahtevne. Zato nije čudno što ga primenjujemo za negu zahtevne kože. Pored toga, on je koristan za poboljšanje izgleda i kvalitet lica (smanjuje pore, sprečava crvenilo i akne). Pomaže da vam se smanji vidljivost bora i sprečava nastanak akni i fleka na koži. Možete ga koristiti i za normalizovanje PH vrednosti lica.

Zašto je bitno da ga unosimo?

Pored uticaja na našu kožu, on nam je neophodan i kako bi naše telo funkcioniše na pravilan način. Kada unosimo kroz hranu omogućava se pravilna transformacija i prenošenje energije iz hrane u naše telo. Takođe ima i veoma bitnu ulogu u pravilnom funkcionisanju ćelijskih procesa kod svih nas.

Zbog svojih hemijskih osobina naše telo nema sposobnost da skladišti varijaciju ovog vitamina. Kao što vidite on je jako bitan, zbog čega je neophodna redovno unošenje i nanošenje na kožu. U suprotnom neće imati veliki uticaj na naše lice i telo, i smanjuje se njegovo pozitivno dejstvo.

Dobra stvar je u tome da nam je neophodna zaista mala količina kako bi se videli benefiti ovog sastojka.

Ovaj sastojak se često nalazi u kombinaciji sa raznim hemikalijama u kremama. Ako ne želite da eksperimentišete ili da rizikujete, postoji rešenje i za to. Možete se rešiti bora, tamnih predela na licu, ili poboljšati hidrataciju i sa kremama na prirodnoj bazi.

Ana je imala sličan problem. Ona nije vodila računa o nezi lica, zbog čega su joj se pojavile bore i tamni podočnjaci. Kada je pokušala da ih se reši već je problem uzeo maha. Pokušavala je razna sredstva, ali bore su još uvek bile tu. U očajničkom pokušaju da pronađe spas, listala je po internetu i pronašla nešto što je napokon delovalo. Sada joj lice mnogo bolje izgleda, bez vidljivih podočnjaka, a bore su znatno smanjene. I vi možete oporaviti kožu i dobiti glatko lice kao i ona. Pogledajte kako je Ana uspela to da uradi: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

O niacinamidu za lice, treba da znate i sledeće.

Da li je isto što i niacin?

Oba sastojka spadaju u varijacije vitamina B3. Deluju slično, čak im je i naziv jako sličan, ali se ne radi o istoj stvari. Razlika se ogleda pre svega u hemijskom sastavu i delovanju na kožu.

Stručnjaci tvrde da je niacin nestabilniji i iritira kožu. Niacinamid je poznat i pod nazivom nikotinamid. On je laganiji od niacina i ne bi trebalo da pruža jak osećaj nelagodnosti.

Ako se javi crvenilo ili pečenje to se može desiti jer je:

 • Došlo do promene u PH vrednosti
 • Niacinamid je prešao u niacin
 • Previše jaka koncentracija
 • Imate osetljivu kožu lica

Nemojte da vas ovo odmah odbije od pomisli da bi bio dobar za vas. Pročitajte prvo kakve koristi koža ima od njega.

Prednosti niaciamida za lice

Među najveće prednosti kada primenjujemo ovu vrstu vitamina B jeste u tome što je moguće primenjivati ga u raznim formama (kremama ili serumima) za razne tipove kože.

Pored navedenog, on zaista ima širok spektar dejstva na našu kožu, zato i spada među toliko korišćena sredstva. Pored umanjenja bubuljica on ima sposobnost i da:

 1. Izbeli određene fleke na licu
 2. Smanjuje crvenilo kože
 3. Umanji vidljivost podočnjaka na licu
 4. Poboljša elastičnost kože

Više o ovome možete videti u nastavku teksta.

Niaciamid za akne

Niacinamid za lice spada među sredstva koja se efikasno primenjuju za borbu protiv akni (papule i pustule). Tajna se krije u njegovom antibakterijskom dejstvu. Kada se primenjuje topikalno na kožu dolazi do smanjenja broja bakterija na našem licu. Ovo je efikasno jer se na taj način smanjuje šansa da dođe do upale i stvaranja akni. Ovaj uticaj može sprečiti da dođe i do širenja bubuljica, ako dođe do pucanja akne ili izlaska gnoja na površinu (ceđenjem ili slučajnim pucanjem).

Ponekad se dešava da gnojne bubuljice budu veoma upadljive i da nam nekad toliko bodu oči da se same odlučimo da ih iscedimo. Dugo je vladala zabluda da ćemo se na ovaj način lakše otarasiti bubuljica. Radi se o totalno suprotnom efektu, jer se na ovaj način omogućava bakterijama da dospeju dublje u kožu, i produžava se bakterijska infekcija. Ovakve infekcije spadaju među moguće uzročnike vaših bubuljica. Zato veliki broj preparata protiv akni ima u sebi niacinamid koji pruža antibakterijsku zaštitu kože.

Moguće je da vam se stanje kože poboljša i zbog smanjenja pora. Kako bi se ovo desilo neophodno je dugotrajno korišćenje. Usled toga manja je verovatnoća da dođe do infekcije i stvaranja akni.

Primetili ste da vam je koža manje masna? To je moguće kod određenih slučajeva jer se dešava da ovaj sastojak poboljšava rad lojnih žlezda. On može sprečiti prekomerno lučenje sebuma što je dobro da se unormali koža i smanje infekcije.

Za ovu svrhu najčešće se niacinamid za lice koristi u vidu krema ili gelova. Obično se radi o tome da je dodat u preparate koji se lako razmazuju i ne zamašćuju dodatno kožu.

Niacinamid je pogodan za kožu sklonu aknama zbog toga što ne masti kožu i ne prouzrokuje prekomerno lučenje sebuma.

Niacinamid za podočnjake

Da li ste znali da je ovaj sastojak pogodan za izbeljivanje tamnih fleka? Šta su podočnjaci nego tamna područja na licu? Tamna područja ispod očiju nastaju jer smo neispavani, došlo je do pucanja kapilara, ili nagomilavanja toksina u ovom području. Zbog činjenice da nam je koža veoma tanka, ovakve nesavršenosti vidimo “iz aviona”.

Kako deluje?

Smatra se da se uticaj na podočnjake dešava zbog povećanja količine kolagena . Kod podočnjaka može poboljšati debljinu kože i zategnuti taj predeo. Zato se oni manje vide.

Kako bi smanjili vidljivost podočnjaka na kožu bi trebalo da stavljamo kreme koje imaju od 2-5% niacinamida.

Stručnjaci trade da bi za ove efekte trebalo koristiti kreme malo duže vreme (od 4 do čak 8 nedelja). Da li će imati efekat zavisi i od toga zbog čega su nam se pojavili podočnjaci, koliko su tamni i da li smo nastavili sa lošim navikama. Ako ne spavate dovoljno, ne čuvate predeo oko očiju ili ga ne negujete – niaciamid vam neće mnogo pomoći.

Primena niacinamida za suvu kožu

Imate problema sa suvom kožom ?Javlja vam se crvenilo ili iritacija?

Preparati sa niaciamidom vam mogu pomoći oko ovoga.

Studije su pokazale da on može imati pozitivan uticaj na suvu kožu. Ako ga koristimo za ovu svrhu dolazi do stvaranja zaštitnog lipidnog omotača na koži. On pomaže da se koža manje suši, ne ljuspa se, smanjuje iritaciju, ali i sprečava gubitak vlage.

Nemojte mešati dehidriranu i suvu kožu! To nije isto.

Da li niacinamid hidrira kožu?

Pojedinci tvrde da je odličan za hidrataciju, ali u suštini on je mnogo bolji za sprečavanje dehidratacije. On nije sastojak poput hijalurona. Kada ga redovno koristimo dolazi do smanjenja dodatnog isušivanja. Upravo on je zaslužan zašto nam lice gubi manje vlage. Sam niaciamid može poboljšati i to da nam lice bolje usvaja vodu. Za hidrataciju kože bolje je koristiti kremu koja je baš namenjena hidrataciji kože.

Pročitajte više o razlici između dehidrirane i suve kože.

Niaciamid i bore

Pored navedenih osobina on je jedan od sastojaka koji može pomoći oko smanjenja starenja kože.

Kreme koje sadrže 5% ovog sastojka mogu značajno pojačati elastičnost kože, ali i smanjiti oštećenja kože.

Možemo koristiti preparate sa njim i ako primetimo prve znakove oštećenja od sunca. Na taj način moguće je sprečavanje prvih znakova starenja kože i pojave ranih bora.

Kako deluje na elastičnost? Redovnom primenom poboljšava se kvalitet elastina u koži. Koža se lakše i brže vraća u prvobitni položaj i omogućava se manje stvaranje bora. Efikasniji je kod sitnijih bora, dok se za one dublje ipak primenjuju drugačije kreme.

Pročitajte ovaj vodič kroz kreme za bore.

Da li niacinamid posvetljuje kožu?

Imate tamne fleke na licu i zanima vas koliko je niaciamid zaista efikasan?Oni koji su koristili kreme sa niacinamidom znaju da ima određena posvetljujuća svojstva. Ovaj sastojak može pomoći oko prosvetljivanja određenih fleka.

Na smanjenje vidljivosti ovih tamnih predela na licu ima jer može sprečiti da dođe do prenošenja pigmenata do površinski ćelija kože. Samim tim sprečava se vezivanje melanina, i smanjuje se vidljivost fleka.

Njegova efikasnost dosta zavisi od toga koje fleke su u pitanju, i kako su nastale. Na primer neće vam pomoći mnogo kod veoma izraženih tamnih predela na licu. On može blago promeniti boju, ali nije magični štapić. Može se desiti da vam posvetli određen nedostatak, ali nemojte se iznenaditi ako je nesavršenost i dalje vidljiva.

Primenjuje se i u borbi protiv rosacee. Imajte na umu da većina krema nema u sebi samo niacinamid, nego i druge hemijske sastojke. Moguće je da posvetljivanje određene nesavršenosti dobijete usled kombinovanog dejstva sa ili zbog nekog drugog sastojka.

Da li je niacinamid za lice bezbedan?

On spada među preparate koji su jako bezbedni za kožu. Stabilan je i ne reaguje burno sa ostalim sastojcima ili drugom kozmetikom.

Ipak i kod njega bi trebalo voditi računa o određenim stvarima:

 • Koncentracija koja je pogodna za nas kreće se u rasponu od 2-5%. Može se pronaći i oko 10%, ali pazite. Ako se pretera sa primenom moguće je da se pojavi iritacija, svrab i crvenilo lica.
 • Ako se primenjuje mazanjem na kožu moguće je blago pečenje
 • Moguće su alergije – Ovo se uglavnom dešava kod ljudi koji su već alergični na neke sastojke. Niacinamid može uzrokovati pojavu histamina, što može uzrokovati jake alergijske simptome.

Ako se koristi u vidu krema trebalo bi poštovati uputstva i gledati koncentraciju. Ako niste sigurni koliko dugo i u kojoj koncentraciji bi trebalo da se koristi konsultujte se sa stručnim licem.

Da li je niacinamid za lice za tinejdžere?

Ako se ne javljaju navedene komplikacije preparati sa ovim sastojkom mogu koristiti ljudi nezavisno od godina i tipa kože.

Kako se koristi niacinamid za lice?

Koristi se veoma lako. Kako bi se videli željeni efekti neophodno je da vodite računa o dozi i primeni, a to zavisi od toga u kom se obliku nalazi.

Niacin krema za lice

Ona je jednostavna za upotrebu. Što se tiče korišćenja ne razlikuje se mnogo od drugih krema:

 1. Umijte se – Čista koža je preduslov za efikasnost bilo koje kreme. Na taj način možete isprati prljavštinu i otvoriti pore.
 2. Osušite lice – Gledajte da vam je koža lica suva.
 3. Stavite malu količinu kreme – Možete staviti na željeno područje ili na celo lice. Uvek je bolja varijanta da koristite nekoliko puta manju količinu nego da istisnete previše obilnu količinu kreme. U tom slučaju može se desiti da se ne razmaže lepo.
 4. Razmažite blagim pokretima – Izbegavajte grube ili jake pokrete kako ne bi oštetili kožu. Možete upotrebiti i blagu masažu kako bi poboljšali cirkulaciju kože.
 5. Ostavite da koža lica upije kremu.

Niacianmid za lice se lako upija. Uglavnom se radi o laganim kremama koje ne ostavljaju masan trag.

Niaciamid serum za lice

Radi se o laganom proizvodu. On se koristi kao dodatna nega kože. Za razliku od krema, serum se uglavnom preporučuje kada želite da rešite tačno određen problem na licu ( na primer crvenilo).

niacinamid serum za lice

Malo je komplikovaniji za upotrebu jer se mora koristiti na sledeći način:

 1. Umivanje – Ovo je korak koji se nikako ne preskače (gel za umivanje je odlično sredstvo kojem možete očistiti kožu i dezinfikovati je).
 2. Prosušiti lice
 3. Tonirati kožu lica – Za ovu svrhu može se koristiti tonik za lice.
 4. Staviti serum – On se obavezno koristi posle tonera, ali pre sredstva za hidrataciju.
 5. Hidratacija lica – Stavite hidrirajuću kremu za lice. Ako se spremate za spavanje možete upotrebiti i noćnu kremu za lice.

Da li može da se kombinuje sa drugim proizvodima za lice?

Postoje preparati za negu lica koji imaju navedeni sastojak u sebi. Ako planirate da ih koristite zajedno sa serumom pažljivo se informišite da li je dozvoljeno kombinovanje. Ovo je naročito bitno, kako ne bi preterali sa količinom i koncentracijom!

Ako želite da poboljšate upijanje ovog sastojka preporuka je da se kombinuje sa preparatima koji sadrže hijaluronsku kiselinu.

Gde nabaviti niacinamid za lice, cena i iskustva?

Ovaj preparat možemo nabaviti u bolje snabdevenim apotekama, drogerijama ili poručiti online. Cena zavisi od proizvoda i od proizvođača. Uglavnom se kreće od 550 -1700 dinara za serum. Cena krema je oko 900 dinara.

Napomena: Koliko će koštati može zavisiti i od sastojaka koji se nalaze u njima. Ako u proizvodu postoje i druge supstance (vitamin C, hijaluron) cena može biti veća.

Iskustva mogu značiti mnogo ako želite da odaberete savršen preparat sa niacinamidom.

Zato smo vam dali par iskustava naših čitateljki koje su koristile ove preparate:

Milica – “ Imam utisak da se radi o veoma lepljivom proizvodu. Znam da ne bi trebalo da je tako, ali stvarno sam imala takav osećaj i da je jak jer me je pekao. Kombinovala sam ga sa još nekim preparatima pa je možda i zbog toga. Izuzev toga, bio mi je ok.”

Sanja – “ Koristila sam ga kako bih se rešila crvenila na licu. Pomagao mi je što se tiče toga, ali sam prve efekte videla tek nakon 2 meseca primene. Očekivala sam brže rezultate.”

Tijana – “Meni je bio odličan kao sastojak jer mi je sprečavao pojavu ljuspica na koži. Imam jako suvu kožu lica i to mi je malo smetalo. Čak su mi se smanjile i one sitnije borice na koži, ali one dublje nažalost nisu. Za njih sam ipak morala da koristim kremu sa prirodnim sastojcima koja mi je rešila problem sa borama.”

Niaciamid može pomoći oko brojnih stanja na licu, ali moramo biti pažljivi. Ponekad u želji da se rešimo nesavršenosti možemo napraviti više štete nego koristi. Zato bi trebalo voditi računa o primeni i načinu delovanja ovog sastojka, kako bi imali lepo i negovano lice.