Mali vodič kroz japansko iscrtavanje obrva

Mali vodič kroz japansko iscrtavanje obrva

Japansko iscrtavanje obrva omogućava savršene obrve prirodnog izgleda u svakom trenutku . Proučite microblading obrva u detalje: postupak, cene i iskustva.

Kada je reč o lepoti, obrve su važnije nego što biste pretpostavili.

One ističu oči, definišu oblik lica i imaju važnu ulogu u načinu na koji komunicirate sa drugim ljudima.

Još od 80- ih godina prošlog veka i filma Plava Laguna opsednuti smo obrvama Brooke Shields. Nakon nje došle su nove kraljice obrva! Svi smo želeli te perfektne lukove i oblik obrva kao njihov.

Sada neke druge modne ikone diktiraju trendove.

Kada imate bujne obrve sa dosta dlačica koje rastu u ispravnom smeru lako vam je da eksperimentišete i menjate oblike u skladu sa trendovima i vašim željama.  Međutim, mnoge žene imaju veoma nežne, retke obrve od kojih se slabo šta može učiniti. Ponajmanje se mogu formirati jaki, izražajni lukovi obrva koje su sada modni imperativ.

Olovke za obrve ili trajna šminka rešavaju problem donekle. Međutim tu se morate pomiriti sa „marker efektom“ koji nije nimalo privlačan ( a odnosi se na činjenicu da se vidi da su obrve nacrtane). Sada postoji savremenija metoda iscrtavanja obrva.

Metoda japanskog iscrtavanja obrva se koristi kako bi se popravio oblik obrva, a da se pri tom sačuva njihov potpuno prirodni izgled.

Ponekad se na ovaj način popravljaju oštećenja nastala prekomernim čupanjem obrva ili prirodnim gubitkom, opadanjem dlačica.

Japansko iscrtavanje obrva za potpuno prirodan izgled

Moglo bi se reći da je ovo vrsta polutrajne tetovaže obrva. Ipak , od obične tetovaže se razlikuje jer je trodimenzionalna.

mikropigmentacija obrva

Ovo je jedna od beauty procedura koju ne možete raditi sami kod kuće. Obavlja se isključivo u kozmetičkom salonu.

Ideja je da se uz pomoć oštrog alata – mini skalpela,  zarežu sićušne linije u koži obrva koje izgledaju kao prirodne dlake. U proceduri je ključan materijal za japansko iscrtavanje obrva – mineralni pigment (krema, gel ili tečnost) bez alkohola koji se unosi oštrim skalpelom u kožu.

Boja pigmenta se bira u zavisnosti od prirodne boje obrva. To su obično smeđe prirodne nijanse od svetlije do tamnih.

Zapravo, možemo reći da je ovo vrsta tetovaže nakon koje ćete imati onoliko novih dlačica u obrvama koliko je rezića skalpelom napravljeno u koži obrva.

Zvuči strašno?

Pa nije baš tako.

Ipak, ako vam se ne mili da vas bockaju i seckaju da biste imale obrve, probajte prvo bezbolnu alternativu.

O, da! Postoji! Treba samo da pomognete svojim obrvama da porastu.

To je zapravo lakše nego što mislite i Anđela se sama uverila u to. Njene nekada jedva vidljive obrve, sada su guste, lepe i savršeno oblikovane – bez igle i bola. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva. Kliknite na ovaj link i saznajte: https://minutzamene.com/imam-duge-i-guste-trepavice/

Za ovo će trebati malo vremena, ali su rezultati trajni i nisu imitacija prirodnog

Ako ste i dalje za japansko iscrtavanje, onda čitajte dalje. Slede detalji o tome kako se ono radi.

Kako se radi japansko iscrtavanje obrva odnosno microblading?

Najpre ćete u razgovoru sa kozmetičarkom, precizirati šta je to što želite da postignete ovim tretmanom. Da li je to potpuna promena oblika ili samo blaga korekcija. Ponekad je potrebno samo nadomestiti dlačice kada su prirodne obrve retke.

A onda je postupak sledeći:

 • Prvo se temeljno čisti i dezinfikuje ovaj deo lica.
 • Nakon toga, posebnom profesionalnom olovkom se iscrtavaju konture obrva kakve treba da budu. Ozbiljan kozmetičar to radi vrlo temeljno koristeći nekoliko spravica kako bi precizno izmerio. Ovo sve da bi vaše nove obrve bile potpuno simetrične.
 • Kada je iscrtavanje olovkom završeno vaš zadatak je da se pogledate i odlučite da li je to ono što ste želeli. Može se desiti da tada shvatite da se sebi ne dopadate sa takvim obrvama. Realno, ne možete znati dok ne probate. U ovoj fazi moguće su korekcije. Možete obrisati pa sve odraditi nanovo ili se prosto predomisliti.
 • Kada je usaglašavanje oko oblika završeno, na obrve se nanosi anestetik krema. Ostavlja se da deluje oko 15 minuta. Krema ima jako dejstvo koje traje oko oko pola sata, taman koliko je dovoljno za japansko iscrtavanje jedne obrve. Nakon što je anestetik krema obrisana sa zadate regije, pristupa se iscrtavanju .

Nožić kojim se radi treba da bude strerilan. Obratite pažnju da li je kozmetičarka za vas otpakovala novi neupotrebljavan. Ukoliko nije – reagujte.

Sada ste spremni za ključnu fazu.

Nožić se umače u pigment kremu i njime se prave oštri plitki rezovi u koži obrva. Oni formiraju posekotine koje svojom dužinom i pravcem prostiranja podražavaju prirodne dlačice u obrvama.

Nakon što je iscrtavanje završeno, pigment se maže preko celih obrva.

Važno da znate: Kada se nanese, pigment je dosta tamniji nego što će vaše obrve biti nakon završenog tretmana. Zapravo one budu oko 20% svetlije.

Nakon uklanjanja viška pigmenta  koristi se specijalna tečnost – fiksator za japansko iscrtavanje obrva koji pigment pretvara u silikonsku formu.  Jednostavno, na koži se naprave zarezi oštrim skalpelom, u njima se nalazi pigment koji se pretvori u silikonski masu i vi imate puno novih dlačica koje izgledaju kao prave.

Ovaj video će vam dodatno pojasniti proces:

Japansko iscrtavanje obrva – korekcija

Prva korekcija se radi nakon mesec dana. Ovo je zapravo kao vid kontrole na kome se vidi da li je boja dobro odreagovala i da li treba eventualno korigovati oblik.

Neki saloni daju dve korekcije uračunate u cenu japanskog iscrtavanja obrva.

Boja za japansko iscrtavanje obrva

Kao što ste verovatno pretpostavili, japansko iscrtavanje obrva ne može da se radi običnim bojama. Kako bi obrve bile postojane, i trajne neophodno je da postoji prava kombinacija pigmenata. Metod iscrtavanja podrazumeva boje koje su prirodnih nijansi, jer upravo to je i cilj ovog načina ulepšavnja. Postizanje prirodnog izgleda nije lako, ako se malo pretera sa crvenkastom ili tamnijom nijansom, može se postići izrazito čudan (upadljiv) efekat. Lepe prirodne nijanse možete dobiti kada ih meša stručna osoba.

Neophodno je voditi računa o kvalitetu boja i postizanju pravog efekta, jer je reč o trajnoj šminci. S obzirom da pigmenti ostaju u koži, mora se voditi računa da bi se postigao željeni izgled.

Prednosti japanskog iscrtavanja obrva

Microblading predstavlja polutrajnu proceduru za sve osobe koje nemaju obrva onoliko koliko bi želele.

Nakon nekih drugih korekcija obrva, dešava se da su obrve iskidane i ne rastu na nekim mestima. Ovo može biti i posledica bolesti.

Japanskom tehnikom iscrtavanja:

 • rešava se nedostatak prirodnih obrva.
 • oslobađa vas stalnog oblikovanja obrva
 • efekat je potpuno prirodan, dakle obrve vam izgledaju kao da su vam najednom izraslo dosta novih dlačica i to sve u željenom smeru.
 • nema efekta markera kao kada ih sami iscrtavate olovkom za obrve.
 • Vodootporne su tako da uvek izgledate lepo i na plaži i nakon izlaska iz bazena i u teretani, baš kao prirodne.

Postoji tzv. univerzalni oblik obrva koji odgovara svima koji dobijete kod priučenih majstora. Kako biste ovo izbegli izaberite zaista dobrog profesionalca koji će pažljivo analizirati vašu fizionomiju i oči pre no što zajednički izaberete oblik obrva koji će vas zaista ulepšati.

Pročitajte i ovo: Pazite! Oblik obrva ne sme biti bilo kakav!

Japansko iscrtavanje obrva – posledice

Iscrtavanje obrva ovom metodom deluje interesantno. Ako se uradi pravilno može ostaviti jako lep efekat, ali nije sve sjajno i bajno.

Neželjeni efekti poput perutanja, krastica i svraba se mogu pojaviti.

Zapravo, oporavak posle japanskog iscrtavanja obrva podrazumeva ove nuspojave u vidu perutanja i krastica. To je prosto deo zarasranja rana.

Krastice na koži mogu delovati jako upadljivo, i nisu ni malo prijatne. Perutavi delovi kože remete izgled obrva, a pored toga može se javiti i iritacija i  svrab. Svakako se ne očekuje da se jave ovakve posledice, ali one su deo rizika kod ovakvih metoda.

Sigurno vas najviše zanima i ovo:

Rezultati – koliko dugo će vam trajati japanski iscrtane obrve?

Dobijeni efekat traje 3-5 godina.

Međutim, niko vam ne može garantovati da će vaše obrve nakon godinu dana biti onako lepe kao prvog dana. Zato se savetuje osvežavanje boje obrva nakon godinu dana.

Ova procedura traje pet minuta i trebalo bi da za nju platite samo jednu trećinu od cene japanskog iscrtavanja obrva.

Redovnim godišnjim održavanjem možete produžiti vek svojim novostečenim obrvama onoliko dugo koliko to želite.

Postojanost boje obrva iscrtanih japanskom metodom zavisi i od vašeg tipa kože ali i od nege.

Da li microblading obrve izblede?

Dešava se da ovako urađene obrve izblede nakon određenog vremena.  Ova pojava se dešava kada se koža obnovi. Izbledele obrve se koriguju korekcijom, kako bi ponovo došle do izražaja. Koliko će ovakvo ulepšavanje trajati zavisi od kvaliteta boja koje se primenjuju za oblikovanje, ali i mnogih drugih faktora.

Da li obrve na masnoj koži brže izblede?

Tip kože može uticati na trajanje boja.

Uklanjanje microblading obrva

Dešava se da obrve nisu lepo urađene, da su izbeledele ili se osoba jednostavno predomisli. Tada se preporučuje uklanjanje obrva. Mada se radi o trajnoj šminci moguće je ukloniti ih.

Ovo se uglavnom radi  laserima. Reč je o o skupoj metodi koja zahteva nekoliko tretmana, zbog čega mnogi odustanu od nje. 

Kako negovati obrve nakon japanske metode iscrtavanja?

Nega obrva nakon procedure microbladinga zavisi od tipa kože, dubine zasecanja, vrste pigmenta kojim je procedura rađena. Ipak nekih osnovnih mera opreza se morate pridržavati.

 • Dva do tri dana nakon procedure se ne preporučuje kupanje u moru, reci, bazenu.
 • Nemojte odlaziti u teretanu, solarijum, saunu. Dakle izbegavajte sva mesta gde biste se mogli inficirati,jer ma kako vi mislili o tome, na vašoj koži su otvorene mini povrede koje se lako mogu inficirati.
 • Nakon japanskog iscrtavanja obrva dobićete kremu kojom ćete mazati obrve nekih 7 dana. Prvih dana se mažu svakih sat vremena i to tako što se prethodni sloj dobro očisti pa se onda nanese novi sloj. Često je to vazelin, pantenol ili jekoderm krema. Precizne savete dobićete od kozmetičara nakon procedure.

Intenzivna nega je neophodna kako bi se sve lepo zamirilo i da se na mestu japanskog iscrtavanja obrva ne bi stvorile krastice.Blago perutanje je neizbežno. Počinje 4. dan i završava se 7. dan od obavljenog iscrtavanja obrva.

Kako se održavaju japanski iscrtane obrve?

I ovde ima nekih pravila:

 • Na području obrva izbegavajte sredstva za pranje lica, abrazivne tretmane i voćne kiseline.
 • Ukoliko radite pilinge ili mikrodermoabraziju, zaštitite obrve.
 • Vaše nove obrve ne treba da budu izložene laserskim tretmanima.
 • Kreme i puderi takođe mogu oštetiti boju pigmenta.
 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu novostečenih obrva. Nosite velike naoočare za sunce koje pokrivaju obrve ili šešir.

Osvežavanje boje se može raditi tri puta godišnje.

Čime mazati obrve nakon japanskog iscrtavanja?

Kada se završi ova intervencija, predeo na kojem je rađeno iscrtavanje postaje otečeno i bolno na dodir. Sredstva za ublažavanje osećaja iritacije, i poboljšanje regeneracije kože mogu biti razna.

Najčešće se koriste:

Vazelin – spada u kreme koje se izuzetno često mogu primeniti za smirivanje iritacija nakon ovakvih metoda.

Pantenol – je jedno od jednostavnih proizvoda koji se koriste za kožu nakon tetovaža.

Ulja za obrve  – Kombinacija blagotvornih supstanci u njima mogu poboljšati proces smirivanja i regeneracije kože.

Za ovaj predeo mogu se primenjivati i kreme i losioni na prirodnoj bazi, bitno je da imaju sredstva koja će brzo, i lako pomoći koži da se oporavi. Morate paziti da preparat kojim mažete obrve ne peče i ne smeta koži, zato je najbolje upotrebljavati one sa prirodnim supstancama.

Da li je microblading obrva bolna procedura?

Rekli smo već da se pre tretmana na obrve nanosi anestetik krema koja treba da vas poštedi bola. Ipak nije baš da nećete ništa osetiti.

Oni koji su probali kažu da se bol po intenzitetu može uporediti sa bolom koji izaziva čupanje obrva.Međutim, budite spremni i na to da je na nekim tipovima kože upotreba anestetik kreme zabranjena.

Nisam kukavica i ne padam u nesvest kada vidim krv, ipak, pripremajući se da napišem ovaj članak, pogledala sam neke video snimke procedure. Na početku nekih stoji upozorenje da će gledaoci videti krv. Nije mi bilo prijatno gledati kako skalpel zaseca vrlo osetljivu kožu obrva. Znam, reći ćete lako je tebi kad ti priroda na obrvama baš nije štedela. Ipak, priroda ima za svakoga po nešto.

Za one sa slabim retkim ili oštećenim obrvama, priroda je iznedrila razne materije koje prirodno pospešuju rast dlačica. 

Od esencijalnih ulja, bioaktivnih materija i drugih darova prirode, prave se preparati za novi rast obrva. Ako ste kao ja, dajte sebi vremena da isprobate prvo prirodna rešenja pre no što dozvolite da vas seckaju po obrvama.

Saznajte šta je i kako radi serum za trepavice i obrve!

Ko ne sme da radi japansko iscrtavanje obrva?

 • Osobe koje imaju problema sa keloidima
 • Osobe koje pate od seboreičnog dermatitisa u regiji obrva
 • Ukoliko postoje upale na tom delu kože. U tom slučaju morate izlečiti problem i tak kada je koža potpuno zdrava može se raditi japansko iscrtavanje obrva.

Koje je najbolje godišnje doba za proceduru?

Ne postoji određeno doba godine koje je pogodnije ili manje pogodno. Međutim, postoje dani kada ne bi trebalo da se podvrgnete iscrtavanju obrva japanskom metodom.

Ukoliko ste depresivni, frustrirani, u stisci sa vremenom ili pod nekom drugom vrstom  stresa, odložite proceduru za drugi dan. Dobro bi bilo da izbegnete dane menstrualnog ciklusa.

Da li je potrebno počupati obrve pre microblading metode?

Nije potrebno da počupate ili obrijete vaše prirodne dlačice. Počupajte samo one koje izlaze iz okvira željenog oblika obrva. Ostale će ostati na mest,u a između njih se docrtavaju nove.

Japanska metoda iscrtavanja obrva u trudnoći

Ova polutrajna procedura rezultira punijim obrvama koje izgledaju skroz prirodno. Ipak, ukoliko ste trudnica ili dojite trebalo bi da znate malo više o ovoj popularnoj metodi ulepšavanja.

Ni jedan beauty tretman nije 100% bez sporednih efekata. Uvek kada zasečete kožu postoji rizik od infekcije. Osim toga u postoji i mogućnost razvijanja alergijske reakcije na pigment koji je procedurom unet u kožu. Sve što uđe u kožu može dospeti i do ploda.

Japanska procedura iscrtavanja obrva nije bezbedna za trudnice, pre svega jer ne postoje studije kako hemikalije koje se koriste u postupku deluju na fetus. Zato je bolje ne rizikovati. Važnije je zdravlje bebe od bujnih obrva.

Anestetik kreme koje se koriste za ublažavanje bola mogu izazvati kod bebe tahikardiju i srčane probleme.

Hormonske promene u trudnoći pospešuju cirkulaciju. Tokom japanskog iscrtavanja obrva kod trudnice to bi moglo dovesti do obilnijeg krvarenja.

Najzad, lice trudnice usled povećane telesne težine i drugih promena u organizmu može biti naduveno.

Obrve iscrtane u trudnoći mogu izgledati potpuno drugačije nakon porođaja kada se vaše lice vrati u normalu. Moglo bi se desiti da vam se tada više ne dopadaju.

Japansko iscrtavanje obrva ili puder obrve – Šta je bolje ?

Obe metode ulepšavanja obrva imaju svoje prednosti i mane.

 • Japansko iscrtavanje obrva je trajna metoda, mada se njome može postići prirodan izgled (ako se urade pravilno), procedura može izazvati neželjene efkete i vremenom bledi. Korekcije koje se rade zahtevaju izdvajanje određene svote novca, što ne odgovara svima.

microblading obrva

 • Za razliku od  japanske metode, puder obrve su nijansiranje (blagim nijansama pigmenata duž cele površine obrva). I ovde se radi o trajnoj tehnici ulepšavanja. Njenom primenom postiže se gustina obrva.
 • Obe metode se rade iglama, ali je kod japanskih obrva reč o dubljem ubrizgavanju u kožu, dok je kod puder obrva površinsko ubrizgavanje boja.

Ako ste neodlučni, možda nije na odmet da se informišete kako izgleda farbanje obrva kanom. Ako vam se to dopadne ( a rezultati nisu trajni) onda se upustite u neke trajnije promene koje nude ove dve metode.

One koje ne podnose iglice mogu primeniti prirodno oblikovanje obrva uz primenu seruma na prirodnoj bazi za njihov rast. Primenom ovakvih tretmana postiže se brže, jače , lepše i sjajnije obrve, koje možete oblikovati po želji.

Japansko senčenje obrva? Da li je to isto kao i japansko iscrtavanje?

Kod ove metode radi se o tehnici  reč je onekoj vrsti kombinacije puder obrva i japanskog iscrtavanja. Radi se nijansiranje, prirodnim tonovima, ali u vidu iscrtavanja dlačica. Po tome se i razlikuju od puder obrva (boji se cela površina).

Microblading iskustva i cena

Kod nas je cena japanskog iscrtavanja obrva  od 10.000 dinara do 150 eura. U cenu su uračunate i dve korekcije i osvežavanje boje za godinu dana.

Da je ovo zaista popularna beauty procedura govori i činjenica da je zaista dosta postova na temu na raznim forumima. Neke dame se žale da im je posle dve nedelje boja izbledela za 60% ili pak da se na nekim mestima skinula.

Međutim više je onih koje su oduševljene. Istinski se raduju jer ne moraju svakog jutra da doteruju obrve, a sve izgleda prirodno.

Zajedničko svim komentarima je da pazite kod koga idete, da se prvo dobro raspitate o salonu pa tek onda zakažete.

Japansko iscrtavanje obrva je vrlo popularno!

Ukoliko se dobro uradi, posmatraču sa strane je nemoguće da razlikuje vaše prirodne dlačice od onih docrtanih.

Na ovom mestu ipak ne  mogu da se ne zapitam koliko daleko smo spremni da idemo zarad lepote i da li postoje granice fizičke i finansijske izdržljivosti.

Pre no što odete pod nož dajte sebi nekoliko meseci vremena da podstaknete rast svojih obrva prirodnim putem. Potražite kozmetčke preparate i prirodna ulja koja pospešuju rast novih dlačica vaših obrva. Prirodno je uvek najbolje.