Regenerator za kosu i kako izabrati onaj pravi

Regenerator za kosu i kako izabrati onaj pravi

Kao izabrati odgovarajući regenerator za kosu? Ovde su izilistane vrste, pravilna upotreba, poželjni i opasni sastojci. Pročitajte ovaj vodič pre kupovine. Dobićete i savet kako napraviti prirodni balzam.

Znate ono kad se ujutru baš skockate i sve je kako treba, samo… samo svaka dlaka na vašoj glavi svoju politiku vodi. To nam definitivno upropasti sve ostalo. Ne mogu da se osećam sigurno ako mi je kosa bez veze.

Naša kosa je važan deo ličnosti. Kada nekoga opisujemo gotovo uvek pomenemo i njegovu frizuru koja je duga, kratka, plava, crna lepa ili bez veze. Svakako želite lepu kosu i frizuru koja vas čini sigurnim u sebe i mami poglede.

Odavno već nije dovoljno samo oprati kosu za njen blistav izgled.  Znam sigurno da ste policu u kupatilu zatrpali bocama, bočicama i tubama. Neke su vam neophodne, a bez nekih biste svakako mogli.

Regenerator je jedan od proizvoda koji svakako morate imati. On je najbolji prijatelj šamponu.

Regenerator je jedan od onih proizvoda koji vas ostavljaju u nedoumici da li njihova svakodnevna upotreba koristi ili šteti vašoj kosi. Ovo zaista zavisi od teksture vaše vlasi kao i od vrste balzama koji koristite. Olakšaćemo vam razbijajući neke nedoumice i saznaćete kako izabrati onaj pravi regenerator!

Pođimo od svrhe ovog proizvoda.

Kako radi regenerator za kosu?

Zadatak omekšivača, ovlaživača, agensa koji sprečavaju gubitak vlage i proteina je da popunjavaju rupe (prostor) gde su se pojavila strukturalna oštećenja, na površini i unutar vlasi.

Balzam hidrira kosu ili pomaže zadržavanju vlage to jest sprečava njen gubitak, daje kosi fleksibilnost  i elastičnost  i obezbeđuje podmazivanje vlasi. 

Sve ove funkcije regeneratora zapravo rade na tome da svedu na minimum oštećenja kose, a treba ih nekako i oporaviti. Sara je otkrila prirodan način da brzo i jednostavno oporavi oštećenu kosu koja je bila duga, ali je vapila za regeneracijom. Mislite da se ošišala? Nikako! Zapravo, spasila je kosu od šišanja i ona je sada zdrava, lepa, sjajna i mami poglede. U čemu je njena tajna? Pročitajte sami! Jako je jednostavno i vi možete isprobati isto. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Na zdravlje kose negativno utiču mehanička oštećenja, negativni uticaji spoljašnje sredine, češljanje, oblikovanje, vrelina fena, pranje i sastojci preparata za negu kose.

Regeneratori su moćno sredstvo koje kosu čini privlačnijom, mekšom i lakšom za oblikovanje. Samim tim manji su izgledi da dođe do novih oštećenja.

Budući da je zaštićena, kosa brže raste pa iako regenerator baš ne popravi trajno oštećenja, on svakako donosi puno koristi vašoj kosi.

No, pitanje svih pitanja je sledeće…

Koji je najbolji regenerator za kosu?

Postoje razne vrste regeneratora ili balzama za kosu ali u osnovi se sve svodi na ovih nekoliko i njihove varijacije:

Neispirajući regeneratori

Nanose se posle pranja kada je kosa već prosušena. Postoje brojne varijante ovih regeneratora u prodaji od onih bogato kremastih do drugih lagane, baršunaste teksture. Oni su ponajbolji kad želite da ukrotite neposlušnu, kovrdžavu ili zamršenu kosu.

Takođe birate njih kada želite dodatnu mekoću, sjaj i ako se kosa izbičala da biste je ponovo oblikovali u kompaktnu frizuru.Poželjni su za osobe sa jakom, teškom i posebno neposlušnom kosom koja se teško oblikuje.

Neispirajući regenerator na mestu broj jedan zato jer priskače u pomoć uvek kad ne znamo šta da počnemo sa svojom kosom.

Regenerator za suvu i oštećenu kosu

Ovi regeneratori bi trebalo da sadrže prirodna ulja , ši puter i proteine. Kod ovakvog stanja kose prekršite pravilo i nanesite balzam celom dužinom i na koren kose. Ako vam je kosa ekstremno oštećena možda ipak da probate neispirajuće regeneratore jer oni štite i hrane kosu sve do sledećeg pranja.

Balzam za masnu i slabu kosu

Kao i pri izboru šampona, u slučaju da vam je kosa tanka i brzo se masti, izbegavajte teške balzame za kosu jer će dodatno ukrasti volumen vašoj frizuri, bukvalno će je povući na dole. Izaberite laganu formulu i nanosite regenerator samo od krajeva do sredine kose, nikako na koren i vlasište. Ako vam upotreba regeneratora još više umasti kosu isprskajte samo krajeve neispirajućim balzamom koji će ih hidrirati do sledećeg pranja.

regenerator za kosu upotreba

Regenerator za kovrdžavu kosu

Lokne, talasi i neposlušna kosa zadaju mnogo glavobolje vlasnicama ali i mame najviše pogleda i divljenja. Ovakvu kosu će najlakše ukrotiti regenerator koji sadrži proteine koji obavijaju vlas i sprečavaju mršenje kose. Možete izabrati regenerator koji omekšava kosu. Na primer sa sojom ili pšeničnim proteinima. Ako je kosa posebno zamršena, naprskajte je neispirajućim regeneratorom.

Regenerator za tanku kosu

Tankoj kosi je regenerator više nego neophodan. Kosa se bez regeneratora teško raščešljava, zato je i sklonija lomljenju. Kada imamo tanku kosu, to je luksuz koji sebi ne možemo da priuštimo. Kosa mora da bude uvek odmršena i mora lepo da se raščešljava. Tanka kosa nema punoću, zato lomljenje ne dolazi u obzir jer se ona tada još više proređuje.

Pored raščešljavanja, još jedan važan momenat je i to što tanka kosa treba da se zaštiti i obloži jer je sklona oštećenjima, od, recimo, bilo koje vrste zagrevanja. To treba da bude pažljivo odabran regenerator, koji će dlaku vremenom učiniti debljom, a kosu čvršćom. Preporuka ide u pravcu prirodnih proizvoda.

Dubinski regeneratori

Proizvodi za dubinsku regeneraciju imaju nekoliko zajedničkih osobina. Svi sadrže značajnu količinu proteina i aminokiselina koji mogu prodreti kroz kutikulu i biti apsorbovani unutar vlasi  da daju snage postojećim proteinskim strukturama unutar vlasi. Ovi sastojci takođe prijanjaju na površinu vlasi ponašajući se bukvalno kao zakrpe na mestima gde je proteinska struktura vlasi oštećena.

Dobro formulisani dubinski regeneratori  takođe sadrže ulja, estre, i masne kiseline.Ovi sastojci kosu čine mekom i elastičnom. Ovo je posebno važno kad regenerator sadrži proteine koji kosu mogu učiniti krutom i krtom.

Farbana kosa zahteva drugačiji pristup

Setite ste kad ste poslednji put videli damu koja je ponosni nosilac prirodne , nefarbane kose.Svi se farbamo, neke od nas da sakriju sede, druge dame žele modernu nijansu, više sjaja, ombre, balayage itd. Nemam ništa protiv, ako ne možete da promenite ništa drugo u svom životu, promenite bar boju kose. U tom slučaju pripremite se za intenzivniju negu. Dubinsko regenerisanje je još važnije za dame koje farbaju kosu.

Regeneratori za farbanu kosu obično sadrže hidrirajuće sastojke, proteine (ili njihove derivate) koji popunjavaju rupe nastale oštećenjima u procesu farbanja, zatim ulja  ili masne alkohole. (Ovi poslednji se u prirodi obično nalaze u voskovima) i njihova jedinjenja koji deluju kao upijači UV zraka. UVA  i UVB zračenje oštećuje kosu i od njega farba bledi. Mnogi proizvodi u sebi sadrže sastojke koji mogu upiti obe vrste zraka. UVA zaštita je posebno važna za dame koje farbaju kosu, naročito u crveno jer je ova boja najosetljivija na UVA zrake.

Regenerator za bojenu kosu  pomaže da vam boja bude postojanija i tako što je bukvalno zaključava u vlasima i štiti kutikule.

Regenerator za mušku kosu

Ako biste sada rekli nekom prosečnom muškarcu da mu treba regenerator, verovatno bi vas pogledao bledo.

Muškarci uglavnom koriste jedan te isti proizvod za telo i lice i tu se, otprilike, završava svaka njihova potreba za negom.

A tu je velika greška!

Svi vrlo dobro znamo koliko su muškarci skloni opadanju kose. Svaka nebriga može veoma skupo da ih košta. Pored pažljivo odabranog, prirodnog šampona, veoma bi bilo korisno da imaju i neki regenerator od biljnih, aktivnih sastojaka.

Kosa bi na taj način bila obložena i zaštićena od spoljašnjih uticaja i spoljašnjih oštećenja. Preporučujemo da muškarci razmisle o tome, posebno oni koji imaju malo dužu kosu.

Ne odgovara svima isti regenerator!

Izabrati najbolji regenerator za kosu  ponekad nije ni malo lak zadatak. Ipak, najbolji način je da odlučite na osnovu teksture svoje kose.

  • Ako imate tanku kosu uzmite regenerator koji kosi dodaje volumen.
  • Ako vam je kosa masna izaberite formulu sa manje ulja.

Iako vam ne izgleda toliko važno, pravi izbor regeneratora može drastično promeniti izgled vaše kose.

Nikad ne nanosite regenerator na koren kose

Veoma je važno da izbegnete nanošenje regeneratora na koren kose. Počnite sa nanošenjem preparata od krajeva pa negde do sredine vaše dužine. Na ovaj način hidriraćete vlasi u delu u kom imje hidratacija najneophodnija.

Evo i zašto.

Kosa do samog korena i nekoliko centimetara dalje je mlada i još uvek nisu stigli da je oštete ni spoljašnji uticaji ni vaše neodgovorno ponašanje, bojenje, hemikalije, preparati. Vlas je zdrava i najbolje hidrirana. Što više idemo ka krajevima, kosa je u lošijem stanju i starija – potrebna joj je dodatna pomoć za dobar izgled.

Probajte regenerator pre šamponiranja

Može vam zvučati blesavo ali neki predlažu da nanesete regenerator na kosu pre nego što je operete šamponom. Ovo se posebno preporučuje kod jako duge kose. Dakle trebalo bi naneti regenerator na pokvašenu kosu normalno pustiti da odstoji pa isprati i onda šamponirati.

Zagovornici ovakvog  redosleda radnji tvrde da će tokom pranja kosa upiti manje tečnosti i manje će biti podložnja štetama koje nastaju od deterdženata iz šampona.

Osim toga kažu da regenerator posle pranja kosu može učiniti teškom i oduzeti joj na volumenu. Najbolji način da saznamo da li su u pravu je da isprobamo. Verujem da ako vam ne bude koristilo neće ni štetiti.

Ne morate kosu šamponirati da biste naneli regenerator

Svakodnevno šamponiranje kosu može isušiti i prouzrokovati cvetanje krajeva. To ipak ne znači da treba da preskačete i balzam za kosu. Hoću da kažem da možete naneti regenerator kao vid zaštite i na kosu koju niste taj dan oprali.

Za ovu namenu su posebno zgodni neispirajući regeneratori u spreju. Ako je u pitanju suva kosa, zamršena i neposlušna naprskajte je regeneratorom koji će je zaštititi i negovati tokom čitavog dana.

Naravno ovo nećete primeniti na prljavoj kosi!

Slobodno koristite isti regenerator dok se ne potroši

Zabluda je da se kosa vremenom navikne na regenerator. Umesto da bacite svoj omiljeni balzam, operite kosu jednom mesečno šamponom za dubinsko otklanjanje ostataka regeneratora i drugih preparata za negu i oblikovanje kose.

Sastojci koje treba izbegavati u regeneratorima

Ako do sada niste čitali deklaracije prilikom izbora preparata za kosu, vreme je da počnete. Čak i oni preparati na kojima piše da su potpuno prirodni nisu bezbedni . Zato treba da znate šta da izbegnete u svom regeneratoru.

Pre svega ne kupujte ništa što sadrži sulfate (SLS I ASL), parfeme, polietilen glikol (PEG), natrijum hlorid, Diethanolamine (DEA) and Triethanolamine (TEA), formaldehid, alkohol,veštačke boje.

Objašnjenje o svakom ponaosob imate u tekstu o štetnim sastojcima u kozmetici. Za početak, klonite se preparata na kojima vidite neku od ovih oznaka.

Koje sastojke bi trebalo da sadrži dobar regenerator?

U izboru regeneratora vodite, se pre svega, potrebama vaše kose i njenim tipom. Trebalo bi da vam hidratacija uvek bude prioritet, zato su proteini na listi sastojaka obavezni i ne smeju biti izostavljeni.

Umesto sastojaka sa crne liste birajte balzame koji sadrže prirodne sastojke kao što je arganovo ulje, maslinovo, ulje jojobe i slično. Vitamin B ,u njihovim formulama znan kao pantenol jača vašu kosu i koren i zadržava neophodnu vlagu. Limunska kiselina je takođe odličan sastojak u proizvodima za kosu.

Mnogi regeneratori u sebi kombinuju različite kategorije sastojaka da bi osigurali višestruka svojstva.Većina neispirajućih regeneratora sadrži dodatke za zaštitu od sunca. Oni koji su deklarisani za zaštitu bojene kose mogu takođe sadržati silikone namenjene da kosi dodaju sjaj i dodatno je zaštite od toplote prilikom oblikovanja i sušenja. Prvo razmotrite šta vam je potrebno nakon toga proučite deklaraciju pa tek onda pazarite. Pažljivo sa tim silikonima.

Prirodni regenerator za kosu

Da budemo precizni, prirodni regenerator za kosu, koji je pominjan već nekoliko puta, podrazumeva i kupovnu i pravljenu varijantu. Uslov je samo jedan:

Mora biti napravljen isključivo od biljnih sastojaka, bez dodatka hemije.

U nastavku, nešto više o domaćim varijantama.

Napravite sami svoj regenerator

Baš kao što kod kuće pravite maske i pakovanja za kosu isto možete napraviti i sopstveni regenerator.

balzam za kosu

Pregršt sastojaka iz kuhinje kao što je banana, jogurt j, med, prirodna ulja i slično, mogu zameniti kupovni regenerator. U nastavku vam donosimo neke jednostavne recepte koje možete isprobati kod kuće.

  • 2 supene kašike ulja susamovog semena, aloja  gel, pola šolje surutke i kašika maslinovog ulja;
  • 1 šolja jogurta, jedno jaje, sok od jednog limuna,  1/4 šolje kokosovog mleka;
  • 1/2 šolje ši putera, cup 3 šolje jabukovog sirćeta i jedan avokado;
  • 1 banana, 2 kašike meda i kašika maslinovog ili kokosovog ulja;

Bilo koju kombinaciju da izaberete, pomešajte sastojke, nanesite na vlažnu kosu posle pranja. Za razliku od kozmetičkih preparata, domaći regenerator možete bez posledica nanositi i na koren kose i vlasište. Da bi ste poboljšali efekat možete nakvasiti frotir toplom vodom i njime umotati kosu. Prirodni sastojci će dubinski delovati. Najzad kosu isperite toplom i na kraju hladnom vodom.

Ovde možete isprobati i finalno ispiranje pivom ili razblaženim jabukovim sirćetom. Pivo hrani kosu i deluje kao sredstvo za oblikovanje frizure. Ako vam je kosa kovrdžava bićete oduševljeni svojim loknama pošto na njih nanesete pivo i malo ih pogužvate. Ostavite da se kosa prirodno osuši.

Najzad, dajte kosi vremena da diše. Izaberite dan kad ostajete kod kuće , operite kosu blagim šamponom i ne stavljajte ništa na nju. Pustite je da se prirodno osuši. Kosi prija predah kada je oslobođena svih preparata.

U čemu je razlika između regeneratora i maske za kosu?

I maska, kao i regenerator, može da pomogne da kosa bude mekša, elastičnija i lakše se češlja. Ipak, maske osim ovoga najčešće imaju još neku dodatnu misiju. Mogu da deluju protiv opadanja kose, postoje posebne protiv peruti, posebne koje pospešuju rast kose.

Dok će se većina frizera složiti da se regenerator odmah ispira sa glave, maskama je potrebno vreme da bi dale svoj maksimum i da bi recimo suva kosa postala mekana i sjajna. Ostavljaju su na kosi najmanje 20 minuta, pa se tek onda isperu. Za ovo vreme, sastojci maske rade svoj posao kojem su namenjene.

Možda vam sada nismo dali konkretan odgovor na pitanje koji je najbolji regenerator za kosu i pokazali vam konkretan brend koji treba da stavite u listu želja i dodate u korpu. Ipak,  pre kupovine, obratite pažnju na svoju kosu i na deklaracije i napravićete dobar izbor.