Koliki je značaj proteina za kosu?

Koliki je značaj proteina za kosu?

Autor:

Proteini za kosu veoma su važni za zdravlje vaše kose. Ukoliko dođe do nedostatka proteina u organizmu, tada nastaju problemi.

Proteini predstavlju gradivni element za ćelije tkiva, uključujući i ćelije kože, vaše kose i noktiju. Kosa se najvećim delom sastoji se od proteina koji se zove keratin – oko 85%.

Ukoliko u organizmu nema dovoljno proteina, kosa postaje krhka, lomljiva i počinje da opada, i pre nego što postigne pun potencijal rasta.

Proteini mogu biti i biljnog i životinjskog porekla, a zdravlje vaše kose najviše će zavisiti od toga koliko proteina pre svega unosite u svoj organizam.

Osim toga, vi svakodnevno i ne znajući, činite stvari kojima oštećujete proteine u kosi. Da bi što bolje shvatili značaj proteina, i kakva je neophodna nega kose, odgovori slede u nastavku teksta.

Zašto su važni proteini za kosu?

Kao što smo rekli, kosa se najvećim delom sastoji od proteina, pa je samim tim njihova uloga velika. Proteini koji se nalaze u vašoj ishrani važni su za održavanje zdravlja i rasta kose, a loša ishrana može rezultirati suvom i krhkom kosom, pa čak i gubitkom kose. Proteini za kosu imaju važnu ulogu za vašu kosu i mogu uticati na strukturu vaše kose.

Vlasi kose se sastoje od tri sloja, i to kutikula, korteks i medule. Kutikula je spoljni deo kose i sastoji se od nekoliko slojeva čija je funkcija zaštita korteksa. Dalje, dolazi korteks koji oblikuje većinu vaše kose i sastoji se od nekoliko proteinskih veza od kojih je keratin glavni.

On pruža vašoj kosi snagu i elastičnost, što je čini savitljivom i otpornom na kidanje i lomove. U ovom delu se nalazi i melanin –  što vašoj kosi daje boju. Najdublji deo kose je medula, dok njegova funkcija i uloga još uvek nije sasvim jasna.

I ako je korteks zaštićen debelim slojem, voda može posredno izazvati oštećenje korteksa. Kada je kosa vlažna, ona može da nabubri i prisiljava slojeve kutikula da se otvore prema spolja. U ovom stanju mogu se iskidati ili slomiti samo od trenja ili manipulacije , čime korteks postaje ranjiv na oštećenja.

Kako oštećenje kutikula napreduje, tako je korteks ugrožen i vaša kosa će se lako slomiti, biće bez sjaja, snage i elastičnosti. Kad smo rekli da voda utiče na kosu, to takođe znači da prilikom pranja kose treba da koristite prirodne šampone bez sulfata, kako ne bi došlo do većih oštećenja kose.

Kako ćete najbolje opraviti svoju kosu, saznajte iz Slađaninog iskustva. Njena kosa bila je lomljiva, opadala je i jako je loše izgledala.Međutim, našla je potpuno prirodan način da je oporavi i sada joj je kosa opet zdrava, jaka i sjajna i to se vidi. Pročitajte njenu priču i saznajte kako i vi možete da oporavite kosu. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Šta može uzrokovati štetu proteina u kosi

Mnoge stvari mogu oštetiti proteine u  kosi, a kao što ste videli voda je jedan od razloga.  Ishrana takođe utiče na vaše proteine u kosi, ali i drugi spoljni faktori  i te kako mogu oštetiti kosu, a neki od njih su:

 • Manipulacija (tj. ruke, gumica za kosu, četka ili uske frizure)
 • Trenje (sa odećom, kosom, posteljinom)
 • Redovna upotreba alata za oblikovanje kose i / ili upotreba pri visokim temperaturama (tj. fen za kosu, presa ili figaro za kosu)
 • Hemijski postupci (blanš, farbanje kose)
 • Okolina (vetar, niske ili visoke temperature, sunce)
 • Hlor iz bazena

Budući da u bilo kom trenutku izlažete kosu jednom ili više tih faktora, vrlo je važno da možete popraviti, čak i sprečiti povrede proteina u kosi.

Stanje možete rešiti tretmanima proteina za kosu, koje možete raditi kod kuće ili u salonu kod svog frizera.Kod kuće to možete raditi raznim maskama, a sve su popularnij i šamponi sa keratinom.

Tretmani proteina za kosu mogu biti lagani ili vrlo intenzivni u zavisnosti od stanja i zdravlja vaše kose. Ovi tretmani imaju sposobnost da privremeno poprave oštećenja proteina u kosi pokrivajući rupe na sloju kutikula i jačajući proteine u kosi.

važni su proteini za kosu

Kako da znate da vam nedostaju proteini u kosi?

Možete da uradite jedan mali test kako biste saznali da li vam nedostaju proteini u kosi. Test je najbolje da uradite nakon pranja kose.

Uhvatite jedan centimetar vaše kose između prstiju. U zavisnosti na koji način vaša kosa reaguje na istezanje, određujete hoće li vaša kosa imati više potrebu za vlagom ili za proteinima.

 • Vašoj kosi je potrebna vlaga, ako se uopšte ne rasteže i ako je vidno gruba i lomljiva.
 • Trebaće vam protein, ako se rasteže, a onda se prekine (ili se uopšte ne prekine), ili ako je kao guma.
 • Ako se vaša kosa malo rasteže, a zatim se vrati na normalnu dužinu bez prekida, količina proteina i vlage u vašoj kosi je dobro uravnotežena.

Različiti proteinski tretmani za kosu

Sada ste u potpunosti informisani o proteinima za kosu, kao i na koji način dolazi do oštećenja proteina u kosi i čak i do opadanja kose. Da biste na vreme krenuli sa adekvatnom negom kose, i sprečili dalji razvoj mogućih problema, na kosu mora da delujete preventivno.

Postoji nekoliko proteinskih tretmana koji vam mogu pomoći, bez obzira da li je reč o vidnom oštećenju ili kao što smo rekli da ih koristite kao preventivu. Evo koji su u pitanju:

 • Proteinski tretmani u salonu – za vas su dobar izbor, ako je vaša kosa relativno zdrava i potrebno vam je samo održavanje sjaja i zdravlja vaše kose. Možete da ih koristite na svakih 4 do 6 nedelja.
 • Svetlosni proteinski tretmani – ako imate lakše oštećenje, ovo su idealni tretmani i možete ih koristiti na svake dve nedelje.
 • Lagani proteinski tretmani – oni su najbolji za umereno oštećenu kosu i možete ih koristiti svake druge nedelje.
 • Intenzivni tretman proteina – koristite ih svake nedelje ako je vaša kosa teško oštećena.
 • Proteinska maska – dostupne su i gotove, koje možete kupiti u radnjama, ili ćete spremiti neku domaću masku za kosu. Masku možete koristiti kao preventivu i biće dovoljno da to bude jednom nedeljno.
 • Proteinski sprej – možete negovati vašu kosu sprejem, kao jedan od lakših načina, samo zbog praktičnosti samog proizvoda.
 • Proteinska pakovanja za kosu – pakovanja za kosu možete koristiti i kod vidno oštećene kose, kao i kod održavanja već zdrave kose.

Napomena: Neki od ovih tretmana proteina za kosu, pogotovo ukoliko ih radite u salonu, mogu biti posebno teški za vašu kosu. Ako osetite da je vaša kosa previše kruta ili tvrda čak i nakon tretmana, produžite vreme između proteinskih tretmana.

Proteinski tretman za kosu

U većini frizerskih salona dostupni su proteinski tretmani za obnavljanje kose, koji pružaju efiksano obnavljanje strukture veoma oštećene kose. Ovi tretmani za cilj imaju jačanje i obnavljanje vaše kose, a nakon samog tretmana  vaša kosa izgleda zdravije i sjajnije nego pre.

Neki od boljih tretmana proteina za kosu funkcionišu u nekoliko koraka, i to, prvo se koristi šampon koji ima za cilj da otvori kutikulu i na taj način pripremi vašu kosu za tretman.

Drugi korak jeste maska sa keratinom, koja pod uticajem toplote prodire duboko u vašu kosu. Na taj način ova maska popravlja vidna oštećenja kose i obnavlja njenu snagu. Maska treba da stoji oko 15 minuta na kosi, kako bi kosa upila sve hranljive sastojke.

Sledeći korak jeste šampon za zatvaranje kutikule, koji omogućava dlaci da zadrži vlagu i proteine u kosi. Poslednji  korak jeste balzam koji ima za cilj da vašu kosu učini svilenkastom i lakom za raščešljavanje.

Nakon ovog proteinskog tretmana vaša kosa momentalno postaje vidno svilenkasta i mekana na dodir.

Kosa je samim tim lakša za održavanje. Ovaj tretman mogu da koriste žene čija je kosa vidno oštećena usled višegodišnjeg farbanja i tretiranja kose raznim hemijskim uticajama.

Svi preparati koji se koriste u tretmanu unapređuju sjaj i blistavost kose. Uglavnom sadrže pantenol i  katalizator vitamina B5 koji pojačava sjaj, vitamin E, kao moćni antioksidans.

proteini u kosi

Proteinsko pakovanje za kosu

Pakovanja za kosu su još jedan način na koji možete oporaviti vašu kosu. Da bi kosa bila zdrava i zadržala mladalački izgled mora da bude nahranjena i pravilno hidrirana.

Najbolje proteinsko pakovanje treba da jača, hidrira i u isto vreme podmlađuje vašu kosu od samog korena do vrha kose.

Kosa postaje gusta, jaka, zdrava i hidrirana, dobija veću elastičnost, kao i volumen. Proteinsko pakovanje možete kupiti u radnjama gde se prodaje kozmetika za kosu ili je vrlo jednostavno napraviti sami kod kuće.

Evo jednog predloga pakovanja za vas:

Napravićete ga od jabukovog sirćeta, koje se posebno preporučuje za negu suve i iskrzale kose. Biće vam potrebno dve kašike maslinovog ulja, jedna kašika jabukovog sirćeta i tri belanca.

Dobro pomešajte sve satojke i stavite vaše domaće pakovanje na kosu. Dobro utrljajte u kosu, da pokrijete celu površinu, stavite foliju i ostavite pakovanje da deluje sat vremena.

Nakon ovog vremena isperite pakovanje i operite kosu šamponom bez sulfata. Možete za kraj naneti na kosu parfem za kosu.

Proteinska maska za kosu

Sigurni smo da ste bar jednom proteine prisutne u hrani koristili kako biste premazali kosu, i time upravo priuštili sebi pravu proteinsku masku za kosu.

Na prvom mestu to su sigurno bila jaja , ali postoje i drugi domaći tretmani sa sastojcima koji sadrže proteine kao što su kokosovo mleko, avokado ili majonez.

Ove prirodne proteinske maske se preporučuju ukoliko je vaša kosa zdrava, i nije vidno oštećena. U tom slučaju ove maske koristite kao tretman za održavanje vaše kose zdravom i da vam maska učini kosu boljom.

Međutim, ako koristite blanš, farbate se, koristite redovno toplotu i / ili imate ozbiljno oštećenu kosu, domaće mešavine jednostavno neće biti dovoljne.

To je zato što su proteini za kosu od jaja i sličnih sastojaka preveliki da prodru u kosu i pomognu kod popravljanja proteinskih veza u korteksu.

U najboljem slučaju, te velike molekule proteina će samo popraviti oštećenja na nivou kutikula i mogu se ukloniti nakon što se kosa ispere. Međutim, ako primetite da na vašu kosu deluje, super, onda nastavite da ih koristite.

Kako bi proteini za kosu mogli da prodru u korteks, oni moraju da se  razbiju na manje delove.

Ukoliko vaša kosa nije previše oštećenja, predlažemo da napravite sjajnu masku od jaja za kosu, jer kao takva ona se najviše koristi i daje najbolje rezultate.

Proteinska maska za kosu od jaja

Jaja predstavljaju sjajan sastojak za vašu kosu, kako bi je dodatno nahranili i vratili lepršavost.

Mnoge žene vole da koriste upravo sastojke iz svoje kuhinje, jer su više sigurnije nego u jake proizvode koji sadrže i jake hemikalije, i tako predstavljaju prirodne poteine za kosu.

Redovno korišćenje maske za kosu zaista je neophodno svakoj kosi, bez obzira da li ima vidljivih oštećenja ili ne.

Jaja su veoma važan izvor proteina,kao i vitmina B, koji su od velikog značaja za održavanje zdravlja kose i kože.

Maska za kosu od jaja može na više načina da se koristi, i da tretira svaki tip kose posebno, bez obzira da li je kosa masna ili suva.

Jaje se koristi sirovo ili se meša sa nekim drugim sastojcima koji takođe imaju funkciju da nahrane vašu kosu.

Kao što smo rekli, u zavisnosti od tipa kose, tako ćete i koristiti jaja, pa tako za normalnu kosu koristi se celo jaje. Za masnu kosu koristi se samo belance, dok se za suvu kosu, preporučuje isključivo žumance.  

Maska od belanca za masnu kosu

Koristićete onoliko belanaca koliko je dugačka vaša kosa. Umutite belance i nanesite na celu dužinu vaše kose, a zatim pustite da maska stoji na kosi do 15 minuta. Masku ispirate hladnom vodom, a zatim operite kosu šamponom bez sulfata,silikona i parabena.

Maska za suvu kosu

Za ovu masku biće vam potrebno 2 jaja i 5 kašika maslinovog ulja, koje ćete blago zagrejati Pomešajte ova dva sastojka i nanesite na celu kosu od korena ka vrhu, i ostavite da stoji 20 minuta.  

Nakon ovog vremena isperite kosu, takođe hladnom vodom i operite je omiljenim prirodnim šamponom.

Proteini za kosu u spreju

Proteini za kosu u spreju imaju istu funkciju i efekte kao i maske i pakovanja – dakle da oporave oštećenu kosu. Jedina razlika se ogleda samo u praktičnom pakovanju i samim tim lakšem korišćenju.

Proteini u spreju za kosu efikasno regulišu nivo vlage unutar same dlake, i neutrališu poroznost kose.

Sastojci spreja za kosu uglavnom treba da omekšaju kutikulu i pomognu u regulaciji vlage. Treba da pruže kosi dugotrajnu zaštitu i sjaj. U isto vreme štite kosu od svih štetnih sastojaka iz okruženja. Neki od sastojaka mogu biti i proteini svile koje treba da povećaju glatkoću vaše kose i štite je od gubitka vlage.

U isto vreme povećavaju elastičnost kose, kosu čine sjajnom i mekom. Ovi proteini svile u kosi prave neku vrstu zaštitnog sloja na samoj površini kose , i na taj način je štite od svih oštećenja.

Veoma lako i jednostavno se koristi,na razdaljini od 15 cm poprskate sadržaj po vašoj suvoj kosi.  Velika prednost je što mogu da koriste žene bez obzira na tip kose.