Frizure za tanku kosu i kako izabrati pravu

Frizure za tanku kosu i kako izabrati pravu

Autor:

Uz ove frizure za tanku kosu kosa bez volumena može da doživi transformaciju. Pred vama su ideje za frizure pogodne za sve prilike.

Drage moje, tanka kosa nije retkost. Ipak, žene vole bujnu kosu punu volumena. Zbog toga isprobavaju sve moguće recepte i preparate kako bi našle rešenje i od tanke kose stvorile gušću kosu i kako bi pravile zanosne frizure.

Kada je u pitanju kosa, najveći problemi su masna kosa, suvi krajevi i tanka dlaka. Poznajem mnogo žena koje se godinama bore sa svojom kosom i nikako da dobiju bitku. Ima i onih koje su isprobale baš sve, pa su našle rešenje da kosi povrate kvalitet. 

Kada imate tanku dlaku, teme se brzo masti, pa zbog toga morate često da perete kosu. Samim tim, što je više perete, ona se više suši i oštećuje, pucaju krajevi.

Kako stati na kraj ovom problemu? Hajde da nađemo rešenje za tanku kosu.

Tanka i retka kosa

Kako do jake i zdrave kose? Da li je to nemoguća misija ili ipak postoje načino da promenimo stanje naše tanke kose?

Postoji nekoliko tipova kose.

Tanku kosu možemo lako da prepoznamo i uočimo. Ona je suprotna od one kose sa naslovnih strana. Sjajna kosa, prirodnog izgleda, gusta i puna volumena jeste najpoželjnija kosa. Zbog čestog šišanja ili nepravilne nege, kosa može da izgubi sve ove osobine. Postoje i žene koje tanku kosu imaju čitavog života, zbog genetskih predispozicija, ali i one koje su vremenom učinile da njihova kosa zbog neadekvatne nege izgubi na kvalitetu.

Pričala sam sa prijateljicom koja oduvek ima tanku kosu, i koja mi večito zavidi na mojoj gustoj i bujnoj kosi. Podelila je sa mnom recept koji ona koristi od detinjstva i zbog kog na prvi pogled ne biste videli kako je njena dlaka dosta slaba.

Recept od koprive i od alkohola za jačanje tanke kose

Kopriva se kuva, na standardni način, kao i čaj od koprive. Skuvajte za početak pola litre, a zatim dodajte alkohol, 2dl. Alkohol možete kupiti u bilo kojoj apoteci, a može vam poslužiti i rakija, ona domaća sa visokim procentom alkohola. Ova smesa služi za masiranje temena, kako bi se on ojačao. Važno je flašicu čuvate na tamnom i hladnom mestu i da redovno masirate glavu koprivom.

Prijateljica mi je pričala kako joj je ovaj recept pomogao da njena tanka kosa ne izgleda beživotno. Kopriva je „hrani“ i daje joj sjaj i lepotu.

Mane tanke kose i kako ih se rešiti

Tanka i retka kosa mogu da budu zaista zahtevne što se tiče samog održavanja. Kosa se brzo masti, mora da se pere svaki drugi dan, kod nekih žena čak i svaki dan. Svakodnevno pranje kose nije baš pametan potez, osim ako ne koristite  šampon bez sulfata i parabena. To onda dođe kao prirodna terapija, recept sličan onom koji mi je prijateljica otkrila. A može vam pomoći itekako. Irena se uverila u to. Ona je imala bujnu kosu koju je vremenom upropastila i počela je da se tanji, masti i opada. Potpuno je oporavila i njena kosa je sada opet bujna, zdrava, sjajna i brzo raste. Pročitajte i sami njeno iskustvo. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Retka kosa  brzo deluje kao da je niste oprali sedam dana. Tanka i retka kosa se brzo masti zahteva frizure – svaki dan neku drugu. Zato se danas bavimo frizurama za tanku kosu, kako bismo došli do onih idealnih frizura za vas.

Dlaku ne možeš podebljati, ali je možeš nahraniti i pravilno negovati i osloboditi kožu temena iritirajuće peruti.

Za one sa retkom kosom, svaka dlaka je bitna. Zato je preporuka da se koriste šamponi za jačanje kose, a ako kosa pojačano opada i to je razlog što je tanka i retka, onda su rešenje šamponi protiv opadanja kose.

Frizure za tanku kosu bez volumena

 

Volumen je bitna stavka u našem životima, u našim razgovorima, frizerskim salonima i u kafićima. Mi volimo volumen!

frizure za tanku i retku kosu

Volumena u kosi nikada dosta. Bitka za zdravu, jaku i blistavu kosu je prisutna kod svih žena, niste same u tome, to ne zaboravite čak i u onim treucima kada mislite da rešenje ne postoji.

Ukoliko imate tanku kosu bez volumena, vreme je da dobro razmislite o vašoj frizuri. Ovakva kosa pati za dobrom frizurom. Treba vam WOW efekat za kosu punu života.

Ukoliko imate dugu kosu i ravno je sečena, morate brzo da posetite frizera! 

  • Kosa do ramena biće lepo i osvežavajuće rešenje za vas.
  • Stepenasto ošišana kosa izvućiće vas iz rutine, ali takođe daće vašoj tankoj kosi volumen koji želite.
  • Kraća kosa se lakše oblikuje i ima puno kombinacija i frizura s kojim možete da se igrate.

Znam da morate da birate frizuru prema obliku licu i da vam ne odgovara svaka, ali kompromis moramo da nađemo, kako biste zaboravile koliko muka imate sa tankom kosom bez volumena, koja je nekad tako beživotna da ne znate šta ćete sa njom.

Što se tiče  farbe za kosu, jedna boja nije pravo rešenje. Trebaju vam pramenovi koji se prelamaju na vašoj kosi i čine je bujnijom i lepšom. Senčenje boja će vizuelno biti pravi pogodak. Sve te nežne nijanse daće kosi prirodan i baršunast izgled.

Pena za kosu daje volumen, ali na tankoj kosi, ukoliko se pretera sa penom, neće se dobiti željeni efekat.

Kosa postaje teška i slepljena, i izgleda posle sat vremena zaista kako ne želite. Žene sa retkom kosom uglavnom izbegavaju penu baš iz razloga što im dodatno umrsi i slepi dlaku. Kada su frizure u pitanju, one svečanije, iskustva pokazuju da kada se stavi pena, sve je u redu sat vremena, posle toga kosa se umrsi i ispravi i od frizure ne ostane ništa.

Lak za kosu namenjen je da se savlada bujna kosa ili da se svečana frizura sačuva u prvobitnom stanju do kraja večeri. Ipak, ako imate tanku kosu bez volumena, lak nije pravo rešenje za vas.

Izbegavajte zalizane frizure. Neka one budu lepršave, nestašne i razigrane.

Da li će kosa biti bujnija zavisi i od sušenja kose. Sušite je obrnuto. Prebacite glavu dole i sušite kosu od vrata ka vrhovima. Kada podignete glavu, dobićete instant volumen. Ako niste do sada, probajte. Zaista će vam biti zabavno kada ugledate svoju kosu punu volumena.

Poluduge frizure za tanku kosu

Tankoj kosi najbolje pristaju frizure srednje dužine ili kratka kosa koja se lako oblikuje. Poenta jeste da frizura izgleda što gušće. Srednjoj dužini najbolje stoji ravno sečena kosa koja se redovno šiša i kojoj su krajevi uvek sveži i zdravi.

kratke frizure za tanku kosu

Ispucali krajevi dodatno čine kosu uništenom. S ovom dužinom možete praviti mnoge frizure uz koje ćete se osećati predivno.

Svetske zvezde su uvek inspiracija kada se govori o frizurama. One imaju najbolje frizere na svetu koji zaista od njih čine prave lepotice.

Dženifer Aniston jeste pravi primer lepotice sa tankom kosom. Njene frizure i nijanse boja jasno pokazuju da i vi možete da izgledate prelepo, iako je vaša kosa tanka. To treba da iskoristite i izvučete iz toga najbolje što možete.

Žene koje imaju talasastu ili kovrdžavu, a tanku kosu imaju više volumena od onih kojima je kosa ravna. Ipak, takva kosa može delovati neuredno i zapetljano, jer se tanka kosa mrsi, nez obzira na kovrdže.

Tanka kosa ima i svojih prednosti, pored svih ovih mana.

Lakše se suši! Lakše i mnogo brže. Takođe, brže se i pere. Mnogo brže se stilizuje od guste kose, i u zavisnosti od preparata koje koristite i od same nege, ona može biti veoma zahvalna kada je oblikovanje u pitanju.

Kada žene nemaju vremena za feniranje, uvijanje kose i za odlazak kod frizera, one se odlučuju za kratke frizure. Kada su kratke frizure u pitanju, tanka kosa je idealna za njih. Pixi, bob ili lob, odluka je na vama, ali i na dobrom frizeru koji će vam iskreno reći koja je frizura najbolja za vašu kosu i za vaše lice.

Kratke frizure za tanku kosu 

Imate tanku kosu koju ne možete da oblikujete? Možda je dobro vreme da se odlučite za kratku frizuru. Nemojte se plašiti eksperimentisanja! Ponekad je čar upravo u tome da izađete malo iz okvira udobnosti. Kratke frizure deluju jednostavno, lake su za održavanje, vizuelno daju punoću, i volumen. Šišanjem na kratko možete dobiti gustinu, čak i ako imate tanku kosu. 

Nemojte skraćivati sami kosu, pustite stručnjaka da odradi sve kako treba.  Ove frizure deluju jednostavno, ali vam za postizanje pravog oblika ipak treba frizer. Kosa bi trebala da ima određen oblik, pad i da odgovara vašim crtama lica. 

Pixie frizure za tanku kosu 

Kao opcije imate ove efektne frizure, koje su i izuzetno lake za održavanje. Imate kraće i malo duže verzije, ali se sve one baziraju na kratko ošišanoj kosi . Razmislite da li želite takvu frizuru. One su veoma kratke, i može se desiti da vam lice dolazi do izražaja. Pitajte vašeg frizera kakav tip Pixie frizure bi vam pristajao ? Možda imaju neke predloge. 

Postoji više varijanti ove frizure: sa šiškama, za oblo lice, jaču vilicu. Imajte na umu da frizura može delovati drugačije na tankoj kosi. 

Želite da je oblikujete? Dovoljno je da imate češalj, i malo gela za kosu ili vosak. Ako ste malo zahtevnije možete probati, da je oblikujete sa peglom za kosu. Imate beskonačne mogućnosti, samo treba malo volje i vremena.

Bob frizure za tanku kosu

Niste sigurne koju kratku frizuru da napravite? Tanka kosa ne pada kako bi želele ? Probajte sa bob frizurama. Postoji više varijanti koje mogu izvući maksimum iz tanke kose:

Stepenasti bob – Mada spada u česte frizure, stručnjaci imaju podeljena mišljenja što se tiče ove frizure. On pada oko brade, i može imati manje varijacija, što birate na osnovu vaših želja i crta lica. Kod ove vrste frizer će vam odraditi blage stepene. Ako se ne srede kako treba  možete dobiti dodatno istanjenu kosu. 

Ponekad taj efekat nije toliko očigledan, kada je kosa sveže ošišana, ali kada vaša kosa krene da raste može da izgleda loše. Prilikom rasta stepenastog boba može se desiti da vaša tanka kosa deluje neuredno. Ako ste se ipak odlučile za nju, morate redovno ići na šišanje. Stepenasti bob će zahtevati da ga  negujete i održavate. Kako vaši krajevi ne bi postali oštećeni, secnite ih bar jednom mesečno. 

Za razliku od običnog (tupog) boba, ova vrsta može delovati živahnije i lepše na tankoj kosi. , Stepenasti bob je dobra varijanta ako volite razbarušenu kosu. Stavite malo gela, prođite prstima kroz vlasi, i spremne ste za grad.

Paž frizure za tanku kosu –  Paž spada u jednostavne i elegantne frizure. Ošišajte se tako i dobićete oblik koji čini da vaša kosa deluje punije. Kratke dlake ne dozvoljavaju da frizura deluje istanjeno, (efekat koji se često dešava kada pustite da vaša kosa poraste previše). Volite šiške? Ne želite da ih se odreknete? Oblik paža omogućava vam da zadržite šiške, mada ih možete malo prilagoditi obliku (u stranu na primer). 

Možete tražiti od frizerke da vam napravi manje varijacije na ovom tipu frizure, poput prednjih pramenova koji su duži. Kod ovakvog oblika imaćete duži prednji deo kose, dok će pozadi biti kraći. Možete same tražiti od frizera koliko će biti velika razlika između delova. Dlake kod ove vrste frizure i dalje ostaju kratke, zbog čega je pogodna i za tanku kosu. 

Volite da oblikujete kosu ?  Ovu vrstu frizure možete oblikovati: gelovima za kosu, sprejovima, musom, peglom, pa čak i figarom. Ako ste malo hrabrije, možete udariti lični pečat uz malo farbanja, ili prepurtiti to stručnim ljudima. 

Lob frizura za tanku kosu – Videle ste žene koje imaju frizuru sličnu pažu, ali je nešto duža? To je lob frizura. Završava se oko dužine ramena. Ovakva frizura je prilagođena i nama koje nemamo dobar volumen. Dobro napravljen lob, “sakriće” nedostatak gustine kose. Frizura ovakve vrste je napravljena baš za takve situacije. Ravno ošišana kosa ne bi trebalo da vam deluje tanko. Oštećeni, i stanjeni krajevi se uklanjaju prilikom stilizovanja kose, zbog čega se dobija osvežena fkosa. 

 Ovu modernu frizuru možete začiniti sa slojevitim, ili stepenastim šišanjem, pramenovima ili nekim lepim dodatkom za kosu. Ovakav oblik kose možete dobiti klasičnim šišanjem makazama, ili mašinicom. Od frizera zavisi koji će metod šišanja primenjivati na vama, mada se možete dogovoriti. Naglasite koliku dužinu želite.

Frizure za tanku kosu koja se brzo masti

 

Uzrok masne kose jeste prekomerno lučenje sebuma. Zašto nam se kosa masti? Mnogo je uzroka, a posledica je uvek ista.

Ukoliko stalno dirate kosu rukama, ukoliko dugo niste oprali vašu četku s kojom se redovno češljate, ukoliko koristite mnogo različitih preparata za kosu ili stavljate previše balzama, ukoliko kosu perete svakodnevno ili ako je perete samo vrućom vodu, postoji mogućnost da vam se kosa sve više masti.

S druge strane, važna je i vaša ishrana, način života, i to koliko se nervirate, odosno koliko je stresa prisutno. Od toga zavisi da li ćete blistati ili nećete.

Masna kosa ume da bude dosadna, iscrpljujuća i da jako nervira pripadnice lepšeg pola. A još kada je to tanka bez volumena, znam da razmišljate samo kako da što pre to rešite. Neizdrživo je, jedva čekate da se odmorite od pranja kose i od njenog stilizovanja.

 Možete koristi silikonske kapi ili neke druge proizvode kao što su kristali za kosu, samo nemojte da dozvoljavate da silikon dođe u dodir sa temenom, jer ga masti veoma brzo i lako. Najbolje je da i njih preskočite!

Nemojte da perete kosu svakoga dana. Nikako! Bilo bi idealno da izdržite bar četiri dana bez pranja. Kada vidite da je došao kritični dan, operite kosu šamponom za suvo pranje, kako biste još samo malo odložili pranje. Bolje po vas! Probajte neko vreme. 

Koje su frizure najbolje tanku i masnu kosu?

Ako primećujete haos na svojoj glavi, ispletite riblju kost. Ona će sakriti nedostatke i daće vašem licu novu svežinu. Bar na jedan možete da zaboravite da vam je kosa masna.

Klasični, nezamenjivi konjski rep koji je visoko postavljen idealan je za tanku kosu koja se brzo masti. Izgleda lepo, može biti i elegantan i sportski, a moćićete da celoga dana uživate u kosi koja vam ne dodiruje lice.

Punđe i punđice mogu da budu preslatko rešenje koje će zadovoljiti vaše potrebe da ne mislite da li vam je kosa masna i nećete razmišljati kako je baš sad vreme da je operete. Punđa na sred glave ili razbarušena punđa od uvijene kose izgledaće seksi i zavodljivo. Učvrtite je ukosnicama, stavite minđuše i zablistajte!

Svečane frizure za tanku kosu

Treba vam hitno elegantna svečana frizura, a imate tanku kosu ? Postoje par oblika koji pristaju ovakvom tipu kose, i čine da izgledate savršeno. Među najlepše svečane frizure spadaju:

  • Opuštena punđa – Možda vam ne deluje tako na prvi pogled, ali ova frizura može biti veoma elegantna i svečana. Nije teška za pravljenje, sve što vam je potrebno jeste sunđer za punđu, par ukosnica, gumica za kosu, češalj i lak za kosu.  Pre bacite jedan deblji pramen sa jedne strane kose (gledajte da tu ima dovoljno kose za pletenicu), ostatak kose pročešljajte i pozicionirajte oko sunđera. Trebalo bi da pokušavate da napravite punđu sličnu klasičnoj, zbog čega bi trebalo da krajeve kose obmotavate oko sunđera. Kada stignete do kraja učvrstite gumicom i ukosnicama, isprskajte sa malo laka. Uzmite ostatak kose (koji ste prebacili), i ispletite malu pletenicu. Prebacite je preko sruge strane lica i učvrstite ukosnicom. Malo razbarušite punđu, i dodatno poprskajte lakom.

svečane frizure za tanku kosu

  • Lagani talasi –  Želite jednostavnu frizuru za tanku kosu? Vreme je da uzmete figaro u ruke ! Podelite kosu na pramenove i deo po deo, uloknajte sa figarom. Nemojte ići više od ⅓ pramena kose. Provlačite lagano dok se ne umota. Kada je gotovo lokne rasturite, prđite prstima kroz kosu i razbarušite malo. Isprskajte lakom  i spremni ste za izlazak.
  • Podignuta pletenica – Mislili ste da su pletenice samo za gustu kosu ? Više ne. Tehnike friziranja su se poboljšale, i omogućile su nam da pravimo, naizgled komplikovane frizure, sa jako malo kose. U ovom slučaju neophodno je da podelite kosu na nekoliko delova, i ispletete pletenice. Gotove kike podignite i isprepletite. Učvrstite ukosnicama i uzmite češalj, pa razdvojte kosu. Prolazite kroz svaki deo pletenica koje vire, i širite ih po malo. Kada budete zadovoljne rasporedom, isprskajte frizuru lakom. 

Duga tanka kosa – frizure

Kosa koja ima dužinu, ali nema volumen zahteva pravljenje frizura (bar povremeno). Postoje jednostavne, lepe frizure koje će transformisati vaš izgled:

Talasi na ne tako klasičan način – Talase pravimo kao i svaki drugi put: figarom, ili presom napravite lokne, rasturite ih i uzmite deo kose. Rasporedite i napravite pletenicu od nje. Niste sigurne kako bi izgledale ? ne brinite. Najbitnije je da pletenica bude centrirana. Gledajte da malo “rasturite” kiku, kako bi frizura delovala “punije”.

Visok rep – Ova frizura je nešto na šta smo mi žene navikle da pravimo. Rep nam uglavnom psada u česte, i lake frizure zar ne ? Očešljajte kosu, i napravite visok rep.  Zatim ga ispeglajte  sa presom (na nekoj nižoj temperaturi), i  poprskajte sa malo laka. Na taj način, kosa neće štrčati.

Pletenice za tanku kosu 

Pletenice možete da pravite na 301 način. Ono što je najbitnije jeste da ih :

  • Razbarušite nakon pravljenja – Na taj način dodajete volumen.
  • Ne vezujete u korenu kose – Ako ovo radite nećete dobiti lep oblik  frizure. Šta više, delovaće još tanje.

Mini val za tanku kosu – da ili ne ?

Volite mini val ?  Interesuje vas kako deluje na kosu ?  Žao mi je što moram da vam saopštim ovo, ali ova tehnika ulepšavanja kose možda nije za vas. Tanka kosa je uglavnom osetljiva i nežna. Minival tehnika radi se sa kiselinama koje mogu oštetiti kosu. Ako se ipak odlučite za nju, trebalo bi da zaštite kosu od štetnih uticaja. Možete je isprskati zaštitnim sredstvima, ili primenjivati adekvatnu negu nakon minivala. 

Frizure za retku kosu

Pomoću dobre frizure, pravilne nege i dobrog stilizovanja, moguće je od retke kose bar vizuelno napraviti lepu frizuru koja ima volumen i lepršavost.

Asimetrija, asimetrija i samo asimetrija!

Blago asimetričan bob do ramena napraviće od vas neznu princezu ili oštru, strogu ženu. Daje volumen, a ukoliko je kosa u plavoj ili smeđoj boji, daće joj toplinu i razigranost. Ukoliko je valovita i talasasto uvijena, biće zanosna i izgledaće gušće.

Ukoliko imate dugu kosu, a pritom je tanka, ne žalite da je isečete jer će vam divno stajati ova frizura.

Duga stepenesta kosa

Ako ipak obožavate činjenicu da imate dugu kosu, onda je ošišajte stepenasto jer tako dobijate punoću i gustinu. Savetuju se blagi talasi kako bi dali kosi energiju i onu moć da se za njom okreću na ulici. Ko još ne voli dugu kosu?

Šiške? O da, šiške!

Šiške zaista mogu biti sjajno rešenje, ukoliko vam idu uz lice. One daju utisak da je vaša kosa gušća. Devojke koje imaju gustu kosu znaju da ne smeju ni da pomišljaju na šiške, ali zato vi, drage moje, uživajte u tim malim, sitnim zadovoljstvima.

Frizure za tanku kosu mogu biti različite, zato pažljivo razmislite pre nego što odete kod frizera i kažete mu kako želite promenu. Iskoristite ono najbolje od svoje kose i pravilno je negujte, kako bi povratila energiju i lepotu.