Šta je normalno opadanje kose, a šta ne?

Šta je normalno opadanje kose, a šta ne?

Šta se smatra normalnim opadanjem kose, a šta ne?! Koliko je to normalno opadanje kose dnevno i kada imamo razlog za brigu? Proverite.

Pošto čitate ovaj tekst, verovatno ste već došli u situaciju da se sretnete sa znacima opadanja kose. Poprilično neugodno iskustvo za sve one koji se sa njim susreću. Međutim, nemojte odmah da paničite.

Treba da znate da je opadanje kose normalna pojava koja čini ciklus rasta kose. Svakodnevno opadne otprilike od 100 do 150 vlasi koje mi, naravno ne možemo u trenutku prebrojati, ali otprilike znamo šta je uobičajena pojava na četki za kosu. Normalno je da prilikom pranja otpadne 50-100 dlaka.

Pročitajte više o opadanju kose tokom pranja.

Kada dođemo u situaciju da primetimo da nam kosa opada više nego uobičajeno, tada je već vreme da obratimo pažnju i da se pozabavimo ovim problemom.

Opadanje kose je normalno, ali kada treba da se zabrinemo?

Kosa svakodnevno opada, ali i raste.

Periodično opadanje kose pogađa čak 46% žena.

Za razliku od žena koje samo imaju problem proređivanja kose,  muškarci često suočavaju sa problemom ćelavosti.

Da bi se obavio normalni proces rasta kose, neophodno je da određenu količinu stare dlake, zameni nova.

Drugim rečima – opadanje kose je normalno, kao što je normalan i rast kose i to su faze koje se smenjuju.

No, tu treba da postoji ravnoteža!

Ako u nekom trenutku primetite da vam više kose opadne, nego što poraste, a zatim i vrlo brzo primetite promene u gustini na koži glave, to je momenat kada možete da alarmirate sebe da opadanje više nije normalno.

Kosa, kao uostalom i čitav fizički izgled, važan je prilikom formiranja samopouzdanja i generalno slike o sebi. Njen gubitak nas pomera iz osećaja ravnoteže. Ženama je kosa zaštitni znak. Kada se žena suoči sa ovim problemom, obično bude vidno poremećena, jer je kosa prirodno deo njenog šarma i lepote.

Naša poznata pevačica Zorana Pavić imala je ovaj problem. Kosa je počela da joj opada, da se tanji i izgleda sve lošije. Ipak, uspela je da je oporavi i od tada se ne odvaja od svoje male tajne za oporavak kose! Nama je otkrila u čemu je caka, a i vi možete saznati ako pročitate njenu ličnu priču na ovom linku:

Zorana Pavić: KAKVO OTKRIĆE! Ovaj šampon mi je SPASIO KOSU!

 Osim problema psihičke prirode koji ide u paru sa ovim neugodnim simptomom,  opadanje kose obično ukazuje i na neki zdravstveni problem ili hormonske promene koje ne moraju nužno ukazivati na bolest ( kao recimo period posle porođaja) . Tada treba zastati i zapitati se šta može biti uzrok ovakvom stanju, zato saznajte zašto sve opada kosa kod žena.

Šta mogu biti uzroci nenormalnog opadanja kose?

Uzroci mogu biti mnogobrojni. Od manje zabrinjavajućih, poput nedostataka vitamina i minerala, do više komplikovanih poremećaja u metabolizmu.

normalno opadanje kose

Jedan od glavnih faktora je stres, loša ishrana ili loš odabir kozmetike za negu kose.

 • Stres generalno dovodi do disbalansa u čovekovom organizmu prouzrokujuci bitne promene. Gubitak kose od stresa je jedan od njih, jer se direktno deluje na hormonski poremećaj koji je okidač ovog problema.
 • Loša i nebalansirana ishrana takođe ne potkrpljuje izvore energije u našem organizmu,i kao rezultat toga dolazi do tanjenja vlasi, koje se lome i opadaju. Nedostatak vitamina, naročito vitamina B, loše utiče na kosu. Manjak minerala cinka, gvožđa i proteina dovode do ovih i sličnih problema. Trebalo bi izbalansirati ishranu bogatu ovim vitaminima i mineralima, a ukoliko niste u mogućnosti, onda se bacite na upotrebu suplemenata i pomoćnih hemijskih sredstava, jer telo ne može da trpi. Novi je početak, svaki novi dan!

Zdravstveni problemi takođe mogu mnogo da utiču na opadanje kose. Glavni krivci jesu:

 • Oboljenje štitne žlezde – uglavnom kada dođe do smanjene funkcije štitne žlezde.
 • Dijabetes – hronično oboljenje zvano tihi ubica, koji dovodi do slabosti periferne cirkulacije i samim tim dlaka ne dobija dovoljno hranljive materije, pa se lomi i opada
 • Policistični jajnici – usled viška muških hormona, dolazi do opadanja kose ( androgena alopecija)
 • Poremećaj hormona u organizmu – sveukupno dovodi do disbalansa celog organizma, uključujući i rast, tj gubitak kose.

Šta bi trebalo preduzeti da opadanje ostane u normali?

Najpre, ukoliko ste odredili uzrok opadanja, trebalo bi se posvetiti rešavanju tih problema.

Bez uklanjanja zdravstvenog problema koji možda stoji u pozadini ovog simptoma, malo šta možete uraditi spoljašnjom negom. Važi i obrnuto – ako lečenju ne pridružite i zdravu i pravlinu negu kose, neće biti napretka.

Zatim, trebalo bi da poboljšate ishranu, tačnije da jedete dosta svežeg voća i povrća vlaknaste strukture. Raznovrsna ishrana, dobra je prevencija mnogim bolestima, pa i problemu sa opadanjem kose. Pravilno dozirani obroci su ključ za dobro zdravlje, a pročitajte i koja je hrana dobra za kosu.

Dobar savet za vas je i da proverite kompletnu krvnu sliku. To je prvi korak koji vas može uputiti nekom daljem koraku ka razrešenju ovog problema. Analiza različitih vrsta hormona je nešto od čega biste takođe mogli da pođete kada primetite da gubite kosu, ali i odnos vitamina i minerala je faktor koji ne treba zanemariti,

Ukoliko utvrdite da se radi o faktoru genetike, tu vam ne preostaje mnogo solucija, osim da se pomirite sa činjeničnim stanjem. Opet naglašavamo da se muškarci često mire sa ovim stanjem, dok je kod žena situacija nešto drugačija.

Univerzalni savet je da se dosta klonite stresa, a okrećete sportu i zdravim životnim navikama. Ovo zvuči kao kliše, ali stres je glavni krivac za opadanje kose. Na kosi i noktima, često se ispoljavaju negativni uticaji stresa. Naučite da se opustite. Vaše telo, uključujući i kosu trpi negativne posledice. Setite se toga sledeći put kada se iznervirate za neku sitnicu.

Pored zdravog načina života, nije loše delovati direktno na koren dlake, korišćenjem prirodnih preparata za negu.  Priroda može sve i uvek se okrećemo njoj kao zadnjoj slamki spasa.

Šampon protiv opadanja kose kao spas!

Trebalo bi da izbegavate jake šampone i birate samo šampone bez sulfata.

Naravno, to nije jedini preduslov, jer uloga šampona nije samo da pere, nego treba i da neguje kosu. Zato je naš savet da birate šampone koji su na biljnoj bazi i koji sadrže veliku koncentraciju aktivnih sastojaka koji neguju kosu i pospešuju njen rast. Takav šampon je Vlasilan.

Evo koje su to supstance koje pomažu da prestane opadanje kose i hrane dlaku. Neke možete potražiti u šamponima, od nekih možete napraviti masku za rast kose.

 • ricinusovo i čikovo ulje– mažu se direktno na kožu glave, obično pola sata pre pranje kose. Za to vreme, hrane kosu i deluju direktno na koren i dovode opadanje kose u normalu.
 • kopriva– nezaobilazna u svim sferama lečenja, anemije i ćelavosti, još od davnina. U obliku šampona, maski ili seruma, nanosi se na kosu i tako podstiče njen rast. Sigurno ste čuli za “pravljeni šampon” koji je prava bomba za obnavljanje kose. Pravi se na sledeći način: 1 litar šampona od koprive, bočica tečnog pantenola, bočica ricinusovog ulja, ad kapi vodene, ampula vitamina B. Sve sastojke pomešate u litarski šampon od koprive i time perete kosu jedanput nedeljno. Između ostalih pranja, koristite običan šampon.
 • Jaja– kao dobar izvor gvožđa, cinka i fosfora,  direktno utiču na jačanje korena kose. Preporučuje se korišćenje jaja u ishrani, ali i stavljenje u vidu pakovanja na kosu. Žumanac sa maslinovim uljem direktno utrljavati u kožu glave, bar dva puta mesečno.
 • Beli luk– narodski poznat kao domaći antibiotik. Već poznat u lečenju i suzbijanju virusa i gripa, a da li znate da je odličan i u borbi protiv opadanja kose?! Beli luk poboljšava cirkulaciju, zato se i koristi protiv opadanja kose – kako kroz ishranu, tako i lokalno treba ga utrljavati u koren kose. Njegov ekstrakt čest je sastojak šampona.

Šta je normalno opadanje kose posle pranja?

Kupanje ume da bude poprilično frustrirajuće za sve one kojima opada kosa. Istina je da pokvašena kosa ispada nešto više nego suva kosa. Uostalom, samo pranje je poprilično grubo, kosa se mrsi i kida.

Osim ispadanja kose kojoj je prošao životni vek, deo kose opada zbog lomljenja. Ipak, ne možemo da se odreknemo održavanja redovne higijene kose, pa se i ovaj vid oštećenja smatra normalnim.

Iskustva pokazuju da najviše kose opadne tokom pranja i češljanja mokre kose. Zato, izbegavajte da odmah nakon skidanja peškira češljate kosu. Sašekajte bar nekih desetak minuta da se kosa prosuši samostalno, pa tek onda češljajte kosu.

Za pranje uvek koristite prirodne šampone bez sulfata , a za krajeve možete koristiti prirodne balzame, koji će sam proces češljanja kose dodatno olakšati. Prirodni balzami su u ovom slučaju spas, jer bez njih kosa bi bila dosta suvlja.

Još jedan trik možete iskoristiti ako imate suvu i lomljivu kosu. Nanesite par kapi maslinovog, arganovog, ricinusovog ili kokosovog ulja na dlanove. Nežno zagrejte među dlanovima, pa nanesite na kosu. Videće te da češljanje ide mnogo lakše i da prirodna nega mnogo pruža.

Normalno opadanje kose nakon češljanja

Do sada nismo pominjali, ali jako važno u borbi protiv opadanja kose, jeste i način češljanja. Mi se svakodnevno češljamo i količinu kose koja tom prilikom opadne smatramo normalnom pojavom.

Koliko kose je normalno da opadne prilikom češljanja?

Normalno opadanje kose prilikom češljanja je onoliko koliko smo navikli da vidimo na četki za kosu. Sve što je više kose, smatramo nenormalnim opadanjem.

Ako stalno kosu češljete na isti način i razdeljak vam je uvek na istoj strani, podhitno promenite tu rutinu. Oslobodite kožu glave, odlepite kosu koja je prilepljena za kožu i često menjajte razdeljak i videćete kako će vam kosa kroz samo nekoliko dana bolje izgledati.

Samo je negovana kosa lepa kosa, čak iako ništa drugo ne radite za nju.

Trebalo bi praktikovati upotrebu četke za kosu koja je napravljena od prirodne dlake.

Ne koristiti plastičan češalj, jer uvek ima onih delova koji dodatno “zakače” dlaku i kad naglo povučete, pokidate ceo pramen. Isto važi i za češljanje suve kose, koja, ukoliko se svakodnevno održava, ne bi trebalo da stvara dodatne poteškoće. Uz četku sa prirodnom dlakom ili drveni češalj, redovno bi trebalo menjati razdeljak, a i jako vazno u samom procesu češljanja jeste njeno dugo četkanje.

Pravilnim češljanjem, od korena prema krajevima, postižete ravnomerno raznošenje prirodne masnoće kože glave na delove koji su suvi.

Upotrebu električnih preparata za negu kose, peglu za kosu, figaro i četku električnu, trebalo bi maksimalno izbegavati ili bar smanjiti na minimum korišćenja.

Šta se smatra normalnim opadanjem kose kod muškaraca?

normalno opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca može itekako da naruši njihovo samopouzdanje. Mnogi muškarci tragično prihvataju gubitak dlaka na njihovim glavama, iako se ćelavost direktno povezuje sa viškom muških hormona, što bi trebalo da im imponuje.

Pročitajte sa kakvim se sve problemima muškarci susreću i kako izgleda nega muške kose, .

Kako povratiti sigurnost u sebe i kako sakriti ćelavo teme?

Upravo je to ono što većina muškaraca radi. Sakriva ćelave delove, viškom kose koji ima napred. U poslednje na popularnsti dobijaju i fiberi za kosu.

Nasuprot tome, trebalo bi da se informišu kako na vreme da delaju i pomognu da do ćelavosti uopšte ne dođe. 

Normalnim opadanjem kose, smatra se opadanje koje se dešava na primer prilikom zamene godišnjeg doba, jer mnogi reaguju na takve promene. Genetsko opadanje kose takođe smatramo normalnom pojavom, u većoj ili manjoj meri. Ali ako opadanje počne da se javlja zbog određenih bolesti ili lekova koje konzumirate, i pređe u dublju fazu  alopecije a zatim i kosa potpuno opadne, definitivno se treba pozabaviti rešavanjem ovog problema. Videćete po značajnom proređivanju kose na zaliscima kada je „normalno“ prešlo u „previše“. To je zadnji trenutak za reakciju.

Kako se Nikola izborio sa problemom opadanja, možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Ako vaš otac ili majka imaju sklonost ka nenormalnom opadanju kose, definitivno na vreme treba da počnete da brinete o njoj. Da ne bi došlo do istog problema, treba preventivno delovati. Saveti se pre svega odnose na promenu životnih navika, koje u mnogome utiču na kvalitet života uopšte.

Zaštitite kosu od sunca i drugih vremenskih nepogoda uvek kada ste u prilici, hranite se zdravo, ostavite pušenje i jednostavno živite život punim plućima! Promene će biti tu.

Normalno opadanje kose kod žena

Muškarci nisu jedini kojima kosa opada. Pripadnice lepšeg pola takođe se bore sa ovim problemom. Posebno, jer je kosa ukras svake žene i  veoma je bitna prilikom stilozovanja i formiranja prvog utiska.

Kada i koliko kose treba da opadne da bi odstupilo od normalnog opadanja i na sta su žene sve spremne da spreče normalno opadanje kose, pokazuje i činjenica da sve više njih pribegava tretmanu presađivanja kose, sve zarad lepote i stila.

Mezoterapija kose je takođe sve popularniji tretman za oporavak kose. U ovom slučaju se injekcijama pod kožu glave ubacuju vitaminski i drugi stimulativni mezoterapijski kokteli.

Ženska kosa ima svoju strukturu i svoj životni vek. Svakodnevno se odvija proces normalnog opadanja kose i to kroz nekoliko faza. U poslednjoj fazi kosa opada najviše, a dok dođe do nje, ona prolazi sledeće:

 • Životni vek – koji je za svaku dlaku otprilike četiri godine
 • Stajling – upotreba agresivnih šampona i preparata za stilizovanje (lak, pena, gel) koji direktno utiču na kvalitet i tanje dlaku
 • Starenje – normalna pojava, sa kojom nastaju mnogi zdravstveni problemi, a među njima i gubitak kose. Najčešće posle 50. godine, a kod nekih i pre dolazi do suočavanja sa ovim problemom. Kod žena je opadanje kose karakteristično za period menopauze.

Normalno opadanje kose ne uzbuđuje i ne stresira nikog. Svi smo svesni da je to normalna fiziološka pojava.

Alarm treba da se uključi čim primetite da se prilikom svakodnevnih aktivnosti pojavi po neka dlaka više, na stolu, majici, podu, jastučnici ili krevetu. Onda kada preventivno delujete na uzrok, tada će problem biti sasečen u korenu, a vi ćete moći da uživate, puni samopouzdanja u lepoti koju posedujete!