Šta je normalno opadanje kose, a šta ne?

Šta je normalno opadanje kose, a šta ne?

Znamo da je opadanje kose česta pojava, kako kod žena, tako i kod muškaraca, ali šta se smatra normalnim opadanjem kose, a šta ne?! Sve nedoumice vezane za normalno ili nenormalno opadanje kose, saznaćete u nastavku!

 Pošto čitate ovaj tekst, verovatno ste već došli u situaciju da se sretnete sa znacima opadanja kose. Poprilično neugodno iskustvo za sve one koji se sa njim susreću. Međutim, nemojte odmah da paničite.

Treba da znate da je opadanje kose normalna pojava. Svakodnevno opadne otprilike od 100 do 150 vlasi koje mi, naravno ne možemo u trenutku prebrojati, ali otprilike znamo šta je uobičajena pojava na četki za kosu. Kada dođemo u situaciju da primetimo da nam kosa opada više nego uobičajeno, tada je već vreme da se pozabavimo ovim problemom. 

 

Opadanje kose je normalno, ali kada treba da se zabrinemo?

Kosa svakodnevno opada, ali i raste. Periodično opadanje kose pogađa čak 46% žena. Na sreću, ovo stanje se retko dešava kod žena, dok se za razliku od njih muškarci često suočavaju sa problemom ćelavosti. Sve dok na našoj glavi ima dovoljno kose koja prekriva teme i kožu glave, sve je u najboljem redu.

Da bi se obavio normalni proces rasta kose, neophodno je da određenu količinu stare dlake, zameni nova.

Ako u nekom trenutku primetite da vam više kose opadne, nego što poraste, a zatim i vrlo brzo primetite promene u gustini na koži glave, to je momenat kada mozete da alarmirate sebe da opadanje više nije normalno. Duplo od normalnog broja, otprilike 300 vlasi dnevno, toleriše se kod normalnog opadanja kose. 

 Ako ste mlada žena, opadanje kose možete očekivati u nekom trenutku u životu. U kom god momentu da se to desi, nikada nije prijatno i obično dolazi do problema emotivne prirode. Kosa, kao uostalom i čitav fizički izgled, važan je prilikom formiranja samopouzdanja i generalno slike o sebi. Njen gubitak nas pomera iz osećaja ravnoteže. Ženama je kosa zaštitni znak. Kada se žena suoči sa ovim problemom, obično bude vidno poremećena, jer je kosa prirodno deo njenog šarma i lepote.

 Osim problema psihičke prirode koji ide u paru sa ovim neugodnim simptomom,  opadanje kose obično ukazuje i na neki zdravstveni problem. Tada treba zastati i zapitati se šta može biti uzrok ovakvom stanju, zato saznajte zašto sve opada kosa kod žena.

Sta mogu biti uzroci nenormalnog opadanja kose?

normalno opadanje kose kod žena

Uzroci mogu biti mnogobrojni. Od manje zabrinjavajućih, poput nedostataka vitamina i minerala, do više komplikovanih poremećaja u metabolizmu. Jedan od glavnih faktora je stres, loša ishrana ili loš odabir kozmetike za negu kose. 

Stres generalno dovodi do disbalansa u čovekovom organizmu prouzrokujuci bitne promene. Gubitak kose od stresa je jedan od njih, jer se direkto deluje na hormonski poremećaj koji je sklon ovom problemu. 

Loša i nebalansirana ishrana takođe ne potkrpljuje izvore energije u našem organizmu,i kao rezultat toga dolazi do tanjenja vlasi, koje se lome i opadaju. Nedostatak vitamina, naročito vitamina B, loše utiče na kosu. Manjak minerala cinka, gvožđa i proteina dovode do ovih i sličnih problema. Trebalo bi izbalansirati ishranu bogatu ovim vitaminima i mineralima, a ukoliko niste u mogućnosti, onda se bacite na upotrebu suplemenata i pomoćnih hemijskih sredstava, jer telo ne može da trpi. Novi je početak, svaki novi dan! 

 Zdravstveni problemi takođe mogu mnogo da utiču na opadanje kose. Glavni krivci jesu:

 • Oboljenje štitne žlezde-uglavnom kada dođe do smanjene funkcije štitne žlezde, dolazi do poremećaja endokrinih hormona koji su direktno povezani za CNS
 • Dijabetes-hronično oboljenje zvano tihi ubica, koji dovodi do slabosti periferne cirkulacije i samim tim dlaka ne dobija dovoljno hranljive materije, pa se lomi i opada
 • Policistični jajnici-usled viška androgena hormona, dolazi do opadanja kose
 • Poremećaj hormona u organizmu-sveukupno dovodi do disbalansa celog organizma, uključujući i rast, tj gubitak kose.

Šta bi trebalo preduzeti da opadanje ostane u normali?

Najpre, ukoliko ste odredili uzrok opadanja, trebalo bi se posvetiti rešavanju tih problema. Bez uklanjanja zdravstvenog problema koji stoji u pozadini ovog simptoma, malo šta možete uraditi spoljašnjom negom.

Zatim, trebalo bi da poboljšate ishranu, tačnije da jedete dosta svežeg voća i povrća vlaknaste strukture. Raznovrsna ishrana, dobra je prevencija mnogim bolestima, pa i problemu sa opadanjem kose. Pravilno dozirani obroci su ključ za dobro zdravlje, a pročitajte i koja je hrana dobra za kosu.

Dobar savet za vas je i da proverite kompletnu krvnu sliku. To je prvi korak koji vas može uputiti nekom daljem koraku ka razrešenju ovog problema. Analiza različitih vrsta hormona je nešto od čega biste takođe mogli da pođete kada primetite da gubite kosu.

Ukoliko utvrdite da se radi o faktoru genetike, tu vam ne preostaje mnogo solucija, osim da se pomirite sa činjeničnim stanjem. Opet naglašavamo da se muškarci često mire sa ovim stanjem, dok je kod žena situacija nešto drugačija.

Univerzalni savet je da se dosta klonite stresa, a okrećete sportu i zdravim životnim navikama. Ovo zvuči kao kliše, ali stres je glavni krivac za opadanje kose. Na kosi i noktima, često se ispoljavaju negativni uticaji stresa. Naučite da se opustite. Vaše telo, uključujući i kosu trpi negativne posledice. Setite se toga sledeći put kada se iznervirate za neku sitnicu.

Pored zdravog načina života, nije loše delovati direktno na koren dlake, korišćenjem prirodnih preparata za negu. Uvek treba kao alternativno rešenje potražiti spas od života. Priroda može sve i uvek se okrećemo njoj kao zadnjoj slamki spasa.

 Trebalo bi da izbegavate jake šampone sa sulfatima i parabenom i birati samo prirodne preparate, a ukoliko niste u mogućnosti da kupite, možete napraviti kod svoje kuće. Evo koje su to supstance koje pomažu da prestane opadanje kose i hrane dlaku:

 • ricinusovo i čikovo ulje– mažu se direktno na kožu glave, obićno pola sata pre pranje kose. Za to vreme, hrane kosu i deluju direktno na koren i dovode opadanje kose u normalu.
 • koprivanezaobilazna u svim sferama lečenja, anemije i ćelavosti, još od davnina. U obliku šampona, maski ili seruma, nanosi se na kosu i tako podstiče njen rast. Sigurno ste čuli za “pravljeni šampon” iz apoteke koji je prava bomba za obnavljanje kose. Pravi se na sledeći način: 1 litar šampona od koprive, bočica tečnog pantenola, bočica ricinusovog ulja, ad kapi vodene, ampula vitamina B. Sve sastojke pomešate u litarski šampon od koprive i time perete kosu jedanput nedeljno. Između ostalih pranja, koristite običan šampon.
 • Jaja– kao dobar izvor gvožđa, cinka i fosfora,  direktno utiču na jačanje korena kose. Preporučuje se korišćenje jaja u ishrani, ali i stavljenje u vidu pakovanja na kosu. Žumanac sa maslinovim uljem direktno utrljavati u kožu glave, bar dva puta mesečno. 
 • Beli luk narodski poznat kao domaći antibiotik. Već poznat u lečenju i suzbijanju virusa i gripa, a da li znate da je odličan i u borbi protiv opadanja kose?! Beli luk poboljšava cirkulaciju, zato se i koristi protiv opadanja kose. Kako kroz ishranu, tako i lokalno treba ga utrljavati u koren kose. 

Normalno opadanje kose posle pranja?

Kupanje ume da bude poprilično frustrirajuće za sve one kojima opada kosa. Istina je da pokvašena kosa ispada nešto više nego suva kosa. Uostalom, samo pranje je poprilično grubo, kosa se mrsi i kida. Osim ispadanja kose kojoj je prošao životni vek, deo kose opada zbog lomljenja. Ipak, ne možemo da se odreknemo održavanja redovne higijene kose, pa se i ovaj vid oštećenja smatra normalnim.

Iskustva pokazuju da najviše kose opadne tokom pranja i češljanja mokre kose. Zato, izbegavajte da odmah nakon skidanja peškira češljate kosu. Sašekajte bar nekih desetak minuta da se kosa prosuši samostalno, pa tek onda češljajte kosu.

Za pranje uvek koristite prirodne šampone bez sulfata , a za krajeve možete koristiti prirodne balzame, koji će sam proces češljanja kose dodatno olakšati. Prirodni balzami su u ovom slučaju spas, jer bez njih kosa bi bila dosta suvlja. 

Još jedan trik možete iskoristiti ako imate suvu i lomljivu kosu. Nanesite par kapi maslinovog, arganovog, ricinusovog ili kokosovog ulja na dlanove. Nežno zagrejte među dlanovima, pa nanesite na kosu. Videće te da češljanje ide mnogo lakše.

Normalno opadanje kose nakon češljanja

 Do sada nismo pominjali, ali jako važno u borbi protiv opadanja kose, jeste i način češljanja. Mi se svakodnevno češljamo i količina kose koja tom prilikom opadne smatramo normalnom pojavom.

Normalno opadanje kose prilikom češljanja je onoliko koliko smo navikli da vidimo na četki za kosu. Sve što je više kose, smatramo nenormalnim opadanjem.

Ako stalno kosu češljete na isti način i razdeljak vam je uvek na istoj strani, podhitno promenite tu rutinu. Oslobodite kožu glave, odlepite kosu koja je prilepljena za kožu i često menjajte razdeljak i videćete kako će vam kosa kroz samo nekoliko dana bolje izgledati. Samo je negovana kosa lepa kosa, čak iako ništa ne radite za nju.

Koliko kose je normalno da opadne prilikom češljanja?

Kao i kupanje, češljanje kose, pogotovo duge, može da stvori dosta problema, bilo da se radi o mokroj ili suvoj kosi.

Mokra kosa se teže raščešljava od suve, kidaju se vlasi i kosa puca mestimično. Samim tim dolazi i do normalnog opadanja.

Trebalo bi uz šampon za kosu koristiti i omekšivač, da bi se olakšalo raščešljavanje. Uvek sačekati nekoliko minuta da se kosa ocedi u peškir i malo prirodno posuši, pa tek onda da je češljate. Trebalo bi praktikovati upotrebu četke za kosu koja je napravljena od prirodne dlake. 

Ne koristiti plastičan češalj, jer uvek ima onih delova koji dodatno “zakače” dlaku i kad naglo povučete, pokidate ceo pramen. Isto važi i za češljanje suve kose, koja, ukoliko se svakodnevno održava, ne bi trebalo da stvara dodatne poteškoće. Uz četku sa prirodnom dlakom, redovno bi trebalo menjati razdeljak, a i jako vazno u samom procesu češljanja jeste njeno dugo četkanje.

 Pravilnim češljanjem, od korena prema krajevima, postižete ravnomerno raznošenje prirodne masnoće kože glave na delove koji su suvi. Upotrebu električnih preparata za negu kose, peglu za kosu, figaro i četku električnu, trebalo bi maksimalno izbegavati ili bar smanjiti na minimum korišćenja. 

Šta se smatra normalnim opadanjem kose kod muškaraca?

normalno opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca može itekako da naruši njihovo samopouzdanje. Mnogi muškarci tragično prihvataju gubitak na njihovim glavama, iako se ćelavost direktno povezuje sa viškom muških hormona, što bi trebalo da im imponuje.  Pročitajte sa kakvim se sve problemima muškarci susreću i kako izgleda nega muške kose, . 

Kako povratiti sigurnost u sebe i kako sakriti ćelavo teme?

Upravo je to ono što većina muškaraca radi. Sakriva ćelave delove, viškom kose koji ima napred. U poslednje na popularnsti dobijaju i fiberi za kosu. Nasuprot tome, trebalo bi da se informišu kako na vreme da delaju i pomognu da do ćelavosti uopšte ne dođe. 

Normalnim opadanjem kose, smatra se opadanje koje se dešava na primer prilikom zamene godišnjeg doba, jer mnogi reaguju na takve promene. Genetsko opadanje kose takođe smatramo normalnom pojavom, u većoj ili manjoj meri. Ali ako opadanje počne da se javlja zbog određenih bolesti ili lekova koje konzumirate, i pređe u dublju fazu androgene alopecije, a zatim i kosa potpuno opadne, definitivno se treba pozabaviti rešavanjem ovog problema. 

Kako se Nikola izborio sa problemom opadanja, možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Ako vaš otac ili majka imaju sklonost ka nenormalnom opadanju kose, definitivno na vreme treba da počnete da brinete o njoj. Da ne bi došlo do istog problema, treba preventivno delovati. Saveti se pre svega odnose na promenu životnih navika, koje u mnogome utiču na kvalitet života uopšte.

Zaštitite kosu od sunca i drugih vremenskih nepogoda uvek kada ste u prilici, hranite se zdravo, ostavite pušenje i jednostavno živite život punim plućima! Promene će biti tu. 

Normalno opadanje kose kod žena

Muškarci nisu jedini kojima kosa opada. Pripadnice lepšeg pola takođe se bore sa ovim problemom. Posebno, jer je kosa ukras svake žene i  veoma je bitna prilikom stilozovanja i formiranja prvog utiska. Kada i koliko kose treba da opadne da bi odstupilo od normalnog opadanja i na sta su žene sve spremne da spreče normalno opadanje kose, pokazuje i činjenica da sve viče njih pribegava tretmanu presađivanja kose, sve zarad lepote i stila. 

Ženska kosa ima svoju strukturu i svoj životni vek. Svakodnevno se odvija proces normalnog opadanja kose i to kroz nekoliko faza. U poslednjoj fazi kosa opada najviše, a dok dođe do nje, ona prolazi sledeće:

 • Životni vek-koji je za svaku dlaku otprilike četiri godine
 • Stajling-upotreba agresivnih šampona i preparata za stilizovanje (lak, pena, gel) koji direktno utiču na kvalitet i tanje dlaku
 • Starenje-normalna pojava, sa kojom nastaju mnogi zdravstveni problemi, a među njima i gubitak kose. Najčešće posle 30. godine, a kod nekih i pre dolazi do suočavanja sa ovim problemom. 

Normalno opadanje kose ne uzbuđuje i ne stresira nikog. Svi smo svesni da je to normalna fiziološka pojava. 

Alarm treba da se uključi čim primetite da se prilikom svakodnevnih aktivnosti pojavi po neka dlaka više, na stolu, majici, podu, jastučnici ili krevetu. Onda kada preventivno delujete na uzrok, tada će problem biti sasečen u korenu, a vi ćete moći da uživate, puni samopouzdanja u lepoti koju posedujete!