Strategija za lečenje akni na licu koja pomaže

Strategija za lečenje akni na licu koja pomaže

Lečenje akni na licu je moguće, ali postoji jedna caka. Ono zavisi od uzroka akni i njihove vrste. Kad njih saznate, povlačite i svoje poteze! Evo koje!

Lečenje akni i bubuljica na licu je proces!

Proces lečenja akni i bubuljica može biti veoma komplikovan i naporan, za to morate unapred da se spremite. Neke akne izazvane su bakterijama, neke gljivicama, dok su neke posledica hormona, tako da sve one iziskuju veoma budno oko lekara, kao i onoga ko od akni i bubuljica želi da se izleči.

Taj proces ponekad ne podrazumeva samo korišćenje određenih kozmetičkih i medicinskih  sredstava za kožu. On podrazumeva i lečenje akni iznutra, menjanje određenih prehrambenih navika i svega što unosimo u svoj organizam.

Ta odricanja su nekada i višegodišnja, ali zapamtite, taj period kad-tad prođe. Ipak, morate biti strpljivi dok ih se ne rešite.

Proces lečenja akni prolazi kroz svoje faze!

Da biste bolje razumeli šta se dešava sa njim, pročitajte sledeće!

Stadijumi lečenja akni

Kako izgleda životni vek jedne akne, odnosno, bubuljice?

Za odgovor na ovo pitanje važno je da razumete proces kako nastaju akne i kako na kraju nestaju. To se odvija kroz faze.

Prva faza

Sve počinje pojačanim lučenjem lojnih žlezda. One maste lice i zajedno sa mrtvim ćelijama stvaraju blokade, to jest, zapušavaju pore. Kada je kanal zatvoren, a prljavština nakupljena, tu je dobra podloga da se stvori infekcija.

Druga faza

Bakterije unutar pore se razmnožavaju, stvarajući infekciju. Koža na tom mestu puca, stvarajući crvenu bubuljicu, koja tako inficirana, naraste poprilično. Telo šalje bela krvna zrnca da se izbore sa infekcijom. Tada se stvara vrh, to je kada mi kažemo da je bubuljica sazrela. Nastaje gnojna bubuljica.

Treća faza

Bela krvna zrnca su odradila svoj posao. Sada je infekcija izlečena. Na mestu bubuljice, ostaju krasta i ožiljak od akne. Nakon određenog vremena, te tamne ćelije ožiljka bivaju zamenjene zdravim ćelijama, odnosno, ožiljak bledi.

lečenje akni proces

Svakako je bolje početi sa lečenjem akni na licu što pre, u prvoj fazi.  Što više čekate, infekcija bubuljice biće ozbiljnija i duža. Više će se akni namnožiti na licu i više ćete ožiljaka po njihovom povlačenju imati.

Kada krenete sa lečenjem u prvoj fazi, onda je veća verovatnoća da ćete proći bez ožiljaka. Ako ste, pak, sa lečenjem čekali, pa su akne počele ozbiljno da se razvijaju, onda je važno da što pre krenete, jer i u drugoj fazi akne ne moraju napraviti veliki problem na vašem licu. Ima načina da bubuljica ubrzano zaraste.

Čak i ako vam se desilo da ste zapustili svoj problem, pa su vam se pored akni pojavili i ožiljci, nemojte očajavati. Postoje brojni načini da se ožiljci od akni ublaže i da problemi koji se mogu pojaviti na licu budu sanirani u što kraćem vremenskom periodu.

Lečenje akni – iskustva

Problem sa aknama može biti veliki, ali ne i nerešiv. Zato smo u pomoć pozvali one koji su već imali neprijatnosti sa aknama i uspešno su ih izlečili. Evo šta kažu iskustva.

 • Ksenija je od ranog detinjstva mučila muku sa masnom kožom, a u pubertetu su se pojavile i akne. Nakod perioda u kome je sebe smatrala jako ružnom, odlučila je da mora naći načina da sebi pomogne. Ovde detaljno pročitajte koje joj je sredstvo u tome pomoglo:  https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/
 • Mladen je takođe dobio akne vrlo rano. To je veoma uticalo na njegovo samopouzdanje. U konsultacijama sa dermatologom, kaže da su mu najviše pomogli oni preparati kojima je isušivao svoje bubuljice, s obzirom na to da mu je lice bilo jako masno.
 • Nina je mislila da njen problem sa aknama neće nikad biti okončan. I ona se osećala kao ružno pače svaki put kada se pogleda u ogledalo. Morala je da stane na put svom ružnom odrazu u ogledalu. Sada se oseća lepšom nego ikad. Kako je to postigla, pročitajte baš na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/
 • Magdalena kaže da je svoje bubuljice izlečila redovnim čišćenjem lica. To su bili nežni, ali antibakterijski preparati kojima je uklanjala bakterije sa svoje kože i dobar sapun za masnu kožu. Čim primeti da joj je lice osetljivo, sa tendencijom da postane upaljeno, odmah je pribegavala detaljnom čišćenju.

Ako su mogli oni, možete i vi!!!

Naravno, svi želimo da akne nestanu što pre, ali praksa je pokazala da se to ne dešava preko noći.

A koliko vremena treba da prođe?

Od čega zavisi brzina lečenja akni?

Ovo će veoma zavisiti od stanja vašeg organizma, kao i od prave dijagnoze.

Treba da znate koji je uzrok zbog su vam se akne pojavile na licu .

 • Ako je problem hormonski, vi možete spolja lečiti svoje akne, ali bez nekog velikog uspeha, zato što će problem iznutra da ih i dalje tera na površinu.
 • Ako je problem pogrešna nega, potrebno je samo promeniti rutinu, a rezultati će se videti vrlo brzo.
 • Ako su problem bakterije, onda će od koristiti biti neki antibiotik

Nije loše da pročitate šta sve možete uraditi da bubuljice nestanu što brže.

Najčešća situacija koja pogađa uglavnom mlade, kada hormoni počnu da rade, jesu acne vulgaris. One su jako uporne, ali kada od početka u dogovoru sa dermatologom, počnete da rešavate i problem podivljalih hormona, koji može trajati i po nekoliko godina, onda možete početi i sa spoljašnjom terapijom.

Napadajući problem sa svih strana, garantovan vam je brži oporavak, ali ne samo to.

Nije ni poenta u tome da se izlečite u rekordnom roku, pa da se bubuljice vrate i budu proširenije nego ranije. Poenta je u tome da vam terapija bude što efikasnija i da teče svojim tempom, ali da po završetku terapije nemate apsoluto nikakvih nuspojava i problema.

Uporedićemo to sa gubljenjem kilograma. Ako za mesec dana izgubite 10 kilograma, to će imponovati vašem egu, ali će se oni vratiti brzinom munje, čim se vi vratite nerestriktivnom načinu života.

Ako promenite koncept ishrane i razmišljanja, uvedete trajno neke zdrave namirnice, kilažu ćete gubiti sporije, ali se kilogrami neće vratiti, neće biti jo-jo efekta.

Tako je i sa aknama. Ne treba se radovati prebrzom izlečenju, jer ono ne garantuje da će i sutra sve biti kako treba.

Sigurno se pitate sada i ovo:

Kako izlečiti akne na licu?

Ovde vam izlistavamo neke od najčešćih i najefikasnijih načina pomoću kojih možete lečiti i izlečiti akne.

lečenje bubuljica

Koji će način za vas biti najbolji i najefikasniji, zavisi od mnogo faktora. Pre svega od načina života koji vodite, ali i stadijuma u kome se vaše akne nalaze.

Lečenje akni na licu antibioticima

Kao prvo, ovo lečenje može biti spolja, a može biti i iznutra, zavisi od stadijuma u kome ste. Naravno, teži stadijumi iziskuju i oralno uzimanje antibiotika, zato što one stvari koje stavljamo na kožu, prodiru samo donekle.

Kada je problem ozbiljan, onda je potrebno da oni deluju i iznutra, kako bi se uklonili svi tragovi akni.

Kada je ovo lek za akne?

Kada su uzrok bakterije.

Antibiotici za bubuljice nisu baš najpopularniji lekovi i kada god možemo, mi ih izbegavamo. Međutim, kako je potvrđeno njihovo antibakerijsko i antiupalno dejstvo, preporučuju se , ali uz strogi nadzor lekara. Obično je to Klindamicin. Još jedan dobar način lečenja akni, koji morate isprobati, jeste i  benzoil peroksid. On je najlešće preporučivan lek za akne.

Lečenje bubuljica laserom

Mnoge procedure leče akne, ali sve popularniji način jeste lečenje akni laserom. Pre svega, to je zato što je to veoma komforan tretman, koji traje svega dvadesetak minuta. Samo posle nekoliko tretmana, vaša koža će izgledati bolje, čak će i tonus vaše kože biti popravljen.

Nema ispijanja lekova, nema mazanja preparata. Tačnije, sve što se radi, to ne radite vi lično, već stručno lice. U tom smislu vam je mnogo lakše. Iako je jedna od mana, što se akne mogu vratiti nakon 4 do 6 meseci posle terapije laserom, to možete rešiti tako što ćete pristupiti i lečenju iznutra, da li nekim lekovima, ili hranom, odlučiće lekar umesto vas.

Ako imate mogućnosti, isprobajte tretman laserom, pošto će on rešiti i problem lepote vaše kože u celini. I kada su u pitanju akne, ali i kada su u pitanju drugi problemi vaše kože.

Lečenje akni prirodnim putem

Ovo je jedan od najpopularnijih, najefikasnijih i najzdravijih načina, a iz samog naslova vidite zašto. Ako akne lečite prirodnim putem, štitite sebe, svoje telo, svoj organizam od štetnih stvari koje ste mogli da dobijete koristeći neka druga sredstva.

Brojna su prirodna sredstva koja vam mogu pomoći da uspešno otklonite akne. Tu su neke biljke, ali su tu i neki biljni preparati koji su efikasni.

 • Aloja vera je biljka koja vam veoma uspešno može otkloniti neke od blažih oblika akni, nikako drugačije, nego svojim aktivnim sastojcima. Aloju možda imate kod kuće, a ako nemate,možete lako nabaviti njen gel. Biljka koju uzgajate kao kućnu nije loša, ali sumnjamo da će je biti dovoljno za sve kozmetičke potrebe. Kada koža dobro upije tečnost, višak otklanjamo umivanjem mlakom vodom. To je jedan od načina.
 • Ulje čajevca pokazalo se takođe kao efikasno prirodno sredstvo za uklanjanje akni. Potrebno je da ga nanesete na vatu ili tufer i direktno stavite na obolelo mesto. Prethodno lice treba dobro očistiti i oprati. Koža će upiti ulje, a ono na akne deluje antibakterijski i antiupalno. Ulje čajevca možete nabaviti u većini apoteka ili prodavnica zdrave hrane.
 • Žalfija za lečenje akni na licu- ova sjajna biljka smatra se jednom od najlekovitijih koje rastu na našem podrčuju. Ispiranje lica čajem od akni ili maske na bazi ove biljke deluju antibakterijski i umirujuće na kožu lice. Detaljno pročitajte kako se koristi žalfija za lice.

Ovo su samo neka rešenja, ali šta ako vam kažemo da ova prirodna metoda lečenja bubuljica može biti poboljšana?

Da, istina je. U prodaji možete naći preparate za lečenje akni koji su na bazi određenih korisnih biljaka. Ono što im daje nekoliko koraka prednosti u odnosu na kućne pripravke, jeste količina aktivnih sastojaka.

Ovakvi preparati u sebi imaju koncentrovane količine aktivnih sastojaka i ima ih puno, dok ih biljke imaju u ograničenim količinima – onoliko koliko je to priroda odredila. Biotehnolozi iz biljka izdvajaju aktivne supstance, a onda se one koriste u prirodnim proizvodima protiv bubuljica u maksimalnoj dozvoljenoj količini.

Zanima vas gde da nađete jedan takav?

Preparat koji predstavlja idealnu kombinaciju biljaka za čišćenje i otklanjanje bubuljica sa kože, zove se Aknolin.

Ovo prirodno sredstvo je lek protiv akni koji na nežan i neagresivan način uklanja akne sa kože – postepeno, baš onako kako i treba da bude.  Dolazi u setu –  losion za čišćenje kože i gel za mazanje. Zajedno su dobitna kombinacija o čemu svedoče i mnogobrojna iskustva koja ćete naći širom interneta.

Lečenje hormonskih bubuljica

Kao što smo malopre pomenuli, lečenje ne sme da bude samo spolja, ako je problem unutrašnji, kao što je slučaj kada je koža skona aknama usled promena u hormonima. U ovom slučaju, terapija može da uključuje hormonske tablete kao što je terapija estrogenom ili antibebi pilulama.

Lek za akne u odnosu na uzrok

Nekada su tretmani za određene bolesti ujedno i lek protiv akni i bubuljica na licu. Kada je reč o medikamentima, onda su jako važni uzroci za koje se koriste.

 • ako su hormoni problem, onda je to hormonska terapija
 • ako su bakterije, onda tretman antibioticima
 • ako su gljivice, onda neki antimikotici
 • višak lučenja sebuma na licu nekad se rešava lekovima koji sadrže vitamin A odnosno tretinoin, kao što je lek Roakutan.

Sve ovo su proizvodi za lečenje akni koji se unose oralno i ne smeju se uzimati na svoju ruku.

Mladalačke akne i unutrašnje lečenje bubuljica

Pored medikamenata, za koje smo već konstatovali da se uzimaju u poodmaklim fazama, kada je neophodno ozbiljnije lečenje, mogu nam pomoći još neka sredstva. Ovo je bezbedno probati i u mladalačkom dobu kada su mladalačke akne problem, jer nisu u pitanju neki jaki lekovi nego promene životnog stila. Takođe, ovo je pravi pristup onda kada je problem akni prisutan po celom telu, kao kada su u pitanju acne conglobata. Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva ozbiljan i svestran pristup lečenju.

Šta to leči kožu sklonu aknama iznutra?

Na primer, probiotici. Znamo čemu probiotici služe, a sada ćemo objasniti na koji način možemo napraviti paralelu između probiotika i akni. Toksini koji se gomilaju u crevima, između ostalog, mogu loše uticati i na izgled kože.

Naročito u periodu pojačanog rada hormona, pražnjenje creva može se poremetiti, tako da je važno da se ta vrsta detoksikacije stalno radi. To je dobro i zbog čitavog organizma, a može biti korisno i za kožu, odnosno, borbu sa aknama.

Ishrana protiv akni može takođe imati važnu ulogu i biti svojevrstan lek za akne. Naime, masna i začinjena hrana, generalno je neprijatelj organizma, a u tom smislu je neprijatelj i kože. Lečenje akni biće mnogo efikasnije ako u svoju ishranu uvrstite sveže voće i povrće, kao i zrnevlje.

Još bolje, pregled kod nutricioniste može u mnogome pomoći kako bi vam bilo preporučeno šta je to od namirnica što bi trebalo svakodnevno konzumirati, a šta, čak i od voća i povrća, treba izbaciti i izbeći. Mleko i mlečni proizvodi takođe su vrlo upitni kada su akne u pitanju. O njima treba posebno voditi računa.

Čajevi mogu biti od velike koristi. Čaj je takođe veoma zaslužan za čišćenje organizma od različitih vrsta otrova koji se tu nalaze. Čajevi su korisniji od kafe, naročito kada je koža u pitanju. Pročitajte koje čajeve treba piti za akne!

Kao što smo rekli, lečenje bubuljica zavisi i od toga gde nastaju i koji je tip akni u pitanju. Zato, obratite pažnju na redove koji slede.

Lečenje bubuljica na licu

Svi ovi saveti namenjeni su lečenju akni na licu. Akne, zapravo, najčešće i pogađaju lice, iako se mogu pojaviti i na drugim delovima tela. Drugi delovi kože su pokriveni odećom, u najvećem delu godine. S druge strane, koža lica luči najviše sebuma, koji je popričično zaslužan za to što se na licu stvaraju akne.

lečenje akni na licu

Veoma je važno da, pošto su na licu, akne ne dodirujete rukama, jer se na rukama često nalazi veća količina bakterija. Takođe, ne bi trebalo nanositi šminku jer ona može dodatno iritirati kožu, a može se dogoditi da, ako su akne cistične, određena količina bakterija bude zadržana na četkicama i onda prenesena na druge delove lica.

Lečenja bubuljica na licu može obuhvatati sve gore navedene metode. Nega lica, ipak, ima vrlo važno ulogu ma koji da je uzrok bubuljica u pitanju. Krema za bubuljice je neophodna.

Lečenje akni na leđima

Sve navedeno na lice, odnosi se i na one kod kojih su se akne javile na leđima. Ono što se može pojaviti kao problem kada je u pitanju lečenje akni na leđima, jeste to što njih možemo nesvesno čačkati i povređivati.

One se nalaze na telu. Samim tim što su ispod odeće, ne vide se, barem zimi, više ih dodirujemo i ozleđujemo, nesvesno. Rezultat će biti to da nećemo moći preko leta da uživamo u letnjim aktivnostima, zato što su nam leđa prekrivena bubuljicama.

Podjednako je stresno i psihički obeshrabrujuća borba i sa aknama na licu i sa aknama na leđima. Zato se posvetite njihovom lečenju što pre. Ovde vam, pored svega, od koristi mogu biti i razne kupke kao lek za akne. Takođe je jako bitan izbor odeće. Sintetička odeća u kojoj se znojimo nije dobar izbor. Birajte prirodne materijale.

Lečenje bubuljica u pubertetu

Kada smo već kod psihičkih tegoba, stid je pojačan u pubertetu, kada se akne pretežno i javljaju. Tada je važno da ne gubimo nadu, nego da pristupimo nekoj od metoda lečenja.

Ne bi trebalo koristiti lekove u pubertetu, naročito što bubuljice i crvenilo na od bubuljica tada tek počinu da nas muče. Trebalo bi svakako nabaviti neko od sredstava za čišćenje lica, kao što su klindamicin ili doroslovac losion jer će oni otkloniti bakterije sa lica.

Najbolje je naći neko prirodno sredstvo kao lek protiv akni jer je koža u pubertetu mlada i osetljiva.

Ovde smo pisali o kremi za bubuljice za tinejdžere.

Lice je potrebno i hidrirati u odgovarajućoj meri, tako da će tada dobro doći i neke hidratantne kreme na prirodnoj bazi.

Lečenje potkožnih bubuljica

Ah, kakvi daveži, potkožne bubuljice. Pored toga što su ružne estetski, one su i jako bolne. Kako se sa njima izboriti? To su napunjeni lojni kanali koje ne možete istisnuti jer nemaju vrh. Treba ih malo podstaći da naprave vrh ili da nestanu.

Smatra se da, ako ih ne istisnete, već uspete da ih vratite unutra, da će se negde drugde pojaviti na koži.

Kako lečiti bubuljice ove sorte? 

Bilo kako bilo, kada se pojave, treba ih namazati nekim antiupalnim sredstvom, kao što je neki losion za lice, ili pak, neki prirodni sastojak, poput meda. Neki u tu svrhu koriste i pastu za zube, mada je mi baš ne preporučujemo.

Dododiće se jedan od dva scenarija. Napraviće se vrh, bubuljica će neće biti naročito bolna i vi ćete moći da je istisnete. Iako se ceđenje akni ne preporučuje, u pojedinačnim slučajevima ne bi trebalo da bude većih posledica. Samo krastica koja će nakon nekoliko dana zarasti.

Ako ih ima više, čekajte da sadržaj sam izađe, nemojte cediti na silu.

U drugom slučaju, potkožna bubuljica će se povući i neće biti nikakvih problema. Uradite ovako i rezultat je zagarantovan.

A kada smo već kod ceđenja, moramo da napomenemo da sa tim budete oprezni i da vam ne prelazi u naviku. Ok je kada je promena baš na samoj površini kože, ali ako stiskate na silu i ne ide – ostavite to! Samo ćete povrediti kožu i povrh svega dobiti ožiljke od akni.

Ako ste do sada grešili, pa se i ovo desilo, pročitajte i naredne redove:

Lečenje ožiljaka od akni i bubuljica

Mnogo je lica narušeno pogrešnim lečenjem i zato je ova tema jako važna.  Ne želite da imate ožiljke od bubuljice posle svega. Njih se takođe nije lako otarasiti.

Ožiljci mogu biti raznih oblika: ispupčeni, udubljeni, u vidu fleka….

Rešavaju se kozmetičkim tretmanima, kao i nekim prirodnim sredstvima. IPak, ovo je problem za sebe pa samo o tome napisali koju reč u drugom tekstu. Pročitajte kako se rešiti ožiljaka od bubuljica.

Nemojte dozvoliti da vas akne poraze. Iako lečenje akni i bubuljica može biti neprijatno i mučno, kada se završi, bićete presrećni zbog još jedne dobijene bitke u životu.

Budite hrabri i istrajte u svojim ciljevima. Mi smo tu da vas podržimo i da vam pomognemo.

Izvori:

https://www.medicinenet.com/acne/article.htm

https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/types-breakouts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1586/17469872.3.1.111

https://doi.org/10.1177%2F1203475417701419