Top 7 krema sa kolagenom

Top 7 krema sa kolagenom

Krema sa kolagenom uvek zvuči kao dobra ideja. A da li je tako? Koje su njene prednosti, a šta joj nedostaje? Pre kupovine pročitajte ovaj vodič.

Krema sa kolagenom i njena uloga

Kolagenska proteinska vlakna drže ćelije tkiva na okupu. Kada se pomene krema sa kolagenom, onda se pre svega pomisli na bore. I to na koji način? Nega lica podrazumeva brigu o koži uopšte. To znači da nema nikakvih nečistoća i da se bore što kasnije pojave.

Suprotno uvreženom mišljenju da je krema za bore samo ona koja te iste bore treba da ispegla, krema sa kolagenom služi i za prevenciju brazda na koži. Da, ona je tu i kada se bore oko očiju ili usana već pojave, pokušava da sanira promene. Ipak, korisna je i dok ih još nema, u nameri da nadoknadi gubljenje kolagena u koži.

Sa povećanjem godina, on se gubi i zbog toga koža pada, vuče je sila Zemljine teže. Kolagen se s toga mora nadoknađivati. Ima i onog koji se pije, ali je i ovaj koji se nanosi na kožu takođe veoma važan i koristan.

Važno je naglasiti da ovde pričamo o antirid kolagenu, proizvodu koji je namenjen zatezanju lica. Naglašavamo upravo zbog malopre pomenutog kolagena koji se pije, ali i zbog medicinskog kolagena koji služi za lečenje zglobovaa, a ubrizgava se putem injekcija.

Vrste kolagena

Nadovezujući se na prethodno, napomenućemo vam da postoji nekoliko vrsta kolagena. Kažu da ih zapravo ima 16, ali da se sve one mogu svrstati u 4 velike grupe.

Tip 1 – on predstavlja strukturu kostiju, tetiva, zuba, vezivnog tkiva i kože. To je u stvari 90 % kolagena u telu. Čine ga gusto zbijena vlakna i veoma je važan za igled, a i funkcionisanje tela.

Tip 2 – takođe vlakna, ali manje gusto zbijena. On čini zglobove tela mekšim i elastičnijim.

Tip 3 – kolagen unutrašnjih organa, arterija, mišića i krvnih sudova. On je važan za funkciju ovih organa.

Tip 4 – ima ga u svim svojevima kože i služi za filtraciju. Veoma korisna vrsta kolagena.

U odnosu na poreklo, kolagen se deli na morski kolagen i kolagen životinjskog porekla.

  • Morski kolagen je, i sam naziv govori, kolagen koji se nalazi u ribi. Bogat je onim koji nazivamo tip 1 i može podmiriti potrebe čitavog organizma. Naravno da se već dugo koristi u kozmetici i kozmetologiji. Dobro je unositi ga i oralno.
  • Kolagen životinjskog porekla jeste varijanta koja je mnogo dostupnija od morskog, budući da se dobija od životinja kao što su svinje i goveda. Kažu da nije lošijeg kvaliteta nego morski kolagen. Zato se on još češće koristi za održavanje lepe kože.

S obzirom na to da kolagen gubimo maltene svake godine, od 25, mi njegovo nadoknađivanje treba da bude svakodnevno.

Koji kolagen u kremi je najbolji?

Odmah da kažemo kako se, kada je odabir kolagena u pitanju, veoma važno razmišljati o tome koji se od njih najbolje apsorbuje u kožu. Smatra se da je to takozvani hidrolizovani kolagen. Dobro se rastvara u vodi i ima male molekule i kratke polipeptide. To im omogućava da brže i efikasnije prodiru u kožu, samim tim i da je bolje regenerišu.

kolagenska krema

Pored kolagena, postoje još neki aktivni sastojci koji su dokazano dobri za kožu jer obnavljaju i podmađuju njenu strukturu.

Tu bismo ubrojali:

  • na prvom mestu neodermyl, aktivni sastojak koji obnavlja ćelije kože. Slična je situacija i sa popularnom hijaluronskom kiselinom.
  • Vitamin C jedan je od sastojaka koji se brzinom munje upija i pomaže da koža bude instant lepša.
  • Tu je i retinol, jedan od vitamina A koji štiti i obavija ćelije i kolagenska vlakna.
  • Glikolna kiselina obnavlja kožu, pomaže zarastanje rana i podstiče proizvodnju kolagena, a takođe se lako apsorbuje u kožu.

O sastojcima i sredstvima koja zaista fantastično deluju na kožu, govori nam naša poznata glumica i lice sa naslovnice, Lidija Vukićević. Ona je neko ko je imao prilike da isproba najrazličitije stvari, ali se samo nekima uvek vraćala i danas ih smatra onima koji su njenu kožu održali mladolikom. Evo, i sama je bila voljna da podeli svoju priču šta je njoj pomoglo u borbi sa borama: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Kada su kolageni u pitanju, već smo rekli da je životinjski dostupniji i samim tim jeftiniji. Istraživanja pokazuju da je on jednako dobar kao i morski. Ipak, zbog malo manje molekulske strukture, morski kolagen ipak brže prodire u donje slojeve kože, pa se on može smatrati idealnijom i pogodnijom verzijom za korišćenje.

Primarnu strukturu kolagena čine aminokiseline i to glicin, prolin i hidroksiprolin.

Pomenuti neodermyl ima sličnu strukturu i sastoji se od glicerina, vode, metilglukozida, fosfata i prolinata. On revitalizuje i reaktivira sintezu kolagena. Nije kolagen, ali ima moć da reaktivira postojeći kolagen.

Problem sa kolagenom u kremi je taj što je on velik i koža ga ne apsorbuje. Bolji izbor je krema koja reaktivira kolagen.

To se postiže upravo pomenutim neodermylom. Takva krema je dostupna na tržištu i zove se Neborela. Možete o njoj pročitati i možete je nabaviti preko interneta na sajtu neborela.com

Da li krema sa kolagenom pomaže?

Kreme sa kolagenom smatraju se jednom od najkorišćenijih verzija krema protiv starenja kože. Tu su kreme sa neodermylom i hijaluronskom kiselinom, koje su takođe na samom vrhu. Ne možemo im uskratiti da su one veoma popularne u ovom domenu.

Ipak, radi potpune objektivnosti, ne možemo a da ne pomenemo mišljenje nekih lekara, zapravo većeg broja njih, koji se ne slažu da je kolagen potrebno utrljavati u kožu. Oni smatraju da je gornji sloj ćelija lica mrtav. On ne može apsorbovati dovoljnu količinu kolagena i mi ga samo isperemo sa kože, kao i svaku drugu kremu.

To je mišljenje koje je važno pomenuti jer ipak ta spoljna apsorpcija kolagena nije u mnogome pratkično moguća. Smatra se pre dobrim marketinškim trikom.

Vrste kolagenskih krema

Ima nekoliko vrsta kolagenskih krema koje možemo upotrebiti u kombinaciji su sa nekim drugim važnim sastojcima koji mogu pomoći da se nega unapredi.

Krema sa kolagenom i hijaluronom

Ako želite da tonus kože bude bolji, jedna od zahvalnijih kombinacija je svakako krema sa kolagenom i hijaluronom. One deluju na ćelijskom nivou tako što pospešuju hidrataciju kože. Koža dobija sastojke koje već ima, tačnije, nadopunjuje ih. Zalihe se vremenm gube i ako se pravilno dodaju, moguće je ostvariti izuzetan napredak kada je nega u pitanju.

Rezultat je više nego lepa i zdrava koža u dugom vremesnkom periodu i u poznim godinama. Naravno, najbolje ju je koristiti kao prevenciju za nastanak bora. Kada su u pitanju već postojeće bore, može se očekivati svakako bolja situacija.

Krema sa kolagenom i elastinom

Ova se krema preporučuje kod već vidljivih bora, kao što su marionetske ili nazolabijalne bore. Ona deluje tako što poboljšava elastičnost kože lica. Useci se blago peglaju, a kada je u pitanju gipkost kože, ona se značajno popravlja.

Važno je koje su srazmere ovih dvaju sastojaka prisutne. Ponekad su ove kreme malo teže i masnije, ali to upravo jeste ono što je potrebno koži sa prvim znacima starenja. Najbolje je kombinovati ih sa nekim serumom za lice, koji se nanosi pre kreme, na očišćenu kožu.

Dnevna kolagenska krema

Dnevne kreme uglavnom su ređe i prozračnije strukture, pošto preko njih ide šminka. Preporučljivo je da ne ostavljaju masni film, kako bi bile dobra podloga za šminku. Nanose se na potpuno očišćeno i odmašćeno lice.

Često mislimo kako nam ujutru nije potrebno čišćenje kože jer se ona preko noći nigde nije isprljala. Velika greška. Koža preko noći luči velike količine sebuma. Ako se on ne očisti lepo, dolazi do zapušavanja pora, ali i do lepljenja nekih novih nečistoća i masnoća tokom dana. Rezultat je koža koja vas ne sluša.

Zato, čista koža, a onda dneva krema sa kolagenom. Neki kompaktan, ne težak puder i koža je potpuno zaštićena od štetnih uticaja spolja, dok je kolagen neguje ispod.

Noćna krema sa kolagenom

Kolagenske kreme izuzetno je korisno nanositi tokom noći. Njihova struktura je malo masnija, kako bi otvorene pore tokom noći mogle da pokupe sve što im je potrebno za negu. U odnosu na to kako koža reaguje kada joj uveče namažete noćnu kremu, videćete kakve su njene potrebe.

Naime, nečija koža potpuno upije masnu kremu koju nanesete, tako da do ujutru ne bude gotovo ničega na koži. Neka druga koža odreaguje tako da sva masnoća i sebum izađu na površinu i ona bude skroz masna ujutru.

Kandidati za noćnu kolagensku kremu su oni prvi. Kožu, ako se masti tokom noći, treba pustiti da diše, ponekad i bez bilo kakve kreme. To je češće slučaj kod mlađih osoba.

Vitaminska krema sa kolagenom

Ovde su uglavnom u pitanju proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda, pa sa dodatkom vitamina E za kožu i kolagena. Takođe, među ovom vrstom krema mogu se naći i apotekarske kreme, kao i prirodne kreme koje uz kolagen imaju i ureu i vitamine A i C.

Najbolja krema sa kolagenom

Ima nekoliko krema sa kolagenom koje su najpopularnije i najprodavanije. Evo i koje su!

najbolja krema sa kolagenom

Merz special kolagen krem mus

Ovaj proizvod napravljen je u kombinacji sa vitaminom C, a ima u sebi i tokoferol acetat, oblik vitamina E. Štiti kožu od oksidativnog oštećenja, sprečava gubitak vode i čini kožu glatkijom. Namenjen je koži koja ima bore, ali se može koristiti i kao prevencija.

Pre upotrebe se promućka, a mala količine pene, to jest kreme, potrebna je da se razmaže na čisto lice. On se može nabaviti u bolje snabdevenim apotekama i dgogerijama po ceni od oko 2200 rsd.

Bioten multi kolagen krema

Biotenova linija sa kolagenom je ona u obliku seruma i ona u obliku dnevne i noćne kreme za lice. Serum ima u sebi peptide, hijaluronsku kiselinu i ulje slatkog badema. Dnevna krema ima i zaštitni faktor u sebi, dok je noćna krema obogaćena i uljima prirodnog porekla.

Obećavaju lepšu i jedriju kožu, a preporuka je da se koriste sva tri u kombinaciji. Mogu se nabaviti u drogerijama, a cena za sva tri je nešto više od 3000 rsd. Cena pojedinačnih proizvoda varira od prodajnog do prodajnog mesta, ali se kreće oko 1000 rsd.

It’ s skin kolagen

Ovaj kolagen može se pronaći uglavnom na sajtovima namenjenim kozmetici. Ima u sebi morski kolagen, u kombinaciji sa ekstraktom uve i arbutina, koji su namenjeni uklanjanju ožiljaka. Ujedno, oni i posvetljuju kožu.

Zato je ova emulzija, što znači krema malo ređe teksture, namenjena opuštenoj koži, kao i koži sa vidljivim znacima starenja. Ona može u biti nekome nedovoljna za negu, upravo zbog svoje prozračne strukture, zato dobro razmislite da li vam treba nešti masnije i zasićenije. Cena se kreće oko 2000 rsd.

Eveline 3D collagen

Ova krema namenjena je zreloj koži. Koristi se kao dnevna i kao noćna. Može se nabaviti u bolje snabdevenim apotekama i drogerijama, po ceni oko 600 rsd. Malo sastojaka ove kreme je prirodnog porekla, tako da joj je to jedna od ozbiljnih zamerki.

Collistar kolagen krema

Ova krema vraća tonus i gipkost. Sadrži u sebi malahit. To je ekstrakt poznat po svom antioksidativnom dejstvu. Mogu je koristiti i oni sa osetljivom kožom, ali je pretežno namenjena za suvlji tip.

Može se nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama, a cena joj je oko 6000 rsd.

Afrodita Collagen lift krema 40+

Krema za normalnu i mešovitu kožu sa morskim kolagenom, dipeptid karnozinom i amazonskim komplekosm. Krema obećava mat efekat i vidljivo zatezanje kože. Čak za 31% manju vidljivost bora. Cena ove kreme je 1680 rsd

Cera di cupra collagen vitaminska krema

Ova kozmetika za lice sadrži morski kolagen, C i E  vitamine.Podstiče prirodno stvaranje kolagena, održaanje tonusa i elastičnosti kože. KOd nas je nekad teže pronaći je, ali ako je nađete, pružite joj priliku.

Ovo je naš spisak. Možda vam bude od pomoći ako tražite baš kremu sa kolagenom.

Krema sa kolagenom iz apoteke

Danas na tržštu ima gotovo svega. Pre desetak-petnaest godina, situacija nije bila baš tako povoljna. Nisu se kreme mogle naći baš svuda i baš svakakve. Jedan od načina da obezbedite sebi negu, bio je da vam neko od apotekara napravi kremu koja vam je potrebna.

Tako i sada u svom gradu sigurno imate onu jednu apoteku gde radi onaj neko koji je poznat po pravljenju krema. Razlika između apotekarske kreme sa kolagenom i one gotove koju kupite je u tome što je apotekarska verovatno jeftinija, a evo iz kog razloga.

Ona je napravljena od jednostavnih sastojaka. Neophodno je samo da molekuli kolagena budu što manji kako bi ih koža lakše upila. Nemaju ove kreme parfeme i dodatke, luksuzna pakovaja koja ih čine skupim. Samo čistu supstancu. Ako imate nekoga kome verujete, isprobajte ovu apotekarsku kremu sa kolagenom.

Bolje nego krema za lice sa kolagenom

Ako ćemo iskreno, postoje mnogi sastojci koji bolje od kolagena neguju kožu jer zbog velikih molekula, kolagen zaista teško prodire u nju. Pomenuli smo ih, a posebno ćemo izdvojiti neodermyl, aktivni sastojak koji prodire direktno u donje slojeve kože reaktivira kolagen, podstiče ga na to da se maje gubi i utiče da koža gotovo momentalno bude zategnutija i instant podmlađenija.

Pošto sastojak sam po sebi ne znači previše, hajde da pomenemo kremu koja ga sadrži, a koja se pokazala odličnom u nezi kože koja ima bore.

To je Neborela, proizvod kozmetičke linije Ovotaris. Mnogo zadovoljnih korisnika ističe pre svega njenu prirodnost. Napravljena je od biljnih, potpuno neškodljivih sastojaka, koji su tu u službi lepote. Bez sulfata, parabena i druge nepotrebne hemije, ova krema ima potencijal kakav ne moćete ni da zamislite.

Iskustva sa kolagen kremama

Kreme sa kolagenom su veoma često korišćene. Evo nekih od korisnica i njhovih razmišljanja povodom nege kože lica.

Maja

„Krema sa kolagenom se meni pokazala kao totalni promašaj. Ne znam da li možda nisam izabrala pravu, ali moje lice nikako nije volelo tu kremu. Ja sam se odlučila za prirodne kreme, za sada mi je to sasvim dovoljna i jedina neiritirajuća nega.“

Slavica

„Kreme sa kolagenom što se mene tiče nisu višak, ali nisu ni potreba. Mazala sam neke od njih i nisam primetila nikakvu značajniju razliku u odnosu na neku drugu negu.“

Marta

„Nisam nikada koristila čist kolagen, već uvek kremu sa kolagenom obogaćenu vitaminima i raznim drugim sastojcima. Sasvim zadovoljavajuć efekat, ali ništa specijalno u odnosu na druge.“

Naš zaključak je da krema sa kolagenom može biti saveznik za lepotu i mladolikost, ali svakako nije jedini izbor kada su u pitanju kreme za lice protiv bora. Mnogo su korisnije one kreme koje aktiviraju fibroblaste da stvaraju kolagen. E to je pun pogodak.