Otkrijte kako ukloniti fleke sa lica!

Otkrijte kako ukloniti fleke sa lica!

Autor:

Imate fleke na licu, a ne znate zašto su se pojavile? Koji su to razlozi njihovog nastanka i kako ukloniti fleke sa lica?  Evo odgovora za vas!

Želite da imate lice kao bebino, čisto, nežno, bez ijedne fleke i mrlje na licu? To je san svake žene, zar ne?

Fleke na licu se javljaju iz različitih razloga. Iako postoje mnogi proizvodi i rešenja za ublažavanje fleka na licu, nisu svi isti, a neki čak mogu biti opasni.

Potrebno je da znate zašto nastaju fleke, možete li ih ukloniti i na koji način.

Kako nastaju fleke na licu?

Hiperpigmentacija ili „tamne mrlje“ mogu biti uzrokovane ožiljcima od akni, prekomernom izloženošću suncu ili hormonalnim promenama. Postoje razne kreme, gelovi i serumi koje pacijenti mogu koristiti kako bi olakšali, posvetleli i smanjili fleke na svom licu.

Fleke na licu  nastaju kada proizvodnja viška melanina koji uzrokuje tamne mrlje na koži. Starosne tačke, pege, fleke od sunčanje su sve vrste hiperpigmentacije i postoji nekoliko tretmana za smanjenje ili uklanjanje tamnije kože.

Hiperpigmentacija se odnosi na područja kože gde je proizveden višak melanina i formiraju se naslage, uzrokujući da se na koži pojavljuju tamnije mrlje od kože. Najčešće se javljaju po licu ili rukama.

Uzroci fleka na licu

Uobičajeni uzroci fleka na licu i koži uključuju:izlaganje suncu, hormonalne promene, nasledni faktor i akne.

U situacijama u kojima je hiperpigmentacija uzrokovana aknama, neprimerenim tretmanom kože ili nekim drugim uzrokom upale kože, naziva se PIH ili post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Tipično, hiperpigmentacija je bezazleno stanje kože, ali ako se pojavljuju znakovi raka kože, treba obavezno da posetite dermatologa.

Smeđe fleke po licu i ostale vrste fleka koje se javljaju

Saznajte u nastavku više o različitim vrstama fleka na licu.

Budući da se tamne mrlje mogu uzrokovati brojnim različitim faktorima, upoznavanje različitih tipova daće vam jasniju sliku kako ih se rešiti.

Fleke na licu od sunca

To su fleke na licu uzrokovane izlaganjem UV zračenju sunca. Njih uglavnom imaju starije osobe, ali i mnogo mlađi muškarci i žene takođe imaju fleke od sunca. Fleke se pojavljuju svuda .

Smeđe fleke po licu

Melasma. Ova vrsta tamnih mrlja uzrokovana je hormonalnim fluktuacijama.

tamne fleke na licu Žene mogu videti tamnije mrlje koje se pojavljuju na obrazima tokom vremena usled hormonalnih promena, kao u trudnoći ili menopauzi. Nuspojava je i tableta za kontrolu rađanja i  hormonske terapije. Melasma se takođe može pojaviti kao posledica disfunkcije štitne žlezde.

Saznajte detaljno šta je uzrok melazme i kako je prepoznati.

Crvene fleke po licu

Post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH). To su fleke koje se javljaju kao rezultat traume kože, što može biti uzrokovano psorijazom, opekotinama, aknama  i određenim tretmanima za negu kože koji su teški na koži.

Tamne fleke na licu od bubuljica

Fleke koje nastaju od akni, nakon njihovog povlačenja.  Uglavnom su to teži oblici akni i potkožne bubuljice.

Mnogo je načina da oporavite kožu i rešite se fleka na licu , ali obavezno obratite pažnju na Anino iskustvo. Ona je za kratko vreme, a potpuno prirodno, uspela da se reši bora i fleka na licu i sada ima čisto i zategnuto lice o kakvom je sanjala. Pročitajte njenu priču klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Saznali ste šta uzrokuje vaše fleke na licu? Super!  Kada znate pravi razlog, moći ćete odabrati tok lečenja i započeti sa promenom načina života kako bi se sprečila dalja pojava fleka na licu.

Ukoliko ne znate još, da biste utvrdili što je uzrok vaših fleka na licu, odgovore ćete naći kroz sledeća pitanja:

 • Da li često koristite solarijum ili se sunčate na suncu? Ako se često izlažete suncu i ne nosite kreme za sunčanje, mogu vam se pojaviti fleke. Temeljni tretmani i izbegavanje izloženosti suncu najbolji su način da se rešite ove vrste hiperpigmentacije.
 • Da li koristite lekove? Jeste li trudni, pijete kontraceptivne pilule ili uzimate hormonsku terapiju?  Njih ćete teško lečiti, ali svakako postoje metode koje mogu napraviti razliku.
 • Jeste li imali teške cistične akne, plastične operacije ili druge dugotrajne kožne bolesti? Možete imati PIH, koji dobro reaguje na lokalne tretmane i mogu nestati  vremenom.

Budući da je hiperpigmentacija uobičajena pretpostavka za koju mnogi traže određeni tretman, postoji mnogo proizvoda i tretmana na tržištu koji obećavaju brzi nestanak fleka sa lica. Uglavnom sadrže satojke koji posvetljuju kožu. Ovakvi sastojci često se mogu naći i u kremama za izbeljivanje lica. Štaviše, najbolje kreme ih i imaju, jer je njihov cilj da uklone sve znakova starenja kože.

Neki od  tretmana za tamne mrlje dostupni su samo na recept, što je  dobar razlog za posetu dermatologu.Konačno, važno je isključiti melanom ili neku drugu vrstu raka kože kao potencijalnog krivca za pojavu fleka na licu. Redovni pregled celog tela svake godine važan je način preventive kod bolesti raka kože.

Fleke na licu u trudnoći

Pojavile su vam se fleke u trudnoći? Reč je o čestoj i ne baš toliko prijatnoj promeni. Ova hiperpigmentacija se može  javiti na vašoj koži jer se tokom drugog stanja dešavaju hormonske promene. Smatra se da se ovakve fleke mogu javiti zbog povećanje proizvodnje estrogena ili progesterona. Istraživanja su pokazala da se tokom trudnoće usled dejstva ovih hormona pojačava dejstvo melanocita (ćelija koje proizvode melanin). Ako se ovaj estetski problem javlja i kod ostalih žena u vašoj porodici može se desiti da se radi o naslednom faktoru.

Staračke fleke i pege na licu

Da li ste primetime fleke na licu ili telu naših baka i deka? Ako jeste onda verovatno znate da se s godinama dešavaju promene na koži koji dovode do hiperpigmentacije ovog tipa. Osobe određenih godina mogu imati deficit vitamina B koji je jedan od potencijalnih razloga pojave ovih fleka.

Volite sunčanje? Ako ste u prošlosti često bili na jakom suncu može se desiti da vam se vremenom pojave staračke fleke. UV zraci imaju sposobnost menjanja dnk i podsticanja razvoja ovih tamnih delova na koži. Genetika može biti još jedan od razloga zašto vam se pojavio ovaj problem.

One se javljaju najčešće na predelu lica, ali i na rukama, dekolteu, nadlakticama. Kako bi se smanjila verovatnoća njihove pojave dobro je koristiti preparate sa zaštitnim faktorom.

Fleke na nausnicama

Fleke na nausnicama su estetski problem koji se ponekad javlja kod žena. Može se desiti usled povećane proizvodnje melanina, izloženosti jakom suncu, ali i kao alergijska reakcija. Brkovi od sunca mogu biti veoma izraženi, naročito ako imate svetlu kožu. Tamne fleke su česte tokom letnjeg perioda usled dejstva jakih sunčevih zraka. Može se desiti da se pojavila hiperpigmentacija i zbog upotrebe kontraceptivnih pilula ili tokom trudnoće, ali i kao postinflamatorna hiperpigmentacija – nastala nakon čupanja dlačica na nausnicama.

Kako ukloniti fleke sa lica

Evo i saveta šta je dobro protiv fleka na koži!

Počnite sa ručnim pilingom

Ako ste imali samo fleke na licu mesec ili dva, možda ćete moći rešiti ih se  jednostavnim pilingom lica. Piling je proces uklanjanja gornjeg sloja kože, stvarajući novu kožu na površini.

Pronađite piling za čišćenje koji sadrži sitne čestice koje nežno pročišćavaju kožu kako bi skinuli gornji sloj. Možete napraviti sami piling uz sirovi badem ili mlevene zobene pahuljice . Nanesite na fleke na licu u kružnom obliku.

Električni piling ulazi malo dublje od vašeg standardnog pilinga za čišćenje. Oni  nežno otklanjaju mrtve ćelije sa vašeg lica, pa u nekim slučajevima i to može biti način kako ukloniti fleke sa lica. 

Koristite kiseline

Pri tom mislimo na one koje se koriste u kozmetičke svrhe – alfa hidroksi kiseline, beta-hidroksi kiseline ili retinoide. Primena tih različitih kiselina uklanja gornji sloj mrtvih ćelija kože, dopuštajući da sveže ćelije rastu tako da se koža pomlađuje. Ovi tretmani se koriste za lečenje hiperpigmentacije svih vrsta.

 • Alfa-hidroksi kiseline uključuju glikolnu kiselinu, bademovu kiselinu, limunsku kiselinu, mlečnu kiselinu i druge. Te kiseline se često dobijaju od proizvoda i drugih prehrambenih proizvoda. Ljušte kožu efikasno, ali su dovoljno nežni, ako imate osetljivu kožu.
 • Beta-hidroksi kiselina je  poznata kao salicilna kiselina. To je uobičajeni sastojak lekova protiv kože i tretmana kože.  Salicilna kiselina se može naći u kremama, serumu, sredstvu za čišćenje lica.
 • Retinoinska kiselina takođe je poznata kao tretinoin ili Retin-A. Retinoinska kiselina je oblik vitamina A. Vrlo je delotvoran tretman za akne i fleke na licu. Dostupan je u kremama i gelovima za lice. Gelovi za lice su se pokazali kao najbolji tretman, obzirom da blagim pilingom po licu, uklanjaju sve nečistoće sa lice, kao i nastale fleke. Prirodni gelovi su u ovom slučaju pravi izbor za fleke.

Hemijski piling

Ako površinski tretmani ne izblede dovoljno vaše fleke na licu, možete probati hemijski piling za uklanjanje fleka sa lica. Hemijski piling doslovno uklanja gornje slojeve vaše kože. Često sadrže gore opisane kiseline u visokim koncentracijama. Razvrstane su u tri nivoa snage: lagane, srednje i duboke.

 • Lagani hemijski piling obično uključuju alfa-hidroksi kiseline. Glikolna kiselina i mlečna kiselina su uobičajeni sastojci. Smatraju se najboljim pilingom za fleke.
 • Srednji hemijski piling uključuje TCA i mnogi preporučuju ovaj tretman kod fleka zbog oštećenja od sunca. Za najbolje rezultate, obično se ponavlja na svake dve nedelje  sve dok mesta nisu dovoljno izbledela

Ovaj piling obično se ne preporučuje za osobe sa tamnijim tenom, jer mogu izazvati još fleka nakon ozdravljenja kože.

 • Duboki hemijski piling sadrže fenol ili karbolinsku kiselinu, kao njihov aktivni sastojak. Često se koriste za duboke bore, ali i za ispravljanje teških oštećenja sunca. Fenolni pilinzi su vrlo jaki i primenjuju se za uklanjanje fleka na licu pod anestezijom. Može proći i nekoliko meseci kako bi se rezultati pokazali dok se koža izleči.

Pokušajte sa mikroadermabrazijom

Kako ukloniti fleke sa lica ovom metodom? Mikrodermoabrazija je postupak uklanjanja fleka sa lica koji koristi vrlo sitne kristale kako bi pokrio skinuo fleke na vašoj koži.  Novi, sveži sloj kože raste umesto uklonjene kože. Lečenje se obično obavlja jednom mesečno tokom nekoliko meseci.

Mikrodermoabrazija  se ne radi često, jer vašoj koži treba vremena da se leči između tretmana.  

Uklanjanje fleka na licu laserom

 Lasersko lečenje, poznato pod nazivom intenzivna pulsirana svetlost (IPL), koristi brze svetlosne impulse za uništavanje fleka na licu. Pigmentirana područja apsorbuju svetlost  i dalje raste nova, sveža,svetlije  pigmentirana koža na tom mestu. Lasersko lečenje je vrlo delotvorno, ali skupo i može biti bolno.

Lasersko lečenje je obično najbolja opcija kada su fleke već dugo prisutne. Tamne mrlje koje ste imali godinu dana ili duže su duboko u koži, i druge terapije neće biti u mogućnosti doći do njih.

Ako imate osetljivu kožu, možda će vam trebati 4 ili 5 laserskih tretmana pre nego što potpuno nestanu fleke sa lica.

Kreme za fleke na licu

Možda najpopularnije rešenje za uklanjanje fleka sa lica jesu kreme koja sadrže hidrohinon. To je jedini sastojak klasifikovan kao „sredstvo za izbeljivanje“ .

Iako se smatra sigurnim za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, koncentracija hidrohinona je ograničena jer predstavlja veće rizike pri većim koncentracijama.

Preporučuje se da ljudi koriste kratkoročno proizvode koji sadrže hidrohinon za uklanjanje fleka sa lica. Ako osetite iritaciju, neuobičajeno zatamnjenje kože ili bilo koju drugu nuspojavu, odmah prestanite da koristite.

Proizvodi kao što su Retin-A  alternativno su rešenje. Oni sadrže sastojke poput alfa-hidroksi kiseline i retinoinske kiseline, koji rade na povećanju prometa ćelija, ubrzavanju pilinga i podstiču nov, zdrav rast kože

Ako se odlučite za ova rešenja i načina kako ukloniti fleke sa lica, imajte na umu da lečenje može potrajati nekoliko meseci.

Najbolji izbor, kada je krema za fleke na licu u pitanju, jeste krema na biljnoj bazi sa prirodnim sastojcima koji posvetljuju kožu.

Kako ukloniti fleke sa lica prirodnim putem

I pojedni prirodni načini mogu biti korisni:

uklanjanje fleka sa lica

Limun za fleke na licu

Agrumi sadrže izdašne količine vitamina C, poznate kao askorbinska kiselina, zajedno sa limunskom kiselinom. Ove kiseline pomažu skidanje  gornjeg sloja kože bez ikakve štete. Evo nekih načina da  koristite limun za lice

 • Stisnite sok i stavite na kožu. Žene koriste godinama  limunov sok za kožu, ali ako želite, možete koristiti narandžu ili grejpfrut. Iscedite sok u šoljicu. Koristite pamučni tufer i stavite ga na fleke. Ostavite da stoji oko 20 minuta, a zatim isperite. Ponovite jednom ili dva puta dnevno.
 • Napravite masku sa limunom i medom. Kombinujte sok od pola limuna sa 2 kašike meda. Dobro promešajte i stavite na  lice. Ostavite na licu 30 minuta, a zatim dobro isperite.
 • Koristite citrus i mleko u prahu. Kombinujte 1 čajnu kašiku  vode, mleka u prahu i sok od vašeg omiljenog agruma. Pomešajte sve, kako bi dobili ujednačine smesu i masirajte u kožu. Dobro isprati.

Pokušajte sa vitaminom E

Snažan antioksidant, vitamin E pomaže kod oporavka oštećenih ćelija i ojačavanja novih. Vitamin E možete koristiti samo kao topikalni tretman ili povećati nivo tako što ćete jesti hranu bogatu vitaminom E.

 • Topikalna primena: Masiranje čistog vitamina E ulja direktno na fleke. Svakodnevnom primenom, vaše fleke će nestati.
 • Ishrana: Dodajte ovu hranu  da biste dobili još veću snagu vitamina E: bademi, kikiriki, orašasti plodovi, semenke suncokreta, pšenično ulje i suve kajsije.

Maska od sladića

Sladić deluje protiv upala, ali možda najbolje njegovo svojstvo jeste upravo posvetljivanje kože. To radi zahvaljujući specijalnom sastojku glabridinu, koju usporava stvarenje tamnog pigmenta u koži i fleke na licu.

Jednostavna maska od sladića uključuje krastavac i koren sladića. Pomešajte ih u blenderu i nanesite na lice. Držite pola sata pa isperite. Ponavljajte 2-3 puta nedeljno.

Aloe vera za fleke na licu

To je izvrsno hidratantno sredstvo i delotvorno je za lečenje opekotina od sunca, a može pomoći da  izbledite fleke. Ako imate domaću biljku aloje, odvojite mali komad, iscedite u ruku i nanesite direktno na lice gde se nalaze fleke.

Kurkuma za fleke na licu

Najbolje je nanositi u vidu maske 1 do 2 puta nedeljno, kako bi izledele fleke sa lica. Osim toga kurkuma ima protivupalno dejstvo.

Evo svih prednosti maske od kurkume!

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje možete koristiti kao masku, a najbolje je u kombinaciji sa kurkumom. Nanosite maske dva puta nedeljno, a vaše lice biće kao bebino.

Pokušajte sa crvenim lukom

Luk ima kisela svojstva koja deluju na flake na licu. Isecite crveni luk na komade, i stavite u sokovnik. Koristite pamučni tufer kako biste naneli luk na fleke i pustite da stoji oko 15 minuta pre nego što isperete.

Soda bikarbona za fleke na licu

Koristite sodu bikarbonu, kako bi izbeleli vaše fleke na licu. Vodite računa da ne držite predugo na licu, jer može doći do iritacije.

Kako ukloniti fleke od akni saveti

 • Ograničite izloženost suncu. Izlaganje UV zračenju jedan je od najčešćih uzroka fleka na licu. Bez obzira  kakve fleke imate, previše vremena na suncu može pogoršati problem. Što se tiče prevencije, boravak dalje od  štetnih zraka najbolja je stvar koju možete učiniti kako biste zaštitili sebe. Preduzmite sledeće mere kako bi vaša koža bila sigurna od prevelike izloženosti UV zračenju:
 • Nosite kremu za sunčanje. Čak i zimi nosite krema za sunčanje na licu s SPF 15 ili više.
 • Na jakom suncu nosite šešir i naočare za sunce. Pokrijte ostatak lica jakim kremama za sunčanje.
 • Nemojte se sunčati. Trudite se da što manje provodite vremena na suncu.
 • Proverite svoje lekove. Ako imate fleke uzrokovane lekovima koje koristite, moći ćete se rešiti tamnih fleka prebacivanjem na drugi lek. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste raspravili o vašim problemima i proverite postoji li drugi lek koji možete koristiti.
 • Pazite na profesionalne tretmane kože. Fleke na licu mogu biti posledica pogrešne nege kože. Pre nego što odaberete bilo kakav tretman kože, temeljno istražite kako biste bili sigurni da tehničar ili lekar ima dovoljno iskustva na tom području i dobre rezultate.
 • Držite ruke dalje od lica. Kad god se pojavi bubuljicu na licu, ne pokušavajte je iscediti, trljati ili dodirivati. Što više dodirujete bubuljice, to su veće šanse za stvaranje fleka na licu. Zapamtite, tamne mrlje nastaju dok bubuljice nestaju.

Izbegavanje oštećenja kože na prvom mestu je obično najbolje rešenje kako ukloniti fleke sa lica, a briga o zaštiti vaše kože sprečiće od pogoršanja.

Ukoliko su fleke uporne i hiperpigmentacija ne nestaje,  posetite dermatologa. Verovatno će vas usmeriti prema mogućnostima na najbolji tretman sa  najmanjim rizicima.