Senka za orbve za magičan makeup. Odabir i primena

Senka za orbve za magičan makeup. Odabir i primena

Senka za obrve je sjajna. Ona definiše, ukroćuje dugu dlaku, popunjava ih,čini izgled savršenim. Pogledajte kako odabrati pravu i kako se primenjuje.

Prava senka za obrve daje poseban šmek vašem izgledu. Možda se pitate čemu sve to ? Da li mi je ona zaista potrebna?

Verovatno niste ni svesni koliko tako mala stvar može učiniti za vašu šminku i pogled. Ako želite da izvučete maksimum iz ovakvog proizvoda morate znati kako odabrati pravi za vas. Za sve što vam može pomoći prilikom odabira prave senke za obrve pogledajte ovde.

Šta je senka za obrve ?

Do nedavno su se više koristile olovke za obrve. Onda su na tržište stigle senke za obrve i promenile način šminkanja zauvek. Možda ih niste nikada koristili, ali ste ih sigurno primetili na policama. Da li se razlikuju od olovaka ?

Senke za obrve su kozmetički proizvodi namenjeni definiciji i ulepšavanju obrva. Koriste se često za njihovo oblikovanje, popunjavanje rupa, prikrivanje nedostataka i ulepšavanje njihovog izgleda.

Dolaze od raznih proizvođača i proizvode se u raznim bojama. Ovi, naizgled beznačajni, proizvodi nisu uvek bili popularni.

Ranije su olovke za obrve bile mnogo popularnije, a na senke se gledalo kao nešto što je striktno namenjeno ulepšavanju izgleda kapaka. A onda su se kozmetičke kompanije dosetile da naprave nešto što je unelo revoluciju. I sve ostalo je postalo istorija.

Od tada, senke za obrve postale su nezamenljiv deo našeg nesesera i rutine u šminkanju. Možete ih koristiti svaki dan, ili povremeno. Šta god da je u pitanju, senke za obrve su zaslužile posebno mesto u našim srcima.

Zašto su toliko popularne ?

One ne daju našim obrvama isti efekat kao ostali proizvodi. A budimo iskreni, proizvoda za šminkanje nikad dosta. Zato uvrstite ove senkice u svoju rutinu i pogledajte kako tako mala stvar može imati tako veliki uticaj. Oni koji ih koriste znaju kako su obrve bitne. Kako njihovo ulepšavanje može promeniti celokupni makeup na bolje.

Čemu je namenjena senka za obrve ?

Čupanje obrva ima svoj šmek, ali neke stvari ni najveštiji ljudi sa pincetom ne mogu da urade. Tu stupa na snagu ovaj proizvod. Ono što ih čini zaista posebnim jeste činjenica da se sve senke koriste za prirodniji efekat.

Prirodan izgled obrva može se postići uz primenu pravih nijansi senki za obrve. Ako odaberete pogrešnu, možete postići sasvim suprotan efekat od onog koji ste želeli. Sreća, pa se na tržištu mogu naći razne nijanse u raznim oblicima. Ali više o tome u nastavku teksta.

Mnoge žene ne vole šminku za obrve. Međutim šta raditi ako vam obrve nisu lepo popunjene ?

Anđela je imala isti problem. Obrve su joj bile tanke i bez definicije. Previše čupanja ostavilo je trag i one jednostavno nisu rasle. Pokušaj da ih oporavi ili popravi šminkom nisu davali efekta. Uvek je izgledala nacrtano, a dešavalo se i da zaboravi na šminku i razmaže svoje obrve. A onda je otkrila nešto što joj okrenulo sve. Sada je ponosna vlasnica gustih, lepih i definisanih obrva, a uskoro ćete biti i vi,ako probate njen trik. Pogledajte šta je pomoglo Anđeli u njenoj ličnoj priči koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/imam-duge-i-guste-trepavice/

Senka i vosak za obrve

Onaj prelepi osećaj kada shvatite da vaše pakovanje sadrži i vosak za obrve, pored one senkice. Ali zašto ih kozmetičke kompanije stavljaju zajedno ?

Senka nema iste karakteristike kao vosak. Vosak pruža pomoć prilikom definisanja obrva.

Ako imate duge dlake na obrvama, ako su neposlušne i svaka dlaka ide na svoju stranu, morate voditi malo više računa o njima. Održavati obrve urednima nije laka stvar. Ali malo voska čini čuda. On drže obrve tamo gde treba. Na sličan način možete isprobati i sapun za obrve.

Sada kada smo razjasnili zašto je vosak tu, treba da vidimo kakav uticaj ima na senku. Da lepo ste pročitali. Vosak se s razlogom stavlja u pakovanje sa senkama za obrve. Jeste delimično i da bi se ukrotile obrve, ali postoji i još jedan ne toliko poznat razlog.

Vosak ima sposobnost da fiksira senku za obrve !

Senka sama po sebi ne stoji nužno tu gde ste je naneli. U pitanju su praškasti proizvodi, kao takvi može se desiti da ne ostanu na mestu. Praškasti proizvodi mogu da se rasipaju, umrljaju ili pomere ako se ne fiksiraju sa nečim. Zato je vosak idealno rešenje, da malo fiksirate senku na obrvama i osigurate da vaša šminka ostane na mestu svo vreme.

Za kozmetičku primenu uglavnom se koristi beo vosak (cera alba).

Senka za obrve u tubi

Suprotno učestalom mišljenju, senka za obrve nije ista stvar kao i one koje su u tubi. Možda se pitate zašto kada deluju tako slično ? Razlika je u sledećem:

 • Teksturi
 • Uticaju na obrve

Senke za obrve imaju praškastu teksturu, dok su “senke za obrve u tubi” gelaste i tečnije teksture. One mogu biti slične “tetovažama” za obrve i ponekad imaju i produženo trajanje. Određene marke mogu trajati danima, dok druge traju samo privremene. Postoje i vodotporne verzije senki za obrve u tubi.

Uticaj na obrve je drugačiji  Obične senke za obrve daju prirodniji izgled obrvama, dok to nije slučaj sa ovima u tubi. Ok, možete se baš potruditi da dobijete bar donekle prirodan izgled. Ali je istina da većina žena to ne radi, nego ih koristi za popunjavanje celih obrva.

Poslednjih par godina postala je popularna i tehnika celokupnog popunjavanja obrva, gde se obrve skroz popune ovim “senkama”, tako da se ne vide dlačice. Kada smo već kdo toga, imamo i sledeći slučaj.

Senka za visoke obrve

Da vam olakšam nedoumice. Ne radi se o nekim specijalnim senkama pod ovim nazivom. Za ovakav vid obrva koriste se iste senke, kao i za klasično popunjavanje obrva. Nije napravljena neka specijalna formula kako bi se postigao ovakav efekat.

Verovatno vas zanima u čemu je onda stvar ? Za visoke obrve se koriste obične senke, a razlika je u tehnici nanošenja senke, odnosno metodi šminkanja.

Šta su visoke obrve ?

U poslednje vreme postao je izuteno popularan određeni oblik obrva.  Tako su se pojavile i visoke obrve koje su izuzetno visoko postavljene. Ponekad imaju izuzetno izražen luk, nekad su čak i oštrog oblika poput obrnutog slova V. Ono što je pomalo specifično jeste da se ovakav način šminkanja uglavnom praktikuje kako bi se “otvorio pogled”.

Kod ovakve metode šminkanja uglavnom se primenjuju pomade za obrve, senke u tubama itd. Dok su praškaste verzije senki za obrve više za druge metode.

Kako se koristi senka za obrve?

Korišćenje senki za obrve nije ništa komplikovano. Samo vam je potrebno malo prakse, mirna ruka i odgovarajuća senka. Pa da počnemo.

Za pravilno nanošenje  potrebno je imati pravi pribor. Ok, možete nanositi senku za obrve i sa klasičnom, pufnastom četkicom za nanošenje senke. Mada to lično ne preporučujem. Mnogo bolji efekat se postiže kada se senka nanosi onim sa čime bi trebala.

A to su

 1. Mala koso sečena četkica za nanošenje senki
 2. Tanke precizne četkice za senke i obrve

U čemu je razlika između njih i ostalih četkica? Ovakvi proizvodi za šminkanje, napravljeni su specijalno za ovu svrhu. One su tanke i precizne sa razlogom. Zašiljeni vrh na ovakvim četkicama pomaže da se prave male, tanke i precizne linije.

Zašto je ovo bitno ?

Takve linije su bitne kod definisanja obrva jer postoje tehnike koje zahtevaju takve linijice. Ovaj način aplikacije podseća malo na japanske obrve. Kod takvih tehnika važi pravilo: “Što tanje to bolje.”

Ako želite što prirodniji oblik obrva, nanošenje radite imitiranjem dlačica.

Pravite kratke precizne pokrete, četkicama, i na taj način popunjavate vaše obrve, imitirate dlačice i dobijate izgled definisanih obrva. Prilikom ove tehnike neophodno je pratiti oblik obrva, jer ako idete previše van okvira postoji mogućnost da obrve definisane na ovaj način deluju veštački.

Kako izabrati senku za obrve ?

Jedna od stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom pravilnog korišćenja senki za obrve jeste i odabir i kombinacija boja. Ovo je bitno iz više razloga.

 • Loš odabir boja može učiniti da vaše obrve deluju neuredno.
 • Možete delovati starije
 • Deluje neprirodno

Ako se boje ne odaberu kako treba možete pokvariti celokupan izgled, čak i ako nanesete senku za obrve besprekorno, i svaka dlačica je na svom mestu.  Da ne bi odvajale previše vremena za ovu stvar dajem vam par saveta kako to da uradite:

 • Gledajte koja je vaša prirodna boja obrva
 • Nikada ne birajte tamniju nijansu od vaših obrva – ako to uradite samo ćete dodati sebi godine. Tamnije obrve automatski deluju nekako neprirodno. Tačnije, dodaju vam godine.

Kombinovanje boja senki za obrve je veoma bitno. Možda ste mislili da je dobra varijanta koristiti samo jednu nijansu senke. Uglavnom i jeste tako. Ipak, postoji razlog zašto se u pakovanjima senki za obrve uglavnom nalaze 2 boje (svetlija i tamnija). To se radi zbog kombinovanja, kako bi se postigao što prirodniji izgled.

Nanošenje ovakvih senki se radi tako što se gleda da se sa unutrašnje strane nalazi najtamnija senka, a na krajevima (spoljašnjoj strani) najsvetlija. U sredinu možete pomešati svetliju i tamniju nijansu. Naravno, niko vam ne brani da koristite samo jednu nijansu jer sve je stvar ukusa.

Senka za obrve za plavuše

Odabir svetlih nijansi senki zna biti malo komplikovan. Ovo se često dešava kod plavuša. Ipak, i u ovim slučajevima važe gore navedena pravila. Neophodno je paziti da odabrana nijansa ne bude previše tamna, jer se u slučaju odabira za prirodne plavuše ovo još više primećuje.

Ako ste kojim slučajem farbana plavuša, prilikom odabira boja vodite se vašom prirodnom nijansom. Mnoge devojke koje se farbaju u plavo prave grešku i biraju mnogo svetlije nijanse od svojih prirodnih obrva. S obzirom da su njihove prirodne dlake tamne, odabir svetlih nijansi senki za obrve nema efekta, bar ne takvog kakav bi trebalo da bude. Zato se ne preporučuje odabir svetlije nijanse za više od 1-2 nijanse svetlije od vaše prirodne boje obrva

Kako napraviti senku za obrve ?

Internet je pun tutorijala za pravljenje domaćih senki za obrve. Pravljenje domaćih senki za obrve nije ni malo komplikovano. Sve što vam je neophodno za kvalitetnu senku jesu sledeći sastojci i malo umeća:

 • Prirodni vosak (mesto voska može se primeniti glicerinski gel)
 • Stara braon senka za oči (morate voditi računa da vam odgovara nijansa i da ne sadrži u sebi sedef)
 • Upaljač
 • Posudica za čuvanje

Priprema: Prirodni vosak bi trebalo rastopiti. To radite tako što stavite malu količinu voska u neku metalnu posudicu (tacnu, činiju itd.) i zagrevate vosak dok se ne rastopi. Senku, koju ste predhodno izdrobili. Gledajte da dobro pomešate sastojke, dok je vosak još uvek u tečnom stanju. I prespite ga u posudicu za čuvanje.

Napomena: Čuvajte senkicu na hladnom mestu iz higijenskih razloga!

Najbolja senka za obrve

Kod nas se mogu naći razne senke a ovo su najbolje:

Aura – senka za obrve

Aura nema u ponudi klasičnu senku, međutim imaju proizvod pod nazivom browart. U pitanju je pigment u prahu koji deluje na obrve tako što ih definiše i pojačava. Nanosi se aplikatorom koji ide uz pakovanje, mada ga možete nanositi vašim četkicama. Prah je nežne teksture, lako se nanosi, velike je pigmentacije i dolazi u 3 nijanse.

Proizvod možete kupiti online ili u bolje snabdevenim apotekama i drogerijama.

Essence senka za obrve

Ova marka nudi dvobojnu senku za obrve. Dolazi u tamnijoj i svetlijoj verziji, odnosno za brinete i za plavuše. Pakovanje je veoma specifično, jer uz njega dobijate i šablone za oblikovanje obrva. Pigmentacija je srednje jačine i sama tekstura proizvoda je lagana.

Golden Rose

Za razliku od većine drugih marki, Golden Rose u ponudi ima mono senku za obrve. Mada su nedavno uvrstili i setove. Nijanse su im hladnijih tonova, nanose se četkicama i delujusrednje pigmentisano. Lagane su teksture i imaju širok izbor nijansi.

NYX

Ovde se radi o profesionalnoj kozmetici, samim tim im je pigmentisanost jaka. Odabir nijansi je izuzetno velik, a pakovanja su srednje veličine. U asortimanu imaju i senke u tubama koje su jako postojane. Pošto se radi o profesionalnoj šminci, cena im je malo jača.

Catrice

Takođe ima senke za obrve u svojoj ponudi. Slično kao i Essence, pakovanje im sadrži po dve nijanse. Imaju izuzetno specifično pakovanje, koje ima malenu fiokicu uz koju ide pribor za sređivanje obrva. Tekstura senki je nežna i svilenkasta, pigmentisanost je sasvim ok.

Llums senke za obrve

Llums senkice su dobre ako želite samo malo da dodate boje na vaše obrve jer su lagane boje i pigmentacije. U pakovanju dobijate senku i highlighter, koji pomažu da definišete obrve. Može se pronaći u 3 nijanse i uz njih ide i četkica za nanošenje. Izuzetno su nežne teksture.

Rimmel

Oni su među prvima uneli senke za obrve, ali s jednom malenom razlikom. Tekstura senki je malo masnijeg karaktera, tako da podseća na nešto između senke i voska. Dvobojne su senke i dobijate i četkicu uz njih. Pigmentacija je srednja do jaka i dolaze u dve nijanse.

Cena i gde kupiti ?

Cena ovih proizvoda varira od mesta kupovine, marke, pa čak i vremena kupovine, jer su mnogi od njih često na akciji. Kreću se u rasponu od oko 240 dinara do 850 rsd. Proizvode možete naći u raznim apotekama, drogerijama ili poručiti online. Napomena: marka Llums je robna marka i može se pronaći samo u Lilly drogerijama.

Iskustva

Žaklina – “Koristila sam senke za obrve jako dugo. Pokazale su mi se kao odlična stvar kada mi je trebala jača šminka.”

Rada – “Primenjivala sam ih da bih popunila rupicu jer mi fale dlake kod obrva. Ipak, bolji efekat su mi dali serumi za obrve. Senke su mi davale malo čudan izgled.”

Nina – “Ne volim senke za obrve. Previše su mi blage. Više mi se dopadaju olovke, mada sam imala nežniji izgled obrva kada sam ih stavljala.”

Jana – “Senke su mi super. Volim svedeniji i nežniji izgled šminke, a senke za obrve mi pružaju upravo to.”

Naše lice je naš zaštitni znak. Trebalo bi uvek da vodimo računa šta ćemo stavljati na njega. Da li ćemo koristiti senke ili ne zavisi od ličnog ukusa. Senke za obrve, razni serumi itd. su proizvodi koji nam pomažu da definišemo naš izgled i daju nam širi izbor mogućnosti. Kao takvi zaslužuju svaku pohvalu bez obrzira da li ih koristite ili ne.