Da li vazelin protiv strija zaista deluje?

Da li vazelin protiv strija zaista deluje?

Vazelin protiv strija može biti prečica do glatke i hidrirane kože. Na koji način se koristi? Koje su njegove prednosti? Saznajte!

U našem modernom dobu danas, postoji mnogo preparata koji su zaduženi za lepotu i negu kože. Većina njih zaista i olakšava put do našeg cilja, budući da svi želimo brze rezultate, bez mnogo muke. 

Međutim, nismo ni svesne da neke, naočigled jednostavne stvari mogu uraditi za našu kožu nešto što ni najkompleksniji preparat ne bi uspeo. Upravo govorim o vazelinu, običnom, belom apotekarskom, za koji ste, verujemo svi čuli. 

Njegova je primena višestruka, kako u kozmetologiji, tako i u medicini, a bogami rešava i probleme u mehanici i stolariji, jer savršeno spaja i povezuje već oštećene delove kože ili nameštaja. 

Koži koja puca, verovatno nedostaje vlažnosti i hidratacije, a to vidimo pri prvoj pojavi strija i celulita, koje su upravo rezultati jedne tako tretirane i istraumirane kože. 

Strije se najčešće povezuju sa trudnoćom i posledicama rastezanja kože, a zapravo one nastaju i mnogo pre toga, u periodu puberteta, usled naglog rasta i razvoja, uglavnom kod jako mlade dece. Naravno da ostaju tu gde jesu, čak iako uradimo sve da ih uklonimo. 

Nešto što ih može umanjiti, bez obzira da li su nastale ranije ili su sveže, je sigurno i beli vazelin, a sada ćemo videti i kako.  

 

Kako deluje vazelin protiv strija?

Kao što i rekosmo, strije nastaju kada se koža dosta istegne usled naglog gubitka ili dobijanja na težini u različitim periodima života. Ne postoji tačno određeno vreme kada se one pojavljuju u većoj ili manjoj meri, jednostavno su neki važniji životni momenti za to zaslužni. 

Glavna stvar u celoj priči sa strijama je vlaženje kože i redovna hidratacija.

I to neka vam bude na pameti svaki put kada čujete reč strija i kada želite da uradite nešto po pitanju njenog uklanjanja. 

Otuda onda i logično spajanje vazelina i strija u isti koš. Zašto?

Vazelin je okluzivni ovlaživač, koji je napravljen od mineralnih ulja, parafinskog ulja i mikrokristalnih voskova koji zaptivaju vlažnost unutar kože i ne dozvoljavajući joj da se iz nje izvuče. Time se postiže zaceljivanje najdubljih slojeva kože, što se odražava na njenoj površini. Ona biva glatka i bez mikropukotina koje nalikuju strijama. 

Vazelin je prirodni ovlaživač koji se godinama koristi za rešavanje problema sa pukotinama na koži, mnogi ga još koriste i za ukljanjanje ogrebotina ili za uglačavanje tvrde i ispucale kože. Prirodna ulja i voskovi koji su u osnovi sadržine vazelina mu i omogućavaju da kožu učini vlažnom, glatkom i mekanom. 

Nevena je ipak od onih skeptičnih, koja ja o vazelinu čula i onu tamnu stranu. Ideja da tako nešto nanosi na svoju kožu u  trudnoći nije joj se dopala, a strije na stomaku su bile gotovo izvesne. Potražila je nešto bezbednije, bez štetnih sastojaka i našla je. Oduševljena je. Strije nisu imale šanse. O svojoj tajni svima priča, a otkrila je o čemu se radi i za naš portal. Isto što je njoj pomoglo, može pomoći i vama, zato nije na odmet da pročitate njenu priču na ovom linku: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Ono što bi trebalo uraditi i pre nego se pojave određeni problemi sa kožom, je to da se koža redovno hidrira i vlaži, kako spolja tako i iznutra. 

Ne zaboravite da je unos tečnosti u toku dana takođe jako važan i neizostavan momenat, kako za zdravlje, tako i za bolji izgled kože. Kada koži ne manjka kolagena i prirodnog hijalurona, ona na svojoj površini ne trpi nikakve posledice. 

Vazelin za strije možete upotrebljavati redovno ako vam je koža suva i izuzetno suva. Ali ako imate masni tip, pa čak i normalno-mešoviti tip kože,  nije preporuka da se vazelin koristi previše dugo i previše često. 

Isključivo ako sa kožom postoji neki veći problem i to samo na mestima gde je ona suva ili oštećena. Mada masna koža nije sklona nastanku strija, što dodatno olakšava posao, može se itekako desiti da ih i ona ima, pa se tada za ovaj tip preporučuje neki prirodni gel, a ne vazelin za rešavanje problema. Razlog tome je što masna koža već ima previše sebuma i prirodnog ulja u svom sastavu, pa usled nagomilavanja dodatnih količina istih može doći do nepravilne razmene materija i do činjenice da koža u nekom trenutku prestaje da diše. 

Vazelin fiksira vlagu unutar kože i na taj način suvoj koži koja je sklona strijama, pomaže da ostane elastična i da ne puca.

Međutim, to je samo deo rešenja. Više sprečava nastanak strija nego što uklanja posledice. Da bi strije nestale, bitno je da koža ojača i da se regeneriše. E za to vam ipak treba neka dobra krema protiv strija.

I iako ponekad deluje da je strije nemoguće otkloniti, što i donekle jeste mit, može se pravilnim i redovnim tretiranjem kože umanjiti i ublažiti njihova vidljivost i boja. 

Kako se koristi vazelin za strije?

vazelin protiv strija

Najpravilnija upotreba vazelina za tretman strija, za dugoročne i efektivne rezultate je kada se nanosi na čistu, prethodno vlažnu kožu, dva puta dnevno (ujutro i uveče). 

Nije greška ni ako se nanosi samo uveče pred spavanje, jer je noć najpogodnija za dobro upijanje i dobru iskoristljivost, tj. delovanje. 

Kada ga nanosite, birajte momente kada ste istuširani i vlažni, jer su pore tada otvorene i koža je raspoložena da primi veliku količinu vlažnosti. Tretman nanošenja vazelina u predelu gde ima strija i gde je koža istraumirana, treba da traje minumum 10-15 minuta, i da nalikuje kružnoj masaži. To možete i sami da praktikujete, mada je efekat bolji ako ga sprovodi drugo fizičko lice, koje bolje dopire do nepristupačnih delova tela. 

U mnogim apotekama i bolje snabdevenim marketima, možete nači vazelin sa dodatkom nevena, aloje i pantenola, i njega možete nanositi na sveže, ljubičaste i crvene strije, da umanjite upaljenost i smirite kožu. 

Ipak, budite spremne da ne očekujete ništa preko noći, već da budete uporne i neumorive kada je ovaj tretman u pitanju.

Nekada je potrebno i do godinu dana tretirati već oštećenu kožu strijama, a da pravih rezultata nema na vidiku. Tada već treba baciti akcenat na potražnju nekog preparata koji konkretno deluje na ovu vrstu problema i pružiti mu šansu da dokaže svoju delotvornost u otklanjanju problema. To mogu biti losioni ili melemi za strije.

Zaista se može desiti da vazelin ne bude dovoljno snažan da vam reši problem sa strijama, pa budite slobodne da isprobate i neke druge prirodne alternative. Mnogi prirodni gelovi i dermoroleri protiv strija i celulita zaista daju fantastične i brze rezultate, jer prodiru duboko u unutrašnjost i deluju na oštećene delove ćelija. 

Vazelin za strije u trudnoći

Svakako jedan od najvažnijih momenata u životu jedne žene jeste i period trudnoće, a kasnije i uloga majke, kada dolazi do velikih i bitnih promena u izgledu . 

Od trenutka kada žena sazna da će postati mama  se menja sve. Ona tada razmišlja samo o tome da se dete rodi živo i zdravi i da njemu ništa ne fali niti nedostaje. Često dolazi do toga da se automatski bacajući akcenat na to, ona zapusti i prestane da vodi računa o sebi i svom izgledu. 

Trudnoća zapravo jeste drugo stanje. To je stanje u kom se nekontrolisano menjaju sve karakteristike, počevši od psihičkih, do naravno fizičkih. Stomak, naročito u drugom trimestru raste naglo, a koža trpi veliko rastezanje koje prirodno stanje kože ne može da isprati bez većih posledica, strija. Veoma je važno na vreme joj nadoknaditi vlažnost koja joj nedostaje, tj. ne treba čekati da koža počne da se rasteže, već je i mnogo pre toga treba hidrirati. 

Sve češće čujemo žene kako komentarišu da im preparati za strije dosta pomažu da očuvaju kožu u toku trudnoće i nakon porođaja, ali se postavlja pitanje da li su baš svi bezbedni da se u tom periodu koriste. Naravno da je pametno prvo se posavetovati sa svojim lekarom ginekologom koji će dati tačne smernice šta treba, a šta ne treba koristiti. 

Vazelin ni u jednom momentu ne bi trebalo da bude štetan ni za plod, ni za mamu. Uostalom, većina krema koje su dizajnirane za borbu protiv strija ga i sadže u sebi, tako da je prva preporuka kada su trudnice u pitanju. 

Vazelin protiv strija posle porođaja

Jedna od novonastalih promena na koži žene koja je nedavno postala majka, jeste i opuštena koža, najčešće na stomaku. Ne brinite, opuštena koža se povlači 7-9 meseci nakon porođaja, ali za njom često ostaju strije. Čak iako ste mazale preparate protiv strija u trudnoći, može se desiti da one i nakon porođaja budu tu, ali ne paničite. Ima rešenja. 

Pretpostavljate već da se mamama koje doje ne savetuju agresivni preparati , ali ono što se često savetuje  je vazelin. Vazelin je neutralni preparat, koji ne donosi nikakve posledice kroz mleko za bebu, a ne šteti ni mami ovako. Jako je važno za izgled kože nakon porođaja da vodite računa i o svojoj ishrani, jer beba unosi sve ono što vi unosite u sebe. Takav je i slučaj i sa preparatima koje nanosite na svoju kožu. Kroz krvotok i mleko dospeva do njenog organizma, pa vodite računa šta nanosite na svoju kožu. Vazelin za strije nije štetan, već se i savetuje za tretiranje kože nakon porođaja.  

Vazelin ili krema protiv strija – šta je bolje?

beli vazelin za strije

Na svoj način, svaki preparat namenjen određenom tipu kože može biti dobar ili i ne tako dobar i delotvoran za primenu. Nije svrha dobra, ako je više štete nego koristi. 

Vazelin je, u doziranoj primeni za suvu kožu savetovan i kao primarno rešenje za vlaženje kože jako dobar izbor. Međutim, kao što smo iznad u jednom pasusu naveli, nije dobar za masnu i mešovitu kožu, zato što može doći do začepljenja pora i nagomilavanja prljavštine i masnoće. Tada se na koži kao posledica mogu javiti akne i bubuljice sa kojima borba uvek traje dugo. 

Osim zapušenih pora, vazelin može izazvati (jako retko) i neke alergijske reakcije na koži, zbog sadržine naftnih derivata u svom sastavu, kao i rafinisanih ulja. 

Za razliku od vazelina, krema protiv strija koja je sačinjena od potpuno prirodnih sastojaka, prilagodljiva svim tipovima kože. Kao efikasno rešenje, da se izbegnu svi potencijalni problemi sa kožom tela, krema je uvek dobar izbor, jer je blaga, klinički testirana i što je najvažnije, efikasna. 

Jedna bitna razlika u delovanju vazelina i kreme protiv strija, jeste i način na koji prodiru u kožu i ostvaruju efekat. Vazelin ostaje na površini kože, stvarajući nepropusnu opnu, koja ne dozvoljava da se tečnost izvuče iz kože. Krema ima sitnije mikročestice aktivnih sastojaka koje dublje prodiru u ćelije kože i na taj način ostvaruju bolji efekat.

Aktivni sastojci iz kreme za strije su detaljno modifikovani da na pravilan i doziran način deluju i popunjavaju sitna oštećenja na koži, ne ostavljajući posledice za sobom. 

Kada ovako grubo sagledamo razlike, možemo uvideti da su i vazelin i krema podjednako dobri za negu i hidrataciju oštećene kože, s tim što blaga prednost ide u korist krema, jer one ne daju moguće nuspojava. Njihova bezbednost u primeni im otvara i gvozdena vrata. 

Iskustva sa vazelinom protiv strija

Iskustava uvek treba tražiti od onih koji su određeni preparat i isprobali, a zatim ga i ocenili. Treba ga uzeti sa rezervom, jer nije svaka koža ista, ali može da pomogne makar u odluci. O vazelinu nam danas, govori Jovana. 

Jovana, 34 godine

“Vazelin je sredstvo koje uvek imam u svojoj torbi. Dobar je oblaživač, pomaže mi da održavam svoje kožne cipele, moju kožnu jaknu koju redovno premazujem njime, ali mi se u ulozi preparata za otklanjanje strija nije dobro pokazao. Koristila sam i posle prve i posle druge trudnoće, jako uporno i redovno, ali rezultata jednostavno nije bilo. Koža jeste bila malo mekanija i onako glatka, ali duboki izrezi od strija su uvek ostajali tu. Ja sam sebi pronašla gel protiv celulita i strija koji me je spasao svih muka, i njime sam stvarno jako zadovoljna!”

Dragi moji, nadamo se da ćete nabaviti jedan vazelin za svoju bogatu paletu preparata za negu i održavanje lepote, ako ne za to, poslužiće vam makar za negu kože na obući. Nije loše imati ga u kući, kao što ste videle, rešava mnoge probleme, a što se tiče otklanjanja strija, okrenite se nekom prirodnom preparatu koji vam zaista može pomoći da izbegnete skupe tretmane i lasere i uklonite strije.