Jeste li čuli za alginatne maske za lice?

Jeste li čuli za alginatne maske za lice?

Da li biste koristili alginatne maske za lice? Ova nova pojava sve više privlači pažnju. Pažljivo čitajte tekst i saznajte da li su one dobre i za vas.

Korejska kozmetika je poslednjih godina donela brojne novitete u svet kozmetike, barem u onaj komercijalni. Ako pitate vlasnice kozmetičkih salona, reći će vam kako su za ove maske znali mnogo ranije, jer su one u salonima lepote već godinama primenjivanje za ulepšavanje i očuvanje mladosti.

Istočnjačka kultura, kao i način života, temelje se na prirodnim stvarima. Brojne resurse oni uzimaju iz prirode i pretvaraju u nove vidove energije i korisne stvari. Takav je slučaj i u kozmetici.

Ove maske za lice spadaju u peel-off varijantu maski jer treba da se „sljušte“ sa lica. Skidaju se, takoreći, u komadu. Nisu baš kao običan piling. One ljušte, ne na klasičan način, već se vežu za površinu kože, a njihovim skidanjem skine se istopljeni sloj izumrle kože. Više o svemu tome u nastavku teksta.

Šta su alginatne maske za lice?

Hajde da krenemo od naziva jer možda on unosi zabunu i doprinosi skeptičnosti za korišćenje ovog proizvoda.

Naziv alginatne potiče od algi koje su sastavni deo ove maske.

Alginatna ili maska sa algama, ako vam je lakše. Zbog toga je ovo prirodni preparat, sa sastojcima koji su uglavnom prirodnog porekla. U sastav alginatnih maski ulazi crvena i smeđa alga. One su poznate hiljadama godina kao odlično sredstvo za unapređenje zdravlja i lepote. Kada je u pitanju koža lica, alge su pune minerala i vitamina koji duboko prodiru u kožu, vraćajući joj vlažnost.

Zahvaljujući algama za lice, koža ostaje sveža i zategnuta. Primena tokom dužeg vremena omogućava da se lice nahrani.

Naravno, ove su maske obogaćene brojnim drugim sastojcima. Dolaze u zanimljivim pakovanjima, praktičnim za upotrebu i vrlo lako primenljivim.

Naravno, o svemu tome pišemo u narednim pasusima.

Zašto se kaže da su alginatne maske modelirajuće?

Još jedna stvar koja nije jasna mnogim ženama u vezi sa ovim maskama, jeste i termin „modelirajuća maska“, koji se za njih često vezuje. A šta to uopšte znači?

Ove maske se kupuju kao prah, nisu maske u maramici. Postoji način njihove pripreme koji ćemo kasnije detaljnije objasniti. Kada se naprave, izgledaju poput gušće ili ređe kaše, u zavisnosti od toga koju varijantu koristite. Ona se nanosi na lice poput klasične maske. To znači da ih možete namazati četkom ili prstima po licu, naravno, izbegavajući osetljivi deo oko usana i očiju.

Posebna pažnja treba da se obrati i na deo oko kose. Tačnije, treba izbegavati deo oko kose, kako se ona kojim slučajem ne bi uplela u masku. To je povezano sa ovim terminom „modelirajući“.

Naime, kada se nanese na lice, maska  postepeno, počinje da se stvrdnjava.

Ona se zove modelirajuća zato što se stvrdnjava prateći obrise vašeg lica. Lice je modeluje.

Kada se stegne, ipak ostaje dovoljno savitljiva da biste je sa lica skinuli u komadu. Verovatno ste gledali film „Maska“ sa Džimom Kerijem? Zamislite tu situaciju. Gornji sloj kože je skinut, pore otčepljene. Negujuća svojstva maske prodrla su u kožu.

modelirajuća maska

Sada, večito pitanje, koristiti nešto posle maske ili ništa posle nje nije potrebno?

Dodatna nega? Naša čitateljka Helena rekla bi DA! Koliko god se trudili, bore ipak treba pobeđivati na više frontova. Nije uvek lako naći način, ali ona je uspela. Pronašla je sredstvo koje je bez trunke štetnih hemikalija i sastojaka, a efikasno kao nijedno drugo u borbi protiv bora. Napadnite ih, Helena zna recept, a podelila ga je na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Maske za lice su odlične i neophodne, ako nas pitate. Ipak, mogu li one same da se bore sa svim znakovima starenja? Mislimo da ne mogu, potrebna im je podrška.

Šta je algininska kiselina i kako deluje?

Sastojak koji algininske maske svakako sadrže jeste i algininska kiselina. Poznata je i kao algin ili alginat. Ona se nalazi u ćelijskim zidovima smeđih i crvenih algi. Ima u sebi soli koje su veoma spremne da vezuju vodu. U kombinaciji sa vodom, veoma brzo je upijaju i pravi se smesa veoma slična gumi.

Upravo u ovome jeste prednost alginatne kiseline, odnosno, njenih soli, jer ta debela smesa koja se formira i zgusne na licu, iako kompaktna, nije čvrsta i veoma lako se sa lica uklanja. Dakle, nema onog čvrstog zatezanja i neprijatnog osećaja, samo prijatna gumenasta masa na licu.

Veoma je važno reći šta ta masa radi, kako deluje.

Ona veoma uspešno zaključava vlažnost kože. Za to relativno kratko vreme, ona omogućava otvaranje pora i duboko prodiranje korisnih aktivnih sastojaka iz algi, ali i ostalih koji se u toj maski nalaze.

 

 

Ovakve maske se u salonima nanose na kraju čitavog procesa rada, da bi umirile kožu i zaključale vlažnost. Za kućnu upotrebu ima ih u više varijanti, pa vi sami možete odlučiti koja od njih vam najviše prija. A evo nešto detaljnije o njima.

Kakve sve alginatne maske postoje?

Brojne vrste ovih maski postoje. Obogaćene su raznim aktivnim sastojcima. Nabrojaćemo vam sve koje smo pronašli i reči nešto o njihovim svojstvima.

alginatna maska

 • Sa kolagenom –  Ova alginatna maska obogaćena je jednim od najznačajnih proteina koji se nalazi u koži, ali koji se, nažalost, vremenom gubi iz nje. Bogata formula dubinski vlaži kožu i poboljšava njenu zaštitnu barijeru. Veoma je korisno nanositi je s vremena na vreme, podstičući na taj način proizvodnju kolagena koji se nalazi u koži.
 • Sa vitaminom C. Ovaj vitamin je jedan od poznatih sastojaka za instant sjaj kože. Ovom maskom se poboljava tonus kože, poboljšava elastičnost i štiti se od negativnih uticaja spolja. Ona ublažava tragove umora, zbog vitamina C izbeljuje kožu i povoljno utiče na problem hiperpigmentacija.
 • Sa hijaluronskom kiselinom. Pre svega zaglađuje bore. Ona je odlična za nadopunjavanje volumena koji se veoma često gubi usled delovanja gravitacije. Redovnom upotrebom rešava se problem suve kože, tako da je veoma pogodna za sve one čije lice gubi svežinu, a nisu sigurni kako tu svežinu da vrate.
 • Sa lavandom – Ova alginatna maska umiruje kožu, ujednačava takođe ten i poboljšava boju. Odlično deluje na lučenje viška sebuma, tako što normalizuje rad lojnih žlezda koje su zadužene za lučenje. Zbog toga ona drži savršen balans izmešu vode i masti, a i revitalizuje kožu.
 • Sa uljem čajevca. Čim se pomene ulje čajevca, u kombinaciji sa algama, jasno je da je ova maska namenjena čišćenju kože i bubuljicama. Brojne loše stvari se za nju lepe ili dolaze iznutra, a sastojak poput čajevca, u kombinaciji sa alatoninom, osvežava, tonira i kožu čini blistavijom na prvi pogled.
 • Sa biserom. Oni koji žele izravnavanje kože, odlučiće se za masku sa biserom u prahu. Zašto? Ova maska dobro radi piling, otklanja mrtve ćelije sa koćže, plus radi blagi lifting. Pogodne je za one koji imaju fleke od akni ili sunca, staračke pege, ali i one sa zrelom kožom, koji žele da instant „podignu“ lice.
 • Sa aktivnim ugljem. Alginatna krema sa aktivnim ugljem pogodno deluje na masnu kožu. Mešovita koža sklona upalnim procesima, naročito dobro reaguje na sastojke ove maske. Preporučuje se i onima koji kubure sa mitiserima je veoma uspešno čisti kožu od brojnih nečistoća.
 • Sa koloidnim zlatom. Zahvaljujući koloidnom zlatu u ovoj alginatnoj maski, možete očekivati zaglađivanje i sužavanje pora kože. Ova maska je veoma korisna i za povećanu nadutost. Tonus je bolji, lice se zateže i oblikuje. Ovaj efekat je veoma pogodan pred neki važan događaj, zato je tada najkorisnije nanositi je.
 • Sa dijamantskim prahom . Ova alginatna maska regeneriše i neguje kožu. Ona se zahvaljujući dijamanstskom praju bori savršeno sa suvoćom i perutanjem kože koje može opterećivati, naročito u hladnim zimskim danima.
 • Sa aloja verom. Poslednja u nizi alginatnih maski koje ćemo navesti jeste i ona sa aloja verom. Ova maska je odlična za osvežavanje kože. Znamo sva povoljna svojstva aloja vere. Ona odlično umiruje kožu i doprinosi da deluje zdravije i sjajnije.

Zaista je veliki izbor alginatnih maski koje možete kupiti. Na vama je da odlučite koja vam najviše odgovara i koji su problemi koje vi imate sa kožom lica.

Kako se koriste alginatne maske?

Alginatne maske se kupuju u prahu. U zavisnosti od veličine pakovanja, neka su za dužu upotrebu, a neka samo za jednu ili dve.

Takođe, neke dolaze u pakovanju sa rastvaračem, a neke je potrebno pomešati sa vodom. Pratite uputstvo, najčešće je sa rastvaračem u razmeri 1:3, a kada je voda u pitanju, 1:1. Neke se doziraju kašičicom, a uz neke nećete dobiti kašičicu, zato koristite običnu kašiku.

Koža na koju se nanosi ova maska, treba da bude detaljno očišćena. Najbolje je prethodno uraditi piling. Pre toga je neophodno do detalja skinuti šminku sa lica.

U salonima se alginatne maske nanose na čitavo lice, sem na nosne otvore, da bi osoba mogla da diše. Pre toga se na obrve nanese obilato krema, kako se dlačice ne bi zapetljale. Mi vam ne bismo preporučili da tako sami radite kod kuće, osim ako imate nekog asistenta. Najbolje je da masku nanesete klasično, izostavljajući oči i usta.

Kada lepo razmutite masku, trebalo bi da bude kašasta. Nanosi se spatulom ili četkom, može i rukama, ali će to biti ipak malo nezgodniji proces. Kada se lepo rasporedi po licu, treba tako da odstoji barem 20 minuta, odnosno, sve dok se ne stegne na licu i dok se ne oblikuje, modelira.

Zato je najbolje da legnete i da mišići lica budu što opušteniji jer se maska prilagođava građi koju prekriva. Ona ne bi trebalo da bude čvrsta, već kompaktna, ali gumenasta.

Skidate je vukući od brade, ka čelu, u jednom komadu. Skinuta maska se baca.

alginatne maske skidanje

Najbolje je koristiti je 2 do 3 puta nedeljno.

Da li nešto nanositi posle maske? Večita dilema, koja zavisi od potreba kože. Dovoljno hidriranoj koži će možda i maska biti dovoljna hidratacija. Suvlja koža ipak nakon nekog vremena zahteva dodatnu negu. Oslušnite je.

Prednosti i nedostaci alginatne maske za lice?

Kao i svi proizvodi, tako i ova maska ima svoje prednosti i svoje mane.

 • U prednosti ubrajamo to što alginatne maske odlično osvežavaju lice i mogu biti odlična dodatna nega lica. U odnosu na potrebe kože, možete pronaći baš formulu za sebe i uživati u kućnom tretmanu koji ona pruža.
 • Glabni nedostatak upravo je to što je ona dodatna nega. Ne možete očekivati ni od jedne maske, pa ni ove, da bude jedini preparat koji ćete tokom nedelje koristiti. Potrebna vam je dobra hidrantna krema koja će završavati glavni posao.

Dakle, odlične za osveženje kože, pomažu negu, ali alginatne maske traže primarno sredstvo nege koje će one nadopunjavati.

Alternativa alginatnim maskama

Možda čak ne bismo rekli alternativa ( budući da smo objasnili da alginatne maske nemaju svoju samostalnost) već dopuna, bila bi odgovarajuća krema za lice.

Alternativa u vidu povremene nege mogla bi biti neka prirodna maska za lice, koja se bavi određenim problemima na koži.

Kada je krema u pitanju, tu alternative nema. Ona je neophodnost bez koje niko od nas ne može. S obzirom na to da se nanosi svakoga dana, mora biti od biljnih sastojaka, bez štetnog sastava koji nanosi više štete nego koristi.

Alginatne maske – iskustva

Znate da volimo da vam prensemo sva iskustva naših čitateljki koja vam mogu pomoći kada su u pitanju preparati o kojima pišemo. Kada su u pitanju alginatne maske, nemamo previše informacija za njihovu kućnu upotrebu. Nekoliko čitateljki nam se javilo i reklo kako su isprobale ovakve maske u salonima lepote i vrlo su zadovoljne. Ipak, poprilično su skeptične kako bi se same snašle kada bi ih koristile kod kuće.

Izgleda da je potrebno još malo vremena da bi one zaživele i ušle u širu upotrebi. Možda smo vas baš ovim tekstom podstakli na to. Ako jesmo, pišite nam svoje utiske, koje možemo podeliti sa našim drugim čitateljkama.