Zašto nastaju komedoni na licu i kako ih se rešiti

Zašto nastaju komedoni na licu i kako ih se rešiti

Male izbočine boje kože po vašem licu kao bubuljice dovode vas do ludila? Nisu upaljene,pa ne znate ni da li su bubuljice ili nisu. To su komedoni i evo kako ih ukloniti.

Sa bubuljicama je, čini vam se, lakše. Vidite da su upaljene, iscedite njihov sadržaj ili sačekate da se povuku.

Komedoni su drugačiji.

Nemaju vidljivu upalu, pa vam manjka i ideja za njihovo uklanjanje.

Hajde da objasnimo šta su te promene na koži, kako i zašto nastaju i najvažnije – kako se rešiiti komedona.

Šta su komedoni?

Komedoni su ispupčenja nalik bubuljicama i mogu se naći na čelu, bradi i licu osoba koje imaju lice sklono bubuljicama i mitiserima.

simptomi komedonaMasna koža lica sklonija je ovoj pojavi, mada se mogu pojaviti i ako imate masnu meštovitu kožu ( tada uglavnom na onim delovima koji su poznati kao T zona) .

Komedoni se mogu  javiti na leđima , vratu i grudima. Ipak, oni na licu nas  najviše muče. Za razliku od bubuljica, ove promene na koži nisu upaljene, nema crvenila – samo obične, bezbolne izbočine na koži.

Komedoni nastaju kada se pore na koži začepe mrtvim ćelijama, sebumom, prljavštinom.

Grupisani na jednom prostoru na licu, formiraju pojavu koju nazivamo komedonalne akne.

Komedoni na licu – uzrok

Naša koža, uključujući i kožu lica, ima niz malih otvora koji se nazivaju pore. Iz njih rastu dlake (na nekim delovima tela veće i jače, na primer kosa na glavi, na nekim sitne i jedva primetne poput onih koje prekrivaju naše lice.)

Unutar svake pore nalaze se lojne žlezde koje izlučuju sebum – masnoću koja prekriva našu kožu i koja sprečava da se naša koža osuši. Kada dođe do preteranog lučenja sebuma, koža postaje masnija, a u porama se nakupe nečistoće.

Uzrok povećane proizvodnje sebuma i nastanka komedona može biti različit, a između ostalog može se biti i u sledećem:

 • Preterano masna koža kao posledica loše ili pogrešne nege. Saznajte kako izgleda pravilna higijena lica.
 • Pušenje
 • Način ishrane, a poseban faktor koji utiče na pojavu komedona su mlečni proizvodi, masna hrana i slatkiši odnosno  i hrana sa visokim glikemijskim indeksom, kao i jako začinjena hrana.
 • Preterana aktivnost androgenih hormona
 • Hormonske promene kroz koje prolaze žene kao što su pubertet, menstruacija, trudnoća
 • Određeni lekovi
 • Kontakt sa hemikalijama iz kozmetičkih sredstava, kao što su farbe, ulja i neki drugi hemijski preparati. Zato je najbolje da za negu kože uvek birate nekomedogenu kozmetiku.
 • Genetika. Ukoliko su članovi vaše porodice skloni ovoj pojavi, ako imaju masniju kožu, i vi imate veće šanse da razvijete ovaj problem.

Prvi susret sa komedonima na licu obično počinje u pubertetu. Zapravo, zatvoreni komedoni su ono što može prethoditi ozbiljnijem stanju koje je poznato kao acne vulgaris. Tada obični neupaljeni komedoni pod dejstvom bakterija oslobađaju slobodne masne kiseline koje stvaraju upalu. Tako nastaju upaljeni komedoni – odnosno bubuljice. Ako se otvore, mogu se iscediti. Ako se ne otvore, nastaju potkožne akne.

Vrste komedona na licu

Postoji nekoliko vrsta ovih sitnih izbočina na koži lica:

 • Otvoreni komedoni imaju crnu površinu, i to su zapravo mitiseri.
 • Zatvoreni komedoni su folikuli koji su potpuno blokirani pod kožom. Mogu biti mekani i tvrdi.

Mekani zatvoreni komedoni nastaju kada prljavština, mrtve ćelije ostanu zatrpane ispod pora i prekriveni kožom. Masne grudvice nastale na ovaj način ostaju tečne i mekane.

Tvrdi zatvoreni komedoni su vidljiviji i više liče na prave bubuljice. Nazivaju se još i milie.  Imaju čak i belu površinu koja liči na gnoj. Ipak, ne daju se lako iscediti, a belilo koje se vidi nije gnoj već je stvrdnuta prljavština i sebum. Ovakvi komedoni javljaju se recimo oko očiju.

Prema veličini, komedoni se dele na:

 • Mikrokomedoni koji su veoma sitni, nevidljivi golim okom pa vas kao takvi neće mnogo mučiti
 • Makrokomedoni su oni koji su veći od 2 milimetra u prečniku i oni će vam sigurno izazvati noćne more. Postoje i baš veliki komedoni kod kojih se jasno vidi otvor u koži nalik mitiseru

Kako se rešti komedonalnih akni?

 

Da biste se rešili ove neprijatne pojave, biće potrebno da  primenite dva pristupa:

 • unutrašnji
 • spoljašnji

Spoljašnji trerman podrazumeva izbegavanje teških i masnih proizvoda i krema za lice. Svakodnevna pravilna nega je veoma važna ako vam je lice puno ovih izbočina.  Najbolje je da koristite  kozmetiku bez ulja, kao što su gelovi protiv bubuljica koji su na prirodnoj bazi.

Mi glasamo za prirodnu varijantu!

Moja prijateljica Nina eliminisala je sve komedone,  bubuljice, mitisere i nepravilnosti nalicu prirodnim putem. Lice joj je sad savršeno. I vaše može biti takvo! Saznajte šta je to što pomaže! Pročitajte njenu priču na ovom linku:https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Unutrašnji tretman podrazumeva promene u načinu ishrane i načinu života. Na ovaj način vi utičete na glavni uzrok stvaranja komedona, a to je preterano lučenje sebuma.

Te promene uključuju sledeće:

 • Izbegavajte masnu, začinjenu hranu
 • Izbegavajte slatkiše i previše testenina
 • Izbacite mlečne proizvode na neko vreme i vidite da li to daje rezultate
 • Jedite hranu bogatu vitaminom A. Retinoidi koji se preporučuju često u terapiji komedona su oblik ovog vitamina.
 • Prestanite sa pušenjem
 • Vežbajte. Znojejnjem možete izbaciti višak sebuma. Ukoliko niste u prilici da vežbate, možete koristiti neke tople obloge ili naparaiti lice  i tako izazvati znojenje.

Ukoliko je vaš problem uporan ( a sve vrste bubuljica, uključujući i komedone obično jesu) posetite dermatologa. Ukoliko on utvrdi da su vaše bubuljice hormonskog porekla, onda može u obzir da dođe i hormonska terapija.

Krema za zatvorene komedone

Za lečenje komedona kremama možete u apoteci nabaviti one koje imaju sledeće aktivne materije:

Poenta je da ove kiselina rastvore masnoću nakupljenu pod kožom.

Kozmetički tretmani za uklanjanje komedona

U teškim slučajevima, za lečenje komedona preporučuju su i zahvati kako što su mikrodermoabrazija  ili krioterapija. Na ovaj način se radi piling i uklanja površinski sloj kože. To može olakšati probijanje i otvaranje komedona, nakon čega bi imalo smisla raditi komedoekspresiju – ceđenje sadržaja koji ispunjava komedon.

uklanjanje komedona

U blažim slučajevima, kozmetički tretmani nisu tako zahtevni.

 • Kada je u  pitanju lečenje mekanih zatvoreni komedona, ono podrazumeva pritisak na njih kako bi višak ulja izašao na površinu i na taj način se ublažila njihova vidljivost.
 • Kada su u pitanju tvrdi zatvoreni komedoni, obično se tankom iglom probuši njihova površina i onda se stvrdnuta prljavština izbaci kroz taj otvor.

Lečenje komedona prirodnim putem

Pravilna nega lica će pomoći da se rešite neravnina pod kožom. Međutim, kada kažemo pravilna, ne mislimo da treba da preterujete sa pranjem i trljanjem lica po deset puta na dan. Dovoljno je da to uradite nekim blagim sredstvom za pranje lica koje ne isušuje kožu dva puta dnevno – ujutru kad ustanete i  uveče pred spavanje.

Preterano pranje imaće suprotan efekat na masnu kožu i učiniće da ona poične da proizvodi još više sebuma.

komedoni na licu

Kako pravilno negovati lice sa komedonima?

Ova 4 koraka vam mogu pomoći:

 1. Uklonite višak ulja sa kože redovnim pranjem, dva puta dnevno.
 2. Otvorite pore. Parenje lica i tople obloge su jedan od načina da to uradite
 3. Ne preskačite piling. Ne morate da ga radite svaki dan, ali 2-3 puta nedeljno bi bilo poželjno. To je način da uklonite mrtve ćelije koje mogu za začepe pore.
 4. Koristite neki pirirodni antiseptik- rešite se bakterija na taj način. Ostavite ga bar 20 minuta da deluje.

Verovatno ste se pitali i ovo…

Da li mogu da ih iscedim?

Ne pokušavajte!

Kao ni potkožne bubuljice, ni komedone ne treba cediti, jer ćete oštetiti površnu kože i stvoriti upalu tamo gde je uopšte nije bilo. Osim toga, povredićete kožu i njena kolagenska vlakna, pa ćete na sve to dobiti još i ožiljke na licu.

Maske za komedone na licu

Svemu ovome povremeno možete dodati neku prirodnu masku. One možda nisu delotvorne za zatvorene komedone, ali za otvorene jesu itekako. Evo nekih predloga:

 • Napravite šećernu pastu. Potrebni sastojci su voda, limun i šećer. Zagrejte sve ovo dok se ne napravi sirup i ostavite da se prohladi pre nego što stavite na lice. Maska koju ste napravili treba da bude malo mlaka. Toplota će raširiti pore, a kada budete skidali masku koja je slična vosku, povući ćete i prljavštinu iz zatvorenih pora. Ova pasta pravi se poput šećerne paste za depilaciju. Ukoliko ispadne previše gusta, dodate joj malo vode.
 • Glina za lice je takođe odlična stvar u lečenju komedona. Nabavite masku od gline i stavite da deluje na koži i da se osuši. Glina će apsorbovati višak masnoće i prljavštine, i njih ćete skinuti zajedno sa maskom.
 • Tople komprese pomoći će da se rešite zatvorenih komedona. Omekšaće nagomilani sebum ili otvoriti pore i pomoći da lakše dospe do vrha. Možete natopiti komad vate u toplu vodu i staviti na željeno mesto. Umesto vode, mogu dobro doći i kesice čaja koje su mlake.
 • Maska od skroba i sirćeta. Da biste napravili ovu masku potrebno je da pomešate 3 kašike skroba i 1 kašiku jabukovog sirćeta. Skrob odlično upija višak masnoće, dok se jabukovo sirće bori sa bakterijama. Napravite masku i ostvaite da odstoji 20 minuta. Kada se osuši, lagano sastružite sa vašeg lica tako što ćete ukvasiti čistu krpu ili peškir toplom vodom i obrisati lice. Nakon toga umijte se lepo hladnom vodom.
 • Limunov sok.  Potrebno vam je 1-2 kašike sveže isceđenog soka od limuna i duplo više od toga vode. Umočite komad vate u ovaj rastvor i nanesite na kritičnu regiju.Limun, tačnije njegov sok, sadrži alfa hidroksilnu kiselinu koja je će pomoći u uklanjanju bakterija.
 • Aloe vera. Ukoliko imate kožu skolonu bubuljicama, ovo je biljka koju morate imati kod kuće. Dovoljno je da iscedite njen gel i naneste na lice. Aloe vea je toliko moćna da je sa razlogom sastaavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda za negu kože.
 • Zeleni čaj .Kažu da zeleni čaj ima sposobnost da blokira androgene receptore na koži. Osim toga, ovaj čaj smanjuje pojavu sebuma na koži. Pri tom, ovde mislimo na konzumiranje zelenog čaja. Potrebne je da pijete 2-4 šolje dnevno. A kako ga pripremiti? Kašiku zelenog čaja prelijete sa 2 decilitra tople vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Ukoliko koristite kesice, nakon kuvanja čaja možete ih koristiti kao tople obloge za lečenje komedona.

Pročitajte više o prednostima zelenog čaja za lice!

 • Mleko sadrži alfa-hidorksilnu kiselinu koja uklanja prljavštinu sa pora i omekšava ih pa je korisno kod zatvorenih konedoma. Komad vate natopite u mlako mleko i time prekrijte  komedonalne bubljice koje imate.

Akne,bubuljice, mitiseri, milie, komedoni… sve su to vrlo uporni kožni problemi. Možete ih i sprečiti do neke mere.

Kako sprečiti komedone?

U cilju preventive, izbegavajte da previše dodirujete lice. A kada govorimo o načinima na koje mogu da se prenesu prljavštine i zalepe  za višak sebuma na vašem licu, neka su vam i ruke uvek čiste, redovno menjajte jastučnice i skidajte šminku pre spavanja.

Rešite problem masne kose,  jer ona može doprineti da se višak sebuma nastani na vašem licu. Kada već govorimo o kosi, ona je je jako bitna za lečenje komedona. Trudite se da regije oko područja koje je zahvaćeno problemom ne budu kontaminatori. Izbegavajte frizure koje padaju na lice. Smanjte korišćenje lakova za kosu, gelova i ostalih sredstava za stilizovanje kose.

Za lečenje komedona će vam nekada trebati meseci. Promene u ishrani, navikama i negi zahtevaju vremena pre nego što pokažu rezultate. Instant rezultata nema. Želite glatko lice? Ne preostaje vam drugo nego da pravilno negujete svoju kožu i budete uporniji od njih!