Kakva je to nekomedogena kozmetika?

Kakva je to nekomedogena kozmetika?

Svi mi, ljubitelji kozmetike, često smo pročitali na kutiji ili čuli u razgovoru da je dobro koristiti nekomedogenu kozmetiku i nekomedogene proizvode, a ruku na srce, malo nas zna išta o tom terminu. Ovde ćemo objasniti kakva je to nekomedogena kozmetika, zašto je dobra i zašto se uopšte tako zove.

Krenućemo od imena, tačnije, od termina komedon. Komedoni su izvesna ispupčenja na koži koja nalikuju bubuljicama, ali za razliku od bubuljica, koje imaju upalu i jasno formiran vrh, gde mogu da se iscede, komedoni često nemaju jasnu strukturu i teško je proceniti da li možemo da ih iscedimo.Vidimo ih kao blaga uzvšenja na koži.

Za bubuljicu možemo da procenimo da je „zrela”, pa je onda iscedimo, a za komedone ne možemo uvek ni da procenimo šta je njihov sadržaj. Bezbolni su i javljaju se na različitim delovima tela, od lica (čelo, brada, nos, okoloočna regija), do grudi, leđa i ramena.

Sadržaj komedona u stvari je nečistoća koja se nakupila u porama. Komedona ima više vrsta, crnih i belih. Crni su vam poznatiji i zovemo ih mitiserima, a beli su takođe veoma zastupljeni, žene su upućene u to, i zovemo ih miliama.

Mnogo više pojašnjenja o komedonima možete pročitati u tekstu Šta su komedoni na licu i saveti za njihovo lečenje.

Kada smo ukratko objasnili ovo, preći ćemo na termin nekomedogena kozmetika.

Nekomedogena kozmetika

Sada je verovatno jasno da termin nekomedogena kozmetika podrzumeva one preparate koji ni na koji način neće naškoditi vašem licu i neće izazvati ta neprijatna ispupčenja, ispunjena prljavštinom, na koži, koje zovemo komedonima.

Nekomedogena kozmetika je upravo ona koja ne izaziva bilo kakva ispunjenja pora na koži, a koja mogu izrokovati bubuljice na licu ili akne.

Važno je napomenuti da nije uvek  kozmetika uzrok nastanka komedona. Uzroci nastanka komedona mogu biti i način ishrane, alkohol i cigarete, zatim hormonske promene (naročito u telu žene), razni lekovi koje pijemo, kao i genetsko nasleđe koje nam određuje mnoge stvari u organizmu, ali i kvalitet kože.

Naravno, kozmetika koju koristimo, način negovanja kože, veliki je uzročnik nastanka mnogih promena, zato ćemo se koncentrisati na to da pomenemo koji su to nekomedogeni proizvodi najbolji za nas i zašto nekomedogena kozmetika neće zapušiti naše pore.

 Promene na koži se dešavaju usled različitih faktora i Jana je u jednom periodu svog života imala veliki izazov sa kožom lica, koji je, na sreću, uspešno izlečila. Kako je to Ksenija učinila, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Nekomedogeni proizvodi

Vrlo je važno da se komedoni očiste kada se pojave, ali je još bolje preduprediti njihovu pojavu, a to možete učiniti pomoću nekomedogenih proizvoda. Oni bi trebalo da nisu teški i da mogu omogućiti koži da pravilno diše i pravilno funkcioniše. Ono što je takođe važno, to je da proizvodi ne budu masni i teški za kožu, da ne prave dodatni sloj koji će začepiti proširene pore.

I kada je u pitanju krema, ali i kada je u pitanju šminka, važno je da ona bude takva da pore ne budu zatvorene, pošto se na taj način stvara atmosfera pogodna za bubuljice i druge nepravilnosti na koži.

Nekomedogena kozmetika trebalo bi, takođe, da bude pogodna i za one koji već imaju probleme, akne i bubljice, da ne iritira dodatno kožu i da potpomaže isušivanje i otklanjanje bubuljica.

To se naročito odnosi na nekomedogene proizvode koje svakodnevno nanosimo na lice, kao što su kreme i razne vrste pudera. Oni ne smeju imati konzervase, niti druge agense koji kožu na bilo koji način iritiraju i ugrožavaju.

Nekomedogene kreme

Jedan od najvažnijih kozmetičkih proizvoda koji koristimo svakodnevno, jeste krema za lice i ona mora da bude apsolutno odgovajuća za vašu kožu.

Veoma je važno da krema bude nekomedogena jer se nanosi direktno na očišćenu kožu.

Pitate se onda, kojis u to najvažniji sastojci koje nekomedogena krema treba da sadrži. Neki od najvažnijih, a negujućih sastojaka su glicerin, hiijaluronska kiselina, vazelin, dimetikon, ceramidi. Ovi negujući sastojci čine da vaša koža ostane čista dosta dugo, a kožu koja je već problematična, umiruju i saniraju njene simptome upale i crvenila bubuljica.

Pre nego što nanesete kremu, veoma je važno da se lice adekvatno očisti od prljavštine i prašine koja se svakodnevno nakuplja na našoj koži, a to ćete učiniti nekim od sredstava za čišćenje lice bez hemikalija. U obzir dolaze biljni tonici ili micelarne vode, koje uklanjaju sve nečistoće.

I nanošenje nekomedogene kreme treba da bude plansko i po određenom principu. Ne bi trebalo nanositi veliku količinu kreme jer i ona može zapušiti pore. Vitaminska krema se nanosi u tankom sloju, nežnim, masirajućim pokretima.

Posle toga se ne morate brinuti da li ćete imati problema. Vaša koža će vam biti zahvalna.

nekomedogena krema

Nekomedogeni puder

Kao što smo napomenuli, puder je kozmetički proizvod koji se svakodnevno koristi i kod njegove kupovine potrebno je obratiti naročitu pažnju. Najjednostavnije rečeno, nekomedogeni puder namenjen je problematičnoj koži, sklonoj iritacijama, ali je, takođe, namenjen i onima koji ne žele da im koža postane problematična. Ovakvi puderi, pošto se na licu nekada nose i po čitav dan, ne smeju nikako da začepljuju pore, kako bi koža disala.

Naročito izdvajamo nekomedogene pudere namenjene masnoj koži lica ,jer je ona posebno sklona da se preterano iritira i da ima razne nepravilnosti. Suprotnost su uljanim puderima koji prekrivaju lice poput maske i iritiraju kožu. Oni imaju jaku pokrivnu moć, kao i uljani puderi, što je takođe jedan od njihovih kvaliteta.

U tečne pudere koji pomažu koži da bude zdrava i nezačepljenih pora, na tržištu su se izdvojili Vichy dermablend, jake pokrivne moći, a vrlo pogodan, čak i za najosetljiviju kožu, kao Rimmelov stay matte, koji omogućava masnoj koži da deluje normalno, čak i situaciji preterane aktivnosti. Oba pudera su lako dostupna, u svim bolje opremljenim drogerijama i parfimerijama možete ih pronaći.

Od nekomedogenih pudera u prahu izdvajamo Bare minerals matte foundation, puder koji i služi za matiranje lica i prekrivanje onih nepravilnosti koje nije uspeo da prekrije tečni puder. Ovaj puder je takođe transparentan i uprkos njegovom nanošenju, koža i te kako može da diše, tako da je ovo jedan od osnovnih parametra da puder proglasimo dobrim.

Zapravo, korišćenje nekomedogenih pudera treba da bude blagotvorno u tom smislu, ne samo da vam prekrije nedostatke, već i da ih ublaži, to jest, ublaži upalu, a to nekomedogeni puderi i rade.

Još jedna važna stvar o kojoj puder treba da se brine, to je da vaša koža deluje i spolja fino. I tu je kvalitet na strani nekomedogenih pudera, pošto oni stvaraju mnogo finiji sloj na koži nego što je slučaj sa uljanim puderima, samim tim, njihovim korišćenje, dobit je dvostruka.

Nekomedogeni korektor

Korektor je takođe nekomedogeni proizvod koji je deo svakodnevne rutine šminkanja. Upravo zato i jeste važno da bude nekomedogen jer se nanosi ili na problematične delove lica, ili na predeo ispod očiju,  koji i te kako ume da bude zahtevan za održavanje i negu.

Bubuljice koje imamo po licu, zapravo, treba da budu maksimalno porivene, ako želimo da nam koža deluje lepo. U tom smisli, na njih stavljamo najviđe pudera, ali i najviše korektora. Pitamo se, prikriva li korektor za bubuljice ili leči? Ranije je bilo uvreženo mišljenje da, ako imate bubuljice, ne bi trebalo da se šminkate jer teška šminka doprinosi još gorem izgledu kože sklone bubuljicama.

Ovde saznajte kako se koristi korektor za lice!

Sa nekomedogenim korektorima (a i puderima) nije tako. Ono što je posebno važno istaći, to je da korektor kojim prekrivamo bubuljice i nepravilnosti, ukoliko je nekomedogen, pomaže njihovom zaceljivanju, tako što doprinosi smanjivanju upale. Ukoliko ste iz nekog razloga primorani da vam koža bude čitavog dana prekrivena šminkom (ili ukoliko tako praktikujete i volite), znajte da je vrlo verovatno kako će vam koža posle toga biti bolja i zaceljenija.

Okoloočna regija ili, ako hoćete, podočnjaci, jako su izazovni za negu i tu je neophodan korektor za podočnjake. U predelu podočnjaka i gornji delova obraza najčešće se stvaraju milie, beličasti komedoni koje je nemoguće iscediti uobičajenim putem. Njihovo otklanjanje je malo komplikovanije jer nemaju vrh pomoću koga ih možete iscediti, nego mora iglom da se napravi vrh, kako bi sadržaj izašao napolje.

To ne bi trebalo da činite sami, već bi trebalo to uraditi u okviru kozmetičkog tretmana čišćenja lica. Pošto su malo komplikovaniji za otklanjanje, onda je logično da ih ni ne ne želimo na svojoj koži, pa je nekomedogeni korektor prava stvar za vas, ako želite savršenu negu. Podočnjaci će biti eliminisani, a bojazan od toga da ćete imati komedone u toj regiji, potpuno nemoguća.

Nekomedogena ulja za lice

Iako neki ne praktikuju korišćenje ulja za lice, naravno, misleći da će ono umastiti kožu, onda je njihova zabluda velika. Pronađite ultimativni vodič za izbor najboljeg ulja za lice i uverite se u suprotno.

Ulja za lice pogodna su jer su bogata antioksidansima, vitaminima i ceramidima, koji obnavljaju kožu i čine je mekšom i nežnijom. Iako vam deluje da će ova ulja dodatno zamastiti vašu kožu, varate se. Dešava se potpuno suprotan proces, a to je stvaranje zaštitne barijere koja će sprečiti hidrantne i hranljive sastojke da izađu napolje. Tako da je korist od ulja za lice veoma velika.

Kako ova ulja spadaju u preparativnu kozmetiku i koristimo ih ne svakodnevno, već po potrebi i stavljamo direktno na lice, veoma je važno da ona budu nekomedogena i da na najbolji mogući način izneguju našu kožu.

Malu količinu ulja, svega nekoliko kapi, nanesite na prste i natapkajte u kožu.

Ovaj proces svakako nemojte činiti svakodnevno jer prekomerna i neadekvatna upotreba može dovesti do problema kao što su začepljene pore. Umerena upotreba, uz poštovanje saveta koje znate, može doprineti da vaše lice zablista posebnim sjajem. Problemi na koži kao što su bubuljice i kmedoni biće daleka prošlost.

Nekomedogena biljna ulja

Možda najbolji način da dođete do nekomedogene kozmetike, potpuno neškodljive i neopterećujuće za vaše lice i kožu, jeste da koristite prirodna ulja za lice, ona koja možete i sami napraviti ko kuće, a o čijim lekovitim svojstvima znamo još od davnina. 

Ova ulja su odlična za negu, čak i kada je u pitanju oštećena koža. Kantarionovo ulje, kao jedno od najpoznatijih prirodnih ulja, kako bake kažu „za sve”, veoma je korisno za zaceljivanje kože, a pri tom je potpuno nekomedogeno. Tu je i ulje avokada, koje takođe možete da napravite kod kuće, recept se nalazi u tekstu fantastična svojstva ulja avokada. Takođe potpuno nekomedogeno, ulje koje će u potpunosti oporaviti , naročito suvu kožu.

Ako ste ljubitelji ulja, opredelite se za biljna, odnosno, za ona koja ćete sami napraviti od prirodnih sastojaka koje imate kod kuće. Pomozite svojoj koži i napravite joj pravi ugođaj.

Nekomedogeno rumenilo

Još jedan od proizvoda za koji smatramo da je neophodno da bude nekomedogen je i rumenilo za lice. Nanosi se gotovo svakodnevno i ide na jagodice i obraze, što je, složićete se, jedan jako važan deo lica i potrebno je da se neguje posebno.

Često su pore na obrazima jako otvorene i najveće, tako da su one najsklonije da budu zapušene. Tu se, po pravilu, stvara i najveći broj mitisera, tako da je najsigurnije ako taj deo bude pokriven dobrim proizvodima. Korisno je znati kako suziti proširene pore.

Usled vrućine i visokih temperatura, a kada su pore posebno otvorene, znoj i prljavština direktno se upijaju u kožu. Dobra podloga, kao i rumenilo, to mogu sprečiti. Zamislite da pored znoja i prašine, vaša koža upije i sastojke rumenila koji će je zapušiti? Ne smete to dopustiti.

Kada birate za svoju kožu, birajte najbolje. Nemojte dozvoliti da vas trendovi povuku ili da se nešto drugo ispreči između vas i zdrave kože. Samo prirodni i nekomedogeni proizvodi mogu doprineti da vaša koža ostane mladolika što duže. Ponekad su ti proizvodi skuplji, ali to takođe ne treba da bude prepreka. 

Bolje je s vremena na vreme kupiti neki kvalitetan proizvod, nego da se stalno kupuje, a da kvalitet bude na drugom mestu. Nekomedogena kozmetika treba da bude imperativ jer je ona pravi izbor za vas ukoliko kasnije ne želite da tošite novac na gomilu preparata kojima ćete lečiti nepravilnosti koje vam vrlo često stvori korišćenje neodgovarajuće kozmetike.