Uljani čistač za lice – prednosti i mane!

Uljani čistač za lice – prednosti i mane!

Kada pomenemo uljani čistač za lice, pre svega pomislimo na korisnost. A da li kod pojedinih tipova kože može predstavljati i problem? Hajde zajedno da zajedno pogledamo!

Čišćenje lica je neophodnost. To je u stvari jedino što pod obavezno moramo tokom dnevne rutine. Da bi koža bila zaista zdrava, dubinsko čišćenje mora biti imperativ. Nega posle toga je takođe bitna, ali ovo prvo ne sme da izostane.

Ima mnogo čistača lica. Neki služe prilikom umivanja, a neki se koriste bez vode. Naša današnja pažnja usmerena je na čistače na bazi ulja.

Ima li smisla koristiti ulje za čišćenje lica?

Mnogi su skeptični na pomen ulja za čišćenje lica, pa je ovo pitanje iz podnaslova vrlo često postavljano. Naročito su zabrinute one žene koje imaju problema sa masnom kožom lica. One smatraju da će ulje na masnu kožu pogoršati stvari.

Odgovor je ipak potvrdan, bez obzira na skepsu. Ulje se veoma uspešno može koristiti za čišćenje lica. Treba napraviti razliku u odnosu na uljane čistače, ali će o tome kasnije biti reči.

Ulje je dobro za čišćenje jer pored toga što uklanja nećistoće, prirodno ulje savršeno i neguje kožu. Bilo da je masna, bilo da je suva koža, malo prirodnog ulja nanetog na tufer ili blaznicu pokupiće sve nečistoće. Ujedno, to je jedan od načina da skinete šminku ako nemate neko sredstvo pri ruci.

Ulje se dobro sjedini sa sebumom na koži, prljavštine se u njemu rastvore i onda ono za sobom povlači sve što nije potrebno. Ono što je važno, prirodna ulja se ne moraju ispirati sa kože, ona ih lepo upija, bez masnog traga.

Ipak, neki se osećaju lagodnije kada ulje ipak umiju mlakom vodom i nekim blagim sredstvom za čišćenje lica.

Šta je uljani čistač za lice?

Mnogi misle da je ulje isto što i uljani čistač za lice, a nije tako.

čistač lica na bazi ulja

 Uljani čistači su mešavine prirodnih ulja ulja i nekih tečnih sastojaka, kao što su vitamini i micelarne vode. On se nanosi na kožu, utrljava, ali on iziskuje i malo vode kako bi se razlio i kako bi čišćenje učinio kompletnim.

Kada se doda voda, ovaj preparat postaje mleko i tako se lako ispere sa lica, ostavljajući blagi zaštitni film. U tom smislu je uljani čistač za lice praktičan jer se on mora sa lica isprati, tu nema dileme. Sa uljem niste načisto. Možete ga i ne morate isprati, odluka je na vama.

Postoje ovi proizvodi namenjeni različitim tipovima kože. Normalnoj, masnoj, suvoj, kombinovanoj… gotovo za sve tipove. To ne znači da baš svakome prijaju. Naša prijateljica Ena je sebe pronašla u potpuno drugačijem sredstvu za čišćenje i to je skoz u redu.

Naime, neka sredstva su tu da uklone nečistoće i da pomognu u borbi protiv bubuljica na potpuno prirodan način. To su čistači koji u sebi imaju ekstrakte ulja, čak i esencijalna ulja, čija je uloga antiseptička. Potpuno su prirodni, a u njihovu korisnost uveriće Enina priča.  Ona je godinama bila očajna zbog bubuljica. Toliko je problema imala sa kožom, da više nije znala kako da se bori. A onda je pukim slučajem pronašla sredstvo pomoću koga je potpuno očistila lice! Od tada više nema problem sa bubuljicama. Ovo što je njoj pomoglo, mnogi hvale, a i vama može pomoći. O čemu se radi, saznajte iz Enine lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/licno-iskustvo-moj-put-od-bubuljicave-do-ciste-koze/

Ako se dvoumite oko upotrebe čistača na bazi ulja, možda vam treba još informacija i argumenata. Čitajte dalje.

Prednosti čistača lica na bazi ulja

Možda je sada već i jasno, ali ako nije, onda da razjasnimo da ulje ima brojne prednosti za lice.

Prednosti su sledeće:

Ulje dobro rastvara prljavštinu

Šminka se svakoga dana mora temeljno skinuti sa lica. To je takozvana vidljiva „nečistoća“ i sa njom se nije teško boriti. Gore je kada lice ne deluje prljavo, a i te kako ima prostora za uklanjanje. Čak i prljavština koja se ne vidi, kao što su smog i prašina, mogu biti temeljno uklonjeni uljem, odnosno, uljanim čistačem za lice. Oni se lepo vežu za uljanu strukturu i onda budu otklonjenji.

Ulje hrani kožu

Za razliku od nekih drugih čistača, ako redovno upotrebljavate ulje za lice, sva je prilika da će koža biti lepo nahranjena i ishidrirana. Sa nekim drugim sredstvima možda rizikujete i isušivanje, a sa ovim ćete apsolutno biti sigurni da lice neće zatezati ili bilo šta slično.

Koža će zahvaljujući redovnoj upotrebi ulja zadržati prirodnu vlažnost. Izgledaće zdravo i biće veoma nežna na dodir. Naravno, potrebna je duža upotreba da bi se koža ovako ponašala.

Manje bora zahvaljujući uljima

Ulja i sama po sebi imaju veliku količinu vitamina i antioksidanasa. Oni su dobri za održavanje tonusa kože. Kolagenska vlakna zahvaljujući njima ne prekidaju svoje veze. U tom smislu, sva je prilika da će i količina bora na licu biti značajno manja.

Naravno da to ne znači da treba obustaviti upotrebu krema protiv bora, naprotiv. Ulje samo može biti dobar saveznik, kako bismo bili u boljoj poziciji kada je količina bora u pitanju. Krema protiv bora je ipak nezamenjiva.

S obzirom na sve navedeno, možemo reći da ulja u čistaču za lice umeju biti pun pogodak za lice, što pokazuju i velike kozmetičke kompanije, uvršćujući ga sve češće u svoj asortiman.

Od prirodnih ulja koja čiste lice , izdvojili bismo dva sa kojima ne možete da pogrešite.

  • Kokosovo ulje je jedno od najprijatnijih, najmirisnijih i najboljih ulja koje postoje. Ovo ulje zaista nije masno. Može nežno ukloniti sve nečistoće, a koža ga tako brzo upije, da nećete ni primetiti da ste ga naneli. Veoma je blago, kako za kožu, tako i za predeo oko očiju koji stalno, zbog šminkanja, čistimo.
  • Ricinusovo ulje  je odlično za negu kose i kože. Ono je malo masnije i može se koristiti za skidanje pudera za lice. Što se tiče predela oko očiju može biti malkice teško i izazivati alergije, zato ga ne smemo nanositi bez nekog prethodnog testiranja.

Nedostaci uljanih umivalica za lice

I sada, pošto nikako nismo pristrasni, samo pronalazimo najbolje za vas, da kažemo nešto i o nedostacima uljanih čistača za kožu.

Svaka koža je priča za sebe. To što ulja za kožu apsolutno nisu škodljiva, ne mora značiti kako koža uopšte neće da odreaguje na njih. Najčešće se dešava da odreaguje u vidu bubuljica na licu i obrazima. To se desi onda kada vaš novi čistač zapuši pore.  U tom slučaju, skupljaju se razne prljavštine na tim mestima i bubuljice mogu biti veoma ozbiljne.

Sem toga, ulje može izazvati neku iritaciju, pa da se na pojedinim mestima javi neka vrsta osipa. To su uglavnom sitne bubuljice, koje mogu svrbeti ili prosto biti crvene i neprijatno izgledati. One su više estetski, nego zdravstveni problem i najčešće nestanu ako se otkloni uzrok zbog kojeg nastaju.

Ako je koža negovana i ako postoji veliki broj krema koje osoba koristi u svakodnevnoj rutini, možda će ulje biti mazalica previše. Takvim tipovima više prijaju neki malo manje masni čistači, kako bi napravili balans.

Kome je namenjeno ulje za čišćenje lica?

Ako se pitate kojim vrstama kože prijaju uljani čistači za lice, odgovor je svim tipovima kože. Ono što posebno može zabrinuti, to je masna koža, ali, kao što smo rekli, nema potrebe brinuti. I masna koža može koristiti uljane čistače za lice jer oni dobro otapaju sebum i apsolutno efikasno čiste masnu kožu.

Štaviše, ako biste koristili neko sredstvo koje isušuje, postigli biste kontraefekat. Ovako, masnoća će biti otopljena, a na licu će ostati onaj fini sloj na koži, koji je i potreban da ne bude onog neprijatnog zatezanja.

Kako se koristi uljani čistač lica?

Možda najbolja varijanta za korišćenje ovih čistača lica je ona koju ćemo vam sada preporučiti. Ona prati korake čišćenja u korejskoj kozmetici, a znamo da Koreanke spadaju u najnegovanije žene sveta.

  • 1. korak u čišćenju treba bude uljanim čistačem za lice. On će, smatra se, najbolje rastopiti svu masnoću i ukloniti je sa lica. Potrebno je malom količinom uljanog čistača nakvasiti tufer i preći preko svih delova koji su zaprljani ili na koje je nanesena šminka. To će rastopiti prljavštinu, ali tu nije kraj.
  • Kada se doda malo vode na lice, onda će se ta masnoća pretvoriti u mleko, pobeleće.Onda se prstima opet pređe po zaprljanim delovima i lice se onda temeljno umiva mlakom vodom.
  • Kao 2. korak poduzima se neuljani čistač. To može biti pena, gel, a može biti i neki dobar prirodni losion, koji će samo osigurati da su sve nečistoće sa kože otklonjene u prvom krugu. To je veoma važno jer nadalje ide nega koja mora duboko prodreti u donje slojeve kože, a to neće biti moguće ako su pore zapušene.

Najbolje sredstvo za čišćenje lica na bazi ulja

Predstavićemo vam nekoliko proizvoda, pošto za njih smatramo da su dobra i da zavređuju pažnju kada je čišćenje u pitanju. Ne iritiraju i, što je najvažnije, prijaju većini tipova kože. Pristupačna su i mogu se nabaviti u bolje snabdevenim marketima, a pre svega drogerijama i apotekama. Pa, da krenemo!

uljani čistač za lice upotreba

Nivea uljani čistač za lice

Ovaj čistač dolazi u pakovanju od 150 ml. Ima pumpicu, pa je zato veoma lagan za nanošenje. Proizvođač naglašava da vam za korišćenje nisu potrebni tuferi. Dovoljno je da ga nanesete na dlanove, i da prstima utrljate na lice. Zatim sa malo vode pokvasite, uljana struktura se razvodnji i onda se ispere mlakom vodom.

Od ulja, obogaćeno je uljem semena grožđa. Dame ga prvenstveno koriste za skidanje šminke, ali i za jutarnje otapanje sebuma sa lica. Ne ostavlja mastan trag.

Balea uljani čistač lica

Ovaj uljani čistač ima u sebi svega sedam sastojaka, što znači da nije opterećen nepotrebnim i težak za kožu. Ne sadrže parfeme i parabene i može se nabaviti u DM drogerijama, kao i ostala nemačka kozmetika.

Na bazi je arganovog ulja, ali u njemu dominira po sastavu suncokretovo ulje. Nanosi se prstima na kožu, sa po malo vode razliva i zatim ispira sa kože. Velika prednost je što njime možete čistiti šminku sa usana i očiju jer ne štipa oči. Vodootporna maskara, koja je mnogima veliki problem, biće otkonjena za tili čas.

Alverde uljani čistač lica

Brend alverde ima Alverde q10 reinigungsöl bio-gojibeere, ulje na bazi divlje ruže, kojim se lepo i uspešno čisti lice. Ovo ulje, iako bi se od prirodne kozmetike kakvu predstavlja alverde očekivalo drugačije, ume pomalo da pecka, zato što u njemu ima alkohola i parfema.

Odlično je za čišćenje lica, dolazi u pakovanju sa pumpicom i treba ga dobro promućkati pre upotrebe, pošto je dvofazno. Nije baš za skidanje neke teške šminke, budući da može da je rastvori, ali ne može baš do detalja da je ukloni. Biće potrebno neko dodatno sredstvo za skidanje.

Avon uljani čistač lica

Ne pominjemo često proizvode iz kataloške prodaje, ali Avon True Nutra Effects Miracle Glow ulje za čišćenje lica zavređuje pažnju.

Pripada kolekciji koja ima i dodatne proizvode i može se naručiti iz kataloga. Za čišćenje je potrebno naneti svega nekoliko kapi i dobro ga utrljati. I ovo ulje u kontaktu sa vodom postaje bel oi onda ga je potrebno isprati. Malo je jače, pa nije preporučljivo nanositi ga na oči. Dobro je kada se nanese na šminku, da je očisti, a dobro je i kada ga iskoristite posle očišćene šminke, za dubinsko čišćenje.

Onima koji kubure sa bubuljicama preporučili bismo neko potpuno prirodno sredstvo, na bazi esencijalnih ulja, koja će se dobro nositi sa nećistoćama, a ujedno i sanirati probleme sa bubuljicama.

Ulje čajnog drveta je jedno od najboljih koje možete izabrati. Jedno od prirodnih sredstava koje možete nabaviti na internetu zove se Aknolin. Prirodan je losion, bogat esencijalnim uljima, a dolazi u setu koji će biti idealan za čišćenje i negu.

Cena

Već smo rekli da ih možete kupiti u drogerijama, parfimerijama i apotekama, a dodajemo i po katalozima in a internet. Cene se kreću od 400 do 2000 rsd, sve u zavisnosti od toga za koji brend se odlučite.

Iskustva

Mnoge naše čitateljke su isprobale uljane čistače i bile rade da sa nama podele iskustva.

Rada

Moram reći da uvek u svom neseseru imam neki uljani čistač lica. Veoma mi prijaju za skidanje šminke, al ii onih dana kada negde putujem i kada mi koža jednostavno, iako bez teške šminke, nije dovoljno čista.

Magdalena

Probala sam nekoliko uljanih čistača i ja smatram da oni meni nisu dovoljni za pravo čiščenje. Jednostavno, traže još neki proizvod, a to mi komplikuje negu, ne volim da gomilam preparate. Najbolje mi je kada imam neki losion kojim pokupim sve nečistoće sa lica.

Selena

Koristim i uljane čisteče, iako imam i tipične gelove za umivanje. Uvek se trudim da temeljno očistim kožu, tako da mi prija sve što može pomoći u tome da čišćenje bude efikasnije.

Ovo je sve o uljanim čistačima. Nadamo se da smo pomogli u odabiru i u rasvetljavanju nekih činjenica koje niste znali o ovom vidu čišćenja kože lica.