Voda za mršavljenje spira višak kilograma

Voda za mršavljenje spira višak kilograma

Pitate se da li voda za mršavljenje može odneti višak kilograma. Zvuči sjajno, zar ne?  U nastavku vam nudimo odgovore na sve vaše nedoumice.

Svako malo nas neka od prijateljica obavesti kako je eto od jutros počela da pije toplu vodu sa limunom jer je to baš ovo pomoglo njenoj XY prijateljici da izgubi kilograme.

Verovatno ste se naslušale svakakvih čudotvornih metoda (gutanje zrna pirinča, na primer😊),  neke ste i isprobali pa ne rade. Pravili ste napitke za mršavljenje ili ispijali čajeve za skidanje kilograma. A znate li kako pomaže voda za mršavljenje?

Za svaku tvrdnju treba tražiti pokriće i ništa ne prihvatati zdravo za gotovo.

Kada je o vodi za mršavljenje reč, preuzimam na sebe zadatak da ispitam, izvagam za i protiv, drage moje, pre no što se bacimo na nalivanje vodom.

Koliko god da ste mi lepe i negovane, u fizičkoj kondiciji itd, sigurno vam negde visi nekih 100g viška kilaže. Pogledajmo da li ih voda može odneti.

Optimalne dnevne potrebe za vodom

Da bismo razmatrali metodu povećanog unosa vode u cilju mršavljenja pogledajmo najpre koje su normalne potrebe odrasle osobe za tečnošću koja život znači.

Mnogi stručnjaci predlažu ispijanje osam čaša / 2l / vode dnevno kao optimalnu količinu.

Na neki način, ispijanje vode i kada ste žedni i kada niste je postalo pomodno i ukoliko držite do sebe trebalo bi da vam iz leve ruke uvek raste flašica vode jer, zaboga, morate ostati hidrirani – inače ćete se pretvoriti u suvi list i strošiti na sred ulice.

Istina je zapravo, da je osnovni gradivni element ljudskog tela voda koja čini preko 50-60 % organizma odrasle osobe i da je svakako ne sme ponestati u ćelijama.

Međutim, potrebe za vodom su individualne i zavise od mnogo činilaca tako da je kvota od 8 čaša potpuno proizvoljna.

Na primer, ukoliko svakodnevno puno i naporno vežbate biće vam potrebno više vode nego onima koji nisu fizički aktivni. Dojiljama je potreban veći unos vode, zimi manje gubimo na znojenje nego za vrelih letnjih dana i sllično.

Naša potreba za vodom zavisiće i od hrane i napitaka koje toga dana konzumiramo. Ovo se posebno odnosi na pojedine vrste voća i povrća kao i na ispijanje čaja.

Kako onda da znam?  Pitate se vi. Pravilo je jednostavno.

Pijte uvek kada ste žedni i to popijte dovoljno da potpuno utolite žeđ.

Naš ludi, novi svet je otišao tako daleko da na netu možete pronaći  kalkulator unosa vode . Ukucate li tražene parametre dobićete količinu tečnosti koju treba dnevno da popijete kao i ozbiljno upozorenje ukoliko ste ispod te granice.Sigurno vam to nije neophodno ali možete se lepo zabaviti.

Nekada je tih nekoliko kg viška koje imate predstavlja nagomilane metaboličke otpade i toksine, a ne masne naslage. Oslobodite se prvo ovog groznog tereta koji se obično vidi u obliku vodenog celulita a u tome će vam voda za mršavljenje svakako pomoći.

Pored vode, dobro je da u svojoj strategiji imate i dobar anticelulit gel, pa ćete još spojiti dobro i korisno. Em ćete biti zdravi, em zategnuti. Jelena nam je ispričala kako se ona rešila celulita za kratko vreme. Sve neravnine na njenim nogama su nestale, a koža je glatka, čvrsta i zategnuta. Otkrijte i vi njen trik. Pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama a koje se nalazi na ovom linku:https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Da li voda pomaže u mršavljenju?

Čak iako preporuka da jedete malo manje i krećete se malo više zvuči lako, mršavljene može biti pravi izazov. Zato ne čudi što postoji  pregršt mitova o tome kako se možete lako i bez mnogo napora otarasiti viška kilograma. Jedan od njih je mit da ispijanje tople vode topi kilograme.

Ova zabluda je povezana sa pretpostavkom da kada ispijete vruću vodu vaš probavni sistem potroši nekoliko kalorija dok tu vodu prilagodi temperaturi tela, a vaš metabolizam se ubrza. Istina je međutim da naš organizam potroši tek 10 kalorija da bi svario 100 kalorija.

Zaključak je da nam nije potrebna značajna količina energije za apsorpciju vode bez obzira koje je temperature. Isto tako vruća voda neće ubrzati metabolizam jer je on prilično stabilan i ponajviše je određen vašom veličinom, godinama, polom i genetikom.

Voda za mršavljenje drugačiji pristup

Većina nas jutra započinje šoljom vruće kafe ili čaja. Ukoliko izutra pijemo vodu, preferiramo da bude hladna. Po ajurvedskoj medicini, međutim,  sve radimo pogrešno. Redovno ispijanje veoma tople vode, posebno ujutru, na prazan stomak, leči  telo, obezbeđuje moćan probavni sistem, oslobađa nas metaboličkog otpada i popravlja imunitet.

Lekari preporučuju jutarnje ispijanje tople vode obično sa dodatkom polifenolom bogatog soka od limuna ili u vidu nekog od čajeva koji smanjuju aktivnost slobodnih radikala u organizmu. Dnevni unos tople vode prouzrokuje zatezanje i skupljane  creva što rezultira optimalnim pražnjenjem istih.

Koliko vode treba piti za mrsavljenje?

Mršavljene zahteva stalnu privrženost zdravom životnom stilu koji se sastoji iz sledećeg: Jedi zdravije, vežbaj više, spavaj 6-8 sati tokom noći i PIJ DOSTA VODE!

Pijući mnogo vode nećete imati potrebu za zaslađenim napicima te ćete tako smanjiti broj popijenih kalorija. Ali ključno je da voda izoštrava nerve, a pre svega obezbeđuje pravilno funkcionisanje svih organa. Ona ubrzava metabolizam i ispira toksine iz organizma.

Mada svako ima individualne potrebe, nutricionisti se slažu da bi istrajavanje na 8 čaša vode dnevno trebalo da bude dovoljno da pospeši mršavljenje. Ovo se pre svega odnosi na prosečnu osobu koja želi da izgubi tek nekoliko kilograma.

Osam čaša vode ne zvući kao preterano velik broj, ali uzmemo li u obzir da 43% odraslih osoba pije manje od četiri čaše vode dnevno a 7% je onih koji tvrde da uopšte ne piju vodu,  za njih će voda za mršavljenje biti pravi izazov.

Najzad, kod ovakvih osoba će ova promena imati i najvećeg uticaja na organizam upravo zbog svoje drastičnosti.

Generalni savet bi bio da treba pustiti da vas žeđ vodi. Ukoliko ste žedni i posle 8 čaša razmislite da li vodu za mršavljenje unosite pravilno u organizam. Naime, voda se pije tokom čitavog dana u manjim količinama.

Ne možete popiti svu količinu odjednom ili dva puta. To bi samo moglo dovesti do hiponatermije ili tzv. trovanja vodom gde dolazi do opasnog snižavanja nivoa natrijuma u krvi što može dovesti do oticanja mozga, moždanog udara i kome.

Suma sumarum, ukoliko pijete premalo vode – povećajte unos ukoliko ste već na optimalnom broju od 8 čaša dodajmo nešto vodi za mršavljenje kako bismo pojačali efekat.

Kombinacijom vode  sa supernamirnicama koje su provereni sagorevači masti dobijamo vodu za mršavljenje koja nam daje energiju, oslobađa nadutosti i pomaže da dostignemo svoj cilj a to je vitkije telo bez masnih naslaga.

Recepti su veoma jednostavni, ne zahtevaju novac, već samo par minuta koji će vam se višestruko isplatiti.

Topla voda ujutru za mršavljenje

topla voda za mršavljenje

Da li očajnički želite da smršate, ali vas mrzi da se pokrenete i napravite prvi korak u teretani ili fitnes sali i započnete vežbe za mršavljenje? Sigurno se pitate da li postoji neki jednostavan trik koji pomaže u mršavljenju, a ne košta mnogo. Izgleda da imam rešenje za vas!

Reč je o običnoj vrućoj vodi.

Teško vam je da poverujete?

Pogledajmo da li topla voda za mršavljenje može da se potkrepi nekim realnim objašnjenjem.

Ispijanje tople vode ujutru pomaže efikasnijem čišćenju organizma. Recimo, problem loše probave se može lako rešiti jednom čašom vruće vode odmah nakon ustajanja i još jednom u toku dana. Vruća voda koju ispijete ujutru bukvalno ispira toksine iz organizma i čisti sistem za varenje.

Jutarnja topla voda za mršavljenje utiče na pokretljivost creva,  pokreće tzv. lenja creva koja izazivaju opstipaciju. Topla ili vruća voda pospešuje razbijanje čestica hrane i olakšava njen prolaz koroz gastrintestinalni trakt.

Vruća voda razbija masne naslage na sitnije molekule tako da oni lakše sagorevaju . U dobro hidriranom organizmu mišići i organi brže rade trošeći više kalorija. Prosto svaki je organ efikasniji u svojoj funkciji. Pospešujući metabolizam stvarate uslove za brže sagorevanje kalorija.

Ukoliko ste rešili da se pozdravite sa salcetom popijte vruće vode pre svakog obroka. Pored napred navedenih benefita topla voda za mršavljenje će vam znatno smanjiti apetit. Eto duple korist: jedete manje a kalorije brže sagorevaju. Stručnjaci smatraju da biste na ovaj način mogli smanjiti unos kalorija za 13%.

Ispijanje tople vode ujutru smanjuje želju za hranom.

Lan i voda za mršavljenje

Lan je jedna od supernamirnica koja ima čitav niz aktivnih koje koriste zdravlju ljudskog organizma. Recimo, u vegeterijanskoj ishrani on je najbogatiji izvor masnih kiselina. Zatim on je sjajan izvor vlakana lignina i celuloze koje naš probavni sistem ne može da svari kao i sluzi koja predstavlja rastvorljiva svarljiva vlakna. To je gelasta materija koja kada dođe u dodir sa sokovima sistema za varenje i vodom nabubri i usporava apsorpciju hrane u debelom crevu. Ovo čini da se duže vreme osećate sitost.

Nesvarljiva vlakna pospešuju rast dobrih bakterija koje održavaju zdravlje probavnog sistema. U nastavku dobre bakterije vare rastvorljiva vlakna i stvaraju masne kiseline. Masne kiseline povećavaju vašu metaboličku stopu. Nesvarljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice sprečavajući zatvor i pospešujući brže pražnjenje creva.

Seme lana uvek koristite samleveno jer su semenke pokrivene tvrdom opnom koja je teško svarljiva i lan neće imati gotovo nikakav efekat.

Uveče potopite 1 supenu kašiku mlevenog lana i 2dl mlake vode. Ostavite da odstoji i nabubri preko noći. Ujutru promešajte i popijte odjednom čitavu količinu.

Veoma brzo ćete uočiti prve efekte koji voda i lan za mršavljenje imaju na vaš organizam.

Zvući neverovatno, ali u organizmu ( pre svega u crevima) se može nakupiti desetina i više kg otpada. Lan i voda za mršavljenje su idealno sredstvo da ga se oslobodite.

Topla voda i limun za mršavljenje

Limun sadrži supstance koje se obično povezuju sa mršavljenjem. Dodavanjem isceđenog ili izmiksanog limuna bez kore svojoj jutarnjoj toploj vodi za mršavljenje smanjujete osećaj gladi unosom pektina koji limun sadrži.

Pektin je svarljivo vlakno koje se pretvara u gelastu materiju i ponaša se slično kao i rastvorljiva vlakna iz lana.

Limunov sok sadrži dve važne komponente koje su u vezi sa zdravom telesnom težinom: askorbinska kiselina ili vitamin C koji je obrnuto proporcionalan telesnoj masi što znači da osobe koje konzumiraju više C vitamina imaju manje kilograma. Studije su takođe pokazale da osobe koje unose više ovog vitamina sagorevaju više kalorija tokom fizičkih vežbi.

Limun je takođe bogat hesperetinom koji je antioksidant. Zahvaljujući ovom sastojku manje su vam šanse za stvaranje masnih naslaga usled konzumacije masne hrane.

Započnite jutro dobrom čašom mlake vode u koju ste dodali izmiksan limun bez kore. Živeli!

Brzo mršavljenje sa vodom

Ovo su osnovni koraci koje treba da preduzmete za brzo mršavljenje:

  • Povećajte unos vode. Povećan unos vode smanjuje osećaj gladi što će smanjiti količinu unetih kalorija tokom obroka i redukovati želju za grickalicama između njih.Ukoliko pijete veće količine vode nećete imati potrebu za gaziranim, zaslađenim napicima koji su jedan od glavnih neprijatelja vitke linije.Ukoliko ste na poslu, uvek imajte čašu vode na stolu, kada idete u šetnju neka vam flašica vode za mršavljenje bude obavezan aksesoar. Tako nećete zaboravljati da ste na dijeti vodom.
  • Popijte čašu vode pre svakog obroka. Po jedna čaša vode pre, za vreme i nakon obroka pomažu brže razlaganje hrane u digestivnom traktu i  brže iskorišćavanje nutritijenata . Već je pomenuto da vam osećaj sitosti koji popijena voda proizvodi po pravilu smanjuje želju ta previše hrane. Ipak motrite na veličinu porcije. Preteran unos kalorija ne možete poništiti vodom za mršavljenje.
  • Zamenite zaslađene napitke vodom. Čini se da ovde nema šta da se doda, ukloiko nije sveže ceđeni sok od organskog voća ni jedan drugi nije bolji od vode.
  • Svaki unos alkohola pokrijte  jednakom količinom vodeAlkohol, ukoliko ga konzumirate, se ne računa u dnevni unos tečnosti. Pri tom vezuje vodu u organizmu i prvi mnogo štete. Ukoliko popijete pola litra piva, koje je by the way i kalorično,  to ne znači da treba da smanjite količinu vode za mršavljenje za pola litra.
  • Smanjite unos soliManje soli znači manje tečnosti koja se zadržava u organizmu prouzrokuje natečenost i nadutost. U kombinaciji sa povećanjim unosom vode za mršavljenje mogli bi ste izgubiti i nekoliko kilograma smo na račun viška tečnosti koje se organizam oslobodio.

Krastavac i voda za mrsavljenje

Krastavac sadrži vitamin C , nekoliko antioksidanata – flavonoida, beta karoten, molibden, magnezijum…baš je bogata povrćka.

Kad je tako hajde da ga dodamo našoj vodi za mršavljenje. Dobićemo sjajan napitak pun vitamina i minerala. Zove se Sasi voda za mršavljenje.

Postupak je jednostavan: U veći bokal izrežite na tanke kolutove oljušten krastavac srednje veličine i nalijte vodom do vrha. Oko dva lita taman koliko vam je dovoljno za čitav dan. Napitak je najbolje pripremiti uveče i ostaviti da voda povuče što više aktivnih materija tokom noći.Nakon buđenja se počastite dobrom čašom vode obogaćene nutritijentima krastavca a ostatak u flašicu pa na posao.

Lepota mršavljenja sa vodom je u tome što svakoga dana možete izabrati drugi blagotvoran sastojak koji ćete dodati svojoj vodi za mršavljenje.

Cimet i voda za mršavljenje

Moguće da ranije niste pomislili da u vodu za mršavljenje dodate cimet. Cimet poboljšava izlučivanje insulina, stabilizuje nivo šećera u krvi i pojačava metabolizam glukoze a ovo su upravo ključni efekti za uspešno mršavljenje.

Šta više cimet i voda za mršavljenje stvaraju osećaj sitosti. Dodajte ovoj mešavini još i med i jabuku za prelep ukus i dobićete odličnog sagorevača masti.

Ne postoji striktno pravilo za spravljanje detoks vode za mršavljenje. Potrebna vam je samo čista voda, flaširana ili ona iz slavine, koju već pijete, vaš omiljeni sastojak za sagorevanje masti i veliki bokal u kom ćete ostaviti vodu da se obogati dodatnim aktivnim materijama . Što duže ostavite mešavinu da stoji to će ukus biti intenzivniji, a vaša voda za mršavljenje će biti bogatija aktivnim materijama koje tope kilograme.

Evo nekih kombinacija: kivi-nana-krastavac ili , šargarepa-krastavac-limun ili ananas-limun-kokosova voda . Ovo su kombinacije koje čiste organizam od toksina, vraćaju energiju i sagorevaju masti.

Recept:

Jabuku isecite na tanke kriške, uzmite bilo koju sortu koju inače volite da jedete, ukoliko je organska tim bolje. Jedan štapić cimeta, (ukoliko nemate može i mleveni ali on zamuti vodu pa vaš napitak neće izgledati lepo, efekat je međutim, isti), sve to prelijte čistom vodm i ostavite u frižideru najmanje 1 sat. Najbolje da napitak spremite uveče i ostavite da se voda obogaćuje tokom noći. Počnite dan jednom čašom vode za mršavljenje a ostalo popijte u toku dana.

mršavljenje sa vodom

Pitate se kako ovo radi?

Ispijanjem obogaćene vode u organizam unosimo puno vitamina i nutritijenata koji nas čine zdravijim, otpornijim na bolesti, lepšim i povećavaju nam energiju. Ove mešavine ubrzavaju metabolizam te se toksini i metabolički otpad brže izlučuju a masni molekuli se razbijaju i lakše sagorevaju.

Ja to zamišljam kao da vas je zapljusnuo veliki , kristalno čist talas koji je sprao sve nepotrebno i štetno iz organizma!

Iskustva sa vodom za mršavljenje

Ono što je zajedničko svim komentarima je popravljanje kvaliteta kože nakon povećanog unosa vode zatim bolja probava i smanjen apetit. S druge strane, nije zanemarljiva tvrdnja da nikako ne treba piti vodu  tokom obroka jer se tako razblažuje želudačna kiselina što otežava varenje.

Nadam se da niste ni očekivale drage moje da je voda čarobni štapić koji nas oslobađai svega što smo nesmotreno pojeli a nije nam bilo neophodno. Neće anulirati ni beskrajno leškarenje pred TV -om umesto trčanja i vežbanja ali je svakako dobro piti više vode jer samo hidriran organizam pravilno funkcioniše. Tada ćete se i viška kilograma lakše osloboditi.