Krema za ožiljke idealno rešenje za blistavu i čistu kožu

Krema za ožiljke idealno rešenje za blistavu i čistu kožu

Svi želimo da imamo blistav ten i ujednačenu kožu, međutim, ponekad nam probleme prave ožiljci na koži. Evo kako krema za ožiljke može da vam pomogne.

Ah ti srećnici koji nemaju problema sa kožom, kako im samo zavidimo! Koliko nevolja problematična koža može da izazove zna samo onaj ko je mučio muku sa bubuljicama, ekcemom i drugim oboljenjima. Pa još kada vam nakon svega toga ostanu ožiljici! Ma, fešta!

Ipak, iako vam to trenutno sigurno tako izgleda, ožiljci na koži nisu smak sveta. Istina je da će njihovo uklanjanje biti izazov (recimo to tako, najblaže moguće) i da ćete morati da se posvetite terapiji marljivo i detaljno. Međutim, moguće ih je ukloniti.

Šta ako vam kažemo da vam u svemu tome može pomoći krema za ožiljke?

Zvuči previše jednostavno. Sad se sigurno pitate u čemu je caka. ‘Ajmo redom, videćete da je sve moguće.

Kako sve nastaju ožiljci?

krema protiv ožiljaka

Koža je naš najveći organ i jedan svojevrsni štit koji najviše dolazi u kontakt sa spoljašnjim faktorima. Zbog toga ne čudi da je koža izuzetno podložna različitim problemima od kojih mnogi mogu ostaviti ožiljke.

Ožiljci nikada nisu lepi, često umeju da budu i traumatični, ali kada se ne nalaze na nekom vidljivom mestu, i nisu toliki problem. Međutim, kada ih ne možete sakriti odećom ili šminkom, mogu da vas namuče.

Pre nego što nastavimo dalje, možda treba odmah reći veliku istinu. Ožiljci u velikom broju slučajeva neće nestati u potpunosti. Međutim, postoji način da ih smanjite kremom za ožiljke  tako da budu jedva primetni.

Prosto, ožiljci su ono što ostaje nakon povrede kože, kada rana počne da zarasta. U povredu, tehnički, može spadati svaki agresivni uticaj na kožu, od posekotine ili opekotine pa sve do bubuljica i upala, odnosno infekcija.

Kako će se formirati ožiljci i kako će izgledati zavisi od više faktora, od kojih je samo prvi priroda povrede, ali nisu zanemarljivi ni starost, pol, genetske predispozicije i mnogi drugi.

Nećemo vam sad u previše detalja pričati o ožiljcima; na kraju krajeva ovde smo da pričamo kako da ih uklonimo. Međutim, korisno je da znate da postoje 4 glavna tipa ožiljaka, jer se oni različito leče.

To su:

  • keloidni ožiljci ‒ nastaju kada se povreda ili rana koje su ozbiljnije upale, tj. kada dođe do infekcije. U ove rane mogu spadati rezovi, posekotine, opekotine, ožiljci od akni ili boginja, ali i mnoge druge povrede. Obično su roze boje, ali mogu varirati sve do crvene ili tamno braon. Ovi ožiljci ponekad mogu da ograniče pokret, da budu praćeni svrabom ili da vam prave druge probleme jer su među najizraženijima. Najčešće im je površinski nivo poprilično iznad nivoa kože.
  • hipertrofični ožiljci ‒ veoma su slični keloidnim, međutim daleko su niži od njih (ne idu više od 4mm iznad nivoa kože). Slične su i boje, najčešće roze ili crveni. Za razliku od keloidnih koji se mogu širiti, ovi ožiljci ne prelaze oblast povrede.
  • kontakturni ožiljci, tj. kontrakture ‒ nastaju nakon opekotina i ograničavaju pokret zahvaćenog područja jer zatežu kožu kada ona počne da zarasta. Često umeju da budu duboki i da zahvate i mišiće i nerve.
  • ožiljci od akni ‒ nastaju nakon ozbiljnijih slučajeva akni, kakve su, na primer, cistične akne. Ukoliko se ove akne ne leče, ili se, još gore, čačkaju i cede, ožiljci mogu biti veoma nezgodni i teški za uklanjanje.

Ksenija je imala bubuljice i lice puno sitnih crvenih ožiljaka, ali to je sada za nju prošlost. Uspela je da se reši akni i njihovih posledica veoma brzo i efikasno, a pritom potpuno prirodno. Na koji način , saznaćete ako pročitate njenu priču na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Kako ukloniti ožiljke?

E, sad stižemo do težeg dela ‒ kako ukloniti nesnosne ožiljke. Pa, postoji više načina.

Najbezbedniji način jeste da pokušate prirodnim putem, što znači da spas treba potražiti u prirodnim melemima i kremama za ožiljke. Katkad pomaže i da na ožiljak nanosite namirnice za koje se zna da deluju na smanjivanje ožiljaka. Takvi su, na primer, limunov sok ili krastavac.

Prirodno uklanjanje ožiljaka može vas spasiti velikih glavobolja ukoliko pri nekim kozmetičkim i medicinskim zahvatima dođe do komplikacije. Rizik od komplikacija uvek postoji jer ovi tretmani agresivno pristupaju koži na šta ona može isto tako agresivno da odreaguje.

No, hajde da prođemo i kroz njih, ako ništa drugo, onda informativno.

Za uklanjanje ožiljaka postoje različiti kozmetički i hirurški tretmani koji tretiraju kožu. Jedan takav tretman je tretman laserom. Tokom njega, na kožu zahvaćenu ožiljkom se deluje svetlosnim talasima koji treba da izravaju ožiljke i smanje crvenilo na licu.

Takođe, postoji i tretman koji se zove dermoabrazija (ili mikrodermoabrazija, što je druga varijanta). Ovaj tretman, između ostalog, tretira ožiljke tako što uklanja gornji sloj kože na kojem su ožiljci. U težim slučajevima, pribegava se i ubrizgavanju filera u kožu kako bi se ožiljci izravnali.

Na ožiljke mogu delovati i razni hemijski pilinzi koji deluju slično kao i dermoabrazija. Drugim rečima, i njihov glavni adut je uklanjanje površinskog sloja kože. Rizik kod ovih tretmana jeste da se u slučaju hemijskih opekotina ožiljci mogu pogoršati, a da ne pričamo šta može da se desi ukoliko koža ima alergijsku ili bilo kakvu drugu nepoželjnu reakciju na tretman.

U ekstremnim slučajevima, ožiljci se mogu ukloniti i hirurškim zahvatom, odnosno operacijom. Ove zahvate najčešće obavlja plastični hirurg, a sama procedura zavisiće od ožiljka koji treba ukloniti.

Ožiljke možete probati da uklonite i pojedinim medikamentima koje možete naći u apoteci ili potražiti od svog dermatologa.

Najčešće se u ove svrhe koriste silikonski gelovi koji se nanose na ožiljke, a onda prelepljuju silikonskom trakom. Silikon posvetljuje i ravna ožiljke, pa bi ovakav redovan tretman mogao da urodi plodom nakon nekog vremena.

Još vam mogu pomoći i alfa hidroksi kiseline koje možete naći u medikamentima, ali se  mogu naći i prirodno u pojedinom voću. Ove kiseline uklanjaju mrtve ćelije, pa tako deluju i na kožu pod ožiljcima. Ipak, s njima treba pažljivo jer su veoma jake, pa ih morate koristiti u malim kolčinama. Takođe je neophodno da hidrirate kožu tokom tretmana.

Pored ovih, na raspolaganju su vam brojni gelovi, masti, tinkture i losioni za ožiljke od kojih neke možete napraviti i sami. A evo i zašto je krema za ožiljke najbolje rešenje za vas.

Najbolja krema za ožiljke

Krema za ožiljke je odličan jeftin i bezbolan način da uklonite ožiljke sa kože, a da pritom ne rizikujete da pogoršate situaciju.

Na tržištu postoje razne prirodne kreme koje ciljano uklanjaju različite ožiljke. Tako možete naći različite kreme za ožiljke od akni, kreme za strije, kreme protiv opekotina (tačnije, protiv ožiljaka od opekotina) itd.

Dobra krema protiv ožiljaka treba da sadrži antibiotike, tj. da ima antibakterijsko dejstvo kako bi se sprečile moguće infekcije koje mogu učiniti da se ožiljci pogoršaju. Pored toga, ona treba da bude i hidratantna, jer je neophodno da sprečite da se koža zahvaćena povredom isuši.

Pored ovoga, ožiljcima dobro dođe i zaštitni faktor koji sprečava da sunčevi UV zraci iritiraju i dodatno oštete kožu. Ovo nije neophodni sastojak dobre kreme za ožiljke, ali je uvek plus. Čak i onda kada krema za ožiljke ne sadrži SPF sastojke, vi možete preko nje premazati kremu za sunčanje kako biste izbegli opekotine od sunca.

Kako biste dodatno pospešili upijanje svih sastojaka koji se bore protiv ožiljaka, pomozite svojoj koži tako što ćete je dobro oprati pre nego da nanesete kremu protiv ožiljaka. Nije loše povremeno odraditi i eksfolijaciju, što lako možete odraditi kod kuće nekim od blagih pilinga za kožu.

Koje sastojke najbolja krema protiv ožiljaka treba da sadrži?

U suštini, različiti ožiljci će zahtevati različite sastojke, pa će i krema za ožiljke biti drugačija. Međutim, postoje sastojci koji deluju na više tipova ožiljaka, pa su korisni kada se nađu u svakoj kremi protiv ožiljaka.

Jedan takav sastojak je hidrohinon, organsko jedinjenje koje izbeljuje, tj. posvetljuje ožiljke. Krema sa ovim sastojkom nanosi se lokalno, samo na površinu ožiljka kako ne bi uticala na pigmentaciju kože koja nije zahvaćena ožiljkom.

Ovaj sastojak najbolje deluje kada se u kremi protiv ožiljaka nađe u kombinaciji sa vitaminom C koji je moćan antioksidant. Na taj način podstiču se ćelije kože koje mogu doprineti ublažavanju ožiljaka.

Ako ste više ljubitelj lekovitih biljaka, onda je aloja vera ono što treba da potražite u dobroj kremi za ožiljke, naročito kada se radi o opekotinama. Ova biljka sadrži sastojke koji podstiču regeneraciju tkiva i umiruju oštećenu kožu.

Krema za ožiljke sa alojom verom najbolje deluje kada se nanese na oštećeno područje i ostavi da deluje oko 30 minuta, pa i duže. S obzirom na to da se ova krema brzo suši, sa njom možete i spavati, bez straha da ćete izmazati posteljinu.

Aloja vera postiže svoj najbolji efekat ukoliko se nanosi 2-3 puta dnevno, a pored opekotina korisna je i u borbi sa ožiljcima od akni.

Pantenol krema za ožiljke

Ova krema u žiži je interesovanja u poslednje vreme, a pantenol je u sve češćoj upotrebi u kozmetici generalno. Međutim, dosad su se javljale oprečne tvrdnje ‒ jedni naučnici tvrde kako pantenol uklanja ožiljke, dok drugi tvrde da pantenol ne može mnogo pomoći kod ožiljaka.

Pa, šta je istina?

U suštini, pantenol je pre svega namenjen svežim povredama i ranama jer se veruje da on podstiče njihovo zarastanje. S te strane, on pomaže da se uklone ožiljci pre nego da oni nastanu.

Ovaj sastojak najbolje deluje u slučaju lakših povreda kakve su blaže opekotine (naročito one nastale preteranim sunčanjem), posekotine ili slično, mada ponekad može ublažiti i ožiljke od akni.

Dejstvo pantenol kreme na ožiljke mogu poboljšati drugi sastojci koji se danas sve više kombinuju sa ovim sastojkom, od kojih neki uključuju aloju veru, neven, čajevac, kamilicu i drugo lekovito bilje, ali i med i pčelinji vosak.

Krema za ožiljke od akni

Lice je najteže sakriti pa se zato krema za ožiljke na licu najviše i traži. Ukoliko ste imali problem sa potokožnim bubuljicama i gomilom akni i mitisera na licu, velika je šansa da je krema za ožiljke od akni ono što tražite.

Kako deluje jedna ovakva krema?

Krema za ožiljke od akni treba da utiče na ćelije kože i podstiče stvaranje novog kolagena koji će redukovati veličinu i izgled ožiljaka na licu. Ovakve kreme mogu da deluju i tako što skidaju površinski sloj kože, kao što su kreme sa voćnim kiselinama. Nova koža se onda obnavlja i ožiljci postaju manje primetni.

Neke kreme za ožiljke na licu mogu biti dosta agresivne i jake, pa se ne preporučuje upotreba pilinga, sredstava za negu lica na bazi alkohola i slično, jer mogu da dovedu do iritacije kože.

Aknolin krema protiv bubuljica odlična je preventiva koja pomaže da se bubuljice i akne povuku bez težih posledica i ožiljaka od akni.

Krema za ožiljke posle operacije

Operacije, ma kog oblika bile, vrlo često za sobom ostave trag u vidu ožiljaka. Nekada su oni vešto sakriveni, nekada vam treba krema za ožiljke posle operacije kako biste što pre smanjili vidljivst ožiljaka.

Dermatix je krema koje se preporučuje za sveže ožiljke i rane i preprouka je posle mnogih plastičnih operacija, kao što je recimo liposukcija ili ugradnja silikona, ali i bilo koji drugi zahvati. Ova krema za ožiljke potpomaže regeneraciju kože, umanjuje svrab ožiljaka i ubrzava zarastanje.

Contratubex krema protiv ožiljaka je jedna od poznatijih krema protiv ožiljaka. Sadrži ekstrakt crnog luka, heparin i alanatoin kao aktivne sastojke. Zajedno ukombinovani daju sjajne rezultate kada je regeneracija kože u pitanju i zaceljivanja rana i ožiljaka.

Mast za ožiljke

Mast za ožiljke funkcioniše slično kao i krema za ožiljke, s tom razlikom da mast ima težu teksturu. Najčešće se mastima dodaju lekovita ulja koja dobrinose njihovoj masnijoj strukturi.

Na tržištu postoje različite masti koje se bore protiv ožiljka pre nego što oni nastanu ili nakon što su se već pojavili.

Za blaže ožiljke, koristan sastojak je kantarion koji ima neverovatna dejstva kada je nega kože u pitanju. Ukoliko ste raspoloženi za nešto egzotičnije, postoje nove masti sa emu uljem (koje se dobija od emu ptice, vrste životinja iz Australije). Ovo ulje ima jako antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo.

Emu ulje je veoma delotvorno jer sadrži omega-3, 6 i 9 masne kiseline koje dubinski tretiraju kožu i podstiču njenu regeneraciju. No, nažalost, ne može se lako nabaviti kod nas, a nije ni tako pristupačno kada je cena u pitanju.

Međutim, zato su ši puter i kokosovo ulje tu, na raspolaganju, a odlični su agensi kada je uklanjanje ožiljaka u pitanju. I jedan i drugi sastojak jednako dobro deluju i na opekotine i posekotine, a nije retkost da učine da ožiljci od akni nestanu.

Preporučuje se čest tretman mašću za ožiljke koja sadrži ove sastojke, i to 2-3 puta dnevno. Ovakve masti nema potrebe ispirati jer su i inače dobre za kožu zahvaljujući ovim sastojcima.

Najbolja krema za ožiljke od bubuljica

Pored kokosovog ulja i ši putera, još možete nabaviti i kreme i masti za ožiljke koje sadrže ulje čajevca jer ono ima antiseptičko dejstvo, a štiti kožu i od virusa i bakterija. Od svih krema za ožiljke, ova je možda najbolja za tretman ožiljaka od bubuljica.

Ukoliko se ulje čajevca u kremi nalazi u kombinaciji sa još nekim esencijanim uljem (naročito kokosovim), utoliko bolje. Ovakve kreme treba nanositi i do 2 puta dnevno na površinu ožiljaka.

Na ožiljke od akni naročito dobro dejstvo ima citrusno voće, te vitamini koji se u njemu najčešće nalaze (kao što su vitamini E ili C). Zbog toga dobra krema za ožiljke od bubuljica treba da sastoji pregršt ovih prirodnih antioksidanata.

Takođe, i serumi za kožu koji podstiču regeneraciju kože sjajno deluju na ožiljke od bubuljica jer ih tretiraju dubinski. Dobra ideja su i kreme sa peptidima koji, iako su im bore na licu primarna meta, dobro deluju i na uklanjanje ožiljaka, a jednako su dobro rešenje i hijaluron i retinol.

U suštini, sve što vam pomaže u borbi protiv bubuljica, pomaže i protiv ožiljaka koji od njih ostaju. Drugim rečima, svaka krema protiv bubuljica, dobra je i za ožiljke koji od njih nastaju. Pre svih drugih sastojaka, to su glikolna i salicilna kiselina koje se baziraju na voću.

Melem za ožiljke

krema za ožiljke na licu

E, sad onaj deo kada vam kažemo da prirodni lek za vaš problem možete napraviti i sami, kod kuće. I zaista, nije šala, melem za ožiljke je dosta lako napraviti jer, srećom, na ožiljke dobro deluje veliki broj sastojaka koji su vam lako dostupni, ili ih već imate u svojoj kuhinji.

To znači da možete da napravite, što bi se reklo, domaću kremu za ožiljke, odnosno meleme. A evo i kako.

Postoji par stvari koje gotovo sigurno deluju na uklanjanje ožiljaka. Za početak, crni luk, ili tačnije njegov ekstrakt. Crni luk sadrži supstance poput bioflavonoida koji smanjuju izražene ožiljke.

Najpre će vas melem koji sadrži ovaj sastojak pomalo peckati, ali to je normalno. Meni su uvek govorili da kad nešto pecka, to znači da deluje. Melem koji sadrži crni luk treba mazati oko 4-8 nedelja po jednom dnevno.

Još jedan sastojak melema za ožiljke koji pomaže vašoj oštećenoj koži je jabukovo sirće, koje je naročito korisno u slučaju ožiljaka od bubuljica. Ovo sirće je prirodni način da dezinfikujete ranu, a primarno dejstvo ogleda mu se u odbacivanju mrtvih ćelija kože. Na taj način se ožiljci mogu izbledeti.

Krajnje jednostavan melem sa jabukovim sirćetom možete napraviti tako što ga pomešate sa medom i ostavite na koži 10-ak minuta, pa potom isperete. Ovaj melem možete nanositi i do 3 puta dnevno.

Kad već spominjemo med, on funkcioniše sjajno u uklanjanju ožiljaka u kombinaciji sa sodom bikarbonom, na primer. Treba vam otprilike 2 šolje meda i 2 kašičice sode bikarbone kako biste napravili ovaj melem. Kada ga nanesete na ožiljak, prekrijte ga toplom oblogom. Onda kada se ohladi, možete ga isprati.

Tu ne prestaju mogući sastojci za melem protiv ožiljaka iz domaćinstva. Različite ožiljke možete ukloniti i uz pomoć krastavca ili limuna, posebno, ili u kombinaciji. Kad kažemo posebno, mislimo baš to ‒ oni su sve što vam treba za melem.

Na primer, limunov sok možete direktno naneti na ožiljak i ostaviti ga oko 10 minuta da deluje. U slučaju da imate suvu kožu, bolje ga razblažite vodom kako ne bi došlo do iritacije. Isto tako, ispasirate jedan krastavac tako da dobijete ujednačenu smesu i nanesete na ožiljka i eto melema.

Krastavac, ipak, bolje funkcioniše kada ga ispasiranog umešate sa jednim belancetom. Prvo, zato što je smesa stabilnija, a drugo zato što su jaja odlična za kožu sama po sebi.

Još jedan sastojak koji je dobar i zasebno i u kombinaciji sa drugim sastojcima je maslinovo ulje. Ovo ulje deluje na ožiljke zahvaljujući visokom procentu vitamina E i K. Sve što treba da uradite jeste da ga redovno umasirate u kožu koja je pod ožiljcima, ostavite oko 10 minuta da deluje, a onda isperete ili ostavite na koži, kako vam drago.

Krema za ožiljke – cena

Ako ih kupujete, ove kreme znaju da budu skupe. U zavisnosti od toga koje sastojke sadrže i koje ožiljke tretiraju, kvalitetnije kreme mogu koštati od jedne do nekoliko hiljada dinara. Ipak, treba reći da je učinak uračunat u cenu i da one često daju brzo vidljive rezultate.

Postoje, naravno, i jeftinije varijante. Na primer, ako tražite kremu sa čistim pantenolom, ona košta oko 300 dinara, dok ukoliko je obogaćena nekim dodatnim sastojcima može koštati i do 1000.

Najjeftinija varijanta vam je svakako da se okrenete prirodnim rešenjima, od kojih neka možete napraviti i sami kod kuće.