Benzoil peroksid PRAVA STVAR za vaše akne ili NE?

Benzoil peroksid PRAVA STVAR za vaše akne ili NE?

Benzoil preroksid je česta preporuka dermatologa . Pa ipak, on nije besprekoran i ne daje brze rezultate. Štaviše, u prvo  vreme može vam se učiniti da se vaše stanje pogoršava.

Da li je to u redu?

Ili je znak da treba da prestanete?

Da li je benzoil peroksid opasan?

Hajde detaljno da vidimo šta je zapravo ovaj lek, kako deluje na akne i zašto se javljaju neka neželjena dejstva koja svakako želimo izbeći. Zašto ga uprkos tome ipak često preporučuju!

Šta je benzoil peroksid?

To je sintetička supstanca koja nastaje iz toluena koji prolazi kroz različite hemijske reakcije. Kada ga stavite na lice, razbija se u benzojevu kiselinu i kiseonik.

Benzoil peroksid je aktivni sastojak koji se koristi u terapiji protiv akni u različitom procentu i različitim formama. To mogu biti gelovi, sapuni, kreme ili losioni sa ovim sastojkom.

Procenat benzoil peroksida koji se može naću u njima varira i ide od 2,5-10%.

Jako je bitno da vodite računa o ovome, jer treba da nađete procenat koji odogovara vašem tipu kože i vašem licu, pa shodno tome i vašem problemu.

Prejaka doza može da vas iziritira. Premala možda neće uopšte pomoći!

Naravno, ovo ne odlučujete vi. Kada je terapija akni u pitanju u ovom obliku, najbolje da potražite mišljenje lekara. Ovo nije kozmetika – ovo je lek i nije nega nego lečenje. Zato ćete ga verovatno koristiti neko određeno vreme. Ipak, trajan uspeh zavisi najviše od svakodnevne nege – imajte na umu.

Pitajte i za preporuku za neki drugi tretman, ako vam ovaj ne odgovara. A ima ih i ne moraju biti ovako jaki.

Moja prijateljica Ksenija je za svoje lice koristila potpuno sjajan tretman na biljnoj bazi. Lice joj je sada savršeno, bez bubuljica, a nije imala problema sa iritacijama, crvenilima i sličnim posledicama koje često pripisuju drugim sredstvima . Šta joj je pomoglo?  To svoje iskustvo podelila je sa nama, pa ga vi pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Ako ste dobili preporuku da probate benzoil peroksid, onda čitajte dalje.

Kako deluje benzoil peroksid gel na akne?

Pre svega, on ima ulogu da otčepi začepljene pore koje su jedan od preduslova za nastanak upala, nakupljanje bakterija i stvaranje bubuljica na koži. Takođe, deluje i kao blagi antibiotik i uništava bakterije.

benzoil peroksid za akne

U stvari dešava se sledeće:

Kada ga nanesete na kožu, deluje kao antiseptik i ubija bakterije koje su glavni krivci za nastanak bakterijskih bubuljica . Konkretno, u pitanju je bakterija propionibacterium acnes .

Prvi korak na tom putu je oksidacija. Nanošenjem, benzoil peroksid  ubrizgava kiseonik u pore i to dovodi do njihovog otvaranja, kao i do razbijanja i razlaganja prljavštine u njima. Ove bakterije koje su odgovorne za akne, pokazalo se, ne mogu da prežive u okruženju punom kiseonika kakvo stvori benzoil peroksid gel svjim dejstvom. Kiseonik sagoreva njihove ćelije i možemo reći da ih isposti i iscrpi im snagu. Tako postaju manje otporne, nemaju sposobnost da se razmnožavaju i naposletku nestaju.

Kada sprečite bakterije, nema upala, pa nema ni bubuljica. Deo problema rešen!

Sledeća stavka jeste isušivanje viška ulja na koži i rešavanje problema masne kože. Ovde svoj posao radi benzojeva kiselina koja deluje kao eksfolijent – uklanja mrtve ćelije sa površine i razlaže sebum. Višak masnoće i mrtvih ćelija u kombinaciji glavni su uzročnik akni. Benzoil peroksid uspešno deluje i na to!

Poslednji korak je smanjenje upale, crvenila i otečenosti akni.

Ovde to ide postepeno i ne očekujete momentalno olakšanje. Zapravo, ono što možete očekivati odmah je suprotna reakcija – osećaj peckanja i upaljenosti kože. Ipak,  ako ste uporni, benzoil peroksid može poentirati i na ovom polju.

Benzoil peroksid za mitisere

Benzoil peroksid se prvenstveno preporučuje za akne i nalazi se u proizvodima kojis u nemnjeni negovanju kože sklone aknama. Ipak, kako ima uticaja na smirivanje upale, a pročitali ste da umanjuje masnoću i ubija bakterije, možda ga ne treba ni kod mitisera olako izbaciti iz kombinacije.

Naime, ako je koža normalna do suva, a pri tom imate mitisere, benzoil peroksid će samo dodatno isušiti vašu kožu. U tom slučaju će biti više štete nego koristi. Bolje koristite neko prirodno sredstvo za negu kože sa mitiserima.

Ako vas, pak, muči masna koža, opterećena mitiserima, onda je stvar malo drugačija. Mitiseri kod masne kože često su brojniji, a nekada i propraćeni nekom vrstom crvenila i upaljenosti. Zato nije na odmet probati sa proizvodima koji u sebi imaju manji procenat benzoil peroksida. On bi potencijalno smanjio upalu, a pri tom bi povoljno delovao i na uklanjanje masnoće kože.

Benzoil peroksid za fleke od bubuljica

Mnoga iskustva pokazuju da se benzoil peroksid dobro pokazao i kod uklanjanja fleka od bubuljica. Iako je, ponavljamo, dosta agresivan i kažu da ga postepeno treba uvoditi u rutinu, ako počne da vam prija, onda vam i za fleke može pomoći.

Benzoil peroksid ubrzava regeneraciju kože i, samim tim, vrši neku vrstu eksfolijacije, prilikom koje fleke blede i na kraju nestaju. Naravno, to je kod osoba koje ne kubure sa suvom, već sa masnijom kožom.

Kod osoba sa suvom i normalnom kožom, može biti agresivan. Zato se tu preporučuje neko hidrantnije sredstvo za fleke. Neko koje će bito ujedno i negujuće. Prirodne kreme ovde imaju prednost.

Kako se koristi benzoil peroksid?

Pre svega, proverite da li ste osetljivi na ovaj sastojak. Zato nemojte odmah namazati celo lice (a posebno ne lice i izbegavajte oči) u izdašnim količinama, nego krenite strategijski i polako.

Namažite benzoil peroskid gel na jednu-dve bubuljice i koristite tako par dana.

 • Ukoliko primetite osip, oticanje cvrenilo, verovatno imate alergijsku reakciju i tada benzoil peroksid nije pravi tretman za vas.
 • Ukoliko ovakava reakcija izostane, nastavite sa upotrebom na većoj površini i u većoj količini.

A koju vrstu proizvoda izabrati?

Uglavnom se koriste preparati na bazi benzoil peroksida u vidu gela ili krema, premda ima i drugih prozvoda sa ovim aktivnim sastojkom. Ipak, ovo je najbolja solucija kada imate potkožne cistične akne jer se ostavlja da deluje, dok recimo losion ili sapun ispirate i tada oni nemaju dovoljno vremena da deluju.

Benzoil peroksid gel je varijanta koju koža lakše upija, bolja za masniju kožu. Za suvlju je bolja krema sa ovim sastojkom, ali budite obazrivi jer suva koža može burno reagovati na ovaj tretman.

Drugi jako važan savet koji vam moramo dati jeste da počnete prvo sa blažom varijantom. Kada to kažemo mislimo na procenat benzoil peroksida u gelu ili kremi.   I 10%  ove supstance može se nabaviti u u vidu tretmana za bubuljice, ali nije pametno da to iz prve bude baš izbor . Ovo je onaj slučaj u životu kada više ne znači istovremeno i bolje.  Istina, ovaj procenat će efikasnije sasušiti bubuljice, ali može isto tako izazvati i veće iritacije. Najbolje je da počnete sa sa 2,5%.

Ma koji procenat benzoil peroksida za akne da korsitite, uvek pročitajte upustvo koje dolazi uz proizvod i korstite u skladu sa njim. Uglavnom se preporučje da se koristi dva puta dnevno.

Tetman se uglavnom nanosi direktno na područje zahvaćeno aknama  u tankom sloju. Na celo područje,  ne samo na bubuljicu nego i oko nje!

Kako se upotrebljava benzoil peroksid  gel?

Neophodno je oprati lice i osušiti ga.

Preporuka je da se kreme i gelovi nanose 15 minuta posle pranja lica.

Ovde je važno da budete izuzetno pažljivi i pazite da vam on ne dođe u kontakt sa očima, sluznicom nosa i slično, jer izaziva iritacije. Takođe, nikako ne benzoil peroksid gel stavljajte na lice ukoliko imate rane ili posekotine. Verujte nam, peče kao đavo! Gel ne ispirate bar 3 sata (eventualno pre ako vas peče previše)

Upotreba benzoil peroksid sapuna i losiona

Jednostavno, zamenite običan sapun za čišćenje lica  ili losion kojim perete lice sa ovim. Pokvasite lice i nanesite sapun lepo.Dobro isperite vodom i osušite. Radite to dva puta dnevno.

Važno: Benzoil preoksid za akne može izbeliti vašu kosu ili tkaninu. Ta činjenica vam je dosta da vam pokaže koliko je ovo jak lek. Ne želite ga tamo gde nema bubuljica! I ne želite da počnete sa najjačim procentom!

Može se kombinovati sa drugim tretmanima za bubuljice. Obično to bude neki površinski antibiotik, kao što je Klindamicin ili krema sa retionidima.

Prve rezultate ćete videti nakon 3 nedelje redovne  upotrebe, a svoj maskimum benzoil peroksid za akne pokazaće za najviše 3 meseca. Nema svrhe da koristite više od toga, jer time samo povećavate šanse za iritacije.

Ukoliko se vaše stanje sa aknama do tada nije drastično popravilo, benzoil peroksid gel nije dobar za vas!

Ima li neželjenih efekata?

Nažalost ima, i uopšte nisu retki.

Vrlo su česti slučajevi da problem sa aknama nakon upotrebe benzoil peroksida postane još gori.

Takođe, može se javiti crvenilo, koža može da peče, a vremenom i da počne da se ljušti. Ipak, to prema preporukama ne bi trebalo da vas spreči da nastavite sa tretmanom, osim ako te nuspojave nisu zaista strašne.

Treba da znate da benzoil peroksid jeste jak lek za akne i osećaj peckanja može da vam probudi nadu da ćete se rešiti problema preko noći.  Činjenica je ipak da to nije tako.

Do prvih konkretnih rezultata biće potrebno da prođe 4-6 nedelja kontinuirane upotrebe!

Dakle, budite uporni!

benzoil peroksid za bubuljice

Svakako, ima i situacija koje ne treba uporno forsirati i koje ukazuju da benzoil peroksid nije za vas.

Kada treba da prestanete sa primenom ovog tretmana za akne i posetite lekara? Koji simptomi su zabrinjavajući?

 • osip i svrab
 • oticanje
 • crvenilo i plikovi

Ukoliko primetite da vam ovaj tip tretmana ne odgovara, ne očajavajte. Ima još opcija koje možete probati, a sledeća koju dermatolozi često preporučuju je salicilna kiselina.

Naš je savet da se raspitate o prirodnim tretmanima protiv akni. Mnoštvo je prirodnih sastojaka koji mogu doprineti da vaše bubuljice nestanu, kao što je na primer aloja vera, ulje čajevca ili proizvodi na bazi ovog ulja.

Kako da znate da li je za vas Benzoil peroksid ili salicilna kiselina?

To zavisi od veličine problema koji imate.

 • Za jače, izraženije i upornije akne bolji je benzoil peroksid, jer se bori protiv bakterija. Ipak, izaziva iritacije i nije za osetljivo lice niti za osobe koje imaju ekcem, rozaceu ili slične kožne probleme.
 • Salicilna kiselina delije kao eksfolijent. Uklanja površinski sloj kože i rastapa prljavštinu nakupljenu u porama, te deluje protiv upala. U neku ruku deluje kao aspirin za kožu (lek koji je svojevrtsan oblik salicilne kiseline – acetisalicilna kiselina).  Za razliku od benzoil peroksida, deluje umirujuće na kožu. Mana ovakvog izbora je što je takav tretman manje efikasan za ekstremne potkožne akne. Ne deluje protiv bakterija i bolji je kao preventiva.

Alternativa benzoil-peroksidu

Bez brige ako ustanovite da ovaj preparat nije za vas.  Ključni problem kod njega je što deluje previše naglo, a koži treba vremena da ustali svoje procese.

Rešenje je u postepenom pronalaženju balansa za kožu.

Zato je najbolje potražiti preparat za bubuljice na biljnoj bazi koji polako reguliše količinu sebuma, a ne drastično isušuje i koji postepeno dovodi mikrobiom kože u normalu.

Gde nabaviti benzoil peroskid i koja je cena?

Neki od preparata sa ovim aktivnim sastojkom su proizvodi sa nazivima:

 • Duac gel
 • Antropar
 • Benzaknen
 • Akneroxid
 • Sona gel
 • Ialuxid

Cene benzoil peroksida ovako upakovanog u gel se kreću od 350-800 dinara . Mogu se nabaviti u skoro svima apotekama u količinama od 30ml ili 50 ml.

Iako je u neku ruku antibiotik, moguće je kupiti benzoil peroksid bez recepta. Ipak, naš je savet da to ipak ne radite na svoju ruku već da se posavetujete sa svojim dermatologom. Prilikom kupovine obavezno povedite računa o procentu aktivne supstance u gelu, kremi ili losionu koji nabavljate.

Iskutsva sa benzoil peroksidom

Iskustava su pokazala da primena ovog tretmana za akne jeste delotvorna.  Ipak, ima dosta nedostataka, a pored gore pomenutih iritacija, on čini vašu kožu osetljivijom na sunce, baš kao i primena AHA kiselina za lice  . Gledajte da tokom korišćenja izbegavate izlaganje direktnim sunčevim zracima, ali i solarijum.

Ovaj preparat najbolje deluje ako se koristi kontinuirano. Ukoliko ga koristite samo kada se bubuljice pojave, nećete mnogo postići.

On jednostavno leči posledice i sprečava nastanak novih upala. Nema sposobnost da ojača otpornost organizma na bubuljice.

Dok ga korisite, deluje. Kada prestanete, ne deluje.

Da biste se zauvek rešili bubuljica potrebno je da poradite na uzroku. To podrazumeva:

 • dovedete pod kontrolu produkciju sebuma, a za to vam nisu nužni jaki preparati koji izazivaju iritacije
 • vodite računa o higijeni kože
 • povedete računa o svojoj ishrani i načinu života.  Pokazalo se da masna hrana, slatkiši i višak ugljenih hidrata deluju inflamatorno na akne, ali se za njihovu pojavu ponekad okrivljuje i netolerancija nekih namirnica. Pogledajte kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica.

Iskustva sa benzoil peroksidom pokazala su da se one blaže iritacije izazvane njegovom upotrebom, suvoća kože i perutanje mogu ublažiti ako koristite redovno ovlaživač ili neko prirodno ulje za lice.

Ako želite da uspete sa ovim tretmanom, prvi je korak da budete strpljivi i ne odustajete jer nema instant rezultata.

Iskustva su pokazala da je baš nedoslednost uzrok neuspeha u ovom slučaju. Nastavite barem 6 nedelja, pre nego što zaključite da li je benzoil peroksid za akne dobar za vas ili ne. To jeste puno vremena, ali na kraju, strpljenje može da vam se isplati!