Najbolji preparati za bubuljice koji zaista prave razliku!

Najbolji preparati za bubuljice koji zaista prave razliku!

Preparati za bubuljice su nešto što morate imati ako vam lice nije čisto. Koji su najbolji i kako izabrati? Evo saveta koje treba znati pre kupovine.

Preparati za bubuljice i kako oni pomažu?

Pre same preporuke, da se pozabavimo time kako uopšte funkcionišu stvari sa preparatima za bubuljice. Situacija je takva da svi oni služe da umire iritaciju koja oko bubuljice neminovno postoji. Da nema iritacije i upale, koja je nastala usled taloženja bakterija u porama, problema na koži ne bi ni bilo.

Preparati protiv akni služe da upalu u što kraćem roku ublaže.

Mi znamo da bi se ona smirila i bez toga, ali ko zna koliko dugo bi taj proces trajao. Kada se brzo ukloni iritacija, onda mi nemamo potrebu da čačkamo dato mesto i da pogoršavamo situaciju, rizikujući ožiljke od akni i fleke.

Ovako, preparatima se deluje i na otklanjanje bakterija, pa bubuljica zasušuje i prolazi, ne ostavljajući posledice. Ponekad je to isušivanje prisutno i na okolnoj koži, koja je „zdrava”, što može biti problem. U tom smislu, potreban nam je preparat za akne koji neće smetati koži okolo, već će i nju dodatno negovati.

Preparati za bubuljice takođe imaju ulogu i da regulišu pojavu sebuma. On je verni pratilac akni i ponekad njihov uzročnik.  U tom smislu vam je neophodan preparat koji će smirivati upale oko bubuljica, ali i smanjivati lučenje sebuma, na licu i, pre svega na T zoni. Uglavnom su namenjeni za negu masne kože lica, ali nije pravilo.

Preporuku za vas u tom pravcu ima poznata influenserka Sara Stanković.

Njenu priču verovatno znate. Dosta snimanja, teške šminke, koja u nekom trenutku veoma počne da opterećuje lice. Kao jedna od poznatijih blogera na ovim prostorima, Sara je imala priliku svašta da isproba. Na kraju je našla savršenu kombinaciju preparata za bubuljice koji joj pomažu da njeno lice bude čisto. Odušvljena je njima, a i vi ćete biti ako ih probate. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Da bi proizvodi za negu kože delovali, treba da izaberete one prave.  Ima ih više vrsta pa u nastavku saznajte sve o tome.

Vrste preparata protiv bubuljica prema sastavu

Preparati protiv akni i bubuljica razlikuju se po tome kakav im je sastav i šta je to što u preparatu pomaže da se one zaleče i izleče.

preparat protiv akni

Zato razlikujemo:

 • medicinske preparate protiv bubuljica
 • biljne preparate protiv bubuljica

Medicinski preparati protiv bubuljica

U medicinsku kozmetiku spadaju oni koji se izdaju na recept i njih obavezno mora preporučiti dermatolog. Oni se koriste za blaža i teža stanja u vezi sa aknama. Podrazumevaju lekove, kao što su:

U zavisnosti od toga šta se pokaže na pregledu, pacijent se upućuje da koristi neki od ovih medicinskih lekova. Naravno, to zavisi od tipa bubuljica, ali i od individualnih karakteristika.

Oralni antibiotici se nikako ne smeju uzimati bez preporuke lekara, u stanjima kao što su trudnoća ili dojenje.

Svi ovi preparati mogu imati neželjene efekte, a neki od njih su suvoća i osetljivost na svetlost, pa su zato propratne hidrantne kreme od izuzetne važnosti. Mana im je i kratak rok trajanja od otvaranja preparata. Takođe, ako jedno sredstvo koristite duže vremena, bakterije postaju otporne na njega, što znači da se strategija mora menjati.

Ipak, medicinski preparati uglavnom veoma brzo deluju na problem, bakterijsku upalu, što je njihova velika prednost.

Biljni preparati protiv bubuljica

Preparati protiv bubuljica koji su na biljnoj bazi posve neagresivno neguju kožu lica. Njihov najveći kvalitet upravo je to što u njima nema neželjenih sastojaka koji mogu loše delovati na kožu. Naprotiv, neguju blago i nežno, bez isušivanja i drugih posledica.

Ovakvi preparati protiv bubuljica mogu biti deo svakodnevne nege, a mogu se koristiti i onda kada se pojavi neki specifičan problem, kao što su bubuljice na licu. To je njihova velika prednost!

Antibiotike i bilo koje medicinske lekove možete koristiti u kratkom vremenskom periodu, a za biljne preparate ta ograničenost ne postoji.

Poenta nege i jeste kontinuitet. Mnogi od nas sete se da treba nešto preduzeti tek kada situacija postane ozbiljna, to jest problem vidljiv. Kada bismo se negovali stalno, onda ne bi bilo neprijatnih izleta u vidu bubuljica i akni. Dobro, ne bi ih bilo često.

Neki od sastojaka koji je dobro da se nađu u ovim preparatima, pre svega zbog svog izuzetno pozitivnog delovanja na kožu, jesu ulje čajnog drveta i aloja vera. Dok ulje čajevca čisti pore i otklanja bakterije sa kože lica, aloja vera umiruje i hidrira, pa nema tog neprijatnog osećaja isušivanja kože koji ostaje posle mnogih ne dovoljno prirodnih kozmetočkih sredstava za bubuljice. Alantoin je još jedan sastojak koji neguje kožu i sprečava isušivanje.

Naravno, pored nabrojanih, tu su i  kamilica, menta, kora hrasta, a odličan se pokazao i piknogenol ( ekstrakt kore primorskog bora). i mnogi drugi ekstrakti biljaka koji služe smirivanju upale.

Preparati za bubuljice prema obliku u kom se proizvode

Kada se govori o obliku, misli se na tip preparata koji se može koristiti. I to je vrlo individualno i zavisi od navika onoga ko ima problema sa aknama i bubuljicama, a zavisi ponekad i od preporuke dermatologa.

Razlikujemo:

 • kremu protiv bubuljica
 • gel protiv bubuljica
 • losion protiv bubuljica
 • maske za lice protiv akni
 • serume za negu

O svakome od njih reći ćemo nekoliko reči.

Krema protiv bubuljica

Možda jedno od najkorišćenijih sredstava protiv akni jeste upravo krema za akne. Maže se na čistu kožu, uglavnom na ona mesta koja su zahvaćena bubuljicama. U tom smislu, krema možda jeste malo zahtevna preko dana. Ako je nanesete ujutru, sva je prilika da nećete uvek preko nje smeti da se šminkate, to jest zavisi od stanja kože.

Nekada je masna i vidi se, pa ni to neće biti baš dobro ako morate na posao, u školu, na fax.

Krema je pogodnija za večernje korišćenje, naravno, isključivo na bubuljice.

Preko noći će ona lepo delovati, a ujutru je dovoljno isprati lice i eventualno upotrebiti neki drugi vid proizvoda, kako biste lakše išli kroz dan.

Gel protiv bubuljica

Gelovi protiv bubuljica su više nego korisni. Oni pomažu u nekoliko aspekata:

 • čiste pore od viška sebuma
 • otklanjaju bakterije
 • štite kožu
 • deluju umirujuće na upale bubuljica

Ovakvim preparatom pokrivate širok spektar delovanja.

Još jedna veoma važna stvar, možete ga koristiti kako ujutru jer ne ostavlja mastan trag, koža ga brzo upija i lakše prodire u dublje slojeve kože u odnosu na kremu kod koje dosta toga ostaje na površini. Može da se koristi i  uveče jer ne zapušava pore.

Zahvalan je i u tom smislu što ga možete naneti na lice, a potom namazati lice kremom, recimo, pred spavanje. Tako se postiže još jači efekat i tako ste sigurni da ste uradili gotovo sve aspekte nege koji su potrebni. Idealni su za masnu kožu lica.

Losion protiv bubuljica

Kada smo rekli gotovo sve, idealna kombinacija za čišćenje i negu kože sa bubuljicama zapravo bi bili losion i gel za bubuljice.

Ova kombinacija dobija jer se losionom uklone sve eventualne nečistoće koje se mogu nakupiti tokom dana, ali i noći, na koži. Tek kada ste potpuno sigurni da nikakve prljavštine ne „vraćate” ponovo unutra, onda možete namazati i gel protiv bubuljica koji prodire dublje u pore i čini kožu još čistijom.

Losion uklanja višak sebuma i pomaže da koža bude čistija. Neki prirodan losion protiv bubuljica bi trebalo da se nađe u svačijem neseseru, kako biste uvek bili sigurni da je sve što ne treba da bude na licu zaista i uklonjeno sa njega.

Maske za lice protiv akni

Možda ne previše korišćen, ali preparat koji može pomoći u borbi protiv bubuljica, jeste i maska za lice. Maske za bubuljice se nanose na delove koji su zahvaćeni bubuljicama, odnosno, na pojedinačne bubuljice u sklopu multimaskinga.

Ovakve maske prvenstveno služe da zasuše bubuljice, tako da su najpogodnije za one situacije kada vam nenadano iskoči neko čudo, koje morate što pre ukloniti sa kože.

Serumi za negu protiv bubuljica

Iako ne previše rasprostranjeni, postoje i serumi protiv bubuljica. Oni su emulzije, sličnog sastava kao i kreme, ali sa ređom teksturom. Smisao njihovog nanošenja je u tome što ih koža sklona aknama brže upija i ne ostavljaju mastan trag, za razliku od nekih krema.

Preparati protiv akni prema nameni

U zavisnosti od toga gde su bubuljice rasprostranjene, zavisi i šta konkretno ćemo od preparata koristiti. Zato hajde da se pozabavimo onim preparatima koji mogu biti korisni na pojedinim delovima.

Preparat protiv bubuljica na licu

Nije isto kada se bubuljice pojave na licu i na telu. Ove na licu ipak traže da se njima odmah pozabavimo, mada ni bubuljice po telu ne smemo zanemarivati. Lice je samo po sebi osetljivije nego telo, zato treba biti naročito oprezan.

Licu je potrebno temeljno čišćenje pre bilo kakvog mazanja. Pore su na licu otvorene, nekome prirodno, a nekome usled visoke temperature napolju. Zato je važno da one uvek budu očišćene, kako se prljavština ne bi nakupljala.

Lice sa bubuljicama iziskuje posebnu negu, u smislu zaštite posle čišćenja. Tako da se posle toga nega mora nastaviti u vidu gela ili kreme, sve zavisi od toga šta vama više odgovara, da ne bi bilo dodatnih problema.

Nekada nega treba biti posebno pažljiva, ako je koža specijalno isušena, pa da se mažu posebno delovi zahvaćeni bubuljicama i delovi kože koji su možda usled mazanja nekih agresivnih sredstava na bubuljice, isušeni zato što su bili u okolini. Sredstvo za hidrataciju pod obavezno.

Preparat protiv bubuljica na leđima

I dok lice iziskuje kombinaciju proizvoda, za telo, a to su najčešće leđa i vratni deo, potrebno je odabrati onaj od proizvoda za koji primećujete da najviše prija vašoj koži i daje najbolje rezultate. To je ili neka krema ili, još bolje, gel protiv bubuljica, budući da on ne ostavlja fleke na odeći i koža ga brže upija.

Može se nanositi pojedinačno, a može i na veću površinu, sve zavisi od potrebe. Zato je ovakav proizvod za telo gotovo nezamenljiv kada kuburimo sa bubuljicama.

Preparat za potkožne bubuljice

One nezgodne, potkožne bubuljice, ponekad i ne vidimo, samo ih, bolne, napipamo. Kada ih vidimo, već je kasno za delanje. Izbile su i sada će biti teže da bez kraste nestanu. Na njih je najbolje mazati neko sredstvo koje u sebi ima cinka. Ovakva sredstva umiruju lokalno upalu i čine da se bubuljica, koja još nije izbila, povuče.

Na mesto koje ste primetili kao rizično, najbolje namažite preparat u debljem sloju i nemojte da utrljavate. Određena količina će se upiti, onoliko koliko je potrebno da bubuljica nestane.

Preparati za pubertetske bubuljice

Pubertetske bubuljice uopšte ne moraju da budu veliki problem, ako sa njima krenete da se obračunavate odmah, ne ćekajući da uhvate maha. Ove su bubuljice produkt komešanja hormona u telu i mogu nekada rapidno da napreduju.

Za sitne će biti dovoljni apotekarski losioni, kao što je Doroslovac ili onaj sa klindamicinom, malo jači.

Prirodni losioni su ubedljivo najbolji izbor za mladu kožu, koja je osetljiva na isprobavanja preparata.

Naravno, ako je stanje preraslo u ozbiljno, konsultacija sa dermatologom i medicinska kozmetika takođe su nešto što ne treba zaobići.

Korektivna kozmetika za bubuljice

Kada je u pitanju korektivna kozmetika, tu su korektori za nepravilnosti koji se nanose direktno na bubuljicu, a koji pored toga što imaju zadatak da je pokriju, imaju zadatak i da bubuljicu isuše. To je jedna od boljih stvari koje možete nabaviti, naravno, ako broj bubuljica nije preterano veliki.

Ovaj korektor za bubuljice otvara prostor i da preko toga nanesete puder na lice, budući da on ostaje zalepljen i prekriva neravninu. I tako, dok idete u dan, gotovo savršeno našminkani, preparati rade za vas. Izgledaćete savršeno, a bubuljice će polako nestajati.

Preparati za fleke od bubuljica

Uporne fleke od akni imamo usled raznih okolnosti. Postoje odlične kreme protiv fleka, najbolje ako su na biljnoj bazi. Preporuka je za fleke koristiti i kreme sa vitaminom C.

Ovaj vitamin, pored toga što je buster dodatne energije za kožu, posvetljava, što je jedna od osnovnih potreba kože sa flekama. Njima treba malo vremena, ali redovnom upotrebom, fleke zaista mogu biti samo ružna uspomena.

Preparat za isušivanje bubuljica

Već smo pomenuli da ovakav preparat treba u sebi da sadrži cink ili aloja veru jer ono dobro utiče na upalu oko bubuljice. Ono što je važno, to je je da ovakvi proizvodi mogu biti u obliku kreme, gela, maske za lice, ali i korektora za nepravilnosti.

Preparati za prekrivanje bubuljica

Možda nisu namenjeni lečenju, ali vrlo češćo korišćeni kao kec iz rukava svih onih koji imaju akne na licu. To nisu teški puderi, već su uglavnom u pitanju bb i cc kreme.

Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti.

Najbolji preparati za bubuljice

Naravno, od nas ste navikli da dobijete konkretne stvari, zato vam donosimo spisak najboljih preparata za bubuljice koje možete kod nas pronaći. Iskustva su pokazala da naša lista treba ovako da izgleda!

preparati protiv bubuljica

Aknolin set za kožu sklonu aknama

Preparat baziran na sirovinama biljnog porekla. Iako veoma verujemo u medicinsku, prednost dajemo ovakvoj kozmetici .

U Aknolinu možete naći: ekstrakte semena biljke tamarinda, kore primorskog bora, kore hrasta, bukovače i cveta livadskog ljulja, alantoin, ulje čajevca. Kombinacija koja je više nego izuzetna jer svaki sastojak ima svoju ulogu u problemima kao što su smanjenje upale, sprečavanje lučenja sebuma, ali i vrlo važnoj nezi koži i sprečavanju isušivanja. To je od ključne važnosti, ne samo da se problem ukloni, već i da ne ostanu bilo kakve posledice.

Još jedna od prednosti ovog proizvoda je i ta što se sastoji iz losiona i gela, koji rade u tandemu – čiste i neguju kožu sklonu bubuljicama.

Ovaj preparat se može nabaviti samo preko interneta, na sajtu https://ovotaris.com/aknolin/

Cena za komplet je 2920 rsd.

La Roche Posay Effaclar Duo

Kreme iz ove kolekcije spadaju u medicinsku kozmetiku, tako da sa njom nema greške. Namenjena je nepravilnostima na koži, koje se tiču bubuljica, akni, ali i fleka na koži. Ublažava crvenilo i otčepljuje zapušene pore. Hajde da zavirimo u njen sastav!

Glavni sastojci su niacinamid, procerad ( posebna vrsta ceramida) , aqua posae filiformis ( jedna vrsta bakterija odnosno probiotik za lice)  manoza ( vrsta šećera) . To znači da ova krema ima umirujući efekat, umanjuje crvenilo, ne dozvoljava pojavu fleka nakon povlačenja akni i stumuliše kožu da se regeneriše, što je posle bubuljica neophodno.

Može se nanositi na mesto koje je problematično, ali i na veću površinu kada je potrebno. Ova krema se može naći u apotekama i drogerijama. Cena za 40 ml je oko 2000 rsd

Acne Intensive Formula

Medicinska nega sa beta hidroksi kiselinama, sprečava lučenje lojnih žlezda i svojim antiseptičnim dejstvom deluje na bakterijsku floru. Najveći kvalitet ove kozmetike je u tome što neće dozvoliti stvaranje velike upale, pošto deluje na pore, komedoni se lakše otvaraju.

Čak i ako postoji tendencija formiranja bubuljice, ova formula će pomoći da to ne bude akna, već eventualno neki mitiser, a za njega ćete se ipak lakše pobrinuti.

Ima je u bolje snabdevenim apotekama.

Ovaj set možda u početku ne bude baš potpuno pogodan, zato što na nekoliko prvih korišćenja izaziva peckanje i crvenilo, čak i perutanje kože. Naravno, to bi nakon nekoliko korišćenja trebalo da prestane. Ukoliko se nastavi, onda treba prekinuti korišćenje.

Cena za set, kremu i losion je oko 2500 rsd.

Sebamed Clear Face preparat protiv bubuljica

Preparat koji deluje na više strana. Sprečava bakterijske infekcije hloroksilenolom. Ekstrakti krastavca i hidrolizovani proteini svile hrane kožu i hidriraju je. Bisabolol umiruje crvenila i iritacije, hamamelis skuplja pre, alantoin neguje i omekšava kožu dok pantenol potpomaže regeneraciju kože. Cena ovog gela je 564 rsd.

Eucerin dermopure kolekcija

Eucerin ima čitavu kolekciju proizvoda za negu problematične kože, a mi ćemo izvodjiti serum sa trostrukom efektom koji smanjuje masan sjaj, upale ali i sprečava vezivanje melanina i stvaranje tamnih fleka od akni. Ne preporučuje se deci ispod 12 godina, kao ni na jako pigentisanim flekama. Može izazvati osećaj peckanja na licu. Cena mu je oko 1790 rsd.

Uriage Hyseac 3 Regul preparat

Ovo je krema za lice koja reguliše 3 stavke:

 •  termalna voda jača kožu i njen imunitet
 • ekstrakt sladića smanjuje mašćenje kože
 • TLR2 regulirajući patent smanjuje iritacije

Balea Hautrein SOS gel protiv bubuljica

Ovaj jeftini proizvod za bubuljice možete naći u DM radnjama po ceni do 179 rsd. Ne dajte da vas cena zavara. Ovo nije proizvod za svakodnevnu negu. Ovo je proizvod za prvu pomoć, takoreći. Sadrži antibakterijski gel na bazi hamamelisa i salicilnu kiselinu. Prekomerna upotreba može izazvati isušivanje kože i crvenilo. Koristi se samo po potrebi direktnim nanošenjem na bubuljice.

Mixa anti imperfection preparat protiv nesavršenosti na licu

Ovaj proizvod sadrži cink i silicate S koji služi da matira lice i upija višak masnoće tokom celog dana. Krema zasušuje akne, ali ne naglo, nego hidrira kožu. Cena joj je oko 665 rsd.

Noreva EXFOLIAC® Global 6

Specifična formula za kožu sklonu aknama. Lipobaktol se bori protiv bakterija koje izazivaju akne, hijaluronska kiselina hidrira kožu dok jedinstvena kombinacija sastojaka ( AS Caps + Omega HA) sprečava prekomerno perutanje i isušivanje kože.  Krema sadrži mikrosunđere ( koji upijaju sebum), ceramide i hidrirajuće agense pa koža ostaje izbalansirana i meka. Cena je oko 2480 rsd.

Avene Cleanance Comedomed koncentrat

Ova krema, slično kao i prethodna, ima takozvani matirajući efekat, ne dozvoljavajući koži da se masti. Utiče na otvorene i zatvorene komedone, sprečavajući njihovu ponovnu pojavu. I ova krema spada u medicinsku kozmetiku i možete je nabaviti u gotovo svim apotekama.

Sadrži sastojak koji se zove comedoclasin, veoma efikasan u borbi protiv komedona. Ovaj sastojak im ne dozvoljava da se ponovo pojave. Zapravo, on se sastoji iz ekstrakta semena sikavice, biljke poznatije kao čičak, koja veoma dobro deluje na bubuljice. Cena joj je nešto iznad 2000 rsd, za 30 ml.

Za kraj o preparatima za bubuljice

Ovaj tekst je imao za cilj da vam olakša potragu za preparatima koji se dobro nose sa bubuljicama. Svi pomenuti ovde su zaista dobra preporuka, u to nemojte sumnjati jer naše višegodišnje iskustvo i veliki broj čitalaca sa kojima komuniciramo ukazuju nam na mnoge stvari.

Kao krajnju preporuku, dajemo preparate na biljnoj bazi, čak i pre medicinskih.

Za medicinskima možete posegnuti kasnije ili ako je problem baš ozbiljan. Prirodna kozmetika, koja je ponekad nepravedno zanemarena, od velike je pomoći u borbi sa bubuljicama, ali i generalno u borbi za lepšu kožu.

Ništa ne škodi,a dosta pomaže, bolje ne može.

Nijedan problem neće proći sam od sebe, kao što se mi najčešće zavaravamo. Kada to shvatimo, već smo najčešće platili cenu.

Zato, odmah dajte šansu preparatima koji će skratiti proces izlečenja i na pravi način pobediti problem, bez posledica po kožu.