Da li je farbanje trepavica danas u modi?

Da li je farbanje trepavica danas u modi?

Da li je farbanje trepavica danas u modi ili postoje i drugi načini za dobijanje dugotrajnog efekta savršenih trepavica? Imate li svoju relevantnu metodu ili vam je svejedno kako dolazite do potpunog efekta dugih i gustih trepavica? Kako se farbaju trepavice? Danas ćemo vam malo rešiti dilemu ukoliko je imate i objasniti koja je metoda najbolje rešenje za vas 

Nega lica i tela je podrazumevana svakodnevnica svake ženske osobe. Uvek težimo da izgledamo savršeno i u zavisnosti od toga kakvu lepotu preferiramo, zavisi i način na koji negujemo i ističemo naše crte lica. Postoje osobe koje vole prirodan look, koji podrazumeva i prirodan izgled i negu, tj ne zahteva mnogo šminke na licu, a postoje i one koje vole da u svakodnevnoj prilici imaju istaknute, upečatljive crte, poput usana, očiju, obrva ili trepavica, a ponekad i sve zajedno.

S toga je danas tehnologija i dovedena do savršenstva i sve što poželite, možete za tren oka i dobiti. Sve modernije je postalo ugrađivati implante i pojačavati crte lica, a posebno se u tome ističu obrve (japansko iscrtavanje), trepavice (svilene, veštačke, magnetne) i trajna šminka usana, botoks na jagodicama, usnama, grudima, vratu i mnogo drugih metoda. 

U koju vrstu ulepšavanja spadaju ofarbane trepavice i da li ste nekada pokušale da na taj način ulepšate vaše oči? 

Zašto se trepavice farbaju?

Mnoge pripadnice lepšeg pola bi želele da imaju tamne i duge trepavice, ali im priroda to nije podarila. Kod većine je slučaj da su trepavice dugačke, ali izuzetno svetle boje, te ne dolaze do izražaja i nisu nimalo primetne i upadljive. Kako bi došle do tamnih, dugih i primetnih trepavica, a da pritom nisu pristalice implantiranih, misli se na svilene ili veštački lepljene, sve češće pribegavaju tretmanu farbanju trepavica.

Farbanjem trepavica, dobija se efekat dugih i tamnih trepavica koje u svakom trenutku mogu da zablistaju bilo gde da se nalazite. Najbolja stvar kod tretmana farbanja trepavica jeste to da kada jednom ofarbate trepavice, efekat opstaje i do čak šest nedelja.


Postupak je bezbolan i brz, a način na koji se izvodi, tera vas da se sve češće opredeljujete baš za ovu metodu iz mnogo razloga. Još je bolje kada ofarbate trepavice koje su prirodno guste i duge. A kako da budu takve? Anđela se pitala isto, i pronašla način! Prirodno, leko i bezbedno uspela je da njene trepavice porastu i sada su duže nego što je zamislila da mogu da budu. Oduševljena je, a i vi možete biti ako probajte isto što i ona. O čemu je reč, pročitajte sami u njenom ličnom iskustvu – kliknite na tekst :

Imam duge i guste trepavice i savršene obrve. Ne, nije nadogradnja!

Hajde da pogledamo zašto bi trebalo da farbamo trepavice i koje su to prednosti i olakšice koje nam donosi upravo ovaj tretman. 

  • Ukoliko imate osetljive, svetle oči i ne prija vam korišćenje maskare svakodnevno, farbanje trepavica je prava stvar za vas. Nećete više morati da jurite za idealnom maskarom i da potamnjujete oči svakodnevno iznova, baš iz razloga jer će se vaše oči isticati uz pomoć ovog jednostavnog trika-farbanje trepavica. Oči kod osoba sa svetlijom puti su izrazito nežne, a dlake generalno svetlije i tanane.Često je kod takvih devojaka look neupečatljiv, pa iziskuje stalno potamnjivanje očiju i isticanje prisutne lepote. 
  • Ukoliko ne podnosite lepak i veštačke trepavice, jednostavno su previše teške za vaše oči i često znaju da vas iritiraju.
  • Kada želite brzo, a dugotrajno rešenje, farbanje trepavica je prava stvar za vas.
  • Tretman farbanja trepavica spada u jeftinije metode.
  • Kada ni uvijač za trepavice više ne može da vam pomogne.
  • Potpuno su medicinski proverene i kontrolisane boje koje se koriste za farbanje trepavica
  • Obavlja se potpuno bezbolno, možete ih čak farbati i u kućnim uslovima. 

Verovatno pretpostavljate da, osim u kućnim uslovima, trepavice možete ofarbati i u kozmetičkim salonima, tačnije profesionalno. U narednim redovima ćemo čitati o profesionalnom farbanju trepavica i šta tačno to podrazumeva.

Profesionalno farbanje trepavica

Kada govorimo o profesionalnom farbanju trepavica, tu se već radi o malo ozbiljnijoj priči. Podrazumeva se da se farbanje odrađuje u ozbiljnim kozmetičkim salonima sa licencom za rad. Pre nego se odlučite za korak farbanja trepavica u kozmetičkim salonima, veoma je važno da dobro proverite ko radi tretman, u kakvim uslovima i da li se koriste provereni materijali. Sve ovo je jako važno zato što se radi o vašem zdravlju, tačnije zdravlju vaših očiju, a znate i sami da su oči pogled na svet i ogledalo duše. 

bojenje trepavica

Isto kao što postoje određene farbe za farbanje kose, one koje su manje ili više štetne, tako postoje i specijalizovane farbe kojima se farbaju trepavice.

Trepavice ne može svako da ofarba, već izričito edukativna osoba koja je ima završeni sertifikat za obavljanje takvih delatnosti. Uglavnom se farbaju svetle trepavice, jer se na njima najveći efekat i može primetiti. Kada ste odabrali salon u koji verujete, sledi vam još da se opustite i uživate u tretmanu. Vaše savršene trepavice, biće gotove za pola sata.

 Dodatni savet u vazi sa farbanjem trepavica odnosi se na pripremu očiju pre i negu trepavica nakon završenog tretmana.

Pre farbanja, potrebno je ukloniti kontaktna sočiva ukoliko ih nosite i oči treba da vam budu potpuno bez šminke.

Sočiva se skidaju zato što može doći do zamrljanja kada poneke čestice farbe dođu u kontakt sa očima.

Nakon farbanja, potrebno je unutrašnjost oka isprati sterilnim rastvorom slane vode, tačnije fiziološkim rastvorom, da se speru tragovi boje. Još jedan dodatni savet bio bi taj da ukoliko želite da vam farba potraje duže na trepavicama, izbegavajte skidanje šminke uljanim sredstvima, da ne bi, pored ostale šminke uklonili i deo boje sa trepavica. 

Ukoliko se budete pridržavali naših saveta, budite sigurni da ćete imati lepe trepavice najmanje šest nedelja. 

Farbanje trepavica kod kuće

Kada kažemo da se farbanje trepavica kod kuće može obaviti brzo i lako, zaista to i mislimo. Ne maskarom, ne ni veštačkom nadogradnjom ako vam je to prvo palo na pamet, mada kao privremeno rešenje može i to poslužiti. Maskara je nužno zlo, mnogi je izbegavaju zato što često zna da bude termolabilna, pa se na visokim temperaturama razmazuje i brzo skida, a na niskim kruni i otpada sa trepavica. Baš iz tih razloga i pribegavamo bojenju trepavica.

Sve što nam je u kućnim uslovima potrebno za ovu priliku jeste nekoliko blaznica, topla voda, jedna mala, precizna četkica za bojenje, staklena posuda i boja kojom ćemo farbati trepavice.

Moramo voditi računa, da boju koju koristimo za bojenje nikako ne bude ista ona koju koristimo za kosu, jer su one mnogo štetne. Boja mora biti potpuno prirodna i sačinjena od prirodnih sastojaka, sa puno aktivnih materijala u sebi.

Kada smo pripremili sve što nam je potrebno, krećemo sa farbanjem.

Jednu blaznicu postavljamo ispod oka, ispod gornje trepavice a drugu držimo u ruci. Vrlo je bitno da zaštitimo i kožu i oči prilikom bojenja. Zatim  zatvorimo oko i spustimo trepavicu na blaznicu, lagano premazujemo i čekamo 15ak sekundi da trepavica upije boju. Nakon toga brišemo višak boje lagano tapkajući trepavicu odozgo i farbanje je u principu gotovo. 

Ukoliko ima potrebe, možemo još jedanput premazati trepavicu ukoliko vam se čini da se boja nije dobro primila. Posle dva sata otprilike možemo normalno nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, čak i kvasiti oči bez bojazni da će se farba skinuti. 

Pre nego što se odlučite da sami bojite vaše trepavice kod kuće, posavetujte se sa nekim malo stručnijim i potražite određene savete, jer nikada ne znate koliko sami tretman može biti opasan, posebno ako niste imali iskustva sa tim ranije. 

Može li bojenje trepavica biti opasno?

Ukoliko pripadate onim ženama koje se iz ovih ili onih razloga brinu o svojoj lepoti same, naši saveti za mere opreza će vam dobro doći, posebno ako nemate mnogo kozmetičkog iskustva u praksi. Farbanje trepavica ne može doslovno ugroziti vaše zdravlje, ali bi svakako trebalo da se pridržavate određenih saveta pre nego uronite u samu proceduru. 

farba za trepavice

Prva mera opreza se odnosi na alergo proveru boje koju koristite za farbanje.

Uvek bi pre početka trebalo odraditi alergo test na podlaktici vaše ruke ili eventualno iza uha. Namažete malu količinu farbe u razmeri koju koristite za trepavice i ukoliko se u narednih 45 minuta ne pojavi crvenilo ili peckanje, boja je bezbedna za upotrebu. U svakom drugom slučaju odstupanja, ne počinjite tretman farbanja. 

Druga mera opreza govori o vremenu stajanja farbe.

Ne ostavljajte farbu da deluje duže nego što je preporučeno, jer može doći do dubinskog oštećenja dlake i sagorevanja trepavice.

Treća mera upozorava da je mešanje boja zabranjeno i da se upotreba više različitih proizvođača ne preporučuje, iz razloga jer, ako dođe do bilo kakve reakcije, nećete znati na šta su koža i dlaka odreagovale.

Četvrta kaže da nikada ne farbate trepavice bojama za kosu. U te svrhe morate koristiti prirodne boje koje manje oštećuju ili posebne farbe za trepavice i obrve.

Ukoliko ste za neko rirodno rešenje, uvek možete probati serum za trepavice.

Verovatno ste se u nekom trenutku teksta zapitale koja je to boja kojom farbamo trepavice? Najčešće upotrebljivana je kana. Više o njoj sledi.

Farbanje trepavica kanom

Farbanje trepavica se može raditi u kombinaciji sa minivalom trepavica ili samostalno. Najčešće se koristi crna ili tamno braon boja. Boje koje se upotrebljavaju su potpuno bezbedne. Jedna od njih je i kana koja se koristi baš od davnina za farbanje kose, a u skorije vreme je svoju primenu našla i kod farbanja ostalih delova tela.

Pre farbanja trepavica kanom, potrebno je uraditi piling predela oko očiju, da bi se uklonili mrtvi delovi epitela i da bi se boja što duže održala postojanom. Tretman farbanja traje oko pola sata. Kada se radi kanom, efekat može trajati do sedam dana, a kada se koristi prava boja za trepavice, onda i do 6 nedelja. 

Farbanje trepavica se obično ponavlja na svake tri nedelje, kada je farbanje kanom u pitanju onda i češće, a vrlo često je farbanju indikacija priprema za trajnu šminku, tačnije ispituje se oblik i boja prvobitno, pre nego što se odlučite za trajno rešenje.   

Farbanje trepavica iskustva 

Kada u nešto nismo sto posto sigurni, mnogo čitamo o indikacijama i kontraindikacijama. Vrlo često nas čak ni taj tekst ne ubedi da je to ono što želimo da čujemo, već najveći oslonac i poverenje imamo upravo u one koji su to već isprobali na svojoj koži.

Danas konkretno tražimo da nam prenesu iskustvo oni koji su farbali svoje trepavice i na kakve su prepreke sve nailazili. Da čujemo šta oni imaju da podele sa nama:

Ana, 39 godina

Oduvek sam izgledala kao žuto pile. Imam veoma svetlu put i dlake su mi svuda na telu izrazito bele. Ima to svojih prednosti, ali ima i mana. Nijedna crta na licu mi nije upečatljiva i uvek moram da docrtavam i dorađujem nešto ukoliko želim da izgledam lepo. Kada sam bila klinka, to mi nije padalo teško. Međutim ,kako su godine prolazile, ja sam sve više gubila volju za svakodnevnim šminkanjem, te sam odlučila da potražim dugoročnije rešenje za moje probleme i poteškoće. Nekoliko nedelja sam čitala o svakakvim metodama, među njima i o farbanju određenih delova na licu. Na prvu loptu mi se učinilo kao najbezbednije rešenje. Mislila sam, ako mi se ne dopadne, skinuće se kroz nekoliko nedelja. Tako sam i rešila da ofarbam svoje obrve i trepavice. Otišla sam u obližnji kozmetički salon koji mi je garantovao uspeh. Nakon prvog tretmana nisam bila potpuno zadovoljna. Verovatno jer sam navikla na sebe neupečatljivu, a sada odjednom, bum! Kako su dani prolazili, farba je pomalo bledela i celokupni utisak je bivao sve bolji. Danas, godinu dana nakon prvog farbanja trepavica, ja naprosto ne mogu da zamislim svoje lice drugačije. Em što mi je mnogo lakše, jednom mesečno odem i odradim farbanje, em što sam sebi uštedela vreme za uzaludno svakodnevno doterivanje. Sada izgledam lepo svakog dana bez puno muke i potrošenog novca. 

Jelena, 25 godina

Dugo sam razmišljala o trajnoj šminki lica, tačnije očiju i usana, ali nisam dovoljna hrabra bila da potegnem taj korak. Za farbanje trepavica i ostalih delova lica sam prvi put čula od prijateljice koja već nekoliko godina koristi tu metodu, a da ja to nisam ni predpostavljala. Kako sam čula da se posle određenog vremena skida i bledi, shvatila sam da nemam šta da izgubim ako probam. Tako je i bilo. I mogu vam reći da sam baš zadovoljna, sada čak i ne razmišljam o drugim metodama, sasvim mi je potaman ovo što postižem farbanjem. 

Ukoliko imate još neke nedoumice vezano za farbanje tepavica, preporučujemo da, osim što ste pročitali i usvojili ovaj tekst, mišljenje potražite na još nekom mestu. Nije na odmet dobro se informisati i čuti različite tvrdnje, pogotovo ako se radi o vašem zdravlju, koje ne zaboravite da stavite ispred svega!