Trajna šminka usana – postupak, cene i iskustva

Trajna šminka usana – postupak, cene i iskustva

Autor:

Trajna šminka usana – da ili ne? I dalje nam se razna pitanja vrte po glavi, pa ćemo danas konačno da odgonetnemo sva ona koja vas muče.

Ukoliko vam je dosta stalnog proveravanja karmina i preturanja po torbi u potrazi za omiljenom olovkom za usne, možda je ovaj tretman baš za vas.

Šminkate se svakodnevo i to šminkanje se pretvara u mali ritual pred odlazak na posao ili pred večernji izlazak? Neke žene uživaju prolazeći iznova kroz ovaj ritual, gledajući se u ogledalo i diveći se svom izgledu, a zatim uživaju u uređivanju stola za šminkanje. Drugi deo pripadnica lepšeg pola ima sasvim drugačiju sliku – šminkanje im predstavlja veliki teret, oduzima im vreme i počelo je već da ih nervira.

Kako god bilo morate priznati da vam pada teško kada dođete umorni kući i jedva čekate da se srušite u krevet ali umesto toga odlazite ponovo do ogledala. Znate i sami koliko je pravilna nega kože lica važna i podrazumeva se da ćete skinuti šminku. Tog trenutka shvatamo koliko zapravo imamo vremena, odnosno koliko vreme sporo teče i pitate se da li trajna šminka samo pomodarstvo ili je zaista praktična.

Bez obzira da li vam se ovaj trend sviđa ili ne, važno je da saznate sve o njemu. Lepše, punije i oblikovanije usne mogu da budu pun pogodak i mogu ponovo da vam povrate samopouzdanje koje se izgubilo zbog tankih i bledih usana.

Šta je trajna šminka usana?

Trajna šminka je baš ono što pretpostavljate da jeste – šminka koja se ne skida. U principu, svojevrsna vrsta estetske tetovaže (kao što je i japansko iscrtavanje obrva) pri kojem se u usne aplicira trajni pigment. 

Šta moete postići njome?

  • Ukoliko vaše usne imaju nejasne ivice one će dobiti jasne i izražene ivice koje će stvoriti utisak punijih usana.
  • Uštedećete vreme jer nećete morati svaki dan da šminkate usne i popravljate karmin
  • Ulepšaćete izgled usana

Glavna razlika između trajne šminke i tetoviranja je ta što tetovaža prodire kroz sva tri sloja kože  te se zadržava zauvek i vrlo teško skida. Trajna šminka prodire u prvi sloj kože epiderm i tu se zadržava, ne može ići dalje te je i sam njen vek trajanja kraći a ona potpuno bezbedna.

Pre samog početka tretmana neophodno je uraditi piling kože kako bi koža bila ravna i boja lakše prodirala.

Bez obzira na trajnu šminku, piling za usne treba redovno raditi!

Kome je namenjena trajna šminka usana?

Ova kozmetička tehnika namenjena je za ulepšavanje lica ali tako da istakne prirodne crte lica i eventualno dopuni određene nedostatke.  Njome se mogu srediti manji nedostaci na usnama poput vizuelnog povećavanja volumena ukoliko se okolo usana isrcta kao olovkom.  Ivice usana mogu postati jasnije i samim tim istaći jagodice. Odlično je rešenje ukoliko imate problema sa alergijama, jer preosetljivoj koži većina kozmetike stvara simptome poput oticanja ili perutanja i svraba kože.

Trajna šminka ističe vašu prirodnu lepotu pa je njen rezultat uvek prirodan svež izgled usana.

Namenjena je upravo vama ukoliko ne pronalazite bolje rešenje za lepši izgled vaših usana.

Takođe, ukoliko vam je preko glave šminkanja i popravljanja šminke, ovaj tretman će vam rešiti iz korena taj problem.Uvek ćete izgledati sređeno i lice će izgledati uredno, pa je to veliki plus.

trajno šminkanje usana

Jedini preduslov jeste da vam se zaista sviđa kako izgledaju krajnji rezultati. Prvo dobro pogledajte kako to izgleda na fotografijama, kako izgleda na drugim ženama, pa dobro razmislite da li će i vama dobro stajati šminka koja se ne skida.

Može li trajna šminka uvećati usne?

Trajna šminka može uvećati usne, ali one ne menaju mnogo prvobitnu formu. Efekat je zapravo samo vešta kamuflaža.

Kada se trajnom šminkom postiže efekat uvećanih usana to se odnosi na pojačavanje boje i iscrtavanje ivica uglova usana. Ako su vam usne blede, možete da ih obojite u malo tamniju, a opet prirodnu, nijansu. Tanke usne mogu da dobiju na volumenu, kao kada ih povećavate  običnom šminkom.

Ako ne znate, evo kako našminkati usne da izgledaju punije

No, za punije usne nije neophodno podvrgnuti se iglama. I priroda može da vam pomogne da dobijete zanosne usne za tili čas! Sanja nam je otkrila kako je ona povećala usne, bezbolno i krajnje jednostavno. Obožava njihov novi izgled. Isto možete probati i vi. Pročitajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Trajna šminka može da uveća usne, ali ne previše. To je vizuelni volumen. One su primetno punije, ali ne mogu da se povećaju do neprepoznatljivosti.

Ideja trajne šminke usana jeste da izgledate blago našminkano, a da to ne deluje preterano.

Tanja koža primiće bolju boju od deblje kože.

Za osobe koje imaju herpes, vrlo je nezgodno raditi trajnu šminku usana. Za to bi bilo najbolje da se posavetujete sa kozmetičarima, kako bi se uskladila pravilna nega, ukoliko se uopšte i odlučite na tretman bojenja usana.

Kako se radi trajna šminka usana i da li boli?

Trajna šminka usana radi se u lokalnoj anesteziji, tako da je suštinski bezbolna.  Sama metoda se izvodi aplikacijom boje u prvi sloj kože. Nanosi se jedan sloj boje a zatim se posle par nedelja dolazi na korekciju.

Boja za trajnu šminku usana

Pre svega bitno je odabrati boju za usne. Najčešće je to neka neutralna boja ( razne nude varijante, bež, boja terakote) možda za nijansu tamnija od prirodne boje usana. Drečave boje nisu dobra ideja, jer ipak je reč o trajnoj šminci oko koje ćete se možda nekad i predomisliti. Oko nijanse najbolje da se posavetujete, kako biste izabrali u skladu sa svojim tonom i podtonom kože. Takođe, dobar stručnjak znaće kojom nijansom da neutrališe recimo modričaste ili tamne usne ili pojača pigment bledih usana.

Tehnike trajnog šminkanja

Sam proces trajne šminke odvija se mikropigmentacijom. Površinski sloj kože prima boju, mirkopigmente koji se zadržavaju na njoj. Zatim se ostavlja par trenutaka da odstoji i vrši se rutinska kontrola. Ona podrazumeva sam pregled, gde ćete vi reći svoje mišljenje o izgledu usana i nijansi boje. Kada se završi sa finesama i dogovorimo izgled kakav želimo da zadržimo prelazimo na realizaciju.

Boja se zadržava se oko tri godine.

Imamo 3 oblika trajne šminke usana:

  • konturisanje,
  • senčenje
  • rekonstrukcija usana.

Najviše se koristi senčenje usana trajnom šminkom jer izgleda najprirodnije i podložno je promenama. Na senčenju se mogu vršiti stalne korekcije i poboljšavati seobuhvatni izgled lica. Konturisanje usana trajnom šminkom podrazumeva iscrtavanje i naglašavanje kontura i oblika usana. Rekonstrukcijom se vizuelno menja oblik usana.

Nakon prvog puta, šminka brzo izbledi i na nju utiču sunčevi zraci, hrana , razni spoljašnji faktori. Zato je važno doći na korekciju kako bi dobili dogovoreni efekat.

Nega usana posle trajne šminke

Nega trajne šminke neophodna je stavka u procesu. 10-ak dana nakon tretmana morate:

  •  nanositi preporučene kreme koje će sprečiti pojavu infekcije. Ove kreme će vam preporučiti kozmetičar, ne uzimate ih na svoju ruku. Većina njih sadrži antibiotik koji će sprečiti kompikacije.
  •  koristiti preparate sa UV zaštitom
  • izbegavati bazene i saune.

Nuspojave trajne šminke usana

Podrazumeva se da ćete odabrati već odavno isproban salon koji ima proverene implante odnosno boju. Boja koja nije dermatološki testirana može stvoriti ozbiljne probleme vašem organizmu.

Najvažnije je da se proces izvodi u higijenskim uslovima isključivo u salonima koji imaju sertifikate za trajnu šminku kako bi ste izbegli mogućnost alergije, ali i infekcija. Bilo bi dobro obratiti pažnju da li se boje ukapavaju diretkno u aparat, a podrazumeva se da se igle menjaju posle svakog korišćenja.

Pre samog tretmana, priprema se prostorija i materijal koji se koristi za rad. Sterilno i higijenski čisto, ništa manje od toga. Klijenti moraju da se zaštite od potencijalnih infekcija.

Ukoliko uvidite da higijena u salonu nije dobra, odustanite od tretmana, jer vaša koža može da ispašta zbog neprofesionalnog propusta.

Tretman traje od 90 do 120 minuta, a korekcije traju oko sat vremena.

Na usne se nanosi anestezija u kremi, kako ne biste osećali bol i dodatne neprijatnosti.

Za i protiv trajne šminke usana

Trajna šminka je zapravo polutrajna tetovaža.

Razlozi za:

Prednost je u tome što možete da izaberete kako želite da vaše usne izgledaju. Naravno, ne mogu biti drastično punije, za to vam ipak trebaju hijaluronski fileri za usne. Pravilnije konture usana je ono što ćete dobiti ako se odlučite za ovaj tretman.

On vam takođe garantuje da budete lepi čim se probudite! Taj osećaj je ono što mnoge žene traže i zbog čega i rade ovaj tretman. Kada ste na moru, u teretani, na bazenu, vaša šminka će i dalje biti na usnama.

Pa zar to nije fenomenalno?

boja za trajnu šminku usana

Ipak, moramo da vas upozorimo i na potencijalne rizike i mane.

Razlozi protiv:

Rizik za nastanak infekcija postoji.

Naravno on se smanjuje ukoliko izaberete dobar i proveren salon ali nega posle tretmana je ključ oporavka i dovodi do željenih rezultata. Morate se usresrediti na pravilnu negu usana kako bi izbegli sve negativne posledice. Usne se neguju dve nedelje nakon tretmana i ne treba ih izlagati preterano sunčevim zracima.

Ako pogrešite u odabiru stručnog lica koje će raditi ovaj tretman, može doći do prave katastrofe. Možda vam se rezultati ne svide, a možda i ne budu tako trajni, kao što se obećalo na početku. Kada radite tretmani koji u sebi sadrže bilo koju vrste igle, pa čak i kada radite hemijski piling lica, bacite oko na diplome i sertifikate kozmetičara. Oni su uglavnom okačeni u salonu.

Takođe, mana je što nijansa koju ste odabrali može da vam dosadi. Ukoliko je prejaka, nećete je lako prekriti nekim svetlijim karminom kada to poželite.

Uklanjanje trajne šminke sa usana

Ukoliko vam se iz bilo kog razloga ne dopadaju vaše trajno našminkane usne, postoji način da se i to reši. To jeste dodatni trošak, pa zato dobro razmislite šta želite pre nego što odete pod iglu.

Uklanjanje pigmenta iz usana radi se laserski. Zrak lasera prolazi kroz epiderm i deluje direktno na pigment, razlažući ga. Nakon toga on se izbacuje iz organizma puten limfe ili lakše izbija do površine kože pa se tako uklanja. Okolna koža ostaje neoštećena. Potrebno je nekoliko tretmana da bi se trajna šminka uklonila – razmak između dva tretmana barem mesec dana. Nekome je dosta 3, nekome treba i 5 tretmana ( što znači 3-5 meseci za skidanjee trajne šminke usana)

Trajna šminka usana cena

U ovom procesu važno je ne voditi se cenom , jer skupa trajna šminka ne mora da garantuje kvalitet.

Što se tiče samog paketa tretmana u njega je uračunat prvi dolazak i dve do tri korekcije. Neki saloni u paket ubrajaju tri korekcije. Cene se kreću od 100 evra, pa na više. Korekcije kasnije koštaju oko 20 evra, negde manje, negde više.

Pored samog tretmana računajte i negu nakon njega. Dobićete kreme koje su vam neophodne u prevenciji infekcija i bržem obnavljanju kože. Podrazumeva se hidratantna krema i krema protiv UV zraka pride. Možda će trajna šminka uticati na vaš novčanik, ali ako ste vi zadovoljni svojim usnama, ko pita za cenu?!

Postoje i drugi načini, koji mogu da poprave izgled vaših usana.

Saznajte više o korekciji usana.

Trajna šminka usana iskustva

Jelena je sa nama podelila iskustvo kakvo je imala sa trajnom šminkom usana:

“ Moje usne su oduvek bile tanke i nekako bezlične. Zavodljive, punije usne bile su moj san! Često sam zbog sitnih usana razmišljala da stavim silikone, ali toliko negativnih iskustava me je jednostavno odgurnulo od te ideje. Pritom, silikoni u usnama nisu baš jeftini. Dugo sam se odlučivala šta da uradim, kako bi konačno povratila izgubljeno samopouzdanje.

Trajna šminka usana činila se kao bezbedna ideja, koja će mi pomoći da imam lepše usne. Otišla sam na tretman i bila sam pomalo skeptična. Znate već, u svakom salonu  ćete naići na istu priču, kako je ovaj tretman revolucionaran, kako je prava šteta što ga ranije nismo imali u ponudi. Plašila sam se da stanje mojih usana ne bude još gore, da na kraju ne izgledam smešno.

Ono što morate da znate jeste da je prvobitna boja tamnija i da će vremenom malo izbledeti, i postaće prirodnija i lepša.Tako je isto i kada radite puder obrve. Dobro je što možete da birate nijansu koja odgovara vašem tenu i što možete da kreirate izgled svojih usana kako god želite. Rezultati su bili fantastični!

Idem redovno na korekcije i zadovoljna sam trenutno izgledom svojih usana. Preporučujem svim ženama da isprobaju ovaj tretman, ukoliko im je dosadašnji izgled pravio problem ili im se jednostavno ne dopada kako im usne izgledaju.”

Ono što je važno da znate pre tretmana jeste da ova boja mora da se održava, pa bez obaveznih korekcija, neće biti trajnijih rezultata. Potrebna je redovna briga i redovno odlaženje kod odabranog kozmetičara.

Da li ste probale ovaj tretman? Kakva su vaša iskustva? Podelite sa nama i našim čitateljkama u komentaru.