Kako ukloniti crvenilo na licu

Kako ukloniti crvenilo na licu

Autor:

Kako ukloniti crvenilo na licu? Metoda koju ćete primeniti zavisi od uzroka crvenila, a njih ima dosta. Možda je vreme da se konačno upoznate?

Kako se javlja crvenilo na obrazima

Crvenilo na licu se obično ne pojavljuje pre 30. godine i može biti čak i nasledno. Nakon nekog vremena, osobe obično misle da će crvenilo nestati , ili da imaju periodičnu pojavu bubuljica na licu.

Crvenilo na licu se najčešće javlja usled upale lojnih žlezda lica. Javlja se kod svih tipova kože, mada češće ukoliko osoba ima svetliji ten.

Crvenilo na licu počinje prvo kao crvenilo na obrazima, nosu, bradi ili čelu (i ređe na vratu, koži, grudima ili ušima). U početku crvenilo dolazi i prolazi. Nakon nekog vremena crvenilo se produbljuje i traje duže.

Vidljivi kapilari se pojavljuju na koži. Ako se ne leči, mogu se pojaviti i sitni plikovi i perutanje kože. Ponekad se crvenilo može proširiti i na oči, čineći ih razdraženim, vodenim i krvavim.

Srećom, postoje neke vrlo dobre mogućnosti lečenja crvenila na licu.

Ako vam je koža masna, sklona bubuljicama, crvenilo je obično posledica upala. Kako ukloniti crvenilo na licu tada? Jana nam je ispričala šta je ona radila i vredi da pročitate njenu priču. Ona je uspela potpuno jednostavnim putem da se reši crvenog i upaljenog lica i sada joj je lice savršeno čisto. Pročitajte njeno iskustvo da saznate detalje. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Šta treba izbegavati kod crvenila na licu i svraba

Prvi korak u lečenju crvenila na licu jeste promena načina života. Iako crvenilo na licu može biti nasledno, postoji mnogo „okidača“ koji ga pogoršavaju. Izbegavajte ove navedene zajedničke okidače:

Izlaganje suncu: Svako treba izbegavati previše sunca, a osobe sa crvenilom na licu su posebno osetljive. Trebalo bi obavezno da koristete kreme za sunčanje kada izlazite napolje. Ali i tu treba da budite pažljivi, jer koža na koju utiče crvenilo je vrlo osetljiva na hemikalije. Koristite kvalitetne kreme za sunce koji ne iritiraju kožu.

Stres: Crvenilo se povećava kada ste pod stresom. Saznajte više o tehnikama opuštanja kao što su duboko disanje, joga ili meditacija.

Alkohol: Alkohol ne uzrokuje crvenilo, ali širi kapilare po licu. To čini crvenilo na licu još gorim.

Začinjena hrana: Žestoka začinjena hrana uzrokuje širenje crvenila na licu.

Kozmetički proizvodi: Šminka, sredstvo za čišćenje, losioni  mogu iritirati kožu. Koristite samo proizvode koji nisu iritirajući, hipoalergijski i nekomedogeni.

Ovo su bili okidači koji crvenilo na licu pojačavaju, a ovo su uzroci zašto crvenilo nastaje.

Uzroci crvenila na licu

Crvenilo lica obično nije razlog za brigu, iako ponekad može biti dobar pokazatelj da se u organizmu nešto ozbiljno dešava.

crveno lice

Razlozi zbog kojih se javlja mogu biti višestruki, od spoljašnjih do unutrašnjih, i to je sledeće:

  1. Rozacea predstavlja stanje kože koja je periodično crvena na istim mestima. Crvenilo na tim mestima se pojačava usled dejstva nekog stimulansa, poput hladnoće, alkohola ili konzumacijom neke hrane. Obično zahteva medicinsko lečenje, jer može biti akutna i hronična. 
  2. Različite vrste kožnih oboljenja, naročito kada se javi ekcem ili psorijaza. Koža je na tim mestima izrazito crvena sa ljuspicama koje se perutaju. Akutno stanje ove dve bolesti, daje izrazito crvenu kožu koja gubi boju delovanjem kortikosteroida. 
  3. Upaljene bubuljice na licu daju izrazito crvenu kožu na mestima na kojim se javljaju. Obično su to akne koje se na licu zadržavaju više dana, prilično crvene i otečene. Višak sebuma dovodi do nagomilavanja prljavštine na licu i na tim mestima se stvaraju bubuljice. Proces uklanjanja je dugačak i zahtevan, a često zahteva i upotrebu zdravstvenih medikamenata. 
  4. Crvenilo od Sunca nastaje nakon dugog boravka na suncu, a isto tako mu se dejstvo i pojačava. Naročito plave i osobe svetle puti, sklone su crvenilu od sunca. Obavezna je zaštita jakim Uv faktorom, da se ovo crvenilo ne bi učestalo javljalo. Preporuka je nanositi ga i kada zrači zimsko sunce i kada ste dugo napolju. 
  5. Različite vrste alergija, obično na hranu, lekove ili alkohol, daju jako crvenilo, koje se usled dejstva sunca pojačava. 
  6. Ožiljci crveni od bubuljica takođe mogu da daju izrazito crvenilo lica. Pojačavaja mu se dejstvo usled vremenskih neprilika. 
  7. Kapilari su promene koje se javljaju tokom godina, a nastaju kao posledica neke traume ili pucanja kože usled oštećenja. Koža je na tim mestima izrazito crvena i zahteva medicinsku pomoć. 

Kako negovati suvu kožu lica i crvenilo

Niko ne želi perutavu, suvu i nečistu kožu na licu. Saznajte kako se boriti protiv ovog problema  i kako ukloniti crvenilo na licu.

Možete imati suvu kožu u bilo kom razdoblju vašeg života i na bilo kojem delu vašeg tela. Međutim, suva koža na licu može se najteže sakriti.

Pa kako se možete boriti protiv crvenila na licu i postići zdrav, blistavi ten?

Obično, koža sadrži prirodna ulja koja pomažu da zadrže vlagu i hidriraju lice. Međutim, neki aspekti svakodnevnog života, čak i aktivnosti poput tuširanja, mogu ukloniti ta ulja. Bez prirodnih ulja, vaša koža može biti dodatno suva.

Neravnoteža hormona ili stanje kože, crvenilo obično može biti uzrokovano i neispravnom negom kože, lošim proizvodima i ekstremnim vremenskim uslovima. Dakle, važno je naučiti kako pravilno hidrirati vaše lice.

Evo nekih saveta o tome kako brzo i jednostavno postupati sa suvom kožom i crvenilom na licu.

Nega kože nakon sunčanja

Suva koža, naročito nakon sunčanja, iziskuje redovnu hidrataciju i vlaženje. Dugotrajno izlaganje suncu dovodi to toga da koža izgleda suvo, posno i obično se peruta. Ovakve promene su posledica delovanja sunčevih zraka, koji dovode do toga da se ubrzano troši kolagen i elastin. Upravo zbog toga, pojačana nega kože je neophodna, i ona podrazumeva vraćanjevlaznosti i tečnosti njoj.

Postoji posebna linija kozmetike koja se bavi negom kože posle sunčanja i obično je bogata prirodnim sastojcima za vlažanje, umirenje i smanjnje iritacije kože. Takvi preparati su bogati vitaminima, i biljkama poput aloe vere i nevena.

Da ne dođe do iritacije kože i prvelikog opterećenja iste sunčevim zracima, koji nimalo nisu blagi, potrebno je dobro sprovoditi zaštitu kože od sunca.

Zaštita kože od sunca

Zaštita kože, pre izlaska na jako sunce je neophodna i podrazumeva kreme sa zaštitnim faktorom 50. Osim kada već posedujete dobru podlogu, možete koristiti kremu sa manjim faktorom, recimo 30, ali je neophodno nanositi je uvek kada ste na otvorenom. Takođe, najbolja zaštita kože od sunca je izbegavanje sunca u periodu kada je najštetnije, a to je od 12 do 17 časova.

Oštri sastojci uzrokuju suvu kožu, kao i crvenilo na licu

Neki sapuni za lice i sredstva za čišćenje mogu biti previše oštri za osetljivu kožu na licu. Ako je vaša koža suva nakon što je operete, možda koristite pogrešan proizvod za vašu kožu. Držite se blagih proizvoda, bez mirisa i izbegavajte oštre antibakterijske sapune koji bi više mogli sušiti vašu kožu.

Temeljno sušenje

Iako mislite da bi održavanje vlažnog lica povećalo vlagu, nakon što voda isparava koža će biti suva. Dakle, uvek temeljno osušite i pravilno vlažite nakon čišćenja. Međutim, imajte na umu da grubi peškiri mogu delovati poput pilinga – mogu oštetiti kožu, uzrokujući dalju suvoću i iritaciju. Uvek koristite čist i mek peškir i ne zaboravite nežno brisati lice, a ne trljati.

Kraće tuširanje

Umesto dugog tuširanja, provodite manje vremena u toplom tušu, to dovodi do proširenja kapilara i pojave crvenila na licu. Koristite blago i hidratantno sredstvo za čišćenje i ne zaboravite staviti hidratantnu kremu nakon tuširanja.

Odaberite pravu hidratantnu kremu za suvu kožu

Postoji mnogo različitih vrsta krema , pa kako onda odabrati najbolju? Za suvu kožu, hidratacije na bazi mleka su dobre jer olakšavaju suvoću. Ako se ne hidrirate, koža će raditi prekovremeno da bi proizvodila više ulja, kako se ne bi osušila. Izaberite ne-komedogenu ili laganu hidratantnu kremu kako bi koža bila hidrirana i osvežena, a ne masna.

Kako ukloniti crvenilo na licu

Lečenje  antibiotikom. Lekari lečenje obično počinju prepisivanjem kreme ili gela. Takođe se mogu koristiti i drugi lokalni antibiotici. Oralni antibiotici takođe imaju efekte.

Drugi lokalni tretmani uključuju azelainsku kiselinu, retinoinsku kiselinu, pa čak i preparate vitamina C.

U težim situacijama – ili ako antibiotici nisu delotvorni – lekari mogu prepisati i tretmane protiv akni, koji mogu dati dobre efekte.

Lekari mogu koristiti lasere, pulsirajuće svetlo i druge hirurške aparate za uklanjanje vidljivih kapilara i smanjenje crvenila na licu.

Postoji nekoliko stvari kojih bi trebalo da se pridržavate kada želite da rešite vaš problem crvenila na licu.

Kako ukloniti crvenilo na licu i da li postoji način?  

Slede odgovori:

Ne oslanjajte se samo na kreme. Crvenilo na licu zahteva korišćenje i lasera u nekim slučajevima, a ne samo krema. Najbolje kreme su hidrantne i ne iritirajuće, neka budu hijaluronske.

Ne perite lice jakim sredstvom za čišćenje. Pranje lica ujutro i uveče bitno je za zdravu kožu, ali pomoću pogrešnog sredstva za čišćenje možete ga dodatno iritirati, čineći lice više crvenim i upaljenim.

Mnogi proizvodi za čišćenje su sa sastojcima poput natrijum sulfata, natrijum dodecil sulfata ili amonijum sulfata,  ali su posebno oštri i uklanjaju  ulja, ostavljajući osećaj nadražene kože .

Dobra svakodnevna nega lica: uvek koristite sredstvo za čišćenje bez sulfata, koje neće isušiti kožu, tačnije potražite sredstva za čišćenje sa hidratantnim i umirujućim svojstvima, poput onih koji sadrže alantoin.

Ne koristite previše proizvoda za piling.  Proizvodi sa glikolnom kiselinom mogu biti problematični. Previše snažan piling sa tim sastojkom može da ošteti dodatno površne kapilare kože i učini ih još više vidljivim, što je suprotno od onoga što želite da postignete.

Ako piling ne daje efekte, moraćete koristiti laserske tretmane ili za korekciju ili prikrivanje proširenih kapilara.

Manje se sunčajte. Mnoge osobe žele da postignu“ savršen ten „kako bi uklonili i prekrili crvenilo na licu, što je upravo suprotni efekat. Mnogo crvenila na licu može se pripisati rozacei, koji ne “podnosi” sunce. Da ne spominjemo da je to i rizik od stvaranja raka kože.

Teško je rešiti brzo crvenilo na licu, ali dodavanje dnevne kreme sa SPF-om od 30 ili više,  ne iritira kožu, odličan je način smanjivanja svetlosti koja dolazi od izlaganja suncu.

Kako smanjiti crvenilo na licu prirodnim putem?

Bez obzira na to da li je vaše lice stalno crveno, ili se menja iz dana u dan, crvenilo na licu može biti zaista iritantno.  Osobe sa aknama mogu imati  još veći problem osim samog crvenila na licu.

uklanjanje crvenila sa lica

Osobe koje imaju crvenilo na licu postaju lako crveni od izazivača poput sunca ili čaše vina. Stanje koje se zove perioralni dermatitis uzrokuje crvenilo oko usta, brada, nosa i čak blizu očiju.

Mnoge osobe sa crvenilom na licu smatraju da prirodni sastojci mogu biti bolji od lekova. To je naravno iz razloga što prirodne sastojke smatraju sigurnijim ili prirodnijim.

Međutim, ovde bi trebalo obratiti pažnju.

Nisu svi proizvodi dobri  kod crvenila na licu.

Ne samo da ova praksa obično odgađa poboljšanje crvenila kože, već može pogoršati stanje kada se stvari koje se smatraju prirodnima imaju neprikladan pH za kožu ili izazivaju alergiju kože, stvarajući više crvenila i upale.

Znak upalnih stanja kože, uključujući rozacea ili seboroični dermatitis, i lepo će odgovoriti na lekove koji su posebno formulisani i uravnoteženi za ove osetljive kožne bolesti.

Bez obzira na uzrok crvenila vašeg lica, ovde su neki jednostavni tretmani koje možete napraviti kod kuće koji su i nežni i delotvorni, pa time i dobar način kako ukloniti crvenilo na licu.

1. Maska od krastavca

Iako nije bilo mnogo istraživanja koji potvrđuju delotvornost krastavca na crvenilo lica, krastavac se pokazao  kao prirodni lek  koji se koristi već stotinama godina.

Za najbolje rezultate, izrendišite krastavac ili stavite ga u mikser i koristite kao masku za lice. Za dodano hlađenje lica, koristite krastavac iz frižidera. Usput saznajte i kako vam krastavac može pomoći oko bora i podočnjaka.

2. Ishrana

Najvažniji aspekt ishrane protiv crvenila je smanjiti upalu. Prvi korak je slediti opšte smernice anti-upalne ishrane.

Izbegavajte hranu i piće , kao što su alkohol i začinjena hrana. Dodatci ribljeg ulja i probiotici mogu biti korisni. Treba uključiti hranu kao što su jabuke, celer, kokos, krastavac, dinja, breskva, papaja i spanać.

3. Maske od zobenih pahuljica

Popularni lek za svrab i crvenilo na licu, zobena kaša je prirodni lek koji može pomoći bilo kojoj vrsti crvenila lica. Ponekad najbolji lekovi mogu biti najjednostavniji. Zob ima hidratantno dejstvo na kožu, ali isto apsorbuje ulje i može biti koristan za akne.

Zobena kaša ima hidratantna, umirujuća, zaštitna i protivupalna svojstva. Ima mali potencijal za iritaciju i vrlo malu verovatnoću od alergija.

Da biste koristili ovu masku, stavite nekoliko čajnih kašika 100% čiste zobene kaše u činiju i pomešajte sa dovoljno vode kako biste napravili masku. Pustite da se osuši 10 minuta na vašem licu, a zatim isperite. Ovaj jeftin tretman možete koristiti do četiri puta nedeljno.

4. Med

Bogat antioksidansima, med za lice je moćan protivupalni lek. Ima antibakterijsko dejstvo protiv bakterija uključenih kod stvaranja  akni. Može se  koristiti kod rozacee i seboroičnog dermatitisa, uklanjajući crvenilo i dajući kožu vlagu.

Nanesite med direktno na kožu kao dnevno sredstvo za čišćenje lica.

5. Čajevi protiv crvenila

Kako ukloniti crvenilo na licu pomoću čajeva?  Preporučuje se lečenje čajevima osobama sa crvenilom na licu. Najbolje je koristiti nanu, kamilicu i zeleni čaj.

Polifenoli u zelenom čaju imaju svojstva pomlađivanja ćelija kože. Istraživanja obiluju zdravstvenim prednostima ispijanja zelenog čaja. Čaj od kamilice i nane može biti delotvoran kod bilo koje vrste crvenila lica.

Nemojte koristiti kamilicu, ako imate alergiju.

Da biste napravili čaj, stavite nekoliko kesica u posudu ključale vode da odstoji oko 10 minuta. Ohladite čaj u frižideru. Nanesite na tufer i pritisnite na lice oko jedan minut, jednom do dva puta dnevno.

Ako je vaša koža sklona crvenilu, budite oprezni prilikom uvođenja novih tretmana. Držite se samo jednom novom terapijom nedeljno i napravite test na ruci pre korišćenja i nanošenja na celo lice.

I za bolesnike perioralnog dermatitisa, vrlo često preporučuje se jednostavno da se lečite iznutra biljnim lekovima i promenama u ishrani.

Pravi pristup lečenju crvenila na licu nikad se ne oslanja samo na tematske proizvode. Kao najveći organ tela, koža može odražavati bilo koji broj unutrašnjih neravnoteža. Lečenje iznutra je uvek najdelotvorniji put ka trajanju leka.

Krema za crvenilo na licu

Postoje mnoge kreme na tržištu koje obećavaju da će izlečiti crvenilo na licu, ali često se dešava da ne uspeju odgovoriti na temeljni problem. Na primer, crvenilo kod suve kože zahteva sasvim drugačiji tretman od crvenila od rozacea.

U nekim slučajevima gde je crvenilo uzrokovano kapilarima, laseri su najdelotvornije grubo lečenje, a lokalne kreme često ne daju rezultate.

Crvenilo izazvano aknama može se sanirati kremama.

Kreme za crvenilo na licu uglavnom sadrže prirodne sastojke kako bi sprečile hiper-osetljivost kože.  Kreme imaju definitivno najbolji efekat, jer je osećaj kože nakon korišćenja da je koža glatka i manje nadražena.

Posebno dizajniran za osobe sa prirodnim tonom crvene kože,  pomaže vam da vaše crvenilo na licu ublaži. Neki od sastojaka mogu biti i vitamin E i A.

Kremom se hidrira i štiti lice, zajedno sa vitaminom K koji smanjuje crvenilo na licu. Deluje vrlo dobro na hidrataciju, ali treba je koristiti dugo vremena.

Kreme protiv ublažavanja crvenila odmah hlade nadraženu kožu i napravljene su  za hiper-osetljivu kožu koja je sklona crvenilu. Koriste se ujutro i uveče nakon čišćenja lica i dobra su baza za make-up.

Veoma su pristupačne i delotvorne opcije za svakodnevnu upotrebu. Prepune prirodne dobrote i imaju efekte protiv hiperpigmentacije, krema bi trebalo da povećava toleranciju vaše kože na crvenilo.
Kreme su bogate antioksidansima i pomažu vam da smirite lice. Bez mirisa i boja, što ih čini idealnim za osetljivu kožu sa crvenilom. Kreme bi trebalo da sadrže prirodne sastojke poznate po anti-upalnim svojstvima – i beta-glukan koji smanjuje iritaciju i čak je dovoljno osetljiv da se koristi ispod vaših očiju.