Ceđenje bubuljica na pravilan način

Ceđenje bubuljica na pravilan način

Ceđenje bubuljica nije preporučljivo, ali ponekad se čini da nema drugog rešenja. Ako baš i rešite da ih cedite, uradite to kako treba. Evo na koji način.

Uh, bubuljice. Najčešći su problem sa kožom i kod tinejdžera i kod odraslih i ubedljivo najdosadniji. Bilo da se radi o aknama koje se javljaju tokom puberteta ili onima koje su posledica drugih stvari, suština je uvek ista ‒ želimo da nestanu. I to što pre.

Ovo „što pre‟ najčešće se realizuje tako što probate da iscedite najpre onu bubuljicu koja vam najviše smeta, a onda redom, svaku koju možete da vidite ili napipate. Pričam iz iskustva, kad god bih videla bubuljicu, u meni bi se probudio mali ratnik koji momentalno kreće u napad. Pa, neću valjda sad tu da nosim rog na čelu.

Koliko bubuljice mogu stvarno da smetaju zna samo onaj ko je sa njima muku mučio. Lako je sad reći ‒ ne stiskajte bubuljice, to nije dobro za kožu, toliko od nas, hvala i prijatan dan. Ono, to jeste istina, ali nekako nije dovoljno da vas spreči kad vas obuzme nervoza. Još ako bubuljica boli! Zbogom pameti! Doviđenja razumu!

Međutim, hajde da probamo da sagledamo problem bar malčice objektivno.

Da li je ceđenje bubuljica stvarno toliko pogrešno?

Da, jeste.

Svaki put kad cedite bubuljicu ili mitiser, vi na neki način stvarate povredu na koži koja može ili ostaviti ožiljak, ili biti poprište infekcije, što onda posle izaziva stvaranje novih bubuljica.

Kao po pravilu, tu gde ste iscedili bubuljicu, javiće se još barem tri nove.

ceđenje bubuljice

Međutim, nije o samom ceđenju reč. Fora je u tome kako se bubuljica cedi.

Ovo naše, takoreći kućno i ručno ceđenje opasno je za kožu jer je najčešće nepravilno i nije baš potpuno higijenski. OK, ne valjate se u blatu, ne potopite ruke u bakterije pa pipate lice, ali ma koliko vi mislili da ipak vodite računa o higijeni, uvek ima ono „ali“.

Pre svega, pojedine bakterije mogu da se sakriju na prstima, i to obično ispod noktiju. Kad smo već kod noktiju, oni mogu iseći gornji sloj kože što opet može biti mesto gde se skupljaju bakterije.

Sve u svemu, idealno bi bilo da se klonite bubuljica. Potrudite se da ih ne dodirujete i naročito da ih ne cedite.

Šta onda da radite? Najbolja varijanta je da na vreme nabavite neki anti-akne tretman, vašeg ubicu bubuljica. Postoji način da se potpuno prirodno rešite postojećih akni, a zatim da održavate lice čistim i savršenim. Ako ne verujete meni, saznajte kako je Nina uspela u tome! Jednim tretmanom i istrajnošću u njegovoj primeni očistila je lice od akni, mitisera i bubuljica. Kako i čime? Pročitajte i sami. Podelila je svoje iskustvo sa nama, naći ćete ga klikom na ovaj link. https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Pošto smo jasno naznačili da ceđenje nije bezbedno i da postoje bolje varijante, hajde da objasnimo šta kada ipak morate to da uradite jer se već vidi gnojni vrh i ne želite to na svom licu? 

Postoje situacije kada je ovo opravdan postupak i tada treba da znate da je moguće cediti bubuljice i na bezbedan način. Dermatolozi i kozmetičari to stalno rade, i to bez posledica.

Pa, zašto da ne naučimo kako da to radimo sami?

Ceđenje bubuljica na licu

Pre svega, da biste na pravilan način iscedili bubuljicu treba da pravilno prepoznate kada je ona zapravo spremna za stiskanje. Dakle, da identifikujete kada je bubuljica zrela. Ukoliko probate da iscedite bubuljicu koja nije spremna, možete samo da oštetite kožu, što na površini, što dubinski (jer joj narušavate strukturu dok pokušavate da iscedite bubuljicu).

Takođe, ceđenjem nasilno širite pore kroz koje onda bakterije lakše mogu da prodru u kožu, i da onda izazovu upale i infekcije.

Ukoliko je bubuljica crvena, upaljena, ili je koža na njenom vrhu toliko zategnuta da kao da se sija ‒ ne treba je dirati. Takođe, ne treba da dirate one bubuljice koje su bolne, a naročito ne treba da cedite one potkožne.

Kako da znate da je bubuljica spremna za ceđenje? Tako što ima beli vrh, odnosno, kroz kožu se providi beli gnoj koji se u njoj krije.

Onda kada ste sigurni da je bubuljica zrela za ceđenje, treba da najpre dobro očistite kožu lica pre nego što ćete iscediti bubuljicu. Ovo naročito važi ukoliko imate prirodno masnu kožu lica.

Možete odraditi blagi piling lica ili, još bolje, oprati lice antibakterijskim sapunom. Kad ste već tu, dobro istrljajte i ruke pre nego što ćete početi. Znate kako dermatolozi i kozmetičari nose rukavice i koriste sterilizovani pribor. Bitno je da sve bude čisto i bez bakterija.

Vi svakako kod kuće nemate ordinaciju, pa se ne očekuje baš ovakav higijenski nivo. Biće sve u redu i ako samo dobro operete ruke i lice sapunom.

Kada radite profesionalni tretman ceđenja bubuljica, vidite da vam oni najpre probuše bubuljicu sterilnom iglom, nakon čega izvuku gnoj posebnim instrumentom. Ponovo, ovo NIJE moguće uraditi kod kuće.Zbog toga je bolje da se klonite igala i bilo čega što bi mogao biti potencijalni uzrok infekcije.

Iscedite bubuljice ručno, ali se osigurajte da je sve higijenski odrađeno.

Najpre, nemojte direktno prstima cediti bubuljicu. Ma koliko da ste oprali ruke, uvek je bolja varijanta koristiti štapiće za uši ili maramice da biste iscedili bubuljicu. 

Kada krenete da cedite , nikako je ne pritiskajte odozgo, već sa strane tako da sav sadržaj može da izađe napolje. Međutim, ukoliko imate poteškoća da je iscedite, obustavite čitav proces. To znači da bubuljica nije zrela i da ćete samo napraviti veću štetu.

Pošto gnoj koji sadrže pustule može takođe preneti bakterije, pazite da ga ne razmažete po koži kako ne bi nastale nove bakterijske bubuljice. Najbolje će biti da, nakon što iscedite bubuljicu ponovo operete lice, za svaki slučaj. Idealno bi bilo da natapkate malo alkohola na ranicu (ma koliko da peče, a peći će).

Na ovaj način ste sigurniji da ste pobili sve bakterije koje su se krile u bubuljici. Na kraju, namažite ranicu antibakterijskom kremom ili melemom kako biste sprečili da se na isto mesto nasele nove bakterije.

Antibakterijska krema je nešto što bi trebalo da koristite i inače kako biste smanjili upale i infekcije. Bitno je samo da lepo utrljate kremu i ostavite je da je koža upije.

Mali trikovi za stiskanje bubuljica

Pre nego da počnete da cedite bubuljicu, pridržite led na samoj pustuli i oko nje. Tako možete smanjiti upalu i ako ne nameravate da iscedite bubuljicu. Umotajte kocku leda u maramicu i držite na bubuljici oko 10 minuta par puta dnevno.

Umesto alkohola možete koristiti i hidrogen peroksid kako biste dezinfikovali isceđenu bubuljicu. Ovaj trik koriste i kozmetičari i dermatolozi. Iako će vas peći jednako kao i alkohol (od toga nema spasa), hidrogen peroksid je antiseptik koji takođe ubrzava proces zaceljivanja.

Natopite malo vate njime i pridržite minut-dva na mestu gde ste iscedili pustulu, sve dok ne prekine da pecka. Nakon toga isperite toplom vodom. Za još bolji efekat, ponovite ovo dvaput dnevno dok ranica od isceđene bubuljice ne zaraste.

Kada primetite da se bubuljica stvara, pojačajte negu kože hidratantnom kremom. Na ovaj način koža se hidrira i time jača. Hidratantna krema biće vaš saveznik i nakon ceđenja bubuljica jer hrani kožu isušenu alkoholom ili hidrogen peroksidom, te pospešuje njenu regeneraciju.

Ako nemate neki bitniji događaj u planu, dajte bubuljici jedno nedelju dana da sama prođe. Ukoliko ih ne iritirate, bubuljice obično prođu nakon 3-7 dana same od sebe, pa stiskanje bubuljica neće ni biti neophodno.

Ceđenje bubuljica na leđima

Dobro, kada cedite bubuljice na licu, to je malo lakše. Imate situaciju pred sobom, jasno vidite šta se dešava i osim ukoliko ne čačkate lice prstima, male su šanse da ćete dodatno iritirati bubuljice. Međutim, situacija je nešto nezgodnija sa bubuljicama na leđima.

Samim tim što su na leđima, teže je da utvrdite kada je vreme za ceđenje bubuljica. Pritom, odeća može iritirati bubuljice, naročito zimi kada nosite vunene džempere i slojeve odeće. A da ne pričamo o tome što se možete nezgodno navaliti na nešto zbog čega će bubuljica pući sama, što onda otvara prostor za infekciju.

No, i pored svega toga, postoji mogućnost da uspešno uklonite bubuljicu.

Za početak, postoji način da ubrzate sazrevanje bubuljica na leđima. Probajte da nanesete losion koji omekšava kožu pre nego što krenete na spavanje. Preko noći gornji sloj kože će omekšati i biće lakše da ga gnoj probije, pa će samim tim i ceđenje bubuljica ići brže.

No, kada birate losion, klonite se onih koji su masni i koji sadrže ulja jer će oni samo još dodatno začepiti pore što može dovesti do stvaranja novih bubuljica, a onda ste napravili još gori problem.

Kožu možete omekšati i sapunom i toplom vodom, pa je možda idealno vreme za stiskanje bubuljica na leđima nakon što se okupate toplom vodom. Ne samo da je koža mekana, nego su i pore otvorene i očišćene, pa će čitav proces ići lakše. 

Ceđenje bubuljica na leđima ne razlikuje se mnogo od ceđenja bubuljica na bradi ili čelu. I ovde je higijena od ključnog značaja, pa možete savete o kojima smo prethodno govorili primeniti i ovde.

Dakle, lepo očistite kožu i ruke i koristite maramice umesto da dođete u direktan dodir sa bubuljicama. Ovde će vam gotovo zasigurno biti potrebno nešto čime ćete iscediti bubuljice, jer su sve šanse da nećete moći lepo da zahvatite područje oko bubuljice.

U ovom slučaju, možete, kao dermatolozi i kozmetičari, koristiti iglu kako biste probušili kožu na vrhu bubuljice. Međutim, obavezno je sterilišite plamenom i potom prebrišite alkoholom. Ukoliko je odlažete (na primer dok obrišete isceđeni sadržaj ili tako nešto), obavezno je da je sterilišete svaki put iznova pre korišćenja, jer se bakterije na iglama lako zadržavaju, pa na taj način samo proširujete infekciju.

Iako je teže oceniti, potrudite se da iscedite sve iz bubuljice, kako se ona ne bi obnovila. Ipak, nemojte ni preterivati, jer ne želite da proširite pore, pa da se posle tu iznova stvaraju nove bubuljice.

Osim toga, ukoliko preterate sa ceđenjem, rizikujete i da napravite ranu koja će kasnije ostaviti ožiljak ili fleku na leđima. Iz istog razloga bubuljice ne treba ni ljuštiti niti čačkati noktima (da ne kažemo kopati) u časovima dosade. Sve što iz toga možete dobiti su cistične akne, koje zahtevaju ozbiljnije lečenje.

Nakon što ste završili ceđenje bubuljica, operite leđa sapunom i vodom i nanesite antibakterijsku kremu. Ovo će sprečiti bubuljice da se kasnije vrate.

Toplota za ceđenje bubuljica

Postoji jedan trik koji je naročito zgodan za bubuljice na leđima, iako ga možete primeniti i na bubuljice na licu. Jednostavno, nekad nećete moći da dohvatite ili lepo zahvatite bubuljicu. U tom slučaju možete je isterati napolje toplim oblogama.

Ovaj metod ujedno otklanja rizik od stvaranja ožiljaka od akni, pa je nešto što je svakako bolji način za stiskanje bubuljica. Međutim, mana mu je što veoma dugo traje, pa se morate naoružati strpljenjem.

Elem, kako se radi?

Jednostavno uzmete neki manji peškir ili krpu i natopite je vrućom vodom. Koliko ćete toplotu podneti zavisi isključivo od vas i toga koliko toplote možete da istrpite. Naravno, to ne znači da treba da uzmete vrelu vodu, pa da prebacite granicu bola. Ali, što je toplija obloga, to bolje.

Ovakvu oblogu stavite na bubuljicu i pridržite negde između 5 i 10 minuta. Ukoliko se obloga u međuvremenu ohladi, „podgrejte je‟ tj. ponovo je natopite vrućom vodom. Ovaj proces treba da ponavljate na svakih sat-dva, sve dok bubuljica sama ne pukne.

Proces je mučan i dosadan, ali radi. Ponekad se može ubrzati tako što masirate područje preko krpe, ali laganim pokretima.

Toplota i para koju obloga proizvodi (jer tople obloge imaju efekat sličan parenju) će, da tako kažemo, isterati gnoj na površinu, omekšati kožu i naterati bubuljicu da se sama isprazni. Dešava se i to da ponekad bubuljica ne pukne, nego se sebum razbije pod toplotom, pa se koža sama izravna, a bubuljica nestane.  

Ipak, ukoliko ništa od ovoga ne deluje na opisan način, to znači da je vašem tipu bubuljica neophodno lečenje, pa se treba obratiti svom dermatologu.

Ceđenje mitisera

Jednako često, ako ne i češće nego bubuljice, ljudi cede mitisere. Da budemo iskreni, ne zna se šta je od ovo dvoje veća pošast i šta nam više smeta. Međutim, kada govorimo o tome koliko je opasno nepravilno cediti mitisere, situacija je možda i ozbiljnija nego kada je ceđenje bubuljica u pitanju.

Sad se vi sigurno pitate zašto kad su bubuljice veće, upaljenije, još gnoje i bole kao da vam neko zabija eksere u kožu svaki put kad ih dodirnete. Pa, upravo zato što tako olako shvatamo mitisere.

Oni jesu mali i izgleda vam kao da ovi čepovi od sebuma nemaju neke ozbiljne posledice po kožu, ali to nije tako. Za početak, mitiseri se često razviju u bubuljice, pa sve i da ih ne iscedite, oni vam mogu napraviti problem.

Još je gore ukoliko krenete da ih cedite, pa to uradite pogrešno. Kada samo izvučete čep, vi ostavljate otvorene pore, a takva okolina je kao poručena za bakterije od kojih ne samo da će nastati bubuljica, nego može doći i do veće infekcije.

Mitisere, tj. zatvorene komedone, i treba cediti, kako biste sprečili da se razviju u bubuljicu. Ruku na srce, treba ih cediti i iz estetskih razloga ‒ jednostavno ne izgledaju dobro na koži. Međutim, važno je cediti ih pravilno.

Sad ćemo zvučati kao pokvarena ploča, ali higijena, higijena i još higijene. Nije moguće dovoljno naglasiti koliko je važno da i koža oko mitisera i na prstima bude čista pre nego li i pomislite da počnete sa ceđenjem. Jednostavno, bolje sprečiti infekciju, nego je posle lečiti.

Zbog toga što su mitiseri manji i teže ih je zahvatiti prstima (a da pritom ne isečete kožu noktima), i ovde će vam biti potreban neki kućni instrument. Moj vam je savet da nabavite štapić za mitisere iliti komedokverčer. Ipak, prethodno ga obavezno dezinfikujte.

Dezinfikujte i kožu nakon što završite sa ceđenjem, a potom tretirajte problematično mesto kremom protiv bubuljica, najbolje onom koja je na bazi salicilne ili glikolne kiseline. Pritom, možete sebi napraviti neki prirodni melem, na primer na bazi aloja vere kako biste umirili kožu nakon što izbučete ove čepove.

Evo detaljnog uputstva za ceđenje mitisera kod kuće.

Ceđenje potkožnih bubuljica? Nikako

Potkožne bubuljice su one koje su vrlo bolne, crvene, velike i nemaju vrh. Kako da ih iscedite kada su pod kožom?

Nikako.

Pa šta onda raditi?

Imate dve opcije. P

  • pomoći bubuljice da gnoj izbije na površinu ( tople obloge, a i Flogocid mast se pokazala korisnom)
  • sačekati da se bubuljica sama povuče ( u tom slučaju neće ni izbijati na površinu)

Ceđenje bubuljice na mladežu

Šta kada vam izađe bubuljica baš na mladežu. Sme li se cediti?

Ako je baš baš zrela, uz gore navedene mere opreza, može. Ako vidite da nije zrela i da će ceđenje biti dosta nasilno – nemojte.

Ceđenje akni kod kozmetičara

Ukoliko nećete da vas boli glava od silnih mogućih infekcija i komplikacija, uvek se možete obratiti profesionalcima, kako za ceđenje mitisera, tako i za stiskanje bubuljica. Na ovaj način znate da će tretman biti odrađen na higijenski ispravan način i da će šteta biti gotovo nepostojeća. Ovaj proces zove se komedoekspresija.

ceđenje akni kod kozmetičara

Saloni obično imaju i aparate za ove tretmane, pa ćete biti pošteđeni gledanja onoga što iz bubuljica i mitisera izlazi (ovo je naročito dobro za one gadljive među nama). Međutim, nekim čudom, gledanje videa ceđenja bubuljica na you tube kanalu je veoma popularno. Ako ste ljubitelj, tražite ogledalo kozmetičaru i gledajte uživo. 

Za ovakav tretman biće neophodno da izdvojite minimum 1000-1500 dinara, a u zavisnosti od toga koliko je vaš slučaj ozbiljan i koliko dugo tretman treba da traje, cena će dostići i par hiljada. Optimalna cena za ozbiljniji tretman od sat vremena dostiže i 6000 dinara.

Čuvajte se infekcija!

Najbitnije u svemu ovome jeste da zaštitite kožu nakon što se samo ceđenje bubuljica desilo. Čak i onda kada ispratite sve savete i pažljivo iscedite ono što ima da se cedi, ukoliko koža dođe u kontakt sa bakterijama, to vam može napraviti probleme.

Ovo se naročito odnosi na lice na kojem se nalazi mnoštvo osetljivih krvnih sudova koji, ukoliko pretrpe određene povrede ili se inficiraju, mogu imate ozbiljne posledice po zdravlje.

Zato obratite pažnju na to šta stavljate na kožu nakon što iscedite bubuljicu. Posebno kada je u pitanju šminka, čuvajte se infekcija jer ona može iritirati i zdravu kožu ukoliko sadrži štetne supstance, a kamoli kožu koja se leči od bubuljica.

Potrudite se da nađete prirodnu kozmetiku koja ne samo što ne iritira kožu, već može sadržati supstance koje je hrane, pa tako imate dvostruku dobit.