Probajte jogu za lice i recite „STOP“ borama!

Probajte jogu za lice i recite „STOP“ borama!

Da li sa godinama i vaše lice postaje opušteno?  A da li znate kako joga za lice može da vam pomogne da duže ostanete mladi? Evo jednostavnih vežbi koje zatežu vaše lice.

Joga godinama važi za disciplinu koja je sinonim zdravog životnog stila. Ali, zar se ona primenjuje i na licu? Da, i te kako i tako se i zove – joga za lice. Na licu postoji oko 52 mišića. Joga lica pre svega pomaže da se mišići lica, vrata i oko očiju oslobode napetosti. Ovo je i svojevrsna gimnastika lica protiv bora.

I oni koji redovno vežbaju, uglavnom zapostavljaju mišiće lica i vrata. Čak i kada se ugojimo i višak masnoće se jasno vidi na našim obrazima i podbratku, ni tada ne razmišljamo o vežbama za mišiće lica, niti ih praktikujemo. Mnogi čak i ne znaju da ove vežbe postoje, pa im samim tim i joga za lice zvuči pomalo čudno.

Neke od najpoznatijih dama – Gvinet Paltrou, Dženifer Aniston, Sindi Kraford, Madona, otkrile su prednosti ovih vežbi i jogu za lice koriste ih kako bi sprečile proces starenja. Svi im zavidimo na mladalačkom izgledu, harizmi i energiji. Sada znamo u čemu je njihova tajna!

Kako vežbanje utiče na mišiće na licu?

Mišići lica se ne razlikuju od ostalih mišića na telu. Ako ne vežbate, oni postaju slabi i mlitavi. Isto će se dogoditi sa vašim licem i vratom. Opuštanje mišića lica, posebno tamo gde se zadržava napetost – poput vilice, obrva, čela – može zaustaviti formiranje bora koje izazivaju grimase, koje svi mi pravimo svakog dana. Vežbe joge za lice svakako neće da učine da bore sa lica nestanu, ali mogu definitivno da utiče na njihovu veličinu tj. dubinu i vidljivost i spreče pojavu novih, posebno ako uz  njih koristite i neke prirodne maske protiv bora.

Znate šta je još dobro protiv bora na licu? Aleksandra nam je otkrila njenu rutinu koja joj je pomogla da ukloni bore i podočnjake za kratko vreme. Oduševljena je kako joj lice sada izgleda. Pročitajte šta nam je ispričala o tome na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Joga za lice podstiče mišiće da rade. Vežbe za zatezanje lica i vrata utiču na hipoderm – donji sloj, dermis – srednji sloj i epidermis – gornji sloj kože. Kada se pravilno rade vežbe za sve slojeve kože, kao što su recimo one koje podrazumeva joga za lice, povećava se cirkulacija krvi i na taj način omogućava da više kiseonika i više hranljivih materija dođe do ćelija kože. Rezultat je jasan, zdrav ten sa prekrasnim sjajem koji ima manje toksina i bolju sposobnost da upija vlagu. Vežbe za mišiće lica takođe stimulišu i proizvodnju kolagena i elastina u srednjem sloj kože, pa na taj način dolazimo do glatkog, gipkijeg i čvršćeg izgleda kože.

Koliko često treba raditi vežbe za zatezanje lica i vrata?

Preporučuje se da se joga za lice radi 20 minuta, šest puta nedeljno. To može izgledati kao puno, ali brzo ćete videti rezultate. Ukoliko mislite da nemate 20 minuta, probajte sa nešto kraćim vežbanjem. U ovom videu pogledajte kako da uradite vežbe za lice za samo nekoliko minuta.

Svako od nas ima različitu kožu, tako da vreme koje je potrebno da se vide promene varira od osobe do osobe. Nakon dve nedelje, prvi rezultati joge za lice bi trebalo već da budu vidljivi. Nakon 2-4 meseca, primetićete da imate manje bora i manje napetosti u mišićima i ljudi će primetiti da izgledate zdravije i vitalnije. U roku od 6-9 meseci, oni koji praktikuju jogu za lice i vežbe za lice protiv bora, kažu da izgledaju i osećaju se kao da su nekoliko godina mlađi, opušteniji su i imaju više samopouzdanja.

Naš savet: Uz ove vežbe isprobajte i Zogan masažu lica i bićete oduševljene rezultatima!

Joga za lice – vežbe

Postoji više načina na koje se izvodi  gimnastika lica protiv bora i za zatezanje mišića. U suštini, svi se oni svode na nekoliko najvažnijih vežbi za predeo čela i očiju i predeo oko usta.

joga vežbe za lice

Mi ćemo ovde da pomenemo upravo njih.

Važno je napomenuti da se i ove, kao i sve vežbe u jogi, rade polako, bez velikih opterećenja i naglih pokreta i uz svesnost o svakom pokretu.

Takođe, tokom obavljanja joge za lice glavu držite pravo i čvrsto, nikako savijenu napred.

Vežbe za čelo i predeo oko očiju

1. Gurajte čelo dlanovima

Postavite dlanove sa obe strane čela, tako da je koren dlanova na obrvama. Zatim dlanovima podignite obrve, kao da ste iznenađeni, a zatim ih spustite, kao da se ljutite. Podignite ih i spustite 10 puta, zatim podignite i tako zadržite 30 sekundi, spustite i zadržite 30 sekundi, a zatim ponovite podizanje i spuštanje još 10 puta. Ova jednostavna vežba pozitivno utiče na stvaranje glatkog čela.

2. Pomerajte obrve prstima

Podižite obrve koristeći kažiprste i srednje prste, koje ćete da ih postavite na spoljni (kažiprste) i unutrašnji kraj obrva (srednji prsti). Zatvorite oči i povlačite obrve na gore i na dole. Ponovite 10 puta. Uradite 3 seta od 10 ponavljanje, zatim napravite kratku pauzu i uradite još 3 seta od 10 ponavljanja. Na ovaj način, koristeći samo prste i obrve, stvara se dovoljan otpor i dobija odlična vežba za mišiće lica.

3. Povlačite čelo kažiprstima

Stavite kažiprste obe ruke odmah iznad očiju tj.obrva. Prstima povlačite kožu čela na gore, a istovremeno zatvorite svoje oči i usmerite „pogled“ na dole. Ponovite 10 puta. Koristeći samo prste, na ovaj način vrši se pritisak na čelo i pomeranjem obrva ojačava taj deo lica, što pomaže ispravljanu bora na čelu.

4. Istežite mišiće lica dok držite oči

Napravite rukama luk oko očiju pomoću palčeva i kažiprsta, tako što ćete kažiprste da postavite preko obrva i palačeve na obraze, u blizini spoljnih uglova usta. Zatvori oči i polako pomerajte kapke jedan ka drugom i na dole. Opustite lice bez otvaranja očiju. Koristite prste da proizvedete otpor prilikom činjenja ovog pokreta. Ponovite stezanje i opuštanje kapaka 25 puta. Ova vežba pomaže da se izgrade mišići oko kapaka i doprinosi podizanju i budnom izgledu očiju.

5. Istežite kapke

Sedite i zatvorite oči. Opustite kapke i koristite kažiprste da podignete obrve, tako što ćete da ih postavite na obrve. Dok podižete obrve, držite oči zatvorene, kako bi se kapci što više istegli. Zadržite ovu poziciju 10 sekundi, a zatim se opustite. Ponovite 10 puta. Mišići kapaka su laki za vežbanje i koristeći prste i blag otpor, može doći do uklanjanja bora i jačanje i zatezanje kapaka.

6. Čvrsto stegnite oči

Povucite usne na dole, tako da su mišići lica zategnuti, a zatim povucite usta u jednu stranu. Zatvorite jedno oko i držite ga čvrsto stegnuto jednu sekundu, a zatim ponovite 10 puta, držeći usne u stranu. Onda uradite isto sa drugim okom, dok držite usta na drugoj strani. Uradite po 3 seta od po  10 ponavljanja za svako oko, napravite kratku pauzu, a zatim uradite još 3 seta od 10 ponavljanja. Radeći ovu vežbu, ne samo da se zatežu kapci uz otpor mišića usta, već se koristi toliko različitih mišića, da pomaže da se zategnu mišići celog lica, a ne samo oko očiju.

Joga za lice za predeo oko usta

1. Smejte se

Jedan od najjednostavnijih načina da učvrstite mišiće oko usana, jeste da se smejete. Polako počnite da istežete usta bočno, dok su usne i spojene. Zatim, usmerite usta prema gore i otvorite, tako da se vide zubi u gornjoj vilici. Smejte se što više možete, pokazujući zube. Polako opustite usta i vratite u početnu poziciju. Zatim uradite to isto, ali zatvorite usta na pola vežbe i prstima izvršite dodatni pritisak kako bi još više proširili osmeh. Ponovite nekoliko puta, zadržavajući se u krajnjim položajima 10 sekundi. Ova vežba će vam dati bolju kontrolu i aktiviranje različitih mišića lica u različitim fazama ove vežbe.

2. Povlačite obraze dok se smejete

Pritisnite na obraze sa tri srednja prsta. Dok gurate prstima nazad, napravitešto širi osmeh ne otvarajući usta previše. Opustite lice i umesto prstiju, postavite dlanove čvrsto na obraze. Razvucite uglove usana dok blago otvarate usta,  toliko da se vide gornji zubi i desni.  Zadržite svaku poziciju 30 sekundi, otpustite lice i ponovite 3 puta. Ova vežba pomaže da se ojačaju mišići obraza, ali i da se ublaže tzv. smejalice i borice ispod očiju.

3. Face lifting vežba

Otvorite usta malo i raširite nosnice. Podignite nos koliko god je to moguće, onda polako podignite i gornje usne što više kao možete i držite 10 sekundi. Ostavite usta malo otvorena, i stavite jedan prst ispod oka na jagodične kosti. Pomoću prsta povucite gornje usne lagano prema gore. Držite 10 sekundi, a onda se polako vrati u prvobitni položaj. Ovo vežba za mišiće oko gornje usne sprečava da se oni opuste i čini usne čvrstim.

4. Vežba za jačanje donje vilice

Držite usta, zube i usne, blago zatvorene. Odvojite zube koliko god možete bez razdvajanja usana. Polako povucite donju vilicu napred, a zatim donju usnu na gore, i držite 5 sekundi. Polako vratite vilicu, usne, zatim zube natrag u prvobitni položaj. Ovo je trening za mišiće donje vilice, koji su važan deo svakog osmeha, ali i govora, žvakanja i drugih funkcija usta. Vežbe kao što ova će vam pomoći da se spreči razvoj podbratka i stvaranje bora na donjem delu lica.

5. OO-EE joga za lice i vežbe usta

Otvorite usta, a zatim napućite, tako da su usne blago razdvojene i zubi odvojeni i ne vide se. Kažite „OO“ i probajte da napućite usne što više. Izgovarajući „EE“ vratite usne u pravilan položaj i malo povucite na stranu. Umesto  „EE“ možete izgovoriti i „AH“ za malo drugačiji trening. Uradite 3 seta od po  10 ponavljanja. Pokretanje usta na ovaj način uz proizvođenje osnovne zvuka, koristi oblikovanju vaših usana i mišića između gornje usne i nosa.

6. Sisajte prst

Stavite gornji deo palca u usta i usisajte ga, tj. povucite usne na unutra koliko god je to moguće. Dok to radite, polako ga izvadite iz usta. Ponovite 10 puta. Na ovaj način učvršćujete usne.

7. Stisnite usne

Postavite dlanove na lice, tako da je koren dlana uz spoljni ugao usana, tj. linije osmeha i paralelan sa donjom usnom, a prsti iznad ušiju. Koristite ceo dlan da izvršite pritisak na lice. Koristite usne mišiće (ne ruke) da gurate svoj usne (blago ih razdvajajte) i držite za 20 sekundi. Zatim, pogurajte dlanove prema nosu i držite 10 sekundi. Ponovite vežbu 3 puta. Ova vežba će vam pomoći da učvrstite usne mišiće.

8. Vežba za zdravije usne

Otvorite usta malo, tako da su usne opuštena. Pogurajte usne napred dok se ne spoje (napućite ih). Zatim ih istegnite ka spolja i uvucite prema ustima. Ponesite gornje i donje usne prema unutra. Zadržite kratko, pa opustite. Ovo je jednostavna vežba koja će povećati protok krvi u usnama, dati im zdraviji, življi izgled i lepšu prirodnu boju.

Radeći jogu za lice odnosno vežbe za zatezanje lica i vrata, na potpuno prirodan način vaše lice izgledaće mlađe i mišići će da budu zategnuti. Dakle, ako ste svesni svog podbratka, bucmastih obraza ili opuštene kože i bora, uzmite stvar u svoje ruke i radite vežbe za mišiće lica. Pored vežbi, svojoj koži, licu i mladalačkom izgledu pomoći ćete ako redovno čistite i uklanjate nešistoće na pravilan način.

Pročitajte kako očistiti lice.

Osim toga,  koristite hranljive hidrantne i prirodne kreme sa zaštitnim faktorom od sunca i hranite se zdravo.

Japanska joga za lice

Ova vrsta joge za lice osmislila je čuvena Fumiko Tkakatsu. Radi se o nisu vežbi, koje su posebno osmišljene da se aktivira što veći broj mišića lica. Njihovim grčenjem pomaže se jačanje željenih površina i smanjuje verovatnoća nastanka bora. Tajna efikasnosti ove metode leži u tome da se radi o jako malim mišićima. Na njihov tonus deluju čak i suptilni pokreti, a upravo to su ove vežbe. Radi se u skupu pokreta koje možete ponavljati u više navrata, koliko god želite.

japanska joga za lice

 1. Boranje predela oko nosa
 2. Vibriranje usana
 3. Mrdanje mišića lica
 4. Poboljšanje cirkulacije lica (uz pomoć promene temperature vode)
 5. Kontrolisano disanje (udahnite duboko, a zatim izdahnite)
 6. Podizanje i spuštanje vrata (gore dole, levo-desno) 6 puta
 7. Grčenje i pomeranje vrata i vilice
 8. Pućenje usana
 9. Pomeranje usana levo-desno (pućenje i pomeranje usana možete ponavljati naizmenično 3-4 puta)
 10. Podizanje ugla usana (zatvorite usta i podignite levi ugao, a nakon toga i desni)
 11. Podizanje obraza (gore-dole, levo-desno)
 12. Uviti donju usnu ka unutra (i gornju)
 13. Naduvati obraze (naizmenično levi pa desni)
 14. Blagi kružni pokreti predela oko usana

Sve navedene pokrete možete raditi ispred ogledala. Na taj način možete biti sigurni da ste ih uradili kako treba.Možete koristiti i vežbe zagrevanja. Na taj način se sprečava neprijatan osećaj zatezanja ili pojava eventualnih grčeva, u njih spadaju:

 1. Pokreti usana (pokušajte da napravite slovo o, na taj način aktivirate mišiće iznad i ispod ovog dela lica).
 2. Pomeranje usana na stranu (pokret private tako što stisnete usne i pomerate levo-desno).
 3. Private pokret usisavanja vazduha (poput “vakuma”).
 4. Držite oči širom otvorene (što duže moguće, bez treptanja).
 5. Radite treptaje (prvo levo, pa desno oko).
 6.  Čelo (podižite rukama predeo, stežući lagano i povlačeći ka gore).
 7. Leva strana (podižite desnom rukom levi obraz. Laganim pokretima).
 8. Desna strana (Držite pažljivo desnu stranu lica levom rukom. Lagano povlačite ka gore).
 9. Brada ( radite lagane pokrete pomerajući od spolja ka ivici brade i suprotno)

Možete ih ponavljati svaki dan.

Može li joga stvoriti mimičke bore?

Joga za lice je namenjena da se poboljša tonus lica, međutim ponekad se mogu javiti sitni nedostaci. Mimičke bore spadaju među potencijalne posledice izvođenja ovakvih vežbi. Kakve će biti i koliko duboke zavisi od samih vežbi koje radite. Previše česti pokreti mogu dovesti do toga da ove nesavršenosti budu izraženije.

Joga za mršavljenje lica

Ugojili ste se i imate podbradak? Svi znamo koliko ovakve osobine mogu biti iritirajuće. Joga za mršavljenje lica vam može pomoći da smanjite neželjene masne naslage na licu. Fumiko savetuje da se prilikom ovih vežbi koriguje i držanje tela. Ona smatra da se tako omogućava bolji sveukupni izgled lica i tela.

Pokreti koji sprečavaju da se pogrbite. Kada gledamo ka dole pogrbimo se. Ovaj pokret je čest u trenucima kada radimo na računaru, radimo nešto na telefonu. Provodite dosta vremena na telefonu? Moguće je da su vam se mišići vrata i ramena opustili, zbog čega ej došlo do gomilanja masnoće na tom delu.

Pokreti koje bi trebalo da praktikujete su:

 1. Namestiti se u pogodan položaj (opustite ramena, lice bi trebalo namestiti uspravno).
 2. Ramena pritisnite rukama i udišite duboko.
 3. Pomerajte lice u stranu uz blago podignutu glavu, spuštajući ramena ka dole.
 4. Pokušavajte blago da pućite usne
 5. Zategnite predeo vrata. Trebalo bi da osetite zatezanje ovih mišića kada radite ovu vežbu.
 6. Vratite se u prvobitni položaj spuštajući glavu ka dole.
 7. Iste pokrete radite i za drugu stranu lica.
 8. Ponavljajte pokrete bar 3-4 puta

Od dozvoljenih pokreta spada i postavljanje ruku na grudi.  Pazite da ne preterate sa pokretima, jer možete istegliti mišić.

 1. Postavite se u centralni položaj  i udahnite duboko
 2. Ramena pomerite na dole, a ruke postavite  na ramena ili na grudi.
 3. Pomerajte glavu gore dole, uz lagano zatezanje mišića vrata.
 4. Gledajte da vam brada bude podignuta ka gore.
 5. Vratite se polako u prvobitni položaj.

Ako osećate previše jak pritisak, bol ili nelagodnost trebalo bi da prekinete sa vežbama. Ne bi trebalo da osećate jaku bol tokom ili nakon vežbi.

Joga za punije jagodice

Konture lica možete ulepšati uz jogu. Ako imate slabo izražene jagodice možete probati jogu koja se sastoji iz sledećih pokreta:

vežbe za lice

 1. Lice držite uspravno
 2. Postavite levu ruku na vaš desni obraz (preko glave).
 3. Lagano vucite kožu obraza ka gore.
 4.  Ponovite postupak 3-4 puta, a zatim pređite na drugu stranu lica.
 5. Primenite blage, kružne pokrete, masirajući prvo desnu stranu lica (10 pokreta). Kada završite tu stranu, pređite na levu.

Ovu vrstu joge možete ponavljati svaki dan dok ne vidite rezultate. Ovim vežbama poboljšavate cirkulaciju, i omogućavate da vam se poboljša tonus mišića i elastičnost kože.

Iskustva sa jogom lica

Nataša – Primetila sam da mi je koža postala opuštenija nego ranije, pa sam se odlučila da probam jogu za lice. Bila sam zaintrigirana kako par jednostavnih pokreta mogu učiniti da se prolepša koža. Radila sam ih redovno, ali su se prvi rezultati videli tek nakon 3-4 meseci. Koža mi je postala zategnutija, ali su mi kreme ipak davale brži rezultat.

Kristina – Oduvek sam volela alternativne metode ulepšavanja, zato sam želela da isprobam i ovu. Nisam imala neke velike nedostatke na licu, ali sam smatrala da nije loše početi sa prevencijom na vreme. U početku mi je trebalo malo vremena da se naviknem da ih radim svaki dan, ali kasnije mi je postala navika. Koža mi je postala zategnutija, ali su se javile blaže linije na licu. 

Naravno, najbolja vežba je da se smejete koliko god možete. Ako ste redovno nasmejani, to je prava joga za lice! Vaši mišići će da budu jaki i izgledaćete opušteno, pune samopouzdanja, što će da pomogne i smanjenju svakodnevnog stresa.