Kako ukloniti mimičke bore?

Kako ukloniti mimičke bore?

Sigurno i vi imate mimičke bore. Većina bora na licu je baš takva. Kako nastaju? Kako ih sprečiti i najvažnije – kako ukloniti mimičke bore? Evo odgovora!

O pojmu mimike možemo govoriti naširoko, ali o tome svakako postoji stručna literatura koja će vas detaljnije uputiti.

U najkraćim crtama, mimika predstavlja pokrete lica koji se uglavnom događaju nesvesno, ali postoji mogućnost da mi te pokrete nekako naučimo kontrolisati.

Zovu je još i facijalna ekspresija i predstavlja svaki onaj pokret koji možemo učiniti očima, usnama ili čelom, da bismo pokazali neku emociju. To može biti širok dijapazon emocija, od radosti i ljubavi, do mržnje i besa. Izražavajući bilo koje od tih stanja, mi, u stvari pokrećemo niz mišića na licu koji služe da uprkos tome što govorimo ili saglasno tome što govorimo, mi to pokažemo i pokretom.

Veoma često se dešava da i ne izgovarajući bilo kakve reči, mi možemo na licu manifestovati emociju jer upravo tome mimika i služi. Ipak, izražavajući emocije, mi nabiramo kožu i onda moramo da se nosimo i sa time što će nam se na licu pojaviti i neke bore. Kada je facijalna ekspresija mnogo jaka, onda se bore mogu pojaviti u veoma ranoj životnoj dobi.

Šta su i kako nastaju mimičke bore?

Mimičke bore nastaju usled određenih pokreta lica koje svesno ili nesvesno često ponavljamo.

Kažemo nesvesno jer je upravo to razlog njihovog nastanka i produbljivanja. To su grimase i mimika lica koji činimo nevoljno, najčešće ga nismo svesni, a kada postanemo svesni, možemo da uvežbamo da ga ne ponavljamo. Ipak, ta vežba iziskuje velike napore i treninge.

Na našem licu je veliko broj mišića koje svakodnevno pokrećemo. Međutim, usled starenja, oni vremenomgube svoj tonus. Sasvim je prirodni da se njihov efekat i sposobnost vraćanja u prvobitni položaj smanjuje.  Tada, često ponavljanje njihovih pokreta može se odraziti na licu kao fine linije i bore. To mogu biti bore oko usana, nazolabijalne bore, bore iznad usne usled pušenja, bore smejalice oko očiju…

Ukoliko želite da uklonite mimičke bore, treba da nađete taj ponavljajući pokret koji ih pravi.

Možete se, na primer, lišiti reagovanja na određene situacije i uvežbati takođe naše lice da ni ono ne reaguje. Na taj način zaista smanjujemo mogućnost da nam se koža zbora. Pomislite samo koliko „gužvate” predeo oko očiju smejući se.

Pa opet, da li su vredne te bore da prestanemo da se smejemo i da izražavamo razne emocije?

Verovatno nisu!

Zato moramo na druge, alternativne načine da se izborimo sa mimičkim borama koje su svakodnevni deo naših života i kojih možemo, ali teškom mukom, da se lišimo i da ih izbegnemo.

Ti načini jesu oni na koje smo već navikli prilikom naše dnevne i nedeljne rutine u nezi: kreme, umivalice, pilinzi, pene, gelovi za umivanje, ali i kozmetički tretmani koji će nam i te kako pomoći da nam koža bude utegnutija i manje podložna mimičkim borama.

Ako sumnjate, uverite se ovde da je moguće imati lice bez bora.

Jedan od primera dobre prakse u uklanjanju mnogih nesavršenosti na licu prenela nam je i naša poznata glumica Lidija Vukičević. Iako na prvi pogled to nikad ne bi rekli i na njenoj koži su godine ostavile trag. Ipak, ona je uspela da ga smanji na vrlo jednostavan način koji svako može probati. U čemu je njena tajna pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

A sada malo detaljnije o ovim borama na licu i najčešćim mestima njihovog nastanka.

Mimičke bore na čelu

Jedna od najčešćih brazdi koje možemo da uočimo na svom licu, jeste ona na čelu. Ona se javlja u mnogim životnim situacijama, kada je lepo i kada nije.

Kada smo srećni i kada se smejemo, podižemo čelo naviše i pravimo tu jednu boru koja nam se useca na čelu. Ne mora uvek biti jedna, može ih biti i više. Kada se mrštimo, takođe pravimo grimasu koja čini da nam se koža na čelu skupi, što opet čini da budemo naborani u tom predelu.

Saznajte više o borama na čelu!

Ovaj pokret čelom je možda najteže kontrolisati jer je jedan od onih koji se javljaju veoma spontano. Još jedan od primera je i kada vam ide sunce u oči, bilo da imate naočari za sunce ili ne. Vi spontano grčite taj deo lica, želeći da se „odbranite” od sunca. Tada nastaju bore između obrva.  I eto, kada se sve sabere, mnogo je razloga zbog kojih mi sve to činimo.

One obuhvataju gornju trećinu lica.

Pitanje je sada, kako se izboriti?

Botoks

Ono što se veoma često radi, jeste da se taj deo prvi ispunjava botoksom, bar kod onih osoba koje se odluče za taj poduhvat. Kada se odlučite za botoks, najčešće se dešava da potom ne možete da pokrećete čelo i stiče se utisak neprirodnosti koji svi žele da izbegnu. Tako da se botoks čela najčešće ispostavi kao loša ideja. Kako i zašto dolazi do ovog efekta, saznaćete u ovom tekstu o botoksu.

Ono što možemo svakoga dana da uradimo da makar umanjimo količinu bora na čelu, pošto, složili smo se odavno, starenje i bore su jedan proces koji ne može da se zaustavi, jeste da čelo negujemo adekvatno.

Hidratacija kože

Hidratacija je ta koja u mnogome pomaže, pa se trudite da vam taj deo svakoga dana bude naročito hidriran. Tu ponekad možete upasti u zamku zamašćenosti kože, zato budite pažljivi. Birajte one kreme koje će pružiti dovoljno hidratacije, a neće umastiti vašu kožu,samim tim delovati da izgledate neuredno. Zbog blizine sa kosom, to može biti vrlo nezahvalno jer masna koža masti i kosu. Tako da je to vrlo loše.

Dnevna krema treba da bude hidrantna, ali da ne ostavlja mastan trag, barem preko dana. Za noć možete odabati i neku masniju noćnu kremu, koja će lepo nahraniti kožu vašeg čela, pa ćete biti zadovoljniji i preko dana.

Zaštita kože od sunca

Kako se približava leto, sunce biva sve jače, još jedna od preventivnih mera protiv bora mora da bude i krema sa zaštitnim faktorom, najmanje 25, a neki praktikuju i mnogo više, faktor 50. Pored toga što nam mimika stvara bore, tu je i sunce. Oni udruženi mogu zaista da učine dosta lošeg našoj koži. Tako da se treba štititi od sunca i tu zaštiti ponavljati, ne samo jednom u toku dana namazati, već se potruditi da u toku čitavog dana koža bude zaštićena.

Mimičke bore oko očiju

Drugi važan segment nastanka mimičkih bora jesu upravo bore oko očiju. Ne možemo preskočiti, a da ne kažemo da se očima takođe izražava veliki dijapazon emocija i da je zbog toga veoma lako stvoriti mimičke bore.

mimičke bore

Ruku na srce, one se nekako najčešće i najranije javljaju, sve i da nema napora u vidu mimike, zato što je koža u predelu oko očiju veoma tanka i podložnija promenama, a možda i zato što je mimiku koju oči prave opet veoma teško izostaviti. Vrlo ju je teško kontrolisati.

Sa pojavom slabijeg vida, prave se prve mimičke bore oko očiju.

Znate kada pokušavate nešto da vidite, a ne možete lepo? To je svojstveno starijim, ali i mlađi ljudi su sve češće u problemu. Eto mimičkih bora za tili čas.

Javljaju se između obrva i na slepoočnicama Često se zovu i bore smejalice, ali kada su ozbiljnije i dublje, vide se i kada smo ozbiljni. Zato sa korišćenjem određenih okoloočnih krema treba početi veoma rano, dok još mimičke bore nisu nastupile. Negde oko 25. godine, koža počinje da gubi kolagen, tako da već oko 30. možete da razmišljate o ovoj vrsti nege.

Evo vodiča kako odabrati kremu za lice posle 30. godine.

Do tada se možete smejati (ili plakati :/) do mile volje – koža je još uvek zategnuta i ništa ne može narušiti njenu prirodnu ravnotežu, ali posle ovih godina svaki pokret ostaje, tako da, ako hoćete da se smejete bez posledica, onda posegnite za nekom od ovih mazalica za podočnjake i bore oko očiju jer su vam neophodne.

Mimičke bore oko usana

I ove bore su smejalice, a mogu takođe biti proizvod i nekih tužnih osećanja. One se javljaju tik oko linije usana i to su takozvane „pušačke bore” jer ih izaziva svakodnevni pokret pokretanja usana prilikom uvlačenja dima cigarete.

Bore oko usana mogu biti i dve duboke mimičke brazde koje se javljaju na obe strane lica a oko usana i one su te koje u mnogome smetaju kako ženama, tako i muškarcima jer se veoma primećuju i čine nas starijima. Ako su u pitanju one koje idu od nosa ka uglovima usana, to su nazolabijalne bore. Ako su u pitanju one što idu od uglova usana ka bradi, to su marionetske bore.

Mimičke bore oko usana je najlakše kontrolisati, zato što pokrete, naročito one nagle koje pravimo svojim usnama, možemo svesti na mimimum.

Neki ljudi, da bi sprečili stvaranje mimičkih bora usled smejanja uvežbavaju jedan poseban pokret prilikom smejanja, pri kojem nema razvlačenja usana u levu i desnu stranu, kako to obično svi rade, već se smejanje obavlja tako što se usta šire i idu unapred.

Ne znam da li ste o ovome nekada razmišljali i da, zvuči pomalo bizarno, ali tako je. Ima i onih koji kontrolišu kada i koliko se smeju upravo da ne bi bespotrebno stvarali pritisak na ovaj deo svog lica i da bi bora u tom predelu bilo što manje.

Da li je vredno, sami procenite!

Ono što vam mi preporučujemo, to nije da prestanete da se od srca smejete, jer čemu onda zategnuto lice, ako je osmeh lažan – nego da se negujete.

Postoji veliki broj vitaminskih krema čijim korišćenjem možete zaštititi tu regiju od isušivanja i pružiti joj dodatnu hidrataciju.

Ne zaboravite takođe zaštitu od sunca je mimičke bore u predelu usana takođe mogu biti izazvane prekomernim izlaganjem sunčevim zracima.

A tu je i ovo rešenje…

Kreme za mimičke bore

Kozmetika je rešenje koje je mnogo praktičnije od neizražavanja emocija. Dobra krema za bore oko očiju, na čelu ili oko usana treba da poseduje sastojke koji će vlažiti i hidrirati tu regiju.

Evo kako izabrati dobru kremu protiv bora!

Zato je veoma važno koje sastojke će ta krema imati.

uklanjanje mimičkih bora

Jedan od najvažnijih je koenzim Q10 koji stimuliše aktivnost kože i produkciju kolagena, koži vraća elastičnost i sjaj i čini da ona bude bez bora. Takođ, retinol je jedan od glavnih sastojaka koji treba da utiče na to da vaša koža bude mladolikija, zato sve kreme koje koristite za lice treba da ga sadrže.

Vitamin E veoma podiže i zateže kožu, tako da je još jedan od korisnih sastojaka svih krema za lice. Vitamin E obnavlja ćelije kože i obogaćuje ih kiseonikom, što je jedan od najznačajnijih benefita ovog sastojka. Koža izgleda zdravije i mlađe, a s vremena na vreme je treba obradovati i vitaminom C, makar u ampulama ili kroz serum, jer on instant diže tonus i poboljšava izgled kože.

Ako niste upućeni kako rade, ovde saznajte sve o ampulama za lice.

Dobra lifting krema je ona koju možete koristiti i danju i noću (retinol je , recimo, samo za noć, a i vitamin C čini kožu fotosenzitivnom)  i koja ima sastojak koji stimuliše stavranje kolagena kao što to radi neodermyl. Naša topla preporuka je krema Neborela.

Ulja za lice

Prirodna ulja su odličan izbor kada je nega kože u pitanju i mogu vam pomoći u borbi sa mimičkim borama. Posežite za njima uvek kada imate prilike. Ona hrane kožu i čine je blistavom i zategnutom. Prirodan su izvor brojnih vitamina i potrebno je koristiti ih u svim godišnjim dobima, naročito zimi, kada je, pored uobičajene nege, potrebno da koža ima i posebnu.

Ovde je spisak najboljih prirodnih ulja za lice protiv bora.

Probajte masažu

Masaža može biti korisna kao dodatna metoda za ublažavanje mimičkih bora određene regije i održavanje zdrave kože. Specifična masažna tehnika nazvana „facijalna masaža“ ili „lifting masaža“ često se primenjuje za ovu svrhu. Ovom masažom se stimulišu mišići lica i poboljšava cirkulacija krvi, što može doprineti smanjenju vidljivosti mimičkih bora i podsticanju prirodne proizvodnje kolagena.

Pročitajte šta je zogan masaža lica.

Anti age masaža takođe pomaže opuštanju mišića lica, što može privremeno smanjiti napetost i kontrakciju mišića odgovornih za bore. Međutim, važno je napomenuti da masaža neće trajno ukloniti duboke bore ili pružiti iste rezultate kao tretmani poput hijaluronskih filera ili botoksa.

Da biste postigli najbolje rezultate, možda biste trebali razmotriti kombinaciju masaže sa drugim tretmanima i dobrim režimom nege kože. Takođe je važno da se obratite stručnjaku za masažu ili estetskom dermatologu kako biste dobili savete i usluge prilagođene vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Kozmetički tretmani za mimičke bore

Kreme mogu biti odlična prevencija, a možete ih upotrebljavati i kada su se mimičke bore već pojavile.

Kozmetički tretmani su dobar izbor kada su mimičke bore već prisutne i kada je njihov izgled potrebno popraviti.

U tu svrhu korisno je otići pre svega na higijenski tretman lica, zato što je neophodno očistiti i otkloniti sve nečistoće sa lica. U tu svrhu su higijenski tetmani nezamenljivi.

Posle ovoga možete raditi neki od tretmana koji će ublažiti mimičke bore, a to su tretman kiseonikom, koji predstavlja kombinaciju seruma, ampula, losiona i maski, čime se uništavaju slobodni radikali i sprečava opuštanje kože.

Hemijskim pilingom takođe možete učiniti čuda na koži lica. Mnogi ga smatraju agresivnim i izbegavaju ga, ali oni sa zrelom kožom i te kako mogu da se prepuste jer se njime skida sloj mrtvih ćelija, posle čega dolazimo do podmlađene i zdrave kože koja sija. Ovde saznajte više o jednom hemijskom pilingu koji se zove fitopiling lica.

Mikrokrodermoabrazija je tretman mikrokristalima koji predstavlja blagi fizički piling kojim se peglaju bore na licu, vratu i grudima. Preporučuje se u svim životnim dobima i, zapravo, sve je popularniji.

Dermoabrazija je još jedan u nizu agresivnijih tretmana kojim se ljušti površinski sloj izumrlr kože. Kada kažemo ljušti, mislimo bukvalno, nožićem ili nekom sličnom spravicom, na lice koje je prethodno negovano određenim preparatima i krema.

Facelifting je jedan od najtrajnijih tretmana za zatezanje lica gde se hirurškim putem zaglađuju konture i lice postaje zategnutije. Cena ovog tretmana spada među skuplje, ali je i neka vrsta trajnog ulaganja jer posle faceliftinga nećete morati da se brinete o tome kako se smejete ili mrštite, da li će vam se pojaviti mimičke bore jer ih svakako neće biti.

Hijaluronski fileri su brza i efikasna metoda za uklanjanje mimičkih bora. Sastoje se od hijaluronske kiseline koja se ubrizgava u bore, trenutno ih popunjavajući i pružajući koži mladalački izgled. Osim trenutnih rezultata, fileri podstiču proizvodnju kolagena, poboljšavajući tonus i elastičnost kože tokom vremena. Odluku o ovom tretmanu treba doneti u konsultaciji sa stručnjakom. Hijaluronski fileri postaju sve popularniji zbog svoje bezbednosti i brze vidljive transformacije kože.

I na kraju, onaj koji je veoma popularan, među najskupljima, ali sa trenutnim efektom jeste i botoks lica. Njime ćete mimičke bore eliminisati vrlo brzo, ali je problem u tome što se sa botoksom može preterati, tako da posle toga lice deluje neprirodno. Najčešći je slučaj kod zamrznutog čela, više se nijedna mimika neće raspoznavati, tako da dobro razmislite o tome da li vredi posegnuti za botoksom.

Dakle, da zaključimo: Mimičke bore posledica su svega što doživljavamo, reakcija našeg lica i kože na situacije koje nas raduju ili rastužuju.

Bitno je da ima događaja, naročito onih lepih :). A pokoja bora… To se da ispeglati!