Probajte vežbe za podbradak i rešite ga se zauvek!

Probajte vežbe za podbradak i rešite ga se zauvek!

Znamo da želite da se rešite se podbratka, a znate li kako?  Slede saveti i vežbe za podbradak koji će vam omogućiti da to sprovedete u delo.

Podbradak je jedna od onih mana na licu koje vam dodaju kilograme, a bogami i godine koje nemate. Niko ga ne voli i nikoga on ne ulepšava. Naprosto, niko ne želi da ima duplu bradu, a to je efekat koji ova pojava ostavlja.

E pa ima nade i treba da znate da postoje dobri načini kako smanjiti podbradak, a za uspeh treba malo da se potrudite.

No, pre nego što vam otkrijemo super vežbe za podbradak, hajde da objasnimo šta je uzrok ove pojave i zašto se javlja.

Kako nastaje podbradak kod žena

Podbradak se naziva u nekim stručnijim krugovima submentalna masnoća. Već iz ovoga možete naslutiti da je on zapravo sloj masnoće koji se formira ispod brade.

uzrok podbratka

4 glavna uzroka podbratka

 • Glavni uzrok nastanka podbratka možete potražiti u višku kilograma i masnih naslaga koje imate. Neki su te sreće da im se masne naslage nakupljaju na stomaku, nekima na butinama, a ima i onih koji su skloni nakupljanju masnih naslaga ispod brade.
 • Drugog krivca možete potražiti u genetici. U tom slučaju nije neobično da imate podbradak iako nemate neki specijalan višak kilograma.
 • Opuštanje mišića lica, starenje i gubitak elastičnosti kože takođe su čest uzrok nastanka podbratka kod žena.
 • Na podbradak može uticati i loš položaj koji zauzmate tokom dana kao recimo ako sedite ceo dan ispred računara i glava vam je spuštena prema stolu ili tastaturi (priznajte – dobar razlog da se nauči slepo kucanje)

Protiv genetike ne možete, ali možete da smršate i to je prvi način kako ukloniti podbradak. Pre nego što krenete na neku rigoroznu dijetu, imajte na umu da one kratkoročne i restriktivne ne daju dugoročne rezultate. Hrana dobra za mršavljenje je ujedno i zdrava hrana i nešto što treba da bude deo vaših svakodnevnih navika i vaš način života.

Ako je uzrok podbratka opuštena koža i starenje lica, onda probajte ovo što je Ana uradila. Ona je uspela da podmladi svoje lice i reši se mnogobrojnih znakova starenja. Sada joj je lice sveže i zategnuto, a i podbradak je manje uočljiv. Saznajte o čemu se radi klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Najbolje vežbe za podbradak

Sećate se kako smo rekli da je za uklanjanje podbratka potreban napor? Ok, zvuči strašno, ali nije tako.

Vežbe za podbradak su jednostavne, ali ne daju rezultate preko noći pa ćete morati uložiti napor u njihovo ponavljanje. Ako izuzmemo to, ove vežbe može da radi svako i ne zahtevaju neku kondiciju.

Pa počnimo:

Vežba zagrevanja

Čak i jednostavne vežbe zahtevaju zagrevanje. Da biste zagrejali vrat, laganim pokretima kružite glavom u smeru kazaljke na satu. Nakon nekoliko  krugova, obrnite stranu.

Sada ponovite vežbu ali sa dodatnim istezanjem. Pokušajte da isturite bradu prvo napred, zatim isto to kada okrenete glavu na levo pa na desno.Zadržite svaki položaj nekoliko sekundi.

Zviždanje ka tavanici

Ovo je vrlo efikasna vežba za podbradak. Sedite tako da su vam leđa uspravna, a ramena opuštena. Zabacite glavu pozadi i gledajte ka plafonu. Usta oblikujte tako kao da želite da zviždite. Treba da osetite da vam se podradak zateže. Ostanite u tom položaju 20 sekundi. Ponovite 10 puta.

Poljubac ka nebu

Ova vežba je jako slična prethodnoj, samo se radi u stojećem stavu. Dakle, leđa su prava, ruke opuštene. Glavu zabacite pozadi, pogled uputite naviše. Usta napućite u poljubac što više, tako da osetite kontrakcije na podbratku i vratu. Ostanite tako 20 sekudni i ponovite 10 puta.

Vežba za podbradak sa lopticom

Ova vežba najbolje se radi u sedećem položaju i super je za uklanjanje podbratka. Možete koristiti lopticu od tenisa ili neku veću, a možete vežbati i sa nekoliko varijanti. Bitno je da loptica stane pod bradu  i da nije prevelika i preteška. Cilj ove vežbe za podbradak je držati lopticu čvrsto, da se ne izmigolji. Ponoviti 10 puta.

Istezanje donje vilice

Za ovu vežbu nebitno je da li stojite ili sedite. Važno je da je uradite kako treba. Isturite donju vilicu najviše što možetei ostavite u tom položaju 5 sekundi. Sada probajte da koristite mišiće vrata da pomerate bradu prema grudima. Ostanite u tom položaju još 5 sekundi pa opustite. Ponovite 10 puta.

Lavlji zev

Sećate se kako su počinjali MetroGoldwyn-Mayer filmovi, sa onim lavom koji zevne? Evo kakve vam koristi može doneti imitiranje te scene – uklanjanje podbratka.

Poenta je da se širom otvore usta, najviše što možete dok pri tom isplazite jezik najviše što možete. Ova vežba zateže mišiće vrata, brade i lica. Isplazite jezik 10 sekundi pa opustite. Ponavaljajte 10 puta.

Vežba istezanja vrata

Glavu podignite tako da gledate prema plafonu. Pritisnite jezikom svoja nepca. Držite ovaj položaj 10 sekundi pa opustite. Ponovite 10 puta.

Lupkanje podbratka

Sedite ili stanite i gledajte pravo isped sebe. Nadlanicom i gornjim delovima prstiju lagano lupkajte podbradak i radite to barem pola minuta. Ovo će podstaknuti cirkulaciju i pomoći da se masne naslage vašeg podvaljka brže istope.

Jačanje mišića ispod vrata

Jačanje mišića ispod vrata će sprečiti visenje kože pa je odličan način kako se rešiti podbratka. Malo je teža od prethodnih i zato smo je ostavili za kraj. Legnite na krevet na leđa a glava treba da visi preko ivice kreveta. Sada, lagano podižite glavu ka grudima, dok su leđa i ramena i dalje čvsto na krevetu. Zadržite 10 sekundi pa vratite glavu u početnu poziciju. Ponovite 2 puta za početak, a kasnije možete povećati broj ponavljanja.

Kašika

Formirajte „kašiku“ tako što ćete otvoriti usta i prebciti donju usnu preko donjih zuba. Cilj vežbe je da donjom vilicom ispraznite zamišljenu vodu. Ponovite 5 puta.

Osmeh

Stisnite zube i zatvorite usta i razvucite ih u najšri osmeh koji možete. Sada gurajte jezikom nepca i pritiskajte. Ostanite tako 5 sekundi, pa opustite. Ponovite 10 puta.

Kao što vidite, vežbe za podbradak ne zahtevaju mnogo prostora i možete ih raditi bilo gde kao i jogu za lice . Ipak, najbolje u privatnosti svog doma i negde gde ste sami, jer plaženje jezika i ljubljenje tavanice u kancelariji ili na semaforu dok čekate da se upali zeleno može učiniti da izgledate uvrnuto.

Vežbe za podbradak ne iziskuju ni puno napora i kondicije, ali i one kardio vežbe koje to zahtevaju biće vam od  koristi za eliminasnje ovog problema.

Uključite u rutinu kardio trening. Pomoći će da smršate i smanjite podvaljak.

Potrudite se da popravite svoje držanje i sedite pravo, bez spuštanja glave. Ako ništa drugo, bar na pola sata ustanite od stola i promenite položaj. Dobro, u zavisnosti od uslova, možete u tim trenucima raditi vežbe za podbradak.

Kako ukloniti podbradak prirodnim putem

Pored vežbi za podbradak koje su gore opisane, i ovi trikovi i prirodni načini mogu biti odgovor na pitanje kako ukloniti podbradak.

Krema za podbradak

Ne morate da tražite neki konkretnu kremu sa tom namenom. Ono što vam u ovom slučaju treba je zapravo neka krema koja zateže kožu, vraća joj elstičnost i podstiče proizvodnju kolagena. Dobra krema protiv bora može pomoći da redovnom negom eliminišete podvaljak. Najbolje je da ovakva krema bude prirodna.

Žvakanje žvake

Uklanjanje podbratka može biti jednostavnije nego što mislite. Žvaćite žvaku što ćešće tokom dana, ali pri tom birajte neku bez šećera. Žvakanje je odlična vežba za jačanje tih mišića i uklanjanje podvaljka koji visi. Žvake sa šećerom nisu dobra varijanta, prvenstveno zbog zdravlja vaših zuba.

Glicerin

Glicerin je odličan za negu kože, a maska od ovog sastojka koji možete relativno lako nabaviti može biti vaš način kako smanjiti podbradak.

Evo na koji način:

Pomešajte jednu kašku glicerina i pola kašike epsom soli (magnezijumova so) sa nekoliko kapi ulja mente. Uz pomoć vatice nanaositi masku na predeo ispod vrata i stavite nekoliko minuta da koža upije sastojke. Nakon toga isperite. Radite to najmanje tri puta nedeljeno.

Ulje pšeničnih klica

Pšenične klice su izuzetne za zdravlje, a ulje pšeničnih klica odličan način kako se rešiti podbratka. Dakle, masirajte ovo područje, a produžite slobodno i negu na vrat i tako se rešite bora na vratu. Nanesite ulje pšeničnih klica pre spavanja i masirajte 15 minuta. Ostavite da deluje preko noći i vrlo brzo primetićete sjajne rezultate. Ulje vitamina E takođe je dobra varijanta jer podmlađuje kožu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj pun je antioksidanata i ubrzava metabolizam. To ujedno podrazumeva i uklanjanje podbratka jer utiče na mršavljenje i gubitak masnih naslaga. Počnite dan sa zelenim čajem i radite vežbe za podbradak i imate dobitnu kombinaciju.

Pravilna ishrana uklanja podbradak

Već smo rekli da zdrava i raznovrsna ishrana moraju biiti vaša navika, ali evo saveta koji će vam pritom biti od koristi kada planirate da se rešite podvaljka.

 • Jedite obroke od svežeg povrća. Ne samo da će pomoći da smanjite masne naslage, već i žvakanje svežeg povrća zateva veći napor i svojevrsna je vežba za podbradak. Nije na odmet da kažemo da je bolje da hranu žvaćete što duže. Em duže vežbate, em bolje usitnite hranu i olkašate proces varenja.
 • Jedite voće za užinu umesto slatkiša.
 • Izbegavajte prerađevine i rafinisane masnoće i žitarice. Jedite samo pravu, neprerađenu hranu. Tako nećete gomilati masne naslage ispod brade.
 • Jedite zdrave masti , izbegavajte prženo i koristite nemasne mlečne proizvode.
 • Smanjite unos šećera (idealno da ga izbegavate sasvim) i smanjite porcije hrane
 • Pijte puno vode. Em pospešuje mršavljenje, em utiče na elastičnost i hidriranost kože.

Jeste, samo 6 tačaka, ali kada krenete da ih sprovodite u nameri da se rešite podbratka, shvatite da nisu nimalno lake.

Lipoliza podbratka kao solucija

Ukoliko vežbe za podbradak ne daju rezultate, onda postoji i rigoroznija metoda, a to je lipoliza podbratka.

Generalno, tretman lipolize utiče na višak masti i topi ih. Uglavnom se radi pod lokalnom anestezijom. Ova metoda ne uklanja višak kože, ne zateže mišiće pa ne može biti korisna kada je to uzrok podbratka.

Lipoliza je brži način uklanjanja podbrtaka od vežbi, ali ima i svoje mane. Može biti neprijatan i posle tretmana se mogu javiti bol, modrice i otok.

Mezoterapija podbratka

Pored liposukcije podbratka, postoji i ova varijanta uklanjanja masnih naslaga ispod brade. Svodi se na ubrizgavanje malih količina jedinjenja koja tope te masne naslage. Obično je to deoksiholna kiselina koja ima ulogu da pomaže telu da apsorbuje masti.

Za jedan tretman koristi se 20 injekcija ove kiseline, a za uklanjanje podbratka preporučuje se najmanje 6 tretmana.

Kao i liposukcija podbratka, i mezoterapija ima svoje nuspojave kao što su oticanje, modrice, crvenilo, bolovi, osećaj trnjenja.

Liposukcija podbratka

Malo invazivniji tretman jeste liposukcija podbratka koja je najbolja za osobe sa jako izraženim podbratkom, a pri tom relativno mladom i elastičnom kožom koja će se vremenom vratiti na mesto. Rezultati su brzi. Tretman podrazumeva pravljenje reza na sredini brade i  dva reza na zadnjem delu vilice. Oni nisu veliki pa nema nekih specijalnih tragova posle liposukcije. Opravak od ovog tretmana zahteva 10-tak dana i posle tog vremena se skidaju konci.

podbradak

Kako se rešiti podbratka malim estetskim trikovima

Pribegnite trikovima sa šminkom.Evo saveta:

 • za lice koristite puder koji je nijansu tamniji od vašeg tona kože
 • stavite bronzer duž vilice
 • istaknite oči kako biste skrenuli pažnju sa vašeg podbratka
 • izbegavajte jake karmine koji ističu donji deo lica,a  time i vaš podbradak

Frizura može da učini čuda. Ošišajte se na neki lob, a najbolje ako je neka nesimetrična varijanta – napred duža a pozadi kraća. Lokne i talasi u kosi mogu dati volumen frizuri i vizuelno smanjiti podbradak.

Što se nakita tiče, evo jednog pravila za ogrlice: Nemojte nositi čokere i ogrlice uz vrat.

A ako planirate da prikrijete podbradak odećom, izbegnite najčešću grešku i nemojte nositi rolke u nameri da sakrijete problem. Najbolje je da nosite široke otvore. Uostalom, istaknite dekolte i grudi i garantovano ćete odvući pažnju sa podbratka.

Vežbe za podbradak neće vam pomoći da ga se rešite brzo, ali itekako mogu pomoći. Do tada nanosite kremu koja zateže kožu i smršajte ako imate višak kilograma. Sasvim smo sigurni da ćete se, ako ste istrajni i ako usvojite zdrav stil života, zauvek oprostiti sa duplom bradom.