Silikoni u grudima: cena, veličina, rizici i oporavak

Silikoni u grudima: cena, veličina, rizici i oporavak

Silikoni u grudima, da ili ne? Ako razmišljate o uvećanju grudi, pročitajte ovaj tekst i informišite se detaljno. Sve o ugradnji silikona je pred vama.

Šta su silikoni i koje vrste postoje?

Silikoni, implantati, proteze, umeci… Sve su ovo različiti nazivi za istu silikonsku “igračku”, koja postoji u različitim oblicima i veličinama. Sastoje se od membrane i gela unutar nje, a to sprečava curenje silikona.

Kada je u pitanju oblik, postoje okrugli (visoki, srednji i niski profil) i biodimenzionalni (prirodne, “pubertetske” grudi).

Prvi par silikonskih implantata u grudi ugrađen je 1961. godine. Danas, u Srbiji se na godišnjem nivou ugradi do 5000 implantanata u grudi.Prema statistici, os estetskih operacije, najčešće se obavljaju korekcije grudi i nosa, pa zatim zadnjice (što izgleda znači da je opao trend stavljanja silikona u usne).

Žene se najčešće opredeljuju za silikonske grudi od 350ml (srednja korpa).

Ipak, pre nego što se odlučite na ovaj potez, pročitajte iskustvo moje prijateljice Danijele! Ona je uspela da poveća grudi na potpuno prirodan i bezbolan način! I vi možete to isto da uradite, ako probate ono što je i ona. Šta je to, saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://minutzamene.com/krema-koja-mi-je-povecala-grudi/

Ako ste i dalje za rezove i operacije, onda saznajte više o samim implantima i veličinima.

Implanti za grudi – veličine

Ženske grudi dolaze u raznim dimenzijama. Kako bi se omogućio prirodan izgled, estetska hirurgija nudi implante u više veličina. Njihova raznovrsnost omogućava da se grudima pruži povećanje, bez efekta disproporcije ili preuveličavanja.  Estetski hirurzi imaju na raspolaganju veći broj veličina kako bi se omogućio raznovrsan izbor.

silikonski implanti za grudi veličine

Veličine se kreću od oko 100 kubnih centimetara do čak oko 1000 kubnih centimetara. Ovo variranje u veličini omogućava da se pokriju potrebe velikog broja žena. 

No, nije sve ni u veličini.

Vrste silikonskih implanata

Nisu svi implanti istog oblika. U zavisnosti od vaših potreba zavisi i koji će se upotrebiti. Dele se na nekoliko vrsta, i svaki ima svoju namenu. Neki služe za davanje volumena grudi, drugi su za asimetrične dojke kada se radi korekcija izgleda dojke. Postoje i oni koji su namenjeni za totalnu rekonstrukciju ili podizanje grudi. Naravno, sve zavisi i kakav oblik grudi želite.

Namena i izbor je zaista veliki i dele se na:

Okrugli implanti za grudi

Ovo je jedan od najčešće korišćenih implanata na bazi silikona. Koriste se za pružanje velikog volumena dojki. Postoji određena prednost kod ovog oblika. Kada se ugradi, on potpuno popunjava otvor dojke. Oblik ovih imlanata pomaže da se postigne prirodan izgled, kod žena koje imaju određenu količinu masnog tkiva.

Za veoma male dojke preporučuju se:

Anatomski implanti za grudi

Anatomski implanti za dojke su trajnog karaktera. Silikon kojem su popunjeni su čvršće teksture, zbog čega se dobija podizanje grudi i oblikovanje. Implanti ovakve vrste su pogodni i za veoma male grudi koje su uske i slabog volumena. Proizvode se u devet oblika, a veličina im varira u zavisnosti od veličine dojki. 

Silikoni u obliku suze 

 Ovo je zapravo još jedan naziv za anatomski oblik implanata za grudi.  Kada se koriste poboljšava se izgled i postiže podignutost. 

Ugradnja silikona u grudi i kako izgleda postupak

Pre svega, budite svesne da ovo nije kozmetički tretman, već hirurški zahvat, odnosno operacija povećanja grudi.

Iz tog razloga treba biti realan i u pogledu oporavka i reakcije tela i organizma.

Pacijenti bi trebalo da urade detaljan pregled lekara specijaliste ( u ovom slučaju pričate sa plastičnim hirurgom), ali i lekara opšte prakse. Tek kada doktor utvrdi da je pacijent zdrav, potvrđuje se datum operacije. 

Kako se stavljaju unutar tela?

ugradnja silikona u grudi

Postoji nekoliko načina: kroz pazuh, areolu bradavica ili ispod dojke.

Implant se postavlja ispod žlezde ili ispod mišića, a ni u jednom slučaju se ne oštećuje mlečna žlezda, pa se smatra da žene mogu da doje ako imaju silikone. Uglavnom se koristi metod ispod mišića, posebno kod devojaka koje imaju baš male grudi – kako bi izgledalo prirodnije. 

Kada je u pitanju mesto gde se radi rez, najčešći pristup je ispod dojke, da bi bio sakriven u kožnom naboru i nevidljiv.

Silikone ne ugrađuju samo žene koje žele veće grudi, već i one koje su pretrpele mastektomiju zbog raka dojke.

Operacija se radi pod totalnom anestezijom.  Sama operacija traje oko sat vremena, a onda sledi oporavak.

Oporavak nakon ugradnje silikonskih implantata

Nakon operacije, prisutan je osećaj pritiskanja na grudni koš, koji uglavnom traje tri dana.

Otok, s druge strane, traje do mesec dana.Ako nije veliki, već nakon tri dana je dozvoljeno tuširanje, a ako jeste veliki, treba se sačekati 7 dana.

Opravak od ugradnje silikona zahteva samodisciplinu. Praktično već 5 sati nakon operacije, vi se možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, ako oporavak od anestezije prođe kako treba. Ipak, bolje je sačekati i pustiti da se oporavite sasvim. Pazite – sledećih mesec dana nema podizanja ničeg teškog.

U prvih mesec dana je zabranjeno i sunčanje, čak je najbolje sačekati da prođe 3 meseca.

Bavljenje sportom je dozvoljeno nakon 6 nedelja. Kada i počnete, morate imati dobar suportivni grudnjak, jer se velike grudi pomeraju dok trčite recimo. 

Shvatite ovo ozbiljno i nemojte na svoju ruku skraćivati oporavak od operacije ugradnje silikona.

A koliko traju rezultati?

Dame često zanima i koliko traju silikoni u grudima i menjaju li se kako prolazi vreme.

Evo odgovora: proteze se ne mogu pomeriti, ali je moguće da tako izgledaju, a to ima veze sa istezanjem i degeneracijom kože, ako telesna težina često varira, ako ne nosite grudnjake…

Dakle, operacija sama po sebi nije zauvek dovoljna – morate se negovati i paziti.

Česta je zabluda da se ugradnjom implantanata ne moraju više nositi grudnjaci. Zapravo su oni obavezni, jer je sila zemljine teže i dalje prisutna i grudi se mogu opustiti. Naravno, u nekim specijalnim prilikama i svečanim događajima ne morate nositi, to veče vam neće ništa biti.

Masaža grudi nakon operacije ugradnje silikona

Silikoni su tu, ali šta dalje ? Implanti mogu biti izvor velike sreće, ali i izvor brojnih frustracija. Masaža nakon njihovog uvećavanja pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljačnog tkiva. 

Ožiljačno tkivo i implanti – Nakon ugradnje implanata javlja se formiranje kolagenskog sloja. Ovaj sloj uglavnom ne smeta, ali u pojedinim slučajevima može se desiti da se stvrdne. Tada može delovati čudno i izazvati bol kod osobe koja ga ima.

Masaža grudi, pomaže da se otvrdnjavanje ne desi. Ako vaš hirurg preporuči da ih radite, poslušajte ga. Prvih par meseci biće mala gnjavaža, ali bi trebalo da pomogne. 

Kako se radi masaža ? 

Pokreti koji su pogodni za ovu masažu su: 

 • Obuhvatanje dojki, i pomeranje (podizanje i spuštanje). Držite ih par sekundi ovako. Pokrete ovog tipa trebalo bi da ponavljajte u par intervala.
 • Klasično masiranje kružnim pokretima deluje dosadno u poređenju sa ostalim pokretima. On je ipak i dalje jedan od najčešćih pokreta kod masaža.
 • Držanje grudi sa strane. Vežba deluje čudno, i zahteva da obuhvatite dojke, a zatim pritisnete ka sredini grudnog koša. Držite 5-10 sekundi i pustite. Ponavljajte istu vežbu, ali sa prekrštenim rukama (aktivira se druga strana grudi).
 • Može se raditi i vežba koja koja podrazumeva da uhvatite levom rukom desno rame (i obrnuto). Ona deluje na dojke jer bi trebalo da ujedno pritiskate grudi uz pomoć lakta.
 • Pritiskanje grudi uz pomoć vertikalno postavljenih ruka može dosta pomoći u poboljšanju staja sa njima. 

Ovu rutinu možete raditi par meseci. Za dobar tonus kože možete nastaviti ih raditi nakon tog perioda.

Za bolji efekat preporučuje se primena kreme za grudi. Biljke u njoj pomažu da koža bude zategnuta, i negovana. Piskavica, oleinska kiselina, ružino ulje, pružaju veliku količinu vitamina i hranljivih supstanci. Uz pomoć nje dobija se  lep, zategnut i zdrav dekolte. 

Silikoni u grudima cena

Istražujući, saznali smo da je cena ugradnje silikona u grudi u državnim bolnicama oko 1800 evra, a da je kod privatnih hirurga skuplja (minimum oko 2500 evra), s tim što su u tu cenu uglavnom uključeni i svi pregledi koji se moraju obaviti pre zahvata (krvne analize, kardiovaskularni pregledi, ultrazvuk dojki, rendgen srca i pluća…)

Cena ugradnje silikona može dostići čak i vrtoglavih 8000 evra!

Uglavnom vlada mišljenje da cena varira u zavisnosti od veličine silikona u grudima. Ali, to nije tačno. 

U cenu operacije ulaze kvalitet proteze proizvođača, umešnost hirurga, kvalitet punjenja i gustina gela, kvalitet ovojnice silikona. Npr. anatomski implanti su skuplji od okruglih zbog složenosti njihove proizvodnje i postojanosti gela.

Ako se odlučite za ugradnju silikona u grudi, raspitajte se kod lekara o vrstama koje možete da izaberete i uskladite sa sopstvenim zamislima kako želite da izgledaju vaše nove grudi.

Cena je, kao što smo već ukazali, promenljiva, ali recimo da se kreće prosečno od 2000-3500 evra.

Iskustva dama koje su već izvršile povećanje grudi silikonima

Tragajući za iskustvima devojaka i žena koje su već ugradile silikone u grudi, došli smo do podataka da cene i u praksi zaista variraju, tako da su neke operaciju platile 2200 evra, druge pak 2500 evra, a neke dame su izdvojile za nove grudi čak 3150 evra.

silikoni za grudi

Neke od njih poručuju da im silikoni ne smetaju dojenju i zadovoljne su izgledom i efektom pre i posle operacije povećanja grudi.

Sve potvrđuju da je prva 3 dana teško funkcionisanje i da se treba više odmarati i postepeno prilagoditi.

Takođe, potvrđuju da su im doktori ukazali na sve moguće rizike (a koji su sve rizici u pitanju, otkrivamo vam u sledećem odeljku teksta).

A šta kažu estradne gospođe i gospođice? One su, na neki način, ovaj trend i uvele, ali određen broj njih se u međuvremenu pokajao, iz različitih razloga (npr. Ceca, Olja Karleuša i još neke pevačice) . 

Moguće neželjene posledice

Iako stručnjaci i hirurzi tvrde da je ovo već postao rutinski zahvat i da su komplikacije retke, one ipak postoje (više njih mogućih) i red je da vas upoznamo i sa ovom stranom ugradnje silikona u grudi, da biste imali potpuni uvid i pravilno donele odluku da li ćete se podvrgnuti zahvatu ili ne. Ovo ipak nije kozmetička procedura, već plastična rekonstruktivna hirurgija.

 • Prva stvar jeste da silikoni u grudima ipak mogu ometati dojenje, u nekim slučajevima. Zato se treba dobro upoznati sa mogućnostima umetanja istih u telo, kao i vrstom samih silikona.
 • Dalje, postoji rizik da će implanti sprečiti otkrivanje raka dojke. Tokom mamogafije, rendgena ili ultrazvuka, implanti mogu da sakriju tumore ili lezije. Takođe, grudi se tada pritiskaju, pa se povećava šansa da se silikoni oštete.
 • Može se dogoditi i da izgubite osećaj u bradavicama i grudima, trajno ili samo privremeno. To se dešava ako hirurg preseče sva tri nerva.
 • Kapsularna kontraktura – kada tkivo ožiljka formira kapsulu koja pritiska implant, pa može postati tvrd i izobličen.
 • Dupli mehur: dešava se da se jedan ili oba implanta pomere ispod linije gde se dojke sastaju sa grudnim košem, stvarajući liniju ili udubljenje preko donjeg dela grudi. Do ovoga može doći ako su implanti preveliki ili su loše pozicionirani.
 • Pucanje implanta: silikoni mogu da puknu i to je rezultat prirodnog starenja implanta, preteranog pritiskanja grudi ili trauma (npr. udaraca). Tada dolazi do promene u veličini i obliku dojke.

Postoji bolji način povećanja grudi pored ugradnje silikona?

Neke žene se jednostavno pribojavaju anestezija, operacija i njihovog ishoda, pa zato izbegavaju metod ugradnje silikona u grudi, iako bi želele da imaju veće poprsje.

Neke druge, pak, ne žele ili ne mogu izdvojiti toliku sumu novca za ovo zadovoljstvo.

Šta raditi u ovim slučajevima?

Znajte da postoje i još neki načini da imate velike grudi. Istina, pomoću njih će sam proces trajati duže i trebalo bi da se “naoružate” strpljenjem, voljom i upornošću, ali ishod će biti pozitivan i zadovoljavajuć, a najvažnije, doći ćete do većih grudi na prirodan način.

Ova opcija možda zahteva više vašeg ulaganja u sam proces, ali bitno je da je u pitanju prirodni način.

Jedna od opcija je i masaža grudi, koja vam može pomoći da dobijete kao rezultat veće i čvršće grudi.

Takođe, i određena hrana i specijalne kreme vam mogu omogućiti da bez ogromnog finansijskog ulaganja i prirodno dobijete obline u gornjem delu tela.

Evo i jedne priče iz ličnog iskustva, kao primer podsticaja i potvrde ove mogućnosti.

Dakle, sve je na vama: procenite vaše mogućnosti i potrebe sa mogućim rizicima koje donosi operacija, dobro se raspitajte i odlučite se za intervenciju ili prirodno povećanje grudi.

Ono što vas mi možemo posavetovati jeste da koristite neku kremu za učvršćivanje, zatezanje i povećanje grudi: svakako je bezbolno i prirodno, a i same kreme se sastoje od potpuno prirodnih, aktivnih sastojaka koje dokazano efikasno povećavaju volumen grudi.

Svakako, želimo vam da vaša odluka donese pozitivne rezultate, jer je svakoj od nas žena potreban osećaj da se prvenstveno dopadamo same sebi, u svakom smislu, a naravno, onda i drugima.