Silikoni u grudima iskustva cena rizici oporavak

Silikoni u grudima sve su popularniji. Mnoge žene se okreću ovoj metodi povećanja grudi.Razmišljate i vi o tome? Evo šta sve treba da znate!

U tekstu smo vam pripremili informacije o ugradnji silikona u grudi koje su vam neophodne i odgovore na većinu nedoumica.

Šta su silikoni i koje vrste postoje

Silikoni, implantati, proteze, umeci… Sve su ovo različiti nazivi za istu silikonsku “igračku”, koja postoji u različitim oblicima i veličinama. Sastoje se od membrane i gela unutar nje, a to sprečava curenje silikona.

Kada je u pitanju oblik, postoje okrugli (visoki, srednji i niski profil) i biodimenzionalni (prirodne, “pubertetske” grudi).

Prvi par silikonskih grudi ugrađen je 1961. godine. Danas, u Srbiji se na godišnjem nivou ugradi do 5000 implantanata u grudi.Prema statistici, os estetskih operacije, najčešće se obavljaju korekcije grudi i nosa, pa zatim zadnjice (što izgleda znači da je opao trend stavljanja silikona u usne).

Žene se najčešće opredeljuju za silikonske grudi od 350ml (srednja korpa).

Ipak, pre nego što se odlučite na ovaj potez, pročitajte iskustvo moje prijateljice Danijele! Ona je uspela da poveća grudi na potpuno prirodan i bezbolan način! Evo vam link ka tekstu o njenom iskustvu koje morate da procitate: https://minutzamene.com/krema-koja-mi-je-povecala-grudi/

Ugradnja silikona u grudi i oporavak

Pre svega, budite svesne da ovo nije kozmetički tretman, već hirurški zahvat.

Iz tog razloga treba biti realan i u pogledu oporavka i reakcije tela i organizma.

Pacijenti bi trebalo da se detaljno pregledaju pre operacije i ako nisu zdravi, prvo im se popravlja zdravstveno stanje.

Kako se stavljaju unutar tela?

Postoji nekoliko načina: kroz pazuh, areolu bradavica ili ispod dojke. Takođe, može i između žlezde i mišića ili ispod mišića, a ni u jednom slučaju se ne oštećuje mlečna žlezda, pa se smatra da žene mogu da doje ako imaju silikone.

Najčešći pristup je ispod dojke, da bi bio sakriven u kožnom naboru i nevidljiv.

Silikone ne ugrađuju samo žene koje žele veće grudi, već i one koje su pretrpele mastektomiju zbog raka dojke.

Operacija se uglavnom vrši pod totalnom anestezijom i žena posle par sati ide kući. U većini slučajeva nema ni ožiljka. Sama operacija traje oko sat vremena. A onda sledi oporavak.

ugradnja-silikona-oporavak

Nakon operacije, prisutan je osećaj pritiskanja na grudni koš, koji uglavnom traje tri dana.

Otok, s druge strane, traje do mesec dana.Ako nije veliki, već nakon tri dana je dozvoljeno tuširanje, a ako jeste veliki, treba se sačekati 7 dana.

Opravak od ugradnje silikona zahteva samodisciplinu. Praktično već nakon 5 sati od operacije, vi se možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, ali pazite – sledećih mesec dana nema podizanja ničeg teškog.

U prvih mesec dana je zabranjeno i sunčanje, čak je najbolje sačekati da prođe 3 meseca.

Bavljenje sportom je dozvoljeno nakon 6 nedelja.

Shvatite ovo ozbiljno i nemojte na svoju ruku skraćivati oporavak od operacije ugradnje silikona.

Dame često zanima i koliko traju silikoni u grudima i menjaju li se vremenom. Evo odgovora:

proteze se ne mogu pomeriti, ali je moguće da tako izgledaju, a to ima veze sa istezanjem i degeneracijom kože, ako telesna težina često varira, ako ne nosite grudnjake…

Dakle, operacija sama po sebi nije zauvek dovoljna – morate se negovati i paziti.

Česta je zabluda da se ugradnjom implantanata ne moraju više nositi grudnjaci; zapravo su oni obavezni, jer je sila zemljine teže i dalje prisutna i grudi se mogu opustiti. Naravno, u nekim specijalnim prilikama i svečanim događajima ne morate nositi, to veče vam neće ništa biti.

Silikoni u grudima – cena

Istražujući, saznali smo da je cena ugradnje silikona u grudi u državnim bolnicama oko 1800 evra, a da je kod privatnih hirurga skuplja (minimum oko 2500 evra), s tim što su u tu cenu uglavnom uključeni i svi pregledi koji se moraju obaviti pre zahvata (krvne analize, kardiovaskularni pregledi, ultrazvuk dojki, rendgen srca i pluća…) Cena ugradnje silikona može dostići čak i vrtoglavih 8000 evra!

Uglavnom vlada mišljenje da cena varira u zavisnosti od veličine silikona u grudima. Ali, to nije tačno. 

U cenu operacije ulaze kvalitet proteze proizvođača, umešnost hirurga, kvalitet punjenja i gustina gela, kvalitet ovojnice silikona. Npr. anatomski implanti su skuplji od okruglih zbog složenosti njihove proizvodnje i postojanosti gela.

Ako se odlučite za ugradnju silikona u grudi, raspitajte se kod lekara o vrstama koje možete da izaberete i uskladite sa sopstvenim zamislima kako želite da izgledaju vaše nove grudi.

Cena je, kao što smo već ukazali, promenljiva, ali recimo da se kreće prosečno od 2000-3500 evra.

 ugradnja silikona cena

 

Silikoni u grudima i iskustva dama koje su već izvršile zahvat

Tragajući za iskustvima devojaka i žena koje su već ugradile silikone u grudi, došli smo do podataka da cene i u praksi zaista variraju, tako da su neke operaciju platile 2200 evra, druge pak 2500 evra, a neke dame su izdvojile za nove grudi čak 3150 evra.

Neke od njih poručuju da im silikoni ne smetaju dojenju.

Sve potvrđuju da je prva 3 dana teško funkcionisanje i da se treba više odmarati i postepeno prilagoditi.

Takođe, potvrđuju da su im doktori ukazali na sve moguće rizike (a koji su sve rizici u pitanju, otkrivamo vam u sledećem odeljku teksta).

A šta kažu estradne gospođe i gospođice? One su, na neki način, ovaj trend i uvele, ali određen broj njih se u međuvremenu pokajao, iz različitih razloga (npr. Ceca, Olja Karleuša i još neke pevačice) .

Silikoni u  grudima i moguće neželjene posledice

Iako stručnjaci i hirurzi tvrde da je ovo već postao rutinski zahvat i da su komplikacije retke, one ipak postoje (više njih mogućih) i red je da vas upoznamo i sa ovom stranom ugradnje silikona u grudi, da biste imali potpuni uvid i pravilno donele odluku da li ćete se podvrgnuti zahvatu ili ne.

  • Prva stvar jeste da silikoni u grudima ipak mogu ometati dojenje, u nekim slučajevima. Zato se treba dobro upoznati sa mogućnostima umetanja istih u telo, kao i vrstom samih silikona.
  • Dalje, postoji rizik da će implanti sprečiti otkrivanje raka dojke. Tokom mamogafije, rendgena ili ultrazvuka, implanti mogu da sakriju tumore ili lezije. Takođe, grudi se tada pritiskaju, pa se povećava šansa da se silikoni oštete.
  • Može se dogoditi i da izgubite osećaj u bradavicama i grudima, trajno ili samo privremeno. To se dešava ako hirurg preseče sva tri nerva.
  • Kapsularna kontraktura – kada tkivo ožiljka formira kapsulu koja pritiska implant, pa može postati tvrd i izobličen.
  • Dupli mehur: dešava se da se jedan ili oba implanta pomere ispod linije gde se dojke sastaju sa grudnim košem, stvarajući liniju ili udubljenje preko donjeg dela grudi. Do ovoga može doći ako su implanti preveliki ili su loše pozicionirani.
  • Pucanje implanta: silikoni mogu da puknu i to je rezultat prirodnog starenja implanta, preteranog pritiskanja grudi ili trauma (npr. udaraca). Tada dolazi do promene u veličini i obliku dojke.

Postoji bolji način povećanja grudi pored ugradnje silikona

Neke žene se jednostavno pribojavaju anestezija, operacija i njihovog ishoda, pa zato izbegavaju metod ugradnje silikona u grudi, iako bi želele da imaju veće poprsje.

Neke druge, pak, ne žele ili ne mogu izdvojiti toliku sumu novca za ovo zadovoljstvo.

Šta raditi u ovim slučajevima?

Znajte da postoje i još neki načini da imate velike grudi. Istina, pomoću njih će sam proces trajati duže i trebalo bi da se “naoružate” strpljenjem, voljom i upornošću, ali ishod će biti pozitivan i zadovoljavajuć, a najvažnije, doći ćete do većih grudi na prirodan način.

Ova opcija možda zahteva više vašeg ulaganja u sam proces, ali bitno je da je u pitanju prirodni način.

Jedna od opcija je i masaža grudi, koja vam može pomoći da dobijete kao rezultat veće i čvršće grudi.

Takođe, i određena hrana i specijalne kreme vam mogu omogućiti da bez ogromnog finansijskog ulaganja i prirodno dobijete obline u gornjem delu tela.

Evo i jedne priče iz ličnog iskustva, kao primer podsticaja i potvrde ove mogućnosti.

Dakle, sve je na vama: procenite vaše mogućnosti i potrebe sa mogućim rizicima koje donosi operacija, dobro se raspitajte i odlučite se za intervenciju ili prirodno povećanje grudi.

Ono što vas mi možemo posavetovati jeste da koristite neku kremu za učvršćivanje, zatezanje i povećanje grudi: svakako je bezbolno i prirodno, a i same kreme se sastoje od potpuno prirodnih, aktivnih sastojaka koje dokazano efikasno povećavaju volumen grudi.

Svakako, želimo vam da vaša odluka donese pozitivne rezultate, jer je svakoj od nas žena potreban osećaj da se prvenstveno dopadamo same sebi, u svakom smislu, a naravno, onda i drugima.