Napravite savršene mokre lokne da vam pozavide i frizeri!

Napravite savršene mokre lokne da vam pozavide i frizeri!

Mokre lokne su dugo hit među frizurama. Jednostavne su, šik, moderne i lako se održavaju. Saznajte kako da napravite savršene mokre lokne svaki put !

Svi imaju ponekad loš dan za frizuru. Takvi dani znaju biti jako nezgodni, jer se često dešavaju pred neki bitan događaj. Zato nije loše imati par dobrih frizura kao adut. Mokre lokne spadaju u takav tip frizura. Laskave su, izgledaju lepo i ne zahtevaju tri dana spremanja.

A da, nisam spomenula ono najbolje.

Možete ih napraviti kod kuće.

Sve što vam je neophodno je par proizvoda, čista kosa i par saveta.

Pripremite se za detaljno uputstvo i napravite odličnu frizuru koja uspeva svaki put, baš kada vam najviše treba !

Po čemu su mokre lokne posebne ?

Kada pomislite na lokne šta vam prvo pada na pamet ? Verovatno su vam na pamet pale krupne, definisane lokne koje često viđate u magazinima. Da li ste znali da postoji više tipova lokni ?

Da, verovali ili ne nisu sve lokne iste. Možda vam se čini kako idem u dubinu sa ovim, ali razlikovanje lokni vam može značajno olakšati sledeći odlazak kod frizera.Ako znate na šta tačno mislite, lakše ćete objasniti ako vam bude trebala svečana frizura za neku priliku.

Pa da vidimo kakve su nam sve lokne na raspolaganju i šta je toliko specijalno u mokrim loknama.

Tipovi lokni:

 • Jedva primetni talasi – Ovaj tip se može svrstati u neki vid lokni. Može se javiti prirodno, ali često se javlja i nakon neke frizure. Ovakve lokne se lako ispravljaju, i često se mogu primetiti na kosi koja je svilenkasta i na kojoj se teško prave dobro definisane frizure.
 • Talasi – talasasta kosa može se najlakše definisati kao blago uvijena kosa. Ovakav tip lokni često se viđa tokom leta, na plažama ili kao deo ulične mode. Daju vašem licu neki neobavezan izgled, ali opet ne deluje neuredno. Talasasta kosa se može desiti i ako ostavite lokne preko noći (ne operete kosu uveče ili odmah sutra dan). Nekada je moguće da vam se pojave i ako je velika vlaga u vazduhu kod osoba koje nemaju prirodno ravnu kosu.
 • Definisane lagane lokne – Ovakve lokne su jače od običnih talasa. Počinju od temena glave i idu sve do krajeva kose. Imaju karakterističan „s izgled “ krive. Izgledaju čvršće i imaju bolju definiciju od neobaveznog izgleda običnih talasa. Mogu se napraviti i kod kuće figarom ili nekom drugom spravom za oblikovanje kose, a moguća je i primena viklera za njih. Mnoge devojke praktikuju i odlaske kod frizera da bi dobile ovakav izgled.
 • Guste lokne – Slične su prethodnom tipu lokni, međutim ovaj vid lokni je gušći. Lokne su sitnije i pomalo razbarušene. Nemaju toliko definisan i jednoličan izgled, ali isto kreću od korena kose. Ovakve lokne spadaju u odlične neobavezne frizure. One se mogu javiti kod prirodno loknaste kose, ali moguće je i napraviti ih kod kuće ili u salonu.Održavanje ovakvih lokni zahteva dobru hidrataciju.
 • Lokne – Pod ovom vrstom spadaju klasične lokne koje imaju više varijacija (kraće, duže, više ili manje definisane, krupnije ili sitnije). Uglavnom se javljaju kod prirodno loknastih žena, međutim mogu se napraviti i uz minival.
 • Spiralan oblik lokni – Ovaj vid najčešće nastane kada se koristi figaro. Imaju karakterističan oblik spirala. U pitanju su guste definisane spiralne lokne, koje se prave od korena kose. Spada u jednu od čestih frizura kada su u pitanju svečane prilike.
 • Afričke lokne – Spadaju u sitne ali definisane lokne. Kod ovakvog vida kovrdža radi se o jakim, sitnim i gustim kovrdžama. Često se viđaju kod tamnoputih devojaka.
 • Neposlušne afričke lokne – Slične kao kod klasičnih vidova afričkih lokni i ovde se radi o jako gustim loknama. Međutim ovakav vid se javlja kada je reč o jako neposlušnoj kosi koja se izuzetno teško oblikuje.
 • Mokre lokne – Za razliku od gore navedenih ovde se radi o loknama koje nemaju toliko veliku definisanost. More lokne su neobaveznog izgleda koje imaju karakterističan mokar izgled što druge lokne nemaju. Mogu biti različite dužine i teksture. Prave se uz pomoć sredstava za stilizovanje, i odličan su izbor kada želite frizuru koja nije previše kruta ili je za opušteniju varijantu.

U čemu je razlika i da li razlika uopšte postoji ? Da, postoji razlika između mokrih lokni i ostalih vidova. Dovoljno je baciti pogled na frizure i spaziti da se ovaj način stilizovanja izuzetno razlikuje od ostalih u estetskom smislu, ali i u načenju pravljenja.

Bez obzira što se radi o frizuri koja je krajnje jednostavna uvek može da se desi da se kosa ošteti. Kada se to desi kosi je potreban oporavak, jer na iskrzanoj kosi mokre lokne mogu izgledati užasno. Slađana zna za to. Ona je dugo tražila način kako da oporavi svoju oštećenu i ispucalu kosu. Isprobala je razne stvari, bezuspešno, a onda je otkrila nešto što joj je oporavilo kosu iz korena. Sada je njena kosa njen ponos, pleni zdravljem, jaka je , duga i sjajna. To što je pomoglo njoj imaće efekat i za vašu kosu. Pogledajte o čemu se radi: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Sada kada znamo kako da imamo zdravu kosu, hajde da vidimo kako da je doteramo.

Kako napraviti mokre lokne toplotom ?

Obećala sam vam načine na koje možete napraviti mokre lokne kod kuće i evo ih.

pravljenje mokrih lokni

Jedan od veoma bitnih načina pravljenja ove frizure je primena toplote. Stajleri su oduvek imali bitnu ulogu u pravljenju frizura, ali koliko god bili vezani za određene spravice za frizure ovakav vid frizura ne može se napraviti uz bilo koji stajler. Zato sklonite nepotrebne proizvode za oblikovanje kose i uživajte u pravljenju ove fenomenalne frizure.

Za mokre lokne potrebno vam je:

 • Figaro
 • Presa za kosu
 • Četka za feniranje
 • Vikleri

Figaro za mokre lokne

Ne radi se o posebnoj spravi za mokre lokne. Za ovu frizuru sasvim je dovoljan i vaš omiljeni figaro koji imate u fioci. Naravno, to nije jedina stvar koja vam je neophodna. Ako želite savršene mokre lokne morate upotrebiti sledeće stvari:

 • Mus, pena za kosu, gel ili sprej za kosu
 • Zaštita od toplote za kosu

Da sve što vam je neophodno za ovaj izgled su gore navedeni proizvodi. Način na koji se prave ovakve lokne su:

 • Upotrebite zaštitu od toplote – Ovo je izuzetno bitna stvar. Možda vam deluje kao gnjavaža, međutim zaštita kose od toplote je nešto što bi trebalo da primenjujete redovno. Čak i kada ne pravite mokre lokne. Kada koristite ovakva sredstva za kosu, pomažete joj da ostane zdrava. Prilikom njihove primene ne dolazi do velikih oštećenja dlaka, kosa zadržava vitalnost, ne isušuje se i dobija dodatnu zaštitu.

Primena: Na vlažnu i čistu kosu nanesite zaštitu od toplote. Gledajte da se rasporedi ravnomerno celom dužinom kose. Ovo je veoma bitno, jer je neophodna zaštita svakom mm vaše kose. Sačekajte par minuta kako bi proizvod mogao da deluje. Ako vam je kosa mokra preporučuje se da sačekate da se osuši pre nego što počnete da koristite figaro.

 • Pripremite figaro za kosu – Da bi se kosa lepo uvila neophodno je zagrejati figaro. Gledajte da bude dovoljno zagrejan, ali ne previše jer pretopla sprava za uvijanje kose može oštetiti dlaku bez obzira na zaštitu od toplote. Pripremljen figaro bolje uvija ravnu kosu nego onaj koji se tek greje, i manje su šanse da oštetite kosu.

Primena: Podelite kosu na pramenove. Lakše je za uvijanje ako imate manje odeljke kose. Idite deo po deo. Pramen zahvatite figarom za kosu i obavijte ga oko cevi. Držite pramen nekoliko sekundi i pustite. Urađene lokne sklanjajte sa šnalom u stranu. Možete učvrstiti kosu šnalama, kako bi se lakše snalazili.

U zavisnosti od stila koji želite na kosi, zavisi da li ćete krenuti od korena ili praviti laganije talase.

 • Primena sredstva za stilizovanje kose – Kada napravite lokne neophodno je da nanesete neko od sredstava za oblikovanje kose (gel, mus, sprej…). Ovakvu frizuru ne možete napraviti bez nekog sredstva za pravljenje mokrih lokni. Ako ste mislili da koristite samo vodu, nije preporučljivo jer lokne u tom slučaju neće biti lepo definisane, raspašće se i voda će brzo ispariti.

Priprema: Kosu koju ste uvili, podelite opet na delove. Sredstvo za stilizovanje kose nanesite na dlanove, protrljajte ih i prođite kroz kosu. Ne preporučuje se da ih satvlajte direktno na kosu jer ćete tako uništiti lokne. Nemojte koristiti češalj kada ovo radite, jer će lokne izgubiti oblik. Postupak možete ponoviti nekoliko puta dok ne budete zadovoljni oblikom vaše frizure.

Isprskati sprejom za kosu – da ili ne ?

Mnogi se pitaju da li kao završnicu treba isprkati mokre lokne lakom za kosu? Ovo se često primenjuje na kraju stilizovanja. Cilj je da frizura traje što duže, zar ne ? Možete isprskati lokne sa lakom, ali vodite računa da ne bude prevelika količina. Ako se pretera sa lakom vaša kosa će biti kruta i ne elastična. Zato probajte sa malom količinom, pa ako zatreba dodajte još.

Možda se ipak odlučite da preskočite ovaj deo. I to je ok. Ne morate da prskate kosu sa lakom, ali imajte na umu da vam u tom slučaju možda kosa neće trajati ceo dan ili noć.

Presa za mokre lokne

Figaro nije jedina sprava kojom možete napraviti savršene mokre lokne. Presa za kosu nije samo za njeno ravnanje. Njome možete napraviti jako lepe talasaste lokne. Ako uz to dodate i sredstva za stilizovanje kose, imaćete savršene mokre lokne bez muke. Ono što vam treba za ovakav izgled je:

Ako želite da napravite lokne sa presom za kosom morate poštovati sledeće korake:

 1. Oprati kosu – Operite kosu kako inače radite. Možete primeniti neki biljni šampon za kosu i staviti dobru proteinsku masku za kosu.
 2. Naneti sprej za zaštitu od toplote – I ovde je neophodna primena nekog proizvoda za zaštitu od toplote.
 3. Pripremiti presu za kosu – Morate zagrejati lepo peglu za kosu pre primene.
 4. Uviti kosu – Primenjuje se ista tehnika kao sa figarom. Uradite podelu pramenova na manje segmente. Obavijete pramen kose oko pegle. Bitno je da pegla uhvati lepo kosu, a ostalo obmotate oko nje i provlačite. Zatim vučete kosu kroz nju dok se ne formira lokna.Ovo je lakše ako vaša pegla ima blago zaobljen deo, mada je tehnika uvijanja moguća i sa ravnim presama.
 5. Naneti sredstvo za stilizovanje mokrih lokni – kao što je navedeno, proizvod možete razmazati između prstiju i lagano prolaziti kroz kosu.
 6. Isprskati lak za kosu (po želji).

Napomena: Presa pravi laganije lokne i talase, tako da mokre lokne neće biti previše jake i definisane.

Pravljenje mokrih lokni sa fenom

Još jedan od načina pravljenja mokrih lokni jeste i uz pomoć fena. Naravno, sama primena fena neće napraviti ovu frizuru. Za mokre lokne morate koristiti i:

 • Četku za uvijanje kose – ovo je bitno zbog feniranja kose
 • Fen za kosu
 • Gel ili sprej za mokre lokne
 • Sprej za zaštitu kose od toplote
 • Lak za kosu

Za lepo definisane mokre lokne preporučuje se da poštujete ovakav metod:

 • Obavezno pranje kose – Obavezno operite kosu jer se čista kosa lakše uvija. Ako vam je kosa oštećena ili suva preporučuje se primena šampona za oštećenu kosu.
 • Primenite zaštitu od toplote – Naravno morate sačekati da se kosa lepo osuši nakon toga.
 • Podelite kosu – I ovde je lakše stilizovanje kose ako je podelite na delove i tako radite uvijanje.
 • Uvijanje kose sa fenom – Kako bi uspešno uvili kosu morate primeniti četku za uvijanje i fen. Vodite računa da se kosa lepo mota oko četke, ali pazite. Moguće je da vam se upetlja kosa ako ne vodite računa.
 • Primena gela za mokre lokne – Kada su napravljene lokne vreme je za primenu supstance za pravljenje mokrih lokni na gore navedene načine. Tako ćete dobiti željeni izgled frizure.
 • Isprskajte lak za kosu – Ovo je dobro, jer sa četkom se ne prave velike, definisane lokne, nego blaži talasi. Ako isprskate frizuru manje su šanse da će se ispraviti kosa pre vremena.

Toplota i mokra kosa

Možda ste razmišljali da napravite mokre lokne na vlažnoj kosi uz primenu nekog stajlera. To nije preporučljivo.

mokre lokne izgled

Kosa koja je mokra ili vlažna može pretrpeti veliku štetu ako se provlači kroz neku presu ili figaro.

U takvim slučajevima ne radi se o površinskim oštećenjima, već dubinskim i u tim slučajevima ne mogu vam pomoći ni sredstva za zaštitu od toplote. Zato je najbolja mogućnost da se ne primenjuje takav način pravljenja mokrih lokni.

Kako napraviti mokre lokne bez toplote ?

Bez toplote ne mogu se napraviti klasične mokre lokne. Međutim, možete napraviti manje definisane mokre lokne uz primenu posebnih sredstava za tu namenu.

Devojke sa ravnom kosom mogu napraviti blage lokne, međutim bez primene figara, viklera i drugih toplotnih stajlera one se brzo raspadaju. Zato imajte na umu da ako imate ravnu kosu, vaše lokne verovatno neće trajati jako dugo. U ponudi možete naći sledeće proizvode:

 • Sprej za mokre lokne
 • Gel za mokre lokne
 • Vikleri

Mnogi od proizvoda za pravljenje mokrih lokni sadrže neki vid soli u sebi. Na taj način dobija se izgled lokni sa plaže. One su blage, talasaste i nedefinisane. Naravno, ovi proizvodi imaju i druge sastojke u sebi koji omogućavaju postojanost frizure i održavaju vlagu u kosi.

Ako želite da napravite ovakve lokne koristeći ih dobro je pridržavati se sledećih načina:

 • Operite kosu sa dobrim šamponom
 • Prosušite je
 • Primenite neki vid pravljenja mokrih lokni
 • Upotrebite lak za kosu (malu količinu)

Postoji nekoliko metoda koje dobro izgledaju, a da nije u pitanju primena gela ili spreja za kosu. Za mokre lokne,  možete koristiti i :

 1. Slanu vodu ili domaći sprej za kosu za mokre lokne
 2. Pivo

Primena slane vode

Neke od najlepših frizura koje su krasile lica žena bile su napravljene uz pomoć obične slane vode. Korišćenjem ovog jednostavnog rastvora možete dobiti izuzetno lepe i prirodne talase. Kako bi napravili ovu tečnost treba vam:

 • 2 kafene kašičice soli
 • 20-30 ml vode (destilovane, ali može i voda sa česme)
 • Nekoliko kapi maslinovog ulja
 • Par kapi limunovog soka

So vam omogućava da dobijete blage talase ali onda kada je vaša kosa već blago talasasta. Pogledajte slike sa mora i sve će vam biti jasno. Postoji razlog zašto nam se kosa ukovrdža na moru. Natrijum-hlorid pomaže našoj kosi da dobije nedefinsan, lepršav oblik,

Maslinovo ulje pomaže kosi da zadrži vlagu. Pošto so može isušiti kosu, dobro je dodati neko ulje kako bi se očuvala vlaga u njoj. Maslinovo ulje ujedno štiti kosu od slobodnih radikala i sprečava kosi da postane krta i lomljiva.

Limun za kosu ima dobro dejstvo na nju. Radi se o antioksidansu koji štiti kosu od oštećenja, a ujedno ovom spreju daje lep i svež miris. Limun je pun vitamina C koje je izuzetno dobro za kosu.

Primena: Na mokru i čistu kosu isprskajte ovaj sprej. Pre upotrebe vodite računa da tečnost bude homogena i obavezno promućkajte!

Primena piva

Kada se radi ova metoda ne dobijaju se klasične mokre lokne, već je reč o vrsti gužvanja kose. Pivo je bogato vitaminom B, zbog čega ima odlično dejstvo na kosu. Osim toga, pomaže da se kosa koja nije prirodno ravna, vrati svojim prirodnim loknama.

Možete ga primenjivati na sledeći način:

Kosu morate lepo oprati. Pivo se primenjuje tako što kosu potopite u njega i izgužvate. Ako ne želite to da radite možete ga i sipati u malu bočicu sa prskalicom i isprskati kosu. Zatim gužvate kosu, stiskajući je i praviti periodične pokrete svakih 10 sekundi. Kada se osuši i formiraju se talasi razbarušite kosu prstima.

Napomena: Pivo ima specifičan miris. Ako niste ljubitelj piva možda vam se neće dopasti njegovo korišćenje (kao opciju možete koristiti i bezalkoholno pivo).

Sprej za mokre lokne

Postoje brojni sprejevi za mokre lokne koje možete naći u raznim prodavnicama. Na našem tržištu možete pronaći različite brendove. Neki su slični poput domaće verzije ovog spreja, dok su drugi sa više aktivnih supstanci. Ako se plašite da će vam isušiti kosu, nema potrebe. Sprej za mokre lokne često sadrži razne emolijente i supstance koje neguju i čuvaju kosu od oštećenja.

Primenjuje se na vlažnu, prosušenu kosu. Bitno je da je kosa čista pre bilo kakve upotrebe spreja. Kosu možete razbarušiti nakon primene spreja i sačekati da se osuši. Ovakvi proizvodi se brzo osuše na kosi. Frizura koju dobijate je lagana, letnja i neobavezna. Neki proizvodi vam daju klasičan izgled mokrih lokni, dok su druge više za lokne sa plaže (suve su i talasaste).

Vikleri za mokre lokne

Vikleri su se koristili jako dugo za pravljenje lokni. Zašto se onda ne bi koristile i za ovu verziju. Naravno, ne radi se o klasičnim mokrim loknama,ali se i kod ovakve metode dobija neki neobavezan šik izgled. I što je najbolje ne morate prstom da mrdnete jer vikleri rade za vas.

Devojke sa ravnom kosom veoma vole ovu metodu jer se dobija uvijena kosa bez primene figara. Ako uz to primenjujete i malo laka za kosu možete očekivati da vam frizura traje duže nego inače.

Kosu možete pripremiti na sledeći način:

Operite kosu – bitno je da kosa bude vlažna ali ne previše mokra, kako bi mogli lepo da je namotate
Uvijte pramenove kose na viklere – pazite da kosa bude lepo raspoređena.
Učvrstite uvijenu kosu – vikleri mogu skliznuti. Zato predlažem da ih učvrstite sa gumicom ili šnalicom. Ne morate ceo dan ili noć držati tako viklere. Dovoljno je da stoje na mestu dok se ne formiraju lokne.
Skinite viklere – Kada se formiraju lokne skinite pažljivo viklere i odmotajte kosu.

Na ovaj način možete dobiti talasaste lokne. Ako ipak želite da vaša frizura više liči na mokre lokne možete upotrebiti i neki sprej ili gel za mokre lokne koji će vam dati taj vlažan (mokar) izgled.

Napomena: Viklere možete primenjivati i kada se radi o stilizovanju kose fenom.

Gel za mokre lokne

Gel za mokre lokne je odlična opcija. On ima specifičnu teksturu tako da kosi može da pruži mokar izgled bez masnog ili neurednog završetka. Gelovi su izuzetno lako za nanošenje i mogu se primenjivati za gužvanje ravne kose, ili za stilizovanje već formiranih lokni.

Na našem području možete pronaći veliki broj gelova koji vam mogu pružiti željeni efekat. Pazite kada birate gel, jer mnogi imaju jačinu. Ako želite da vam kosa stoji u mestu i da frizura bude postojana izaberite najjači. Gel je idealan za primenu na kratkoj kosi.

Savet: Izbegavajte nanošenje velike količine proizvoda. Bolje je koristiti manju količinu graška, pa nakon toga dodavati ako zatreba.

Mokre lokne na dugoj kosi

Mnogi se pitaju da li ova frizura odgovara više kratkoj ili dugoj kosi.

Ovaj vid frizure odgovara svim vidovima dužine kose.

Na vama zavisi da li ćete koristiti ovu metodu oblikovananja kose ako je određene dužine.

Kosa koja je duga izgleda izuzetno elegantno kada se radi ovakav način oblikovanja frizure. Ona dobija osveženost, ali nije kruta. Deluje lepršavo, poput kose sa plaže. Zbog toga se često koristi prilikom neformalnih događaja.

Mokre lokne na kratkoj kosi

Određen broj žena izbegava lokne kada imaju kratku kosu. Ovo je naravno jedna greška jer ovakvi načini pravljenja frizura laskaju čak i ženama sa kraćom kosom. Mnogi ne bi verovali u to, ali zaista je tako.

Draž je u tome što se ne radi o loknama klasičnog tipa, tako da nema definisanih teških kovrdža koje bi skretale pažnju sa vašeg lica.Naprotiv, više se radi o blagim talasima, koji jednostavno uokvire vaše lice. Na taj način vaše crte lica i kosa još više dolaze do izražaja.

Kada imate frizure ovakvog tipa vi imate bohemski izgled, što može delovati izuzetno prirodno, ali opet prelepo. Mokre lokne su laskave bez obzira na crte lica koje imate.

Minival i mokre lokne

Kada je reč o minivalu radi se već o specifičnoj vrsti stilizovanja kose. Nema osobe koja nije čula za minival. Bio je popularan 80-ih godina, a poslednjih par je uspeo da se vrati uz veliki bum. Šta je on tačno i zašto ljudi žele da ga koriste ?

Radi se o oblikovanju kose uz pomoć kiselina i sredstava za kovrdžanje. Reč je o postupku koji se ranije sprovodio striktno kod frizera. Saznajte više o minivalu za kosu.

Primenom trajne dobijaju se sitne lokne koje imaju specifičan oblik . Ono što je neophodno kod minivala jeste da ne perete kosu nakon njega 48 sati . Nemojte vezivati kosu niti raditi bilo šta drugo što može upropastiti oblik lokni.

Mogu li se ovako dobiti mokre lokne?

Teško. MInival lokne su prilično jasno definisane i nisu ni blizu neobaveznih talasa u kosi.

Ako želite dodatan efekat na kosi, možete sačekati dan – dva pa stavljati gel ili neko drugo sredstvo za stilizovanje kose.

Napomena: Posavetujte se prvo sa frizerom!

Mokre lokne spadaju u lake, a efektne frizure. Zato nije ni malo čudno što žene žele takvu kosu. Ko ne bi želeo stilizovanu frizuru bez muke ?

Ipak, iako je lagana za održavanje ovakva frizura može imati i loše strane.

Ne savetuje se preterana primena raznih sredstava za kosu kako se ne bi oštetila.

Ako ste ipak preveliki zaljubljenik u takve frizure, savetuje se primena nege za kosu na prirodnoj bazi. Na taj način možete spojiti vaše dve ljubavi: zdravu kosu i dobru frizuru, bez potrebe da birate.