7 načina kako ispraviti kosu bez peglanja

7 načina kako ispraviti kosu bez peglanja

Želite modernu pravu kosu ali ne želite da je oštetite peglom? Saznajte kako ispraviti kosu bez peglanja. Ovo možda niste znali – a trebalo bi!

Duga ravna, sjajna kosa je već dugi niz godina frizura broj jedan posebno među mlađim damama. Pošto nije svaki tip kose prirodno dat za takvu friziru, kako bi se ispratio modni trend pribegavamo stilizovanju kose feniranjem a najčešće vrelim peglama za kosu.

Prese za kosu jesu praktične i za tili čas imate frizuru kakvu želite. Na žalost, vrlo uskoro kosa počine da opada, tanji se i suva je…jednostavno spaljena.

Na ovom mestu istražujem kako da pomirimo želju za ravnom kosom bez peglanja.

Transformacija talasaste kose u pravu kao strela uključuje obilno korišćenje hemikalija, mnogo vreline na kosi u vidu fena ili pegle pojačane na maksimum. Ovi postupci oštećuju strukturu vlasi i folikule dlake.

Da li ste znali da žene već decenijama ispravljaju kosu prirodno, a da pri tom ne narušavaju njeno zdravlje?

O, da! Moguće je! Ipak, budimo realni u startu!

Ukoliko je vaša kosa kovrdžava ili jako talasasta nije realno očekivati da će vam ovi saveti pomoći da skroz ispravite kosu.

 Namenjeni su onima čija je kosa blago talasasta. A vi čiju glavu krase predivne lokne, budite zahvalni na tom izuzetnom daru prirode i ne menjajte ništa.

Za vas ostale, izdvojili smo 8 načina (i njihovih varijacija) kako ispraviti kosu bez pegle.

1.Šampon i regenerator za ispravljanje kose

Kada želite da vam kosa bude prava važno je da izaberete odgovarajući šampon i regenerator na kome je naznačeno da je za pravu kosu ili za ispravljanje kose.

Nakon pranja, važno je da se potrudite da izvučete što više vlage iz kose. Umotajte je u debeli frotir koji dobro upija. Ukoliko je potrebno nakon 15 minuta zamenite peškir drugim suvim.

Kada je 50% vlage izvučeno iz vlasi nanesite specijalni šampon za ispravljanje od kojeg kosa postaje mekana, ne mrsi se ni svilenkasto pada. Druga opcija je nanošenje neispirajućeg regeneratora.

Kako deluje šampon za ispravljanje kose?

Šamponi su danas postali mnogo više od običnog sredstva za pranje kose.

Da ne bude zabune, ovaj šampon ne može da zameni peglu za kosu. Nemojte previše očekivati od njih. To su ipak samo šamponi. Ipak, oni su popularni.

Da vidimo šta oni to rade i kako.

Prosto, nakon pranja kose jednim ovakvim šamponom biće vam lakše da ispravite kosu bez peglanja. Oni deluju tako što što obavijaju dlaku i zatvaraju je sa spoljašnje strane. Naime, tokom pranja kutikule na površinskom sloju kose koje su nalik krljuštima se otvore. Ukoliko ne nađete način da ih ponovo zatvorite kosa je bez sjaja, hrapava, lako se mrsi i isušuje se. Ovakve vlasi su teške za oblikovanje i burno reaguju na vlagu iz spoljašnje sredine.

Ivana je imala takvu kosu. Spržila je pokušajima da je dotera i da bude u trendu. Ono što je dobila kao rezultat, nije nikad bilo u modi. Kosa joj je opadala, mastila se, bila puna peruti. Rešila je da pre svega ima zdravu i jaku kosu. Uspela je da oporavi prirodnim putem i kosa joj je sada blistava, sjajna i lepršava. Ako baš i želi da bude ravna, ispravlja je bez pegle. Kako je ona oporavila kosu, možete pročitati u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Šamponi za ispravljanje kose sadrže silikone i polimere. Takođe sadrže i regeneratine agense koji rešavaju problem zamršene i razbarušene kose. Svi ovi proizvodi kreiraju mikrofilm na površini vlasi. On zaključava vlagu u kosi, zatvaraju kutikule ali istovremeno sprečavaju da kosa upije vlagu iz okolne sredine. 

Ovaj šampon je posebno efikasan u uslovima pojačane vlažnosti vazduha. Recimo kada  treba da izađete u maglovito jutro.

Kosa je sjajnija i ne mrsi se. Šampon za ispravljanje kose najbolje radi u kombinaciji sa toplotom jer se njegove aktivne materije aktiviraju od toplote. Pošto nećete koristiti peglu možete samo češljati kosu sušeći je fenom odmaknutim na 20 cm od kose. Samo, uvek gledajte da zaštite kosu od toplote.

Ukoliko budete u nedoumici pri izboru, smoothing šampon je isti kao i šampon za ispravljanje, sa isti sastojcima samo što ovaj poslednji ima intenzivnije dejstvo.

2.Koristite superupijajući frotir

Uvek imamo one frotire koji su tanki i slabo upijaju i one druge koje obožavamo koji kao sunđer upijaju vlagu sa kože i kose.

ispravljanje kose bez pegle

Ispravljanje kose bez upotrebe toplih stajlera je najuspešnije na tankoj kosi i onoj srednje jake teksture koja je pirodno blago talasasta. Pripremite se da je prirodno ispravljanje kose bez peglanja procedura koja će vam oduzeti dosta više vremena dok kosa ne bude potpuno suva. Počnite zato umotavanjem kose u ekstra upijajući frotir

3. Češljajte kosu dok ne bude potpuno suva

Uvek se pridržavajte pravila za sušenje kose koja će vašu kosu čuvati od nepotrebnih oštećenja. Jedno od tih pravila glasi da se kosa ne češlja dok iz nje nije isparilo 70% vlage

Dugu i srednje dugu kosu je lakše ispraviti bez peglanja. Češljajte vlažnu kosu nežno, češljem debelih, retkih zuba. Radite to svakih 5 minuta sve dok kosa ne bude potpuno suva. Ukoliko žurite možete uključiti fen na srednju ili najslabiju temperaturu kako biste ubrzali proces. Na kraju. Krajeve možete poravnati prirodnim uljem za kosu ili kremom

4.Argentinski trik za ispravljanje kose

Ovaj trik za ispravljanje kose koriste devojke u Argentini i zove se “toca”. Podesan je za osobe duge kose. Kosa se opere i na pola osuši hladnim vazduhom. Zatim se odvaja pramen po pramen i čvrsto umotava oko glave. Na kraju pramen pričvrstite ukosnicom. Kada je sva kosa pričvršćena, povežite je maramom i idite na spavanje. Ujutru ćete se probuditi sa pravom, svilenkastom kosom. 

5. Debeli vikleri za ispravljanje kose bez peglanja

Nekada najpopularniji način za pravljenje frizure-vikleri, su danas potpuno zaboravljeni. Jedno što zahtevaju više vremena dok ne dobijete željenu frizuru i drugo što se vikleri uvek vezuju za lokne, a vi želite pravu kosu.

Znate li da kosu možete ispraviti odgovarajućim viklerima.?

Izaberite one baš debele lepljive viklere.

Kosu iz koje ste pokupili što više vlage peškirom podelite u pramenove i svaki pramen čvrsto namotajte na debeli vikler. Budite strpljivi i sačekajte da se kosa poptpuno osuši. Kako biste skratili postupak, kosu prethodno možete osušiti do pola fenom i nakon toga namotati na viklere.

Kada ste sigurni da je kosa potpuno suva, pažljivo odmotajte pramen po pramen pazeći da ne vučete kako vam kosa ne bi pucala.

Kosa oblikovana pomoću viklera ima više volumena, sjajna je i živahna.

6.Ispravite kosu četkom i fenom podešenim na hladno

Koliko će ispravljanje kose biti uspešno, osim tipa kose zavisi i od stanja vaše kose. Ukoliko je kosa suva i oštećena teško je je oblikovati na bilo koji način, a posebno je to gotovo nemoguće bez vrelih stajlera.

ravna kosa bez peglanja

Za zdravu kosu isprobajte sušenje kose fenom podešenim na hladno uz upotrebu četke za feniranje. Kada je kosa potpuno suva, stavite na vrhove prstiju malo kokosovog ulja i prođite prstima od korena ka krajevima kako biste zatvorili kutikule i završili ispravljanje kose bez pegelanja.

7.Maska za ravnu kosu bez pegle

Kako biste definitivno izbegli štetne hemikalije za ispravljanje kose koje vremenom oštete i folikul i vlas,postoji zdraviji način kako ispraviti kosu bez pegle.

Ravna kosa je moderna, lepa i podesna posebno u zimskom periodu. Problem je što većina alata koji je takvom čine oštećuju kosu.

Šta mislite da napravite masku za ispravljanje kose koja usput hrani i dodatno neguje kosu?

Ne očekujte da nakon maske kosa bude kao ispeglana, ali će se vaši talasi opustiti, kosa će bolje padati i imati zdrav sjaj. Uostalom, nakon maske za ispravljanje kose upotrebite neki od gore navedenih načina ispravljanja kose bez prese. Dobićete frizuru živahnih pramenaova sa više volumena.

Maska od meda i mleka

Med i mleko je jedna od kombinacija koja zvuči odlično. Napravite masku od ova dva sastojka kako biste ispravili kosu bez fena i prese.

Pomešajte šolju mleka sa jednom kašikom meda. Najbolje je da upotrebite punomasno kravlje mleko ali dobro će doći i kokosovo mleko. Isprobajte koje bolje radi na vašoj kosi. Nanesite ovu masku pre pranja kose po celoj dužini. Ostavite da deluje 1 sat. Nakon toga kosu operite šamponom za ispravljanje kose i primenite regenerator iz iste linije.

Multani Mitti glina za pravu kosu

Multani mitti glina poznatija kao Fulerova zemlja je dobra ne samo za kožu već i za kosu. Između ostalog ona vam može pomoći da ispravite kosu.

 1. Jedno belance, 2 kašike pirinčanog brašna i voda se stave u činiju
 2. Dodajte dve kašike multani mitti i dobro sve izmešajte
 3. Pomoću prstiju nanesite masku na celu kosu a zatim je nežno rašćešljajte.
 4. Nakon 40 minuta delovanje isperite masku mlakom vodom.
 5. Pokupite temeljno vodu iz kose peškirom, raščešljajte i ostavite da se osuši.

Pivo je super za ispravljanje kose

Za sjajnu, mekanu i pravu kosu najbolje je pivo. Ono je neverovatan sastojak koji hrani kosu proteinima i popravlja njenu strukturu. Naime kosa oštećenje strukture teško se može ispraviti bez pegle ili vrelog fena.

 1. Pivo malo zagrejte u posudi kako bi postalo prijatno toplo ali ne prevruće
 2. Nakon 20 minuta isperite kosu hladnom vodom.
 3. nakon što ste što je bolje moguće frotirom izvukli vodu iz kose rašćešljajte je nežno mekanom četkom i pustite da se prirodno suši četkajući je ponovo na svakih 5 minuta.

Jaja za ispravljanje kose

Jaja su najbolji prijatelj kose jer ona hrane i popravljaju oštećenja vlasi kako prava profesionalna nega.

Jaja kosi daju blistavu strukturu i mogu se upotrebiti kao sredstvo da svoju kosu dovedete u takvo stanje da je njeno ispravljanje bez pegle moguće i jednostavnio.

 1. Ulupajte dobro dv ajaja
 2. Dodajte 3-4 kašike maslinovog ulja i pola šolje pirinčanog brašna.
 3. Nanesite dobijenu pastu na celu kosu.
 4. Ostavite da deluje 45-50 minuta dok se e stvrdne na kosi.
 5. Operite kosu blagim prirodnim šamponom bez sulfata.
 6. Stavite regenerator.

Banana ispravlja kosu bez peglanja

Ako je prava kosa vaša želja, napravite pastu od sveže banane. Daće vašoj kosi mekanu teksturu laku za oblikovanje. Nakon što napravite frizuru kosa će lepo sijati a i rešićete se zamršenih krajeva.

 1. Izgnječite jednu zrelu bananu, ulupajte dobro viljuškom dok se ne pretvori u mekanu pastu.
 2. Dodajte banani jednu kašiku jogurta, kašiku meda i sok od pola limuna.
 3. Nanesite vrhovima prstiju na celu kosu, raščešljajte i ostavite da deluje 1 sat.
 4. Maska za ispravljanje kose se nanosi na čistu kosu. Nakon sat vremena je isperite mlakom  vodom.
 5. Možda ne verujete u učinak maske koja će vam pomoći da vam kosa bude prava bez pegle. Iznenadićete se kada probate i vidite učinak.

Crnke i brinete treba da izbace limunov sok iz ovog recepta ukoliko ne žele da im kosa posvetli.

Maska od kokosovog mleka za ispravljanje kose

Ovo je vrlo jednostavan recept a mnoge devojke tvrde da je odličan za ispravljanje kose bez peglanja. Potrebno je da pomešate sledeće sastojke:

 • 2 kašike maslinovog 
 • 3 kašike gustina
 • 1 šolja kokosovog mleka
 • Sok od jednog limuna

U činiju stavite sok od limuna i postepeno dodajte gustin. Izmešajte dobro da ne bude grudvica.

U vatrostalnu posudu sipajte kokosovo mleko pomešano sa maslinovim uljem Dodajte mešavinu limuna i gustina. Stavite na šporet i zagrevajte na srednjoj temperaturi mešajući dok se ne dobije kremasta masa.

Nanesite na neopranu kosu. Pokrijte kapom za tuširanje. Preko kape, glavu umotajte toplim peškirom i ostavite da odstoji 1-2 sata. Nakon toga kosu operite šamponom i stavite regenerator..

Kupovne maske za ispravljanje kose 

Tu smo da vas informišemo i predložimo nešto prirodno. Ukoliko više volite gotove preparate potražite gotove aske za ispravljanje kose. Mnogi proizvođači preparata za negu kose ih imaju. Samo obratite pažnju na njihov sastav. Potrudite se da svojoj kosi priuštite što prirodniji preparat sa što manje štetnih hemikalija.

Zdrava kosa se lakše ispravlja

Kosa izgorela od hemijskih tretmana i vrelih stajlera je dehidrirana, suva, lako puca, mrsi se a na vlagu reaguje tako što se podigne u svim pravcima i od frizure ostane samo ružna uspomena.

Ukoliko ste uspeli da svoju kosu dovedete u to stanje potrudite se da je oporavite.

I kakva god da vam je frizura ne ispravljajte je peglom.

Prirodni preparati su jedino što će zaista prijati vašoj kosi. Oni joj vraćaju neophodnu vlagu, hrane je i bar malo popravljaju uništenu strukturu vlasi. 

Zdrava kosa ima dobru teksturu. Prirodna struktura je zdrava. Keratinska vlakna su na mestu. Uz malo veštine, od zdrave kose napravićete frizuru kakvu želite bilo da vam je cilj da dobijete pravu kosu bez peglanja ili zanosne lokne.