Lipoliza protiv celulita, pojam,cena i iskustva

Lipoliza protiv celulita, pojam,cena i iskustva

Autor:

Da li ste znali da je jedan od efikasnijih načina za uklanjanje celulita i masnih naslaga lipoliza? Otkrivamo vam šta ona podrazumeva, čemu se podvrgavate, koja je cena ovih tretmana.

Celulit na butinama, na stomaku, na nogama i gde god  imate višak sala, sigurno će vas vremenom dovesti do toga da počnete da razmišljate kako da ga se rešite. Posebno onda ako ste pokušali i dijetama i vodom i detoksikacijom i ništa nije uspelo.  U tim nekim svojim potragama, sigurno ćete naići na lipolizu kao jedno od efikasnijih i najbržih rešenja protiv celulita koja se nude.

A da li je baš tako? Koliko brzo lipoliza može uništiti celulit? Da li je brža i efikasnija od promena životnih navika koje su dovele do stvaranja celulita?

I šta je to uopšte?

Pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

Šta je lipoliza i kako uklanja celulit?

Sam pojam „lipoliza„, znači topljenje sala odnosno razgradnju masnih naslaga, za razliku od „liposukcije“ u  kojoj tretman podrazumeva izvlačenje viška masnih naslaga iz tela procesom sukcije ili usisavanja.

Lipoliza je manje invazivan tretman u odnosu sa liposukciju, ali ne možemo se složiti baš da je prijatan. Dakako, s obzirom da nema totalne anestezije, tretman lipolize je i manje opasan. Ipak, podrazumeva da se na masne naslage utiče što iglama kojima se ubrizgavaju aktivni sastojci, što laserom, što ultrazvučnim talasima. One se posle uglavnom ne izvlače iz tela, pa je proces manje bolan i svakako prijatniji.

Sada kad znamo okvirno kako šta je lipoliza, nije teško shvatiti na koji način uklanja celulit. Iako ovaj ružni estetski nedostatak na telu nije nužno vezan za gojaznost i imaju ga i mršavice,  moramo priznati da je kod osoba koje imaju višak kilograma on gotovo zagarantovan. Drugim rečima, ako imate salo na nogama, butinama ili na stomaku, u bilo kom obimu, malo je verovatno da će biti savršeno glatko. Pročitajte kako su povezani gojaznost i celulit.

Uklanjanjem sala i topljenjem odnosno razgradnjom masnih naslaga procesom lipolize, nestaje i vaš celulit.

A mora li to tako ili može jednostavnije? Da li je lipoliza uopšte prirodan proces?

Sam tretman samo ubrzava rastvarenje masnih naslaga, a na telu je posle da ih izbaci. Ipak, pre nego što se upustite u ovo iskustvo, nije loše da znate da postoje potpuno prirodni načini da se rešite celulita. I manje bolni takođe. I ne, ne mislimo pri tom na čajeve protiv celulita, nego na kozmetičke preparate.

Suština je u tome da nađete pravi. A taj preparat ima aktivne sastojke koji se dobro aposrbuju i koji imju slične efekete kao i aktivni sastojci ubrizgani pod kožu .  Oni vremenom razlažu masne naslage ili vrše lipolizu  i posle nekoliko nedelja vaš celulit nestaje. Pri tom, nema neprijatnosti. Naprotiv, vrlo je prijatno.

Moja prijateljica Jeca se tako rešila celulita u potpunosti. Posle njenog iskustva neće vam pasti na pamet lipoliza za uklanjanje celulita Evo njene priče https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Mehanizam lipolize

Lipoliza je proces kojim se masti u našem telu razgrađuju putem enzima i vode. Masti se mogu smatrati jednostavno uskladištenom energijom. One su spremne i dostupne za ono vreme kada zaliha glukoze ponestane između obroka. One se troše kao gorivo, kada se hrana ne unosi.

Trigliceridi su derivati masti koji se čuvaju kao kapljice u našim masnim tkivima i ovde se odvija lipoliza.

Razgradnja masti naziva se beta-oksidacijom ili oksidacijom „masnih kiselina“. Tako nam ostaju slobodne masne kiseline i glicerol koji mogu ući u druge metaboličke puteve ili pronaći novu svrhu.

To znači da one više nisu masti, to jest, celulit, već se topljenjem pretvaraju u energiju tela.

Ovo menjanje uloga je važno kada su zalihe glukoze male u vreme gladovanja ili čak između obroka, jer ćelijsko disanje može nastaviti da radi i održava funkcije tela. Masti čine najbolje skladište energije jer će osigurati da ćelijsko disanje i dalje traje.

Kada ne jedete, ima i dalje energije koja se troši, a sve toksične materije se izbacuju iz tela jer ih je jetra preradila.

Vrste tretmana lipolize

Postoji nekoliko tretmana lipolize. Neki su manje bolni, neki nisu bolni uopšte.

Injekcijska lipoliza

Ovo je procedura koja je donekle slična mezoterapiji celulita . Tokom mezoterapije ubrizgavaju se injekcijama pod kožu određeni aktivni sastojci , lekovi, vitamini, minerali, koji zatežu kožu, uklanjanju bore ili celulit, zavisi šta se tretira.

lipoliza injekcijama

Tokom lipolize, proces je sličan. Pod kožu ubacuje se Fosfatidilholin, materija koja inače postoji u našem telu, a za ovalve potrebe dobija se iz soje ili jaja.  Dakle, ništa toksično i opasno. Ona deluje na taj način što uništava masne ćelije i smanjuje njihov broj. Povlači vodu iz okolnog tkiva oko ćelije. To stvar pritisak na masnu ćeliju i ona pod njim prska.

Za najbolje efekte potrebno je 2-4 tretmana po regiji, da bi se primetili rezultati. Između tretmana treba da prođe bar 8 nedelja.

Ovaj tretman nije pogodan za osobe alergične na soju ili žumance.

Laserska lipoliza

Ovo je neinvazivna procedura kojom se uklanjajaju masne naslage, a sa njima i dosadni celulit. Nije sasvim bezbolna niti sasvim bez sporednih efekata, ali u odnosu na liposukciju je bezbedniji tretman. Procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Lekar prvo markira delove tela koji treba da se preoblikuju i koji imaju višak sala i celulita. Zatim se na te delove, uz pomoć igle i laserskog zraka koji su promera oko 1 milimetar, utiče na masne naslage dubinski.  Laserski zrak topi masne naslage i razbija membrane masnih ćelija, pa se one pretvaraju u tečniju masu. Ovako istopljeno salo se kasnije prirodno izbacuje od strane tela ili se izvuče iz tela procesom sukcije.

Ukoliko se ostavi da telo samo izbaci masti, rezultate lipolize možete očekivati tek nekoliko meseci posle.

Telu treba 3-6 meseci da metabolizira ovako istopljeno salo.

Ukoliko se radi lipoliza su uklanjanjem sala procesom sukcije, rezltati su brže vidljivi.

Ultrazvučna lipoliza

Ovo je možda i najbolji oblik ove procedure, jer je potpuno bezbolan, nema uboda, igli ni lasera. Radi se tako što emiter ultrazvučnih talasa emituje određene frekvencije. One deluju na masne ćelije tako što ih pretvara iz triglicerida u monogliceride. Dalje se oni razlažu na masne kiseline i glicerol . To kasnije preostaje jetri da preradi i tako se i masnoća izbacuje iz organizma.

Ovaj metod je donekle sličan kavitaciji u kojoj ultrazvučni talasi stvaraju mehuriće oko masnog tkiva koji pucaju i tako oštećuju masne ćelije i razgrađuju ih.

Tipična ultrazvučna lipoliza traje oko sat vremena, a za željene efekte preporučuje 6-8 tretmana. S obzirom da nije bolno, vredi razmotriti.

Na kojim delovima tela se radi lipoliza i kome je namenjen ovaj tretman

Ukoliko imate višak kilograma i jako izražen celulit, sigurno se pitate da li je ovo dobra procedura za vas.

Činjenica je da je ovo moćan i ne tako bolan tretman, ali ne i magičan. Istina je da vas može rešiti upronog sala sa stomaka koji nikako da skinete vežbanjem, kao i celulita koji ide u paketu sa tim. Ipak, ako imate veliki višak kilograma, ne može vas preoblikovati i od vas napraviti mršavicu. Za takve efekte moraćete ipak malo da prionete na vežbanje i da redukujete svoju ishranu nekom dugoročnom dijetom koja će vam postati stil života.

Pored ovoga, jako je važno i da ste potpuno zdravi.Lipoliza nije dobra za trudnice, dijabetičare, osobe koje su bolovale ili boluju od nekog raka, osobe koje boluju od bolesti jetre i bubrega.

Ovaj tretman nije namenjen ni osobama sa prevelikim očekivanjima i onima koji žele rezultate preko noći. Za savšrene rezultate potrebno vam je nekoliko tretmana, a razmakizmeđu dva tretmana meri se nedeljama.

Ukoliko imate dosta masnih naslaga, zadivljujuće ili bar željene rezultate možete čekati i do pola godine.

Da li je efikasna lipoliza protiv celulita?

Vrlo je efikasna protiv celulita jer bukvalno fizički uništava tvrdokorne masne naslage i tvrdokorni celulit koji ostavlja rupe u izgledu vaše kože. Ipak, ukoliko je višak kilograma koji imate veliki, nije tako moćna, iako ćete i tada primetiti rezultate.

Mnogi stručnjaci reći će vam da ova procedura daje najbolje efekte na manjim delovima tela – ruke, kolena, podbradak i slično. Na većim delovima tela i masne naslage su veće pa su efekti uklanjanja celulita teže vidljivi.

Lipoliza iskustva

Videli ste da ova procedura uklanjanja i topljenja sala, iako se predstavlja kao neinvazivan tretman,nije savim bezbolan ni lak proces. Verovatno vas zanima i kakva su iskustva sa lipolizom i ima li negativnih efekata.

Pored toga što možete osetiti nelagodnost tokom izvođenja samog tretmana ili osećaj toplote koji se javljau delu koji se tretira, možete očekivati i blago oticanje na tom mestu, pa čak i modrice kad se sve završi. Ovakve su ponekad i posledice anticelulit masaže u kozmetičkim salonima. Češće se javljaju kod laserske lipolize koja uključuje i izbacivanje sala.

Iskustva sa lipolizom govore da se nećete baš odmah posle tretmana pohvaliti svojim novim zmijskim telom.

Otečenost može trajati do 10 dana, dok modrice mogu ostati na telu i 20-ak dana.

Pošto procedura zahteva ubode, iskustva govore da postoje i rizici od infekcije. Zato je važno da posle toga dobijete antibiotsku terapiju.

Bitno je znati da nekoliko meseci nakon toga treba izbegavati naporan rad, trening i naprezanje tretirane regije, kao i masažu u tom predelu tela.

Ako imate više masnih naslaga, treba vam i više tretmana, pa i više vremena koje ćete provesti striktno pazeći na sebe.

Cena lipolize

Mislite da je ovo prava stvar za vas?  Onda vas sigurno zanima koja je cena lipolize. To zapravo sve zavisi od veličine regije koja se tretira i količine aktivnog sastojka koji treba ubrizgati pod kožu. Nije isto tretirati podbradak i salo na stomaku. U proseku se cena kreće oko 150 evra po sesiji.

Nekada, kada je manje salo u pitanju, jedna sesija može biti dosta. Vrlo često, kao što smo rekli, to nije slučaj.

Zašto je lipoliza bolja od klasične liposukcije?

Klasična liposukcija je ozbiljan hirurški zahvat. Ako nam ne verujete, nađite na internetu snimak da vidite kako to izgleda. Verovatno vam se neće dopasti. Laserska lipoliza ili ona koja se radi ultrazvukom su zato mnogo prihvatljivije varijante. Osim što su manje invazivne, ove procedure omogućavaju da se dopre i do delova tela koje je teže tretirati klasičnom liposukcijom.

lipoliza celulita

Tokom lipolize nema gubitka krvi (ili je ima u nekim minimalnim količinama, zavisi od vrste tretmana) i sporedni efekti i opasnosti su drastično manji.

Cena lipolize je mnogo prihvatljivija u odnosuna liposukciju.Najjeftinija liposukcija je oko 1000 evra. Pri tom je to liposukcija samo jednog dela tela, recimo kolena.

Ukoliko vam pomisao da vežbate, pazite šta jedete i vodite računa o sebi izaziva mučninu, onda je lipoliza prava stvar za vas. Takođe, možete smatrati da ste idealni za ovaj tretman ako imate dovoljno strpljenja da vidite rezultate.

Mi ipak mislimo da je redovna upotreba prirodnih preparata, tačnije gela protiv celulita na biljnih bazi,  ono prihvatljivije rešenje – kako za vaš organizam, tako i za vaš džep!

Šta očekivati tokom oporavka?

Sam proces izbacivanja masti traje 30 dana. Za to vreme se preporučuje ispijanje malo većih količina vode. To znači da će i vaše mokrenje biti pojačano. Generalno izlučivanje će u tom periodu biti na maksimumu.

Možete se osećati pomalo iscrpljeno i dehidrirano zbog prevelikog izlučivanja, ali upravo i treba da nadoknadite sve ispijanjem većih količina vode.

Pripremite se na to jer morate pospešiti izbacivanje kada ste več uradili lipolizu. Rezultati se primećuju već posle 10 dana. Tako da ne ponestaje ni volje za istrajavanjem u svemu.

Telo će biti zategnutije,a celulit manje vidljiv.

U konsultaciji sa lekarom, ili ako sami procenite da je potrebno, možete ponoviti postupak.

Ima li nuspojava?

Ovaj tretman ne bi trebalo da izaziva bilo kakve nuspojave. Ipak, mogu se dogoditi neke stvari, za koje smatramo da su bezazlene.

Na primer, svrab, otok i iritacija onog predela gde je tretman urađen. Čak i ako se to desi, simptomi prolaze sami od sebe u roku od nekoliko dana.

Malo ozbiljnije nuspojave su mučnina i vrtoglavica, zabeleženo je i gubljenje ravnoteže. Ipak, to se zaista dešava u veoma malom procentu, tako da je gotovo zanemarljivo.

Koliko traju rezultati lipolize?

Na ovo pitanje nema konkretnog odgovora. To je individualno. U mnogome zavisi od pojedinca koliko će trajati rezultati lipolize. Ako se, na primer, vi vratite svom uobičajenom načinu života, bez bilo kakvog vođenja računa o tome šta pijete i jedete, celulit će se očas posla vratiti.

Ipak, ako se trudite da, koliko-toliko istrajete u tome i vodite računa o tome šta pijete i jedete, rezultati će biti dugotrajniji, a vi ćete biti zadovoljniji.