Liposukcija: vrste, cena, rizici i iskustva

Liposukcija: vrste, cena, rizici i iskustva

Liposukcija može u najkraćem roku da smanji masne naslage na vašem telu? Na koji način i po koju cenu? Da li je rizično ili je bezbedno? Predstavljamo vam liposukciju u detalje!

Pitate se da li je liposukcija zaista najefektnije rešenje i da li ona zaista znači kraj problemima sa neželjenim masnim tkivom i celulitom – ili postoji uspešnija alternativa?

Borba protiv naslaga i sala može biti veoma duga i izuzetno frustrirajuća. Zato ne čudi da mnoge žene i mnogi muškarci u nekom trenutku svog života požele da estetska hirurgija reši problem sa svim viškovima – i to odjednom!

ŠTA JE ZAPRAVO LIPOSUKCIJA?

To je metoda u estetskoj hirurgiji namenjena onima koji žele da se otarase neželjenog masnog tkiva sa svog tela. Sprovodi se uz totalnu anesteziju (ako je reč o ozbiljnijim zahvatima) ili uz lokalnu u (slučajevima manjih i jednostavnijih zahvata kada je ubrizgana samo u regiju na kojoj se vrši operacija).

Naše poznate estradne zvezde i javne ličnosti često se na neko vreme izgube, pa pojave sa neverovatnom figurom i bez celulita. No, mnogi nisu zagovornici toga, jer znaju da rešenje može biti mnogo jednostavnije i bezbolnije, bar kada je celulit u pitanju. Pročitajte, na konto toga,  iskustvo naše poznate pevačice Goce Tržan. Ona se uspešno i brzo rešila celulita, bez liposukcije i rizika za zdravlje.Njeno lično iskutvo je na ovom linku: https://minutzamene.com/goca-trzan-nemam-celulit/

Lipo je prefiks koji označava mast, a suction engleska reč za usisavanje, pa je reč sama po sebi dovoljna da kreirate sliku o tome kako se ovaj zahvat primenjuje. Naime, dvadesetak minuta nakon davanja anestezije, započinje hirurški zahvat. Obavlja se uz pomoć tanke metalne cevčice povezane sa vakumom, kroz koju se usisava masno tkivo, i odlazi dalje u staklenu posudu. Dok traje ovaj zahvat, pacijent se povezuje sa infuzijom, kako ne bi došlo do dehidratacije.

tretman liposukcije

Iako je svaki liposuktivni zahvat po principu isti, postoje različite metode, kao i različita sredstva koja lekari koriste pri operaciji i to u zavisnosti od toga koji deo tela je problematičan.

KOJE VRSTE LIPOSUKCIJE POSTOJE?

Kao što je već objašnjeno, nisu svi liposuktivni tretmani jednaki. Oni se razlikuju u zavisnosti od toga na kojem delu tela se intervencija primenjuje, mišljenja vašeg hirurga o potencijalnom riziku, kao i rezultata koje želite da postignete.

Danas je liposukcija mnogo bezbedniji i jednostavniji hirurški proces u odnosu na ranije godine. Osim toga, ova metoda je sada manje bolna, i takođe dosta pristupačnija.

Tradicionalna metoda podrazumeva tanku cevčicu ili kanilu (cannula, eng) povezanu sa vakumom, kroz koju se usisava masno tkivo. Budući da masno tkivo ne prolazi glatko kroz tubicu, uz liposukciju se često vezuju posledice poput masnica, a nekad i ugrušaka… Ali, o tom potom.

Malo naprednija metoda je tumescentna, odnosno vrsta liposukcije koja podrazumeva dodatnu dozu anestetika ubrizganu na mesto na kojem treba izvršiti zahvat – ovo rezultira time da se krvni sudovi lakše skupljaju dok se zahvat vrši, tako da pri ovoj liposukciji pacijent gubi manje krvi i ima vrlo malo (ili nimalo) modrica na koži.

Kao što pretpostavljate, uz napredak medicine, estetska hirurgija je došla i do neinvazivnih metoda liposukcije.

Šta to znači?

Znači da ako se odlučite za ove metode, ne morate previše brinuti o masnicama ili ožiljcima, jer neinvazivni zahvati ne podrazumevaju operacije.

OVO SU NEINVAZIVNE LIPOSUKTIVNE METODE

Naravno, i ovakve metode nisu potpuno bezbolne i lišene rizika, ali su, za razliku od starijih metoda, zaista mnogo bezbednije i efikasnije. Kod nekih i nije reč o liposukciji ( jer sukcija podrazumeva usisavanje), nego o lipolizi ( stanju u kom se masnoće razgrađuju pa same vremenom eliminišu iz tela).

Ultrazvučna liposukcija

Ova metoda koristi ultrazvuk da rastopi masnoću. Najčešće se primenjuje pri liposukciji vrata, leđa, ili dela oko struka. Nema usisavanja, nego se ovako razložena masnoća metaboliše kroz jetru i bubrege. Na ovaj način zapravo radi kavitacija. Može se raditi i sa usiavanjem. Rizici od modrica i podliva su manji, jer je mansoća tečnija, pa je proces olakšan.

Laserska liposukcija

Liposukcija uz pomoć lasera je specifična . Laser, na sličan način kao i ultrazvuk, topi masne naslage koje tako razgrađene lakše napuštaju organizam. Masno tkivo se može usisavati. Kanile su ovde mnogo manjih promera u odnosu na klasičnu liposukciju, jer masnoća je rastopljena i lakše prolazi kroz njih. To za posledicu ima manje masnica, modrica i bolova.

Saznajte više o laserskom uklanjaju celulita

Beskontaktna liposukcija (vanquish)

 Ova liposukcija koristi poseban aparat koji pomoću magnetnog polja velike frekvencije pomaže da se ukloni sav višak. Postavlja se iznad stomaka i deluje lokalno tako što toplotom stvorenom na ovaj način deluje direktno na masne ćelije i razlaže ih. To je multifunkcionalna metoda može skinuti do 2 kilograma u toku tretmana. Obim se smanjuje od 2 do 8 centimetara po tretmanu.Zvuči zaista sjajno, a tako i jeste. U zavisnosti koliko viška imate, možete sve završiti čak i za samo jedan tretman. Nema usisavanja, višak se metabolički izbacuje iz organizma.

Liposukcija u kesici

Ovaj tretman nije kao prethodno navedeni. On podrazumeva liposukcijsku dijetu koja se obavlja konzumiranjem liposukcijskih kesica. One imaju zadatak da zamene neki od obroka u toku dana, pri tom topeći masnoću. Rezultat treba da bude sličan onima koji se dobijaju tretmanom – topi se masnoća i vremenom sama izbacuje iz organizma.

OVO SU REGIJE KOJE MOGU BITI TRETIRANE LIPOSUKCIJOM

Prednost liposukcije je u tome što uklanja one uporne masnoće koje su nataložene i koje se jako sporo skidaju. Dijeta, odnosno pravilna ishrana, najbolje je rešenje, ali iskreno – za dramatične rezultate treba vremena.

Regije koje se mogu tretirati su:

 • Stomak
 • Leđa
 • Zadnjica
 • Struk
 • Zadnja strana kolena
 • Grudi
 • Kukovi
 • Bokovi
 • Podbradak
 • Vrat
 • Unutrašnje i spoljašnje butine
 • Nadlaktice

Liposukcija lica

Retko da ovo može biti jedina liposukcija koju radite, pošto se paralelno sa licem goji i telo. Ipak, važno je da znate da masne naslage možete skinuti i samo sa lica, ako to poželite.

Ovo je metoda kojom za jako kratko vreme skidate višak masnoće sa obraza. To je jagodična i podjagodična regija koja se tretira zajedno. Ovo nije za svakoga. U nekim zrelijim godinama, gubitak masnoće sa lice učiniće kožu opuštenom. Zato dobro odmerite prednosti i mane. 

Liposukcija podbratka

Iako deo lica i vrata, podbradak najčešće tretiramo posebno. To je deo tela koji poprima zaista raznolika obličja i moramo se veoma dovijati ako želimo da se on smanji. Ponekad ni rigorozne dijete ne pomažu, podbradak ostaje tu gde jeste.

Zato se metodom liposukcije podbratka skidaju baš oni delovi koje je najpotrebnije ukoniti i koji menjaju oblik čitave naše figure. No, kako ovo nije sasvim bezbedna i bezbolna metoda, možda nije da odmet da prvo pročitate koje su dobre vežbe za podbradak.

Liposukcija stomaka

Ovoj vrsti liposukcije najčešće pribegavaju oni koji imaju višak sala na stomaku. Da, postoje i dijete i vežbe, ali brži način je liposukcija stomaka.

Ima više ovih tretmana, kao što smo rekli, zato treba odabrati onaj koji će biti najpogodniji za vas. 

Liposukcija nogu

Ovde možemo prepoznati dve kategorije. Prva je liposukcija butina, a druga liposukcija listova.

Mnogo veći problem za žene jeste liposukcija butina, zato što su butine onaj deo tela koji se prvo ubuci ako kilaža krene na gore. Tu se stvara i najviše celulita na nogama. Najteže je i skinuti salo sa butina, zato žene posežu upravo za ovim ubrzanim sagorevanjem masti. Posle toga samopouzdanje i te kako raste.

Liposukcija listova najčešće nije neophodna, zato što listovi kod žena nisu problematična regija. Međutim, ako se i pojavi potreba, moguće je uraditi i ovaj tretman.

REZULTATI LIPOSUKCIJE

Naravno, svi znamo bar ponešto o liposukciji i onome šta ona podrazumeva. Međutim, mnogi od nas nemaju pravu sliku o rezultatima koje bi trebalo da postignu ovim tretmanom.

Dakle, iako svi manje ili više znamo šta liposukcija jeste, potrebno je objasniti šta liposukcija NIJE:

Liposukcija nije rešenje za gojaznost!

Ovaj tretman ne može pomoći u borbi protiv viška kilograma i ne može promeniti način života pacijenta ukoliko se stvari ne promene iz korena. Svi znamo da su zdrava ishrana i fizička aktivnost najbitniji faktori za gubljenje neželjenih kilograma i da bez zdravih navika ni telo ne može biti zdravo i vitko. Na sreću, postoje neki trikovi koji mogu da pomognu vašem metabolizmu da se izbori sa kalorijama…Autofagija je prilično dobar izbor za trajnu borbu sa masnim naslagama – bez gladovanja.

Liposukcija nije namenjena samo ženama!

Tako je, među pacijentima koji žele da se reše neželjenih masnih naslaga ima veoma mnogo muškaraca. Iako žene i dalje čine većinu pacijenata koji su bili podvrgnuti ovoj metodi, muški deo populacije vremenom sve više uviđa pozitivne strane ove hirurške metode. Što nas dovodi do sledeće stavke…

Ovaj zahvat ne može u potpunosti rešiti problem pivskog stomaka!

Dragi moji ljubitelji piva, ovo je nažalost tačno. Naravno, postoje različiti slučajevi (i različiti stomaci, naravno), ali u najvećem broju slučajeva ova metoda nije dala zadovoljavajuće rezultate u borbi protiv beer belly-ja.

Liposukcija nije svemoguća: količina masnih naslaga koju hirurzi mogu ukloniti je ograničena!

Zbog toga se ona smatra povoljnim rešenjem upravo za one osobe koje imaju stabilnu kilažu, i žele da reše problem sa manjim masnim naslagama koje su, ipak, izuzetno uporne.

Liposukcija ne može (potpuno) rešiti problem sa celulitom i strijama!

Ovim zahvatom će vaše naslage masti biti usisane, ali nepravilnosti na koži, nažalost ne mogu biti sasvim sanirane na ovaj način. Nekad se čak mogu i dodatno istaknuti. Na sreću, tržište nudi obilje prirodnih načina koji vam mogu pomoći da se rešite celulita, i učinite vašu kožu glatkom i zdravom. Anticelulit gel je na tom spisku.

Liposukcija nije završno rešenje: ona je početak novog životnog stila!

Svi koji se odluče na ovaj korak treba da znaju da im je, sem novca, volje i hrabrosti, potrebna i spremnost da posle operacije održe svoj novi izgled

Ako smatrate da je liposukcija pravi korak za vas, znajte da je ujedno i prvi za vaš novi, lepši i zdraviji lifestyle (u suprotnom, naslage se mogu pojaviti ponovo).

KAKVA SU ISKUSTVA I, NARAVNO, CENE LIPOSUKCIJE?

A sada ono što vas najviše interesuje… Iskustva sa liposukcijom osoba koje su bile podvrgnute ovom tretmanu.

Ona su generalno pozitivna, iako ne iznenađuje činjenica da su ponekad, poneseni povoljnom cenom ili lažnom preporukom, neki imali problema zbog nedovoljne profesionalnosti ili iskustva hirurga.

 

Po utiscima koje smo uspeli naći na srpskim i hrvatskim forumima i portalima, pacijenti su najzadovoljniji laserskom liposukcijom, upravo zbog toga što je najmanje rizična, kako smo već objasnili, zbog toga što se njenom primenom gubi najmanje krvi i stvara najmanje modrica na koži. Priznaćete, to je značajno olakšavajuća okolnost za pacijenta.

Po popularnosti sledeća posle laserske je ultrazvučna liposukcija, s tim da ona ponekad nosi sa sobom rizik od opekotina.

Budite veoma oprezni pri odabiru klinike ili lekara, jer iako deluje jednostavno, liposukciju bi zaista trebalo da obavljaju samo profesionalci u svojoj struci. Budite informisani i tražite maksimum od svog lekara. Na kraju krajeva, platićete veoma dobru sumu da biste izgledali idealno!

Ukoliko ne budete pažljivi pri odabiru, evo šta može poći po zlu:

 • Može doći do potkožnih krvnih ugrušaka, modrica i  podliva ukoliko se nakon operacije na ranu ne stave kompresivni zavoji.
 • Postoji rizik od infekcije kao pri svakom drugom operativnom zahvatu.
 • Može doći do dehidratacije ukoliko se pacijent ne priključi na infuziju u toku intervencije.
 • Pri ultrazvučnoj liposukciji može doći do opekotina ako lekar nije dovoljno pažljiv.

Osim navedenih stvari koje se mogu desiti zbog nemara lekara, potrebno je da znate još nešto: oporavak nije tako jednostavan kao što možda pretpostavljate.

Kao deo estetske hirurgije, možda može zvučati kao ne previše komplikovan ili rizičan zahvat, ali liposukcija jeste operacija, i kao i svaka druga ne sme biti ni shvaćena olako, niti odabrana bez previše razmišljanja.

Po utiscima i komentarima osoba koje su bile podvrgnute liposuktivnim tretmanima, ovo su najčešći problemi koji se javljaju u postoperativnom periodu:

 • Bolovi
 • Problemi sa niskim pritiskom
 • Povišena temperatura

I na kraju, ono što nas najviše zanima – cena liposukcije. Prema informacijama koje smo uzeli sa sajtova nekoliko većih srpskih klinika i ordinacija za estetsku hirurgiju, ovako stoje brojke:

 • Liposukcija stomaka: 1500 pa sve do 4000 evr
 • Liposukcija butina: 1000 do 3000 evra
 • Liposukcija vrata: 900 do 2000 evra
 • Liposukcija leđa: oko 2000 evra
 • Liposukcija kolena: oko 1000 evra
 • Liposukcija ruku: 1500 do 2500 evra.

Osim liposukcije pojedinačnih regija na telu, na našem tržištu se nudi i liposukcija celog tela! Za ovaj izuzetno zahtevan i, moramo pomenuti, rizičan zahvat morate u Srbiji odvojiti oko 5000 evra.

Iako zvuči sjajno rešiti sve probleme sa masnim naslagama o istom trošku, liposukcija pojedinačnih delova tela se ipak smatra mnogo efikasnijom.

DA LI POSTOJI ALTERNATIVNO REŠENJE ZA MASNE NASLAGE ILI CELULIT?

Naravno, ovo pitanje je neizbežno. Da li postoji neki drugi način koji neće dovesti u rizik vaše zdravlje i neće napraviti rupu u novčaniku? Znate i sami kako kažu: pravi put je uvek duži, i nažalost, definitivno teži. Pravi rezultati zahtevaju napor, upornost, i čeličnu volju, ali vaše zdravlje ne ugrožavaju, već poboljšavaju, i najzad –  ne ostavljaju ožiljke.

liposukcija rezultati

Podjednako važno je znati da, ukoliko ste ovde zbog celulita, koji nažalost muči čak 90 % žena, liposukcija ne može potpuno rešiti taj problem. Kako smo već objasnili, ovaj tretman nije namenjen niti celulitu niti strijama, već masnom tkivu koje se krije ispod kože.

Za borbu protiv uporne i, priznaćete, krajnje dosadne „narandžine kože“ potrebno je više korenitih promena, kao i dosta znanja. Tako je, znanja – jer da biste znali sa čime se borite, morate dobro poznavati neprijatelja! Osim toga, morate biti uporni (makar približno kao i celulit), što znači da je redovna nega najbolji prijatelj vaše kože.

Posvećujte pažnju vašem izgledu u toku cele godine, a ne tek onda kada leto već zakuca na vrata!

Veoma je bitno naglasiti da najznačajniji deo procesa oslobađanja od kože koja izgleda poput pomorandžine kore zapravo leži u ishrani protiv celulita. Zdrava ishrana zaista vredi više od svih estetskih zahvata ovog sveta, jer osim što nam pomaže da se izborimo sa masnim naslagama, viškom kilograma, ili celulitom, čak i onda kada fitnes i kardio zakažu – ona zaista čini da se osećamo dobro, čuva nam zdravlje i produžava život, daje nam više energije za svakodnevne aktivnosti, i čini nas pametnim potrošačima!

Zdrava ishrana i pravilna fizička aktivnost su prirodni put ka glatkim nogama i zdravoj koži, koja je spremna za leto i plažu!

Masne naslage, isto kao celulit, zahtevaju promenu životnih navika iz korena. Kad bolje razmislite, zaista je bolje i zdravije promeniti loše navike nego se podvrgavati liposuktivnom zahvatu. Ovo su neke namirnice koje će vam ubrzati metabolizam i naterati vaše telo da troši više kalorija – ove namirnice MOŽETE uvrstiti u svoju ishranu kako biste oslobodili masnih naslaga (jer dosta su vam govorili šta ne smete jesti):

 • Integralne žitarice, vlakna – namirnice bogate vlaknima zahtevaju od tela da pri njihovoj razgradnji sagori čak DUPLO više kalorija nego što smo njima uneli!
 • Zeleni čaj – ova moćna namirnica ubrzava metabolizam na neki kraći vremenski period, ali je veoma efikasna i dokazano uspešna u borbi protiv vrsta kilograma!
 • Ljute papričice – ljute papričice sadrže kapsacain, aktivnu komponentu koja stvara osećaj peckanja i bola na jeziku
 • Grejpfrut – ova super-namirnica je veoma preporučljiva za uzimanje pred obrok, jer ubrzava varenje. Neki nutricionisti preporučuju pola grejpfruta svakog jutra, za dobre rezultate na duže staze.
 • Voda – sveta namirnica za zdravo telo!

Iako prirodni načini uklanjanja celulita i sala mogu biti mnogo delotvorniji i definitivno dugotvorniji, neki od nas će se ipak odlučiti za liposuktivnu metodu. Činjenica je da će im takva odluka uštedeti vreme i dosta živaca.

Iako bi trebalo prvo pokušati sa gelovima i kremama na prirodnoj bazi, sa vežbanjem, i promenjenom ishranom – godine borbe sa masnim naslagama umeju biti veoma frustrirajuće. Ako je upravo liposukcija taj korak koji vam je potreban kako biste došli do svoje savršene figure, onda ga i mi preporučujemo i želimo vam sreću u toku i nakon tretmana.

NAJBOLJE ORDINACIJE ZA LIPOSUKCIJU

Ako se i odlučite za ovaj tretman, nije svejedno gde ćete ga sprovesti. Mesto, odnosno, ordinacija, mora da uliva poverenje.

Neke od ordinacija za liposukciju koje su korisnici izdvojili su:

 • ORS Hospital
 • S – TETIK
 • Body tite
 • Naos VB
 • ST Medica

Naravno, vaše iskustvo je lično. Ovo su preporuke za koje se ne morate vezivati. Sve zavisi i od mesta u kome živite. U odnosu na to, naći ćete najbolje rešenje. Vrlo je važno da to bude tim kome verujete i koji će vas kroz proces provesti najbezbolnije.

Uz dobru komunikaciju sa lekarom koji je zaslužio vaše poverenje i uz potpunu profesionalnost, liposuktivnim tretmanima mogu biti postignuti idealni rezultati. Savetujemo vam da se dobro raspitate, dobro pripremite i na kraju, naravno – uživajte u svom novom izgledu!

Izvori:

https://journals.lww.com/prsgo/Fulltext/2013/08000/Prospective_Clinical_Study_of_551_Cases_of.4.aspx

https://doi.org/10.1016/j.amsu.2017.10.024

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liposuction/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/180450

https://www.ccjm.org/content/87/6/367