Shockwave terapija protiv celulita i njen učinak

Shockwave terapija protiv celulita i njen učinak

Shockwave terapija protiv celulita je još jedan način da ga se rešite! Kako se radi, kavi su rezultati i na koji način deluje? Piše u nastavku.

Iako se najčešće u predbikini sezoni setimo da ga ima, zapravo se sa celulitom najviše treba boriti zimi. Onda kada leto nije ni na vidiku, tada se najintenzivnije vredi pozabaviti onim detaljima koji će nam smetati na telu kada počne toplo vreme. A pomorandžina kora uvek smeta.

Žene svih doba neprijatno su tokom života izložene pojavi celulita. Predispozicija su upravo ženski hormoni, ali i opadanje kolagena i elastina tokom protoka godina. Nisu ni tinejdžerke pošteđene. Znamo da tada hormoni bukte i divljaju. Menja se i kilaža.

Zabluda je da ga mršavice nemaju. Iako je višak kilograma sigurniji znak da će se eventualno pojaviti celulit, svakako da i mršave žene mogu na računaju na pojavu tih neprijatnih naslaga na butinama, zadnjici i bokovima. Listovi i ruke takođe mogu biti zahvaćeni, a i stomak. Ne samo u trudnoći, sve vrste celulita se može pojaviti uvek.

Nekada se dešava da imate i sve tri vrste celulita odjednom. Krene sa vodenim, nastavi se sa adipoznim. Na kraju, ako se ništa ne dira, može se desiti da imate i tvrdokorni celulit, koji je ponajteže otkloniti.

Jedna od terapija koja može pomoći je i shockwave terapija protiv celulita. Hajde da vidimo šta ona predstavlja.

Šta je Shockwave terapija protiv celulita?

Kada prevedemo sa engleskog shockwave, to znači šok talasi ili udarni talasi, kako se još i zove ova terapija.

Kakvi su to talasi? Zovu se akustični talasi (AWT) i primarno nisu bili primenjivani za lečenje celulita. Bili su korišćeni za razbijanje kamena u bubregu. Neka ortopedska stanja lečena su njima. Tu je i došlo do otkrića koje je akustične talase preusmerilo na otklanjanje celulita.

 

 

Pošto se još od osamdesetih godina koristio za lečenje povreda ligamenata, sportiskinje su najčešće odlazile na te tretmane. One su primećivale da je posle ovih terapija, koje su neko vreme trajale, koža na tim mestima drugačija.

Ona je bila svežija, zategnutija, a dobra vest bila je da su naslage celulita, ako ih je ranije bilo, iščezavale. Naravno da se na tome dodatno radilo. Istraživanjem su ovi talasi dobili značajno mesto u svetu kozmetologije i zato danas govorimo o terapiji udarnim talasima, odnosno, o shockwave terapiji protiv celulita.

Kako funkcioniše uklanjanje celulita ovim putem?

Sada je važno objasniti čemu se to podvrgavate kada odete na shockwave terapiju.

Podvrgavate se kinetičkoj energiji Ona se posebnom tehnologijom pretvara u takozvane akustične talase.

Koja je njihova moć i kako oni deluju?

shockwave terapija celulita

Celulit čini masnoća u donjim slojevima dermisa, podržana fibrozom vezivnog tkiva koje pridržava i drži na okupu te masne naslage. Zato su one tako istaknute, nekada vidljive golim okom. To zavisi od vezivnog tkiva koje ih drži u tom položaju.

Akustični talas probija baš do tih fibroznih tvorevina, čineći da veze oslabe. Onda kada te veze popuste i oslabe, onda kad popucaju, masnoća se sama po sebi detoksikacijom izlučuje iz tela.

Ovi talasi takođe podstiču proizvodnju kolagena, pa je koža lepša i podmlađenija.

Komplikovan je put eliminisanja masnih naslaga. To je iskusila naša prijateljica Katarina. Stres i malo manje brige o sebi doprinesu da čovek ispusti konce svoga života. Dok se osvrnula oko sebe, dočekalo ju je telo kakvo nije mogla ni da zamisli: mlitavo, opušteno, jednom rečju tromo.

Najviše je patila zbog naslaga celulita, a ništa nije pomagalo. Nije ni znala koliko žena može da bude nezadovoljna sobom dok nije doživela ovo. Meseci su prošli, a ona nije mogla da nađe rešenje, dok nije slučajno na internetu pronašla spas: prirodno, potpuno neškodljivo, a sredstvo koje rešava problem. Njen celulit je nestao, a strije su se povukle. Kako? Pročitajte, i vi možete tako da se rešite celulita. Njena priča je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Ne čudi što shockwave terapija celulita mora biti ovoliko intenzivna. Njome se stimulišu nervi i povećava protok krvi, debljaju se lanci kolagena, što čini kožu „čvršćom”. Zahvaljujući toj čvrstini, ona ne dozvoljava celulitu da iskače na površinu. Rezultat je glatka koža bez neravnina i grudvica masnoće.

Ipak, ona ne može ostati takva, ako se prepustimo čarima prejedanja, sedećem nečinu života i drugim sličnim stvarima. Važne su vežbe protiv celulita, ispijanje dovoljne količine vode tokom dana, al i mazanje anticelulit krema i gelova, koji će biti odgovarajuća podrška sprečavanju ponovnog pojavljivanja celulita.

Kako se izvodi shockwave terapija celulita?

Postupak izvođenja shockwave terapije ili udarne terapije talasima, smatra se neinvazivnim i bezbolnim. Samim tim je veoma prijatan i spada u nestresne tretmane. Iako to istezanje i izduživanje tkiva može zvučati stresno, to su procesi koji se dešavaju unutra.

Spolja je tretman ovakav:

Koža treba da je čista, tuširanje pre tretmana se podrazumeva.

Na područje koje se tretira, nanosi se gel, kao onaj koji se koristi prilikom ultrazvučnog pregleda.

Pošto se očekuje zaceljenje, jer kolagen deluje kao sredstvo za zarastanje mikropukotina koje tom prilikom talasi prave, pokreti su specifični. Moraju biti horizontalni i vertikalni.

To znači da se pravi takozvana „mreža pokreta” i sve to u trajanju od pola sata. Naravno, takođe je važno koliko se područja tretira. Ako su u pitanju butine, onda je za njih dovoljno pola sata, ali ako se tretiraju još neki delovi tela pride, onda se vreme povećava.

Ne treba ni pominjati da tretman treba vršiti samo kod osobe koja ima sertifikat za rukovanje ovim aparatima. Najbolje bi bilo da ta osoba ima završenu medicinu, kako bi procena bila što bolja.

Vrlo je važno proceniti kakav će biti pritisak na kožu prilikom tretiranja. Ako bude suviše blag, onda shockwave terapija možda ne da željene rezultate. Ako bude suviše ozbiljan pritisak, onda se može desiti da dođe do neke povrede.

Profesionalac će znati kako da postupi u odnosu na vaše trenutno stanje.

Takođe je važno napomenuti da se neposredno posle terapije i nekoliko sati nakon nje može osetiti blagi bol u predelu koji je tertiran udarnim talasima za celulit. To nikako ne bi smelo da ometa vaše svakodnevne aktivnosti. Ako se slučajno desi neka ozbiljnija bol, treba se obratiti lekaru.

Kome je namenjena shockwave terapija protiv celulita?

Zapravo, ne postoji starosna dob kojoj je ograničena upotreba shockwave trapije protiv celulita. Ona je dozvoljena svima, od tinejdžera do najstarijih.

Ono što je važno za bilo koju talasnu terapiju jeste zdravstveno stanje.

Osobe koje imaju problema sa srcem ili bajpaseve, ne bi trebalo da budu konzumenti nijedne talasne terapije.

Ovi talasi mogu uticati na srčani ritam, tako da ga treba izbegavati u slučaju bilo koje srčane slabosti.

Na tretmane je najbolje ići u kratkim vremenskim razmacima, barem dva puta nedeljno.

Iskustva kažu da je potrebno 8 – 10 tretmana kako bi rezultat bio najbolji. Međutim, prvi rezultati se mogu primetiti posle 3. tretmana.

Naravno, ovo je individualno i zavisi od stanja kože. Mlađa koža se po nepisanom pravilu lakše i efikasnije regeneriše. To znači da će nekome biti dovoljno i 5, a nekome nedovoljno i 10 tretmana.

Bilo kako bila i praksa i istraživanja kažu da je ovo efikasan tretman.

Rezultati shockwave terapije protiv celulita

Nakon serije tretmana, očekuje se da koža bude mekana na dodir, a da se celulit nikako ne vidi na površini kože. Koža treba da je zategnuta i jedra, tako da se celulit ne nazire. Naravno, još jednom naglašavamo, ne možemo očekivati kod svih isti efekat i istu promenu.

U zavisnosti od toga koliko je koža elastična, takvi će biti i rezultati koje možemo imati. Veoma je izvesno da će negde biti potpun efekat, a negde nije očekivano da situacija bude u potpnosti rešena odmah.

Ono što je takođe važno napomenuti, shockwave tretman ne eliminiše celulit trajno.

Njegovo trajanje očekuje se od 6 meseci do godinu dana.

To znači da  serijal tretmana tretmana treba ponavljati 2 do 3 puta godišnje. Koliko će trajati efekti zavisi i od ličnih navika. Ko više pazi na neke od segmenata koje ćemo nabrojati, može duže uživati u fantastičnoj koži zahvaljujući shockwave tretmanu:

Ishrana

Masna hrana i ugljeni hidrati veoma negativno deluju na pojavu i zadržavanje celulita. Ako oni čine veći deo vaše ishrane, sva je prilika da ćete kožu sa celulitom imati za vrlo kratko vreme, bez obzira na tretmane. Pređite na anticelulit dijetu.

Voda

Veoma je važno za zdravlje da se pije velika količina vode. Što se tiče celulita, zahvaljujući vodi izbacuje se višak toksina iz tela. Sve što je u telu nepotrebno izlazi izlučivanjem vode. Takva je situacija is a razgrađenim masnoćama.

Vežbe

Ukoliko vaš način života podrazumeva samo sedenje, bez imalo fizičke aktivnosti, onda se opet ne podstiče izbacivanje viškova iz tela. Vežbe su dobre za eliminisanje masnoća koje nisu celulit, ali i za tvrdokorni celulit. Plivanje za celulit je odlično. Možete i preskakati vijaču ili raditi čučnjeve. Najbolje je da kombinujete sve po malo.

Masaža

Anticelulit masaža je jedan od boljih načina da se situacija sa celulitom održava pod kontrolom. Ona može biti u kućnoj radinosti, uz pomoć rukavice ili čaša. Maderoterapija tela takođe je odličan način. Svi načini da se stimuliše izbacivanje toksina iz kože odlični su u ove svrhe.

Mazanje

Anticelulit sredstva, poput krema i gelova, neizostavni su ako želite da rezultati budu što više vidljivi. Naročito oni koji su napravljeni od biljnih sastojaka, imaju moć aktivnog prodiranja u donje slojeve kože.

Sa njima će ostaci celulita biti potpuno razbijeni, tako da će sledeća terapija moći da sačeka. I sami imaju moć da se bore.

Shockwave terapija – kontraindikacije

Termin kontraindikacije je veoma jak. Nema pojava koje bi bile opasne po organizam i izazvale neki drugi problem. Jedino što možda niste očekivali, ponovićemo, tiče se toga da ovo nije trajni tretman.

Nema trajnog otklanjanja celulita. Za neko vreme, shockwave se mora ponoviti, barem nekoliko puta.

izvođenje shockwave terapije protiv celulita

Od blagih neugodnosti usled tretmana, izdvojili bismo sledeće:

  • neprijatnost
  • crvenilo
  • nedostatak vremena
  • cena

Neprijatnost se tiče blage neugodnosti, nikako bola, prilikom tretmana. Dok neki ističu da je tretman veoma prijatan, neki kažu da je bio pomalo neprijatan. Možda zbog hladnog gela ili zbog blagog osećaja koji talasi proizvode.

Crvenilo nije neuobičajeno posle tretmana, ali ono ne može trajati dugo. Nije očekivano da se desi neka alergijska reakcija, već samo blagi osećaj da se nešto desilo na koži.

Pošto je potrebno izdvojiti određeno vreme za ove tretmane i to može da bude otežavajući faktor, ako ste zauzeti. Cena, o kojoj će biti reči, takođe nije sitnica. Zato i to može zaustaviti nekoga u rešenosti da se ovime bavi do kraja serijala preporučenih tretmana.

Nega nakon shockwave terapije je važna!

Neposredno posle tretmana, kožu ne treba opterećivati bilo kakvim mazalicama, samo tuširanje dolazi u obzir.

Nakon tretmana, posle 24 sata, možete koristiti blage losione, ali i anticelulit gelove. Oni su veoma korisni sami za sebe, kao sredstvo kojim će celulit biti otklonjen. Pri tom, hlade kožu, što je još jedna od koristi i svakako će prijati.

Mazanje inače treba da je redovno, dva puta dnevno. Posle svih tretmana preporučuju se i stalni pilinzi kože. Oni će pomoći otklanjanju gornjeg sloja i omogućiće bolje upijanje preparata koje nanosite.

Cena shockwave terapije

Cena jednog tretmana shockwave terapije kreće se između 2000 i 2500 rsd. Pošto tretmana mora biti više , očekivano je da za serijal tretmana treba izdvojiti oko 200 evra.

Iskustva sa shockwave terapijom

Ima mnogo naših čitateljki koje su probale shockwave terapiju protiv celulita. Evo njihovih utisaka i rezultata.

Mirjana

„Moram priznati da imam dobra iskustva sa ovom terapijom, ali uz malo pomoć i podršku prirodnog gela za celulit. Dok sam išla na terapije, redovno sam se kod kuće mazala. Sa mazanjem sam nastavila i posle. Celulit je ostao u tragovima. Promena je bila očigledna.“

Darja

„Shockwave tretman je nešto u šta se moja sestra kune. Nemam puno celulita, pa nikad nisam bila dovoljno istrajna da odem baš na sve tretmane. Odem na 2-3 i vidim boljitak. Šteta što sam lenja. Lakše mi je da se namažem pred spavanje kremom protiv celulita. To mi za sada radi posao.“

Bojana

„Idem barem jednom godišnje na shockwave, dopada mi se. Ipak, i samodisciplina je važna. Ne može da se pije gazirano, da se jedu slatkiši neograničeno. Nažalost, mora biti samokontrole. I onda sve ima efekta.“

Nadamo se da smo kupili vašu pažnju i da vas je zainteresovala shockwave terapija protiv celulita. Opšti utisak je kao tretman udarni talas odličan, ali mu treba pomoć. Ishrana, vežbe, voda i mazanje. Bez toga, odnosno bez trajne promene navika u nezi i ishrani,  ništa ne može trajno da pomogne.