Izaberite najbolji šampon za oštećenu kosu uz ovaj vodič

Izaberite najbolji šampon za oštećenu kosu uz ovaj vodič

Pitate se koji je najbolji šampon za oštećenu kosu? Potrudićemo se da vam damo određeni vodič. Pročitajte šta jedan ovakav šampon treba da ima i kako radi.

Šta je šampon za oštećenu kosu?

Pre svega, kao i svi drugi šamponi, i ovaj spada u sredstva za pranje kose.

Šampon za oštećenu kosu treba da bude formula koja će pomoći da vaša kosa ponovo dobije sjaj i mekoću.

Prvo da definišemo oštećenost! 

Oštećenu kosu će mnogi ljudi drugačije definisati. Za neke je to kosa koja je beživotna, koja nema dovoljno sjaja. Za neke je to kosa koja je suva, lako se kida i izgleda kao slama. Možemo da kažemo da je to iskidana kosa, koja izgleda ružno i nismo zadovoljni njome. 

Na oštećenje može uticati mnogo faktora. Jedan od njih je tretiranje kose. To može biti farbanje, može zagrevanje raznim sredstvima za oblikovanje. Na loš izgled kose utiču i brojni drugi faktori. Jedan od nji su i sunčevi zraci. Oštećenja iz spoljašnje sredine takođe nisu zanemarljiva. Zato se ovim stvarima treba baviti.

Oštećenu kosu imala je i naša poznata pevačica Zorana Pavić. Kosa joj je na sve ličila, samo ne na kosu. Suva, iskrzana, opadala je…Danas se ponosi svojom dugom, zdravom plavom kosom. Pomoglo joj je nešto sasvim prirodno i oduševljena je rezultatima. I vaša kosa se može vratiti u život na isti način. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Deo puta do lepe kose svakako je u njenom pranju, a čime drugo do šamponom.

Kako deluje šampon za oštećenu kosu?

Šampon za kosu treba da radi nekoliko stvari da bi sredio oštećenje:

  • Pre svega, treba da  hrani sam koren kose. Sve kreće od korena. Ako u korenu ima problema, ima problema i nadalje. Koren kose treba da bude jak kako bi dlake bile jake.
  • Pored korena, šampon za oštećenu kosu radi i na jačanju same vlasi. Kod oštećene kose je sama dlaka slabašna i lako lomljiva jer joj je oštećen keratin. Šampon treba da bude važan i u tom smislu što će po njegovom korišćenju kosa dobiti jačinu, dlaka će biti manje lomljiva.  

Kada je kosa oštećena, dlaka se lako kida. Nama je to možda i najveći problem kada su oštećenja u pitanju.

Korišćenjem pravog šampona, rešićete problem koji kreće iz korena kose.

Možete pored toga da radite i na problemima unutrašnjeg stanja organizma, ukoliko je on važan za stanje vaše kose. I spolja i iznutra je važno rešiti problem, kako bi kosa zaista bila sjana i kako bi blistala.

Nadamo se da ćete ovde naći neke odgovore koji su vam potrebni kako biste pomogli svojoj kosi.

Kome je namenjen šampon za oštećenu kosu?

Šampon za oštećenu kosu namenjen je i muškarcima i ženama koji imaju utisak da je njihova kosa loša. Svima onima koji primećuju da im je kosa slaba i ispucala, iskrzana i da treba nešto uraditi po tom pitanju.

šampon za oporavak oštećene koseKada su u pitanju muškarci, kod njih se javlja pre svega proređivanje kose, koje najčešće rezultira postepenim gubitkom. On može biti trenutačan i da na duže staze ne ostavi trejne posledice, a može i biti poprilično nezgodan.

Ono što je važno napomenuti, to je da, ako primete oštećenje, muškarci treba odmah da stupe u akciju i pokušaju da oporave svoju kosu nekim šamponom ili nekim drugim sredstvom. Njima će najpre od koristi biti preparati protiv opadanja kose.

Kada je reč o ženama, njihova oštećenja se manifestuju u istanjivanju kose. Njihova kosa postaje beživotna, što njima jako smeta. Međutim, i same doprinose tome!

Dok je kod muškaraca hormonalni disbalans često kriv što ima problema, žene su nekada i same zaslužne što, recimo, kosa bude loša i tanka.

Farbanje i tretiranje kose počesto nas košta lepote i sjaja vlasi. Zato posle ogromno vreme posvećujemo upravo tome da nanetu štetu nadoknadimo i sredimo. Pri tom dajemo i puno para. Ali, takve smo mi žene.

Ako ste došle baš do te faze da kosi treba oporavak, onda čitajte dalje, jer ima rešenja.

Kako se koristi šampon za oštećenu kosu?

Kao i kod svih ostalih šampona, bitna je kontinuirana upotreba, da bi bilo efekata.

Šampon za oštećenu kosu treba upotrebljavati pri svakom pranju, minimum dva meseca.

Onda možete napraviti kraću pauzu, pa nastaviti.

Ne preporučuje se da kosu perete često tokom nedelje. Znači, ovo nije preparat za svakodnevno pranje kose. Jednom, najviše dva puta u toku nedelje. Nekima to deluje nemoguće. Međutim, kosu treba uvežbati da tako funkcioniše i onda će sve biti u redu.

Kada perete kosu, morate znati da ne možete nikada da je operete kvalitetno iz samo jednog šamponiranja. Šta više, tako potrošite veću količinu šampona, a ne obavite posao.

Potrebno je prvo uzeti malu količinu šampona u ruku i protrljati kosu. Primetićete da kosa tada čak i neće da zapeni dovoljno. To ne treba da vas zabrinjava. U tom trenutku vi ste svu masnoću pokupili i prilikom drugog šamponiranja, vi ćete kosu oprati onako kako treba.  Kao što rekosmo, tako manje šampona trošite, a efikasnije perete kosu.

Isti je slučaj i sa šamponom koji tretira oštećenu kosu. Male količine šampona utrljate i sačekate nekoliko minuta da to deluje. Onda isperete i ponovite proces. Naravno, i neka maska ili pakovanje za kosu dolazi u obzir. Na taj način olakšavate češljanje i manje lomite kosu.

Vrste šampona za oštećenu kosu

Kada kažemo „oštećena kosa“, mislimo na jedan izgled kose koji je veoma očerupan i neprivlačan. Oštećenu kosu je veoma teško i oblikovati. Zato što pre moramo srediti posledice baš takve kose.

Međutim, nije ni svako oštećenje isto. I ona mogu poteći od brojnih problema koje sa kosom imamo. Pobrojaćemo glavne među onima koji oštećuju kosu i potrudićemo se da o svakome kažemo nešto detaljnije. Različiti uzroci mogu učiniti različitu štetu našoj kosi. 

Nekada je uzrok hlor i sunce, nekada toplota aparata koje koristimo, nekada farba i blanš, a nekada imamo potrebu samo da obnovimo ispucale krajeve naše kose.

Šampon za kosu oštećenu od hlora

Kosa oštećena hlorom uobičajena je preko leta. Tada smo izloženi dvostrukom problemu, ne samo hloru, već i sunčevim zracima. Oni u kombinaciji jako loše utiču na našu kosu.

Pre svega, naša kosa je pod uticajem hlora i sunca jako suva. To se i te kako oslikava na njoj i vidi u svim prilikama. Taj hlor nagriza kosu i istanjuje je. Rezultat toga je osećaj da bi trebalo da se ošišate, pošto je nekako jasno da vašoj kosi nešto nedostaje, s obzirom na to da izgleda bolesno.

Možete je oporaviti tako što ćete ograničiti svoj boravak na bazenima, odnosno, tamo gde je voda hlorisana. Sa druge strane, u letnjem periodu morate pojačati negu kose.

Šampon koji pomaže je onaj koji ima sastojke koji hidriraju kosu. Hijaluronska kiselina za kosu, Omega 3 masne kiseline i prirodna ulja su melem za ovakvu kosu. Delom jer obnavljaju izgubljenu vlagu, delom je stvaraju zaštitni sloj na kosu.

Pre svega, to se odnosi na šampon za oštećenu kosu, ali i na brojne druge preparate koje možete iskoristiti. Recimo, maske za kosu, koje možete ostaviti da deluju na kosi i po nekoliko sati.

Lepo natopite kosu, pustite da maska odstoji i onda je isprete šamponom za oštećenu kosu. Ona će biti zaštićenija i biće zdravija na izgled, a vi zadovoljniji. Žena je uvek zadovoljna kada je njena kosa lepa i negovana.

Šampon za kosu oštećenu od toplote

Pomenuli smo toplotu sunca koja nam može zadavati dosta muka. Međutim, toplota koju nam razni aparati za stilizovanje donose, takođe nije zanemarljiva.

Tu je pre svega fen za kosu. Retko da postoji kuća koja ne koristi fen. Bez njega je praktično nemoguće da funkcionišemo. A koliko nam on šteti? Veoma, zato što nam isušuje kosu. Ona postaje krta i lomljiva baš zato što je tretirana toplim aparatom.

Šta tek reći o presi za kosu i uvijačima. Oni su u direktnom kontaktu sa našim vlasima. Iako se sada proizvode mnoge prese koje su bezbedne za korišćenje, koje su keramičke i ne oštećuju kosu, svi znamo da to u potpunosti nije moguće. Naime, kada tretirate kosu na temperaturi koja je viša od 200 stepeni, teško je da kosa ne bude oštećena. 

Ono što mi možemo da uradimo, to je da negujemo svoju kosu najbolje što umemo, iako je ponekad i tretiramo određenim sredstvima. Šamponi sa keratinom mogu biti prava stvar.

Prvo, treba koristiti sprejeve za zaštitu od pregrevanja i to uvek kada tretirate kosu. Dakle, pre peglanja ili uvijanja, kosu morate dobro isprskati i sačekati da upije. Onda je bezbednije da se kosa stilizuje.

Saznajte sve o zaštiti kose od toplote.

Takođe su šampon za oštećenu kosu, kao i regenerator posle pranja neophodni da bi kosa izledala lepo. Kosa je na taj način omekšana, nije suva i lomljiva, samim tim je i zdravija.

Šampon za kosu oštećenu od blanša i farbanja

Farbanje, a naročito blanš, veoma uništavaju kosu. Oni prvenstveno istanjuju vlasi kose i onda se kosa tako brže kida. To može biti veoma opasno i zato bi trebalo obratiti pažnju na koji način svoju kosu tretiramo.

Blanš veoma oštećuje kosu i zato ga ne bi trebalo koristiti često. Blajhanj je dozvoljeno samo na nekoliko meseci. Zapravo, što više vremena prođe, to će za našu kosu biti bolje. Ona će biti zdravija.

Oni koji se farbaju, farbaju se minimum jednom mesečno. To nije veliki uticaj na oštećenje kose, ali samo ako između farbanja nastojimo da svoju kosu adekvatno negujemo. Kosa mora da bude tretirana onim sredstvima koja odgovaraju njenom tipu. Keratinski šamponi mogu biti od koristi i generalno proteini za kosu. Postoje i posebni šamponi za farbanu kosu. Oni su dobri jer ne ispiraju boju, pa proređuju farbanja.

Šamponi za oštećenu kosu, kao i balzam posle pranja, moraju biti uvek prisutni u našoj rutini kako bi kosa bila regenerisana. Takođe, kada je u pitanju sredstvo za raščešljavanje kose, njega uvek koristite jer će kosa biti manje lomljiva i manje će biti razloga za brigu.

Samo adekvatna nega i pažljivo biranje sredstava kojima ćete tretirati kosu, može vam pomoći da kosa ostane zdrava.

Šampon za oštećenu kosu i ispucale krajeve

Ponekad su najveći problem koji sa kosom imamo u stvari ispucali krajevi. Do njih dolazi često, šta od mi radili i kako se ponašali, ispucale krajeve ne možemo izbeći.

Šampon za oštećenu kosu nam i tu može pomoći. Njegovom redovnim korišćenjem, uspećemo da svedemo oštećenja na minimum. Međutim, jako nam u tome mogu pomoći i redovno šišanje krajeva, kao i serumi za krajeve kose.

Šišanje je veoma važno jer time otklanjamo onaj višak koji nam nije potreban i koji čini da naša kosa deluje oštećeno. Samo redovnim šišanjem možemo uspeti u tome da kosu oporavimo.

Ulje za krajeve kose veoma je popularno u poslednje vreme. Neki ga ne vole jer kažu da im ono masti kosu. To je velika zabluda, jer njega samo treba pravilno upotrebljavati. Naime, kada je kosa vlažna, ne mokra, već prosušena, dobro je na krajeve dodati ulje jer će ono oporaviti te krajeve.

Još je važnije ako pranje bude nekim šamponom koji predupređuje oštećenje kose jer će na taj način kosa biti zaštićena i neće biti bojazni da će se sa njom nešto loše dogoditi.

A dolazimo i do glavnog dela:

Najbolji šampon za oštećenu kosu

Mnogo je šampona na tržištu koji zavređuju našu pažnju i mnogi brendovi u svom asortimanu imaju ovakav jedan preparat.

šampon protiv oštećene kose

Evo nekih šampona za oštećenu kosu koji vam mogu pomoći da vaša kosa bude negovanija.

Vlasilan šampon za kosu

Ovaj šampon domaći proizvod koji je spoj prirode i visoke tehnologije. Sadrži seiricin za kosu koji služi za dubinski opravak kose , a tu je i masa biljnih sastojaka koji jačaju kosu, regenerišu teme glave, suzbijaju perut i stimulišu rast kose. Ima proteine pšeničnih klica, ulje pirinča, argana i ricinusa. Sve u svemu, jedna formula za koju itekako treba da se čuje . Pročitajte više o njemu u ovom tekstu:

Vlasilan šampon, sve traženiji: iskustva i gde kupiti

Natura siberica

Ovo je kozmetika koji, između ostalog, ima i šampon koji je namenjen oštećenoj kosi. On se nalazi u plavom pakovanju od 400 ml i sjajno miriše. Ima sastav koji omogućuje da kosa bude lepa i zdrava. Ima u sebi sibirske bobice, koje su pune minerala i antioksidanasa i koje čuvaju i štite vašu kosu.

Olaplex šampon za dubinsku obnovu kose

je još jedan u nizu šampona koji i te kako može pomoći da vaša kosa izleda lepše i zavodljivije. Možete ga naći u bolje opremljenim radnjama ili u web shopu. Ovo je set od nekoliko proizvoda koji se međusobno dopunjuju i daju najbolje rezultate ako rade zajedno. Šampon se može kupiti i pojedinačno. Olaplex sistem je ono na čemu se baziraju ovi proizvodi.

Kerastase šamponi za oštećenu

kosu veoma su koncentrovani i samo mala količina šampona je potrebna da vaša kosa izleda sjajno i blistavo. Cena oko šampona je oko 3000 dinara, a možete ga naći na specijalizovanim mestima za ovaj brend. Svoje dejstvo baziraju na ceramidima i aminokiselinama čiji je zadatak da kosi vrate otpornost i elastičnost.

MACADAMIA Oil-Infused Nourishing Repair

Ovo je šampon za rekonstrukciju kose sa 83% prirodnih sastojaka. Napravljen je na bazi arganovog ulja, makadamije, avokada, lešnika, vitamina i kolagena za kosu. Grubu i oštećenu kosu oporavlja i čini mekanom i svilenom. Nađite ga u online prodavnicama.

Bitno je da šampon koji kupujete bude bez sulfata i parabena .

Pažljivo gledajte šta kupujete. Nije bitno samo ono što ima, nego i ono što nema. Sulfati divno pene, ali isušuju kosu koje već oštećena i suva.

Idealan izbor su prirodni šamponi za oštećenu kosu i isti takvi dodaci i vitamini kao dopuna upotrebe šampona.

Ovaj popis je napravljen u nadi da ćete imati vodič kako da pravilno odaberete šampon za oštećenu kosu koji vam je potreban.

Nadamo se da smo vam pomogli i da će vaša borba za lepšu i kvalitetniju kosu sada biti mnogo jednostavnija nego ranije.