Minival se vraća u modu

Minival se vraća u modu

Znate li šta je minival, kako se prave trajne lokne. Koje je kandidat za trajnu, a ko ne? Odgovore na ova i druga pitanja pronađite u nastavku.

Osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka sve žene su bile kovrdžave. Pitate se kako? Imale su minival. Lokne su se pravile u frizerskim salonima po želji krupne, sitne, na dugu ili kratku kosu. Kakve god, bile su modni imperativ koji ni jdna žena nije preskočila.

Moda se zatim promenila, kovrdžave brinete zamenile su plavuše duge ispeglane kose.

Minival je pao u zaborav. Mlađe osobe obično pitaju šta je to trajna jer nikada nisu videle te ogromne razbarušene frizure. Bolje neka ostanu u 80-im gde im je i mesto a mi da se upoznamo sa novim sasvim cool trajnim frizurama.

Kako se radi minival?

Nekad

Postupak pravljenja minivala nekada je bio sledeći: Frizer odvaja pramen po pramen , maže ga kiselinom za minival koja je jako smrdela baš na neku groznu agresivnu kiselinu. Pramen se zatim navije na metalni vikler. Za sitnije lokne tanji a za krupnije deblji. Kada je sve gotovo ostavi se da stoji određeno vreme. Ukoliko želite jače lokne i kosa vam je jaka, kiselina se držala duže u suprotnom, vreme delovanja kiseline se skraćivalo. Nakon ovoga se kiselina neutralisala nekim baznim preparatom. Pranje i eto ga-lokne na sve strane. Ovakve lokne su vam trajale sve dok kosa ne izraste.

Minival je hemijski tretman kose i oštećuje je.

kako se radi minival

Danas

Nije greh poželeti kovrdžavu kosu. Trajne lokne su mladalačke, relativno lake za održavanje i uvek imate frizuru. Danas je minival modernizovan i  znatno se razlikuje od onog kako se nekada radio.Procedura koja se praktikuje u samom postupku sprovodi se na slamanju proteinskih mostova u vlasi. Preparati koji se danas koriste ne sadrže amonijak. Sastoje se od keratina, kolagena i aminokiselina.

Danas postoje mnoštvo preparata i tzv. kiselina za pravljenje trajnih lokni. Oni su kreirani posebno za jaku, gustu kosu, za tanku i slabu ili tretiranu kosu. Ovi sastojci pomažu da se očuva tekstura i daleko manje oštećuju kosu u odnosu na supstance koje su se koristile pri starijim metodama. Dok je nekad bio uniformsan i lako prepoznatljiv, danas se nudi više opcija koje će se lako uklopiti u svačiji stil.

Na sličan način kako dobijete trajne lokne, možete dobiti i trajni volumen kose uz tretman koji se zove flising.

Ipak pre nego što se podvrgnete minivalu treba da znate da je to ipak ozbiljna stvar. Kosa se hemijski tretira i vlas se oštećuje.

Postoji način kako oporaviti kosu, ali najbolje je da to toga i ne dođe. U svakom slučaju, ovo Ivanino iskustvo će vam biti korisno pa ga pročitajte. Njena kosa bila je oštećena hemijskim tretmanima i počela je da opada. Međutim, našla je način kako da reši ovaj problem prirodnim putem. Sada joj je kosa blistava i sjajna i ponovo brzo raste. Njenu priču pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Pored postojanja dosta blažih preparata sada poznajemo i neke alternativne načine da steknemo trajne lokne.

Pre nego što se odlučite za minival..

Pre nego što se odlučite šta ćete sa svojom kosom razmislite o sledećem:

1) Koji tip kose imate?

2) Da li postoji bilo koji fizički razlog koji je značajan za vašu odluku?

3) Da li zaista želite tako veliku promenu ili samo malu intervenciju na frizuri koju već imate?

Vaš tip kose određuje vreme delovanja rastvora na kosu. Tamna i gruba kosa ili tanka i svetla kosa, za svaki tip postoji odvojen preparat koji joj odgovara. Vaš frizer će odlučiti o jačini preparata i vremenu delovanja.

Minival u skladu sa frizurom

Takođe bi trebalo uskladiti i oblik frizure sa vrstom minivala. Neki bolje izgledaju na ravno šišanoj kosi dok su drugi prikladniji za stepenasto šišanu kosu.

Ne bi trebalo da se odlučujete za minival odmah nakon promene frizure. Osim toga većina frizera skraćuje krajeve nakon minivala kako bi se uklonili uvrnuti krajevi a vaš minival dobio savršen oblik.

Važno je da upoznate frizera sa činjenicama koje bi mogle uticati na uspešnost tretmana. Skorašnja hirurška intervencija, lekovi koje uzimate, anestezija koju ste nedavno primili, suplementi gvožđa i slično mogu umnogome smanjiti sposobnost vaše kose da se ukovrdža. Takođe hormonalna aktivnost u trudnoći ili menopauzi može smanjiti vreme delovanja rastvora koje je potrebno za uspešnost tretmana.

Vrste minivala

Kako drastičnu promenu zaista želite?

Pojedini su zaista zadovoljni svojom kosom izuzev par sitnica. Desi se da vam je kosa prilično ravna ali imate neki pramen koji vodi svoju politiku, talasa se i iskaće iz kombinacije. Ukoliko želite da takav deo kose ispravite i prilagodite ostatku frizure frizer vam prosto može “izvući” tj. ispraviti samo neposlušne pramenove. Ovo se radi tako što se rastvor za minival nanese na kosu i onda se četkom ili češljem deo kose oblikuje na željeni način.

Mestimične lokne

Obrnuto,  možete uraditi lokne mestimično . Na primer neke lepe uvojke koji uokviruju lice je lako izvesti a mogu da izgledaju baš dopadljivo. Nas kratkoj kosi možete uraditi minival samo u korenu kose. Ova vrsta minivala ne proizvodi vidljive lokne. Nijme dobijate volumen kada kosu sušite naopačke.

Ukoliko je vaša kosa sva jednake dužine a želite samo lokne na krajevima za vas je idealan slojeviti minival. Ova vrsta minivala je se pravi uz pomoć viklera različite debljine. Kosa se uvija od sredine pa do kraja. Na ovaj način se kreira meka frizura koja ima teksturu, kosa na temenu je ravna. Ukoliko je vešto urađen slojeviti minival izgleda veoma prirodno sa mekim loknama na krajevima baš onako kako biste izgledali da imate prirodne lokne.

Slojeviti minival

Ukoliko je dobro urađen ovaj će vam minival trajati oko 6 meseci. U zavisnosti od toga kolika je dužina kose uvijena kosa može biti blago talasasta u osnovi ili definisane lokne. Glavna prednost ovog minivala je što on kreira slojevitu teksturu vaše frizure povećavajući znatno volumen. Pogodan je za žene koje imaju srednju do dugu kosu koja nakon minivala može da se oblikuje u mnoštvo frizura za različite prilike.

Body minival

Body minival izgleda dobro i na ravnoj i na stepenastoj kosi.Kosa se navije na viklere prilično labavo što rezultira vrlo blagim loknama ali puno sjajne kose. Ne brinite frizura vam neće ličiti na 80-te.

Ukoliko  želite da dodate volumen i talase svojoj kosi body minival je baš ono što vam je potrebno. Ioak ne zaboravite da svom frizeru detaljno predočite šta želite i utvrdite da li če vaš tip kose i oblik frizure dati željeni rezultat.

Talasasti minival

Talasasti minival je možda najteži i najmanje poznat od svih vrsta minivala. Ova tehnika zahteva puno veštine od vašeg frizera. On mora da odredi koje delove kose treba da uvije a koje ne. Ukoliko se ne odradi kako treba, rezultat može biti vrlo dramatičan. Takođe, ukoliko uradite ovu vrstu minivala treba da znate da je teži za održavanje u smislu da je potrebno podosta vremena dok vaša frizura ne bude u idealnom stanju za izlaza.

Spiralni minival

Zadnji na ovoj listi ali svakako ne poslednje što biste uradili sa svojom kosom. Spirale u kosi su tako romantične,zabavne i uvek lepe. Svakako ćete uvek biti primećeni. Spiralni minival se dobija tako što se kosa navija na vertikalno postavljene viklere a ne uobičajeno horizontalno. Moguće je napraviti krupne, labave lokne ili pak sitne i jake ali uvek se kosa kovrdža bočno ka potilku. Ovu vrstu minivala obično vidimo na dugoj kosi ali ako obratite pažnju zapazićete spirale i na veoma kratkoj kosi. Simpatične su.

Da li ste vi dobar kandidat za minival?

Trajna se najbolje ponaša na kosi koja nije farbana ili blajhana. Hemikalije su suviše štetne da bi se kosa smela izložiti duplom procesu i bojenju i minivalu. Stavljanje trajne na kosu koja je već oštećena blajhanjem ili farbom za kosu može napraviti još više štete. I ukoliko vam se ne dopadne vaša nova frizura ne možete je hemijski ispraviti i vratiti na staro jer bi to bio treći u nizu hemijski tretman kom se izlažete. Vaša kosa bi se prosto prekinula nedaleko od glave.

Ukoliko imate suvu kosu ne bi treba da se podvrgavate ovoj tehnici pravljenja trajnih lokni. Minival će dodatno isušiti vašu kosu a rezultat bi mogao biti da izgledate kao pudla.

Saznajte kako se sve oštećuje kosa i kako je oporaviti.

Niste sigurni da li je vaša kosa dovoljno kvalitetna za minival?

Pitajte svog frizera. Njemu ćete reći sve o hemijskim procesima kojima je vaša kosa bila izložena poslednjih nekoliko meseci.

Jedan od načina na koji možete otkriti da li vam je kosa oštećena i ne može podneti još jedan hemijski tretman je da izvedete jedan stari trik. Odvojite nekoliko vlasi kose i stavite ih u posudu sa vodom. Ukoliko potonu to znači da vam je kosa oštećena i upija tečnost. Ukoliko vlasi ostanu na površini znači da je kosa zdrava.

Crna kosa  može slabo reagovati na minival ali ipak je nije nemoguće stilizovati na ovaj način. Ukoliko spadate u nosioce ovakve kose obavezno nađite frizera koji ima iskustva u pravljenju minivala na vašem tipu kose.

Što je vlas deblja minival će biti bolji.  

Oblik lica i minival

Proverite koji je oblik vašeg lica da biste bili sigurni da li je minival za vas ili ne?

Duguljasti oblici lica traže više volumena sa strane ali veoma malo na temenu. Okruglije fizionomije su pogodne za većinu frizura i tolerišu malo više volumena na temenu i svud okolo.

Uljni minival

Ukoliko se vaša kosa lako kovrdža, mogli biste da razmotrite uljni minival koji je manje štetan od uobičajenog. Hemikalije koje se koriste za minival su prilično jake i mogu oštetiti folikule i koren. Stoga bi trebalo koristiti najblaže moguće preparate koji su u stanju da odrade posao na vašoj kosi.

Maslinovo ulje sadrži vitamine i minerale koji koji kosu hrane i hidriraju. Ono na prirodan način jača i obnavlja oštećenu kosu. Ukoliko vam kosa postane ekstremno suva ili zamršena posle minivala negujte je maslinovim uljem da biste popravili stanje.

Da bi se kosa zaštitila tokom samog hemijskog tretmana, rastvoru za minival se dodaje maslinovo ulje koje kosu čuva od oštećenja.

Keratinski minival

Želite trajne lokne a kosa vam je oštećena. rešenje postoji u vidu keratinskog minivala. Keratinski tretman se može primeniti i ukoliko želite da ispravite  talasastu ili kovrdžavu kosu.

Keratinski minival ili neutralni minival je tretman pomoću koga je moguće napraviti dobre lokne čak i kada je kosa prilično tretirana ipak je neizvodljivo kada je struktura vlasi unapred srušena (jako blajhani pramenovi ili cela kosa)-. Treba paziti da se ovakav efekat (ovakvo oštećenje) ne dogodi ni posle urađenog minivala jer će kosa više ličiti na vunu nego na bilo šta drugo.

Keratinski minival hidrira vlas tokom procesa pa je rezultat lokna koje je sjajna, zdrava i elastična a vlas nije gruba i žicasta.Dobijeni volumen i lokne su trajni uz garantovani anti-frizz efekat. Ne sadrži amonijak , formaldehid ni tioglikolate , a sadrži ekstrakte aloja vere i aktivni keratin (koji je  i osnovni sastojak kose) koji prodire duboko unutar vlasi i kroz formiranje novih hemijskih veza čini kosu jačom i kvalitetnijom a time i loknu trajnijom.

Minival voćnim  kiselinama

Za razliku od običnog minivala prilikom kojeg su se nekada koristile agresivne supstance, minival voćnim kiselinama osvežava i regeneriše kosu. Ove kiseline kosi daju izvor hranljivih sastojaka i zato suva i beživotna kosa postaje osvežena i zdrava.

Proteinima i mineralima koji se nalaze u voćnim kiselinama popunjavaju se suvi i ispucali krajevi. Na ovaj način se jača njena otpornost, te kosa dobija lep i zdrav izgled.

Ovako nahranjena kosa postaje bujnija i počinje brže da raste, te se minival voćnim kiselinama preporučuje osobama koje imaju problem sa rastom i gustinom kose.

Trajnost minivala je od tri do šest meseci. Tokom trajanja minivala vi ste u potpunosti mirni po pitanju frizure jer ćete je imati u svakom momentu.

Kiselina za minival

Generalno uzev, vi ne treba da brinete o jačini kiseline za minival. Vaše je samo da izaberete proverenog frizera koji je vešt i iskusan u hemijskim tretmanima kose.

U skladu sa vašim tipom kose, trenutnim stanjem i vašim informacijama o prethodnim hemijskim tretmanima ( bojenje, blajhanje, ispravljanje ) on će odlučiti o jačini kiseline. Danas postoji zaista mnoštvo preparata prilagođenih različitim potrebama.

Kako napraviti minival kod kuće?

Da, moguće je. Ukoliko ste zaista vešti i strpljivi.

Pribavite pomoć prijateljice jer ipak nećete moći sami. Strogo se pridržavajte uputstava za upotrebu koja su naznačena na kiselini za minival koju ste kupili.

Postoje pakovanja koja su namenjena za kućni minival. Operite kosu ali nikako ne stavljajte regenerator pre minivala jer kiselina neče moći da prodre u vlasi i odradi posao. Kožu koja se nalazi do linije kose i uši  zaštitite vazelinom kako kiselina ne bi prodrla u kožu. Preko ramena prebacite stari peškir a zatim sve odradite prema uputstvu: kiselina-vikleri-vreme delovanja-neutralizator-ispiranje – pravilna nega kose.

Po završenom minivalu ne umotavajte mokru kosu u turban, ne vezujte gumicom i ne kačite šnalama. Sveže lokne su osetljive i treba im vremena dok se ne fiksiraju. Kosu ne bi trebalo češljati posle minivala. Ako je to ipak neophodno upotrebite “viljušku” za minival koja ima retke zube.

Srećno.

Kako ispraviti prirodne lokne?

Da li ste znali da  rastvorom za minival možete trajno ispraviti lokne ako ih ne želite?

Preporučuje se da ovaj tretman radi stručni frizer u salonu ali ovo možete i sami kod kuće. Potreban vam je rastvor za minival (kiselina) i češalj .

Kiselina se nanese na kosu a zatim se češlja sve dok se kosa potpuno ne ispravi. Zatim se nanese neutralizator kiseline . Potom sledi ispiranje. Raspitajte se u svom salonu da li je ovo najbolji način trajnog  ispravljanja kose. Postoje i druge tehnike kao što je Brazilsko ili Japansko ispravljanje kose.

Ono što ne treba da zaboravite je da će, na žalost, nova kosa koja raste opet biti kovrdžava. S tim u vezi najbolje bi bilo da svoje lokne prihvatite i zavolite i pokušate da izvučete maksimum izgleda iz njih.

Kako održavati minival?

Kada se vratite od frizera kao ponosna vlasnica prelepih lokni postoji nekoliko važnih stavki kojih se morate pridržavati u nezi svoje nove kose.

Pre svega, narednih 48 sati posle minivala ne treba da perete kosu.

Minival se održava na isti način kao što biste negovali prirodne lokne. Dakle koristite prirodne šampone, regeneratore i druga sredstva za negu koji su formulisani za kovrdžavu kosu.

Postoje i preparati za održavanje minivala.

Najbolje je da se minival suši prirodno kako se kosa ne bi dodatno isušivala. Ako koristite fen obavezno neka ima difuzer na kraju za sušenje minivala. Izbegavajte preparate koji sadrže alkohol da vam se kosa ne bi ufrćkala.

 

nega kose sa minivalom

Prema minivalu morate biti posebno nežni jer je kosa hemijski tretirana i pretrpela je izvesna oštećenja. Sve hemikalije koje dodatno deluju na nju nisu dobre. Želite li lokne koje će izgledati potpuno prirodno, živahno i sjajno pri čemu se kosa neće mrsiti i imati oblik omanjeg plasta?

Dajte svojoj kosi najbolje iz prirode pre svega perite je prirodnim šamponom bez sulfata i parabena. Koristite prirodna ulja koja hrane kosu vitaminima i minetralima. Mazite je maskama na bazi lekovitih aktivnih materija koje hidriraju i jačaju vlas. Trud će vam biti nagrađen zdravom i sjajnom kosom za kojom se svi okreću.

Minival iskustva

Na temu minivala  iskustava kažu da minival može biti dobra opcija ukoliko se prepustite veštom frizeru, pažljivo izaberete tip tretmana koji odgovara vašoj kosi i njenom kvalitetu. A važi i obrnuto!

Zanimljivo je da su mnoge dame čule za opciju trajnih kovrdža ali nisu dovoljno informisane, ne znaju šta zapravo mogu očekivati. Pa, nadamo se da smo vas informisali!