Vitamin B za kosu! Svi ga hvale, a evo zašto!

Vitamin B za kosu! Svi ga hvale, a evo zašto!

Vitamin B za kosu je jako važan iz više razloga. Ne dangubite. Proverite da li vam upravo on i nedostaje za bolji izgled i volumen kose.

Značaj vitamina u čovekovoj ishrani je zaista veliki i nezamenljiv. Kako za imunitet, tako i za kvalitet kože, kose i noktiju. Čini se, nekako da su kosa i koža najviše pogođeni nedostatkom vitamina i da se njihov deficit najbrže može primetiti kada kosa izgubi na gustini i kvalitetu, a koža postane osetljiva na bilo kakve promene. 

Jedan od najvažnijih za kvalitet kose je vitamin B.

Kada je kozmetička strana priče u pitanju, o vitaminu B se jako malo zna i govori. Više su to priče skoncentrisane na nedostatak B derivata aktuelne kod zdravstvenih problema, jer je on najzaslužniji za ishranu oštećenih nervnih ćelija. Nervna ćelija se ne može oporaviti, samo se uz pomoć B kompleksa može zaustaviti proces oštećenja u toj meri do koje je oštećenje nastupilo. Takođe, za podizanje i održavanje imuniteta, vitamin B je jedan od vodećih na našim prostorima. 

O tome, koliko je vitamin B zaista važan za rast i oporavak oštećene kose, govorićemo u današnjim redovima, zato ostanite uz nas, ako želite da saznate nešto korisno i novo. Možda ukradete neku ideju, koja vam poboljša kvalitet života u potpunosti. 

B vitamini za kosu i njihov značaj

Ovaj vitamin spada u grupu vitamina koji najviše pomažu kod rasta kose, jačaju vlasi i stimulišu rast nove kose.

Igra važnu ulogu u organizmu jer stimuliše stvaranje kolagena, što je jedan od najznačajnijih aspekata kada je elastičnost i izdržljivost kose u pitanju. 

Važan je, zato što učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i u izgradnji hemoglobina, što je od izuzetne bitnosti za zdravlje kose, jer crvena krvna zrnca podstiču prenos kiseonika i poboljšavaju zdravlje folikula kose, koji tako duže ostaju u fazi aktivnog rasta. 

Kada folikuli dlake ostanu dugo u fazi aktivnog rasta, iz korena raste nova, mlada kosa koja zamenjuje oštećenu, ispucalu dlaku. 

Pored vitaminskih dodataka, koji su jako važni za zdravlje i bolji izgled kose, posebnu pažnju treba obratiti i na liniju kozmetike koju upotrebljavate za higijenu i negu. Ako koristite mnogo agresivne šampone, koji sadže štetne sastojke u sebi, to može doprineti da kosa pojačano opada, da bude krta, lomljiva i retka. 

Irena je devojka kojoj je kosa nenormalno mnogo kosa opadala. Došla je u situaciju da nije smela četku da provuče kroz kosu, jer bi rezultat bio puno dlaka na njoj. Dugo je patila od ovog problema, sve do trenutka dok nije našla prirodno rešenje, koje joj je pomogalo da kosa prestane da opada. Štaviše, nove vlasi su rasle kao lude iz temena.To što je pomoglo njoj, može pomoći i vama da se rešite svog problema sa kosom. Kako? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Ono zbog čega ljudi najviše koriste vitmin B za kosu je sledeće…

Vitamin B za rast kose

Kompleks vitamina B je grupa od 8 vitamina koji ga sačinjavaju. To su B1, B2, B3, B6, B12, folna kiselina, biotin-vitamin H i pantotenska kiselina. 

Svi oni su podjednako važni za imunitet celokupnog organizma, ali se izdvajaju oni koji su važni za rast i kvalitet kose. Tu spadaju B3, B6, B12 i biotin. 

Vitamin H, već poznat po svom uobičajenom imenu biotin, važan je jako za očuvanje zdravlja dlake i folikula. Često se nedostatak ovog vitamina povezuje sa alopecijom i naglim gubitkom kose, pa se smatra da je on neizostavni element kada je lečenje ovih bolesti u pitanju. U prirodnim namirnicama ga u najvećem broju ima u jajima, avokadu, mahunarkama i u orašastim plodovima.

Njemu smo posvetili poseban tekst, pa pročitajte detalje ovde:

Biotin za kosu upotreba, istina i mitovi

Naravno, pored biotina, tu su i ostali derivati vitamina B, koji mogu učiniti čuda za rast kose. Oni pomažu u izgradnji kolagena, koji stimuliše folikul dlake i ojačava vitalne komponente za jaku, drugu i zdravu kosu. Glavni razlog tome je dobar protok kiseonika kroz telo i to što je svaka ćelija i dlaka ishranjena na dubinskom nivou. 

O tome kako se koristi vitamin B za rast kose naći ćete u ovom videu:

Vitamin B protiv sede kose

Nije retka pojava da se sede vlasi pojave u ranim dvadesetim i tridesetim godinama, kada ih, možda ne očekujemo. Ovaj fenomen javljanja belih vlasi koje niču iz korena, u narodu je poznat kao, sedenje kose. Kosa sedi zbog gubljenja melanina u folikulima dlake, što i objašnjava pojavu da izlazi bela dlaka. 

Pored genetike, koja je najčešće i u najvećem procentu zaslužna što kosa rano i brzo osedi, niz drugih okolnosti utiču takođe na ovakvu svakodnevno pojavu. To su pušenje, stres i nedostatak vitamina B12. 

Ako ste već primetili sede na svojoj glavi, pored menjanja životnih navika, proverite nivo vitamina B12, jer je veza između ova dva problema već uočena i dokazana. Ukoliko nedostaje vitaminaB, krajnje je vreme da ga nadoknadite. Da li ćete ga uneti prirodnim namirnicama ili pomoću suplemenata, na vama je da izaberete. Ono što bi trebalo da znate, da je preporučena dnevna doza za odraslog čoveka 3 mikrograma, ali i ako ga unesete više, ne brinite, sav višak će se izlučiti putem mokraće. 

Nadoknadom vitamina B12 ćete zaustaviti ili bar usporiti proces sedenja kose, tako da se isplati probati. 

B complex za zdravlje kose

Derivati B kompleksa, svaki pojedinačno, igra zasebno određenu ulogu kada je održanje zdravlja u pitanju. Tako na primer, vitamin B12 ima zadatak da hrani nervnu ćeliju i da zaustavlja procese koji se u njoj odigravaju. Pored ove uloge, ima ulogu i da zaustavlja sede vlasi (pasus iznad). Kompleksi vitamina B podstiču deobu ćelija, hrane nervne ćelije, utiču na rad imunog sistema i pozitivno deluju na očuvanje zdravlja kose. 

kompleks vitamina B za kosu

Za pravilan rast i razvoj vlasi, dobra cirkulacija u koži glave je najvažnija. Ona postiže svoj balans redovnom masažom temena, što ne bi imalo nikakvog smisla, da derivati vitamina B kosi ne osiguraju dovoljno kiseonika u folikulima dlake, pa ćelije dobijaju ono što ima je potrebno za proizvodnju energije i pravilnog rada. 

Derivati vitamina B između ostalog smanjuju upalne procese na koži glave, obnavljaju keratin, podstiču proizvodnju melanina u organizmu, koji je odgovoran za boju naše kose i smanjuju količinu izlučenog sebuma na površinu. 

Koji B vitamin je navažniji za kosu?

Kao što smo na početku i naveli, najvažniji vitamin iz grupe B vitamina za kosu su B3, B6, B5 i B12. 

  • B3-Niacin ima višestruko dejstvo na koren kose. Poboljšava cirkulaciju, što znači da krv brže prolazi kroz telo i vlasište. Uska je veza i kada je u pitanje ćelavost i ovaj vitamin, jer je dokazano da deluje protiv ćelavosti, naročito kod muškog roda. 
  • B5-pantotenska kiselina, u narodu je ovaj vitamin poznatiji pod nazivom pantenol. Ima ga u različitim oblicima i teksturama, a kada se nanese na kosu, prodire duboko u slojeve kose i omogućava da dlaka zadrži vlažnost, tačnije da ne puca i ne kida se. Ovaj vitamin ima retku mogućnost, da prodre toliko duboko u kosu, da se njeni hranljivi sastojci natalože u vlasište i tako ga štite od različitih spoljašnjih uticaja. 
  • B6-bedoxin smanjuje prekomerno opadanje i isušivanje vlasišta, štiti dlaku i pojačava stimulaciju rasta kose. Takođe, podstiče prizvodnju melanina i zaustavljanje rast sedih vlasi. 

Ampule vitamina B za kosu

Ampule vitamina B na našem tržištu, mogu se naći u obliku Bedoxina-B6 i Beviplex- koji predstavlja komplex svih vitamina B. Obično se koriste u bolničkim uslovima kao dodatak vitaminskoj terapiji. 

U kozmetičkoj industriji je svoje mesto vitamin B dobio zahvaljujući svom višestrukom delovanju na segmente koji su veoma zahvaćeni i traženi na ovim prostorima. 

Najveću funkciju vrši kada je u pitanju kosa i sprečavanje opadanja, ali je odličan i za jačanje noktiju.

Ampule vitamina najčešće se ubacuju u neki od šampona za kosu, a neki ih utrljavaju direktno u vlasište, bez ispiranja. 

Šampon sa vitaminom B za kosu

Šampon koji sadrži vitamin B u sebi, pomoći će vam da revitalizujete kosu, da vam dlaka očvrsne i da se smanji opadanje.

U prvih nekoliko tretmana, kosa će znatno biti mekša i smanjiće se opadanje vlasi, čak i prilikom pranja, a nakon dva meseca ćete primetiti i nove, mlade dlake. 

Šampon sa kompleksom vitamina B možete pronaći u prodaji, baš kao takav, a možete ga i napraviti sami, veoma jednostavno. 

Sigurno ste čuli za fantastičan Bojanin šampon. Ovo je pravo revolucionarno otkriće kada je zdravlje kose i kože glave u pitanju. Upravo on u sebi sadrži derivat B kompleksa, ali i neke druge komponente, koje u ovom slučaju možete izostaviti. 

Za pripremu šampona sa vitaminom B, biće vam potrebna jedna flašica prirodnog šampona, bez sulfata i parabena, jedna flašica tečnog pantenola (100ml) i jedna ampula vitamina B. Sve ove sastojke sjednite u istu flašu i perite kosu njime, na svaki treći dan. 

Već nakon mesec dana, primetićete veliku razliku kada je kvalitet kose, sjaj i mekoća u pitanju. 

B vitamin i kokos za kosu

Kokosovo ulje za kosu je trenutno hit, kako u svetu, tako i kod nas. Zaista opravdanu popularnost uživa, zbog svog fantastičnog delovanja po kosu, kožu i nokte. Koristi se i u ishrani, ali kao kozmetički preparat ima vodeću borbu protiv opadanja kose. 

Ima snažna antibakterijska i antigljivična dejstva, što mu omogućava raskošnu i uspešnu borbu, skoro sa svakom vrstom problema, kada su kosa i koža u pitanju.

Kada je kosa u pitanju, dobar je, jer ima sposobnost zadržavanja vlage unutar dlake, redovnim utrljavanjem u kožu glave, uspešno otklanja sve probleme i podstiče bolju cirkulaciju, što mu omogućava da čisti kožu od različitih nečistoća i sebuma. 

Antibakterijsko i antigljivično dejstvo mu omogućava da se lako izbori protiv peruti

Kada je cirkulacija dobra i protok krvi na odgovarajućem nivou, rast kose nije ometan, te otuda objašnjenje kako i zašto podstiče čak i rast novih vlasi. 

Još jedna prednost kokosovog ulja po kosu i kožu glave je ta što štiti keratin i čuva ga unutar dlake, posle čega je kosa neverovatno mekana na dodir i sjajna. 

U kombinaciji sa vitaminom B, kokosovo ulje može biti savršena dopuna i nadoknada svih onih nedostataka koje kosa u tim momentima oseća. 

B vitamin i pivski kvasac za kosu

Pivski kvasac, kao i svi drugi derivati B vitamina imaju pozitivno delovanje kada je u pitanju lečenje kože glave i sprečavanje opadanja kose. 

Pored ovih osobina, ima dobro delovanje i na lečenje gljivičnog oboljenja glave, sadrži dosta oksidanasa u sebi koji okrepljuju kožu dovoljnim količinama kiseonika i hranjivih materija. 

Maska od pivskog kvasca može se koristiti jednom nedeljno, čak i preventivno, a kada se već jave određeni problemi, upotrebu treba usmeriti sistematski, kontinuirano. 

Vrlo brzo daje rezultate, tako da se ne libite da je probate. 

Da li je vitamin B bezbedan za kosu?

Vitamin B je potpuno bezbedan kada je u pitanju nadoknada u vidu suplemenata ili putem ishrane. Konkretno, kada ga unesete više, budući da je lagane strukture i vrlo lako rastvorljiv u vodi, vitamin B se ne deponuje (zadržava) u organizmu, već ga telo izbacuje. Probavni trakt ga ne prima na najbolji način, već ga samo takvog izbaci napolje. Ne postoji mogućnost hipervitaminoze. 

vitamin B za rast kose

Što se tiče preparata koji sadrže komplex vitamina B u sebi, takođe ne mogu imati štetni uticaj po zdravlje kose, jer kosa upije onoliko koliko njoj u tom trenutku nedostaje, a sav višak se spere i ne iskoristi iz određenog preparata (najčešće šampona).

Iskustva sa vitaminom B za kosu

O delovanju vitamina B i o tome koliko je zaista delotvoran za čovekov organizam, se spekuliše na svakom koraku. Svi govore o tome kako su mnoge svoje probleme rešili od kada su počeli da koriste kompleks vitamina B. Mnogima je pomogao kod apetita, neki su se izborili sa depresijom i anksioznošću, ali definitivno najveći broj njih duguje zahvalnost vitaminu B jer su problemi sa kosom nestali. Prestalo je opadanje, kosa je poput kvasca narasla, postala bujna, mekana i sjajna. 

Verujemo da može pomoći i vama da rešite probleme sa kosom, ma kakvi god oni bili. Usudite se da probate, i ne brinite, nećete se ugojiti.