Struktura kose i građa dlake – osnove vaše kose!

Struktura kose i građa dlake – osnove vaše kose!

Autor:

Šta je u stvari struktura kose? Da biste bolje razumeli sve probleme kose, mora da znate kako izgleda građa kose i od čega se sastoji kosa.

Svaka žena želi da ima bujnu, lepršavu kosu, koja ima pun volumen. Zdrava i lepa kosa posebno čini ženu privlačnom i aktraktivnom, i ne samo to, već se u kosi ogleda i njeno zdravlje.

Toliko puta ste očajavali kada vam opada kosa, kada vidite ispucale i umrtvljene krajeve kose, i kada vam je kosa beživotna. Nedostaje joj sjaja, tanka je , pa čak i opada.

Trudite se i perete je često(što uopšte nije rešenje za lepu kosu) , stavljate razne sprejeve i proizvode za posebnu negu, ali sve to dodatno može da naruši zdravlje vaše kose, pogotovo ako je reč o jakim proizvodima koji sadrže i jake hemikalije.

Da biste zaista shvatili kako vaša kosa raste, zašto opada, zašto je kosa tako tanka i beživotna, morate krenuti od samog početka. A gde je početak nego od same dlake.

Vi zapravo brinete o krajnjem izgledu tek kada se pojavi problem, ali da bi rešili problem, mora da se bavite uzrokom, a uzrok se nalazi uvek u dlaci.

Da biste shvatili zbog čega vam se dešavaju problemi koje smo spomenuli, mora da naučite sve o anatomiji dlake, kao i hemijskom sastavu dlake.

Spremili smo za vas jedan detaljan tekst o strukturi kose, nakon čega ćete lakše razumeti probleme vaše kose i kako ćete ih uspešno rešiti.

Šta je kosa i njene karakteristike

Ako bismo trebali da definišemo kosu, onda bi rekli da je to skup dlaka na glavi čoveka. Kosa ima nekoliko karakteristika, i to:

 • Oblik vaše kose – zavisi od pozicije u kojoj dlaka izbija iz lobanje – pa tako kosa može biti talasasta, ako raste pod uglom ili može biti prava kosa, ako dlaka uspravno raste. Sada vam je jasno zašto neko ima kovrdže ili lokne, dok u isto vreme s druge strane ima i isoba koje imaju ravnu kosu.
 • Sledeća karakteristika koste jeste da li je kosa masna ili ne  – vaša kosa je normalna, ukoliko su  emulzije sebuma dobro izbalansirane – tada je  kosa glatka i svetla. Ukoliko su emulzije bogate masnim kiselinama, onda je vaša kosa masna. I na kraju, kada su emulzije siromašne mastima i nemaju puno vode u sebi,  tada je kosa suva, gruba i lomljiva.
 • Gustina kose – gustina kose predstavlja broj dlaka, pa tako za nekog možete reći kako ima gustu i bujnu kosu, dok s druge strane imate osobe, koje imaju izuzetno retku kosu. Osobe koje imaju crvenu kosu imaju debelu dlaku, ali je broj dlaka dosta manji, I to oko 90.000. Osobe koji imaju plavu kosu imaju slabu dlaku, ali zato imaju najviše dlaka na glavi I to do 150.000. Srednja gustina kose je kod osoba koji imaju crnu ili braon kosu. Da biste bolje razumeli broj dlaka koji smo prethodno spomenuli, prosek je oko 100.000 dlaka.
 • Boja kose – Prirodna boja kose zavisi od melanina, i može biti svetla, plava, braon , crna ili da ima crvenu nijasnsu.
 • Rast kose – vaša kosa dosta brže raste kada ste mlađi i tako je sve do vaše 30 godine života. Kosa brže raste tokom leta, kao i kod žena, u odnosu na muškarce. Kosa više opada tokom jeseni i u zimskim mesecima.

Bez obzira kada i kako kosa raste, ona i opada. Normalan broj dlaka koji će opasti u toku dana jeste između 50 do 100 dlaka svakog dana.

Postoje tri nivoa, tj. faze rasta, i to u prvoj fazi rasta kose period je koji traje obično od 3 do 5 godine. Nakon ovog perioda sledi pauza u trajanju od 3 nedelje i na kraju period odmora koji traje tri meseca, kada vaša kosa opada.

Tada folikul proizvodi nove ćelije i ciklus rasta ponovo počinje. Da biste bolje shvatili ovaj odnos, to znači da  85% kose je u periodu rasta, a 15% u periodu odmora. Dužina trajanja ovih perioda je individualna stvar i zavisi od osobe do osobe.

Najmanje je poželjno da vam kosa bude dugo u fazi opadanja. Irena je otkrila ovo na vreme i ispričala nam kako je ona oporavila kosu koja je jako opadala i bila puna peruti. Jako je jednostavno i njena kosa sada je jaka, snažna i zdrava.I vaša vrlo lako može biti takva, a da biste saznali kako – najbolje je da pročitate njenu priču. Nalazi se na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Ovde smo spomenuli pojmove kao što su folikul i dlaka.

Pa da vidimo onda šta je u stvari dlaka?

Šta je dlaka i građa dlake

struktura-kose1

Kod čoveka, dlake osim na glavi rastu na skoro svim delovima tela, osim tabana, usana, unutrašnje strane dlanova,  prstima i delova genitalija.

Svaka dlaka sastoji se od korena dlake  i stabla. Koren dlake se nalazi ispod površine kože i zove se folikul dlake.

Ovaj deo dlake je glavni i u interakciji je sa povezanim strukturama unutar kože.

Folikul predstavlja  izvor stem ćelija, koje služe za rast kose, koje su jedna od najdinamičnijih i najaktivnijih ćelija u organizmu. Folikul ili koren dlake se hrani sebumom koji proizvodi lojna žlezda.  

Od čega se sastoji kosa i koji je hemijski sastav kose

Svaka dlaka sastoji se od 10 – 15 % vode, masti, minerala ( gvožđe, cink, mangan, jod, kalcijum,), i pigmenata koji se zove melanin, koji je zadužen za boju vaše kose (i zadužen je da vas štiti od UV zraka)  i 85-90% proteina. Najvećim delom, kosa sadrži 85% proteina koji se zove keratin.

Struktura kose

Možda ste se nekada zaista zapitali od čega se sastoji vaša kosa ? Anatomija dlake i kose nije baš tako složena, kao što je anatomija tela.

Vlasi kose sastoje se iz tri dela i to kutikula(spoljašnji deo), korteks (središnji deo, koji sadrži i melanin) i medula (najdublji deo).

Korteks

Korteks deo ili sloj čini čak oko 80% dlake. Ovaj deo sastoji se uglavnom iz keratina,što smo prethodno spomenuli, dakle to je određena vrsta proteina.

Ovaj sloj dlake uglavnom se tretira frizerskim tretmanima. Dalje, u korteksu dlake se nalaze pigmenti dlake. Reč je o biološkim bojama koje kosi daju prirodnu boju, dakle od njega zavisi da li je kosa plava ili crna i može da varira i od braon boje do različitih tonova crvene i smeđe  boje kose. Takođe, od korteksa zavisi koliko će vaša kosa biti elastična i zavisi njena čvrstoća. Oko korteksa se nalazi kutikula, koja je  poznata i kao ljuskasti sloj.

Kutikula

Kutikula sloj se sastoji iz izumrlih rožnatih ćelija kože. Izgled kutikule najviše utiče i zapravo pokazuje zdravlje vaše kose. Ukoliko su ljuske usko pribijene i sasvim isprepletene, onda je vaša kosa zdrava.  Tada će kosa pokazivati sjaj, imaće gustinu i vitalna je.

Međutim može da se desi da dođe do otvaranja ljuskastog sloja. Na primer tvrda voda i te kako može da utiče na ovaj process, obzirom da tada kosa nabubri i upravo dolazi do rupa na kutikuli, ili usled promene pH-vrednosti, tada dolazi do promena struktura kutikule.

Tada ljuske nisu isprepletene kako treba , i tada kosa nije i ne izgleda zdravo. Takva kosa nema sjaj, nema živosti i potpuno je beživotna i vidno oštećenja.

Keratin, obzirom da zauzima najveći deo i sastav dlake, i te kako određuju strukturu kose. Od keratina zavisi da li će kosa biti ravna, glatka da li će imati sjaj i živost.  Ukoliko dođe do oštećenja proteina u kosi, automatski će struktura kose i izgled vaše kose biti drugačiji.

Da biste što bolje zaštitili vašu kosu, potrebno je da stvorite zdrave navike i da održavate adekvatnu negu kose. Dakle, sva oštećenja kose nastaju svakodnevno, čak i kada najmanje mislite da je tako, npr. na vetru, od sunca, od visokih temperatura ili trenja sa odećom. Osim toga, često feniranje kose, upotreba vrućih alata, vezivanje kose i hlor iz bazena, sve su ovo stvari koje i te kako oštećuju strukturu kose.

Faze rasta dlake

I pre nego što beba dođe na svet, kosa počinje da se razvija. Folikuli dlake, iz kojih kasnije raste kosa, dakle formiraju se još u majčinom stomaku.

Kada govorimo o rastu kose, treba da znate da je to ponavljajući ciklus, koji možemo podeliti na tri faze:

 • Anagen – faza rasta
 • Katagen – faza tranzicije
 • Talogen – faza mirovanja i na kraju faza ispadanja

Anagen faza je  period rasta kose koji traje otprilike 3 – 5 godina. Tokom ove faze kosa raste otprilike 1 cm mesečno. U ovoj fazi se nalazi gotovo  85% dlaka. Jedna dlaka tokom jedne godine može da poraste između 10 i 12 cm.

Katagen faza  se dešava nakon završetka faze rasta. Tada se folikuli dlake spremaju za fazu mirovanja koja može da traje do tri nedelje. U ovoj fazi nalazi se 2% dlaka.

Telogena faza  je faza mirovanja. Na kraju talogen faze dlaka se potpuno odvaja od korena I otpada. Taj process traje od 3 do 4 meseca. U talogen fazi nalazi se 14% dlaka.

Završetkom telogene faze počinje ponovo anagena faza.

Prosečno, kosa raste brzinom od 0.33 mm/dan. Normalno opadanjem kose smatra se opadanje kose između 50 do 100 dlaka dnevno. Kada je broj ovih dlaka dosta veći, a to ćete lako primetiti na vašem češlju ili nakon kupanja u kadi, reč je o prekomernom opadanju kose.  Tada bi trebalo da reagujete odmah kako ne bi došlo do ćelavosti, jer može da se desi da je u pitanju i neki zdravstveni problem.

Kako da ojačate strukturu kose?

struktura-kose

Kako biste ojačali kosu, postoje vitalni hranljivi sastojci koji pomažu da dlaka bude jača, koji mogu biti:

Gvožđe

Gvožđe je potrebno za rast kose jer pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca daju kiseonik i hranjive sastojke folikulima kose. Gubitak kose često je simptom anemije usled nedostatka gvožđa.

Vitamin C

Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe čime se osigurava da telo ima odgovarajuća crvena krvna zrnca koja utiču na rast kose. Vitamin C je takođe snažan antioksidans i štiti folikule dlake od štetnih slobodnih radikala koji doprinose gubitku boje i čak i do gubitka kose.

Biotin

Biotin je oblik vitamina B, takođe poznat kao vitamin B7 . Amino kiseline čine sastavni deo proteina i time pomažu kod oblikovanja keratina u kosi. Biotin takođe pomaže u poboljšanju čvrstoće i elastičnosti korteksa kako bi zaštitio kosu od oštećenja okoline.

Niacin

Niacin je još jedan vitamin B koji je važan za zdrav izgled kose. Niacin (vitamin B3) pomaže da popravi DNA u ćelijama folikula dlake. Usled nedostatka niacina vaša kosa neće izgledai zdravo.

Cink

Cink takođe utiče na DNA, koja je potrebna za sve ćelije, uključujući ćelije folikula dlaka, i time je važna za rast kose. Cink takođe pomaže u ravnoteži hormona, što je korisno jer neuravnoteženi hormoni mogu biti glavni faktor kod  nekih vrsta gubitka kose, posebno kod žena. Bez dovoljno cinka proteinska struktura folikula dlake se može pogoršati, što uzrokuje opadanje i gubitak kose.

Kako očuvati građu dlake?

Sada ste dobili sve neophodne infomacije o strukturi kose, delovima dlake i kako utiče koji deo dlake na zdravlje kose.

Da biste izbegli oštećenja i da bi imali stalno zdravu i jaku dlaku, pridržavajte se nekih od sledećih pravila:

 • Koristite šampon bez sulfata – ovo je veoma važno, jer u suprotnom svi drugi šamponi koji sadrže jake hemikalije mogu oštetiti ne samo koren dlake, već celu strukturi dlake.
 • Kod frizera treba da idete na svaka dva meseca  na skraćivanje krajeva– ovo je izuzetno važno; morate se osloboditi oštećenih krajeva da bi kosa nastavila da raste neometano i zdravo;
 • Nemojte da koristite grube elastične gumice za kosu one će oštetiti dlaku i tako je slomiti.
 • Neophodna vam je dobra cirkulacija, pre svega za brži rast – jednostavno masirajte vašu glavu
 • Ishrana je jako važna za strukturu kose – što više namirnice koje su bogate vitaminima A, B, C i E, koje daju kvalitet vašoj kosi
 • Smanjite upotrebu hemijskih proizvoda – mnogo farbanja, blanš ili botoksiranje kose, sve to utiče na slabljenje i oštećivanje kose. Koristite proizvode isključivo na prirodnoj bazi.
 • Koristite dodatnu nega uz pomoć proteinskih pakovanja ili posebno spremljenih maski za kosu
 • Prečesto feniranje – osim vrelog fena, tu je i presa, kao i figaro za kosu. Trudite se da što češće prirodno sušite kosu.
 • Češljanje kose od korena prema dole  – češljanje zapetljanih delova od vrha prema dole uzrokuje pucanje kose. Zato je bolje da podelite kosu na pramenove, i da je četkate od dna prema gore. Ovaj način je dosta nežniji i manje je stresan za vašu kosu.
 • Nemojte biti grubi sa mokrom kosom  – kad je kosa mokra, ona je najviše osetljiva i podložna je lomljenju i pucanju vrhova. Mokru kosu treba da počešljate isključivo sa češljem širokih zubaca.