Alopecija i sve njene vrste, uzroci i lečenje

Alopecija i sve njene vrste, uzroci i lečenje

Šta je alopecija i možete li stati na put ovom problemu? U nekim slučajevim je moguće, u nekim ne. Saznajte sve što niste znali o njoj!

Upoznaćemo se prvo sa samim ovim pojmom, a zatim i sa vrstama alopecije i načinima lečenja iste.

Šta je alopecija?

Alopecija je naziv koji se koristi za stanje koje je uopšteno poznato kao – opadanje kose. Postoji ono normalno opadanje kose, koje je jednostavno deo njenog rasta i razvoja.

Alopecija se međutim odnosi na ono pojačano opadanje kose koje uzrokuje ćelavost.

Ako ste mislili da je alopecija retka pojava, varate se.

Oko polovine muškaraca će doživeti neki oblik gubitka kose pre nego što napune 50 godina.

Žene češće gube kosu posle 50-ih, u periodu menopauze, ali neretko hormonske promene, pogrešna nega i loš odnos prema kosi mogu uzrokovati gubitak vlasi kod žena i pre tog vremena.

Alopecija nije bolno stanje, ali može biti izuzetno neprijatna i uticati na samopouzdanje. 

Posebno pojava gubitka kose može biti teška za žene koje kosu smatraju delom svoje ženstvenosti i lepote.

Alopecija ne mora da označava samo gubitak kose. U nekim slučajevima osobe koje imaju ovih problema mogu izgubiti i obrve, trepavice pa i dlake na rukama i nogama. 

Da biste znali kako da se izborite sa ovim problemom, najbitnije je da znate koji su uzroci gubitka kose, pa da u skladu sa tim dobijete i adekvatan tretman.

Pogrešna nega je stav koji možete promeniti i vrlo brzo uvidećete rezultate ove promene i na svojoj kosi. Irena je imala taj problem. Lošom negom, prečestim farbanjem i stilizovanjem dovela je kosu do očajnog stanja. Počela je da se masti i opada. Onda kada je počela da neguje kosu na potpuno drugačiji način, kosa joj se potpuno oporavila. Sada je njena kosa jaka i zdrava i preteran gubitak kose je za nju prošlost. Pročitajte kako se ona izborila sa ovim problemom u iskustvu koje nam je ispričala, a koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Poseta dermatologu ukoliko je vaš problem sa gubitkom kose drastičan je više nego poželjna i tamo ćete otkriti tačan uzrok alopecije.  

Do tada, od koristi će vam biti i ove informacije.  

Alopecija uzrok i simptomi

Uzroci alopecije su veoma različiti i ispadanje kose može biti podstaknuto raznim okidačima i faktorima.

Uglavnom su uzroci:

 • Nasledni faktor – koji je najčešći uzrok kada se radi o muškoj ćelavosti i ženskoj naslednoj ćelavosti. Uglavnom se javlja postepeno i postoji predvidljiv način odnosno šema po kojoj osoba gubi kosu.
 • Hormonske promene – ove promene mogu biti vrlo različite i uključuju trudnoću, porođaj, menopauzu, probleme sa štitnom žlezdom ili dijabetesom.
 • Infekcije skalpa kao što su neka gljivična oboljenja mogu da dovedu do simptoma kao što je seboreični dermatitis ali i do alopecije . Kada se infekcija izleči i kosa ponovo počinje da raste.
 • Lekovi i medicinska sredstva – pojedini lekovi mogu da biti okidač problema, kao što su neki lekovi koji se koriste u lečenju raka, depresije, srčanih problema, kontracpetivne pilule. Višak vitamina A takođe može da izazove problem.
 • Stres je čest uzrok alopecije, kako fizički , tako i emotivni.
 • Određene frizure i tretmani često su uzrok gubitka kose.

Tako kako su različiti uzroci i simptomi alopecije se mogu razlikovati.

Recimo gubitak kose kod žena se najčešće manifestuje kao tanjenje kose na vrhu glave. Neki drugi oblici alopecije podrazumevaju opadanje kose na pečate, neki kompletan gubitak kose.

Pa, u zavisnosti od uzroka i simptoma, postoje različite vrste alopecije.

Želite da znate kako se razlikuju?

Ako gubite kosu, proverite – možda promene koje doživljavate možete pronaći u redovima koji slede.

Vrste alopecije

U zavisnosti od toga koji tip gubitka kose vas muči, mogu se tražiti i rešenja koja vam mogu pomoći.

Muška nasledna ćelavost

Gubitak kose kod muškaraca češća je pojava nego kod žena i pogađa oko 50% muškaraca barem u nekoj meri. Ovakav oblik alopecije naziva se još i androgena alopecija.

Uzrok alopecije ove vrste je nasledni faktor. Takođe, smatra se i da je u pitanju višak određenih muških hormona koji utiču na folikul dlake. Konkretno, radi se od hormonu dihidrotestosteronu (DHT) koji se stvara iz muškog hormona testosterona.

Kada se radi o ovoj vrsti alopecije, kosa postaje tanja, linija kose se povlači i stvaraju se veliki zalisci ili se kosa tanji na samom potiljku. Alopecija se u ovom slučaju javlja u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama života, ali se može javiti i ranije. Folikuli su posebno osetljivi na ovaj DHT hormon i to dovodi do tanjenja i opadanja kose. Kosa počinje sporije da raste i postaje kraća nego obično. U nekim slučajevima, krajnji rezultat je gubitak svih dlaka na glavi. 

Pročitajte koji su prvi znaci ćelavosti!

Gubitak kose kod žena

Muškarci i gubitak kose se češće povezuju zajedno, ali na žalost, činjenica je alopecija pogađa i žene. Žene retko sasvim oćelave i njima se kosa više propređuje. Krivac za to mogu biti hormoni i promene uzrokovane promenama u radu štitne žlezde. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak muških hormona u većem su riziku od gubitka kose i pojavljivanja alopecije.

Takođe, žene ponekad same sebi naprave ovu zbrku koristeći previše jake preparate na svojoj kosi i koži glave kao što je prečesto blanširanje. U želji da budu što lepše ne razmišljaju o posledicama. A one ponekad donesu kontraefekte.

Hormoni mogu biti uzrok problema kod žena, a posebno dve situacije specifične za žene: Period posle porođaja i gubitak kose u menopauzi.

Alopecija prema načinu opadanja kose

Alopecija se može podeliti i prema tome kakve tragove gubitka kose ostavlja za sobom.

Alopecija areata

Alopecia areata odnosi na gubitak kose u pečatima. Ovo stanje može da se popravi, pa onda da se ponovo vrati. Podložni su mu i muškarci i žene i deca, ali se ispostavilo da se najviše javlja kod tinejdžera i adolesecenata.

alopecija areata

Alopecija areata ne mora da se odnosi samo na gubitak kose, iako se najčešće dešava da se tu pojavi. Može takođe da pogodi i druge delove tela.

Ovo je u većini slučajeva poremećaj imunog sistema. U slučaju alopecije areate, imuni sistem oštećuje folikule dlake. Onda kada oni nisu u potpunosti oštećeni, kosa može ponovo da naraste za par meseci.

U nešto ređim slučajevima alopecija areata je nasledna bolest.

Ovaj oblik  može se razviti u teže oblike ćelavosti kao što su:

Alopecija totalis

Ova vrsta alopecije predstavlja potpuni gubitak kose i predstavlja krajnji stadijum. To je autoimuna pojava, ali i genetika ima značajnu ulogu. Iako kažemo da kosa potpuno opada, zapravo kod malog broja pacijenata kosa zaista potpuno opada.

Nekada se javljaju i peckanje, svrab, bol, a opadanje nastupa naglo, dok kosa opada veoma brzo. Nekada su i nokti u problemu kada nastupi alopecia totalis jer su krti i lomljivi. Kada se rano primeti, ova alopecija se može izlečiti na vreme.

Ono što najviše zanima one koje ovo stanje obuhvati je da li će kosa ponovo narasti. Na ovo pitanje nema konkretnog odgovora jer je rast nepredvidiv, kao i samo opadanje. Nekada se desi da kosa vrlo brzo poraste, a nekada je to jako spor proces. Sve je individualno.

Alopecija univerzalis

Ova vrsta alopecije podrazumeva opadanje kose sa glave, ali i dlaka sa drugih delova tela, totalna ćelavost. Ovo stanje nije opasno, ali je psihički veoma teško. 

Može zadesiti decu, ali i odrasle ljude. Veoma je teško da se predvidi alopecia universalis zato što nema simptoma i javlja se poprilično naglo.

Difuzna alopecija

Difuzna alopecija je pojava gde su dlake oslabile pod uticajem štetnih agenasa. Te dlake, budući slabe, ubrzano opadaju. Mogu opadati po celom telu, ali najviše opadaju na skalpu. 

Kada kažemo štetni sastojci, mislimo na različite spoljne uzroke koji mogu biti razlog zašto se difuzno opadanje kose javlja. Najčešći su:

 • hronične bolesti
 • stres
 • prehrambene navike
 • lekovi
 • radioterapija

Veoma je teško da se dijagnostikuje difuzna alopecija, dok se ona potpuno ne proširi. Kada je primetite, to verovatno znači da je kosa već opala. Ipak, rešenja ima. Potrebno je otkloniti uzroke, a onda početi sa terapijom.

Anageni efluvijum

Ovaj oblik alopecije najčešći je kod osoba koje su podvrgnute hemoterapiji ili drugim terapijama protiv raka. Može ostaviti posledice na celo telo. Dobra vest je da ova vrsta alopecije obično privremena i da kosa nakon izvesnog perioda počne ponovo da raste. Obično to bude oko 6 meseci nakon što telo više nije porvrgnuto hemikalijama i terapijama.

Telogeni efluvijum

Ovo je onaj oblik alopecije koji se može opisati kao tanjenje kose. Znači, kosa ne opada u pečatima ili u potpunosti, nego postaje ređa i ređa. I ovo je uglavnom privremeno stanje koje je prouzrokvano stresom (bilo emotivnim ili fizičkim), hormonskim promenama, lošom ishranom, lekovima, jakom infekcijom. Uglavnom kada dejstvo uzroka prođe, kosa bi posle 6 meseci trebalo da se vrati u normalu i počne ponovo da raste.

Ožiljna alopecija

Ovo stanje se odnosi na trajno oštećenje folikula dlake. Ono nastaje kao posledica određenih stanja kože koja uzrokuju promene na koži kao što su ožijci, opsip, pečati na koži. Oni mogu da dovedu do potpunog gubitka folikula na određenim delovima glave i tako do potpune ćelavosti.

Trakciona alopecija

Trakciona alopecija odnosi se gubitak kose koji nastaje kada se koren dlake stalno izložen izvlačenju. Drugim rečima, svakodnevno nošenje  zategnutih frizura može biti uzrok ovakvog uticaja na koren dlaka i samim tim uzrok ovog vida alopecije.

Kako sprečiti gubitak kose?

Na neke od ovih uzroka možemo uticati i onda kada je alopecija posledica naših izbora i naših navika, postoje dobre šanse da se ona spreči . Potrebno je samo malo povede računa o kosi.  

Kako?

Određene frizure ostavljaju svoje posledice na kosi. Recimo, svakodnevno nošenje repa može da dovede to tanjenja kose i alopecije na prednjem delu glave, a svakodnevno pletenje pletenica ili ribljih kosti do tanjenja kose sa strane.

Četkanje kose i izbor prave četke za kosu takođe su veoma bitni. Grubo četkanje koje kida kosu i to svakodnevno, vremenom će da dovede do posledica koje su vidljive, a koje nisu ništa drugo nego jedan oblik alopecije.

Trakciona alopecija se lako može sprečiti ako se pridržavate sledećih saveta:

 • Izbegavajte jako zategnute frizure
 • Izbegavajte nošenje ekstenzija. One su dodatni teret za kosu i stavaraju trajnu tenziju na koren kose. Da i ne pominjemo koliku štetu nanose klipse i lepak koji se koriste da bi se nadogradnja pričvrstila za kosu. Na kraju, umesto duge kose, imate oštećenu kosu koja opada. Ako želite dugu kosu, bolja je varijanta truditi se da kosa bude zdrava i pustiti je da prirodno raste. Ekstenzije i nadogradnje za kosu, ako baš želite, stavite za neke specijalne prilike i neka to bude to.
 • Izbegavajte tehnike stilizovanja kose koje su mnogo agresivne i koje oštećuju kosu kao što su one koju podrazumevaju svakodnevno izlaganje kose toploti ne bi li se ona isfenirala da bude ravna ili ukovrdžala u neke lokne. Takođe, treba da izbegavate prečesto farbanje kose, jer hidrogen za kosu u kombinaciji sa farbom jednostavno mora da promeni teksturu kose kako bi  promenili boju. Uglavnom se to svodi na uklanjanje vlažnosti iz kose. Takva kosa postaje vremenom suva, ispucala i sklonija opadanju.

Ako želite da rizik od alopecije svedete na minimum, probajte da vratite prirodnu boju kose , prestanite da se farbate ili probajte sa prirodnim farbama za kosu koje ne uključuju hidrogen, amonijak i slične hemikalije.

Alopecia areata odnosno opadanje kose na pečate je najčešći oblik gubitka kose. Veći je rizik da se suočite sa ovim problemom ukoliko:

 • imate članove porodice koji su se borili sa alopecijom,
 • ako ste imali problem sa alopecijom pre puberteta ili duže od godinu dana,
 • ako  ste skloni alergijama,
 • ako imate neobičan oblik, teksturu ili debljinu noktiju na nogama ili rukama.

Ishrana takođe može igrati bitnu ulogu u lečenju alopecije. Jedite izbalansiranu ishranu bogatu svim onim vitaminima koji su dobri za kosu i njen  rast.

A šta kada konstatujete da imate problem?

U zasvinsoti od uzroka – neke stvari možete sprečiti, neke lečiti a neke ćete morati prihvatiti!

Alopecija lečenje

Ukoliko je alopecija posledica neke bolesti, infekcije ili stresa, onda kada suzbijete sam uzrok bolesti i kosa će početi da se oporavlja. Naravno, da biste ovo ustanovili, potrebno je da odete na lekarski pregled.

alopecija simptomi

Alopecia je nekad jednostavno proces starenja i genetike i protiv toga ne možete mnogo da učinite sem da pravilno negujete svoju kosu i održavate je što prirodnijom i što zdravijom.

Postoje i određeni tretmani i preparati za rast kose koji se prepisuju za lečenje alopecije.

 • Uglavnom je reč o preparatu koji se zove Minoxidil. Mana mu je što ne deluje na svakoga i što često deluje samo dok se koristi.
 • Površinski kortikosteriodi ili injekcije kortikosteroida mogu da budu tretman protiv alopecije koje će vam vaš dermatolog preporučiti. Postoje posebne klinike koje se bave problemima opadanja kose.
 • Tretmani se vrše u lokalnoj anesteziji. Transplantacija kose je još jedna savremena opcija koja postoji i daje sjajne rezulatate. Ovde se dlake sa područja gde ih ima presađuju na deo skalpa gde ih nema. Tom prilikom se može presaditi i po nekoliko hiljada dlaka, koje treba da budu lepo raspoređene, kako ne bi narušile izgled glave.
 • Losion za alopeciju je jedan od tretmana koji podrazumeva utrljavanje losiona na kožu glave, nekoliko puta dnevno, a pred spavanje obavezno. Jagodicama prstiju treba dobro umasirati losion i staviti kesu, kako bi se vlažnost što duže zadržala.Na potpuno ćelave delove potrebno je da se gaza natopi losionom protiv opadanja kose i onda je tako držati celu noć, a i tokom dana kada je to moguće. Važno je da koža što više bude natopljena losionom.
 • Tablete za alopeciju najčešće su na bazi biljaka, kao što su kopriva i bundeva, sa vitaminima i mineralima. Pored toga što povoljno utiču na pojavu nove kose, ove tablete povoljno utiču i na rast noktiju. Svakako, o upotrebi bilo kakvih tableta  za rast kose prvo se konsultujte sa lekarom. Nije sigurno da će one kao jedini tretman biti dovoljne, ali su svakako dobar put ka poboljšanju kvaliteta kose.
 • Karboksiterapija kose je tretman koji deluje na sam folikul dlake. Radi se tako što se pod kožu ubrizgava ugljen dioskid (CO2). Kao posledica toga,aktiviraju se crvena krvna zrnaca i oslobađaju kiseonik koji treba da poništi dejstvo CO2. Nalet cirkulacije i kiseonika, stimuliše rad folikula dlake.
 • Fotobiostimulacija kose je vrsta svetlosne terapije koja stimuliše ćelijsku energiju (takozvani adenozin trifosfat ili ATP) zahvaljujući kojoj se ćelije u našem organizmu obnavljaju. Ova obnova ćelija može da utiče na regeneraciju folikula dlake, ako je tako usmerena i tako dolazi do rasta kose i lečenja alopecije.

Postoje i načini lečenja alopecije biljem – o tome ćemo posebno!

Javite se obavezno lekaru radi lečenja alopecije ukoliko:

 • primetite naglo opadanje kose
 • primetite da kosa opada na pečate
 • gubite kosu u pramenovima
 • ako vas glava svrbi ili peče
 • u bilo kom slučaju kada mislite da je gubitak kose koji doživljavate preteran

Lekar će na osnovu testova da ustanovi zašto opadanje kose nastaje i u skladu sa tim preporučuje i lečenje.

protokol lečenja alopecije

Potrebno će možda biti da uradite analizu krvi kako bi se otkrila eventualna medicinska stanja koja su problema.

Lekar može da uradi test čupanja kose da vidi u kojoj meri vam opada kosa. Ovo se radi kada je u pitanju difuzni gubitak kose. Manji pramenovi se nežno isščupaju sa 3 različite pozicije na glavi. Pregleda se koren dlake, jer on različito izgleda u svakoj fazi rasta kose. Ako je telogena faza dominantna, odnosno ako je većina dlaka u toj fazi, konstatuje se telogeni efluvij.

Takođe, može se odraditi biopsija skalpa kako bi se utvdilo da je uzrok  neka infekcija ili pak to može da utvrdi mikroskopskim pregledom.

Alopecija: lečenje biljem

Ova pojava se u nekim slučajevima uspešno može lečiti biljem, što opet naravno zavisi od samog uzroka problema i tipa alopecije.

 • Najjednostaviji način jeste da u svoju svakodnevnu rutinu uvedete šampon protiv opadanja kose koji je na bazi biljaka i koji stimuliše rast kose. Većina šampona ima neku biljku na etiketi, ali nisu svi prirodni i dobri za kosu. Šamponi koje koristite treba da budu bez sulfata, parabena i silkona kako biste kosi pružili prirodnu negu i savšen tretman za ponovni rast kose.
 • Ulja za rast kose mogu biti odličan izbor kada tražite način kako da izlečite alopeciju biljem. Mi ćemo izdvojiti ovde ulje lavande jer ima sposbnost da isceli kožu glave, smanjuje upale i deluje kao antioksidant. Neke studije ustanovile su da ulje lavande može da poveća broj folikula, ukoliko se primenjuje površinski. Čičikovo ulje je takođe varijanta koju obavezno treba da isprobate ako je alopecija vaš problem, a želite da stvari rešite prirodno.
 • Ruzmarin za kosu pokazao se kao izuzaten tretman protiv opadanja kose. Ono čini samu dlaku debljom i ubrzava rast kose. Neka istraživanja pokazala su da može biti podjedako efikasan za rast kose kao i Minoxidil. Ruzmarin je izuzetan za lečenje peruti i suvog skalpa i ako je alopecija vaš problem, ovo je prva biljna terapija koju treba da probate!
 • Beli luk za kosu takođe daje sjajne rezultate kada je lečenje alopecije u pitanju. Beli luk bogat je sumporom. Može sprečiti opadanje kose, podstiče zdravlje skalpa i  površinsku cirkulaciju čime je i rast kose ubrzan i poboljšan. Osim toga, on je odličan tretman protiv gljivica i bakterija pa tako i dobar za lečenje alopecije kada su infekcije skalpa uzrok problema.
 • Kopriva za kosu je još jedan biljni tretman koji ne smete propustiti i koji može doprineti da lečenje alopecije prođe brže i lakše. Bogata je vitaminima i mineralima i pomaže u jačanju korena kose. A da biste podstakli cirkulaciju skalpa, idealna je i hajdučka trava .

Alopecija i farbanje kose

Mnogi su skloni tome da misle kako zbog farbanja kosa može da opadne i kako je alopecija uzrokovana farbanjem. To potvrđuje i studija nacionalne zajednice ljudi obolehih od alopecije

Naime, farbanje može izazvati veliki broj iritacija kože glave, ali se ne dešava da ona uzrokuje bilo koju vrstu alopecije. Za to su potrebni ipak neki spoljašnji faktori, kojima smo skloni ili genetska predispozicija. 

Alopecija ne mora uvek biti nepovratno stanje i zato ne očajavajte. Da, može vam poljuljajti sampouzadnje, ali  uz pravilnu negu kose i to će proći. Istina, ni jedan tretman za alopeciju neće učiniti čuda preko noći.

Recept za lečenje alopecije je u dosta slučajeva samo ovo : malo pravilne nege, malo više strpljenja da kosa poraste.

Izbacite lošu ishranu, hemikalije i stres i stvari mogu vrlo brzo da dođu na svoje mesto.  

Izvori:

https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia

https://www.healthdirect.gov.au/alopecia

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/baldness-alopecia