Pazite! Peglanje kose je propast ako pravite ove greške!

Pazite! Peglanje kose je propast ako pravite ove greške!

Peglanje kose je skoro neizbežno danas. Njime se dobija zaglađena i sjajna dlaka, ali oprez! Nije sve tako bajno! Da ne dođe do propasti, pročitajte ovo!

Nema žene koja nije bar jednom probala peglanje kose. Svaka dlaka stoji na svom mestu, ispravlja čak i kovrdže, ali postoji i tamna strana. Da li je to sređivanje vredno truda? Kolike su šanse da oštetimo kosu i da li se može često primenjivati? Ovo zanima mnoge od nas. Sve cake i pravila peglanja kose možete pročitati u ovom tekstu.

Šta peglanje kose podrazumeva?

Svi znamo da nam za ovu vrstu sređivanja trebaju određene stvari poput pegle za kosu, ali to nije jedina stvar.Peglanje kose pomaže nam da dlaka bude glatka i frizura sređena, ali koliko je zaista dobro za korišćenje? Ovo je veoma jednostavan način stilizovanja kose, zbog čega je izuzetno popularan kod nas žena. Ja sam, kao i vi koristila često peglanje kose, ali mi nije uspevalo svaki put. Kasnije sam saznala da postoje određene stvari koje se ne rade tokom peglanja. Ako ni vi niste sigurni kako se tačno oblikuje kosa peglanjem, na pravom ste mestu.

Kako bi imale lepu i sređenu kosu nakon peglanja potrebna je zaštita i nega. Poštovanje određenih pravila peglanja sačuvaće teksturu i kvalitet vaše kose. Možda vam sve ovo deluje kao sitnice, ali ponekad mogu značiti razliku između zdrave dlake, i spržene, ispucale ,grube i suve kose.

Ako ste smatrale da se oštećena kosa javlja samo kod vas, prevarile ste se. Pogledajte samo Saru. Ona je još jedna devojka koja je imala problem sa iskrzalom, oštećenom i suvom kosom. Godine peglanja, neadekvatna nega, i izbegavanje frizera učinile su svoje. Pokušavala je da sredi kosu, ali ništa nije pomagalo. Osećala je očaj, jer nije želela da joj kosa  liči na metlu. Onda je na preporuku probala nešto što ju je oduševilo. Prirodnim putem je opravila svoju kosu! Sada ponovo ima lepu, dugu i zdravu kosu! Neverovatna je promena. Zdravu kosu možete imati i vi ako probate njen način. Pogledajte kakvu je tajnu otkrila. Njena priča je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Da do oštećenja kose ne bi ni dolazilo, bitno je bar sprečiti ono što se može. Zato, kada je peglanje kose u pitanju, počnimo prvo od glavnog krivca.

Pegla za kosu

Želite da ispeglate kosu na brz i pravi način? Odabir kvalitetne pegle za kosu je pravi način da započnete to.

Mnoge devojke su bar nekad imale peglu za kosu, verovatno ste imale i vi. Postoji veliki izbor ovih aparata za stilizovanje kose i za njihov odabir možete gledati razne stvari. Odlučujuću stvar oko odabira može igrati cena, ili određene karakteristike. Razlikujemo ih po:

 1. Jačini – Veliki izbor aparata, omogućava nam odabir jačine pegle za kosu. Postoje jače i slabije, mada ste možda primetile i podesive. Njihov raspon je uglavnom od 110-220 volti, dok se raspon temperature naših omiljenih pegli kreće od oko 160 – 220 stepeni.
 2. Obliku – Primetile ste različite oblike pegli u radnjama? Ako ste u skorije vreme gledale koje su sve u ponudi verovatno ste primetile da oblik može varirati. Možete pronaći malo šire, ali se u ponudi viđaju i one koje su više za vikend upotrebu. Taj tip pegli obično ima malo manje grejne ploče, uže su i imaju kraće drške, kako bi se lakše nosile.
 3. Funkcijama – Postoje pegle za kosu koje imaju veći broj funkcija, ili ih možemo nadograđivati sa dodacima. Ovakvi aparati su obično malo skuplji, ali mnoge od nas vole da imaju veći izbor na koji mogu oblikovati kosu.

Oblik vaše pegle može varirati i kada se radi o plastici na vrhu. Postoje one koje su spljoštenog oblika, ali imamo i sa blagim zaobljenjem (one su pogodne za pravljenje talasa).

Bune vas različite vrste pločica na peglama? Mada je većina pegli predviđena za ravnanje kose, možemo pronaći i one sa reckavim pločicama. Verovatno ste već pogodile da bi se teško ispravljala kosa sa njima. One su više namenjene za pravljenje reckavih loknica, i drugih tipova frizura.

 • Vrste grejnih ploča – Materijal od kojih su napravljene grejne ploče na ovim aparatima je veoma bitan za našu kosu. U poslednjih par godina, uglavnom možemo videti keramičke, mada su prvi modeli bili metalni. Keramika se:
 1. Brže i lakše zagreva
 2. Ravnomerno se prenosi toplota
 3. Lakše prolazi kroz kosu
 4. Ne oštećuje toliko našu dlaku

Zbog navedenih karakteristika, većina današnjih modela koje viđamo,imaju upravo ovu grejnu površinu.

Funkcionisanje pegle za kosu

One funkcionišu tako što se ploča zagreje i prolazimo njima kroz pripremljenu kosu (podeljenu na pramenove i zaštićenu od toplote). Odgovarajuća temperatura ima sposobnost da ispravi vlasi (kovrdže, talase i ravnu dlaku), ali ih po potrebi možemo i uloknati. Peglom se prave čuvene mokre lokne.

pegla za kosu

Da li se pegla za kosu zagreje odmah?

Većini pegli treba par minuta kako bi dostigle optimalnu temperaturu (do 5 minuta je uglavnom dovoljno). Možete prolaziti kroz kosu i pre totalnog zagrevanja, međutim ovo nije preporučljivo.

Pegla koja se nije dovoljno zagrejala može oštetiti previše vašu kutikulu, jer za ispravljanje dlake bi trebalo prelaziti bar 2 puta.

Kako se zagreva pegla za kosu? 

Uglavnom se u njima nalaze maleni grejači koji dozvoljavaju pločama da se zagreju do određene temperature. Mnoge moderne pegle, koje viđamo na tržištu imaju termostat, sa njime lako možemo podesiti temperaturu koja nam odgovara. Toplota se prenosi na keramičke ploče i tada krećemo sa sređivanjem. Ove ploče imaju prednost da ravnomerno raspoređuju toplotu, duž cele površine, i tada započinjemo peglanje.

Kako da kosa ostane ravna posle peglanja?

Imate problem sa uvijanjem krajeva nakon peglanja ? Niste jedine.

Koliko sam puta videla da sestrina kosa nije skroz ravna, a provela je bar sat vremena peglajući je. To nam se dešava iz više razloga:

 • Niste se šišale dugo – Možda je došlo vreme da posetite vašeg omiljenog frizera.
 • Ne pripremate kosu – Razumem da ste ponekad u žurbi, ali priprema kose može biti odlučujući faktor kada je reč o trajanju frizure. Odvojite malo vremena i uradite par jednostavnih koraka (više o tome u nastavku teksta).
 • Pogrešno podešena temperatura – Ako pegla za kosu nije bila dovoljno zagrejana mogu vam se pojaviti blago uvijani krajevi nakon peglanja (ili se kosa vraća brže u prvobitni oblik).
 • Pogrešni pokreti – pazite kako provlačite kosu kroz peglu.

Sada kada smo upoznate sa razlozima zbog čega nam se javlja ovaj problemčić, možemo se posvetiti tome kako da ih izbegnemo. Ovo nije toliko komplikovano kao što deluje, sve što vam je neophodno jeste:

Redovno šišanje – Skraćivanje krajeva može pomoći da kosa ostane ravna nakon peglanja.
Primena preparata za negu koseSerum za kosu na prirodnoj bazi odlično deluje na krajeve peglane kose. Kada završite sa ispravljanjem stavite malu količinu seruma na dlanove. Protrljajte ruke i pređite kroz krajeve kose. Ovo bi trebalo da zaštiti dlaku od pucanja, sprečava se uvrtanje i deformisanje postignutog oblika, i štite vlasi.
Lak za kosu – Nakon što provučete kosu kroz aparat možete je isprskati lakom. On će sprečiti da se vaša kosa ufrćka, ili izgubi oblik, ali pažljivo. Upotreba previše velike količine laka može dovesti do slepljivanja kose, u gubitka lepršavog izgleda kose.

Nemojte primenjivati penu za kosu, jer remeti izgled (pogodniji je za mokre lokne). Za stilizovanje već ispeglane kose (održavanje kose ravnom), bolje je da koristite malo voska za kosu.

Oštećena kosa od peglanja

Peglanje kose može dati zadivljujuće rezultate, ali pripremite se i za neželjene efekte. Koristile ste ranije ispravljanje dlaka na ovaj način? Ako jeste, onda ste verovatno primetile i njene loše strane. Tačno je, dobićemo ravnu i glatku kosu, ali je moguća i pojava grublje, ispucale, izgorele kose i suve dlake.

oštećena kosa od peglanja

Ovo se često dešava ako peglamo kosu na sledeće načine:

 1. Previsokim temperaturama – Nije svaka dlaka ista, dobar primer za to jeste činjenica da su moje vlasi znatno nežnije od kose moje sestre. Zbog toga ne bi trebalo da peglamo kosu na istoj temperaturi. Prilagodite uređaj vašim potrebama!
 2. Previše često stilizujemo kosu na ovaj način – Povremeno peglanje je sasvim ok, ali baš svaki dan…Ne! Često peglanje definitivno nije dobra metoda, naročito ako imamo tanke i osetljive vlasi ili imamo farbanu kosu.

Ako koristite peglu za kosu svaki dan, može se desiti da vam nije samo kutikula dlake oštećena, već i korteks (dublji sloj vlasi).

Pogledajte više o građi dlake.

Hemijski tretirana kosa i peglanje

Ako ste farbale kosu, koristile minival ili neki drugi način oblikovanja i ulepšavanja kose, ne bi bilo loše da primenjujete dodatnu negu. Korišćenjem šampona sa velikom količinom aktivnih sastojaka (tehnohyal na primer, koji spada u hijaluronsku kiselinu namenjenu kosu), možete oporaviti dubinska oštećenja kose.

Kosa koju farbamo (ili koristimo neke druge hemikalije na njoj), može biti jako osetljiva. Peglanje ovakve kose može biti jako nezgodno, jer je takva dlaka već sama po sebi suva, a toplota je dodatno isušuje i krza. Zato moramo voditi računa da ne dođe do situacija poput krzanja i opadanja kose.

Da li kosa opada od peglanja?

Ne opada direktno. Sama toplota ne utiče na folikule dlake, ali može oštetiti samu teksturu vlasi. Kada se to desi dlake su sklonije krzanju, što može uzrokovati lomljenjenje određenih delova dlaka (ne iz korena). Može se pojaviti opadanje kose posle pranja, ali to je uglavnom normalna stvar.

Kako se radi pravilno peglanje kose?

Ne želimo iskrzanu i suvu kosu zar ne ? Kako bi izbegle navedena oštećenja potrebno je da vodimo računa o načinu na koji sprovodimo peglanje kose. Najneophodniji koraci su:

Tretiranje na temperaturi od 160-200 stepeni celzijusa.

U zavisnosti od vrste vaše dlake birate temperaturu.

 • Za nežnu i ravnu dlaku možete koristiti i temperaturu od 165C
 • Za talasastu ili malo jaču kosu dovoljno je oko 185C
 • Dok se za jače dlake ili jake kovrđe primenjuje 200C

Mada se ponekad devojke (poput moje sestre), kunu u malo više temperature, ovo nije baš najbolja opcija, jer na taj način možete uništiti kutikulu dlake.

Koliko često peglamo kosu?

Treba vam peglanje kose svaki dan? Žao mi je da vam ovo saopštim, ali to možda nije najbolja opcija.

Česta primena pegli za ravnanje kose nije preporučljiva zbog štetnog uticaja. Možete je upotrebljavati par puta tokom nedelje (2-3 puta), uz adekvatnu negu i zaštitu kose (šamponi, maske za kosu ili serumi na prirodnoj bazi).

Oni koji sadrže ulje pirinča, protein iz pšeničnih klica, ekstrakt koprive ili sastojke poput prodew 500 spadaju među dobre izbore za sprečavanje oštećenja i lomljenja.

Peglanje kose bez oštećenja

Pravilno peglanje zvuči jako komplikovano kada se prvi put susrećemo sa tim. Cilj ovakvih mera jeste da očuvamo kvalitet kose i sprečimo oštećenja. Među najbolje načine da to uradimo jeste poštovanje ovih koraka:

Kosu perite proverenim šamponima – Nije svejedno kakav se šampon za kosu koristi. Za jačanje i zaštitu teksture dlake, neophodno je da proizvodi za kosu budu za jačanje. Oni mogu imati i mnoštvo hranljivih, negujućih i aktivnih sastojaka. Velika količina biljnih ulja uvek pomaže da nam se kosa oporavi, serumi za kosu takođe.

Redovno češljajte kosu – Kako bi se lako i pravilno rasporedila dlaka, i brzo ispeglala kosa, neophodno je očešljati vlasi. Češljanje pomaže da imamo dobar pristup svakom pramenu. Najbolje je da koristite drveni češalj za kosu.

Koristite heat protect proizvode – Oni su namenjeni da zaštite našu kosu od oštećenja zbog toplote. Potrebno je malo da bi se osušilo, pa isprskajte heat protect par minuta (2-3) pre peglanja.

Koristite šnale prilikom peglanja kose – Obavezno šnale, gumice za kosu mogu ostaviti trag lomljenja na vašoj dlaci. Podelite kosu u pramenove i učvrstite ih šnalama, pa peglajte deo po deo.

Zagrejte peglu za kosu – U zavisnosti od vrste kose koju imate zavisi i koliko ćete čekati da se zagreje.

Prolazite aparatom kroz kosu – Nežnim i laganim pokretima prolazite kroz kosu. Nemojte više od 2 puta, da ne bi previše oštetili dlake.

Isprskajte lak za kosu – Nakon ispravljene kose nanesite odgovarajuću količinu preparata.

Napomena: Kada perete kosu nakon ovakvog ulepšavanja preporuka je primenjivati hranljive kombinovane maske za suvu kosu. Ostavite ih da odstoje bar 15 minuta.

Peglanje ili feniranje kose – Šta je bolje?

Deluju vam slično? Niste sigurne za koju metodu da se odlučite?

Peglanje ima neke sličnosti sa feniranjem kose, ali navedene metode ne ostavljaju skroz identičan efekat na našu kosu. Razlikujemo ih po malim sitnicama poput:

Načina oblikovanja kose – Kao što je već navedeno peglanje vršimo uz pomoć pegle za kosu, dok je za feniranje potrebna četka za feniranje kose. Ovo sredstvo za sređivanje kose, može biti:

Ručna četka kosa se blago uvija, ili se prolazi kroz nju, uz istovremeno duvanje fenom.
Električna četka za feniranje kose – uglavnom se rotira (postoje i nerotirajuće), i dolazi do ispuštanja toplog vazduha.

Pored navedenih razlika, imamo i drugačiji efekat na kosu. Mada primenjujemo toplotu kod oba načina, razlika se ogleda u:

 • Obliku frizure – Kada peglamo kosa ispadne ravnija, iviše ide uz teme glave, dok je kod veniranja malo naglašeniji volumen (moguća je i pojava statičkog elektriciteta).
 • Trajanju frizure – kosa dobijena peglanjem obično traje malo duže.

Koji je način bolji, zavisi od vašeg ukusa i zahteva.

Peglanje mokre kose – Da ili ne?

Ako ste primenjivale ovakvo oblikovanje frizure, nemojte očajavati. Primenjivala sam ih i ja nekoliko puta. Ipak, ovo nije dobra stvar, jer možete oštetiti vlažnu kosu mnogo više nego suvu.

peglanje mokre kose

Zašto?

Kada je kosa mokra, znači da je dobar deo vlage još uvek u njoj. Prilikom peglanja ta voda se pretvara u vodenu paru i izlazi iz naše kose. Laičkim terminom, dolazi do “kuvanja” kose, na taj način je oštećujemo iznutra. Par puta neće imati neki značajan uticaj na kvalitet kose. Naravno česta primena ovakvog oblikovanja, već nije dobra stvar.

Ako je moguće, preporučuje se da se kosa skroz osuši, pa tek onda pegla.

Ukoliko ova mera predostrožnosti nije moguće, gledajte da se to ne dešava često. Pazite na dubinsku negu kose.

Peglanje kose posle keratina?

Ovo je moguća kombinacija, ali nije baš neophodna, zar ne? Keratin, sam po sebi ispravlja kosu, ostavljajući glatku, svilenkastu i nežnu površinu. Svrha peglanja kose jeste da bi dobili sličnu površinu kose, zbog čega navedena kombinacija nije baš neophodna. Ako se ipak odlučite na ovu verziju, gledajte da:

 1. Zaštitite kosu od toplote
 2. Koristite proizvode za negu kose bez sulfata i parabena – Šamponi na prirodnoj bazi, koji su bogati aktivnim supstancama možemo koristiti i za kosu tretiranu keratinom. Sastojci poput Uvinul MC 80 i ulja divlje ruže, pomažu da se kosa zaštiti od uv zraka i toplote, ali i spreči njeno krzanje.

Pročitajte sve o keratinu za kosu.

Peglanje kose peglom za veš – može li to?

Poznajem par osoba koje su isprobale ovaj način oblikovanja kose, međutim ona nije preporučljiva. Pegle mogu biti jako teške, negodne su za rukovanje i najverovatnije ne bi uspeli da ispeglate sve dlake. Mnogo lakša opcija jeste korišćenje klasičnih pegli za ravnanje kose.

Kako oporaviti kosu od peglanja?

Previše često ste koristile peglu za kos i počele ste da primećujete promene na njoj. Znam šta vam je sada u glavi: “Šta mi je sve ovo trebalo? Kako da oporavim kosu?” Panika je prvi osećaj koji nas obuzme kada primetimo da nam je frizura u lošem stanju. Sreća pa taj osećaj ne traje dugo.

Postoje metode koje vam mogu olakšati proces oporavka kose, među njih spadaju:

 1. Primena maski za ispucalu kosu – One oporavljaju dubinski kosu, i imaju sposobnost da zaglade tu oštećenu kutikulu.
 2. Redovno koristite ulja za kosu – Ulja su fenomenalna kada želite da sprečite dalja oštećenja i podstaknete regeneraciju kose. Serumi za kosu bogati uljima su još bolja opcija, jer pored njih sadrže i veliki broj aktivnih sastojaka koji ubrzavaju delovanje na kosu, brže je oporavljaju i pružaju odličnu zaštitu (zbog kombinacije sastojaka).
 3. Perite kosu hladnijom do mlakom vodom – Vrela voda može još više pogoršati stanje dlake, i dodatno je oštetiti.
 4. Pokušajte da obnovite hidrataciju kose uz pravilnu negu (ponekad možete ubaciti i poneko proteinsko sredstvo za kosu).
 5. Izbegavajte jako sunce, solarijum ili morsku vodu (letnji uslovi veoma isušuju kosu).
 6. Nemojte stavljati preveliku količinu proizvoda na kosu – Možda vam deluje kao dobra opcija, ali ova stavka zaista nije preporučljiva. Previše hemije može imati kontraefekat na kosu. Prirodni proizvodi su bolji jer ne oštećuju dlaku i pomažu njenoj revitalizaciji.

Kako se odvići od peglanja za kosu?

Znam da ste zaljubljenik u peglanje za kosu, ali ova navika može biti jako štetna ako je previše česta. Smanjiti nešto što ste primenjivali skoro svaki dan nije lako, ali je ipak moguće.

 • Praktikujte frizure koje ne zahtevaju primenu pegle za kosu (rep, kika, punđa na primer).
 • Ako imate tanku kosu, ne brinite, postoje frizure i za ovaj tip. Ako vas obuzme želja za sređivanjem, izađite. Prošetajte se, protegnite noge, vežbajte kod kuće… šta god samo da ne razmišljate o tome. Vremenom će vam splasnuti želja za ovim načinom ulepšavanja.

Postoje alternativni načini na koji možete dobiti ravnu kosu koje možete isprobati, a ne podrazumeva primenu ove naprave. Saznajte više o ravnanju kose bez pegle.

Svaki put kada krećem na posao radila sam peglanje kose. To je trajalo godinama, sve dok jednog dana nisam primetila da mi je kosa promenila izgled. Postala je suva, iskrzana, beživotna i čupava. Rešila sam da sredim taj problem i pokušavala da sprečim dalje pucanje kose. Moja upornost se isplatila jer sam pronašla kako da sredim i oporavim kosu. Sada mi je kosa jaka, zdrava, bez oštećenja. Pomogao mi je sjajan prirodan set za baš takvu izmučenu, oštećenu kosu. Zove se Revlasin.

Peglanje kose može pružiti osvežavajuću promenu. Laka je, brza i jednostavna metoda, ali previše česta primena ili pretopla pegla može oštetiti dlaku.

Mnoge smo se “opekle” na čari ovog stilizovanja kose. Pravilna nega i zaštita može značiti razliku između lepe frizure i suve i oštećene dlake.