Kako sprečiti lomljenje kose

Kako sprečiti lomljenje kose

Pitate se kako sprečiti lomljenje kose. Primećujete da je vaša kosa krta, lomljiva i da nema dovoljno sjaja, ali ne znate kako svojoj kosi da pomognete. Nastavite da čitate ovaj tekst, nadomak ste rešenja.

Ponekad treba da prođe mnogo vremena da primetite da je vaša kosa postala lomljiva. Međutim, kada počnu da se primećuju znakovi lomljenja, onda je već kasno. Problem je već dubinski.

Evo kako stvari funkcionišu!

Lomljivu kosu karakterišu useci po celoj dlaci i kada se dlaka malo bolje zagleda, to su očigledna oštećenja koja bi trebalo sanirati.

Lomljiva kosa je iz nekoliko razloga problematična. Na prvom mestu, zbog toga što je teška za oblikovanje, a često se dešava da takva kosa bude i proređena, zbog velikog gubitka vlasi.

Opadanje i lomljenje kose

Jedan od težih oblika oštećenja kose jeste kombinacija opadanja kose i lomljenja. To je ujedno jedan od češćih slučajeva, zato što je lomljiva kosa krta, suva i zato sklona opadanju.

Ovo može da bude ozbiljan estetski problem jer je takvu kosu teško oblikovati i još teže tretirati, pošto svako tretiranje može još više da je ošteti. U tom slučaju se kreće u ozbiljnu borbu i rešavanje problema. Ta borba mora biti snažna i permanentna, da bi dala povoljne rezultate.

Ivana imala je problem sa opadanjem, lomljenjem i oštećenjem kose, ali ga je uspešno rešila. Ona je podelila sa nama svoja iskustva, a i vi možete isprobati njenu taktiku, jer stvarno deluje. Njena kosa se bukvalno transformisala i razlika je baš očigledna. O čemu se radi i šta je to što pomaže naći ćete na sledećem linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Kako prepoznati lomljivu kosu?

Lomljiva kosa u svojoj početnoj fazi lomljivosti uopšte ne mora da deluje loše. Najpre kreće kao blago oštećenje koje prepoznajemo na krajevima kose. Ispucali krajevi mogu učiniti da naša kosa deluje loše, ali taj problem je lako rešiv. Jedno šišanje i problem nestaje. Međutim, šta kada kosa počne da izgleda raščupano, neuredno i „slamasto”? Onda je problem nešto veći i onda je situacija teža za rešavanje.

Ovde saznajte zašto vam je kosa kao slama i kako da to sanirate!

Lomljiva kosa se prepoznaje tako što, kada se zagleda dlaka, na njoj uočavamo dosta naprsnuća i preloma. Na najmanji pritisak takva dlaka puca i otpada. Često na odeći, posteljini ili tepisima možete uočiti da vam se kosa takoreći kruni jer njene ostatke nalazite svuda oko sebe.

Prilikom kupanja, na najmanji pokret četke kroz kosu, lomljiva kosa će se pokazati jer će otpasti u još većoj meri. Osim pri četkanju, naći ćete je u slivniku jer i prilikom šamponiranja dolazi do trenja i takva dlaka brzo otpada. Verovatno ćete u početku biti optimista, ali što pre počnete sa saniranjem „povreda” kose, to ćete brže kosu zalečiti. A naravno, kasnije treba voditi računa i o prevenciji lomljenja. Ali polako, prvo da vas upoznamo sa uzrocima.

Lomljiva kosa – uzrok

Kao i za svaki problem koji imate u životu, tako je i za kosu koja je lomljiva – postoji više uzroka za to.

Krenućemo od unutrašnjih – zdravlje na prvom mestu!

Sve što vam se dešava u organizmu odražava se na kvalitet vaše kože i kose. Kosa „pati” usled nedostatka nekog vitamina ili minerala u telu. Tačnije, ako je vaša ishrana neuravnotežena, siromašna hranljivim sastojcima, onda će se to veoma primećivati na vašoj kosi.

Ovi vitamini su potrebni kosi!

Stres utiče loše na celokupno stanje  pa ni kosa nije pošteđena. Od stresa kosa opada. Zato, vodite zdraviji, manje stresan život i hranite svoj organizam iznutra! Kada je ispunjen i u balansu, čovek je i lep.

Spoljašnjih faktora koji utiču na lomljivost kose je mnogo.

Sunce je poslednju deceniju veoma opasno i svakog leta je sve više preporuka da se sunca itekako klonimo.

Kada je često i dugoročno izložena suncu, kosa postaje izuzetno lomljiva.

Sunce negativno utiče na količinu vode, isušuje vlas i zato dlaka gubi svoj sjaj, brže puca, tanji se i lomi.

Kada smo već kod toplote koja isušuje i čini kosu lomljivom, onda da pomenemo i razne aparate, od fena, preko pegle (prese) za kosu, figara (raznih uvijača), koji rade na bazi toplote, što veće temperature koja sagoreva kosu. Iako je život gotovo nezamisliv bez ovih aparata, veoma je važno da budemo umereni u njihovom korišćenju.  I ne samo to, nepravilna upotreba doprinosi da kosa sagori. Kada kažemo nepravilna upotreba, mislimo pre svega na niske temperature aparata, koje su glavni uzrok pogrešnog korišćenja.

Iako zvuči kontradiktorno, bolje je kada su aparati uključeni na veću temperaturu, upravo zato što se tako smanjuje vreme tretiranja kose. Zabluda je da niža temperatura manje šteti kosi jer se vreme tretiranja na taj način povećava, samim tim i oštećenje kose.

U kategoriju težih oštećenja kose spadaju i farbanje, kao i hemijski tretmani kose, poput minivala. Možda i najteži oblici lomljenja, javljaju se upravo ako često i neadekvatno bojimo kosu. Tu je i izbeljivanje blanšom, koji skida slojeve sa vaše kose u cilju izbeljivanja. Dlaka se tanji, vlažnost je isisana iz nje i zbog toga ona biva vrlo lomljiva.

 Hemijska tretiranja kose, gde se dodaju brojne kiseline kako bi dlaka dugo vremena ostala prelomljena, čine na duže staze veliku štetu folikulu dlake

Dlaka takođe biva suva i krta.

Vezivanje kose gumicom takođe može da ošteti vlas, naročito ako je kosa stalno pokupljena u rep. Naročito ako kosu vezujete na jednom mestu, onda će se tu stvoriti usek i kosa će tu biti lomljiva. Preporučuje se da, ako baš morate vezivati kosu, to činite na različitim visinama i mestima. Time svoju kosu „štedite”, utičete na njen oporavak i prestanak lomljenja.

Ovo su neki od glavnih uzročnika lomljive kose i potrebno je da se na svaki od njih obrati pažnja, kako bi se uklonili i kako bi kosa počela da se regeneriše.

Tanka i lomljiva kosa

Šta činiti ako vam je kosa tanka i kako sprečiti lomljenje kose?

Pre svega zaštititi kosu od spoljnih uticaja, prvenstveno je ne izlagati štetnom hemijskom delovanju i farbanju. Kosa se tanji usled farbanja, na prvom mestu, zato je važno da ne farbamo kosu češće od jednom mesečno. Da li je to izvodljivo? Frizure kao što su ombre i balejaž, zahvalne su u tom smislu što ne iziskuju konstantno farbanje. One povećavaju vreme farbanja i na po nekoliko meseci. Zato razmislite o nekoj od ovih tehnika jer ćete kosu tako sačuvati od hemikalija.

Iako znamo da  je blajhanje posebno štetno za kosu, prvenstveno što se prilikom blajhanja tanji vlas kose do krajnjih granica, takođe znamo da šatiranje može da traje i do nekoliko meseci. Iako tanjite svoju kosu blajhanjem, ako to činite na šest meseci, onda ovaj tretman može biti i koristan jer je redak. Nikako se ne preporučuje blajhanje cele kose jer ćete se u kratkom vremenskom periodu pokajati. U početku će biti lepo, ali će se kasnije stvoriti efekat „slamaste kose”.

Istu istanjenost i lomljivost proizvodi i bilo koji hemijski tretman, kao što je minival. Vrlo popularna frizura koja se pravi uz pomoć kiseline. Kiselina tanji vlas, prelama je i, iako ovo nećete raditi u kratkim vremenskim razmacima, preporuka je da ako imate tanku kosu, ni ne pokušavate. Bolje se odlučite za neko uvijanje kose koje je privremeno, ali koje nanosi manje štete.

Suva, lomljiva kosa

Suva i lomljiva kosa posledica je delovanja sunčevih zraka na nju, zato leti nemojte da izlazite na sunce po najvećoj vrućini – to šteti vašoj koži, ali i vašoj kosi. Kada ste na letovanju, pored sunčeve toplote, kosu isušuje i slana voda, trudite se da na glavi imate maramu ili šešir, kako biste koliko-toliko zaštitili kosu od sunca. Nemojte svakog dana kvasiti kosu, nekim danima preskočite pranje u slanoj vodi, pošto je so takođe veliki neprijatelj dlake. To isušuje kosu i čini je lomljivom.

Ukoliko znate da ćete provesti na suncu duži vremenski period, a niste fizički zaštitili kosu, to možete učiniti i brojnim preparatima koji će je dubinski hidrirati, vratiti joj životnost i sjaj.

Isto se preporučuje i prilikom korišćenja aparata koji greju kosu, presa i uvijač. Izuzetno je važno da kosu ne tretirate ovim stvarčicama svakodnevno, koliko god želeli da zablistate. Pustite svoju kosu da se odmori i ona će vam biti zahvalna. Kada morate ili želite da ispravite ili uvijete kosu nekim od aparata koji je zagrevaju, onda takođe pružite kosi dovoljno hidratacije u vidu sprejeva za zaštitu od toplote i negujete je maskama i pakovanjima za kosu tokom nedelje.

Suvu kosu nemojte vezivati i nemojte je kačiti šnalama, naročito ne metalnim. One čupaju kosu i doprinose njenom lomljenju.

Kada četkate suvu kosu, odnosno, kada se češljate, bilo da je mokra ili osušena, nemojte je vući i cimati. Krenite od krajeva, odmrsite ih, pa se onda postepeno penjite na gore. Birajte četke od prirodne i kvalitetne dlake, ne od plastike. Plastika prenosi elektricitet na kosu, što je dodatno čini lomljivom.

kako sprečiti lomljenje kose

Maska za lomljivu kosu

Lomljivoj kosi treba oporavak i zato iziskuje posebnu negu.

Kada su maske u pitanju, za lomljivu, suvu i oštećenu kosu, tanke strukture, najbolje je upotrebiti maske koje u sebi sadrže prirodna ulja.

Bademovo ulje izuzetno deluje na ispucalu kosu, tako da ga možete utrljati na krajeve, kada primetite da su suvi i ispucali.

Od arganovog ulja možete napraviti fantastičnu masku za kosu, koja će, ne samo vratiti sjaj, već i učiniti vašu kosu mnogo zdravijom.

Sve što vam je potrebno su: 2 banane, 1  jaje i nekoliko kašika arganovog ulja.

Banane su bogate hranljivim sastojcima, ali i kalijumom koji je vrlo dobar za kosu. Jaje se koristi već dugo u kozmetičkoj industriji kao sastojak koji vraća sjaj jer je bogato proteinima. Izgnječite banane, a u posebnu posudu umutite jaje. Kada ste to uradili, sjedinite ih i dodajte arganovo ulje u onoj meri u kojoj masku neće da učini suviše retkom.

Kada ste to uradili, nanesite masku na suvu kosu, posebno obratite pažnju na krajeve, a možete je namazati i na gornji deo glave, izbegavajući koren kose, zbog mašćenja. Maska treba da odstoji na kosi oko sat vremena, a onda operite kosu na uobičajen način.

Ako ponavljate ovaj tretman, primetićete da vam je kosa lepša  sjajnija. Ovo je jedan od prirodnih načina kako sprečiti lomljenje kose.

Šampon za lomljivu kosu

Opšta preporuka je da koristite šampone bez sulfata jer oni isušuju kosu dodatno. Pored već navedenih faktora isušivanja, sulfati bi bili previše. Pored brojnih šampona koje možete kupiti, a koji su namenjeni borbi sa lomljivom kosom, mi ćemo vam otkriti jedan jednostavan, a efikasan recept za rešavanje ovog problema.

Dovoljno je prilikom šamponiranja zajedno sa šamponom utrljate i jedno umućeno jaje na kosu. Proteini iz jaja će vašu kosu nahraniti i dodatno je regenerisati. Prilikom ovog postupka kosu perite na uobičajen način, utrljajte jaje i šampon penasto, sačekajte nekoliko minuta i onda isperite. Rezultat će biti sjajna kosa koja se ne lomi.

Serum protiv lomljenja vlasi

Još jedan dobar način da se izborite sa lomljivom kosom jesu serumi. Oni imaju laganu teksturu, pa ih možete koristiti kao podlogu za buduću negu, a mogu i samostalno da predstavljaju negu ispucale i suve kose.

Serumi za kosu nanose se na suvu kosu, oblažu vlas i čine da kosa i na mestima gde je ispucala brzo vrati sjaj i da se regeneriše. Kada je u pitanju nega lomljive kose, preporučuju se ulja jojobe, biljke bogate glicerinom i masnim kiselinama, koja čini čuda na vašoj kosi.

Prirodni serum za lomljivu kosu možete napraviti tako što ćete u 100 ml maslinovog ulja sipati 10 ml ulja jojobe. Tako napravljenu smesu koju je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, utrljavajte na krajeve kose, u maloj količini, pošto je smesa dosta zasićena i masna.

Ponekad pre pranja možete napotiti celu kosu, uključujući koren kose, ovom smesom i posle kosu uobičajeno oprati. Rezultati će vas ostaviti bez daha! Jojoba hidrira i kožu, a na vašoj kosi napraviće ogromne promene.

Lomljenje kose peglom

Nije svako lomljenje kose nužno loše. Lomljenje kose peglom ne podrazumeva njeno uništavanje, već podrazumeva jednu modernu frizuru koju možete nositi u svečanim prilikama. Lomljenje kose peglom je uvijanje blagih, neobaveznih talasa, koji prirodno padaju i čine vas befoormalno sređenim. Sve što je potrebno to je da prilikom peglanja kose blago okrenete peglu na stranu i povučete na dole. Ukovrdžaćete kosu, ali taman toliko da ona dobije blag pad i da frizura dobije moderan oblik.

I prilikom ovog tretiranja kose koristite sredstva koja štite od toplote i ne preterujte ni sa ovom frizurom, ako želite da vam kosa bude lepa i sjajna.

Bolje joj dajte malo oduška u vidu nekog prirodnog sušenja ili nekog prirodnog pakovanja.

Trudite se da ne „umarate” previše svoju kosu i ona neće biti lomljiva. Pružite joj pravu negu spolja i iznutra. Redovno šišajte krajeve i hidrirajte svoju kosu. Ona će vam biti zahvalna.