Opadanje kose u pramenovima – sve o tome!

Opadanje kose u pramenovima – sve o tome!

Ako i vas muči opadanje kose u pramenovima, na pravoj ste adresi. Mnogo stvari treba znati o ovome. Za početak, pravilno prepoznati problem. Evo kako.

Kako izgleda opadanje kose u pramenovima?

Bilo kakvo opadanje kose je veoma stresno,a opadanje u pramenovima možda i najstresnije. Evo zašto je tako!

To je ona vrsta opadanja kose kada primetite na četki veliku količinu dlaka.

opadanje pramenova kose

Normalno, tada se veoma uplašite. Onda povučete prstima kroz kosu pa shvatite da kosa opada još intenzivnije. Ako povučete još malo jače, onda ćete shvatiti da iz svoje kose izvlačite gotovo čitave pramenove i to je verovatno onaj trenutak kada se prestrašite do maksimuma.

Jedno od osnovnih pitanja koje sve žene zanima je da li ovom prilikom kosa toliko opadne da počnu da se primećuju pečati na glavi? Odgovor je: Nekada da, nekada ne.

Kako to?

Naime, kosa ponekad tako opadne da tako da se iz nje počnu izvlačiti pramenovi tako da se kosa samo proredi, a nema takozvanih rupa na vlasištu.  To se upravo dogodilo Slađani. Kad god povuče, kosa bi opadala baš u velikoj količini. Ponekad je izvlačila čitave grumenove dlaka. Kosa se jeste vidno proređivala i rep je bio sve tanji i beživotniji, što je nju prestrašivalo. Brzo je reagovala i pronašla sredstvo koje je na brz i izuzetno efikasan način pomoglo da ne izvlači dlake u pramenovima! Kakvo olakšanje!!! Srećom da je brzo delovala, inače, ko zna šta bi je sačekalo iza ugla za neko vreme. Ako imate isti problem, pročitajte njeno iskustvo. Slađana je bila dobra da sve podeli sa nama, a njena priča je na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Ako pustite da ovo opadanje kose koje podrazumeva izvlačenje čitavih pramenova iz glave traje i traje, imamo loše vesti: Za neko vreme, počećete primećivati praznine na vlasištu i nedostatak kose koji vidite ne samo vi, nego i drugi.

Da do toga ne bi došlo, treba preduzeti korake.

Razlika u odnosu na normalno opadanje kose

Nije teško zapaziti razliku u odnosu na normalno opadanje kose, tako da ovde neće biti zabune. Naime, kosa opada svakoga dana i to nam je više nego jasno. Normalno opadanje kose se primećuje naročito kod njenog pranja, a primećuje se i prilikom svakog češljanja. To je onaj minimalni broj dlaka koji se nađe na četki ili u kupatilu kada prođete kroz kosu.

Nema dlaka na odeći i nema dlaka koje primećujete po kući svakoga dana. Zapravo, ima ih, ali njihov broj nije toliko veliki da biste ih svakoga dana uočavali. Kod bilo koje vrste opadanja kose dlake ispadaju i mi ih vidimo na nameštaju, ali ih vidimo i na odeći koju nosimo, svuda oko sebe.

Razlika u odnosu na difuzno opadanje kose

Sve što smo u prethodnom pausu naveli kao veoma uočljiv problem, zapravo spada u difuzno opadanje kose. Definicija difuznog opadanja kaže da dlaka ne uđe u pasivnu fazu rasta koja traje i po nekoliko meseci, nego ispada u prvim fazama.

Primećujemo ih spontano po podu, tepihu, tuš kabini, na odeći, svuda gde se krećemo. U početku manje, a kako vreme prolazi sve više i više. Ima velike količine dlaka i kad povučemo, prođemo prstima kroz kosu.

Ipak, u odnosu na opadanje kose u pramenovima, gde imamo čupanje dlaka sa jednog istog mesta, ovde ne opadaju dlake iz jednog reona. Kosa ravnomerno opada sa cele glave.

Gde god da prođete rukom, biće dlaka. Nećete povući dlake sa samo jednog mesta, već će ih biti odasvud.

Ovakvo opadanje deluje manje stresno, a rezultat je manje-više isti. Kosa opada i njena se gustina drastično smanjuje. Kod difuznog opadanja kose neće biti pečata na glavi.

Opadanje pramenova kose – uzroci

Ima nekoliko uzroka koji mogu dovesti do opadanja kose u pramenovima. Važno je da ih prepoznate na vreme, mada većinu njih ne možemo sprečiti.

gubitak kose u pramenovima

Prvi je dobro poznata genetika. Da, poražavajuće je, ali ako je neko iz bliže porodice imao problema sa opadanjem kose u pramenovima, veoma je moguće da se to odrazi i na vas. Dobra vest je da možete preduprediti sve, pa i probleme sa kosom. Pre svega, unutrašnjom brigom o sebi, a onda i korišćenjem kozmetike i tretmana koji će čuvati kosu od loših uticaja.

Hormonske promene, naročito kod žena, veoma su izazovne, naročito posle porođaja. U toku trudnoće, zbog velike količine estrogena, kosa blista. Ne opada ni onih dvadesetak procenata koji spadaju u normalno opadanje kose. Posle porođaja, nivo estrogena vrtoglavo pada. Kada se to dogodi, onda opada mnogo veća količina kose nego inače. Tada je veoma često i opadanje kose u pramenovima. Ume da prestraši, a dobra vest je da sa malo truda prestaju nedaće ovog tipa.

Treći i sve češći razlog je gubitak kose od stresa. Za opadanje kose u pramenovima, potreban je neki malo veći stres. Nagli i iznenadni stresovi ovde igraju veliku ulogu. Jak imunitet i veća odbrambena sposobnost i ovde i te kako može pomoći.

Opadanje kose u pramenovima kod dece

Nažalost, opadanje kose ne zaobilazi ni decu, a opadanje kose u pramenovima je i kod njih nezanemarljiva pojava. Ono je stresno kako za dete, tako i za roditelja, zato ćemo mu posvetiti posebnu pažnju.

Postoji nekoliko uzroka opadanja kose kod dece. Jedan od njih je alopecia areata. Imuni sistem je toliko slab da je folikul dlake napadnut iznutra. Dete će iz spolja nevidljivih razloga početi da izvlači pramenove kose iz glave.

Drugi je takozvana trakciona alopecija. Javlja se ćešće kod devojčica, na mestima gde roditelji često prave frizure. Tu spada gotovo svakodnevno zatezanje kose u rep ili pletenicu. Kosa ovde postane slabija, poroznija i veoma lako počne da ispada u pramenovima.

Ozleda vlasišta takođe može biti jedan od razloga. Prilikom nekog udarca ili opekotine, detetu na tom mestu kosa ne prestane da raste, ali kada raste, brzo otpada, maltene, prilikom malo jačeg povlačenja. I to ispada u vidu pramenova.

Poslednji, ali ne i najmanji razlog je emocionalni stres. On podrazumeva da je dete dugo vremena pod velikim pritiskom koji ne može da izdrži ili mu se desi neki veći stres, koji nije stiglo da obradi, poput gubitka nekog člana porodice.

Opadanje pramenova kose kod muškaraca

Iako je njihova kosa kraća, nažalost, i muškarcima se može desiti opadanje kose u pramenovima. Kod njih mnogo češće imamo opadanje kose u krugovima ili opadanje kose na temenu. Opadanje u predelu zalizaka je takođe veoma često.

Opadanje kose u pramenovima može se dogoditi usled genetskog faktora. Već smo ga pomenuli. Ako je neko iz porodice na ovaj način izgubio kosu, nemojte se čuditi ako i vas snađe ovaj problem.

ispadanje kose u pramenovima

Budući da se muškarci malo manje revnosno brinu o ishrani, nedostatak vitamina, naročito vitamina B, može doprineti ovakvom gubitku vlasi. Ni previše nije dobro, zato višak vitamina A takođe može uzrokovati ispadanje pramenova.

Androgena alopecija jeste još jedan od uzroka zašto muškarci gube kosu. Pramenovi mogu ispadati i usled ovog neprijatnog problema. Zato, odmah po dijagnostikovanju ovog oboljenja, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Naravno, stres je i ovde neizbežan. Situacije u koje nas život stavlja ponekad su zaista nepredviđene i zato na njih reagujemo burno. Nažalost, to se ponekad ispolji kroz bolest, a ponekad kroz problem kao što je opadanje kose u pramenovima.

Opadanje kose u pramenovima i ljuštenje kože glave

Ovo zastrašujuće i zvuči, a sama pojava bila bi više nego stresna. Ipak, dešava se, ali tome treba da prethodi jedna teža klinička slika koja podrazumeva i neka kožna oboljenja. Jedno od tih oboljenja je psorijaza. Sistemska bolest, ima različite vrste i napada iznutra. Na koži se pojavljuje u vidu rožnatih izbočina koje svrbe, ljušte se, onda budu crvene i veoma lako se šire, na više načina. Mala psorijaza veoma brzo postane veliki krug, a često i oko jedne male mogu izaći mnoge druge sitne tačkice. Tako ona funkcioniše. Ono što se manje zna, to je da psorijaza izlazi i po glavi, ispod kose.

Već smo rekli da klinička slika mora da bude baš loša, psorijaza zapuštena i da zahvati veći deo kože glave. Na tim mestima pojavljuju se bezmalo rane koje se perutaju, svrbe, ali i koje mogu, usled češanja da se raskrvare.

Posledica toga što se može raširiti po čitavoj glavi je i gubitak kose u pramenovima. Naravno, to je opadanje mestimično, na onim delovima gde se psorijaza pojavila. Ako zahvati celu kožu glave, onda je veoma moguće da negde uzrokuje ispadanje kose u pramenovima, a negde ne.

Pre tretmana kose treba posetiti dermatologa i proveriti kako da se izborimo sa problemima kože glave, a samim tim će i kosa početi da raste. Naravno da kasnije za ojačavanje možemo koristite tretmane i preparate za kosu.

Opadanje pramenova kose kod žena

Uzroci za opadanje kose kod žena obuhvataju maltene sve ove koje smo naveli kod muškaraca i dece, plus još neke.

Pomenuli smo trudnoću. Dodaćemo samo da se ovo opadanje posle porođaja ne javlja kod svih žena, ali jeste veoma često. Veoma je i stresno jer se telo žene u mnogome menja.

Još jedan od čestih uzroka opadanja kose u pramenovima kod žena je i neoprezno tretiranje. Kada malo bolje pogledamo stvari, žene su sklone promenama, dužine, ali i boje kose. Stalno prave frizure, a to takođe ne ide uvek u korist zdravlju vlasi.

Jedan od razloga opadanja kose u pramenovima, što iz glave, što pucanje po dužini, jeste neoprezno i nestručno blajhanje. To se desi ponekad kada žena želi ovo da obavi u kućnoj radinosti, ali nekada i kod nedovoljno stručnog frizera. Tada se desi hemijsko šišanje kose.

Gubitak kose u pramenovima dešava se nekada i usled pregorevanja određenim aparatima. Ako je tretiranje često i duže nego što treba, kosa hoće ponekad da izgori i otpadne. Mnogo ređe iz korena,a mnogo češće po sredini dužine.

Zaustavite opadanje kose u pramenovima na ove načine

Iako veoma neprijatno, zaustavljanje opadanja kose u pramenovima je moguće. Zapravo, postoji više načina da se ono reši. Mi ćemo vam ponuditi one koje smatramo majefikasnijima.

Šampon protiv opadanja kose

Jedan od glavnih načina kako se možete izboriti sa ovim je korišćenje šampona protiv opadanja kose.

Ovde morate biti više nego oprezni, jer ne želite da situacija bude gora nego što je sada. Šampon mora biti posve prirodan, baziran na biljnim aktivnim sastojcima. Sulfati, ako ih ima, samo pogoršavaju situaciju sa kosom.

Poželjni sastojci šampona su kopriva, aloja vera i beli luk. Tu su i kamilica, lavanda, ulje mente, neka i oni budu deo vašeg prirodnog šampona. Šamponi sa ovim biljnim sastojcima biće pun pogodak.

Kofeinski šampon budi zaspale ćelije kože glave i pomaže da kosa dobije energiju. Pomenuli smo nedostatak vitamina. Vitamin B koji se može dodati, što oralnom upotrebom, što u šamponu, može biti od velike koristi.

Medicinska kozmetika protiv opadanja kose u pramenovima

Od pomoći je ovde i medicinska kozmetika. Mnogi medicinski šamponi oporavljaju kosu iz korena. Naravno, kada su problemi zahtevniji i podrazumevaju neka kožna oboljenja, onda su medicinske masti i kreme takođe od velike pomoći.

Namerno ćemo preskočiti konkretnu preporuku kada je u pitanju medicinska kozmetika jer vas ovde upućujemo na dermatologa. On će odrediti odgovarajuću terapiju i dati savete.

Za vlasi su dobra i prirodna ulja poput kokosovog, bademovog i maslinovog.

Tretmani protiv opadanja kose u pramenovima

Tretmani kose su takođe poželjni. Jedan od njih je PRP kose.

Mezoterapija kose, odnosno, vitaminski kokteli koji se ovom prilikom koriste, takođe mogu pomoći što bržem i efikasnijem oporavku od opadanja kose u pramenovima.

Kako sprečiti opadanje pramenova kose?

Najbolje bi bilo preduprediti stvari. Prevencija je nešto što će vas spasiti čak i od genetske predispozicije ako je imate.

  • Rešavanje problema sa stresom bilo bi pod brojem jedan. Ovo je jedan od najtežih, ali i najboljih načina da se izborimo sa bolestima, ali i sa estetskim problemima. Lakše je reći nego uraditi. Neke metode svakako postoje, istražite i pronađite svoju.
  • Zdrava ishrana podrazumeva jak i stabilan imunitet. Kad on postoji, onda i neke jače turbulencije, kao što je stres, ne moraju nužno ostaviti posledice po zdravlje i kosu.
  • Nega, nega, nega, tri puta jer je veoma važna za sprečavanje opadanja kose u pramenovima, ali i bilo koje druge nedaće sa kosom. Nega odgovarajućim prirodnim sredstvima, neškodljivim za telo, biće pun pogodak. Pranje koje je temeljno, masaža skalpa, uz dovoljno ispiranje i uklanjanje viška sa kose i kože glave, od veoma velikog su značaja za kosu.
  • Masaža skalpa izvan pranja, koja podrazumeva neko dobro prirodno ulje, kao što je masinovo ili ulje avokada, može biti takođe blagodet. Pored prijatnosti, negovanja vlasi zahvaljujući uljima, koža glave biće veoma zahvalna.Podsticanje bolje cirkučacije i prokrvljenosti znače za rast novih dlaka mnogo. Na ovaj način nikada nećete imati problema sa opadanjem kose, odnosno, sa opadanjem kose u pramenovima naročito.

Za kraj, da vas utešimo. Iako je strašno, ovakvo gubljenje kose nije uobičajeno i nije trajno . Obično je odraz nekog šoka. Kada to prođe, onda vrlo brzo i kosa dođe k sebi. Na vama je da joj pomognete najboljom mogućom negom da to toga ne dođe.