Opadanje kose posle porođaja: uzroci i rešenja

Opadanje kose posle porođaja: uzroci i rešenja

Opadanje kose posle porođaja ne treba zanemariti. Činite pravu stvar time što ste ovde, jer ste na korak usvojite najbolje savete da ga zaustavite.

Pojačan gubitak vlasi posle porođaja pogađa veliki broj žena, a da li ste baš vi među njima?!Uglavnom je definisan kao normalna pojava.  Ukoliko jeste, sigurno vam to opadanje ne deluje kao normalno. Štaviše, verujemo da vas i puno brine. Zato smo danas ovde, da kroz praktične savete podelimo najbolje rešenje za ovaj problem.

Da li je opadanje kose posle porođaja opasno?

Pojačano opadanje kose nakon porođaja nastupa zbog uticaja hormona, estrogena, čiji se nivo nakon porođaja znatno smanjuje, što dovodi do brojnih promena u organizmu žene.

Jedna, reklo bi se, od najčešćih jeste upravo opadanje kose, kada se u periodu 2-3 meseca nakon porođaja, gubi između 300 i 450 dlaka dnevno. 

Poznat je podatak da je normalan broj dlaka koje dnevno opadnu između 100 i 150, što znači da se ove brojke iznad ipak definišu kao veći deficit.

Ovo stanje može trajati u periodu od par meseci do godinu dana. Iako ova pojava, drugačija nazvana kao postporođajna alopecija može trajati toliko dugo, nemate razloga za brigu, jer se radi o privremenoj pojavi, koja će se stabilizovati kada se hormoni dovedu u red.

Postporođajno opadanje kose nije opasno, ukoliko ne pređe u stanje aktivnog opadanja kose na pramenove, u trajanju od godinu dana, pa i duže!

Simptomi gubitka kose nakon porođaja

Simptomi postporođajnog opadanja kose se ne razlikuju mnogo od standardnih, kada je ova problematika u pitanju. Ono što je karakteristično za period posle porođaja, što se kose tiče, jeste činjenica da ono ne počinje odmah, već kreće nekih 4-6 meseca iza toga. 

postporođajno opadanje kose

Taman kad prođe period babinja i kada uhvatite ritam sa svojim novim članom porodice, počnete da primećujete  sve više vaših dlaka oko vas. Ovo zna da bude prililčno frustrirajuće za mame, s obzirom da je do sada kosa, proteklih 9 meseci, bila besprekorna.

Prvo počnete da primećujete da je vaš slivnik, dok se kupate pun dlaka, a kasnije i da opadanje prilikom češljanja ne možete da zaustavite. I tako iznova. Svako novo pranje kose donosi novi psihološki pritisak i strah od istog, jer ne znate koliko novih dlaka ćete izgubiti. Kosa obično opada  bez pojedinačnih pramenova, ne praveći rupe u vlasištu. Gustina se smanjuje i rep više nije onako pun i jedar, na kakav ste navikle. Od pune ruke dlaka, ostalo je samo par stotina istih, ili vam se bar tako čini. Puna ruka dlaka je pojam koji počne da se odnosi na ono što u njima ostane nakon pranja i češljanja kose. U nekom momentu pomislite da ćete ostati ćelave. Onda počinjete da razmišljate o tome šta učiniti da to opadanje kose posle porođaja zaustavite, a u stvari je caka u tome da razmislite o uzrocima zbog čega baš toliko opada i kako to možete promeniti.

Ivana je takođe imala problem sa opadanjem kose. Njeno opadanje nije bilo vezano za porođaj, ali se neki disbalans u organizmu dogodio. Kosa je postala slaba, stalno se kidala i opadala je neverovatnom brzinom. Nije znala šta da radi. Slučajno je naišla na nešto što joj se učinilo kao dobra ideja, računala je da nema šta više da izgubi. Od tanke i slabe, dobila je kosu punu volumena i velike gustine. Opadanje je prestalo, a nove kose je bilo za izvoz. Ako vas zanima šta joj je u tome pomoglo, kliknite ovde: Ovo zaista radi! Masna i slaba kosa puna peruti više nije moj problem!

A u nastavku bolje upoznajte ovaj problem do tančina.

Opadanje kose posle porođaja, uzroci

Kao što smo iznad i spomenuli, glavni uzrok pojačanog opadanja kose posle porođaja jesu hormoni, koji sada smanjuju svoju ulogu i vraćaju se na staro. Tačnije estrogen, čiji nivo znatno opada.

Ovde nije u pitanju pravi gubitak kose, već opadanje viška kose, uzrokovano smanjenjem nivoa hormona!

Da pojasnimo…

Faza rasta kose, anagena faza, pod normalnim okolnostima, traje oko tri godine, dok faza opadanja, telogena faza, traje oko tri meseca. U telogenoj fazi, kosa miruje, dok je nova u folikulima ne izgura i ona počne da opada.

Dok ste trudne, kosa je u fazi produženog rasta, a nakon porođaja ulazi u fazu mirovanja i tada zapravo i kreće opadanje.

To je period kada i počinjemo da primećujemo veliki broj dlaka svuda okolo nas, jer tada opada i kosa koja nije opala za vreme trudnoće i redovno kosa koja se menja. Otuda veliki broj opalih dlaka. Ovo opadanje je individualno i može trajati od par meseci do godinu dana. 

Drugi uzroci, sem hormona, mogu biti dojenje, pojačan stres, manjak sna, neizbalansirana ishrana, umor, a u ekstremnim slučajevima, kada opadanje počne na skalpu da stvara velike nedostatke, mogu biti i anemija (malokrvnost) i hipotireoza (smanjena funkcija štitaste žlezde).

Pre nego posegnete za rešenjem, otiđite do lekara i proverite krvnu sliku, poradite na kvalitetu načina života u celosti.

Opada li kosa zbog dojenja?

Dojenje je sigurno najlepši period za svaku ženu, period kada se gradi bliskost između nje i bebe i ta vrsta povezanosti ne može da se meri ni sa čim. Još i kada iz toga izlazi dobit, u smislu rasta i razvoja novorođenčeta, sreća je itekako veća.

Međutim, dojenje ni malo nije lako sprovesti u delo. Ono podrazumeva dosta strpljenja, discipline i upornosti, kako bi se i ostvarilo. A kada se uspostavi taj kontakt i beba konačno počne lepo da siki, polako shvatate koliko je ono ustvari iscrpno i zahtevno, tj koliko se nakon njega osećate slabo. Neki naučnici, dali su poređenje, da se dojenje, po težini, jednači poslu rudara, i da žena koja doji, mora imati dobru ishranu, dobar san i obezbeđeno vreme za odmor. 

To ustvari i jeste odgovor na današnje pitanje. Količinu vitamina i minerala, kalorija koju beba izvuče iz majke tokom svakog podoja, teško da se može nadoknaditi svakodnevnom ishranom. Upravo taj deficit vitamina i dovodi do pojačanog opadanja kose kod žena, pa kada se još sretne sa fazom mirovanja kose, bude prilično uznemirujuće.

Ako ste mama koja doji, a kosa vam opada više nego ikada, ne paničite: to je samo prolazna faza koja ima svoj kraj.

Da li mamama koje ne doje, opada kosa?

Kosa nakon porođaja normalno opada svim mamama. Onima koje doje opada više u odnosu na mame koje ne doje. Razlozi su upravo svi oni koje smo već iznad pomenuli.

Faze rasta, odnosno mirovanja, hormoni, ishrana, stres, neizbalansirana ishrana, umor, kao i genetska i autoimuna stanja mogu uzrokovati opadanje kose kod mama koje ne doje.

Kako sprečiti opadanje kose nakon porođaja?

Opadanja kose posle porođaja se ne može potpuno sprečiti, ali se na njega može uticati i može se smanjiti u dobroj meri.

Ono što je osnovno – ne otežavajte svojoj kosi. Već joj je teško.

gubitak kose posle porođaja

Postoje neke stvari koje kosi izuzetno prijaju i ono što ona baš voli. Baš to joj u ovim momentima i treba pružiti kako bi što lakše podnela fazu opadanja.

Šampon protiv opadanja kose

Prvo i osnovno kada je nega kose u pitanju jeste održavanje njene higijene, ali i izbor šampona koji će za to biti zadužen. Adekvatna nega je pola zdravlja kose, a da bi ona bila upravo takva, neke norme se moraju ispuniti.

Šampon koji koristite za kosu koja pojačano opada, nikako ne sme da bude isuviše jak, bogat hemikalijama, mirisima, silikonima. Suprotno, uvek birajte one blage formule koje su izgrađene od prirodnih sastojaka, ne sadrže sulfate, parabene i veštačke supstance. Prirodni sastojci će pomoći kosi da bolje diše, da bude gušća, čvršća i zdravija, a smanjiće i opadanje dlaka.

Maske protiv opadanja kose

Maske za kosu su izuzetno važan detalj koji ne treba preskskati čak i ako kosa ne opada. To je prehrana za kosu, koja joj je jednostavno neophodna, u ovim slučajevima i preko potrebna.

To može biti kupovna maska ili ručno napravljena, a od vas zavisi na koju će izbor da padne.

Kada kupujete masku za kosu, obavezno čitajte deklaraciju i birajte one sa prirodnim sastojcima, uljima i mineralima koji će kosi prijati i neće je previše opteretiti.

Možete je i napraviti sami na sledeći način:

Koristite ricinusovo ulje, med i jaje. Sva tri sastojka dobro sjedinite, a zatim utrljajte direktno u koren glave. Ovo ponavljajte jednom nedeljno.

Između ostalih dana, možete koristiti kokosovo ulje, kojim ćete utrljavati krajeve, ampulice u vidu vitamina za hranjenje vlasi, ili ulje lavande kojim ćete obogatiti strukturu dlake.

Promena frizure

Trudite se da kosu šišate redovno. Ukoliko imate dugu kosu, skratite je, jer kratka kosa slabije opada. Ne koristite aparate za nju, sušite je na prirodan način, bez fena, prese, češke za sušenje. Farbanje takođe odložite bar za taj period kada intenzivno opada.

Masaža glave

Izaberite neko nežno prirodno ulje, kojim ćete sprovoditi masažu glave. Ovim činom ćete postići bolju cirkulaciju u koži glave, a i nahranićete koren dlake. Radite je svakoga dana u trajanju od 10 minuta, jer ona pozitivno utiče na rast nove kose, ali istovremeno vas umiruje i opušta.

Antistres tretman i odmor

Obezbedite sebi vreme za vas. Odvojite bar pola sata dnevno za sopstvenu rekreaciju po svežem vazduhu, neku saunu, antistres masažu, ili jednostavno radite ono što volite i što vas opušta. Taj period, koji ćete provesti razdvojeni od bebe je neprocenjiv i nosi brojne dobrobiti i za vas i za okolinu. Time smanjujete nivo stresa. Ne kažu dzabe, srećna mama, srećna beba.

Opadanje kose posle porođaja, lek

Ovaj odeljak ste verovatno svi nestrpljivo čekali.

Lek?

Tajna je u strpljenju. Budite strpljivi i sačekajte da kosa završi svoju fazu opadanja koja je u momentima nakon porođaja neizbežna.

U međuvremenu, dok čekate, potrudite se da svojoj kosi pružite dobru i kavlitetnu negu i povedite računa o tome kako sa njom postupate u tim osetljivim trenucima. 

Koristite proverene i kvalitetne prirodne preparate i izbegavajte pranje kose svakoga dana. Prestanite da je uništavate toplotom, izbegavajte fen, peglu i električnu četku za raščešljavanje. Trudite se da vam pokreti budu umereni i blagi, polako češljajte kosu, pramen po pramen. Kosu ne vezujte u rep, već je nežno pričvrstite šnalom za kosu.

Ako ste se zapitale da li bi vam Minoksidil losion pomogao u ovim kritičnim trenucima, sve što vam možemo reći je da njegovu primenu, ukoliko dojite odložite za period posle toga. On u sebi sadrži aktivnu supstancu koja je registrovana kao lek i putem kože se izlučuje u krvotok, a kasnije i u mleko. Ako niste doilja, možete ga nesmetano upotrebljavati, ako već imate pozitivno iskustvo sa njim.

Vitamini protiv opadanja kose nakon porođaja

Upotreba vitamina je ključna stvar kada je proces oporavka u pitanju. Bilo da govorimo o vitaminima koje unosite kroz ishranu, ili pak one koje nanosite direktno na vlas.

Izbalansirana ishrana protiv opadanja kose je jako važna, unos svežeg voća i povrća, takođe. Namirnice koje se savetuju za poboljšanje zdravlja uključuju unos zelenog povrća-gvožđe i vitamin C, jaja-vitamin D, riba i maslinovo ulje-omega tri masne kiseline i magnezijum.

Vitaminski dodaci i prehrana za kosu u vidu ampula za kosu, doprinose zdravlju dlake, korena kose i njenom kvalitetu. Ne treba ih eliminisati iz upotrebe, čak se njihova upotreba savetuje i do dva puta nedeljno u ovim kritičnim danima kada kosa pojačano opada.

Ono što vam može biti od koristi, jesu vitamini koje ste koristile u trudnoći, a namenjeni su i za period dojenja.

Koliko traje opadanje kose nakon porođaja?

Vama se verovatno čini da opadanje nikada neće da prestane. Ali ne brinite. Ima ovo postporođajno opadanje kose svoj ciklus trajanja. Ako se pitate kada prestaje opadanje kose posle porođaja, evo odgovora.

Uglavnom prestaje do navršenih bebinih 6 meseci života.

Ne kažemo da će vam kosa odmah odjedanput nakon toga biti bujna i puna volumena, ali sigurno ćete primetiti da je opadanje znatno manje, ako ne i prestalo potpuno. Upotrebom pravih preparata i pravilnom negom, kosa će vam ubrzo izgledati kao i pre trudnoće. 

Kada se obratiti lekaru zbog postporođajnog opadanja kose?

Vreme da posetite lekara će vam se otprilike samo kazati. Primetićete da vam se kosa proredila duplo nego kada ste bili u drugom stanju. Kako vreme prolazi, kosa ne prestaje da opada, a čini vam se da je opadanje sada i izraženije nego inače. Kosa je počela da opada u pramenovima, proredila se na temenu…

Stanje na vašoj glavi više podseća na alopeciju, nego na postporođajno stanje. Verovatno je da ćete primetiti još neke znake koji vas neće ostaviti ravnodušnim, pa će to i biti okidač za posetu lekaru. Ukoliko osećate hronični umor, napetost, malaksalost i konstantnu brigu, to je pravo vreme. Možda je onda ipak uzork u nečem drugom, a ne u posledicama drugog stanja.

Šta vam preostaje?

Umesto napestosti i brige, pokušajte da budete potpuno opuštene. Da čak o tome i ne razmišljate. Uživajte u svom malenom biću, gledajući ga kako raste. Negujte kosu malo bolje i primenite naše savete. U međuvremenu nećete ni pimetiti kada je opadanje prestalo, a kosa dobila volumen o kome ste dugo maštale.