Najbolje ampule za kosu. Birajte mudro, jer nisu sve iste!

Najbolje ampule za kosu. Birajte mudro, jer nisu sve iste!

Trebaju vam ampule za kosu?  Pre nego što ih kupite, dobro se informišite, kako ne biste pogrešili i bacili novac, jer zaista ima razlike. Na dobrom ste mestu, saveti slede u nastavku.

Bilo da se radi o ženama ili muškarcima, postoji jedan aspekt našeg izgleda od kojeg zavisi dobar deo našeg samopouzdanja. Reč je, naravno, o kosi.

Svi bismo mi da imamo bujnu, jaku i blistavu kosu sa reklama, ali u nedostatku skupe nege i dnevnih poseta frizeru, u praksi je često teško postići isti efekat. Opadanje kose i oštećena dlaka su među najčešćim problemima sa kojima se svi borimo.

Dok pronađete baš one preparate koji će odgovarati vašoj kosi i koži glave, sve su šanse da će vam se smučiti i kosa i proizvodi za negu.

Međutim, sve može biti lakše ako samo pronađete smernice koje će vas uputiti gde da gledate. Mi vam skrećemo pažnju na ampule za kosu. Pravo malo blago među preparatima koje još nije dobilo pažnju kakvu zaslužuje čeka na vas.

Ampule za kosu definitivno nisu zauzele mesto na tržištu koje realno zaslužuju, iz razloga jer naše dame češće posežu za preparatima koji su već uveliko dostupni i provereni, pa se teže odlučuju na nove eksperimente i istraživanja. One koje se ipak odluče za to, uglavnom i profitiraju. 

Nisu sve ampule za kosu iste. Iako vam se na prvi pogled čini da je tako, i uglavnom sve pružaju manje više isti efekat, uverićete se u njihovu različitost onda kada ih i isprobate. A do tada, malo se edukujte, jer mi vam pružamo tu mogućnost. 

Šta su zapravo ampule za kosu?

Ampule su zapravo uljani kozmetički preparat koji služi kao zamena za masku, balzam ili regenerator. Ime su dobile po vrsti pakovanja, odnosno ampuli, u kojoj se prodaju.

vrste ampula za kosu

Jedna ampula obično je dovoljna za jedan tretman.

Iako im je prva uloga da kosi pruže neophodnu hidrataciju (pre svega tokom zimskog perioda), ampule za kosu namenjene su slaboj i oštećenoj kosi koja je razređena i koja je počela da opada.

Razlika između ampula za kosu i drugih preparata umesto kojih se koristi leži u tome što se ampule za kosu fokusiraju na koren dlake kako bi rešile problem.

Dok ostale proizvode nanosite samo na dužinu dlake i krajeve, ampule za kosu prevashodno treba naneti na koren i kožu glave.

Jednom kada otvorite ampulu, sadržaj treba iskoristiti odmah i utrljati u teme. S obzirom na svoj sastav i strukturu, ovi preparati nisu pogodni za čuvanje, pa se držite uputstava.

Takođe, još jedna razlika između ampula za kosu i maski, balzama i regeneratora je ta što su ampule za kosu više cikličan tretman, nego rutinska, svakodnevna nega. To znači da ih možete koristiti jedan period, nakon čega morate napraviti pauzu između tretmana kako bi imale dejstvo. Pauza između dva tretmana obično traje par meseci.

Ako ih koristite previše i prečesto, ampule za kosu mogu otežati vašu kosu i učiniti da bude masnija, ali ako ih koristite kako je predviđeno, spremite se da vaša kosa postane bujna griva kojom ćete se ponositi.

Trenutno gotovo da ne postoji bolji kozmetički preparat za kosu od ampula, naročito kada je u pitanju oštećena kosa koja opada. Međutim, ovo je zapravo korekcija štete, a najbolja opcija je da do nje ni ne dođe. Zato treba ispraviti one pogrešne korake u svakodnevnoj nezi. Irena nam otkrila da upravo na ovaj način, potpuno lako i prirodno oporavila kosu. Njena kosa sada blista i izgleda sjajno. Želite da znate kakvu je promenu u nezi napravila? Pročitajte sami njenu priču. Njeno iskustvo nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Šta treba da sadrže dobre ampule?

Po sastavu, ampule za kosu slične su serumima za kosu, međutim, mnogo su jače. Zamislite da možete da u jednoj dozi dobijete sastojke makar tri doze seruma za kosu. Upravo to su vam ampule za kosu.

Glavni sastojci svih ampula za kosu su keratin, kolagen i amino kiseline.

Prednost ovih preparata je u tome što su njihovi molekuli toliko sitni da bez problema prodiru u samu srž folikula i hrane kosu iz korena i iznutra.

Neki drugi preparati bi se samo gomilali na dlaci, blokirali nutrijente van dlake i činili dlaku težom. Kod ampula za kosu ova opasnost ne postoji, ukoliko ih, naravno, koristite prema uputstvu.

Osim kolagena, keratina i amino kiselina, najbolje ampule za kosu treba da sadrže i nešto od sledećih sastojaka:

Obratite pažnju i na to da se u ampulama pakuje i botoks za kosu, tretman koji se bazira na sličnoj kombinaciji sastojaka, ali tretira kosu na drugačiji način.

Što se tiče sastojaka koje pošto-poto treba izbegavati, to su pre svih formaldehid (ili metanal) i propilen glikol. Postoje i druga hemijska jedinjenja koja različite ampule za kosu mogu sadržati, ali su ova dva najrizičnija za vašu kosu i kožu glave.

Za svakodnevnu negu treba koristiti šampon bez sulfata, a ampule za kosu vam mogu biti dopuna.

Ima li rizika u korišćenju ampula za kosu?

Rekli smo već da su ampule za kosu nešto najbolje što se vašoj kosi može desiti. Međutim, to važi u najboljem mogućem scenariju.

Treba znati i to da ponekad ampule za kosu mogu imati i neke negativne efekte.

Prvi i najočigledniji tiču se upravo hemijskog sastava ampula za kosu. Jednostavno, nije svačija kosa i koža glave otporna na sve sastojke i svaka će odreagovati na svoj način. Iako supstance nisu otrovne (kada se držite podalje od metanala, sulfata i parabena), one mogu iritirati kožu glave.

Isto tako, pojedine supstance mogu i isušiti samu dlaku, pa još i doprineti pucanju folikule. Iako je to potpuno suprotno od onoga što ampule za kosu treba da rade, ponekad se desi i ovakav sporedni efekat.

Tehničari i stručnjaci koji prave ampule za kosu često pokušavaju da u proizvod stave mnogo više supstanci koje su dobre za vašu kosu (kao što su pre svega antioksidanti) kako bi predupredile negativne efekte koje neke druge, agresivnije supstance mogu imati po vašu kosu.

Zbog ovoga nije zgoreg baciti pogled na sastav i količinu glavnih supstanci u ampulama za kosu koje kupujete. Ukoliko je više vitamina, minerala i prirodnih ulja, a hemijskih jedinjenja daleko manje, sve su šanse da ste na sigurnom polju.

Alternativa za ampule za kosu

Ukoliko spadate u one ljude koji imaju naročito osetljivu kožu i vaše teme ne trpi sintetičke supstance, dobra alternativa za vas su prirodna ulja za kosu koja se ionako nalaze u dobrim ampulama za kosu.

Sistem nanošenja i korišćenja je isti, s tim što vam kod ulja pauze između tretmana obično nisu obaveza. S obzirom na to da su potpuno prirodna, ulja za kosu možete koristiti svakog dana.

Osim u slučaju alergija na određeno ulje, ona imaju prednost u odnosu na ampule jer neće iritirati kožu glave. Pritom ih ne morate nanositi samo na koren, već uljem možete namazati čitavu dlaku. Naravno, kosa će onda biti masnija, ali na taj način dlaka dobija nutrijente čitavom dužinom.

Neka naročito popularna, a dokazano korisna ulja za kosu koja mogu zameniti ampule za kosu su i:

Od prirodnih sastojaka još pomažu i crni čaj i aloja vera.

Imajte na umu da vam ti povrmeni tretmani ne pomažu ni upola toliko koliko ona redovna nega kose. Zato tu birajte najbolje, pa vam ampule neće ni trebati. Da vam skratimo sada lutanje po savetima za izbor šampona, odmah ćemo vam reći šta je bitno i koji je šampon dobar – šampon koji nema štetne sastojke kao što su sulfati, parabeni i silikoni, već se bazira na mnoštvu korisnih sastojaka za kosu koji su na biljnoj bazi.

Na vrhu liste takvih šampona već dugo je Vlasilan. 

Vlasilan šampon bez sulfata

Iskustva korisnika sa njim su zaista odlična. Kosa im se bukvalno preporodila, a stav prema nezi kose se promenio od kada ih koriste. I vaša kosa može doživeti preporod. Naručite Vlasilan šampone klikom na ovo dugme:

Ampule protiv opadanja kose

Nećemo trošiti previše vremena na samo opadanje kose. Glavni razlozi gubitka kose opšte su poznati ‒ to mogu biti genetika, stres, loša ishrana, hormoni, starenje i drugi.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da se ovaj problem ne javlja preko noći. Kao i kod bora na licu, i opadanje kose će se najpre pojaviti stidljivo da bi onda postalo pojačano i ubrzano. Nije da ste se jednog jutra probudili i primetili da vam nema kose, zar ne?

Zbog toga je bitno da se problemu pristupi od starta. Onog momenta kada primetite da je kosa počela da vam opada, trebalo bi da počnete neki tretman, a jedan od njih mogu biti i ampule za kosu.

Bilo da se radi o alopeciji  ili klasičnom opadanju kose, srž problema je najčešće nedostatak proteina. Kosa se, znamo, većinom i sastoji od proteina, pa kada njih nema dovoljno, ona kreće da puca, slabi i, konačno opada.

Ono što možete da uradite za svoju kosu jeste da potražite ampule za kosu koje su bogate proteinima ili supstancama koje stimulišu proizvodnju proteina u koži glave. Za opadanje kose, naročito dobre supstance su i vitamin B i ginko biloba koji ne samo da hrane dlaku, već čine da i koža glave bude jača i manje osetljiva.

Dobre ampule protiv opadanja kose ciljaće i na ćelije koje pomažu rast kose. Njima je potrebna energija, pa vam mogu pomoći sve one ampule koje podstiču regeneraciju ćelija i proizvodnju kolagena.

Ampule za rast kose

Ako je kosa već dosta opala, onda je sledeći korak da je nateramo da ponovo poraste. I za tu svrhu postoje odgovarajuće ampule za kosu.

Za ovaj problem treba odabrati one ampule za kosu koje sadrže prirodna ulja za koja znamo da stimulišu rast kose. Takođe, obratite pažnju i na sastojke koji jačaju dlaku i njenu stabilnost i utiču na rast kose.

Pre svih, neophodni su vam proteini, vitamini i peptidi kako bi kosa što pre porasla. Konkretno, potražite i dihidrotestosteron (DHT) koji utiče na prirodni ciklus folikula dlake i čini da kosa brže raste tako što neutrališe moguća oštećenja.

Kada su peptidi u pitanju, ampule za brzi rast kose treba da sadrže i atriopeptin (ANP) koji, osim što je dobar za srce, predstavlja lanac aminokiselina naročito dobrih za kosu, ali i kožu i nokte.

ANP utiče na proizvodnju keratina u telu, a kako je kosa najbogatija keratinom, ona je prva ciljana oblast. U suštini ANP se prenosi direktno do tkiva čije su ćelije zadužene za rast kose.

ANP ne samo da i sam utiče na ove ćelije, već aktivira i druge supstance i skuplja ih u ovom tkivu ispod površinskog nivoa kože glave kako bi kosa porasla naročito brzo.

Pored ovoga, potražite i masne kiseline koje čine da ampule za brzi rast kose naročito dobro deluju.

Najbolje ampule za oštećenu kosu

Ukoliko je vaša kosa samo oštećena, budite u isto vreme i srećni i na oprezu. Iako se oštećena kosa lakše tretira od one koja opada ili jednostavno neće da raste, ona može biti prvi korak ka ovim ozbiljnijim problemima.

Problem je vrlo jednostavan. Svaka folikula (tj. njen spoljni deo koji mi vidimo kao kosu) sastoji se iz tri dela, takoreći tri omotača (medula, korteks i kutikule). Kutikula zapravo kao spoljašnji deo štiti dlaku od oštećenja.

Međutim, šta se desi kada se kutikula ošteti?

Logično, naredni slojevi su ranjivi, a sa njima i čitava folikula. Kosa se najpre isušuje, gubi sjaj i volumen, a potom kreće da puca. Sigurno vam se već desilo da vam kosa bude gruba i beživotna, krajevi rascvetali, a koža glave iritirana. Ponekad, zbog ovoga se javljaju i perut i seboroični dermatitis.

Na duže staze, i ovo može voditi ka opadanju, a onda i otežanom rastu kose.

Uzroci oštećenja mogu biti brojni. Ni o njima nećemo naširoko razgovarati jer ih sigurno znate. Od hladnog vremena i vetra, UV zraka,pa sve do sušenja i agresivnih hemijskih preparata, opasnost po kosu vreba na svakom koraku.

Srećom, lek je daleko lakši nego kod opadanja. Možete koristiti profesionalnu kozmetiku za kosu. U krajnjem slučaju, lepo odete kod frizera i otfikarite oštećeni deo. No, da jednog dana ne biste završili sa kratkom kosom koju ne volite, nabavite sebi ampule za kosu koje će sprečiti da kosa ponovo postane oštećena.

Potražite sastojke koji neguju kosu i jačaju je, kao što su vitamini i minerali. Ukoliko tražite nešto što će zamaskirati oštećenost, možete koristiti silikonske kapi za kosu.

No, naoružajte se strpljenjem. Za negu kose potrebna je posvećenost i ‒ živci. Trebaće malo vremena dok se kosi vrati život, ali rezultate ćete videti sigurno.

Ampule za kosu sa keratinom

Ampule za kosu sa keratinom su jedna vrsta ishrane za kosu. Bilo koji način nadoknade keratina, prirodnog sastojka dlake, nudi mogćnost oporavka oštećenih i suvih krajeva, ali i oporavak dlake na dužinskom nivou. 

Jedna ampula dovoljna je za jedan tretman i ona sadrži visoku koncentraciju hidrolizovanog keratina koji prodire duboko u oštećenu vlas, obnavlja je i zatvara kutikulu. 

Tretman keratinskim ampulama, omogućava kosi da se u korenu izdigne i da na površini bude sjajna i lepa. Redovnom upotrebom ampula, kosa poprima zdrav izgled i nema više oštećenih krajeva. Ampule se utrljavaju u kožu glave i razvlače po celoj kosi, bez ispiranja. 

Ampule za kosu protiv peruti

Ova vrsta ampula za kosu, radi po principu čišćenja kože glave, gde koži vraćaju hidro-lipidnu ravnotežu i na taj način smanjuju mogućnost pojave peruti. Ampule za kosu protiv peruti sadrže ekstrakt koprive i kapsicijuma, koji ovaj efekat čišćenja kože i pojačavaju.

Redovnom upotrebom, misli se na upotrebu duži vremenski period, postiže se dubinsko čišćenje lipida iz folikula i smanjeno lučenje istih.

Ampule za masnu kosu

Ovaj proizvod ima za cilj da smanji preterano mašćenje kose, odnosno lučenje sebuma na koži glavi. Kao aktivni sastojci ovih ampula mogu se naći vitamin B , salicilna kiselina, inulin koji vraća pH ravnotežu koži glave, hijaluronsku kiselinu koja sprečava potpuno isušivanje temena i kose. Od biljnih sastojaka to može biti ulje čajevca, menta,ruzmarin, kamilica – svi oni sastojci koji deluju umirujuće na kožu glave.

Ampule za kosu ‒ kako se koriste

Svaki set ampula za kosu dolazi sa uputstvom, i njega se treba pridržavati. Međutim, iskustva pokazuju da se sve one manje-više nanose po istom šablonu.

najbolje ampule za kosu

Pre nego što uopšte počnete, bitna je priprema. Kosa mora biti čista i temeljno oprana. Koristite šampon koji će kvalitetno očistiti teme. To ne treba da znači da vam trebaju agresivni šamponi sa puno hemikalija.

Probajte dobar šampon bez sulfata za dubinsko pranje. Čini čuda.

Kada ste dobro oprali kosu, preskočite blazam, masku, regenerator ili šta god da koristite. Umesto toga, ampule za kosu u ruke.

Pre nanošenja treba raščeljati i razdeliti kosu dok je još mokra. Potom nanesite sadržaj na teme i utrljajte ravnomerno.

Još bolje bi bilo kada biste sadržaj ampule za kosu umasirali u teme. Na taj način pospešuje se cirkulacija krvi u koži glave, čime se aktiviraju ćelije, šire pore, i garantuje se bolje upijanje preparata.

Ukoliko koristite baš jake ampule za kosu koje su namenjene slučajevima sa opadanjem kose sa korenom, možete pomešati sadržaj ampule sa nekom maskom za kosu ili nekim prirodnim uljem kako biste sprečili moguće iritacije kože glave.

Nakon što ste sadržaj ampule za kosu dobro umasirali u teme, umotajte kosu i glavu peškirom ili običnom kesom i ostavite ampulu da odstoji onoliko koliko je prepisano uputstvom. To će najčešće biti negde između 5 i 20-ak minuta.

Ponekad, biće potrebno i da se kosa na koji je naneta ampula nađe u blizini izvora toplote kako bi preparat bolje delovao. Ipak, nemojte preterivati sa toplotnom obradom. Fen i pegle za kosu samo oštećuju dlaku. Kako ampule za kosu već imaju takvu strukturu da ih kosa lakše upija, ionako vam neće biti neophodna pomoć toplote.

Kada istekne zadato vreme, isperite dobro kosu mlakom vodom i ostavite je da se osuši (bolje bi bilo prirodno, osim ako baš ne morate da je osušite fenom). Postoje i neke ampule koje se ne ispiraju, pa ako vam je lakše, možete se odlučiti i za njih.

Tretman ampulama za kosu obično treba ponoviti jednom ili dvaput nedeljno tokom nekoliko nedelja, nakon čega sledi pauza od nekoliko meseci. Nemojte kršiti pravila, bolje ćete proći. Ako koristite ampule za kosu prečesto rizikujete i da se kosa navikne na jake supstance i postane otporna.

 

Cena ampula za kosu i iskustva

Koliko ćete platiti ampule za kosu zavisi najpre od toga da li ih kupujete na komad ili u pakovanju koje je predviđeno za jedan tretman. Mi preporučujemo ovu drugu varijantu jer je bezbednije. Čitav tretman je propisan, objašnjen i osmišljen, a vaše je samo da pratite uputstva.

Cena će, naravno, zavisiti i od proizvođača, pa se spremite na varijacije.

Cena pojedinačne ampule iznosi od nešto preko 100 do par stotina dinara, dok se cene seta ampula za kosu kreću u zavisnosti od broja ampula i do nekoliko hiljada dinara.

Najbolje ampule za kosu

Koje su najbolje ampule za kosu zavisi od konkretnog problema koji vas muči. Odabir treba da bude u skladu sa tim. Mi smo ovde ipak napravili listu, vodeći se time koje su najtraženije ampule za kosu.

Evo ih:

  • Semi di lino ampule brenda Alafaparf su namenjene suvoj i oštećenoj kosi. Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, čine kosu glatkijom i sjajnijom. To su uljane ampule koje zaglađuju hrapavu strukturu oštećene kose.
  • Vichy dercos su namenjene onima koji imaju problem sa opadanjem kose. Postoji posebna linija Vichy ampula za kosu namenjena ženama, a posebna za muškarce. Pored specijalne formule Aminexil, sadrži ricinusovo ulje, kofein, vitamin E, pirokton olamine .Sve skupa, jedna sjajna kombinacija za teme glave.
  • Bedoxin ampule su zapravo ampule vitamina B6 ( piridoksin). Često se pominju kao rešenje za kosu, ali imajte na umu da je ovo ipak svojevrstan lek i da upotrebu treba dogovoriti sa lekarom. Nalazi se u različitim oblicima, a kao ampule za kosu koristi se u vidu sastojaka za maske.
  • Pantene ampule za kosu su popularne jer oštećenoj kosi brzo daju efekat zaglađenosti i sjaja.
  • Structural by Fama ampule za kosu su specijalne uljane emulizije osmišljene za oporavak oštećene kose od hemijskih tretiranja.
  • Herbal shots ampule za kosu namenjene su oporavku farbane kose. Sadrže ekstrakt pamuka, B vitamin B, proteine i prirodne šećere koji neguju kosu.

Sada kada znate koje sve vrste ampula postoje, možete se upustiti u kupovinu istih. Gledajte da budu neke od onih koje rešavaju, a ne samo maskiraju problem. Videćete kako mogu moćne.