Sprečite opadanje kose zbog nedostatka vitamina!

Sprečite opadanje kose zbog nedostatka vitamina!

Ako niste vi, onda je sigurno neko vaš, doživeo opadanje kose zbog nedostatka vitamina. Ovaj problem nekada nije ni malo bezazlen, zato ćemo se danas pozabaviti time koji su to vitamini zbog kojih kosa ubrzano opada.

Nekada je to opadanje iz korena, tačnije, sa korenom, a nekada se opadanje manifestuje kroz lomljenje kose. To lomljenje je nekada na sredini dlake, a nekada je razlistavanje. Znate ono kada vam dlaka biva na izgled raščupana i iskrzana, pa ne znate kako da je „smirite”.

Znamo koliko je estetski ružno kada kosa opada i koliko je stresno za svakog pojedinca. I muškarci i žene podjednako su pogođeni opadanjem kose. Nekada je opadanje kose kod muškaraca stresnije, budući da vrlo brzo manjak dlaka prelazi u ćelavost.

Opadanje kose kod žena nije ništa manji problem, s obzirom na to da sve zaista mnogo pažnje posvećujemo svojoj kosi i volimo da ona uvek bude tip-top.

Šta kada kosa počne da opada i kada pregledom utvrdite da je uzrok opadanja baš nedostatak vitamina?

Ništa, onda krećete u borbu.

Da li kosa zaista opada zbog nedostatka vitamina?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan.

 Nedostatak nekih vitamina u našem organizmu, kao i minerala, može i te kako biti razlog zašto nam kosa jače i inetenzivnije opada.

Ako se zapitamo otkud to, možemo naći zaista više razloga.

Pre svega, to je ishrana. Nažalost, ishrana nam u mnogome remeti poredak, a ponekad zbog ubrzanog tempa života ne možemo da je promenimo. Barem se zavaravamo da ne možemo da je promenimo.

Brza hrana ili testa koja su siromašna hranljivim sastojcima, nutritijentima koji su važni za funkcionisanje organizma, u mnogome remete kvalitet naših života. Ako se tako ponašamo u dugom vremenskom periodu, logično, doći će do gomilanja kilograma, ali i do narušavanja kvaliteta kose, kože i noktiju.

Nedostatak vitamina ne utiče samo na izgled kose, već generalno na naš imunitet, što može dovesti i do raznih bolesti. Telo koje je pod infekcijom je zapravo pod nekom vrstom stresa i hranljivim materijama prvo se oporavlja imunitet i neke vitalnije funkcije, pa tek onda kada su oni podmireni, one odlaze do perifernih delova tela kao što je kosa. Tipičan primer je opadanje kose posle korone.

I ovo je važno!

Koliko god se zdravo hranili, ne smete da zanemarite kvalitetan šampon za kosu.

Mnogi na ovo „kvalitetan“, pomisle na neke varijante koje se često reklamiraju, puno pene, mirišljavi. To su obični deterdženti. Morate naći kvalitetan, a što prirodniji šampon, koji neće doprinositi opadanju kose. Zato se informište maksimalno o šamponima protiv opadanja kose.

Nedostatak vitamina može biti uzrokovan i nedostatkom sunca, odnosno, onog korisnog sunčevog zračenja, koje toliko leti volimo i kojim se napajamo. Prvenstveno se tu misli na vitamin D, o kome će biti nešto više reči, ali i na vitamin K, koji je zaslužan za lepotu naših podočnjaka.

Ako ste kućni tip i ako ne volite da izlazite iz kuće, u letnjem, ali i zimskom periodu, možete doći u opasnost da vam nedostaje vitamina i da vam zbog toga kosa bude slaba i da opada.

Na kraju, ako ne uzimate bilo kakve suplemente, a pri tom ste skloni „neurednom” načinu života, i to može da vas košta nedostatka vitamina. Uzimanje kombinacije vitamina ne može da nadoknadi sve to što ne obraćate pažnju na to kako funkcionišete, ali može da pomogne da ne dođe do neprijatnosti, kao što je opadanje kose.

Sara je imala problema sa opadanjem kose. Jedan od razloga je i nedostatak vitamina. Posledica je bila generalna slabost kose. Uspešno je rešila problem prirodnim putem. Bukvalno je neko vreme hranila svoju kosu – kako spolja, tako i iznutra. Rezultat: bujnija kosa koja je jaka, zdrava, ne masti se i ne opada više. Proverite i vi njenu taktiku. Njeno iskustvo nalazi se na ovom linku:  https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

A sada da pojasnimo i ovo…

Koji vitamini nedostaju ako vam opada kosa?

Ako vam kosa opada zbog nedostatka vitamina, to je najčešće celokupan kompleks vitamina koji je trenutno u deficitu.

opadanje kose i vitamini

Ne možemo da kažemo da kosa opada ako vam nedostaje jedan vitamin. Vaš organizam je verovatno usled nezadovoljavajućeg napajanja vitaminima u velikom zaostatku.

Ono što se tada dešava jeste da slabi koren dlake i ona lakše ispada. Ne samo to, nego od zdravlja foliklula zavisi i rast kose.

Oni vitajmini koji su glavni, možemo tako da kažemo, i zbog kojih je u problemu ne samo vaša kosa, već i celokupam organizam su sledeći:

vitamin A – zadužen za dobro funkcionisanje vaše kože glave pre svega

vitamin B – višestruko kosristan za kosu; ima različitih oblika koji su dobri

vitamin C – bez njega jednostavno telo ne može pravilno da funkcioniše, pa ni kosa

vitamin D – nema zdrave kose bez zdrave kože, a ni zdrave kože bez ovog vitamina

Ovo su osnovni vitamini koji su verovatno deficitarni ako primetite da vam kosa opada, ali ne mora da znači da su jedini koji nedostaju. Tu je i vitamin E, koji je svakako dobar za kožu, ali su tu i minerali poput selena i cinka, a tu je i gvožđe. I za njih možemo pouzdano da kažemo da, ako fale organizmu, kosa će teško da izgleda zdravo i negovano.

E sada ćemo detaljno objasniti tu povezanost.

Vitamin A i opadanje kose

Hajde da krenemo od onog vitamina za kojeg mislimo da je najvažniji i najzaslužniji za to da kosa ostane tamo gde jeste. Šalu na stranu, nedostatak vitamina A može u mnogome da doprinese da kosa opada iz korena, ali i da izgubi sjaj.

Ono što je još zanimljivije, to je da višak vitamina A može doprineti takođe da kosa pojačano opada. Ovo je takođe zanimljiva situacija.

Vitamin A je zadužen da naša koža glave bude zdrava, pre svega. On kontroliše proizvodnju sebuma i sprečava da se koža glave isuši.

Suva koža glave je dobra podloga, kako za perut, tako i za opadanje kose.

Međutim, višak vitamina A takođe može doprineti da se količina sebuma luči jače i intenzivnije, pa je onda kosa masna i takođe sklonija opadanju. Sklonija je i masnoj peruti.

Ono što je važno u ovoj situaciji, to je da vitamin A držite u nekim osnovnim granimama, ako je to moguće. Niko od nas ne zna striktno i tačno kada je i šta pojeo, ali možete voditi računa da češće konzumirate šargarepu, spanać, kajsije, breskve, crvene jabuke jer će oni doprineti pravoj razini ovog vitamina u telu.

Kao što rekosmo, svako opterećivanje i brojanje toga šta ste pojeli vodi u opadanje kose od stresa, tako da ne treba baš da budete ni opterećeni. Samo s vremena na vreme obratite pažnju, makar na nedeljnom nivou, šta ste pojeli i da li je bogato vitaminim A.

Opadanje kose zbog nedostatka vitamina B

Ako vam kosa primetno ispada kada se kupate i češljate, onda je verovatno da vam fali neki vitamin iz takozvane B grupe.

Izbegavamo ih kada je kilaža u pitanju jer doprinose njenom uvećavanju. Međutim, za kosu su ključni i ako nedostaju, može biti problema. Najvažniji B vitamini za kosu su B3, B5, B7 i B 12. Svaki pojedinačno važan je ako ne želite da vam kosa opada.

  • Vitamin B3 ili popularno niacin, može i te kako doprineti da joža glave ne funkcioniše kako treba, s obzirom na to da je zadužen za cirkulaciju. Njegov nedostatak ćete osetiti ako ne unosite dovoljno ribe, govedine, piletine, suncokretovog semena i graška.
  • Vitamin B5 zove se i pantonenska kiselina. Ako on nedostaje, kosa opada jer nema dovoljno keratina, važnog gradivnog elementa kose. Kosa je veoma slaba i loša u velikoj meri, tako da ćete bez njega teško moći da povratite njenu svežinu. Ima ga u pečurkama, pasulju, boraniji, jajima i živinskom mesu. Jedite ih kako ne bi bilo problema.
  • Vitamin B7 ili biotin, uzrokuje takođe opadanje kose. Kada vam ovaj vitamin nedostaje, primetićete to ne samo po suvoj i lomljivoj kosi, već i perutanju oko nosa, očiju i obrva, a i po slabim noktima.Njega ćete naći u jajima, kikirikiju, kvascu, karfiolu, blitvi i bananama.
  • Nedostatak vitamina B12 primetan je kod osoba koje su se okrenule vegeterijanskoj ishrani jer njih ima u mesu i mlečnim proizvodima. Ako vam opada kosa, a vegeterijanac ste, onda obavezno nađite suplemente sa ovim vitaminom i kosa će opet biti kao pre.

Vitamin C i opadanje kose

Nedostatak vitamina C takođe može biti uzrok što je kosa počela da opada. Iako je teško da vas muči nedostatak vitamina C, jer je on u nekim najkorišćenijim namirnicama i njegov unos je uglavnom optimalan, i to se dešava.

Ako se kojim slučajem pitate kakva je veza između vitamina C i opadanja kose, odgovor je u kolagenu.

On je zaslužan za našu lepu i raskošnu kosu i zdrave vlasi, a kada nema dovoljno vitamina C, onda nema dovoljno ni kolagena i tako dolazi do opadanja.

Jedite citruse, papriku i kelj, i ne brinite da li će vam vitamin C nedostajati. A ako želite da prirodno posvetlite svoju kosu, on vam i tu može pomoći.

Opadanje kose zbog nedostatka vitamina D

Pošto je koža glave i njeno zdravlje važan činilac kada je u pitanju opadanje kose, onda nije ni čudno što vitamin D za kosu  igra bitnu ulogu.

Znamo da određeni nivo vitamina D možemo dobiti sunčanjem, ali ne preteranim, to se podrazumeva, kao i preko hrane, prvenstveno ribe.

Nedostatak vitamina D može da uspava folikule kose. Oni tako postaju neaktivni i iz njih se dlaka više ne razvija, ne raste.

Zato je važno da imamo dovoljne količine vitamina D u telu. Nekada se čini da je to lak posao, pošto nam je sasvim mala količina ovog vitamina dovoljna da imamo lepu kosu.

Samo petnaestak minuta na blagom jutarnjem suncu je dovoljno da se dnevne doze podmire, bilo da je leto ili zima. Razmislite o tome i dajte sebi neki minut više kada je sunce blago. Ne samo da ćete pomoći svojoj koži ako nemate manjak vitamina D, pomoći ćete i svojoj kosi da bude lepša i sjajnija.

Nedostatak gvožđa i opadanje kose

Verovatno ste čuli da je za opadanje kose kod trudnica često kriva anemija, to jest nedostatak gvožđa u krvi. To ne mora da bude slučaj samo sa trudnicama – nedostatak gvožđa čest je u svim životnim dobima i u mnogome zavisi od toga šta jedemo.

nedostatak vitamina i opadanje kose

Nekada nije pojačano opadanje kose kod ljudi sa anemijom izraženo, koliko beživotnost kose i njen loš izgled, koji ne želimo. Zato, kopriva, cvekla, školjke, crveno meso, pasulj, namirnice bogate gvožđem, u što većim količinama.

Nedostatak selena i opadanje kose

Ako patite od opadanja kose u pečatima, onda je to siguran znak da vam nedostaje selen u organizmu. Oni koji su to iskusili, kažu da im je kosa usled nedostatka ovog važnog vitamina opala takoreći preko noći. Zašto je to tako?

Selen zajedno sa vitaminom C neutrališe slobodne radikale sa kože glave, regenerišući je na taj način, odnosno, regenerišući tako ćelije kože glave.

U slučaju da selena nema u dovoljnim količinama, a u starijim godinama se on mnogo teže apsorbuje, pre svega u menopauzi, onda organizam može biti u problemu.

Verovatno ste nekada bili u prilici da primetite kako se nekoj ženi u menopauzi kosa proredila. To je zato što je u tom periodu nivo selena jako nizak. Da biste nadomestili nedostatak ovog minerala, jedite meso, jaja, orašaste plodove, proizvode od soje, to će sigurno pomoći, kao i neki suplementi.

Nedostatak cinka i opadanje kose

Alopecija je česta i kada organizmu nedostaje cink.

Cink je mineral koji se mora svakodnevno unositi u organizam, budući da se on u njemu ne zadržava.

Ne samo na opadanje, nedostatk cinka utiče i na boju kose pa bi svako ko takođe ubrzano sedi, trebalo da proveri razinu cinka u organizmu.

Cink možete unositi preko suplemenata, ali možete i jesti semenke bundeve, suncokreta, meso, školjke i mahunarke. Sa druge strane, brojni šamponi i preparati za kosu takođe su bogati cinkom, pa ih možete iskoristiti.

Kako sprečiti opadanje kose zbog nedostatka vitamina?

Da vam se ne bi desilo da kojim slučajem upadnete u situaciju da vam kosa opadne ili vam se proredi, potrebno je da se pobrinete da ne dođe do toga. Zato morate da vodite računa koliko vitamina unosite u organizam.

  • Prvo što je važno, to je da se vodi računa o ishrani. Već je bilo reči o tome koje namirnice su važne, tako da nećemo ponavljati. Ono što je univerzalni savet, to je da ishrana bude raznovrsna. Crveno, zeleno, žuto, savetuju nam još od detinjstva, kada je u pitanju povrće.

Ne samo povrće, i meso, ali i riblji produkti su važni, ako ne želimo da organizam bude u deficitu sa vitaminima i mineralima. Samim tim će i naša kosa biti lepša i blistavija.

  • Šamponi i preparati za kosu koji su na biljnoj bazi, a koji u sebi sadrže vitamine, takođe će mnogo pomoći kod gubitka. Ništa ne prepuštajte slučaju, već nađite neke od najboljih prirodnih preparata za kosu koji vam odgovaraju. Sprečite gubitak kose zbog nedostatka vitamina, tako što ćete brinuti o sebi spolja i iznutra.

Pogledajte i ovaj video i saznajte kako još spečiti opadanje kose zbog nedostatka vitamina:

  • U pojedinim godišnjim dobima ne možemo baš da jedemo zdravo, što zbog nedostatka svežih voćkica i povrćkica, što zbog smanjenog apetita. Zato je važno da tada unosimo vitamine koji nam nedostaju, putem suplemenata. Ako primetite da vaša kosa opada, onda obavezno počnite da unosite vitaminčiće na ovaj način, kako bi teko bilo zdravije. Samim tim i kosa. O tome se prvo posavetujte sa lekarom.
  • Sunce i boravak u prirodi su važni. Jeste da kosa ume i da strada od previše sunca, zato nemojte preterivati, ali dajte sebi dozu prirode svakodnevno. Šetajte, trčite, jednostavno, budite negde gde se lepo osećate.Na taj način doprinosite da se i vitamini i minerali koji nedostaju vašoj kosi bolje apsorbuju u organizmu, nego kada ste neaktivni. Malo sporta nikada nije na odmet, a još je bolje ako je to u prirodi.

 

Kada sve ovo ukombinujete – negu sebe i istinsku brigu o sebi, kosa će dobiti dovoljno vitamina da bude gusta i jaka.