Ovo su najbolji vitamini za kosu i njen rast

Ovo su najbolji vitamini za kosu i njen rast

Koliko puta ste čuli da su vitamini za kosu ono što vam treba da imate zdravu, dugu i sjajnu kosu? Ima istine u tome. Evo koji su najbolji i kako deluju!

Verovatno ste mnogo puta naišli na šampone i regeneratore obogaćene multivitaminskim kompleksima ili nekim određenim vitaminima, čiji je cilj da učine kosu jakom, zdravom, sjajnom, da podstaknu njen rast. A da li ste znali da su svi ti šamponi i vitamini u njima uzaludni ukoliko su u njima štetne hemikalije koje dugoročno kosi donose više štete nego koristi?  Zato je jako važno birati za negu šampone bez sulfata koji su potpuno prirodni i koji ne oštećuju kosu, već svojim prirodnim sastojcima istu neguju i hrane. Naravno, dobro je da imaju i vitamine za kosu.

Od koristi je znati koji su najbolji vitamini za kosu i na koji način oni deluju.

Jesu li oni zaista delotvorni?

Mogu li vitamini za kosu ubrzati rast kose?

Ne postoji magičan vitamin za rast kose.

Međutim, postoje oni koji igraju važnu ulogu u njenom zdravlju. Jedni utiču na sprečavanje uzroka opadanja kose, drugi utiču na njenu strukturu i uslove za rast.

Da li ste se nekad požalile prijateljici ili bilo kojoj sagovornici da vam kosa opada ili da imate perut, a ona vam bez razmišljanja našla rešenje i preporučila da, na primer, kupite kompleks B vitamina jer su oni odlični za kosu i nokte? Pogrešno bi bilo poslušati ovakav savet tek tako. Pitanje je da li vama zaista fali tog vitamina ili ga imate dovoljno.

Možda je u pitanju neki drugi vitamin koji vam nedostaje, možda mineral, ili se iza opadanja kose krije neki ozbiljniji uzrok. Osim toga, višak nekih vitamina uopšte nije preporučljiv u telu, pa zato treba ovakve savete da uzimate sa velikom dozom opreza.

nedostatak vitamina za kosu

Kako ubrzati rast kose? Može li se to vitaminima uopšte?

Pre nego što kupite neki multivitamin na svoju ruku, pročitajte kako je Ivana spasila svoju kosu i ubrzala njen rast. Njen kosa je bila puna peruti i toliko je opadala da se dramatično proredila. Bila je zabrinuta i nezadovljna zbog svoje kose. Ne biste to danas rekli, jer nje njega kosa bujna,sjajna, gusta i zdrava. Kako? Našla je prirodno i jednostavno rešenje. To što je njoj pomoglo, može biti i vaš spas. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Istina je da nedostatak ili višak pojedinih supstanci mogu da se ogledaju na vašoj kosi. Postoje razni suplementi koje možete kupiti u apoteci onda kada utvrdite da zaista imate problem sa nedostatkom vitamina i minerala. U ostalim slučajevima, kada to niste utvrdili, najbolje je da se okrenete prirodi.

Pored prirodnog šampona, uzimajte vitamine iz prirodnih izvora, odnosno iz namirnica koje konzumirate.

Nisu svi prirodni elementi podjednako značajni za kosu. Zato smo napravili listu onih vitamina i  minerala koji jesu, kao i listu namirnica u kojima  ih možete naći.

Ukoliko jedete zdravu i izbalansiranu ishranu, vašoj kosi neće faliti vitalnosti, a nećete ni preterati sa unosom nekih vitamina ili minerala koji mogu biti kontraproduktivni.

Vitamin A

Jedan od tih vitamina sa kojima morate biti na oprezu je upravo vitamin A. On ima važnu ulogu u normalnoj produkciji sebuma, masne supstance koja je proizvod naših lojnih žlezda, pa sprečava da kosa, bude suva i da opada. Suplement ovog vitamina prepisuje se osoboma kod kojih je utvrđeno da imaju njegov nedostatak.

Oprez! Višak vitamina A nije poželjan jer može da dovede do opadanja kose.

Sve u svemu, on jeste važan za kosu i njeno zdravlje, ali u umerenim količinima.

Uzimajte ga iz  namirnica. Ima  ga ima u šargarepi, spanaću, breskvama, kajsijama i tamnom voću. Dnevno vam ne treba više od 700 mikorograma. Možemo reći da je on vitamin protiv opadanja kose.

Vitamin B za kosu

Kompleks B  vitamina sadrži nekoliko vitamina koji zajedno deluju, a neki od njih se izdvajaju kao posebno dobri za kosu.

Vitamin B12

On se nalazi se u namirnicama životinjskog porekla, što pored mesa uključuje i mlečne proizvode. On najčešće nedostaje starijim osobama, kao i onima koji su na vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Na dnevnom nivou potrebno nam je 2,4 mikrograma B12 vitamina.

Što se tiče namirnica u kojima se može naći to su, pored mesa i mlečnih proizvoda, šargarepa, integralne žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, jaja, soja, avokado. I on spada vitamine protiv opadanja kose. O ostalim prednostima ovog vitamina, saznajte u ovom tekstu:

Jako je važno da sprečite nedostatak vitamina B12 na vreme!

Vitamin B7 ili biotin za kosu

Ponegde se još pominje i kao vitamin H. Vrlo često se preporučuje za jačanje kose. Postoje i šamponi koji su obogaćeni biotinom, kao i suplementi za oralnu konzumaciju. Međutim ovde ima jedna začkoljica.

Veoma je redak slučaj da odraslim osobama nedostaje biotin.

Kada  i nedostaje, onda se to primeti po krtoj i lomljivoj kosi, slabim noktima, crvenilu i perutanju oko očiju nosa, na obrvama. Dakle, ako vam se i desi, neće vam promaći. Od ovih simptoma potiče i ideja da je biotin dobar za rast kose i za kožu, onda kada ga nemate dovoljno.

Dokaza i studija koji govore u prilog toga da će povećana doza ovog vitamina učiniti vašu kosu blistavom nema na pretek.  Zato ostanite na ishrani. Preporučena doza je 30 mikrograma dnevno, a naći ćete ga u jajima, orašastim plodovima, šargarepi, kikirikiju, kvascu, karfilu, piletini, banama, blitvi.

Saznajte sve o dejstvu biotina za kosu!

Niacin ili vitamin B3 za kosu

Redovna upotreba ovog vitamina čini kosu  zdravom, mekanom, elastičnom i sjajnom.  Utiče na cirkulaciju pa iz tog razloga možemo reći da je vitamin za rast kose. Međutim, kao i biotin, i on retko nedostaje organizmu i uglavnom ga unosimo u dovoljnim količinama kroz ishranu. Nedostatak niacina vidljiv je na koži, ali utiče i na nervni sistem i nije samo kozmetički problem.

Sa niacinom treba biti posebno oprezan jer velike količine mogu biti i otrovne.

Odrasloj osobi, dovoljno je 15 mikrograma dnevno. Hrana bogata niacinom je riba, džigerica, svinjetina, piletina, govedina, pečurke , grašak, suncokretovo seme.

Vitamin B5 ili pantonenska kiselina

Ovo je još jedan oblik B vitamina za kosu i sastojak koji je deo većine šampona. Ni ovde ne postoje čvrsti dokazi da je to vitamin najbolji za rast kose, ali ste do sada sigurno čuli mnogo priča i iskustava o delotvornosti pantenola za kosu. Pantenol je provitamim vitamina B5. On pomaže telu u stvaranju proteina, među kojima i keratin koji je gradivni element kose. Spojimo iskustva i taj proces i eto koristi od pantenonske kiseline za kosu.

Pored  toga što ga ima u šamponima, ima u hrani , pa ćete ga tako naći u brokoliju i zeljastim biljkama, pečurkama, pasulju,  boraniji, orasima, jajima, živinskom mesu. Dnevne potrebe su 5 mg.

Inozitol

Ovo je manje poznat vitamin iz B grupe koji je odgovoran za zdravlje ćelijskih membrana i novija istraživanja pokazala su da može da poboljša rast kose i spreči njeno opadanje. Inozitol telo proizvodi kroz razgradnju glukoze, ali dodatno se može naći u pasulju, citrusima, integralnom  hlebu, pivskom kvascu.

Pisali smo o vitaminu B za kosu poseban tekst, jer je tema široka. Koga zanima, može pročitati ovde:

Vitamin B za kosu! Svi ga hvale, a evo zašto!

Vitamin C za kosu

Jeste li znali da vitamin C može da pomogne da imate zdravu i sjajnu kosu i da može da pospeši njen rast? On podstiče proizvodnju kolagena što je važno za zdravu kožu glave, kao i za kosu.

vitamini za rast kose

Međutim, ono u čemu je najbolji jeste borba protiv slobodnih radikala koji kosu čine lomljivom, suvom , beživotnom. Ukoliko vam je kosa takva, onda potražite svoju dozu C vitamina za kosu u južnom voću, kelju, paprici, jagodama. Pored toga što ga  možete koristiti u ishrani, tu su i maske za kosu koje morate probati.

Pažnja:Vitamin C za spoljašnju upotrebu može da izbledi boju kose.

A ako vas to zanima, pročitajte kako prirodno posvetleti kosu.

Vitamin D i rast kose

Ovaj vitamin važan je zdravlje kostiju i kože i to je poznato. Za zdravu i sjajnu kosu neophodna je zdrava koža i tu vitamin D nesumnjivo igra svoju ulogu. Međutim, 2012. japanski naučnici sa Univerziteta u Tokiju objavili su  jednu studiju u kojoj tvrde da on može biti odgovoran za rast kose, jer pomaže da se stvaraju novi folikuli. Osim toga, postoje i druge studije koje tvrde da ovaj vitamin za rast kose deluje tako što „budi“ neaktivne folikule i povećava verovatnoću za izrastanje kose.

Ljudima je potrebno 15 mikrograma ovog vitamina dnevno i za razliku od drugih , ovaj nam najčešće nedostaje. Svejedno, ukoliko uzimate suplement, valjalo bi da proverite da li imate manjak D vitamina i da se držite uputstva za doziranje. On je rastvorljiv u masti, pa preterivanje može da dovede do njegovog gomilanja u masnom tkivu, a to dalje do ozbiljnijih problema kao što je umor, previše kalcijuma u krvi ili problemi sa bubrezima.

Bezbednija varijanta je uzeti vitamin D iz namirnica i u te svrhe, a ujedno i za rast kose, mogu biti dobri riba, pečurke, žitarice, mleko ili sok obogaćeni vitaminima.

Vitamin D telo proizvodi kroz kontakt sa Suncem. Ovde ipak ne preterujte, jer previše sunca, posebno tokom leta, može loše da utiče na kvalitet kose.

Vitamin E za kosu

Ovaj vitamin je značajniji za samu kožu nego za kosu, ali već smo pomenuli koliko su ova dva pojma povezana. Pored toga što se bori protiv slobodnih radikala, vitamin E za kosu poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika i na taj način stimuliše rast kose. Osim toga, utiče na imunitet, pa je to još jedan put do zdrave kose. Možete ga naneti spolja, a za unos kroz ishranu treba da jedete pasulj, soju, listnato povrće, orahe.

I ovaj vitamin uglavnom dobijamo iz ishrane, a potrebno nam je do 15 miligrama dnevno. Za negu  kože i kose od koristi mogu biti ulja bogata njime, kao što je bademovo, arganovo, čičkovo ulje. Tada vitamin E za kosu smanjuje iritacije, poboljšava površinsku cirklulaciju i regeneriše oštećene folikule.

Što se konzumiranja tiče, ne valja preterivati ma koliko ste se naslušali priča da je ono dobro za kožu i protiv bora. U preteranim količinama, vitamin E dovodi do tanjenja krvnih sudova, a to eventualno može da uzrokuje i unutrašnje krvarenje.

Minerali za kosu

Podjednako važni za rast kose su i minerali.Izdvojićemo najvažnije:

Gvožđe

Ovaj prirodni mineral je neophodan za imunitet i zdravlje u celini, za rast i jačanje organizma, uključujući i kosu. Onda kada ga nema dovoljno, kosa postane beživotna, nema sjaj, slaba je, tanka i suva. Gvožđa ima u spanaću, školjkama, crvenom mesu, pasulju, cvekli.

Kažu da je nedostatak gvožđa u krvi odnosno anemija, jedan od najčešćih uzroka opadanja kose kod žena.

Ovo su namirnice bogate gvožđem.

Cink

Možda i niste svesni koliko važnu ulogu igra cink u zdravlju vaše kose. Pored toga što je neophodan za zdrav epitel i njegovo zarastanje, on pomaže i da žlezde koje luče sebum rade normalno. Vrlo često je opadanje kose pokazatelj da vašem telu nedostaje upravo ovaj mineral.

Međutim, kao i sa vitaminom A, i ovde postoji onaj slučaj da previše cinka može da doprinese opadanju kose. Zato je najbezbednija varijanta ishrana koja uključuje  seme bunedve, beli luk, spanać, jogurt, govedinu. Posebno na ovaj mineral treba da obrate pažnju osobe koje imaju perut. Šamponi protiv peruti trebalo bi da imaju cink ili prirodne sastojke bogate cinkom.

Bakar

Ovo će vam se dopasti.

Peptidi bakra sprečavaju sedenje kose jer podstiču produkciju melanina koji kosi daje pigment.

Pored toga što dovoljne količine bakra čine da duže izgledate mlađe, on poboljšava protok hranjivih materija kroz cirkulaciju i tako hrani folikul dlake. Sprečava razvoj DHT hormona koji izaziva androgenu alopeciju – jedan od oblika opadanja kose. Za kožu glave važan je kao i cink.

Bakar u hrani možete naći u ribi i morskim plodovima, džigerici, žumancu, bananama, orašastim plodovima, kruškama, inetgralnim žitaricama, pečurkama, biberu.

Ukoliko pažljivije pogledate spisak namirnica u kojima možete naći najbolje vitamine za kosu, videćete da ima nekih koje se ponavljaju. Na primer inetgralne žitarice i inetgralni hleb.

Vitamini za kosu i nokte su isti!

Unošenje vitamina u organizam je veoma bitno, naročito ako želimo da imamo zdravu i kvalitetnu kosu i nokte. Pitale ste se kako da pronađete savršen balans ? Istina je da se isti preparati koriste i za jedno i drugo.

Zašto?

Kosa je napravljena od keratina, ali su i naši nokti. Verovatno vam ne deluje tako na prvi pogled, ali radi se o istom proteinu. Zato njegovom kvalitetu pomažu iste supstance. Kako bi se ulepšali neophodno je unosti pravi balans minerala i vitamina, jer se nalaze na periferiji tela. Hranljive supstance poslednje dolazi do ovih predela, zbog čega se za lep i negovan izgled kose i noktiju moramo dodatno potruditi!

Oblici vitamina za kosu

Vitamini za kosu dolaze u raznim oblicima. Možemo ih pronaći kao:

Ampule vitamina za kosu

Sigurno ste ih primetile. Radi se o malim dozama koncentrovanih vitamina koje utrljavamo na teme glave. Obično su u staklenim ili gumenim bočicama. Na prvi pogled deluje kao da ih ima jako malo. Možda ste se čak uplašile da neće biti dovoljno, ali ne brinite. One se lako nanose. Imaju brzo upijanje i često se mogu naći i u kombinaciji sa određenim uljima. Među čestim mešavinama vitaminskih ampula viđamo vitamine C, B ali i E.

Tablete vitamina za kosu

Njih ne stavljamo direktno na teme glave, već ih pijemo. One nemaju tako brzo delovanje na nas. Za prve efekte je potrebno bar par meseci. Neophodno je vreme kako bi naše telo absorbovalo ove sastojke i da bi počeli da deluju. Pri tom efeketa nećete primetiti duž cele dlake. Da li su delotvorni ili ne videćete kada krene da vam raste nova kosa. Ako vidite da je jača, sjajnija i brže raste, budite sigurni da ste odabrali prave vitamine za vas. Svakako, o ovome uvek treba prvo razgovarati sa lekarom.

Vitaminski šamponi za kosu

Oni su laki za upotrebu jer nam je omogućeno da istovremeno speremo prljavštinu, ali i pružimo neophodne vitamine našoj kosi. Šamponi obogaćeni vitaminima  omogućavaju brži rast, reparaciju i pružaju sjaj kose. Mogu biti namenjni za određen tip kose (masnu na primer), ili imati dodatne ekstrakte poput lavandinog ulja. 

Vitamini za kosu u hrani

Svi smo čuli da je jako bitna raznovrsna ishrana. Vaša kosa će vam biti veoma zahvalna ako praktikujete ovo pravilo. Velika količina voća, povrća, ali i ostalih namirnica pomaže nam da usvojimo veliki broj vitamina i minerala koji su dobri za jačanje i kvalitet naše dlake.

Da li ste primetile da nam kosa deluje sjajnije i zdravije kada vodimo računa o tome šta jedemo? To nije slučajnost.  Za negovanu i zdravu kosu dobro je jesti: agrume, bobice, paradajz, zeleniš, papriku, krastavac. Spisak namirnica je veliki, zato slobodno budite kreativni i jedite raznovrsna jela. Gledajte da hrana koju unosite ima vitamine A, B, C, E koji će ojačati kosu, pomoći da ona brže raste i manje opada.

Najbolji suplementi za kosu

Ponekad raznovrsna ishrana nam nije dovoljna. To su uglavnom trenuci kada se većina nas odluči za unese suplemente u ishranu. Opet napominjemo – pre ovoga je uvek najbolje posavetovati se sa lekarom, a ovaj tekst uzmite samo informativno.

Solgar vitamini za kosu

Oni spadaju među česte suplemente za jačanje i oporavak kose. Nemaju u sebi gluten. Pogodni su i za osobe koje su alergične na pšenicu ili intolerantne na laktozu. U njima se nalazi kombinacija sastojaka koji omogućavaju stimulaciju rasta kose i noktiju, uz oporavak zdravlja kože.

Među glavne sastojke nalazimo sumpor, vitamin C (štiti od oštećenja i preranog starenja) kao i silicijum. Oni su zaslužni i za odbranu od slobodnih radikala, pomažu da se poboljša proizvodnja kolagena i jačaju teksturu kose i noktiju. Kao visoko cenjene supstance možemo naći i cink, bakar i vlakna.

Svojom kombinacijom podstiču brže dejstvo. Za prve rezultate neophodno je uzimanje tablete dnevno, bar dva – tri meseca.

Natural wealth

Oni su kombinacija vitamina za kosu sadrži sastojke kao što su selen, folna kiselina, vitamine b, magnezijum, gvožđe. Sadrže i proteine koji su dobijeni iz soje. Kao supplement dobro je koristiti ga jednom tokom dana. Preporučljivo je da ih primenjujete tokom jela. U pakovanju dobijate 60 tvrdih tableta. Suplement je veganskog porekla i kako kažu pogodan je za čestu upotrebu. Najlakše je uzimati ih uz malo vode.

Navedeni sastojci utiču na održavanje kvaliteta folikula kose, pomažu da se ojača dlaka, i sprečavaju njeno oštećenje. Redovnim korišćenjem pomaže se cirkulacija krvi. To utiče na rast dlake ali joj vraća i osobine poput sjaja i vitalnosti.

Livsane vitamini za kosu

U pakovanju ovih vitamina dobijamo 60 kapsula koje su pogodne za redovnu upotrebu. Proizvod sadrži vitamina iz B komleksa (1,2,3,5,6,7,12). Tu su i elementi poput bakra, selena i cinka koji pomažu da se spreči isušivanje i perutanje kose, ali i održi normalna tekstura kose. Primenom ovih tableta pojačava se sinteza proteina, kosa i nokti postaju jači i dugotrajniji, ali se omogućava i jaka i izražena obojenost kose (kvalitetan pigment).

Preporuka je da uzimate jednu tabletu na dan uz velću količinu vode. Ovo su dopunski izvori vitamina, i ne služe kao kompletna zamena za dobro izbalansiran obrok.

Merz vitamini

Ovo su tablete koje su namenjene za postizanje lepog i zdravog izgleda noktiju i kose. Kada ih koristimo unosimo u organizam vitamine poput B kompleksa, vitamina C, E, A. Uz njih imamo i pantotensku kiselinu, ali i element poput gvožđai cinka. Kao dodaci ishrani omogućavaju da se dobije bolja cirkulacija krvi, jačaju se folikuli kose, čisti koža i sprečava preterano mašćenje. Kao rezultat dobija se bolji rast, gušća kosa i slabije opadanje. Nokti su manje skloni krzanju, lakše i brže se obnavljaju.

Uzima se jedna tableta dva puta tokom dana uz tečnost, kako bi se lakše progutala i rastvorila. Redovnim korišćenjem omogućava se da kosa, nokti i koža postanu otporniji, sjajni i jaki.

Vitamini za kosu iskustva

A šta kažu oni koji su probali? Deluju li vitamini ili ne?

Radica – “Kako bih pojačala rast kose odlučila sam da počnem da koristim vitamine za nju. U početku nisam primećivala razliku, ali nakon 3-4 meseca videla sam da mi je nova kosa mnogo boljeg kvaliteta. Redovna primena ovih tableta  mi je pomogla da dobijem lepšu kosu. Jedino što mi se nije svidelo jeste to što je trebalo dosta vremena da bih videla prve rezultate.”

Julka – “Kosa mi je bila slaba i nije mogla da raste. Ubacila sam u upotrebu i vitamine za kosu. Primetila sam da je postala sjajnija, ali pored toga nisam imala neki značajniji napredak. Nisam htela da dajem više novac na to pa sam mesto toga poboljšala ishranu i počela da primenjujem preparat na prirodnoj bazi koji mi je ojačao kosu i smanjio opadanje.”

Vitamini jesu sinonim za zdravlje, ali ih ne treba uzimati na svoju ruku, već samo u konsultaciji sa lekarom i to onu dozu koje je preporučena.  Raznovrsna ishrana zdravim i svežim namirnicama neće vam škoditi i to je ono što možete koristiti kao način da dođete do zdrave kose, bez bojazni da ćete imate sporedne efekte. Naravno, osim onda kada preterate sa količinom hrane i unosom kalorija. A prirodni šamponi bez sulfata puni su vitamina koje nanosite spolja i oni su nega koju pod hitno morate razmotriti.